Sabtu, 5 Februari 2011

Bila Gaji Isteri Lagi Tinggi Dari Suami. (Solution)

Assalamualaikum


Ini adalah entry lama yang tertangguh. Yup, sambungan dari entri INI. Aku perasan bila bercakap pasal gaji isteri lebih dari suami, ramai girls yang kata mereka tak kisah kalau dapat suami berpendapatan rendah, asalkan rajin berusaha dan bukannya duduk depan tv serta membuat lemak. (Entah ye ke tidak. Entah-entah semua nak cari lelaki handsome macam The Undead Edward Cullen.)

Mostly, it is okay for women, but, definitely, not for men. It is not okay kalau ada isteri yang bergaji berlipat kali ganda bagi lelaki. Why? Sebab lelaki biasanya suka dominate keadaan. Yes, lelaki mahukan lebih kuasa.

Contohnya, lelaki yang bayar rumah, bayar kereta, bayar pelajaran, bayar bil dan segalanya. Bila dah bayar itu semua, mesti ahli keluarga respect sebab banyak sumbang untuk famili. Tapi, kalau seorang ayah tu tak der duit, macam mana? Try bayangkan bila anak-anak mintak duit belanja kat mak sebab anak-anak tahu yang si ayah gaji rendah dan selalu tak ada duit. Mesti rasa macam tak ada dignity kan?

Actually, kalau girl gaji tinggi tak ada hal. Masalanya, kalau gaji si lelaki adalah di bawah paras selesa. Andai kata kalau gaji si isteri 10 ribu sebulan, then gaji suami 7 ribu sebulan, sure korang suami isteri akan hidup happy ever after macam Sherek serta membuat banyak anak. Tapi kalau dah gaji isteri 5 ribu, then gaji suami 800 je, memang agak kritikal lah sebab gaji suami di bawah paras selesa.


Cuba banyangkan, kalau beli pergi makan-makan atau bayar bil, si isteri yang bayar all the time. So, yang memasak; isteri, yang jaga anak; isteri, yang kemas rumah; isteri. Yang bayar most of the bill pun isteri? Dah tu apa fungsi suami? This is hell untuk lelaki yang berada di bawah paras selesa. Lagi pun, lelaki akan rasa coooool bila dia boleh buat macam "Sayang, barang dapur tak cukup lah. Apa kata esok kita pergi beli." Then bila beli, lelaki yang bayar. F yeah. Rasa berguna dan rasa diperlukan je.

Cuba bayangkan ketika sepasang suami isteri ni di majlis keraian. Tak pun majlis hari keluarga. Majlis yang dari tempat kerja isteri, semua grand-grand. Buat kat Shangri-La Hotel. Kat KL pulak tu. Siap ada Siti Nurhaliza yang nyanyi. Tapi majlis dari tempat kerja lelaki, tak ada pun. Dah tu, bila kat majlis, ada lelaki tanya, "Suami kerja apa?" Dan nak dijawab dengan "Suami I kerja sapu sampah je"? Maybe, it is okay for the wife since dia boleh support suami, but not for the husband.



Lagi satu, lelaki juga takut bila isteri dia bergaji tinggi, sebab, ianya bermakud si isteri tak perlukan suami dia. Iye lah, si perempuan tu dah ada duit dan segalanya. So, kalau dia bercerai dengan suaminya, dia still boleh hidup dengan relax tanpa prob sebab selama ini pun, bukan suami dia yang tanggung dia. Kan? Yes, si suami akan jadi insecure like hell. "Kat tempat kerja, ada tak orang nak nak tackle bini aku?". "Dia balik lewat pergi mana?". Sebab, zaman sekarang, anak-anak ikan amat banyak. Nak-nak, yang nak cari sugarmommy.

Dan, suami sure akan terfikir yang apa yang akan terjadi bila suatu hari nanti, si isteri akan cakap "I yang sara abang. Rumah, kereta, makan, minum semua, I yang bayar. So, abang diam boleh tak?". Bila benda ni jadi, yes. YES, IT IS SUPER DUPER HELL DIE YOU B.

Solution.

Bak kata Azuwa, isteri mesti kreative bila masuk bab nak menjaga hati suami. Ingat senang ke nak jaga hati makhluk yang semakin bernilai tinggi di sebabkan kekurangan population? Susah tau. Sesusah menjaga kebulatan perut mereka. Lelaki perut bulat tak apa. Perempuan jangan. (Mengandung tu lain cerita ah.)

Well, isteri kenalah cepat pick up. Jangan lah nak lampi sangat. Girls, biasalah, lamp.... So, to the cute wife(s), let me guide you on What-To-Do-If-I-Got-Way-More-Money-Than-My-Hubby.

"Bila nak keluar makan, mesti lah lelaki kena bayar kan. Habis tu, kalau tak ada duit macam mana nak bayar?"

Setahu aku, girl, biasanya yang dah kahwin ni, adalah girl yang comel. Bukan sahaja comel, malah pandai. So, andaikata korang berdua berpakat nak makan mewah-mewah sikit di restoran romantik, korang (Isteri) kena lah fikirkan idea yang bagus. Korang tahu yang suami tak ada duit. So, korang nak bayarkan full? No. Half? NO WAY. Caranya, bila nak keluar makan-makan tu, isteri cepat-cepat lah selitkan sikit keping-keping duit merah atau jingga tu dalam wallet atau poket seluar suami. Tak kisah lah nak selit masa suami tengah mandi ke, tengah tidur ke atau tengah mengawan ke. Asalkan, dieorang distract sikit. So nanti bila nak bayar sure si suami macam "Eh, ada duit Rm10000 dalam dompet ah. Tak perasan pula." Serious. Lelaki memang mudah sangat lupa bab benda-benda dalam dompet dan dalam poket. Aku sendiri pun selalu macam tu. Kadang-kadang, seluk poket, tengok ada rm 50 yang renyuk sebab masuk dalam mesin basuh. Pastu terus claim duit sendiri. So, para isteri yang terlampau kaya, kalau nak basuh seluar suami tu, selit-selit lah sikit. Tak hancur duit tu bila masuk dalam mesin basuh. Lagi pun, bila duit tu dah renyuk, baru lah nampak real sikit kan?. So, sure suami korang tak akan perasan kan?. Heh, pandai kan aku kan?


Tapi, cara tu adalah agak tak best. Nanti kalau suami tahu, mesti tercalar ego dia. Tapi tak tahu lah kot-kot suami dia akan buat-buat tak tahu. Lagi pun, tu kan dari isteri dia. Apa fungsi isteri? Ya, fungsi isteri adalah untuk menolong suami. Dan, ini pun kira menolong suami gak kan? Menolong suami dapatkan duit. Hehe.

Ehem.

Well, antara cara yang paling baik untuk selesaikan masalah gaji isteri lagi tinggi dari suami adalah dengan membuat 'joint account' atau pun akaun 'bank bersama'. Dengan kata lain, gaji isteri dan suami di himpunkan bersama dalam satu account tanpa pedulikan siapa yang sumbangkan paling banyak. Dan ianya di gunakan bersama-sama. Macam tu lah yang sepatutnya. Bila ada account bersama, mudah nak monitor kewangan keluarga. Kot-kot bila tengok si suami keluar banyak semacam je duit tu, sure boleh detect. Kalau dah lelaki, bukan boleh percaya sangat. Kan.

Tapi kan, kalau dah suami tu nak bina masjid lagi satu guna duit bersama ni, apa salahnya. Anggaplah sebagai sedekah. Atau 'wakaf'. Sure masjid tu tahan lama sebab dapat keberkatan dari isteri pertama. Then, kot-kot ada lagi rezeki, boleh lah tambah lagi satu cawangan masjid. Bak kata orang tu, keberkatan berlipat kali ganda.

Win-win situation.



78 Comments:

Lili Sakina berkata...

win-win???your head

neyna's berkata...

yg part last tu agak gedix , x, siyes gedix

Mya Amira berkata...

hmm, susah jgk sebenarnya cm tu.. lelaki kan ego dia tinggi. down la dia kalau ppuan je duk byr sume..

p/s:

ppuan sekarang nak kerja ada bergaji besar, sebab kalau laki nk cerai ke gatal2 ke, at least dah ada duit sendiri boleh survive.
Kalau dulu-dulu, isteri pon dok harap suami, kalau suami main kayu3 tak ke sengsara.

Hoho. Ni pun bapak aku yg ckp kt aku.. jgn duk pcaya laki sgt.
sediakan pyg sebelum ujan. haha..

tber2 rasa aku ni out of topic. Ah, pedulikan, haha.. :p

♥CIK SHA♥ berkata...

hahaha..perenggan yang last tu sumpah tak best langsung! apa la..ada hati nak bine mesjid gune 'akaun bersama'..tak cool langsung ok! hak3..


tapi part yg selit2 duit dlm walet tu aku setuju la..^_^

q.i.s berkata...

=) good ideas.. or maybe the wife boleh cuba rendah diri sikit dengan hubby, make the hubby the finance manager of the house. so tak de la situation my money, mine, your money yours but instead all the money are ours and you handle it, honey! ^^ this works best kalau the wife is a big spender..like meeee.. tapi kalau the hubby yg big spender, better use cara lain..

Kei berkata...

boleh jugak.ehe

therealme... berkata...

owh banyak chantek. siap plan nak bina masid baru.nie mesti ko punyer plan masa depan nie...

a little less conversation berkata...

klau ak jd laki cmtu, cth cm dinner..mse cashier tau waiter/ress tunjukkn bil..ak akan ckp ngn bini cani

"yang, duit "abg" yang abg suh ayang pegang td mne?"

sambil2 si isteri hulur kn beberapa note kepunyaan sndri tapi si suami pura2 duit tu kepunyaan nye..

ieraLEE berkata...

"Tapi kan, kalau dah suami tu nak bina masjid lagi satu guna duit bersama ni, apa salahnya. Anggaplah sebagai sedekah."

at first memang gelak. then tersenyap. then, oh hell no!

Death by Girl berkata...

first solution tue, da okay da .. 2nd plak ok gak la ... cube yg bab nak bina masjid satu lagi tuh ... urgghhh~

Tanpa Nama berkata...

it doesn't matter if gaji suami lebih rendah drpd isteri as long as si suami x take advantage of his wife. walau macam mana pun, nafkah tetap di bwh tanggungjawab si suami.

gaji rendah, sediakan keperluan keluarga sekadar termampu. gaji isteri hak mutlak si isteri, melainkan si isteri rela berkongsi dgn si suami.

joint account? no way. sdg kan mr.k sendiri admit yg lelaki bkn boleh percaya sgt. why should we bother to take the risk at the first place. lelaki ni xboleh di manjakan sgt, nnt lupa diri n tanggungjawab.

Miss Hana berkata...

xkesah pun suami keje ape asalkan boleh jalankan tanggungjawab die sebagai seorg suami...i dont care...

Aziz Syaidahtul berkata...

ada kah patut...
klau nk + cawangan tu, guna duit sendiri la...hehe, nk cr bini lain, menyibuk gak guna duit org lain...ish2...

f_aRa_aINa989 berkata...

dah agak dah lelaki mesti amik kisah punyaaaa...

tp perempuan pun kisah jugak pasal ni...

Sophie Al-yahya berkata...

fiuh..takut juga kalau jd macam situasi ni.

Tp joint account? never. Never trust a man 100%.

Suria De Salvatore berkata...

suke solution yg first tuh..selit2 duet..HAHAHAH..nice one ;DD

Dark Chocolate berkata...

hahahaa..adoiii lahhh..kalo sehari dua menjadi la kot..tp kalo lame2, boleh ke ?

well, ape2 pun, sy rase yg terbaik ialah komunikasi dan perbincangan antara suami dan isteri tu...bincang elok2...:D

Amiey White berkata...

alahai...ni x sabar nak kawen , nak selit duit kat suami =="

boleh ea macam tu?

syafiqah ezam shah berkata...

Haha.Baik punya idea.Good information MR.K!

Tanpa Nama berkata...

mr.k, personally aku rasa kau xlayak pun utk kupas ttg isu ni. sbb kau belum berkawin. n if kau nak kupas pun, please come out with solutions for the husband side. what the husband should do to handle such situation. especially on how to control their ego.

xperlu ajar kaum perempuan, i believe they already know what they have to do. secara fitrah kaum perempuan bersifat halus dan lembut, they can understand indirect signal and non-verbal communication. most of women can sense if their partner is on tight budget, and automatically control theirself from make unnecessary request.

but kaum lelaki? they are moreee lampi. kalau perempuan kasi hint, manjang xfaham. heh.

n 1 more thing, not everything u can make as joke, or what u called sense of humor. cukup2 la dgn statement bina masjid, kawin 2, 3, 4, kau tu. it's actually a sensitive issue for certain people. especially the one who had experienced it. maybe it doesn't happened among ur family, that's why u keep on making it as jokes.

hannan nazri berkata...

macam biasa gak.... part mendirikan cawangan masjid sure termasuk dlm point entry ini. ha2

babybubble berkata...

perenggan last mmg x leh blah .
hahaha .

Tanpa Nama berkata...

jadi maksud kau perempuan kena tanggung lelaki tapi still kene nampak low untuk maruah lelaki tu. wth

miss aisya berkata...

hye mr.K

yes, agree wif u. mmg girls boleh trime laki yg gaji lbh rndah tp hakikatnya, ada mcm2 masalah akan dtg. so, prvention is better than cure kan?

ehem..yg part nk bina masjid lagi tu i x setuju! haha

ct syahira berkata...

ewww,i rasa menyampah dekat lelaki pulak bile bace entri u.
wtfish,sape suruh ta belaja elok2 cari job bagus2?
apepun,kongsi duit bersama is really not a good idea because guys are untrustable.
peace :)

Dinda yun berkata...

wow..cool la..suka entry ni. Klu semua laki cmni kan bagus.heh..

diari.seorang.gadis berkata...

haha..u make me laugh..

tengs

SYAFIQ TENGKU berkata...

ape2 pun..sy akan sayang isteri saya walau ape pun trjadi(kalau dah kawin nanti la)hehe

Tanpa Nama berkata...

well well well...the husband has nothing to give, other than his,,,manhood.

scha al ahmad berkata...

mana aci laki kwin gna dwet bsama..
2 dwet ntok kluarga+anak2..

ayue! berkata...

=.=''

Nur Misnan berkata...

wahhh.. itu strategik beaekkk punya
masuk duit dlm poket dan basuh...
memang tak sesuaiiii...
selalu begitu.. rabak jugak GUCCI cik puan der... hehehehe

Tanpa Nama berkata...

bilangan lelaki lagi ramai dari perempuan la .
bilangan lelaki berguna mungkin kurang .

Mr K berkata...

@Lili - Oh lili, its been awhile sejak you suka marah. HAHA

@A lil less conversation - Well done. Agak kreative. HAHA

@Lee - Why not? Must be fun. Lagi ramai, lagi meriah. HAHA

@Anonymous 2.20 - I love sensitive issue.

@Syira - Dah tak ada rezeki, nak buat macam mana.

@Anonymous 3.38 - Hey, manhood-manhood jangan pertikaikan ye. HAHA

ada aku kesah berkata...

para isteri yang terlampau kaya, kalau nak basuh seluar suami tu, selit-selit lah sikit. Tak hancur duit tu bila masuk dalam mesin basuh. Lagi pun, bila duit tu dah renyuk, baru lah nampak real sikit kan.

haha..
ngek :P

Adriana Damia berkata...

blog u best... mia suke.. tapi mia setuju satu care je.. yang acc bsame tu, tapi if mia, tak kan byk masukkan tapi mia akan pastikan si die yg byk masuk kan.. bagi mia, my money is my money, his money is my money.. tapi da hsbnd n wife biase la sharing is caring.. boley share tapi skit skit je.. tak ley byk.. nati si die lepas tgn..

