Selasa, 9 November 2010

Pre Review Movie & Filem : Ombak Rindu

Assalamualaikum.


Ingat tak korang pasal movie Lagenda Budak Setan? Ya, movie tu amat famous sebab ianya based dari sebuah novel yang amat terkenal yang juga bertajuk Lagenda Budak Setan.

Dan bagi pembaca novel yang tegar, mesti korang pernah baca novel yang bertajuk Ombak Rindu yang di tulis oleh Fauziah Ashari kan? Novel ni dulu famous gila. Dan di sebabkan itu lah, novel ni bakal di jadikan movie.

Aku dah lupa tahun bila aku baca novel onbak rindu tu. Tapi yang aku tahu, dah lama gila aku baca. Omba Rindu adalah novel yang superb. Tapi sambungannya yang pertama dan yang keduanya adalah sucks. Ceritanya umpama cerita indon.

Tapi, adakah movie Ombak Rindu ni macam cerita indon juga?

Sinopsis movie Ombak Rindu :


Izzah adalah seorang gadis yang yatim piatu di sebabkan oleh kematian ibu dan ayah akibat kemalangan jalan raya. Then , ayah saudaranya, Taha, mengambil alih tanggungjawab untuk menjaga Izzah. Masa Izzah duduk dengan si Taha, isteri Taha memang anti gila dengan Izzah ni sebab bagi dia, Izzah ni umpama membawa bala kat keluarga dia.

Pada masa sama, Pak Cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual Izzah kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak ayah saudaranya walaupun hatinya meronta.

Di situlah dia berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz sanggup ‘membeli’ Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan mahu membawa dia keluar dari neraka jahanam itu.

Atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah, tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, model dan pelakon terkenal akhirnya menggugat kebahagiaan Izzah dan Hariz. Apakah mereka bermadu?

Adakah movie ini best?


Well, kutipan untuk novel ni rasanya memang tinggi. Dan skriptnya harap-harap di olah dengan menarik. Tetapi kalau script dah menarik, adakah pelakonnya akan menjalankan tugas dengan baik? Well, mari kita tengok pelakon-pelakon Ombak Rindu ni.

Aaron Aziz sebagai Hariz (Watak utama)

Seperti yang korang tahu, Aaron Aziz sekarang dah famous gila. Nak-nak selepas dia jadi Seth Tan. Dan Aaron Aziz berpenganlaman bila membawa watak yang romantik so aku rasa, meletakkan Aaron Aziz sebagai watak utama (Hariz) adalah pilihan yang not so bad. Ianya nice actually.

Maya Karin sebagai Izzah (Heroin)

Izzah adalah Heroin bagi filem (novel) ni. Watah Izzah adalah seorang yang naif, lurus, penakut, baik, pemalu, dan… bodoh. Aku tak tahu kalau bodoh tu dikira terlampau berat. Tapi seriously, watak Izzah dah macam watak-watak cerita Indon. Sedih sepanjang masa. Dan seingat aku, Izzah dah dirogol oleh Hariz.

Dan, aku rasa, Maya Karin sebagai Izzah adalah tak berapa sesuai. Aku tak pasti kenapa. Tetapi aku tak nampak gaya-gaya Izzah dalam diri Maya Karin. Even kalau korang baca-baca forum, ramai yang kata Maya Karin tu tak sesuai untuk menjiwai watak Izzah. Well, aku harap Maya Karim mampu lakonkan watak Izzah dengan berjaya.

My Lisa Surihani sebagai Mila

My Lisa Surihani jadi watak jahat. Okay fine mungkin tak adalah jahat sangat. Tapi ianya watak ke-3. Dan muka dia dalam gambar tu memang nampak macam seorang gadis melayu yang jahattt. Ini adalah wrong. Totally wrong. My Lisa baik taw. Tapi bosan gak kan kalau my Lisa ni asyik nak jadi watak yang lebih kurang untuk setiap masa kan? So kalau ada kelainan, mungkin akan rasa lebih fun.


Aku tak pasti samaada script cerita ni sama dengan novel atau pun tak. But, ada babak-babak yang korang sure sure pasal this movie dan ada babak yang korang rasa geram. Malangnya, babak sedih lagi banyak dari babak sweet.

Dan kalau tak silap aku, masa aku baca-baca novel Ombak Rindu ni, ada babak di mana adik Hariz merogol Izzah

Aku rasa novel Aa+Bb jauh labih baik dari novel Ombak Rindu. Ceritanya amat tak tipikal seperti novel-novel Alaf21 yang lain. Tetapi ianya famous sebab ini lah genre yang paling best pada waktu tu. Dan pada masa sekarang, genre novel Hlovate adalah yang paling best. In fact, aku rasa semua novel hasil Hlovate patut di jadikan filem.

Aku belum tengok lagi movie ni. Mungkin esok dan lusa aku akan tengok. Perlukan member untuk temankan. Isk... Isk..

Entry asal dari blog Review aku : http://reviewfilem.com/2011/07/review-ombak-rindu-based-on-novel-citer-cerit/

53 ulasan:

  1. Adik Hariz nak@rogol si Izah tu sambungn ombak rindulah.

    BalasPadam
  2. betul !! cuba la buat filem . Novel Hlovate mmg ptot di buat filem !!

    BalasPadam
  3. Couldnt agree more with you . novel hlovate patut jadi film . but .. its might be hard nk cari pelakon2 sebab semua watak2 dalam novel hlovate GOOD. pelakon malaysia tk sesuai i guess--'

    BalasPadam
  4. aku setuju dgn ko, cte hlovate mmg best...ayat dia pun xbunga2 n senang faham..heee
    ko dh baca contengan jalanan by hlovate..yg latest setakat ni aku baca..(if i not mistake)..

    BalasPadam
  5. kan mmg da ade lagu ombak rindu, ost cite neyh.. hafiz ngan adira nyanyi..

    nway, kalo cte aa+bb tu buat filem, sape pelakon yg sesuai ea? mr k sesuai x jadi benji? ahahaha

    BalasPadam
  6. Stuju ! Aa+Bb mmg lg best. And if I have to vote for which novel Hlovate yg mane ptt jd filem first, I think I'll go with Rooftop Rant. :DD

    BalasPadam
  7. Hlovate x nk cite dia difilemkan...

    BalasPadam
  8. aku suka baca novel dari tgk movie yg diadaptasi dari novel.

    dan aku rasa, karya hilal asyraf pun better untuk di jadikan movie.

    cerita cinta sekarang ni amat la bosan dan mngada2 je lebih.

    BalasPadam
  9. novel hlovate memang terbaikkk! :D

    BalasPadam
  10. mr.K sy dah tgk movie ni.. dan okey la.
    bagi saya.. novel lagi menyengat kot. hehe. tu sy la. org lain, xtaw la.

    dan..

    sy tgk ade beberapa kesilapan dlm movie ni. bukan dr segi jalan cerita. cuma ada insiden yang "lawak".

    - ada part izah drive kereta viva, tapi bila fokus kat sport rim, ternyata sport rim honda. Hariz tu org kaya, takkan bg wife dia kereta mcm tu.
    - ada part hariz kol izah guna fon rumah, tapi tibe2 kat fon izah.. nom hp hariz yg kol, siap ade nom hp lagi.. kalo tak salah.. 019....
    - kdg2, sy tgk movie tu ada part yg blurr, fokusnya kelain sikit.. agak kureng la disitu. kwn2 ade gak ckp pasal ni.. masa tengah nonton tu..

    he he he.

    ni skdr apa yg sy dapat dr apa yang sy lihat.

    ombak rindu : 6/10 *

    BalasPadam
  11. sokong! hlovate is the most best writer right now.

    BalasPadam
  12. hell yeah, HLOVATE patut buat filem. dia punya novel is the best.

    in regards, Ombak rindu, macam best gak. lagi sebab ramai yg dah cakap pasal cita ni.

    BalasPadam
  13. yup. HLOVATE's novels should be films. :)

    every novel dia mesti terselit tentang ketuhanan, which taught us Islam is the way of life. :)

    BalasPadam
  14. watak izzah tuh sesuai ngan tiz zakiah kut....and novel hlovate mmg btl awesome !!!

    BalasPadam
  15. adek hariz nk rogol izzah??? adek hariz bukan yg namenye hazirah ke? xke, hazirah tue penpuan... huhu.. ok, aku mcm dh pening2 cte novel nie... huhu..

    BalasPadam
  16. assalam, first time komen, tapi tanak komen cite rindu yang berombak2 ni, nak komen hlovate punye je, ;)

    saya of her die hard fan ! eheh.
    Tak stuju kot kalo novel dy dibuat filem or something else. can't accept..hehe

    -just my opinion;)-

    BalasPadam
  17. ok HLOVATE fans here.hee.buku hlovate mmg best pun byk pengajaran dan nilai. :)

    BalasPadam
  18. maya karin mmg tak sesuai la -.-

    BalasPadam
  19. ok HLOVATE fan here.hee.novel hlovate mmg best pun.byk pengajaran dan nilai. :)

    BalasPadam
  20. kalo aA+bB digabungkan dengan TUNAS kompem mantap citer tu utk filem.hehehe

    BalasPadam
  21. hlovate memang awesome..rasa mcm hidup je karakter-karakter dia..

    BalasPadam
  22. Novel Hlovate memang owsem ..
    Tapi tuk dijadikan film,,
    xde nilai komersil ..
    Walaupun citer melayu pown banyak yg sucks,,
    Tapi siyesly citer dalam novel hlovate terlalu biasa tuk dijadikan film ,,
    konflik dan jalan citer die kalo dijadikan film mesti x bagi impak yg dalam curm ape yg kite rase time bace ..
    sebab story die pasal kite,,
    i mean pasal diri kite sebagai budak2 majority biasa .

    BalasPadam
  23. setuju part hlovate tu..tp ramai je org dh sokong..huhuu

    BalasPadam
  24. Guwa tak layan Ombak Rindu tapi guwa layan Ong Bak Rindu jer. Dekat blog guwa ada review Ong Bak Rindu nih. Heheh.

    BalasPadam
  25. you are so right..novel hlovate mmg best.

    BalasPadam
  26. semua novel hlovate memang patut difilemkan

    cerita dia lain dan yeah bestt

    BalasPadam
  27. mr.K, bila ko ckp pasal indon, baru ku perasan yg cite ni ala2 indon, ngan izzah tiba ada kembar, hilang ingatan la..

    apa pun ak suka juga novel Hlovate tp ak stuju kalau difilemkan...

    ak x berapa tahu, tp pernah ada orang kata tanda2 kecil kiamat apabila apa yg dibukukan difilemkan..

    BalasPadam
  28. aA+bB memang superb.nvel by hlovate mmg bestttt :)

    BalasPadam
  29. aku dah tgk cerita ni...MAYA KARIN sesuai la bawak watak izzah...korg tgk dulu bru judge..n tak di nafikan jugak LISA pun berjaya watak mila tu..memg menjadi..tp dari segi skrip, suspen mmg out... aku bg 5/10 je cerita ni..kalau ko dh tgk twilight standard die lebih kurg je...suam2 kuku je...:P

    BalasPadam
  30. entry pasal ombak rindu../ tapi komen semua pasal Hlovate. yes!! hidup H. btw, kau ada baju H?? takde kan? okbai. haha

    BalasPadam
  31. Kalau pembaca novel tegar mesti pernah baca novel-novel Zuraidah Othman. Cerita-cerita dia lebih awesome dan superb berbanding Hlovate. Ahadiat Akashah pun minat gila dengan Zuraidah Othman! Tapi sekarang dah tak menulis kot. Aku pun kurang pasti.

    BalasPadam
  32. Jom Mr K! Kita pi tengok sama2 sbb aku pon takde orang nak teman.. T_T

    BalasPadam
  33. hlovate awesome kan???Aa+Bb best tahap tak hingat,,kalao jd filem memang wonder la sapa yang layak jadi the MACHO benji...

    BalasPadam
  34. Totally agree. Suma Hlovate punya novel patut dijadikan movie, tapi takut garapan sutradara movie2 Hlovate tk mcm novel dia.

    BalasPadam
  35. tp kalau d filemkan, nnt takut menghampakan pulak?
    pelakon malaysia cam takde sorang pon yg sesuai jd addin & benz.

    BalasPadam
  36. novel hlovate memang awesome...since first time baca, memang harap novel tu akan jd movie or drama...

    BalasPadam
  37. cite alaf21 mmg jiwang2!Layan gk kekadang :P
    tp kalo cite Hlovate nk wat filem mmg x best la. Sbb rasa cm x de sape yg ley bwk watak2 superb cmtu.Biar watak2 tu hidup dlm imaginasi kita da la. Bru x 'tercemar'. Haha~

    BalasPadam
  38. yap.. setuju sesanggat ..
    novel hlovate lg sesuai dijadikan film.
    dalam novel tu ada unsur agama disamping lawak2 antarabnagsa yg hlovate create..

    BalasPadam
  39. memg novel hlovate ptot buat filem....novel beliau memg superb! :)

    BalasPadam
  40. For me seriously, novel hlovate tak semantap novel karya ramlee awang mursyid untuk difilemkan. Kalau dinilai hlovate pon sama jalan cerita antara 1 sama lain..sorry to say ea peminat hlovate..

    BalasPadam
  41. for me smue mvie yg diadaptasi frm novel xbrape nk best sbb jln crite dier xmcm yg saye imagine..mvie slalunye xkn 100% ikut bku..hehe

    BalasPadam
  42. hu3.....dh tgk movie ombak rndu...mse hri 1st cte ni kuo....ok la..best jgk...mybe sbb aaron aziz n lisa yg agak mnjiwai watak.....but maya....:(...cm x bpe ssuai la....ekspresi muke dia...cm xde prsaan...he3...klu gnti dgn tiz zaqyah ok kot....nmpk la kmpg2 skit....p/s: skdr pndgn invdual...

    BalasPadam
  43. aku tak rasa semua novel hlovate patut difilemkan. malaysia mana suka cerita non-cliche mcm hlovate tulis .. #sarcastic

    BalasPadam
  44. nanti mr k dah tgk,,jgn lupe buat ulasan yerr...>__<

    BalasPadam
  45. ramai yang kata movie ni tak sebest novelnya. peduli apa aku.
    mungkin aku tengok esok kot.
    btw, setuju dengan nadiah rahim. kau buat la review nanti.

    BalasPadam
  46. betul2....aku nk sgt orang wat muvie pasal novel2 hlovate....espcially versus...yooo.. AO dgn MIN EDINA

    BalasPadam
  47. hahahha...betol2 maya tak sesuai...huhuhu walaupon ombak rindu ni agak femes, tp tak tergerak pon nk baca sbb mmg tak mint baca2 novel....or baca pape pon lahhh ...hahha...kecuali tips2 kecantikan =D muehehhehehe....


    Tapi, baru2 ni je membe paksa baca aa+bb tu mmg superb...hahhaha.....same lebih kurng mcm cite Ad+Iz huhu...eyhh ke AD+IZ yg tiru aa+bb =p...


    heheh, dua2 novel tu baru baca thun ni...hahhaah best2 ~.~

    BalasPadam
  48. walaupun saya minat hlovate...rasanya, novel dia tak berapa sesuai untuk difilemkan. sorry, no offense.

    i'll go with Ramlee Awang's or Hilal's. that's better.

    sebab novel hlovate, start dengan jahiliyah...then hijrah. meaning, kalau buat filem...scene jahiliyah tu still kena tunjuk. hm. cerita memang baik, tapi kalau dapat yang tak tunjuk zaman tu lagi baik.

    RAM's memang mantap. hilal's pun menarik. ;) just my 2 cents.

    BalasPadam
  49. wahhhh,,ramainya pminat hlovate,,,
    boleh je kalau novel2 hlovate diadaptasi jadi filem,,tapi confirm msti tak best punya nanti..sbb pelakon2 di malaysia tak kan berjaya bawak watak 2 dengan baik..addin n benz paling best..

    BalasPadam
  50. hlovate mmg besh saaaaaaaaaaaaaaaaangat!
    tapi kan, aku tak tengok g ombak rindu..
    tapi kan, rasa tak besh la..
    sebab lisa cam seksi lam nie..
    :(

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.