Ahad, 31 Januari 2010

OMG Mr K Needs Your Help.

Say it careful. Hak bersuara ada limitnya.

ChatBox issue.

Aku dapat beberapa aduan dari visitor aku mengatakan yang iklan Nuffnang aku menghalang chatbox.

Setelah sedikit kajian, aku mendapati visitor yang menghadapi masalah tu berkemungkinan besar adalah pengguna Windows XP. Manakalan pengguna Windows Vista dan Vindows 7 tak ada masalah langsung dengannya. Why? Sebab pixel mungkin.

Pengguna XP. Thx to Nazz for the screenshot

Pengguna Vista/ Win 7

Tetapi, iklan Nuffnang aku tu agak mendatangkan $$$ dan memandangkan $$$ amat penting, aku tak rasa aku patut buang iklan Nuffnang. ($_$)

Dengan itu, kepada pengguna XP, sorry. It cant be helped.

Tetapi, masalah ni boleh di atasi dengan 'memperincikan pixel' anda. Caranya adalah dengan hold kekunci Ctrl + scroll down the rolling mouse button. Sambil tekan Ctrl, rollingkan benda tengah mouse ke bawah. Korang akan perasan yang page aku berubah dengan tiba-tiba. Scroll la banyak mana yang korang suka. Do as you like it.

Btw, korang patut beralih ke Windows 7. Tak perlu beli yang original. Just beli DVD Windows 7 yang berharga rm10 dah okay padahal function dia sama je dengan yang original. Windows 8 bakal keluar pada tahun 2012. Sampai bila nak stay dengan XP?

FeedBurner

FeedBurner

Kalau ada sesiapa tak perasan, kat side bar aku ada ruang langganan entry untuk email yang tertulis The Other Reader. Letak email anda dan tekan 'Play Me'. Jangan risau, email anda tak akan di gunakan untuk benda yang bukan-bukan. FeebBurner ni under Google. So tak ada apa nak ni risaukan.

Disqus

Disqus

Siapa tak tahu apa itu Disqus? Kalau nak tengok contoh, boleh tengok di blog Jard The Great. Lihat ruangan commentnya.

Disqus adalah comment form yang  boleh dikatakan umpama wordpress punya comment form. Dengan Disqus, korang boleh comment dan reply comment. Ianya lagi bergaya dan sexy.


Masalahnya, dengan Discus, korang perlukan sekitar 10 saat maximum untuk ianya loading 100%.

Masalah keduanya, korang perlu register or else, korang hanya boleh comment sebagai guest. Tetapi process registration dia hanya ambil dalam 10 saat je tanpa beralih ke page lain. Dan kalau tak silap aku, dah ramai yang ada account Disqus.

Kelebihan Disqus

Korang boleh jadikan ruangan comment sebagai forum ( Reply-reply comments). Dan anda boleh pilih samaada untuk notify jika ada orang reply comments anda through email. Nice kan?

So, persoalannya sekarang ini. Adakah okay kalau aku menukar ke Disqus? Aku tak nak nanti ada orang buat '11 Benda yang Tak Patut Ada di Blog' serta meng-linkkan ke blog aku. Sila undi di poll yang terdapat di sidebar aku.

Adakah blog aku semakin berat? Aku dah cuba buang semua yang tak patut. BMI blog aku hanya 20 LOL.

Commet Here

Jumaat, 29 Januari 2010

9 +1 Benda Kenapa Aku Anti dengan Blog Korang.

Serve you right, Aduka.

Aku suka baca blog semua jenis tak kira samaada blog tu famous atau pun tak, yang penting penulisnya comel boleh di layan. Tapi aku memang sakit hati bila buka-buka blog je, ada benda-benda yang tak boleh blah yang menyakitkan hati aku. Umpama buka je Facebook, kuar iklan gadis yang konon nak ajak ber-wabcam sambil pakai baju tido. Ish. Apa la nak jadi dengan dunia zaman sekarang ajak webcam pakai baju tidur. Apa barang ber-webcam pakai baju.

Okay ignore tajuk entri ni. Aku tak anti mana-mana blog kecuali blog yang terlampau fanatik terhadap politik.

Well,

Berikut, adalah 9 (+1) benda yang paling aku anti bila melawat ke sesebuah blog tak kira samaada blog tu famous atau tak. Tak adalah anti sebenarnya, tetapi kurang gemari.

Pop up alert alert mesej.

Pernah tak korang masuk blog and masuk-masuk je akan bunyi “ding” sambil ada alert mesej box tertulis “welcome”, “Hai”, “Hello sexy” atau what-so-ever-lah. Dan pernah tak korang rasa benda tu annoying gila? Yes it’s annoying. Banyangkan, setiap kali kita nak move dari page to page dalam blog tu, kita akan dapat alert mesej. Masuk page 1, keluar alert. Masuk page dua, tiga , empat dan seterusnya pun sama. So, ianya amat annoying.

Tak ada sesiapa berminat nak baca ding-ding yang berulang-ulang kali melainkan ianya nombor telephone yang di papar secara random dan berlainan.

Iklan yang melampau.

Ada yang menulis blog untuk duit. Well, itu tak boleh dinafikan sebab ianya memang mendatangkan untung. Tapi amat-amat tak tahan bagi aku bila page tu berkelip-kelip dengan iklan. Rasa amat annoying. Nak-nak masa buka page, benda teratas adalah iklan yang berderet-deret. So, kena la scroll dari atas ke bawah untuk baca entry. Dari iklan ubat lelaki hinggalah program affiliate atau multi level marketing (MLM). Dah tu yang paling tak tahan yang tertera di gambar iklan adalah gambar ubat kuat lelaki, tapi bila klik je, terus keluar website MLM. Wtf? Tak-tak aku tak klik benda tu semua. Aku tak perlukannya.

Yang paling tak tahan tetapi paling famous adalah iklan 125x125 yang kaler cokelat yang kat depannya ada gambar gadis comel, ayu, cute, manja, cantik, lawa tetapi miskin pakai baju tak cukup kain yang tertera perkataan “Gadis melayu sedang kesunyian”. Perh. Agak-agak la nak menipu pun. Mana ada gadis melayu yang comel, ayu, cute, manja, cantik, lawa dan miskin. Kalau ada pun, mesti kaya. Then mesti ada boyfriend yang berusia setua mungkin.

Okay la tak. Tak ada la tua sangat tapi perkataan Datuk tu mesti ada.


Auto play music/video

Ini amat tipikal. Even dulu aku pun letak lagu di blog. Kalau boleh dulu aku nak taruk semua lagu baru. Then kalau boleh lagi aku nak letak semua lagu baru bajet aku sorang la yang tahu pasal lagu baru ni. Tetapi bila aku sedar yang lagu tu hanya membuatkan pembaca aku rasa tergangu eh tak ia even membuatkan aku terganggu gila. So, aku keluarkan.

Tetapi dulu aku pernah letak background music yang bermusic piano sahaja. Dan ada yang sukakannya you know bunyi piano lembut mendayu-dayu. Amat feeling membaca sambil mendegar bunyi piano yang slow. But oh well, susah nak cari mp3 piano yang sesuai dengan blog. So aku keluarkan, again.

So fine la kalau korang nak jugak letak audio player. But please letak yang boleh di pause or mute or stop kan lagu. Geram and sakit hati aku bila tengok player tu main sendiri dan tak boleh di pause.

But hey, music player yang ada ‘pause button’ di blog amat lah boleh di maafkan. Dan jangan lupa update lagu setiap tiga hari at least, seperti budak emo ni.

Asyik bercakap bab lucah

Someone is watching over us.

Teknik ni dah ramai yang guna. Balik-balik, entri pasal seks. Bailk-balik entri pasal dara. Balik balik entri pasal aurat. Tak-tak aku tak terasa.

Okay lagi la kalau yang cakap tu lelaki. Sebab lelaki sebagai bakal ketua keluarga. Jadi mereka mesti tahu banyak perkara. Bayangkan kalau lelaki tak tahu apa-apa. Siapa nak starts? Perempuan nak buat first move? Pelis lah. Ego.

Tapi agak tak boleh blah bila si perempuan cakap pasal lelaki. Aku sebagai lelaki pun rasa segan bila perempuan cakap bab lelaki. 

Well, ianya adalah taktik yang terbaik untuk menarik trafik. Ya, aku tau sebab 80% keywords untuk sampai ke blog aku dari search engine adalah keword 18sx walaupun aku rasa entry biasa yang tak 18sx lagi banyak dari entri 18sx. So, betulkan yang ia adalah taktik mudah yang teramat mudah untuk menarik trafik? Kenapa? Sebab semua orang sukakan benda-benda 18sx lebih-lebih lagi perempuan.

Lalala ~

 
Jam, kalendar, geolocation, weather ect

Duh. wtf kita perlukan jam kalau kat laptop dah ada jam? Why the hell kita perlukan kalendar kalau ianya sebijik sama dengan yang ada di handphone dan laptop korang? Dan yea, calendar pun tak perlu melainkan anda menggunakan calendar Islam. Serta, benda yang lagi-lagi korang tak perlukan adalah ramalan cuaca. Yang aku tahu, blogger yang letak ramalan cuaca mesti sebab dia adalah seorang friendly kan. Ada viewer baru, mesti dia akan tegur dengan ayat “Hey, nice kan cuaca hari ini?” Wtf. This is blog. Its fantasy, not real life. Who cares about weathers?

No right click (Right click/highlight disabled)


Aku tak kisah la kalau anda sayangkan penulisan anda and anda takut entri anda di curi. Tapi cukup la dengan No Right Click tanpa Alert box. Sebab bila aku right click (untuk open new tab) je, mesti alert box yang menulis seperti “Oi, nak curi penulisan aku ke?” Wtf, its annoying! Okay fine mungkin saja awek-awek ni buat macam tu sebab nak naik market (Aku pun buat benda-benda macam ni dulu). Tapi memang tak boleh blah bila si copycats pun buat benda cam tu. Dia curik article/entry/post blog orang lain then letak no right click + alert mesej kat blog dia macamlah dia yang tulis benda tu semua. Pastu, bila orang cakap apa-apa dia cover macam-macam. Hais.

But still, jangan la dok sibuk nak jaga penulisan tu. Kalau ada yang curi pun, tak kemana. Lama-lama kantoi juga

Show off awek

Cute cute cute

Okay first, yes, ianya amat-amat annoying bila seseorang itu show off awek dia macamlah dia sorang ada awek. Okay fine aku tak ada awek dan aku tak jelous. Hai Zarif.

Lagi pun, percent korang akan stay dalam hubungan hingga kahwin adalah serendah 10%. So nanti, bila korang putus cinta, konfem-konfem korang akan remove gambar tu dari blog. Dan pada masa tu, aku sure ramai akan perasan. Then pasti akan ada orang tanya “mana perginya gambar awek kau” dan korang dengan sedih, pilu, terguris mulalah menjawab dengan ayat tipikal ala orang men-cover seperti “kita orang dah tak ada apa-apa. Tak ada jodoh, nak buat macam mana"

Sometimes, blog should not be about personal. This is blog. Not dairy diary.

Gambar gedik di sidebar


Sarcastic expression
Sebut gedik je, mesti otak akan memaparkan gambar perempuan +camera + cermin + lidah terjelir. Hais. Senang citer, perempuan dan gedik tak boleh dipisahkan dan rasanya perempuan gedik dah boleh di terima walaupun still ramai lelaki geli dengan perempuan gedik. Ye la, awek sendiri menggedik = manja. Awek orang lain menggedik = gedik.

So, cara terbaik nak overcome masalah gambar gedik ni, mudah je, just buat satu page baru, letak semua gambar gedik anda dalam tu then linkkan dia di sidebar dengan menggunakan Widget bloglink blogger. So dengan cara tu, korang boleh asingkan semua gambar. Contohnya link pertama tajuk “gambar biasa” link ke dua tajuk “gambar gedik” link ke 3 tajuk “cam whore kat dalam tandas (yang wajib menggunakan pantulan cermin tandas) dan seterusnya padandai-pandai la korang.

Kecoh dengan “u follow me, i follow you”

It shows all. Ini blog, bukan myspace atau facebook. Bukan juga Digi. Bukan juga "you jump I jump" Followers tak penting. Tak ada guna korang kumpul followers kalau trafik korang teruk. Di dunia blog, trafik adalah paling penting. Jauh lagi penting dari followers.

High traffic = Banyak backlinks, nice keyword etc. Tetapi banyak trafik tak semestinya setiap entri yang dikeluarkan adalah berkualiti yang membawa banyak comments. Great traffic bermaksud ayat2 yang anda gunakan mudah di search di search engines. Komen yang banyak juga penting menandakan entri yang anda tulis adalah berkualiti dan mendapat feedback dari orang ramai. Siapa kata comments tak penting?

Comments juga menandakan anda tak gila kerana tak bercakap sorang-sorang. Kerana, walau sebanyak mana tanda seru (!) yang anda letak, ia tak akan mendatangkan bunyik. Bermaksud, ianya tetap tulisan dan kekal sebagai tulisan tanpa medium yang memerlukan telinga. Sunyi. Sepi.

[Update]Page terlampau kaya
Page yang kaya dengan widget sebenarnya agak menyakitkan hati aku. Why? Sebab ianya bloody heavy. Geolocation, referrer, search trend, weather, clock, flash players, videos and such things lah. Serta, such things lah yang membuatkan blog anda berat.

Dan macam yang Kak Afzan kata, kalau page tu ambil masa lebih dua minit untuk loading, mesti dah tekan butang pangkah (close). Actually, aku pun macam tu.

Ya aku faham anda nak express kan semua benda kat pembaca, tetapi ada cara dan pengurusan yang betul untuk itu. Don't make your blog over-flood with rubbish. Cara termudah, limitkan view blogrolls kepada 5 atau 10. Gunakan widget untuk siarkan buku dan video favorite anda seperti slideshow. Geolocation, referrer dan semua yang sepertinya tak perlu sebenarnya sebab semua function tu ada kat dalam HiStat.com. With HiStat, you got referrer, geolocation, counter, prediction, IP tracking, keywords dan macam-macam lagi. Semuanya dah tersedia dan ianya sedang menunggu anda yang pemalas.  

Oh ya, berat paling ideal untuk blog adalah 200Kb. Jika anda melebihi dari 500kb, berhati-hati lah kerana anda dah masuk dalam golongan obesiti. Hidup blog anda tak akan lama.

**********

Back me up

Well, 9+1 benda di atas adalah antara yang aku tak berapa suka bila berjalan-jalan di blog tak kira lah blog tu famous atau tak. See? Baik kan aku memberitahu perkara yang orang lain tak mo bagi tau secara jujur.

Okay fine mungkin ramai akan terasa bila aku tulis ni. Well, aku cuma nak cakap....kalau dah terasa, makan je lah.  Haha!

Comment Here

Selasa, 26 Januari 2010

Save Your Date for Valentine's Day. Save It for This Moment. 143


Credit goes to Daeg Nith.

Ya, aku tau korang cun-cun dah ada boyfriend. Dan aku juga tahu korang ada awek cun walaupun tak handsome. Okay fine korang tak cun dan tak handsome. Serta aku juga tahu korang nak keluar date pada Valentine's Day serta, itu tak bermaksud anda menyambut Valentine's Day. Valentine's Day bukan perayaan. Bukan juga kita melakukan apa-apa upacara. Just, kita menilai sentimental yang ada. Bukan nilai agama Christian tetapi nilai kekuatan cinta yang seseorang sanggup pertaruhkan. Macam Romeo dan Juliet lah. So, I guess its okay for us if you want to hangout with friends. Correct me if I was wrong.



Cinemas on 2nd Feb 2010

Ya, di panggung wayang akan ada cerita Valentine's Day yang di lakonkan oleh ooo-em-gie so many nice actors. Ya, pelakon lelaki hot gilaan para gadis seperti Ashton Kutcher, Taylor Lauthner (the serigala boy) dan yang paling gay adalah Carter Jenkins. And your know what, Taylor Swift is on stage baby, Jessica Alba, Julia Roberts dan juga ex aku paling latest, Anne Hathaway.

So, I really wanna watch this. 5 or 6 February, Melaka. Whos in? Tak akan aku nak ajak lelaki tengok kot. Tak remaja ah. A.m.f.y. nak ikut?

14 February, Kuantan bersama awek-awek Kuantan, ada lagi yang nak join?



Oh ya, lagu dari Taylor Swift sempena Valentine's Day. Lagu terbaru beliau mungkin. But who cares? Its a nice song. Nice? Wat-deh-ef? The lyric is damn sucks you know. Yeah, bad lyric. But okay lah dia punya lagu, still.




Taylor Swift Latest Song- Today Was A Fairy Tale


Today was a fairytale
You were the prince
I used to be a damsel in distress
You took me by the hand and you picked me up at six
Today was a fairytale

Today was a fairytale

Today was a fairytale
I wore a dress
You wore a dark grey t-shirt
You told me I was pretty when I looked like a mess
Today was a fairytale
Time slows down whenever you're around

But can you feel this magic in the air?
It must have been the way you kissed me
Fell in love when I saw you standing there
It must have been the way
Today was a fairytale
It must have been the way
Today was a fairytale

Today was a fairytale
You've got a smile that takes me to another planet
Every move you make everything you say is right
Today was a fairytale
Today was a fairytale
All that I can say is it's getting so much clearer
Nothing made sense until the time I saw your face

Today was a fairytale

Time slows down whenever you're around
Yeah yeah

But can you feel this magic in the air?
It must have been the way you kissed me
Fell in love when I saw you standing there
It must have been the way
Today was a fairytale
It must have been the way
Today was a fairytale


Time slows down whenever you're around
I can feel my heart
It's beating in my chest
Did you feel it?
I can't put this down

But can you feel this magic in the air?
It must have been the way you kissed me
Fell in love when I saw you standing there
It must have been the way
But can you feel this magic in the air?
It must have been the way you kissed me
Fell in love when I saw you standing there
It must have been the way
Today was a fairytale
It must have been the way
Today was a fairytale

You all boleh search dan download lagu ni kat 4shared.com

**************
Btw, sorry kalau kualiti entri aku agak teruk semenjak minggu lepas. Dah malas nak menulis, nak buat macam mana. Tapi tu lah, aku tulis biasa-biasa pun, followers tetap naik. Hais. But hey, akan aku tingkatkan kredibiliti dan apa-apa je lah. Aku perasan gak commenter agak kurang walaupun viewers bertambah. 