Fatin AiQa berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
zanaTASHA berkata...

act, lelaki ni sebenarnya malas. tu jee.

Ays_RizQin berkata...

ermm...nice story...

actually ade jer laki yg suka sgt klw gaji wife die lagi tinggi coz bg die, biar wife die yg tanggung die....pendek kate die MALAS...ngeee...[certain people jer ...]

n bru2 ni my client pernah ckp kt ay, "biarlh gaji my Hubby sikit, klw gaji/duit die byk, nnti die TAMBAH CAWANGAN...ehee."...ahhahahaa.....

msg2...ade PRO & CONS....

(^__^)v...

Aan MI berkata...

yg last tu ntah pape..
da la guna duit bini nak pasang cawangan baru...
nampak sgt lahai itu LELAKI...

yeahh..
perempuan zaman skrg mmg akan usaha gak utk keje gaji besar so that klau kene cerai ke ape still bleh survive...

prempuan skrg bukan stok yg bleh dipijak2...

hahaha...ni sume pemikiran kitorg prempuan zaman skrg OK...

wanita biasa berkata...

psl dignity tu mmg btol
lelaki mmg xleh lari dpd ego n kekuasaan diri dia

my dad pon pnah ngaku dia malu dgn my mom sbb isu gaji ni
sbb my mom punya gaji triple
tp i respect both of them equally
duit bkn segalanya dlm dunia ni
nk duit, mintak kt my mom
tp bila i susah hati, serabut emosi x stabil, i mintak nasihat from my dad

*anyway i setuju, bila dpt lelaki kurg berduit ni, possibility dorg carik len amat rendah even ade gak yg x sedar diri x malu guna duit bini 1st sara 2nd wife... heh lelaki~

Mama Kembar 3 berkata...

aiseh...bila sampai tang joint acc utk bina masjib lagi satu tu spoil betul ler, cadangan anda ditolak 110% :P hehe

AMOI KUSUT berkata...

u sindir i ke?
btw, solution yg u bg dah terlambat utk i buat laa..
: (

Mainur Hasnah berkata...

hurm saya pulak dulu bf kewangan masalah.. bila saya tak sampai hati then tolong dia.. dikatanya sayang takde sebab budi lebih..pelik betul.. ego gila.. then putus tahu2 dia ada orang lain dah..kata kawan saya nampak sangat alasan je..

Mr K berkata...

@Zana - Amboi. Mana ada. I rajin. Hari2 berperang dalam dota.

@Amoi - Sejak bila lak you kahwin?

Tanpa Nama berkata...

ego tu sifat tuhan. manusia tak ada apa2 untuk di-egokan. aku rasa kau patut sedarkan semua kaum lelaki tentang perkara tu bukannya terus-terusan bela ego mereka, itu salah.

dan seorang lelaki patut tahu bila kawin dia yang kena tanggung semua, bukan mengharapkan bini yang gaji tinggi buat2 faham dan amik alih tugas suami.

aku ada kawan yang gaji mak dia lagi tinggi dari bapak dia. semua bil mak dia tanggung. alih2 bapak dia pergi belanja gaji dekat perempuan lain, "bagus" kan?

Nurul Aziz berkata...

ngat senang ke nak jaga hati makhluk yang semakin bernilai tinggi di sebabkan kekurangan population?

-memang sangat susah..demand melebih2 kalah perempuan..kadang2 boleh buat rasa loya yang melampau tengok perangai gedik lelaki.dah la kalau merajuk lagi buruk dari zirafah.

Lelaki perut bulat tak apa. Perempuan jangan.

-ape cantik sangat ke perut bulat lelaki?

suraya berkata...

dah tahu gaji bini lagi tinggi, kerja la rajin siket, eh banyak, bg gaji lagi tinggi. tuh la. time belajar malas, ponteng class. dah kawen, sebok nak join account. nak tambah cawangan pulak tu? gune duet bini? x pulak rase ego down? what the ??? haih, bikin emosi la mr K. ;P

Maya Ariffin berkata...

Bro' dah kawen lom? if lom... raser2 nya u ni ada potensi menjadik hubby yang happily every after goyang manhood if bini ske gembira enjoy bahagia tanggung suami lol!

kalau lom kawen.. please back to the basic.. jgn malas ok!

Skang ni takde maknenye laki nak ego bila poket kering bini tanggung.. ramai yg ahkak tgk pangei pon dah mcm hanjeng, wife tonggang tebalik kije, husband bersenang2 lepapaking merempit, lepaks mamaks.. susu anak pun wife beli, nasi masuk kemulut senirik pon isteri yang siapkan.

Hampun jika ayat agak hell sket.. but please back to the basic. Certain things are just not fun to make fun of.

Tanpa Nama berkata...

ahhahahaha... x leh blah nyer enrty... part last tu yg x thn tu... hahaa

mE berkata...

haha nyawa atau comment?dua2 boleh?
hmm gadis yg comel ialah gadis yg dah kawen...yang tak kawen lagi tak comel ker?ekkk...

hmm isu ni memang tgh panas...ego lelaki kene control..n perempuan jangan nampak dominan sangat..mungkin itu membantu..

Norain Ishak berkata...

dulu, aku kisah gak la bab2 macam ni.aku rasa macam apa kes nak share2 duit ni.hahah.

BUT....

since aku tengok cerita korea single dad in love tu, ala, yang oh jiho berlakon tu, aku rasa, erm, takpelah kerja as pest exterminator pun, asalkan hensem dan jadi bapa penyayang.HAHA.

juliam berkata...

MR K, rasa nya tu sebabnya lelaki tak boleh nak kaya sangat sebab nanti asyik nak 'buat masjid' je. kan
HHAHA

noorafzan berkata...

susah sebenarnya kalau isteri punya gaji lagi besar daripada lelaki.
bukan sebab lelaki je ego.
but perempuanpun sama je.

so, better kot for ladies cari yang gaji lebih kurang sama ataupun yang lebih.
tapi jangan cari yang gaji lebih byk2 sangat.
kang senang that guy nak bukak cawangan masjid.
Alasannya kata MAMPU kan. ADIL tu belum tentu lagi.

izzatiizhar berkata...

hahaa. tak habes2 kawen lagi satu. takbekk, kesian bini tu.
tapi cadangan selit duit dlm seluar memang terbaek.

Tanpa Nama berkata...

anonymous 2.2
motif nk mrh2 kat sini? klu rasa tersindir nape sebok2 nk bace blog nih.. xphm la org mcm ni..

good job mr. k!
=)

missgenuine berkata...

haha.. i love this topic, i agree dgn cadangan u tuk buat account bersame tuk meringan kan beban, duit tu pun leh wat gi honemoon nnti..tp ad pros and cons nya jgk.. tul x? cb u pikir btl2.. bab cons tu bahaya gak la.. contohnye, takot ms diorg gaduh hbs ungkit2, lps tu mula la, "bg balik duit i".."eh, i la msuk byk, tah duit u brp sen je.." bla3.. ermm.. yg penting antra husband n wife MUTUAL RESPECT.. kalo ad MUTUAL RESPECT dgn UNDERSTANDING + PEMAHAMAN AGAMA YG BAIK, bahagia selamanye, xkire wat akaun bersame ke x.. tul x?

tp still akaun bersame tu gud idea.. i like.. :)

Tanpa Nama berkata...

ape kte ko tuka tjuk entry ni pd cmne perempuan y bergaji besar nk sara idup laki o cmne nk jge ego lelaki y tinggi menggunung..

klu da jd cmni abeh tu laki xyah wat pape?

n u cant always joke about everything in this world dude..

hacimun berkata...

utk aku,okei je kalau nak kawen dengan laki gaji low,

tapi agak2 lah kan.kalau laki tu dah la gaji rendah pastu selamba badak 24jam terbongkang dalam umah,makan kopok tengok wrestling.

itu,memang ciri2 nak kena bakar hidup2.


macam kawan aku cakap,tak kisah la gaji dia rendah ke,tinggi ke..janji pandai cari duit.dan rajin.

belajar tinggi2 tapi tak pandai cari duit tak guna jugak,kan mr K

Hidaya Sarbini berkata...

ermm sorry la klu ayt sy nie mcm materialistik ( mmg pown )tp of course nak cri hubby yg gaji lbh tinggi.. tp klu x dpt, share duit dlm 1 akaun x kowt... mcm MR.K cakap, bina masjid lg sekali.. no way... huhu

Khairul Antasha berkata...

kalo part perenggan last tu boleh bla la!..

Puan Capa berkata...

ada hati nak tambah tu

Tanpa Nama berkata...

nice one.. btoi2.. boleh prektik nnti klu da kawin, selit duit..
tang join account tu stuju je.. tpi limit amount la.. kire.. klu gaji suami 1000, gji isteri 4000.. xde la isteri buh 4000 gedebuk dlm join acc tu.. cukup la 1000 sudeh.. utk kperluan sara rumah.. yg bki 3000 tu utk keperluan lain isteri nk shopping ke, utk famili isteri ke, utk gi honeymoon sme2 ke.. gi haji umrah ke.. anak2 ke.. kan kan?? xde la suami duk guna buat stok baru semua..

klu pompuan tu dah choose laki tu, sila la terima kemampuan suami.. klu xnk xyah..

btw, mmg la agk rmai laki yg malas blaja.. da mmg doorg xminat blaja.. yg past tu past la.. yg pntg tgk skng.. ade inisiatif utk jdi better x? utk cri duit lebih? ade laki ni jnis degil.. klu dh nk jgk kt pompuan tu kan.. sanggup je la.. asal pompuan tu ikhlas accept die yg lgi rendah..bkn duk paksa2 die itu ini..

hbgn cmni mmg susah la.. tpi bkn xboleh.. rmai je yg bjaya.. sampai tua.. byk je contoh2 dpn mata.. even ade tu.. suami mcm goyang kaki.. errrkk.. make sure laki tu deserve utk ade isteri yg lgi tinggi status..

mr K, boleh jgk kut sambung solution part 2.. laki side = cmne nk setel ego laki.. :)

haikadove berkata...

i dont think part selitkan duit tu berjaya sbb skali skala bolehlaa.. dah selalu kang suami dia terasa pulak kann..

pastu baca joint account tu mcm da 'waaa goood idea!' tp bila baca bab boleh guna bukak cawangan lain terus tarik balik statement td. hahahaaa ;p

Tanpa Nama berkata...

Aku ada bapak.. sebijik cam ni. mak gaji besar eh tak tak sama bergaji tp bab nk bagi duit kt mak aku haram langsung x da.aku dgn adik beradik aku ngaji sampai masuk uni pon sbb duit mak aku.. aku heran mana tanggungjwb bapak aku?

Mr K berkata...

@Anonymous 11.10 - Ayah kau pergi mana sebenarnya?

Tanpa Nama berkata...

heyyy nak konngsi something..hek3..aku ngn bf aku ni kira aku banyak duit daripada dia taww sbb bukan aku anak orang kaya tapi aku dapat elaun sbb aku ni cemerlang la jugak akademik...thehehe~ agak riak eak? :P
then pakwe aku tu biasa2 ja...kadang2 pokai sbb dia jenis x suka mnx wet kat parents...dia suka cari wet sendiri(sbb tu aku sayang) pastu bila date taw aku wat camna??
"abang,simpan duit cayang dalam wallet abg la senang"...nnt sama2 guna la...hahahahaha... kreatif x aku???

wawa berkata...

bukak akaun joint ni mmg bagus tp makesure jumlah duit yg dimasukkan oleh husben and wife sama.
to all wives kat luar sana,kalau husben suh bukak akaun joint sekalipun makesure sendiri pun ada personal akaun utk SIMPANAN SENDIRI.INGAT! Langit tidak selalu cerah.Memandangkan kaum lelaki dh mula pupus,ini bermakna kebarangkalian utk husben kite digoda atau menggoda pompuan lain semakin tinggi.xkan la korang nak tgk suami korg bersenang lenang dgn pompuan lain dgn menngunakan duit u all.Lets use our brain.

senang cite,kalo wife gaji lebih besar,suami yg ada maruah tetap akan tanggung keluarga dia sbb itu mmg tanggungjwb suami ( jgn jd mr.mama sudey).duit lebih hasil titik peluh isteri,isteri kene la simpan yeee...thanksss...

k-na berkata...

Overall sangat setuju dengan suggestion Mr.K..

Tapi part bina masjid baru tu... Ini sudah lebih..!!

Haha... Anyway, love your entry.

Tanpa Nama berkata...

memang memang perempuan kalau dah gaji besar mula nak meninggi, nak pijak kepala suami, mentang2 lah gaji 2,3k gaji 1k jer tapi tak penah sedar yang dia bleh sampai gaji gtu suami yang bela,
this is my true story, isteri aku dlu masa belajar family dia x pedulikan dia, aku jer yang selalu pegi jenguk dan bagi support, duit belanja pun aku bagi tapi bila dah kawin gaji lebih dari aku, mula lupa diri, semua aku yang salah, ape ni?! korang tak tahu ape yang aku rasa

Tanpa Nama berkata...

kalo bab2 kongsi2 nih pompuan yg kaki kedekut mmg confirm xkan setuju,,zaman skrg mmgla lelaki makin kurg..tp zaman skrg juge wanita yang baik yg murah hati pom makin kurg..sumenye meterealistik walopom ngn laki sendiri.depa sanggup cerai dpd berkongsi.

Tanpa Nama berkata...

gaji aku lebih besar dr suami aku dlm sekali ganda je...pastu kteorg dok jarak jauh disebabkan kerja...walaupun aku gaji besar dari suami aku,aku ada perangai iaitu tidak suka berhutang...kalau ada rezeki lebih,makan lebih..kalau ada rezeki sedikit,makan sedikit....masalahnya suami aku suka berhutang dengan aku..kadang-kadang gaji aku tidak sampai hujung bulan...pastu,nak suruh bayar sangat lah susah...lama-lama aku naik bosan dengan kehidupan cmni....aku tidak pernah minta benda mahal-mahal,makan mahal-mahal kat suami aku...itu lah masalah lelaki.....

Tanpa Nama berkata...

Apa? Nk tmbah cawangan?? Idea yg x sedar diri tu namanya..

Tanpa Nama berkata...

Artikel ni sangatla tak boleh di jadikan panduan...realiti kehidupan suami isteri bukan yg mcm ni..wake up la...lagipun yg tulis pon belom kawin lagi...b realistic la dik..ni bkn mcm cite novel..

Tanpa Nama berkata...

nie lah masalahnye pompuan....terlalu ikutkan kate2 hati, logic thinking and akal fikiran....whatever it is, go to the basic..which is ISLAM way....ISLAM itu panduan hidup yg x boleh dipertikai kan lg..agar dijauhkan drpd pompuan2 yg berpikiran sebigini...yg akan merungut dan tiada kepercayaan pada suami...Nauzubillah..

Nurulhuda berkata...

me at this situation. almost 4 years dh. alhamdulillah sm jek keadaan nya klu suami bergaji lg besar dr isteri. xd mslh. dh kewangan suami berada bwh paras selesa kenalah isteri yg byr segalanya. keluar mkn isteri byr? xd mslh lgsg. byr jek la.

Nurulhuda berkata...

tambahan..eventhough isteri gaji lebih besar dr suami. bile berkenaan keluarga tetap igt suami adalah imam isteri. bkn bile gaji lg besar maknenye isteri jdk mem besar.

Tanpa Nama berkata...

Suami pon jgn naij kpale,,kena terima ky isteri yg da byk tlong suami..tu da mlampau lah nak bina masjid lagi..duit xd nak bina masjid..lagi
Isteri da byk tlong ckup baik sygkan suami nya yg rendah gajinya..jadi hargai dan sayangilah isteri kite

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger