Ahad, 28 November 2010

Hukum Mendownload Lagu, Software dan Filem Cetak Rompak

Assalamualaikum


Hai gedik girls. And good boys sekalian. I bet yang you all pernah download lagu, journal, ebook, software dan sebagainya. Dan aku bet, kurang dari 5% antara kita yang bayar untuk download sesuatu benda tu. So, aku nak tanya, apa hukum download benda-benda ni yea?

For example, aku download Microsoft Word yang pirated punya. Aku gunakan Microsoft word tu untuk buat kerja yang boss aku suruh. Tak ke rasa aku guna 'barang curi' untuk buat kerja untuk dapatkan duit?

Sama gak macam lagu. Penyanyi tu bersusah payah buat lagu, bayar studio etc, kita pulak free-free je download. Tak ke di kira sebagai mencuri?

Anyone?



Khamis, 25 November 2010

Anti - Teori Konspirasi, Freemason, Justin Bieber dan Evil Message.

Assalamualaikum

[By - Unknown]

Hi. Beberapa hari lepas, aku dapat beberapa spammer yang mungkin obses dan taksub dengan Freemason & Illuminati. Well, you know... Freemason....Illuminati. The things that Malaysian or mostly Malays love it so much for making the issues. So, aku amat berharap yang spammer tu masih ada di sini. Sebab aku nak troll se-troll-trollnya.

Well, aku tak faham lah. Ada orang kata Lady Gaga buat lagu yang Freemason /  Illuminati. Kalau terbalikkan lagu tu, boleh dengar mesej yang terserat. Alah. Mengada-ngada betullah lah Freemason / Illuminati nak main terbalik-terbalik lagu and mesej tersirat ni. Bagi tahu direct to the point tak boleh ke? And then, now, keluar pula isu Justin Bieber punya song bila di reverse kan, akan keluarkan lirik-lirik yang memuja syaitan dan Immuninati. Tapi kan, aku pelik sebab WHAT THE HELL IS GOING ON? Berjuta orang view video kononnya Justin Bieber / Lady Gaga / Michel Jackson ni adalah geng One-World-Order-apa-tah, tapi tak ada sorang pun nak check kan kesahihan video tu.

Dan, aku juga dapat satu video kat facebook yang gila lah gempak. Superb punya gampak sekali korang tengok, mesti gugur jantung. Tak percaya, sila tengok video di bawah.


Video di atas adalah pasal lagu Justin Bieber yang di reverse kan. Dan, bila dah di reversed, korang boleh dengar evil message yang dia nak sampaikan. So, selepas anda melihat clip video yang ada mesej yang di tayangkan di atas, apa yang perlu anda buat? Apa? Kaji? JANGAN. Jangan kaji kesahihan video tu. Kita kan orang Islam. Kita kan orang Melayu. Orang melayu mana main kaji-kaji ni. Sebab, sebagai orang melayu, kita perlu cepat melatah dan paranoid serta bersikap overreacted dan tanpa membuang masa serta tanpa berfikir, kita perlu forwardkan video tu ke serata dunia. Why? SEBAB FREEMASON IS EVERYWHERE AAARRRHHH. WE ALL GOING TO DIE!.

Then then then, kalau korang ada jumpa artilce cakap air Pepsi tu haram atau Colgate tu haram, atau air mineral ada Holy Water yang haram, korang jangan kaji artilce tu. Korang wajib percaya. Why? Sebab artikel tu at least mengajar korang untuk berhati-hati terhadap benda haram. Tak apa kalau article tu fitnah Colgate ke, fitnah KFC ke, fitnah McD ke, yang penting, objective article tu tercapai. Matlamat kan membenarkan cara. Fitnah sikit pun apa salahnya.

Duh,


This cute-cute entry, aku tujukan khas kepada sesiapa yang amat fanatik dan obses terhadap Freemason / Illuminati sampaikan semua benda nak di mark / cop sebagai Freemason / Illuminati. Atau, mereka lebih di kenali dengan penganut teori konspirasi yang tak der kerja nak buat selain reka cerita.

Well, betul ke video Justin Bieber dan evil message dia tu? Mari kita tengok kesahihan video tu.

Mula-mula, kita download video tu then kita convertkan video yang amat sahih tersebut ke audio. Of course lah kita converkan ke format yang paling mudah which is MP3. For me, aku guna Hamster Free Converter.


Then, selepas dah format, kita akan dapat audio pasal lagu Justin Bieber yang paling sahih yang ada secret message tu. Then, well, aku tak pandai lah pasal CSI atau kaji audio ni. Tapi, aku tau yang kita boleh tengok graph atau audio spectrum atau apa-apa je lah nama dia, melalui Audacity.


 3 parts in a video


Aku ambil part pertama je.


Yang belah kiri adalah original song dan yang belah kanan adalah reversed song (kononnya).


Aku select yang reversed part of the song.


Aku reverse kan nya sekali lagi. Why aku reverse kannya? Sebab katanya, part yang belah kanan dah diterbalikkan untuk dapatkan secret message yang boleh di revealkan. So, kalau dari segi teori, menterbalikkannya lagu yang dah terbalik, akan memberikan lagu original kan?


Belah kiri adalah yang original, dan yang kanan adalah double reversed part of the song.
And  mari kita compare.


Sila besarkan gambar untuk comparekan sendiri.

Okay fine korang tak percaya dengan apa yang korang lihat. Biasalah, manusia. Bila dah ada mindset yang tersendiri, memang susah nak terima pendapat orang lain. So, memandangkan mata anda pandai menipu anda yang menyebabkan anda tak percaya akan bukti yang aku keluarkan, aku dengan rajinnya mengupload lagu tersebut. Lagu Justin Bieber yang ori + lagu yang di reversed kan. Korang boleh dengar sendiri yang lagu tu dah di edit yang menyebabkan ianya menghasilkan 'evil message' bila di reverse kan. Tak tau lah kalau telinga anda pun pandai menipu.

*****************
Lagu ori pada beberapa minit pertama, then lagu yang double reversed di beberapa minit kemudiannya. Korang boleh dengar dengan jelas yang lagu tu dah di edit supaya ada lirik konon puja syaitan satanic orb.

*************

Tak guna punya Illuminati. Tak pasal-pasal, aku dah pecah rekod sebab ada lagu Justin Bieber dalam laptop aku. Sebab kalau nak diikutkan, lagu Justin Bieber memang tak pernah ada kat laptop aku sebelum ni. Tapi, bila isu Illuminati ni keluar, nak tak nak, aku kena download juga. Well, I don't like Justin Bieber. Why? Because I don't like her style and her song. Yeah, she just listed as #7 of 50 Most Popular Women Based on Google Ranking, but still, she is not my type.

Dan yang terakhir, logik ke mamat Justin Bieber yang girlish boy tu jadi Young Leader of Illuminati New World Order? Yea, Hell no. So, that video is fake and hoax video. I just proved that. Kalau korang tak percaya, korang boleh prove kan sendiri. Try ah. Wajib try bagi orang-orang yang fanatik dengan freemason-is-everywhere dan geng theori konspirasi.

[By - Unknown]

Geng freemason / Illuminati rancang kelahiran Dajjal? Alaaa balik-balik isu ni. Allah kan dah cakap dah Dajjal tu akan tubik (keluar) juga nanti. Sebab apa? Sebab Allah yang lepaskan Dajjal. Bukannya geng Freemason. Then, selepas benda pelik tu di lepaskan bla bla bla, Nabi Isa akan turun dan bunuh Dajjal tu. Tu benda dah tulis dalam Al-Quran. Nak di kaitkan dengan Freemason dan illuminati apasal pulak?

And then, pasal Horsemen. Ada pula geng Freemason kaitkan Knight Templar dengan Horsemen. Padahal Horsemen tu kan fahaman dari bible. Sejak bila pula penganut theori konspirasi ni percaya kat bible? Tahu tak bible tu dah berapa banyak kali di tulis semula sedangkan Al Quran dari dulu sampai sekarang tak berubah-ubah? See? Tak pasal-pasal korang (Peng-taksub Freemason) dah percaya kat Bible.

Terdapat dua jenis bacaan yang perlu kita tahu bezakan.

  1. Bacaan yang mengajak kita berfikir (Buku H.M Tuah, Hlovate, Irfan Khairi, Andrew Matthews)
  2. Bacaan yang memutarbelit fakta dan memaksa kita berfikir seperti penulisnya. (Black Bible, Theory Conspiracy, Mastika, Infiniti dan Blog Anti -Freemason)

Jenis bacaan yang pertama akan membentuk kita menjadi diri kita sendiri. Dan jenis bacaan yang kedua adalah propaganda yang mahu kita menjadi brainless zombie.

So, Justin Bibir ni ada kaitan dengan freemason? Iklan Tv3 ada kaitan dengan freemason? AJL2010 ada kaitan dengan Freemason? KLCC Twin Tower ada kaitan dengan Freemason? Logo Mara ada kaitan dengan Freemason? Sejarah pembetukan Malaysia ada kaitan dengan Freemason?  TNB Malaysia ada kaitan dengan Freemason? Then Knight Template Templar? Haha.

What a joke.


This is the reason why, you shouldnt simply believe any video, article and shits from the internet.

P/s : Aku bet nanti korang akan nampak anonymous pencinta dan obsess theori konspirasi spam kat chatbox aku.




Rabu, 24 November 2010

Senyum.

Assalamualaikum


Oh oh, akhirnya, berakhir juga minggu yang panjang dan yang memenatkan. Esok, ingat nak tidur seharian. Lusa juga begitu.

Btw, sebagai pembuka hari minggu untuk minggu ini, mari kita senyum. Aku benci lagu ni sebenarnya. Tapi kegedikkanya memikat.


Mp3 Player


Lagu ni tak best, tapi lirik dia ada style. Like.



Isnin, 22 November 2010

Software That Must Be On Your PC / Laptop.

Assalamualaikum

 [By - Meppol]

Yo pretty boys and gedik girls sekalian.

Ya, another post pasal software untuk lappy dan PC korang. Actually, ini adalah lebih kepada kemas kini atau update kepada entri yang lama which is yang Part 1 and Part 2. Sebabnya, aku dapat banyak complain pasal dead link, tak reti nak patch dan pasal dapat error.

Okay, apa-apa hal, seperti biasa sebelum kena sound dengan Google, sila baca ni;

ALL DOWNLOAD-ABLE FORM OF FILES HERE ARE FOR NON-COMMERCIAL USE ONLY. I DO NOT OWN ANY OF  FILEs. THIS BLOG (AND OWNERS) DID NOT STORE THE FILES IN THEIR BLOG SERVER. THE LINKS ARE INDEXED FROM OTHER SITES. THE FILES ARE FOR DEMO ONLY AND MUST BE DELETED WITHIN 24 HOURS AFTER DOWNLOADED. YOU ARE AGREED WITH THIS TERM AS CLICKING THE DOWNLOAD BUTTON(S) / LINK(S). PLEASE READ THE DISCLAIMER THE BOTTOM OF THIS SITE .

BitDefender Pro 2011


Ya. Anti-virus kesayang aku. What? Kaspersky? AVG? Norton? Naaaaaah. BitDefender. BitDefender adalah yang paling best bagi aku. Aku dah kasi BitDefender 2010 yang ada active patch yang memboleh kan korang guna sampai ke tahun 2047 (Even aku rasa tak perlu). But, for Bit Defender Pro 2011 nak cari key gila lah susah. So, thats why Im gonna give you the heavy links.

Hanya compatible dengan Windows 7. Please delete all of your antivirus. Hanya satu antiviarus boleh berfungsi dalam 1 computer.

BitDefender Pro 2011
Part 1
Part 2
Part 3

or

BitDefender Pro 2011
Part 1
Part 2
Part 3

I love BitDefender, so, buy it, once, at lease. Again, the Kaspersky is just another bullshit. Who cares about Jackie Chan anyway?. Its not like Jackie kills and kungfu all of those viruses.

HANYA COMPATIBLE DENGAN WINDOWS 7


Adobe Photoshop (Portable)

Download:
Hotfile (388MB)
MegaShare (388MB)
Hotfile (122MB)

Portable software ni adalah software yang amat light in size dan tak perlu install. Maksudnya, saiznya kecil, boleh just isi dalam pendrive dan terus guna kalau nak guna. Aku tak rekemen lah korang untuk download apa-apa portable software sebab function dia biasanya tak full dan kadang-kadang ada error. But, tak semua. Ada yang certain portable adalah bagus contohnya Portable Firefox dan Portable CCleaner.

Photoshop kalau yang fullnya Adobe Photoshop CS5 Extended Edition adalah bersaiz hampir 2GB. Which is OMG SO BIG. So, kalau korang yang laptopnya penuh dengan video-video yang bukan-bukan dan sayang nak delete video tu, download lah yang portable. Sebab kalau macam aku, aku suka edit, so, aku ambil lah yang fullversion yang 2GB. Lagi pun, aku baikkk mana tengok video bukan-bukan tuh.

Windows 7 Activation - Remove WAT. Genuine your windows.
Download Patch

Fungsinya? Simply active kan Windows 7 anda menjadi full version tanpa perlu bayar apa-apa. Ya, selepas anda activekan, korang boleh download di Microsoft Center, boleh update dan menggunakan fungsi Windows 7 secara menyeluruh.

Photoscape


Download Photoscape


Dulu, aku pernah cakap pasal ACDSee Pro 3 kan? ACDSee memang best untuk manage and edit gambar yang simple-simple. But for a lil bit not so advance, termasukkan buat simple animated GIF, anda boleh guna Photoscape. Dan ada function-function yang lain yang tak ada kat ADCSee. Freeware dan much lighter than ACDSee dan Adobe Photoshop.

Sudoku Up 2010



Download Installer
Download Keygen

Okay this time adalah game dan bukan software. I bet all of you guys suka main sudoku.

But still, rasanya main Sudoku kat PC / Laptop tak sebest conteng-conteng kat kertas kan? Tapi, sudoku yang ni memang best. Gambar lawa, full dengan own customization dan memang flexible based on kehendak korang. Siap boleh guna function pencil lagi.



Sudoku ni, korang boleh ubah nombor, saiz fonts, gambar sendiri, background, theme, colour dan macam - macam lah. Kualiti 3D dia pun cantik. Tak percaya, boleh besarkan gambar.

Microsoft Office 2010


Download Portable Microsoft Office 2010 

Full Cracked Microsoft Office Professional Plus 2010.
Part 1
Part 2
Part 3
Part 4

Another Full Microsoft Office Professional Plus 2010
Part 1,
Part 2

Untuk yang lepas punya, aku dapat banyak aduan pasal Microsoft Office 2010. So, aku malas nak fikir-fikir balik (Memandangkan aku pun bukan tau sangat). So, aku letak je terus link baru. Harap kali ni, korang tak ada masalah untuk guna.

Yahoo Messenger 11 dan Google Talk.


Download : YM11



Aku boleh kata, ramai di antara kita yang ada YM. Even YM ni agak berat, tapi still ramai yang suka. So, now, dah keluar YM 11 Beta. Maksudnya, version YM ni adalah dalam percubaan. Tapi still, ianya good to play with. Dengan YM 11, korang boleh update status ke Facebook dan Twitter. Dan, korang juga boleh main game yang ada di Facebook. Masa aku tulis ni, aku tengah download YM11 ni yang StandAlone punya. Maksudnya, tak perlu client and online install.

Dan, kalau korang sakit hati dengan YM sebab terlampau berat, korang boleh cuba Google Talk, cuma, Gtalk ni tak berapa famous sangat antara orang-orang Malaysia. Gtalk adalah amat-amat ringan. So, kalau PC korang adalah PC wood, maka. GT adalah sesuai bagi korang.

But, kalau korang guna GT, tapi tak ada member nak berborak sebab semua memper punya PC semua baru-baru dan laju, korang boleh guna Meebo.com. Tak perlu download-download. Just guna right away.

ALL DOWNLOAD-ABLE FORM OF FILES HERE ARE FOR NON-COMMERCIAL USE ONLY. I DO NOT OWN ANY OF  FILEs. THIS BLOG (AND OWNERS) DID NOT STORE THE FILES IN THEIR BLOG SERVER. THE LINKS ARE INDEXED FROM OTHER SITES. THE FILES ARE FOR DEMO ONLY AND MUST BE DELETED WITHIN 24 HOURS AFTER DOWNLOADED. YOU ARE AGREED WITH THIS TERM AS CLICKING THE DOWNLOAD BUTTON(S) / LINK(S). PLEASE READ THE DISCLAIMER THE BOTTOM OF THIS SITE .  

Semua keygen / patch / Creacker akan di detect sebagai virus. So, sebelum extract dari file zip (menggunakan Winzip/winrar) sila turn off your antivirus.

Selamat mendownload. Harap tak ada link yang mati atau corrupted files.



Sabtu, 20 November 2010

Kenapa Orang Tak Nak Tengok Filem 2 Alam dR Rozmey (Or Review)

Assalamualaikum

OOOOMAIGOOD. Filem 2 Alam dR Rozmey dah cecah 40Juta dalam 1 tayangan sahaja! (?).

[Facebook - Syahirul]

Harry Potter vs 2 Alam = Cute. HAHA. Okay fine actually, it is not about compare filem Melayu dengan filem luar negara. Tapi, ianya pasal berapa orang yang sanggup lepak kat wayang untuk sesebuah filem. Agak sedih sebenarnya bila tengok filem yang kononnya boleh cecah 40 juta. But oh well, tak sure lah kesahihan gambar di atas.

So, mari kita tengok sebab-sebab kenapa most of people around us tak nak tonton cerita 2 Alam ni even KALAU berjuta orang yang nak menonton.

Terlampau kerek.
Actually, I really got no idea why dR Rozmey tidak di tulis sebagai Dr Rozmey tetapi kekerekkan beliau amat superb.

[Ihsan - Google]

Aku perasan, kalau siapa-siapa sebut je dR Rozmey, mesti dia akan di kaitkan dengan berlagak yang melampau. Ya, confident itu penting. But over confident is hell out of the line. So, dia over confident? Well, dia lancarkan wayang dia pada Hari Raya umat Islam yang rata-ratanya melayu dan dia expect most of muslims nak tinggalkan saudara mara just for a so-and-so movie? So yeah, he might be over confident.

Target 40juta? Ya, ianya adalah amat bagus bila kita target tinggi. Impian dia pun tinggi dan berbawawasan. Tapi, bila dia dah start menjadi kerek dan berlagak, ramai orang hilang respect kat dia.

Well, ye ke dia tu berlagak dan kejar fame?  Well, kalau di kira balik, berapa ramai producer letak muka dia kat poster filem berbanding pelakon?


[Ihsan - Google]

Atau buat video pengisytiharan dan perutusan movie dia? Aku ingatkan dia dah nak buat perutusan bulan puasa dah.


Iklan melampau.

[Ihsan - Google]

Iklan filem 2 Alam ni. Kalau korang baca Kosmo!, mesti korang akan perasan yang akan ada dua page yang fully dengan iklan dia. Tapi tak boleh blah hari tu aku ada baca akhbar Kosmo kat kedai makan, kat bawah iklan 2 Alam, belah kiri, boleh pula wartawan kosmo kutuk filem ni. Mula-mula aku pelik sebab dia punya iklan dah macam wartawan yang tulis. But then, bila aku tengok betul-betul, all of them hanyalah iklan.

[Gambar asal - Nor]

Aku ambil contoh filem Harry Potter. Aku tak suka pun cerita Harry Potter ni. Just adik aku je suka. But, kalau kita tengok, adik aku pun tak tahu siapa producer Harry Potter tu. So, why dR Rozmey ni nak sangat orang tahu nama dan kenal muka dia? Cara dia macam ni membuatkan dia nampak amat angkuh dan berlagak. Adakah anda nak tonton sebuah filem yang di buat oleh seorang yang angkuh?

[Facebook - Syahirul]

Ini adalah antara sebab kenapa ramai yang tak nak tonton filem dia. Well, apa pun, rasanya dia dah berbelanja besar gila untuk promosi dan iklan filem. Harap-harap dia lepas ah 40Juta. Kalau tak, dia memang akan rugi besar.

Aku ada perasan dulu, kawan aku cakap yang ada satu Group Facebook yang "We Hate dR Rozmey" tetapi bila dah beribu yang join, group tu di tukar nama kepada "We Like dR Rozmey" (Or something like that). Selepas group tu di tukar nama, terus ramai yang keluar. And now bila aku cari balik group tu, dah tak jumpa. Katanya, facebook orang yang create page tu dah kena hack. So, kalau selepas ni blog aku ada post "I Love dR Rozmey" dan puji dR Rozmey, tu maksudnya blog aku kena hack ah tu.

Aku tak berapa faham kenapa kita menggunakan ayat "Supportlah industri perfileman Malaysia." Adakah bermaksud kalau movie tu teruk, kita still perlu support? Kita perlu support sampaikan pengarah dan penerbit movie berkata "Kita buat lah filem merapu macam mana pun, mesti akan ada yang tengok (atas sebab support)". Bagi aku, better kalau kita tak tengok filem merapu. Sebab dari situ, pengarah dan penerbit akan terfikir "Mungkin aku ni pengarah yang syok sendiri. Better aku improvekan kualiti filem aku". So, tak adalah semua nak jadi pengarah then syok sendiri. Pulak tu, bila tak ada orang tengok, kecoh nak salahkan penduduk Malaysia.

Then, bila ada orang utarakan pasal isu ni, pulak sibuk kata "Melayu tak habis-habis nak kutuk melayu". Well, tak akan lah nak puji bila bangsa sendiri syok sendiri dan berlagak habis? Memang sampai bila-bila ah filem Malaysia jadi filem syok sendiri.



Ahad, 14 November 2010

Kenapa dan Bagaimana Kita Boleh Jatuh Cinta.

Assalamualaikum

[By - Kateey]

Hai lovers sekalian.

Actually, aku tengah baca comment di entri sebelum ni pasal love-love ni. Banyak pulak lah definisi masing-masing. Sebenarnya aku tak tahu pun apa jawapannya. Gila apa aku nak tau maksud love-love ni. Tak perlu lah nak susah-susah tahu maksud love. Tahu macam mana nak make love sudah la.

Aku sebenarnya main tanya je soalan tu sebab nak tengok pandangan korang pasal benda remeh temeh ni. But oh well, ada definisi yang menarik.

Tapi kan, pernah kah korang terfikir kenapa love-ewww-eww ni wujud? Kenapa lelaki boleh suka sama lelaki? Kenapa perempuan comel boleh jatuh cinta kat pengkid? Dan kenapa perempuan setuju pergi ke dalam semak bila si lelaki ajak mengawan?

Ya, kalau korang baca balik soalan di atas, mesti rasa macam best kan entri ni. But, hell no. This gonna be a really boring entry since aku aku sharekan korang pasal isu ni, tapi dari segi saintifik dan bukan dari segi emosi serta ketakpandaian seseorang bila di ajak mengawan.

So, berbalik kepada soalan. Kenapa dan Bagaimana seseorang tu boleh jatuh cinta, dari segi saintifik?

But, lets do it dengan soalan-soalan yang lazim yang di tanya.

1. Masa mula-mula dia (Lelaki) nak tackle aku (Perempuan), punya lah romantik dia. Kasi bunga ros. Ajak pergi jalan-jalan. Buat aku gelak. Tapi bila dah lama couple, dia macam dah bosan dengan aku. Aku ajak keluar, dia kata busy. Or, dia dah ada perempuan lain?! I WISH HE GOT HIT BY A CAR...

    Why the hell I got so much this things on my formspring? And, how the heck aku tau kenapa dia tak nak keluar dengan kau?  

    Okay fine jangan terasa. Actually, kalau korang perasan, antara keyword yang paling kerap di search di google adalah "Why Love Fades". Ya. So, why this ewww-ewww-love fades dan tak rasa best macam mula-mula dulu? Ada ke explanation dia dari segi scientific? Heaven yes.

    Sama seperti menangis, moody, marah, sedih, gembira dan segalanya adalah based on hormon. So, love ni pun ada hormon dia juga. Antara yang femes adalah hormon dopamine dan Fenylethylamine (Phenylethylamine).

    Actually, korang boleh cuba keluarkan sikit korang punya dopamine ni. Korang cari lah mana-mana lelaki/perempuan yang korang tak kenal yang muka dia so-and-so je. Bagi tau lah dia korang nak test hormon sikit. (Mana lah tau kot-kot dia ingat kau nak pukau/hypnosis dia ke apa ke).Then korang berdua duduk mengadap. Kemudia, korang berdua pandanglah antara satu sama lain selama 3 minit tanpa bercakap sepatah pun. Pada minit pertama, korang akan rasa segan, takut, gementar. Pada minit ke dua, korang akan rasa relax sikit. Dan pada minit ke tiga, korang akan rasa best je bila tengok dia even dia tak hensem langsung. Rasa feel dan comfortable. Tapi 3 minit je tau. Jangan nak mengada-ngada nak lebih. Korang ni bukan boleh percaya sangat. Aku suruh pandang je, kang macam-macam korang buat.

     [By Darkrose]

    So, apa point experiment ni? Experiment ni adalah fungsi untuk melihat kenaikan dan penurunan rate hormon yang keluar bila kita bersama seseorang.

    Contohnya, bila kita tertarik kat seseorang dari segi body language, percakapan etc, 'love-hormone' seperti dopamine dan Fenylethylamine (Phenylethylamine) ni akan di produce kan dengan banyaknya. Sebab tu lah korang akan rasa excited gila bila nampak your crush lalu depan korang. Termasukkan lah korang rasa segan gila, terketar-ketar, mulut rasa tak leh bercakap dan otak tak boleh berfikir. Most of them adalah sebab hormon keluar lebih dari kadar normal. Sama seperti bila korang lari bila anjing kejar. Hormon adrenalin korang akan naik dan hormon tu naik dengan tinggi dari kadar normal so bila korang berhenti berlari, tangan korang akan terketar-ketar.

    2. So, kalau hormone ni buat kita rasa excited dan tertarik dengan seseorang, kenapa lama kelamaan rasa dan perasaan dalam percintaan tu akan hilang?

    Sebab penghasilan hormone ni akan slowly kurang by time. Perlahan-lahan, hormon ni di hasilkan oleh otak dengan kuantiti yang semakin sedikit. So, kalau dulu hangat bercinta memang rasa heaven je sampai tengah buat assignment paling susah pun boleh senyum sorang-sorang teringat kat pakwe. Tapi sekarang, kalau tak jumpa pun tak apa. Ini kerana rate hormon tu di keluarkan semakin berkurang. Sama lah macam kalau hari-hari keluar berdating, mesti cepat jadi bosan kan? Paling lama, dua tahun. Konsep ni sama macam korang yang gayat. Mula-mula gayat. Tapi lama-lama bila dah biasa, ianya dah tak gayat. Its all about hormone. Not Journeys.

    Dan, korang mungkin akan tertanya-tanya;

    3. Lelaki selalu buat hal. Dieorang mudah bosan dengan seorang perempuan. Adakah bermaksud hormone dopamine lelaki semulajadi sedikit?

    Aku rasa, tu semua tu sebab masa korang tengah syok couple, korang buat banyak sangat maksiat. Pegang tangan lah. Kish-kish lah. Mengawan lah. So, hubungan tak berkat. Sebab tu lah Allah tarik balik perasaan tu. Perh ayat.

    4. So, apa yang perlu saya buat untuk naikkan balik these damn hormones?

    Korang pergi farmasi dan beli pil vitamin B6 dan magnesium untuk pakwe korang yang tak sayangkan korang. Sebab, secara scientifiknya, ini adalah bahan yang boleh meransangkan 'love-hormon' seseorang. Tapi sorry ah kalau selepas dia makan tu, dia makin sayang kat skandals dia. HAHA. Okay fine tak kelakar. B6 dan magnesium secara teorinya boleh memperbanyakkan penghasilan hormon ewww-eww ni. Tetapi, teori ni masih belum di buktikan. Kalau dah dibuktikan, sure akan ada pill cinta.

     [By - Chetu]

    Well, tahukan korang kenapa chocolates senonim dengan eww-ewww-love dan selalu di jadikan hadiah untuk para perempuan? Sebab dalam chocolate, ada bahan kimia lain yang aktifkan hormon di dalam otak kita which is endorphin. Endorphin berfungsi untuk mebuatkan kita happy. Dan ini akan leads kan perasaan tenang, happy dan selesa terhadap seseorang yang kasi kita chocolates nak-nak bila si pemberi duduk makan sama-sama dengan si awek.

    But, if one day kekasih korang dah tak nak kat korang, ada dua cara yang korang boleh buat. Satu, cuba dapatkan balik minat dan perasaan dia sepertu dulu-dulu. Dua, get him hell out of your life. Atau kalau susah sangat, just get the hell out of his life. Simple. Bila dah tak ada jodoh, there is nothing you can do.

    5. Dan, kenapa orang bercinta selalu nak mengawan (seks)?

    Sebab Oxytocin dan dopamine. Both of them akan menaik bila korang tengah bermanja. Pegang tangan, peluk-peluk, raba-raba dan apa-apa je lah yang boleh membuatkan korang geli-geli even sikit. Dengan kata lain, sebab itu lah ramai pasangan suami isteri akan buat foreplay terlebih dahulu masa nak mengawan. Sebab foreplay lah yang akan keluarkan hormon-hormon syok bila bersama yang tersayam. Sebab dari situ, hormon ni akan keluar like hell punya banyak. Dan bukannya dengan main terjah dan gelojoh.

    [By - AF]

    Termasuklah juga hormon blineness. Dimana bila kekasih korang buat benda jahat, korang still sayang kat dia. Why?  Sebab there is a hormon to do with this which is feniletilamina. Hormon ni akan membolehkan saja apa yang kalau orang lain tengok, akan kata "What the fuck perempuan tu? Boyfriend dia perangai macam tu pun still dia sayang". Boyfriend korang pukul korang, korang still sayang dia. Awek korang manja-manja dengan lelaki lain, korang still sayang dia. Awek/pakwe korang berkelakuan kurang ajar pun, korang still backup and sayang kat dia. Tu semua adalah based on hormon feniletilamina. Dan, setiap hormon termasuk hormon ni adalah di keluarkan oleh otak based on cara kita membesar dan diajar.

    Actually, banyak lagi hormon yang aku nak cakapkan ni. Tapi aku rasa entri aku ni cam panjang sangat.

    So, conclusionnya, love is just another hormones.



    Rabu, 10 November 2010

    Definition of Love.

    Assalamualaikum

    [Love - By Dashka]

    Macam yang korang asyik tanya aku, "Kenapa ramai orang tanya pasal love-love kat formspring kau?". Well, I can't answer the question since i don't have one. But, let me ask you one thing.

    Definite the meaning of 'Love'.

    Atau dalam bahasa melayunya;

    Nyatakan maksud Love secara detail.

    Simple question kan? But, let see how many of you can answer this. Precisely.

    Give me your best shot. So then, I can put in on 'OH!'.



    Selasa, 9 November 2010

    Pre Review Movie & Filem : Ombak Rindu

    Assalamualaikum.


    Ingat tak korang pasal movie Lagenda Budak Setan? Ya, movie tu amat famous sebab ianya based dari sebuah novel yang amat terkenal yang juga bertajuk Lagenda Budak Setan.

    Dan bagi pembaca novel yang tegar, mesti korang pernah baca novel yang bertajuk Ombak Rindu yang di tulis oleh Fauziah Ashari kan? Novel ni dulu famous gila. Dan di sebabkan itu lah, novel ni bakal di jadikan movie.

    Aku dah lupa tahun bila aku baca novel onbak rindu tu. Tapi yang aku tahu, dah lama gila aku baca. Omba Rindu adalah novel yang superb. Tapi sambungannya yang pertama dan yang keduanya adalah sucks. Ceritanya umpama cerita indon.

    Tapi, adakah movie Ombak Rindu ni macam cerita indon juga?

    Sinopsis movie Ombak Rindu :


    Izzah adalah seorang gadis yang yatim piatu di sebabkan oleh kematian ibu dan ayah akibat kemalangan jalan raya. Then , ayah saudaranya, Taha, mengambil alih tanggungjawab untuk menjaga Izzah. Masa Izzah duduk dengan si Taha, isteri Taha memang anti gila dengan Izzah ni sebab bagi dia, Izzah ni umpama membawa bala kat keluarga dia.

    Pada masa sama, Pak Cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual Izzah kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak ayah saudaranya walaupun hatinya meronta.

    Di situlah dia berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz sanggup ‘membeli’ Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan mahu membawa dia keluar dari neraka jahanam itu.

    Atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah, tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

    Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, model dan pelakon terkenal akhirnya menggugat kebahagiaan Izzah dan Hariz. Apakah mereka bermadu?

    Adakah movie ini best?


    Well, kutipan untuk novel ni rasanya memang tinggi. Dan skriptnya harap-harap di olah dengan menarik. Tetapi kalau script dah menarik, adakah pelakonnya akan menjalankan tugas dengan baik? Well, mari kita tengok pelakon-pelakon Ombak Rindu ni.

    Aaron Aziz sebagai Hariz (Watak utama)

    Seperti yang korang tahu, Aaron Aziz sekarang dah famous gila. Nak-nak selepas dia jadi Seth Tan. Dan Aaron Aziz berpenganlaman bila membawa watak yang romantik so aku rasa, meletakkan Aaron Aziz sebagai watak utama (Hariz) adalah pilihan yang not so bad. Ianya nice actually.

    Maya Karin sebagai Izzah (Heroin)

    Izzah adalah Heroin bagi filem (novel) ni. Watah Izzah adalah seorang yang naif, lurus, penakut, baik, pemalu, dan… bodoh. Aku tak tahu kalau bodoh tu dikira terlampau berat. Tapi seriously, watak Izzah dah macam watak-watak cerita Indon. Sedih sepanjang masa. Dan seingat aku, Izzah dah dirogol oleh Hariz.

    Dan, aku rasa, Maya Karin sebagai Izzah adalah tak berapa sesuai. Aku tak pasti kenapa. Tetapi aku tak nampak gaya-gaya Izzah dalam diri Maya Karin. Even kalau korang baca-baca forum, ramai yang kata Maya Karin tu tak sesuai untuk menjiwai watak Izzah. Well, aku harap Maya Karim mampu lakonkan watak Izzah dengan berjaya.

    My Lisa Surihani sebagai Mila

    My Lisa Surihani jadi watak jahat. Okay fine mungkin tak adalah jahat sangat. Tapi ianya watak ke-3. Dan muka dia dalam gambar tu memang nampak macam seorang gadis melayu yang jahattt. Ini adalah wrong. Totally wrong. My Lisa baik taw. Tapi bosan gak kan kalau my Lisa ni asyik nak jadi watak yang lebih kurang untuk setiap masa kan? So kalau ada kelainan, mungkin akan rasa lebih fun.


    Aku tak pasti samaada script cerita ni sama dengan novel atau pun tak. But, ada babak-babak yang korang sure sure pasal this movie dan ada babak yang korang rasa geram. Malangnya, babak sedih lagi banyak dari babak sweet.

    Dan kalau tak silap aku, masa aku baca-baca novel Ombak Rindu ni, ada babak di mana adik Hariz merogol Izzah

    Aku rasa novel Aa+Bb jauh labih baik dari novel Ombak Rindu. Ceritanya amat tak tipikal seperti novel-novel Alaf21 yang lain. Tetapi ianya famous sebab ini lah genre yang paling best pada waktu tu. Dan pada masa sekarang, genre novel Hlovate adalah yang paling best. In fact, aku rasa semua novel hasil Hlovate patut di jadikan filem.

    Aku belum tengok lagi movie ni. Mungkin esok dan lusa aku akan tengok. Perlukan member untuk temankan. Isk... Isk..

    Entry asal dari blog Review aku : http://reviewfilem.com/2011/07/review-ombak-rindu-based-on-novel-citer-cerit/

    Isnin, 8 November 2010

    Apa Yang Anda Perlu Tahu Pasal Aku Dan Blog Aku.

    Assalamualaikum

    [By - Weebo]

    Cute day, today. Maksud aku, tonight.

    Aku perasan, some of you wahai cute-cute girls and pretty boys di sana suka betul tanya soalan yang macam cepu mas. So, Bagi mengelakkan soalan sama yang berulang-ulang kali di tanya, aku pun buat le entry ni.

    Korang patut tahu yang aku:

    1. Aku tak suka blog walking. Kadang-kadang je aku blog walking. Why? Sebab, aku tak nampak langsung apa point blog walking kalau just setakat pergi blog seseorang, tulis "Nice blog" kat shoutbox, tapi entry yang di tulis langsung si blog walker tak pandang.

    2. Aku bila blog walking, aku tak adanya nak tinggal jejak kat setiap blog. Sebab aku lagi prefer baca, then baru komen / like. Much better than datang, 'tinggal jejak' tanpa baca apa-apa dan blah. Tulis blog nak semata-mata orang datang dan blah or nak kasi orang baca? Aku tak kisah kalau korang tak nak follow aku, atau tak nak komen di blog aku atau like entri aku. Tapi aku agak kisah kalau korang tak baca. Aku tulis untuk orang baca.

    3. Aku agak jarang blog walking kat blogsphere ni. So, aku pay it dengan letakkan chatbox / shoutbox di blog. Dari situ, korang boleh exchange trafik.

    4. Aku bet ramai tertanya-tanya kenapa banyak blogger yang ramai followers biasanya tak ada chatbox. Well, semuanya adalah di sebabkan oleh damn annoying-mouse (anonymous). Annoying mouse ni ada dua. Ada yang baik, dan ada yang suka dajalkan orang iaitu yang suka mengutuk owner sesebuah blog dengan cara menyorok di unnamed-identity. Ada tu, siap spam chatbox sambil tukar nama. Nak buat kononnya ramai orang kutuk lah tu padahal IP Adress sama je. Tapi kan, kalau tukar IP adress pun, still, boleh trace. Cara nak trace, tanya lah students IT. Apa pun, majoriti bloggers tak nak letak chatbox adalah sebab ramai annoying-mouse datang.

    5. Korang boleh promote entri dan blog korang di chatbox aku. Kalau boleh, jangan guna kan sangat untuk chat walaupun nama dia chatbox.

    6. Aku tak reply semua komen korang di blog aku. Ada certain komen yang aku rasa aku perlu reply, baru lah aku akan reply. Tapi, andai kata aku tertarik dengan komen korang, aku mungkin akan buatkan satu entri based on komen korang dan akan link kan direct ke blog korang. Dari situ, you gonna get super good traffic. Contohnya, entri ini dan ini.

    7. Walaupun aku mungkin tak reply komen korang, aku amat hargai kalau korang boleh kasi pendapat yang korang nak utarakan.

     [By - Hell]


    8. Aku bukan anti perempuan. Aku hanya suka menyakat perempuan. Aku juga tak gay. Aku suka perempuan. Tapi aku bukan buaya. Aku setia tau. Pada sorang gadis je.

    9. Aku kat blog memang banyak cakap. Tapi kat real life, aku banyak diam.

    10. Aku akan baca semua blog yang ada update di ruangan The Other Pretty Gay. Dan ramdomly baca blog di ruangan The Other Gedik. Ianya based on tajuk korang. Kalau tajuk menarik, baru aku baca. Tajuk memainkan peranan tau. Tapi for The Other Pretty Gay, mostly, setiap entry yang di update adalah agak best. So, kalau ada update, memang aku biasanya baca. Kalau korang tau mana-mana blog best, bagi lah tau. Nanti boleh aku taruk kat situ.

    11. I dont give a shit if you got super masive cute baby face. Or you got super sexy body macam Elly Tran Ha. Aku baca blog tak ikut muka. Aku link blog pun, tak ikut muka.

    12. Kalau follower kau 10 je pun, tapi blog korang best dan sedap di baca, aku akan letak di the TOPG dan di OH!

    13. I do click iklan nuffnang di blog orang lain. *Sebab iklan blog aku sikit doe*

    14. I am okay with gays. They are funny sial. And lesbian too. Pengkid? Mostly, pengkid agak comel. Sounds weird, tapi 4/6 dari org rumah aku kata pengkid agak comel. Tak tahu lah kot-kot orang rumah aku ni semua wierd-weird.


    15. Aku moderate komen adalah sebab aku nak membaca apa yang orang komen di entri lama-lama dan, untuk prevent dari pengkomen lain di kutuk. Tak nak jadi macam dulu blogger bergaduh sesama sendiri di ruangan komen.

    16. Korang yang nak kutuk aku pun, biasanya aku akan delete. Sebab kalau aku tak delete, aku akan approve. Dan bila aku approve, aku akan reply comment dia kaw-kaw punya sampai dia sakit hati dan cakap kat formspring aku yang "Thank you for being SO NICE. Oh, nampaknya kau dah hilang seorang followers. Kau mesti tak kisah kan?". (Ini cerita betul) Ya, aku tak nak hilang viewer di blog ni, so, cara terbaik, adalah ignore.

    17. Aku perasan yang ramai orang sekarang tak pandai nak tegur orang lain. Tak boleh ke kalau nak tegur atau bagi komen dengan cara menggunakan cara yang baik? Ini tak, cara cakap macam nak kena kaki. Kan bagus kalau tegur dengan cara macam ni. Sejuk la sikit perut aku.
     

    18. Kalau tak silap aku, contest pertama yang aku masuk secara official adalah bersama Joe tua. Dan dapat tempat ke 3. Shit. Tak ada rezeki.

    19. I got weird daily-cycle. Bermula dari selepas magrib (Islamik sikit). Selepas solat, aku biasanya akan tidur, selama dua jam. Tak pun, selepas isyak, aku akan pergi makan malam. Then buka facebook, blog dan etc sampai pukul 10. Then tidur. Then pukul 12 atau pukul 1 pagi akan bangun balik. Then mandi. Then, study. Sampai pukul 5. Pukul 5, aku akan online garena dan main dota. Hingga subuh. Slps solat, aku akan tidur. And that is why aku bagun tengah hari. But, hanya untuk hari yang tak ada kelas lah. Tapi kan, aku pernah dapat email dari blogger sorang ni. Dia cakap kalau tidur bangun tengah hari, nanti rezeki tak masuk. Ah sudah. Tapi, still, aku tak sure mcm mana nak rearrange balik masa. Aku suka suasana sunyi waktu malam. Masa masuk rumah ni, aku awal-awal dah cop bilik and kedudukan tepi tengkap sebab aku suka angin dan bau waktu malam.

    20. Aku prefer tak nak bagi tahu umur aku di blog sebab most people di Malaysia (or even di seluruh dunia) suka judge people based on umur. Aku ingat lagi masa aku bermain forum di internet dulu. Asal aku kasi pendapat je, semua buat donno. Tapi last-last pendapat aku tu lah yang dok pakai. So, dari situ aku belajar; orang susah nak terima pendapat dari orang lain yang lagi muda. Fact.



    Rabu, 3 November 2010

    Apasal Pula "Bye" = "Di Bawah Naungan Pope"? Duh.

    Assalamualaikum


    Bla-bla-bla. Ini bukan entri Islamik. Ini entri logik akal. Bla-bla-bla.

    Baru- baru ni, semasa aku tengah dok study (Dan bukan jawab soalan di Formspring), aku buka lah buku skejap (Facebook). Then aku ada terperasan pasal satu artikel yang amat... 'Islamik'.

    Mari kita lihat article 'Islamic' tersebut.

    1. Tulis “Makkah tetapi jangan tulis “Mekah” coz “Mekah” = House of Wine.
    2. Tulis “Masjid tetapi jangan tulis “Mosque” coz “Mosque” = Mosquitos.
    3. Tulis “Allah” jangan tulis “4JJI” coz “4JJI” = For Judas Jesus Isa Al-Masih.
    4. Tulis “Salam” jangan tulis “Ass” coz “Ass” = Donkey / Ass.
    5. Jangan guna Bye”  kerana “Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
    6. Jangan guna A’kum”  kerana “A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
    7. Jangan guna “Semekom”   kerana “Semekom” bermaksud “Celaka Kamu.”
    8. Jangan guna "Mohd" kerana "Mohd" bermaksud "Dog with a big mouth"
    Tolong forward  kepada umat Islam yang lain, untuk elakkan diri daripada membuat dosa yang tidak disengajakan.
    Sila hantar ini untuk semua Islam.

    So? Yeah. Its mythbusting time!

    1. First of all. Mekah bermaksud House of Wine? Tang ceruk mana pula Mekah bermaksud House of Wine? Mekkah bermakud Mecca dan juga sama dengan Mekkah. Ianya hanyalah ejaan dan bunyi. Plus, aku siap buka google map lagi kot-kot ada lah kan Mekah version wine punya. Tapi, yeah, korang pun tau jawapannya. So, kalau korang nak tulis Mekah ke, Meccah ke atau apa-apa je lah, tulis je. Tak ada hal lah.

    2. Mosque maksudnya mosquitoes?. OMG this is so.... HAHA. So, selepas ni, orang Islam kat luar negara pun kena belajar bahasa melayu sebut Masjid sebab kalau sebut "Mosque" nanti bermaksud nyamuk. HAHA. Seriously, pembuat article ni memang ada sense of humor yang tinggi. Tak tahu ke dia yang Mosque tu adalah masjid dalam bahasa Inggris?

    3. 4JJl amat menyerupai kalimah Allah dalam jawi. So, whats wrong kalau kita nak guna? Pedulikan lah pasal For Judas Jesus Isa Al-Masih tu. Tu semua bullshit sebab setiap benda adalah based on niat kita. Contohnya, kita nak sambut hari lahir kita pada 25 December. Dan 25 December tu ada Hari Krismas. So, kalau kita buat majlis makan-makan pada 25 December tu bermaksud kita sambut Hari Krismas? Come on.

    4. Ass = Assignment! Omaigod aku ada satu lagi assignment yang masih belum hantar.

    5. How the hell perkataan 'bye' boleh bermaksud Di Bawah Naungan Pope? Kenapa ianya di katakan di bawah naungan pope? Sedangkan perkataan bye berasal daripada Godbwye yang bermaksud "God Be With You". Okay fine mungkin sebab pencipta article ni nak galakkan umat islam guna perkataan 'Asaalamualaikum' bila nak blah tetapi kenapa mesti kaitkan dengan agama Kristian? Fitnah?

    6. A'kum = Animal dalam bahasa Yahudi? Yahudi ada bahasa tersendiri ke? Bahasa Hebrew? Okay mungkin bahasa Habrew. So, aku dengan pemalasnya terus buka google translate untuk Hebrew ke english dan ke Malay. Tapi, tak ada satu pun aku boleh kaitan yang A'kum ni bermaksud 'animal'. Termasuklah pronounce dia. Kalau betul lah pronounce "Aaa-kum" bermaksud animal, kita bukannya nak guna pun. Sebab "A'kum" ni di gunakan dalam YM atau SMS yang bermaksud "Assalamualaikum". So, bila baca pun, still kita sebut Assalamualaikum. Dan macam aku cakap tadi, aku tak jumpa satu pun kaitan "A'kum" ni dengan binatang. So, jangan malu-malu jangan segan, gunalah. Tak ada hal. But still, gunalah Assalamualaikum kalau rajin. Lagi afdal

    7. Sila rujuk point no 6.

    8. Part ni, kalau ada gak yang percaya aku tak tahu lah. Mana lah tau kan kot-kot orang tu overreact sangat sampai nak tukar nama tak nak ada 'Mohd'. Well, aku gerenti 100% yang orang yang reka benda crap di atas, nama dia tak ada 'Mohd'.

    ************************



    Kalau korang perasan lah, banyak betul artilce 'Islamic' macam ni keluar. Then mesti nak kutuk agama lain seperti Kristian. Agama Islam dah di cop sebagai agama pengganas. Korang nak ke kalau nanti agama Islam di cop sebagai agama fitnah?

    Aku rasa pembuat article 'Islamic' tu mesti banned huruf 't' sebab menyerupai salib.



    Disclaimer

    This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

    The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

    This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

    For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

    Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

    Light 18sx contents.

    All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
     
    Powered by Blogger