Selasa, 20 Oktober 2009

Melayan Jiwang 13 : Hidup indah tanpa berfikir

Lagu ni ajar korang untuk bersyukur. Serious. Bersyukur dengan kehidupan yang korang kecapi.

Its not like, you are having a bad life. Its, you make it worse. Kita tahu, hidup kita tak adalah indah sangat. Tapi apa yang mampu kita buat. Terus menerus berusaha sehingga kita puas? Tak. Aku tak rasa kita akan puas dengan apa yang kita kecapi. Hanya, kita yang tak menjadikan apa yang kita kecapi itu sesuatu yang indah.

Kita tak boleh aim sesuatu yang completely perfect. Macam kehidupan sekarang. Makan cam cukup-tak cukup. Nak pergi hangout sebuah kereta, tapi orang 7 yang nak pergi. Well, kalau kita jadikannya best, 7 orang dalam kereta tak jadi hal. Senang cerita, tengok-tengoklah lelaki yang perangai gila-gila pergi melepak. Mereka keluar bandar tanpa banyak fikir. Bak kata Nike, just do it. Tak faham apa yang aku cakapkan, tengok video di bawah.

Based on video di bawah. Lelaki tu cam relax je jalan-jalan hayati dunia dengan amat sederhana. Tak ada high class serving apa semua. Abang aku slalu ajak aku pergi jalan-jalan dengan low-style cam tu kat sekitar Malaysia tanpa tranport atau apa-apa peralatan. Makan, tido, tempat nak melawat apa semua tak rancang. Kira pergi melancong on-the-spot-planning lah. Selapas aku tgk video ni, baru aku tau knp dia suka benda cam tu. Rasa feel je. Tenang tanpa sebarang jadual. Ya tanpa sebarang jadual. Berjalan tanpa sebarang planning. Arah tujuan ada, tapi plan tak ada. Hidup tanpa fikir duit. Best gila hidup cam tu.

Pernah dia ajak aku pergi Australia. Gila apa. Duit aku tak sebanyak dia. Duit dia beribu-ribu dalan bank. Padahal dia tua setahun je dari aku. Tak. Dia tua 364 hari je dari umur aku.

Lagu ni feel. Sila layan. Bukan lagu jiwang.



Mimpi adalah kunci
Untuk kita menaklukkan dunia
Berlarilah tanpa lelah
Sampai engkau meraihnya

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu
Bebaskan mimpimu di angkasa
Warnai bintang di jiwa

Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah surga
Bersyukurlah pada yang kuasa
Cinta kita di dunia

Selamanya...

Cinta kepada hidup
Memberikan senyuman abadi
Walau hidup kadang tak adil
Tapi cinta lengkapi kita

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu
Jangan berhenti mewarnai
Jutaan mimpi di bumi

Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah surga
Bersyukurlah pada yang kuasa
Cinta kita di dunia

Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah surga
Bersukurlah pada yang kuasa
Cinta kita di dunia

Selamanya...

Selamanya...

9 Comments:

joegrimjow berkata...

cite die pon besh
ingt lg

CAHAYA berkata...

Ki werd: Bersyukur!

ween berkata...

selama ni xpernah hayati n fahami maksud lirik lagu ni. Hari ni baru baca betul2 n realize HAHA. thanks for sharing :)

♥ayudeadwish♥ berkata...

tak ley nak layan lagu camni.. tak biasa..
hahaa~~

Mr K berkata...

=)

NieSah berkata...

try read the book...tangkap maut dowh! tapi ayat die terlalu bnyak diksi kot~;) best..

noor afzan berkata...

suke lagu nih~

LIEZ. berkata...

lagu ny mmg besh!!
lirik lagu dyew s0 meaningful..

amoi berkata...

suke lagu laskar pelangi ;p

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger