Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2010

Hukum Mendownload Lagu, Software dan Filem Cetak Rompak

Imej
Assalamualaikum


Hai gedik girls. And good boys sekalian. I bet yang you all pernah download lagu, journal, ebook, software dan sebagainya. Dan aku bet, kurang dari 5% antara kita yang bayar untuk download sesuatu benda tu. So, aku nak tanya, apa hukum download benda-benda ni yea?

For example, aku download Microsoft Word yang pirated punya. Aku gunakan Microsoft word tu untuk buat kerja yang boss aku suruh. Tak ke rasa aku guna 'barang curi' untuk buat kerja untuk dapatkan duit?

Sama gak macam lagu. Penyanyi tu bersusah payah buat lagu, bayar studio etc, kita pulak free-free je download. Tak ke di kira sebagai mencuri?

Anyone?



Anti - Teori Konspirasi, Freemason, Justin Bieber dan Evil Message.

Imej
Assalamualaikum

[By - Unknown]
Hi. Beberapa hari lepas, aku dapat beberapa spammer yang mungkin obses dan taksub dengan Freemason & Illuminati. Well, you know... Freemason....Illuminati. The things that Malaysian or mostly Malays love it so much for making the issues. So, aku amat berharap yang spammer tu masih ada di sini. Sebab aku nak troll se-troll-trollnya.
Well, aku tak faham lah. Ada orang kata Lady Gaga buat lagu yang Freemason /  Illuminati. Kalau terbalikkan lagu tu, boleh dengar mesej yang terserat. Alah. Mengada-ngada betullah lah Freemason / Illuminati nak main terbalik-terbalik lagu and mesej tersirat ni. Bagi tahu direct to the point tak boleh ke? And then, now, keluar pula isu Justin Bieber punya song bila di reverse kan, akan keluarkan lirik-lirik yang memuja syaitan dan Immuninati. Tapi kan, aku pelik sebab WHAT THE HELL IS GOING ON? Berjuta orang view video kononnya Justin Bieber / Lady Gaga / Michel Jackson ni adalah geng One-World-Order-apa-tah, tapi tak …

Senyum.

Imej
Assalamualaikum


Oh oh, akhirnya, berakhir juga minggu yang panjang dan yang memenatkan. Esok, ingat nak tidur seharian. Lusa juga begitu.

Btw, sebagai pembuka hari minggu untuk minggu ini, mari kita senyum. Aku benci lagu ni sebenarnya. Tapi kegedikkanya memikat.


Mp3 Player

Lagu ni tak best, tapi lirik dia ada style. Like.



Kenapa Orang Tak Nak Tengok Filem 2 Alam dR Rozmey (Or Review)

Imej
Assalamualaikum
OOOOMAIGOOD. Filem 2 Alam dR Rozmey dah cecah 40Juta dalam 1 tayangan sahaja! (?).
[Facebook - Syahirul]
Harry Potter vs 2 Alam = Cute. HAHA. Okay fine actually, it is not about compare filem Melayu dengan filem luar negara. Tapi, ianya pasal berapa orang yang sanggup lepak kat wayang untuk sesebuah filem. Agak sedih sebenarnya bila tengok filem yang kononnya boleh cecah 40 juta. But oh well, tak sure lah kesahihan gambar di atas.
So, mari kita tengok sebab-sebab kenapa most of people around us tak nak tonton cerita 2 Alam ni even KALAU berjuta orang yang nak menonton.
Terlampau kerek. Actually, I really got no idea why dR Rozmey tidak di tulis sebagai Dr Rozmey tetapi kekerekkan beliau amat superb.

[Ihsan - Google]

Aku perasan, kalau siapa-siapa sebut je dR Rozmey, mesti dia akan di kaitkan dengan berlagak yang melampau. Ya, confident itu penting. But over confident is hell out of the line. So, dia over confident? Well, dia lancarkan wayang dia pada Hari Raya umat Islam yang …

Kenapa dan Bagaimana Kita Boleh Jatuh Cinta.

Imej
Assalamualaikum

[By - Kateey]
Hai lovers sekalian.

Actually, aku tengah baca comment di entri sebelum ni pasal love-love ni. Banyak pulak lah definisi masing-masing. Sebenarnya aku tak tahu pun apa jawapannya. Gila apa aku nak tau maksud love-love ni. Tak perlu lah nak susah-susah tahu maksud love. Tahu macam mana nak make love sudah la.

Aku sebenarnya main tanya je soalan tu sebab nak tengok pandangan korang pasal benda remeh temeh ni. But oh well, ada definisi yang menarik.

Tapi kan, pernah kah korang terfikir kenapa love-ewww-eww ni wujud? Kenapa lelaki boleh suka sama lelaki? Kenapa perempuan comel boleh jatuh cinta kat pengkid? Dan kenapa perempuan setuju pergi ke dalam semak bila si lelaki ajak mengawan?

Ya, kalau korang baca balik soalan di atas, mesti rasa macam best kan entri ni. But, hell no. This gonna be a really boring entry since aku aku sharekan korang pasal isu ni, tapi dari segi saintifik dan bukan dari segi emosi serta ketakpandaian seseorang bila di ajak mengawan.

So,…

Definition of Love.

Imej
Assalamualaikum

[Love - By Dashka]
Macam yang korang asyik tanya aku, "Kenapa ramai orang tanya pasal love-love kat formspring kau?". Well, I can't answer the question since i don't have one. But, let me ask you one thing.

Definite the meaning of 'Love'.
Atau dalam bahasa melayunya;

Nyatakan maksud Love secara detail.
Simple question kan? But, let see how many of you can answer this. Precisely.

Give me your best shot. So then, I can put in on 'OH!'.



Pre Review Movie & Filem : Ombak Rindu

Imej
Assalamualaikum.

Ingat tak korang pasal movie Lagenda Budak Setan? Ya, movie tu amat famous sebab ianya based dari sebuah novel yang amat terkenal yang juga bertajuk Lagenda Budak Setan.
Dan bagi pembaca novel yang tegar, mesti korang pernah baca novel yang bertajuk Ombak Rindu yang di tulis oleh Fauziah Ashari kan? Novel ni dulu famous gila. Dan di sebabkan itu lah, novel ni bakal di jadikan movie.
Aku dah lupa tahun bila aku baca novel onbak rindu tu. Tapi yang aku tahu, dah lama gila aku baca. Omba Rindu adalah novel yang superb. Tapi sambungannya yang pertama dan yang keduanya adalah sucks. Ceritanya umpama cerita indon.
Tapi, adakah movie Ombak Rindu ni macam cerita indon juga?
Sinopsis movie Ombak Rindu :

Izzah adalah seorang gadis yang yatim piatu di sebabkan oleh kematian ibu dan ayah akibat kemalangan jalan raya. Then , ayah saudaranya, Taha, mengambil alih tanggungjawab untuk menjaga Izzah. Masa Izzah duduk dengan si Taha, isteri Taha memang anti gila dengan Izzah ni sebab bagi di…

Apa Yang Anda Perlu Tahu Pasal Aku Dan Blog Aku.

Imej
Assalamualaikum

[By - Weebo]
Cute day, today. Maksud aku, tonight.

Aku perasan, some of you wahai cute-cute girls and pretty boys di sana suka betul tanya soalan yang macam cepu mas. So, Bagi mengelakkan soalan sama yang berulang-ulang kali di tanya, aku pun buat le entry ni.

Korang patut tahu yang aku:

1. Aku tak suka blog walking. Kadang-kadang je aku blog walking. Why? Sebab, aku tak nampak langsung apa point blog walking kalau just setakat pergi blog seseorang, tulis "Nice blog" kat shoutbox, tapi entry yang di tulis langsung si blog walker tak pandang.

2. Aku bila blog walking, aku tak adanya nak tinggal jejak kat setiap blog. Sebab aku lagi prefer baca, then baru komen / like. Much better than datang, 'tinggal jejak' tanpa baca apa-apa dan blah. Tulis blog nak semata-mata orang datang dan blah or nak kasi orang baca? Aku tak kisah kalau korang tak nak follow aku, atau tak nak komen di blog aku atau like entri aku. Tapi aku agak kisah kalau korang tak baca. Aku tulis…

Apasal Pula "Bye" = "Di Bawah Naungan Pope"? Duh.

Imej
Assalamualaikum


Bla-bla-bla. Ini bukan entri Islamik. Ini entri logik akal. Bla-bla-bla.

Baru- baru ni, semasa aku tengah dok study (Dan bukan jawab soalan di Formspring), aku buka lah buku skejap (Facebook). Then aku ada terperasan pasal satu artikel yang amat... 'Islamik'.

Mari kita lihat article 'Islamic' tersebut.

Tulis “Makkah tetapi jangan tulis “Mekah” coz “Mekah” = House of Wine.Tulis “Masjid tetapi jangan tulis “Mosque” coz “Mosque” = Mosquitos.Tulis “Allah” jangan tulis “4JJI” coz “4JJI” = For Judas Jesus Isa Al-Masih.Tulis “Salam” jangan tulis “Ass” coz “Ass” = Donkey / Ass.Jangan guna Bye”  kerana “Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna A’kum”  kerana “A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom”  kerana “Semekom” bermaksud “Celaka Kamu.”Jangan guna "Mohd" kerana "Mohd" bermaksud "Dog with a big mouth"
Tolong forward  kepada umat Islam yang lain, untuk elakka…