Banyak comments = High quality entry. Banyak viewers dan followers = High quality traffic and credibility of the author(s).

Comment Here

Isnin, 25 Januari 2010

Into The Reality. Aku, Tika Itu.

Serious shit, aku tak minat bola sepak. Come on, berlari-lari di tengah padang sambil merebut sebiji benda bulat yang kebiasaanya berwarna putih? Then selepas dah dapat, sepak benda bulat tu jauh-jauh? Wtf is that? Boring~ *Rolling eyes*

Tapi aku minat hoki. Even tak reti main hoki, aku still main dan join kelab hoki.

And oh well, ini adalah entri bergambar aku pada hari ini (sabtu 23 hb Januari) ketika aku berada di Stadium Hoki di Melaka. And yes, it is damn so fun. Bukan pasal awek, tapi pasal game. Bukan juga aku dan Micet yang main, tetapi kami jadi penyokong kepada UniKL IBIL and serious, pasukan sorak Micet memang best. Duduk ramai-ramai, pukul kompang dan sorak sambil nyanyi lagu 'Potong-potong' iklan P1wimax. Terbaik. Then mulut nanyi main lepas cakap je. Tak ada tapis-tapis. Again, terbaik.


This is how it starts


Awek paling kiri tudung labuh tu comel.


Kenapa aku fokus kat Eddy?


Again, kenapa aku fokus kat Eddy?


Again kenapa aku... Eh, mana Eddy? Haha! 
Bergambar bersama pemain hoki negara, Chun Boon Huat. 
Eddy missed this.


Pakat mintak autograph dari bekas pemain hoki Malaysia.



Ella pakai braces. Gadis pakai braces memang hot!


Omg, Ella pakai legging. Sexy. So bad baju TM tu besar sangat. 
TM tak reti buat baju ke apa? Hais.



 Ella ft Joe.

Ya, Ella, memerangkap ex awek aku ada buat persembahan. Suara dia gila ah manja. Memang comel. Teringat saat-saat manis kami bersama-sama dulu. Hais. Dah tak ada jodoh, nak buat macam mana. Joe Abdullah perampas chentaku.

Btw (by the way), kalau masa balik tu, bas berhenti kat R&R pekena makanan di Tuu Dia Pak Tam. Sup dia okay la tapi agak mahal di situ. Masa balik tu, ada hamba Allah pergi pijak tahi kucing and bawak naik dalam bas. Perh. So faham-faham je la. Memang semerbak bas tu. Tu belum kira panas sebab perlu tutup aircon. Huh. So, masa balik, semua diam je.

Lagi satu, setiap petang akan ada mainan hoki di padang Micet bersebelahan surau. So, sesiapa yang rasa nak main hoki, rajin-rajinlah turun. Kayu hoki di sediakan. President hoki cakap, gadis comel di beri keutamaan. 

It was fun.


Comment Here


Ahad, 24 Januari 2010

Lirik Lagu Hafiz Af7 - Awan Nano

Assalamualaikum


Mp3 Player.




Lirik Lagu Awan Nano - Hafiz AF7

Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan...awan
Pabila terik-panas
Segera hadirnya memayungi.. diri

Pabila kau dahaga
Sesegera turun hujan melimpahkan... kasehnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi ...
dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai... jejarimu

Kasehnya
Kaseh tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Awan kekaseh sebenarmu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu... ooooo-ooo

Lihat diriku ini
Yang sesekali pernah kau bagaikan... awan
Sehingga tak mungkin terlupa
berikan belas sedari... dulu

Sehingga tak mungkin termampu saksi
Setitispun air matamu...kasehku
Sehingga kau katakan
Akulah awan itu yang kau rindu

Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi..
Dan bibirmu

Akulah awanmu yang sering kau rindu
dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai... jejarimu

Kasehku
Kaseh tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Aku pelindung dirimu sayang
walaupun tak akan tercapai jejarimu... oooo-oooo

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri tika panas mencuba menggores pipi ...
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai.. jejarimu

Kasehku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu...woooo-woo..

Sabtu, 23 Januari 2010

Bila Homoseksual di 'Benarkan' Dalam Islam.


 Picture shows all.

Tajuk agak catchy kan. Ya ianya perlu menarik pembaca. Tetapi jangan risau, entri ni tetap tak lari dari tajuk. Tapi korang mungkin agak geram kerana ini adalah isu yang sensitif.

Klik sini untuk melihat-lihat website yang macam sial yang aku rasa untuk menjatuhkan Islam.

Website yang aku linkkan tu adalah website bernama Al-Fatiha yang kononnya berunsurkan Islam tetapi di khususkan untuk umat Islam yang homosex, trans dan sebagainya. And what the fish is that? Kenapa website tu bercakap macamlah benda tu di benarkan dalam Islam?


Apa yang aku nak cakap;
1. Aku tak rasa orang yang bangunkan website tu adalah orang Islam.
2. Aku rasa makin lama, makin banyak kuantiti agama lain bencikan agama Islam tanpa sebab yang kukuh.
3. Why? why? why?

Lari tajuk; Aku tengok, sebilangan orang bijak pandai dalam Islam di Malaysia kebanyakannya tidak boleh ditegur dengan orang-orang biasa. Pantang ada orang tegur, terus melatah. Bagi mereka, merekalah terbaik sebab belajar agama tinggi-tinggi. Again, why why why?

Comment Here

Khamis, 21 Januari 2010

Aku Cuma Nak Bagi Tahu 19 : Life Quote

Assalamualaikum


 Life of a tulip.

Life is too short to wake up in the morning with regrets. So, love the people who treats you right, forget about the ones who don't, believe that everything happens for a reason for sure. And, if you get a chance, take it. If it changes your life, let it. Nobody said that it'd be easy, but they just promised it would be worth it to make a shot...

And don't forget to learn how to say sorry. Yes, you need it for the rest of your life.

Comment Here

Rabu, 20 Januari 2010

Bermanja Dengan Tunang Orang. Cinta Terlarang 2010

Assalamualaikum.


Struggle

Umpama telah di jodohkan, tetapi tidak. Ya. Aku tak pandai buat perumpamaan tetapi begitulah perumpamaannya... Sekarang ni, aku nak bercerita moment-moment manis mengenai Miss Zatul.

Miss Zatul Iradah, masih ingatkan awak kali pertama kita berjumpa?

Saye masih ingat lagi hari pertama kite berjumpa. Masa tu tahun 2008, umur saye baru belasan tahun. Masih hingusan. Situasinya adalah di dalam kelas Mathematic ketika semester satu. Ya segalanya bermula di dalam kelas Mathematics. Masa itu saye pergi ke kelas bersama Fahim, Aiman, Rashdan, Mustika dan Nafiza..

Pada hari itu, kiteorang berjalan dengan pantas dari hostel ke bangunan akademik kerana kiteorang baru sedar yang kiteorang dah agak lewat. Ketika dalam perjalanan ke kelas, salah seorang dari kiteorang berkata yang awak adalah sangat garang memang gila la punya garang. So kiteorang takut dengan tiba-tiba. Tapi... Tapi saye tak percaye. Mata hati saye berkata yang awak sangat baik. Tapi masa dah dekat gila dengan kelas tu, kiteorang perasan yang awak dah masuk ke dalam kelas tu. So kiteorang intai awak. Awak tengah solve soalan Math. Awak rajin.

Kiteorang tengok, muka awak comel. Tapi di sebabkan anasir-anasir luar (Fahim) yang menghasut, pandangan kami berkata yang awak adalah oh sangat garang.

So akibat ketakutan untuk masuk kelas dengan lewat serta kemungkinan di marahi awak, kiteorang membuat keputusan untuk berpatah balik. Ye lah, dah semua cakap awak garang. Siapa tak takut? Padahal awak baik, tak garang langsung. Lemah lebut lagi.

Tapi setelah berpatah balik, saye tak terus balik, saye lepak library. Biasa lah, semester satu, meniru jawapan orang je kerja.

Then masa balik dari library tu, saye terserempak awak. Masa tu awak tak kenal saye lagi. So awak pun tak pandang saye okay la kalau kenal pun mungkin tak akan pandang juga tapi saye ingat nak tegur awak tapi segan biasalah lelaki kena la segan-segan sikit tapi kalau difikir balik bagus gak tak tegur kang kalau awak tanya nama and awak spot yang saye ada adalah student awak dan ponteng kelas awak tadi, perh, memang akan jatuh standard saye lah kan. Ye lah, semua orang cakap yang awak adalah LECTURER paling cute di Micet.

Tak ramai student awak yang tahu awak dah ada Facebook.

Well, susah betul nak cari awak kat Facebook. Nasib baik jumpa. Berkat kesabaran mungkin.

Firdaus Spade = Firdaus
Tulang Bergerak = Aiman

Dalam banyak-banyak gadis lain yang sama nama dengan awak yang saya search, akhirnya saya jumpa juga awak kan? Ada jodoh ni, ada jodoh...

Oh..

Okay fine tak ada jodoh. Awak dah berpunya.

Entry just for fun. Mengimbau kembali zaman aku muda-muda dulu. Ehem. Aku harap tunang dia tak baca ni. Tak boleh blah bila budak-budak ni nak cuba gosipkan lecturer math aku ni dengan lecturer fluid, tapi tak berhasil. Dalam banyak-banyak subjek, Math adalah satu-satunya subjek yang kiteorang tak pernah ponteng kalau dah datang. Kalau kelas lain seperti Analytical, masa bosan buat Lab mesti keluar kelas senyap-senyap untuk makan di warung kat bawah. Pernah sekali masa makan tu, lecturer Analytical lalu and pandang kiteorang. Masing-masing gila buat cool tak nak nampak bersalah. Lecturer Analytical memang cool.


Well, siapa yang kenal Miss patut add dia di Facebook. Kat Facebook dia ada gambar dia pakai baju pengantin, perh, you. Nanti kalau Miss nak kahwin, wajib bagi tau kiteorang (students) dan bukan bagi tahu je, kena jemput sekali tau. Bukan jemput je, hidang makan skali. Tapi Miss, saya tak suka nasi minyak (kolestrol, you). So, nasi ayam adalah terbaik bagi saya kalau Miss tak kisah. Jangan risau Miss, kami tak kuat makan. Tapi kuat tapau...


Nama penuh lecturer ni ada 4 patah perkataan dua lagi aku dah censored.


Ahad, 17 Januari 2010

Gadis Ini Mempunyai Masalah Untuk Bertudung. Anyone?



Email from that girl
Email ;

Dear Mr K yang disayangi, <3 XOXO143

For your information, dulu I tak pakai tudung. I pun suka gak pakai seksi-seksi ni dan I ni memang jenis yang happy-go-lucky. But since I break up with my boyfriend, I terus jadi insaf sikit dan mula start pakai tudung. Tapi, perangai I tetap sama; I still gelak kuat-kuat, happening, mencarut-carut apa semua. Dan satu benda yang I pelik sikit yang I perasan since I dah pakai tudung ni; Lelaki kat KL memang tak suka perempuan yang pakai tudung. 


I macam perasan yang kawan-kawan I yang kaki clubbing ni macam tak nak kuar and lepak lagi dengan I. Yup maybe dieorang malu ke apa nak lepak dengan girl bertudung ni? Salah ke? Tak tahu la kenapa. Tapi I memang perasan sangat dengan diaorang-diaorang ni.

(Email susulan) Yang I bengangnya bukan sebab diaorang tak ajak I pergi club atau apa, tapi mereka lepak-lepak kat Pavi pun tak nak ajak. Sampai kadang-kadang I doubt persahabatan kiteorang. Sebelum I pakai tudung, bermacam-macam I fikir dari pandangan kawan-kawan. Tapi I still tekad.

Sekarang, I pula yang touching.

So how?

Ya The Other Cute-cute sekalian. So how?

[Update] Insulting comments will be rejected.


Comment Here

Khamis, 14 Januari 2010

Masa Untuk Gua Berubah...

Assalamualaikum.


Time to change

Gua dah bosan cakap pasal masalah love-love yang memang tak akan kesudah. Dah bosan asyik kritik para gadis yang memang kalau di kritik memang tak akan habis. Dah bosan cakap pasal 18sx yang secara tak langsung menambahkan dosa masing-masing. Juga dah bosan cakap pasal dara padahal dara bukan penting sangat pun asal kan seseorang tu dah berubah to a better person. Tak kurang juga aku dah bosan cakap pasal cara untuk menjadi gay. Cukup. Gua dah bosan dengan semuanya.

Gua ingat gua nak ubah cara berblog. Gua nak jadi ganas. Ya gua ulang, ganas. Tak mo dah layan-layan jiwang. Tak mo dah buat emo-emo. Tak mo dah luahan perasaan. Apa barang layan perasaan. Gua nak jadi sematang yang mungkin. (?)

Jadi, ada dua benda gua ingat gua nak buat;

1. Jadikan blog ni sebagai tempat untuk review semua benda kecuali politik. Bersama entri-entri lain. Dengan kata lain, semua benda ada dalam blog gua. Dan blog ini still bersifat personal bila aku review sesuatu benda. Maksudnya, semuanya based on pandangan peribadi gua.

2. Gua nak buat kontes guna duit Nuffnang. Kasi keberkatan berkekalan. Bab kontest tu tak ada hal. Masalahnya, gua tak tahu nak kasi hadiah apa. Kang gua kasi teddy bear, ada yang tak nak. Kang gua kasi barbie, ada yang pulangkan balik tanpa berbaju dan patah patah abis. Hais.

So gua nak tanya lu orang. Apa hadiah yang lu orang nak. Lu orang nak hadiah yang tak tercapai masa zaman kanak-kanak pun boleh. Tak ada hal. Mintak je. Jangan banyak tanya.

Jangan tanya pasal budget.


Comment Here

Bila Kadang-kadang Kita Rasa Media Terlampau Tak Adil

Assalamualaukum

Banyak kali aku dengar orang cakap Berita Harian adalah media menipu, tv3 adalah media yang di beli, Harakah adalah media yang hanya tahu mengutuk orang lain dan macam-macam lagi.

Tapi yang aku tak faham, orang yang mengutuk ni la rajin sangat cari media macam ni. Bab tak boleh blah, kalau berita yang memihak kepada dia, tak ada pula isu credibility sesebuah akhbar atau media di jadikan point. Tapi bila tibanya berita tu tak sependapat dengan pendapat pihak terbabit, terus mark media tu sebagai tak adil dan tak telus

Mari kita tengok apa tahap ketelusan media luar negara. Lagi lah cam entah apa-apa.

Ni aku jumpa masa aku baca Times Online, UK.

Malaysian Sikhs have become the latest group to be dragged into a violent controversy about the use of the word Allah, with the stoning of Sikh temple following a series of arson attacks on Christian churches.

Vandals damaged a mirror, but caused no injuries, when they threw stones into the courtyard of the temple in the Malaysian capital Kuala Lumpur late last night. The attackers have not been identified, but they appear to be Muslims angry at the use by other religions of the word Allah as the Malaysian word for God.

The word has been used for centuries in Malaysia, as well as by Christians in Egypt, Syria, Lebanon and Indonesia, as the equivalent of the English word God. But many Malaysian Muslims, who make up 60 per cent of the population, say that Allah should be reserved exclusively for Muslims, and that use of it in a Biblical context encourages conversion to Christianity, a crime under the country’s sharia laws.

A fortnight ago the Herald, a Catholic newspaper which is published in Malaysian, won an appeal against a ruling which banned use of the word by non-Muslims. The judgement has been suspended in anticipation of a counter appeal by the government, but it has already stirred up Muslim anger in a country with a particular dread of ethnic and racial confrontation.

Malaysia’s 120,000 Sikhs also use the word in their Malaysian language scriptures, but have so far have escaped enforcement of the ban, which has seen Bibles and CDs with Christian seized by the government for use of the contentious word.

“Sikhs are not going to stop using Allah,” the chief of the temple in Kuala Lumpur’s Sentul district said earlier today. “We cannot change our scriptures. … As far as we are concerned we are doing our prayers (using Allah). There is no way any law is stopping us.”

To add to the controversy, a woman in the Malaysian part of Borneo, where most of the country’s Christians are found, is suing the government for the right to possess material containing the word Allah. “It is our right to continue to use the word, we have been using it from even before [Malaysia’s 1963] independence,” said Daniel Raut, president of the Borneo Evangelical Church.

Yesterday, the panel which makes recommendations to the US government on religious freedom, expressed its unease about the recent attacks, which gutted one church and have forced other to hire private security guards.

“We are very concerned with events in Malaysia, as the church bombings have shaken Malaysia's delicate political and ethnic balance,” said Leonard Leo, chair of the Commission on International Religious Freedom. "How Malaysian leaders settle these matters will determine that country's political and economic future.”

Aku cuma nak cakap, semua media tak akan 100% telus samaada dari dalam atau luar negara. Sebagai contoh, ingat tak kes perarakan Hindraf dulu?

Tengok tak macam mana Al-Jazeera buat rakaman. Semua rakaman, adalah rakaman polis yang 'jahat'. Tetapi kes geng-geng hindraf bakar kereta apa semua, satu pun tak ambil. Ini semua kerana nak naikkan isu. Ye la, isu mana konon besar? Rakyat jahat atau kerajaan yang jahat?

Cara terbaik, baca semua berita dari semua pihak. Then korang buat lah rumusan korang sendiri.

Sometimes, observer is the first person you need.

Comment Here

Rabu, 13 Januari 2010

Aku Cuma Nak Bagi Tau 18 : Fakta Cinta

Assalamualaikum.


 It really does. To me, for now....

Cinta adalah benda yang setiap orang akan rasai, alami dan yang paling best, hayati. Cinta adalah benda yang boleh merubah pendirian seseorang dari rasional kepada tak rasional langsung pada saat kritikal, di situasi kritikal menggunakan pemikiran yang kritikal. Cinta boleh manjadikan seseorang yang manja kepada seseorang yang matang tanpa mengenal apa itu jurang antara satu sama lain. Cinta boleh merosakkan, memusnahkan dan ia juga, mampu menghidupkan padang pasir yang panas menjadi hutan malar hijau yang subur... Kerana.. Cinta.. Cinta itu buta.

Ya. Cinta itu buta. Cinta tak kenal harta, pangkat, kekayaan, keturunan, umur, warna kulit dan.......




















Jantina.

Comment Here

Isnin, 11 Januari 2010

Anugerah Juara Lagu 24 (2010) AJL 24. [Komen]

Assalamualaikum.


Tralala

Petang pukul 6 aku rasa gila mengantuk. Tahan-tahan then tertidur selepas solat magrib. Bangun-bangun pukul 9, roomate aku merengek nak bermanja dengan aku. Maksudnya nak kuar makan dengan aku lah. Then- then aku pergi la makan kat kedai belakang. Sedar-sedar, kedai tu buka Tv3 siarkan Anugerah Juara Lagu 24.

Aku sebenarnya tak berminat dengan benda-benda Juara Lagu ni. Tapi bila dari dulu aku perasan 'teknik' dan style program ni macam gempak je, aku rasa macam berminat. Nak- nak bila pengacara dia gila sempoi masa iklan AJL. Ya mesti anda perasan kan 3 pengacara tu cam bergaduh. So comel lah bila aku tengok gelagat tiga pengacara yang memang sempoi, aku rasa macam nak stick je kat kedai tu.

So apa yang aku nak komen? Apa aku nak kritik? Apa aku nak perli? Well, I love to critic all but this. Yang ni, AJL, aku rasa ianya tak perlu di kutuk. Ianya amat comel. I like it. What a nice program untuk bersantai.

1. Pentas.

Dari Budiey

Props dia nice. Tempat dan semuanya aku rasa agak not bad. =)

Kalau kita perhatikan betul-betul, style dia umpama style MTV Music Award. Cuma yang kurangnya pixel video-video yang berlangsung as backgroud stage tu agak tak berkualiti. Kerana MTV award kalau tak silap aku dia guna projector dan gambar memang nampak real. Kalau masa tu siapa yea nyanyi aku dah lupa dia pasang slide pasal gambar pada waktu malam, memang nampak macam real sight je. Dan lah bergerak meamng cun lah. But oh well for AJL , its a really good start btw.

Dan about pentas dan tempat, aku memang suka style diaorang dengan menggunakan tema origami kertas dan warna rainbows. Tema yang sebelum ni memang tak akan difikirkan lah. Nice one.

2. Pengacaras.
Terbaik. Ya. Faizal Ismail, Cheryl Samad dan Ally Iskandar memang terbaik. Lawakk mereka bertiga ni nampak relax dan tak basi. Ally nampak comel je. Aku memang dari dulu suka style Ally sebab nampak educated gila. Aku suka cara dia orang bergurau secara sarcastic. Kira gurau-gurau manja lah kan. Tak pun nampak macam dua lelaki sedang tonjolkan yang terbaik untuk memenangi hati si gadis. Dan ya nasib baik tiga orang ni yang jadi pengacara dan bukannya Nabil atau Apek. Tak nak lah pentas tu jadi sarkas.

3. Band/artists performances.
Aku tak nak komen banyak pasal Stacy. Sebab kalau aku komen, mesti kutuk dah la aku tak minat Stacy. Okay sebenarnya masa ni aku tengah makan nasi goreng cendawan. Perh nasi goreng dia agak sedap di situ. You know kedai belakang taman perumahan tu dah ada chef baru. Chef lelaki tentunya mesti la lelaki sebab lelaki pandai masak dari perempuan. Bab bestnya nasi goreng tu, dia punya cendawan gila la banyak. And style nasi goreng tu, perh. Then tambah pula dengan roti canai. Memang tak berguna lah diet aku. Who cares about diet bila kita boleh makan dengan happy.
 

Sing-sing

Okay sorry lari tajuk. Dari mula hingga akhir, aku perasan banyak juga la suara yang tak sama antara suara record dan suara atas pentas. Tak semua. Yang sama pun, Faizal Tahir, Black dan Yuna kot.

Band yang aku tak-tahu-apa-situasi-sebenar adalah masa band Hujan tengah perform. Masa tu aku perasan ada dua mamat cool tengah menari perh agak berani. Memang kaw gila dua orang ni kasi headbagging. Aku ingatkan mamat tu dah nak jatuh kelantai dah tapi tak ya memang tak. Nak kata kehadiran dua mamat cool tu memang dah rancang, macam tak pulak ye la apa kes menari bawah pentas and style dia, memang gig ah. Aku rasa tu fan Hujan yang gila-gila. Then aku terfikir pula, tak akan lah security tak halang, agak mustahil lah program besar macam ni tak ada security lah kan?

Then tiba-tiba, makin ramai orang yang masuk. Dah pulak tu, aku tak nampak langsung kalau-kalau antaranya adalah securiti. Well mereka mungkin pakai baju biasa. Tapi bila tengok diaorang menari memang cam serentak. Aku boleh kata lah 50% dah di rancang. Okay cakaplah kau tak tahu, Mr K. Kan mudah.

[Update] Okay Hujan nak tiru style Black Eyed Peas mungkin. Tengok sini. Agak sebijik. And BEP punya diaorang buat waves gila nice. Aku ingatkan awek comel berbaju biru tu gila. Tapi last-last OMG so cool. Korang patut tengok. Agak 'perh' di situ. Thank to Aida for the link. And for band Hujan dan Noh. Hey Noh apahal kau buat muka macam tak tahu apa-apa sambil jungkit bahu. But nice one, Hujan. Keep it up, keep the indie up. =)

Bab Dato Siti Nurhaliza nyanyi lagu bersama Lan tu, agak ramai gila tak suka. Katanya tak kena gaya. Tapi aku tak nak komen apa-apa sebab aku tak tengok opening.

Yang aku tahu, ada orang cakap muka Black dah makin putih.

*********
*********

And the rest, this program is totally happening. Congrate to Tv3. Aku tak pernah minat benda-benda ni dulu, tapi ni memang banyak perubahan, you. Congrats gak kepada Aizat, Faizal Tahir, Yuna, dan lain lain. =)

Orang tanya, apahal isteri Rais naik pentas?

P/s : Aku rasa ramai gila orang tengah update blog pasal AJL skarang ni.




Sedikit lari dari topik


 Gambar oleh Laila- Jihad

Masa nak balik tu. Gua nampak lah satu group awek-awek comel duk situ biasalah perempuan, tak bergossip, bergossip. Tak bergossip pun bergossip. Okay tak mereka tengah makan juga.

Then gua perasan satu awek. Bersinar-sinar je awek tu. Wink wink bak kata orang. Gua pergi dekat. "Bidadari jatuh ke bumi ke?" kata hati kecil gua.

Then selepas pandang-pandang, baru gua perasan, sorang gadis yang dulunya tak pakai tudung, kini dah pakai tudung. Shawl maksud gua. See? She is totally cute. In fact, all girls are cute with tudung. Siapa section E dan F mesti kenal dia lah. Dan juga beberapa senior. =)


Hais

Dia dah nangis-nangis cakap kat aku suh jangan letak nama dia. Takut market naik tinggi sangat sampai tak termampu nak layan sms. Btw, if you still wanna get her, you need a bigger gun now, A***. Haha!


Okay guys. Esok dah start klas. So aku memang mungkin update blog seminggu skali atau yang sebegitu tah. Bergantung pada tahap kebizian aku. Tapi, walau buzy, aku boleh update sebab aku dah ada banyak entri yang tunggu masa nak publish je. So sorry kalau tak update sangat. Have a nice life. Jangan lupa maafkan orang lain sebelum tidur. Chow.

Comment Here

Ahad, 10 Januari 2010

Kerana Lelaki Dan Perempuan di Ciptakan Untuk Satu Sama Lain

Assalamualaikum.


Nur al Huda. 

Kalau tak silap aku, aku pernah terima email macam ni dulu-dulu. Tapi masa tu aku tak pernah layan langsung forward-forward mesej bab-bab Islam sebab kebanyakkannya adalah haox dan rekaan semata-mata. Tak kurang juga ianya hanyalah dicipta untuk menakut-nakutkan umat Islam. Yang aku pelik, kebanyakkanya orang Islam sendiri yang reka.

Tapi bila aku jumpa article yang sama di sebuah forum (check Banner Exchange aku), dan bila aku hayati ayat-ayat dia, perh. Memang agak terasa di situ.

So kalau korang suka menghayati sesuatu benda nak-nak perkataan, korang patut hayati ayat-ayat di bawah. Well, bukan selalu aku 'berdakwah'. Komen aku ada di bawah artikle ni;

Malam pasangannya siang,
Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah
pasangan kepada lelaki,
Maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita
itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat,
Maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal
dengan iman.
Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah
Allah dan RasulNya dan menjauhi
laranganNya.


The best part starts here.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol.
Simbol apa, semua orang tahu.
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika
tidak dikawal dengan iman.
Maka mata lelaki ini selalu menjalar
apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang
perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki
dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.


Apabila seorang lelaki terlihat seorang
perempuan, Maka perkara pertama yang akan
dilihatnya ialah
rambut wanita berkenaan.
Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh
seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan. javascript:void(0)

Oleh kerana itulah wanita wajib menutup
rambutnya. 

Apabila rambut wanita itu telah ditutup, Maka
mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat
bentuk lehernya,
Maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.

Maka mata lelaki itu akan turun lagi
melihat bentuk dadanya,
Maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk
dada dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan
turun lagi melihat
bentuk ramping pinggangnya,
Maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak
bentuk pinggangnya,

Mata lelaki itu akan melihat pula akan
bentuk belakangnya,
Maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya
agar bentuk belakangnya tidak kelihatan,

Dan
lelaki itu akan pula melihat
bentuk pehanya,
Maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain
yang ketat sehingga terlihat bentuk
pehanya walau sedikit,

Maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan
bentuk kakinya pula,
Maka janganlah wanita itu berseluar, kerana
terus-terang pihak lelaki bercakap, walau
muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,
jika beliau meMakai seluar,walau nampak besar
sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara
sepontan, entah tak tahu Kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak
akan bentuk kakinya,
Maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu
kepada kakinya,
Maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki
itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan
melabuhkan kain, atau meMakai stokinyg warnanya
jangan sesekali berwarna kulit perempuan,
Maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula
bentuk tangan wanita itu,
Maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

Maka wahai lelaki,
janganlah pula kamu melihat mukanya,
kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika
kamu wahai lelaki, ingin meminangnya.
Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang
cantik akan menimbulkan fitnah,
Maka berpurdahlah kamu,
jika itu lebih baik untuk kamu.

Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis
penyakit,iaitu mata
lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika
ia terlihat
warna yang menyerlah atau terang
jika ianya berada pada perempuan.

Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan
meMakai pakaian yang warnanya terang-terangan
sangat.
Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu
apakah dia mata lelaki itu, dan perlu
diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,
jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah
pula kita menjaga kehormatan diri masing2,
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan
mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar
tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula
janganlah menjalar langsung kepada muslimah,
walau muslimah itu telah menutup aurat,
insyaAllah selamat dunia akhirat.

Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya,
sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung
umpama tidak menutup aurat, dan pada kaum
lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak
mencuri2 melihat wanita muslimah, kerana ia
dilarangi oleh Allah SWT.

Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat.
Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri..
Seindah-indah ciptaan Allah yang paling sukar untuk dijaga adalah wanita solehah…
wasalam..


***********
***********


Ya this Huda is cute.

 Seumur hidup aku, aku hanya pernah jumpa dua orang je gadis yang tak pernah pakai seluar. Maksud aku dia pakai kain dan bukan tak pakai apa-apa. Seriously, its one in a quadrillion.  Macam mana aku tahu? Aku tahu apabila dia cakap dalam rumah dia, seluar hanya untuk ayah dia.

Bak kata Cik Epal, alang-alang nak buat jahat, buat lah yang superb. Alang-alang nak pakai seluar ketat, patut pakai legging ni. Why not? Apa lagi reasons seseorang tu pakai ketat kalau bukan nak suruh lelaki tengok? Haha!

Dulu, bila ada org pakai purdah, laju-laju aku cakap "Kat Malaysia pun pakai purdah, kalau kat Mesir lain lah. Diaorang pakai purdah sebab tak nak kasi habuk masuk". Tapi bila aku baca article ni baru aku faham.

Well, bagi yang dah lama lepak kat blog aku, mesti tau aku macam mana. Bagi yang kenal aku secara real-life, mesti dah faham cara aku. Aku pun macam lelaki biasa. Style biasa, keadaan biasa. Aku tak lebih-lebih aku tak kurang-kurang. Aku tak baik. Dan aku tak lah jahat sangat. Tapi aku sensitif terhadap aurat. Maksud aku sensitif bukanlah anti herhadap orang yang free hair atau apa-apa. Senstitif maksud aku, adalah bersentuhan kulit antara lelaki dan perempuan. Aku sensitif bab tu. Aku tak tahu kenapa.

"The girl that wear hijab, taking care of their aurat, solat 24/7 but, gives her body to her boyfriend is the most disgusting girl in the world, even for ringan-ringan. If you want to be the nice, be nice. If not, don't hypocrite by using all those solat, aurat and hijab." - Most of lelaki.  (forum)


What say you? Have a nice day and happy weekend. 

Comment Here

Sabtu, 9 Januari 2010

Bila Lelaki Boleh Tahu Perempuan Dah Tak Dara/ Virgin

Assalamualaikum.

Ini adalah entri 21sx. Sesiapa yang masih belum berumur 21 dan ke atas, jangan mengada-ngada nak baca. Aku masuk tahun ni, dah berumur 25 tahun. Ehem. Tunggu masa je nak kawin. Ehem ehem. Duit nuffnang dah cukup untuk buat honeymoon. Ehem ehem ehem.

<3 hurts.


Baru-baru ni aku periksa keyword-keyword dari Google yang membawa searcher masuk ke blog aku. Dan memang tak leh blah bila ada yang search "Cara mengetahui gadis dara" oh God tak ada benda lain ke nak search. Pulak tu memang akan adalah yang di usuli dengan, "Betul ke lelaki tahu perempuan tak dara?" then "Tips kenali perempuan dara dari luaran" then "Beza perempuan virgin" then "Fizikal gadis tak dara luaran" then then sebagainya.

Tidak terkecuali ada makhluk yang buta IT pergi search macam tengah berborak je bila dia search "Iye ke lelaki boleh tahu wanita dara atau tak?? aduhhh". Penuh dengan emosi di situ. Aku bet yang search tu perempuan dan dia sedang dalam masalah seperti curang kat bf dia atau dia dah tidur dengan lelaki lain. Teet!

Btw, sila baca "Kenapa dara itu penting" di sini. Agak tergelak aku baca jawapan yang pertama. Sungguh lelaki. Comel je semua yang komen tu.


 State of mind?

Bila aku tulis ni, aku teringat saat-saat indah aku ketika lepak-lepak di tempat kutip market kat Micet. Tempatnya adalah di hadapan bangunan 4 tingkat berselebalah dengan dewan kuliah. Dari situ, korang boleh lihat student-student datang ke kelas sebab 80% yang datang ke kelas akan lalu di situ. Yang datang dari hostel akan datang dari kiri dan yang dari luar akan datang dari kanan.


Masa lepak-lepak antara lelaki, akan ada punyalah jejaka berbunyi "Perh, cun siot awek tu. Mesti junior". Atau pun "Eh lawa awek tu. Mesti bukan batch kita kan?" Perh. Kiranya gadis junior akan sentiasa cun dari senior. Memang tak boleh blah.

Situasi,
Akan ada punyalah yang cakap;
"Tengok awek tu. Siku dia hitam la, bukan ke siku hitam tu maksudnya tak dara?"

Dari ayat di atas, ada dua benda aku nak cakap. Satu, memang betullah menutup aurat boleh hindarkan kita daripada fitnah dan ke dua, itu adalah benda yang mengarut. Kita tak boleh menilai seseorang hanya dengan luaran.

Antara article yang amat-amat famous untuk dijadikan point nak-tahu-awek-tak-dara adalah ini;

Antara 'cara-cara' atau 'tip-tip' (yang kononnya betul) untuk mengetahui seseorang tu dara atau tak adalah;

1. Agak hitam rambutnya, hitam bulu matanya, hitam bola matanya.
2. Agak putih badannya, putih giginya, putih kedua telapak tangannya.
3. Agak kemerah2an bibirnya, kemerah2an pipinya, kemerah2an gusinya.
4. Agak sedang kepalannya, dagunya, sedang payudaranya, semerbak keringatnya, harum bau mulutnya, hidungnya dan badannya.
5. Melihat kelicinan dahi, pipi, sesung pipit, rambut, warna mata.
6. Cara berjalan.
7. Wajah awek yang berseri-seri.
8. Bentuk badan menjadi makin menarik.
9. Melihat siku dan lutut serta bahagia-bahagian lain.

45% point isi dan bahagian badan dari artikel sebenar telah di buang oleh aku kerana ianya terlampau dewasa. Article ni bukan di tulis oleh aku. Comment aku di tulisan warna hijau.

DAHI

Gadis yang masih suci, dahinya licin. Bila tak dara licinnya hilang. Justru yang timbul kedutan (garis-garis) yang jarang nampak. Kedutan karana sudah tidak suci, tidak sama dengan kedutan wajah yang dimakan usia. Botox? Kedutan suci yang telah hilang, tidak begitu ketara dan tidak begitu nampak, kecuali ketika muka menunjukkan reaksi tertentu seperti sedang ketawa dan bicara, sementara kedutan kerana dimakan usia senantiasa nampak dan kekal. Jangan dihilangkan dengan sembarang minyak, walaupun di zaman sekarang ada bermacam-macam minyak.

Tetapi kedutan kerana hilangnya kesucian tidak mudah dihilangkan. Untuk memudahkan melihat gadis yang masih suci atau tidak. Cuba perhatikan dahi gadis yang sudah bersuami dengan yang belum. Perhatikan betul2 niscaya nampak kelainannya. Gadis yang sudah tidak suci terdapat beberapa kedutan garis2 timbul dan melekuk didahi gadis itu. Perhatikan betul2 sebab garis2 itu tidak begitu nampak (terang).

HIDUNG

Gadis yang masih suci atau tubuhnya belum disentuh oleh lelaki, ujung hidungnya berwarna kemerah-merahan, jika disentuh ujung hidungnya nampak merah. Gadis yang tidak suci ujung hidungnya merah tetapi merah pucat, terkadang warna merah tidak nampak, yang nampak hanyalah pucat, tak percaya cuba lihat ujung hidung anak perempuan, merahkan? Tricky gila soalan. Macam lah boleh tahu dara atau tak.

MATA

Dari mana datangnya cinta, dari mata turun ke hati. Sempat lagi bermadah penulis ni.

Kita menggunakan mata untuk memandang dan melihat seseorang, cantikkah, cute kah dan sebagainya. Terkadang kita memandang wanita cantik dibagian luar saja, tapi bagian dalamnya sudah habis, untuk mengetahui wanita itu masih suci atau tidak cuba tengoklah matanya. Bila bagian bawah kelopak terlipat sedikit dan terdapat tanda lebam (tanda memar) bererti gadis itu sudah tidak suci lagi, mungkin sudah bersuami. Lebam yang menunjukkan tidak suci nampak semacam garis2 hitam di bawah kelopak mata disamping warna hitam dibawah kelopak mata sedikit kelihatan berkeriput (berkedut). Gadis yang masih suci matanya berseri2, tidak ada warna hitam, lebam mahupun garis2. Apabila gadis itu tertawa di bawah kelopak matanya tidak terdapat apapun, seperti kedut (berkeriput) , bergaris dll. Wallohu a’lam.(yg dimaksud lebamnya mata bukan kerana kurang tidur loh. )

TELINGA

Telinga termasuk salah satu panca indra yang digunakan untuk mengetahui apakah gadis itu masih suci atau tidak. Di negeri China telinga sebagai peramal untuk mengetahui penyakit didalam tubuh seseorang. Betul ke kat China tabib guna telingat? Bukan ke diaorang guna pergelangan tangan untuk periksa nadi? Gadis yang tidak pernah disentuh oleh laki2, telinganya cantik dan nampak bersih, kalau gadis itu pernah disetubuhi atau telinganya pernah digigit(lovebite) atau dicium dan disentuh, secara otomatik bentuk telinga gadis itu akan berubah menjadi lebih leper sedikit dan tidak lagi kemerah-merahan dan menjadi pucat. Bagi gadis yang masih suci tapi pernah kena sentuh lelaki, pucatnya tidaklah ketara sangat.

GARIS TELAPAK TANGAN

Gadis yang berkulit tebal dan kasar, cuba perhatikan kedua telapak tangannya, jikalau retak (urat2 yg mrupai retak), bukan kerana mungkin di sebabkan tidak tahan bahan pencuci yang mengandung kimia, bererti gadis itu sudah hilang kesuciannya. Gadis yang masih suci, kedua telapak tangannya halus dan licin. Jika kesuciannya telah hilang, kedua telapak tangannya ketika di tekan warnannya pucat tidak merah, jika di pecet langsung menanjal balik. Satu cara lagi, cuba perhatikan telapak tangan kanan, jika ada garis putus2 bagian tengah berarti kesuciannya telah hilang, bila tidak terputus2 berarti ada harapan kesuciannya belum hilang. setelah melihat telapak tangan yang kanan, cuba gengam ibu jari tangannya sebentar saja kira2 satu minit, bila disaat megengam terasa hangat dan ibu jarinya merah ketika dilepaskan, berarti ada harapan masih suci. Ini adalah impossible. Bila di gengam mestilah darah akan lari. Dan tu juga yang mengakibatkan kebas. Perhatikan pula ibu jarinya, bila nampak pucat sekali walaupun ada rasa hangat berarti kemungkinan besar kesuciannya sudah terbang. Tipu tipu

Cuba pegang erat jari kelingkingnya, kira2 satu minit, lalu lepaskan, tanyalah bagaimana rasanya ketika dipegang erat dan dilepaskan ? Kalau ia menjawab tak ada rasa, mintalah maaf banyak2, kemungkinan ia tidak suci lagi. Tapi kalau ia menjawab ada rasa rangsangan, jantungnya berdebar2 atau ada rasa sakit seperti berdenyut2. This is too stupid. Im speechless

JARI TELAPAK TANGAN

Dengan jari2lah lelaki suka memegang dan menggoda perempuan, begitu pula halnya jari2 perempuan, jari2 adalah kawasan yang paling mendasar untuk mengetahui gadis yang suci atau tidak. Caranya cukup mudah, terlebih dahulu berjabat tangan, selama berjabat tangan remas2lah tangannya, kalau laki2 bukan mahramnya boleh memegang tangan seorang gadis, itu menunjukkan dara kecil dibagian tangannya sudah ternodai. Apabila tangan dan jari2 gadis itu boleh di remas2 berarti peluang untuk memegang tempat2 yang lain terbuka lebar. Cuba jari2 gadis itu di belai2 dan di remas2 dengan lembut, bagaimana perasaan gadis itu? Part ni, ianya terlampau stereotype. Tak elok buat andaian mudah macam tu

Sentuhan lelaki dijarinya memang membawa satu rasa yang nimat dan birahi yang tersendiri. Sentuhan tangan sentuhan ajaib, dari tanganlah akan menjalar ke tempat yang lain. Sentuhan tangan memang syahdu, kalau tidak percaya cubalah betapa bahagianya berjalan sambil bergandengan tangan. Bila anda ingin mengetahui gadis itu terbiasa di sentuh atau tidak, Cuba ulurkan tangan dan bersalaman dengannya, selama bersalaman genggamlah tangannya dengan lembut dan cuba sentuh jari kelingking gadis itu. Ketika menyentuh jari kelingkingnya tengoklah wajah gadis itu, apakah dia nampak gelisah dan resah?, kalau dia terkejut dan resah berarti besar kemungkinan dia masih suci. Jika disaat jari kelingkingnya disentuh dia nampak rilex saja, dan tak mau bicara, besar kemungkinan kesuciannya sudah lenyap. Macam yang aku cakap tadi, jangan mudah buatandaian

PERUT

Peribahasa mengatakan biar pecah di perut jangan pecah di mulut, begitulah kata peribahasa, tapi tubuh wanita bukanlah peribahasa. Kalau pecah kegadisannya, pasti pecah perut. Bila gadis pernah melakukan hubungan badan, maka perutnya akan menjadi mengembang dan menjadi buncit sedikit. Oleh kerana gadis yang belum pernah melakukan hubungan badan pinggangnya masih ramping dan perutnya masih kempis. Mengapa perut menjadi buncit sedikit? Di saat gadis itu melakukan hubungan badan sudah barang tentu gadis itu sampai ke puncak (organism), di saat sampai ke puncak gadis itu tidak tahan dan menahan dibagian perut. Otot2 bagian perut menahan ke puncak dengan daya tahan yang sangat tinggi dan kuat. Ketika itulah perut itu mengembang dan setelah melakukan hubungan badan perutpun membuncit. Gadis yang masih suci pada umumnya perutnya masih lembut. Bagi yang sudah pernah berhubungan, kulit perutnya agak kasar sedikit. Ada juga yang menjadi keras sebab hormon2 dan lemak mewujudkan gumpalan dibagian bawah dinding perut. 10% orang bersetuju yang gadis tak dara akan mempunyai abdoman di perut yang agak megembung. Well, aku no komen

RAMBUT

Rambut merupakan mahkota wanita tetapi juga berperan menentukan gadis itu masih suci atau tidak. Gadis yang masih suci, rambutnya memang rapi, kelihatan segar dan tidak kasar, sementara gadis yang sudah hilang kesuciannya, rambutnya kelihatan tidak bergairah. God! Rejoice? FollowMe? Hair and Shourlder? Syampoo!

Di zaman nenek moyang kita dulu, mungkin masih ada yang diamalkan sampai saat ini. Ketika seorang gadis hendak dinikahkan, ahli penghias pengantin terlebih dahulu memotong rambut didahi, ditekuk dan disebelah belakang telinga kiri dan kanan. Rambut2 inilah yang oleh mereka disebut rambut perawan. Dengan menggunting rambut2 ini, mereka mengetahui apakah gadis itu masih suci atau tidak. untuk membuktikan cuba sediakan satu buah kelapa muda yang sudah dilobangi dan airnya tidak dibuang lalu masukkan potongan rambut tersebut. Jika rambut2 itu terapung dipermukaan air kelapa artinya gadis itu masih suci. Jika semua rambut itu tenggelam artinya gadis itu sudah tidak suci. satu lagi caranya, kalau disaat ditiup angin rambut gadis itu mengembang lembut dan kembali ketempat asalnya. Alhamdulillah nampaknya ada harapan kegadisannya masih ada. Okay kalau macam tu semua yang buat rebonding rambut memang dara ah

BIBIR

Percaya atau tidak bahwa bibir gadis yang pernah dicium lebih menarik dan cantik. Apabila bibir bertemu bibir, maka akan membuat pergerakan darah akan mengalir kebibir dan membentuk bibir yang baru. Lebih kerap dicium, lebih cantik pula bibirnya. Tapi ada juga gadis yang mempunyai bibir mulut yang cantik walaupun tidak pernah dicium. Gadis yang belum pernah dicium bibirnya kelihatan berwarna merah jambu dan tidak ada garis lembam (bengkak) atau hitam di sekitar bibirnya. Bibir gadis yang tidak pernah dicium tidak tampak pucat dan bibirnya licin dan basah. Bibir yang pernah kena cium akan nampak lembam walaupun hanya satu kali saja, dan dapat merubah bibirnya juga terdapat garis-garis kasar yang memperindah bentuk bibir seperti irisan jeruk. Bila gadis itu tidak suci lagi, bagian tengah bibirnya nampak retak, seakan-akan terbagi dua, retaknya tidak begitu jelas, akan tetapi nampak kalau diperhatikan betul-betul. Ada pula yang mengatakan gadis tidak suci ketika ia tertawa bibirnya nampak lebih lebih besar dari pada tidak tertawa dan bibir bawah tampak keluar dari pada bibir yang atas.

Keterangan:
(bibir yang kering walaupun diusap (disolek) dengan gincu, bibir tetap kering. Cara membasahi bibir untuk menutup prasangka bahwa ia tidak suci lagi, oleskan minyak kelapa pada bibirnya tiap pagi, biarkan minyak kelapa meresap dalam bibir selama setengah jam. Insya Allah bibir gadis itu kelihatan berminyak dan tidak lembam. Bibir yang sudah lembam jangan diolesi minyak kelapa. No komen. Aku tak faham langsung dia tulis apa. Tapi yang aku tahu ianya tak betul.. kot

LEHER

Leher juga menjadi salah satu tempat yang dapat menunjukkan gadis itu masih suci atau tidak. Bila leher perempuan itu nampak berkedut-kedut, artinya perempuan itu pernah disentuh laki-laki. Garis kedutnya bukan seperti garis kedutan kerana tua, garisnya kecil-kecil, pendek-pendek dan putus-putus, bukan garis yang panjang. Kalau ingin melihat dengan jelas tunggulah gadis itu menundukkan kepalanya. Lihatlah dengan cepat dan cermat.!. bila gadis itu sering sering diusung lelaki( gila maut ayat. ), maka lehernya terdapat tanda-tanda hitam kecil dilubang romanya dan warna lembab kecil seperti bintik-bintik. Adakalanya lubang bulu roma tampak jelas dileher, ini juga berarti gadis itu sering disentuh. Kalau gadis itu berleher panjang (jenjang), cuba perhatikan dibagian lehernya, jika terdapat garis-garis urat yang bersilang artinya gadis itu masih suci. Jika terdapat garis-garis yang melintang, bukannya urat yang melintang, ini berarti perempuan itu sudah beranak (pernah melahirkan).

PIPI

Wanita yang tidak suci lagi wajahnya tidak berseri-seri, pipi gadis yang masih suci senantiasa menggairahkan dan merah segar. Kalau pipi gadis yang pernah dicium warna kemerah-merahan akan hilang. Kalau pipi itu merah kerana dicium ayah atau saudara sekandung maka tidak membahayakan terhadap kesucian gadis tersebut. Cuba perhatikan betul-betul pipi gadis yang tidak perawan lagi terdapat garis melintang yang tidak begitu jelas/tampak. Walau bagaimanapun pipi gadis yang pernah kena cium masih tetap cantik, akan tetapi kalau sudah biasa dicium/disentuh laki-laki, lesung pipinya kurang dalam dan terdapat satu garis disebelah lekuk lesung pipinya.

Gadis yang masih suci, bila berbicara disekitar pipi kanannya maupun kiri cepat berpeluh, dan peluh ini akan keluar walaupun ditempat yang sejuk. Peluh yang dimaksud mungkin tidak nampak kecuali dilap dengan tissue. Cuba perhatikan bagian tepi telinga seorang gadis. Dibagian itu terdapat anak rambut yang halus dan lembut. Apa bila gadis itu tidak suci lagi, anak rambut itu tidak akan gugur, tetapi masih tetap ada, namun menjadi keras bahkan kasar. Apabila ditiup angin anak rambut itu nampak begitu kasarnya dan disisi pipi kelihatan agak gelap walaupun gadis itu berkulit hitam manis. God! Aktiviti harian boleh merubah semua tu.

Rajin betul korang baca benda mengarut ni panjang-panjang. Well, nak baca tak apa. Tapi dont ever give a shit of it.

Persoalannya di sini, tips-tips yang dinyatakan ni betul ke? Hell no. Its bullshit. Dan adakah anda tahu implikasi dari benda-benda macam ni yang boleh membawa fitnah? Hey bear in mind. fitnah gadis suci berzina dosanya lagi tinggi dari membunuh. Bercakap berpandukan tips-tips diatas boleh membawa kepada fitnah secara tak langsung. Serious shit korang tak perasan.

Toxic output.

Sebelum aku menulis entri ni, aku dah tanya beberapa lelaki tak kira lelaki tu dah berkahwin atau tidak. Dan majoritinya mengatakan "Jangan percaya sangat. Kebanyakkanya adalah kebetulan". Tak kurang juga yang kata ia adalah mainan dunia maya je. Iye lah orang melayu memang suka benda-benda camni bak kata Fahim.

So para searcher yang terdesak nak tahu, Ada ke caranya nak tahu samaada perempuan tu dara atau tak? Ya tentu sekali ada. Ada tiga cara nak tahu samaada gadis tu masih dara atau tak iaitu;

1. Tanya.
Ya anda boleh direct terus tanya kat gadis tu. Paling kurang pun akan dapat lempangan. Dan jangan cari aku kalau tu yang korang dapat.

Dan kalau si gadis tu dah ada boyfriend dan anda bukan boyfriend dia serta anda tanya soalan maut tu, anda mungkin akan dapat bukan sekadar lempangan.

2. Kahwin dengan gadis tu.
Kawin dan buat lah apa yang patut.

3. Siasat.
Siasat betul-betul gadis tu. Kalau dia dah berkahwin dan ada sorang, dua atau lebih anak then dia kata dia still dara memang dia tak pandai menipu.

So kesimpulannya, dari luaran korang tak boleh tahu samaada seseorang gadis tu masih dara atau tidak.  Ditambah lagi dengan keadaan zaman sekarang termasuk antiviti lasak harian, masalah, stress, situasi, jenayah dan apa-apa je lah yang boleh merubah bentuk badan si gadis. So, tips tu? Tips your head.


Self destruct

Hentikan spekulasi, stereotype dan stigma dalam masyarakat. Dan secara tak langsung menghentikan fitnah ke atas para gadis. Tergamak betul mengata bukan-bukan kat makhluk ciptaan Tuhan yang satu ni. Walaupun mereka semua lampi dan slow, suka menyusahkan serta gedik tak bertempat, mereka tetap cute. Tapi jangan salahkan lelaki kalau lelaki asyik pandang perempuan cute. Mereka hanya menghayati keindahan ciptaan Tuhan. Pahala.

[Update] Tak dara di sini adalah dah melakukan seks dan bukannya dengan kehilangan secara kemalangan.

Dara tak menjamin kebahagiaan rumahtangga.- Abetan. The done is done.- De. Enough is enough.- LO.


Comment Here

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger