Selasa, 9 November 2010

Pre Review Movie & Filem : Ombak Rindu

Assalamualaikum.


Ingat tak korang pasal movie Lagenda Budak Setan? Ya, movie tu amat famous sebab ianya based dari sebuah novel yang amat terkenal yang juga bertajuk Lagenda Budak Setan.

Dan bagi pembaca novel yang tegar, mesti korang pernah baca novel yang bertajuk Ombak Rindu yang di tulis oleh Fauziah Ashari kan? Novel ni dulu famous gila. Dan di sebabkan itu lah, novel ni bakal di jadikan movie.

Aku dah lupa tahun bila aku baca novel onbak rindu tu. Tapi yang aku tahu, dah lama gila aku baca. Omba Rindu adalah novel yang superb. Tapi sambungannya yang pertama dan yang keduanya adalah sucks. Ceritanya umpama cerita indon.

Tapi, adakah movie Ombak Rindu ni macam cerita indon juga?

Sinopsis movie Ombak Rindu :


Izzah adalah seorang gadis yang yatim piatu di sebabkan oleh kematian ibu dan ayah akibat kemalangan jalan raya. Then , ayah saudaranya, Taha, mengambil alih tanggungjawab untuk menjaga Izzah. Masa Izzah duduk dengan si Taha, isteri Taha memang anti gila dengan Izzah ni sebab bagi dia, Izzah ni umpama membawa bala kat keluarga dia.

Pada masa sama, Pak Cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual Izzah kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak ayah saudaranya walaupun hatinya meronta.

Di situlah dia berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz sanggup ‘membeli’ Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan mahu membawa dia keluar dari neraka jahanam itu.

Atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah, tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, model dan pelakon terkenal akhirnya menggugat kebahagiaan Izzah dan Hariz. Apakah mereka bermadu?

Adakah movie ini best?


Well, kutipan untuk novel ni rasanya memang tinggi. Dan skriptnya harap-harap di olah dengan menarik. Tetapi kalau script dah menarik, adakah pelakonnya akan menjalankan tugas dengan baik? Well, mari kita tengok pelakon-pelakon Ombak Rindu ni.

Aaron Aziz sebagai Hariz (Watak utama)

Seperti yang korang tahu, Aaron Aziz sekarang dah famous gila. Nak-nak selepas dia jadi Seth Tan. Dan Aaron Aziz berpenganlaman bila membawa watak yang romantik so aku rasa, meletakkan Aaron Aziz sebagai watak utama (Hariz) adalah pilihan yang not so bad. Ianya nice actually.

Maya Karin sebagai Izzah (Heroin)

Izzah adalah Heroin bagi filem (novel) ni. Watah Izzah adalah seorang yang naif, lurus, penakut, baik, pemalu, dan… bodoh. Aku tak tahu kalau bodoh tu dikira terlampau berat. Tapi seriously, watak Izzah dah macam watak-watak cerita Indon. Sedih sepanjang masa. Dan seingat aku, Izzah dah dirogol oleh Hariz.

Dan, aku rasa, Maya Karin sebagai Izzah adalah tak berapa sesuai. Aku tak pasti kenapa. Tetapi aku tak nampak gaya-gaya Izzah dalam diri Maya Karin. Even kalau korang baca-baca forum, ramai yang kata Maya Karin tu tak sesuai untuk menjiwai watak Izzah. Well, aku harap Maya Karim mampu lakonkan watak Izzah dengan berjaya.

My Lisa Surihani sebagai Mila

My Lisa Surihani jadi watak jahat. Okay fine mungkin tak adalah jahat sangat. Tapi ianya watak ke-3. Dan muka dia dalam gambar tu memang nampak macam seorang gadis melayu yang jahattt. Ini adalah wrong. Totally wrong. My Lisa baik taw. Tapi bosan gak kan kalau my Lisa ni asyik nak jadi watak yang lebih kurang untuk setiap masa kan? So kalau ada kelainan, mungkin akan rasa lebih fun.


Aku tak pasti samaada script cerita ni sama dengan novel atau pun tak. But, ada babak-babak yang korang sure sure pasal this movie dan ada babak yang korang rasa geram. Malangnya, babak sedih lagi banyak dari babak sweet.

Dan kalau tak silap aku, masa aku baca-baca novel Ombak Rindu ni, ada babak di mana adik Hariz merogol Izzah

Aku rasa novel Aa+Bb jauh labih baik dari novel Ombak Rindu. Ceritanya amat tak tipikal seperti novel-novel Alaf21 yang lain. Tetapi ianya famous sebab ini lah genre yang paling best pada waktu tu. Dan pada masa sekarang, genre novel Hlovate adalah yang paling best. In fact, aku rasa semua novel hasil Hlovate patut di jadikan filem.

Aku belum tengok lagi movie ni. Mungkin esok dan lusa aku akan tengok. Perlukan member untuk temankan. Isk... Isk..

Entry asal dari blog Review aku : http://reviewfilem.com/2011/07/review-ombak-rindu-based-on-novel-citer-cerit/

53 Comments:

Masz Mukhtar berkata...

Adik Hariz nak@rogol si Izah tu sambungn ombak rindulah.

mencariredhaillahi berkata...

betul !! cuba la buat filem . Novel Hlovate mmg ptot di buat filem !!

FNMR berkata...

Couldnt agree more with you . novel hlovate patut jadi film . but .. its might be hard nk cari pelakon2 sebab semua watak2 dalam novel hlovate GOOD. pelakon malaysia tk sesuai i guess--'

teretereboza berkata...

aku setuju dgn ko, cte hlovate mmg best...ayat dia pun xbunga2 n senang faham..heee
ko dh baca contengan jalanan by hlovate..yg latest setakat ni aku baca..(if i not mistake)..

khairul_bariyyah berkata...

kan mmg da ade lagu ombak rindu, ost cite neyh.. hafiz ngan adira nyanyi..

nway, kalo cte aa+bb tu buat filem, sape pelakon yg sesuai ea? mr k sesuai x jadi benji? ahahaha

d'Fedrin berkata...

Stuju ! Aa+Bb mmg lg best. And if I have to vote for which novel Hlovate yg mane ptt jd filem first, I think I'll go with Rooftop Rant. :DD

♥CIK SHA♥ berkata...

novel hlovate memang awesome!

Tanpa Nama berkata...

Hlovate x nk cite dia difilemkan...

SeliparBiru berkata...

aku suka baca novel dari tgk movie yg diadaptasi dari novel.

dan aku rasa, karya hilal asyraf pun better untuk di jadikan movie.

cerita cinta sekarang ni amat la bosan dan mngada2 je lebih.

Sufisky Lass berkata...

novel hlovate memang terbaikkk! :D

aiko farahshahida berkata...

mr.K sy dah tgk movie ni.. dan okey la.
bagi saya.. novel lagi menyengat kot. hehe. tu sy la. org lain, xtaw la.

dan..

sy tgk ade beberapa kesilapan dlm movie ni. bukan dr segi jalan cerita. cuma ada insiden yang "lawak".

- ada part izah drive kereta viva, tapi bila fokus kat sport rim, ternyata sport rim honda. Hariz tu org kaya, takkan bg wife dia kereta mcm tu.
- ada part hariz kol izah guna fon rumah, tapi tibe2 kat fon izah.. nom hp hariz yg kol, siap ade nom hp lagi.. kalo tak salah.. 019....
- kdg2, sy tgk movie tu ada part yg blurr, fokusnya kelain sikit.. agak kureng la disitu. kwn2 ade gak ckp pasal ni.. masa tengah nonton tu..

he he he.

ni skdr apa yg sy dapat dr apa yang sy lihat.

ombak rindu : 6/10 *

ida fisa berkata...

sokong! hlovate is the most best writer right now.

Amer Af.kiu. berkata...

hell yeah, HLOVATE patut buat filem. dia punya novel is the best.

in regards, Ombak rindu, macam best gak. lagi sebab ramai yg dah cakap pasal cita ni.

Aqilah Rosli berkata...

yup. HLOVATE's novels should be films. :)

every novel dia mesti terselit tentang ketuhanan, which taught us Islam is the way of life. :)

BukanBoneka berkata...

watak izzah tuh sesuai ngan tiz zakiah kut....and novel hlovate mmg btl awesome !!!

aaaaa berkata...

adek hariz nk rogol izzah??? adek hariz bukan yg namenye hazirah ke? xke, hazirah tue penpuan... huhu.. ok, aku mcm dh pening2 cte novel nie... huhu..

caHAYA berkata...

assalam, first time komen, tapi tanak komen cite rindu yang berombak2 ni, nak komen hlovate punye je, ;)

saya of her die hard fan ! eheh.
Tak stuju kot kalo novel dy dibuat filem or something else. can't accept..hehe

-just my opinion;)-

zaty berkata...

ok HLOVATE fans here.hee.buku hlovate mmg best pun byk pengajaran dan nilai. :)

Husna.Ma berkata...

maya karin mmg tak sesuai la -.-

zaty berkata...

ok HLOVATE fan here.hee.novel hlovate mmg best pun.byk pengajaran dan nilai. :)

maisarah sarah berkata...

kalo aA+bB digabungkan dengan TUNAS kompem mantap citer tu utk filem.hehehe

eiraabdullah berkata...

hlovate memang awesome..rasa mcm hidup je karakter-karakter dia..

Tanpa Nama berkata...

Novel Hlovate memang owsem ..
Tapi tuk dijadikan film,,
xde nilai komersil ..
Walaupun citer melayu pown banyak yg sucks,,
Tapi siyesly citer dalam novel hlovate terlalu biasa tuk dijadikan film ,,
konflik dan jalan citer die kalo dijadikan film mesti x bagi impak yg dalam curm ape yg kite rase time bace ..
sebab story die pasal kite,,
i mean pasal diri kite sebagai budak2 majority biasa .

najwa mohd berkata...

setuju part hlovate tu..tp ramai je org dh sokong..huhuu

Miziey berkata...

Guwa tak layan Ombak Rindu tapi guwa layan Ong Bak Rindu jer. Dekat blog guwa ada review Ong Bak Rindu nih. Heheh.

Tanpa Nama berkata...

you are so right..novel hlovate mmg best.

Diyana berkata...

semua novel hlovate memang patut difilemkan

cerita dia lain dan yeah bestt

Gimi berkata...

mr.K, bila ko ckp pasal indon, baru ku perasan yg cite ni ala2 indon, ngan izzah tiba ada kembar, hilang ingatan la..

apa pun ak suka juga novel Hlovate tp ak stuju kalau difilemkan...

ak x berapa tahu, tp pernah ada orang kata tanda2 kecil kiamat apabila apa yg dibukukan difilemkan..

saharinasaharudin berkata...

aA+bB memang superb.nvel by hlovate mmg bestttt :)

~BUDAK-CINTA~ berkata...

aku dah tgk cerita ni...MAYA KARIN sesuai la bawak watak izzah...korg tgk dulu bru judge..n tak di nafikan jugak LISA pun berjaya watak mila tu..memg menjadi..tp dari segi skrip, suspen mmg out... aku bg 5/10 je cerita ni..kalau ko dh tgk twilight standard die lebih kurg je...suam2 kuku je...:P

zeefaizani berkata...

Hlovate memang the best! :D

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah berkata...

entry pasal ombak rindu../ tapi komen semua pasal Hlovate. yes!! hidup H. btw, kau ada baju H?? takde kan? okbai. haha

TecerWidad berkata...

Kalau pembaca novel tegar mesti pernah baca novel-novel Zuraidah Othman. Cerita-cerita dia lebih awesome dan superb berbanding Hlovate. Ahadiat Akashah pun minat gila dengan Zuraidah Othman! Tapi sekarang dah tak menulis kot. Aku pun kurang pasti.

Cik Hujan berkata...

Jom Mr K! Kita pi tengok sama2 sbb aku pon takde orang nak teman.. T_T

Tanpa Nama berkata...

hlovate awesome kan???Aa+Bb best tahap tak hingat,,kalao jd filem memang wonder la sapa yang layak jadi the MACHO benji...

keylasamad berkata...

Totally agree. Suma Hlovate punya novel patut dijadikan movie, tapi takut garapan sutradara movie2 Hlovate tk mcm novel dia.

eyza izzati berkata...

tp kalau d filemkan, nnt takut menghampakan pulak?
pelakon malaysia cam takde sorang pon yg sesuai jd addin & benz.

Ros Anisza berkata...

novel hlovate memang awesome...since first time baca, memang harap novel tu akan jd movie or drama...

Bingkai Mata 007 berkata...

cite alaf21 mmg jiwang2!Layan gk kekadang :P
tp kalo cite Hlovate nk wat filem mmg x best la. Sbb rasa cm x de sape yg ley bwk watak2 superb cmtu.Biar watak2 tu hidup dlm imaginasi kita da la. Bru x 'tercemar'. Haha~

miss_rainbow berkata...

yap.. setuju sesanggat ..
novel hlovate lg sesuai dijadikan film.
dalam novel tu ada unsur agama disamping lawak2 antarabnagsa yg hlovate create..

cik siput berkata...

memg novel hlovate ptot buat filem....novel beliau memg superb! :)

Masitah Harun berkata...

For me seriously, novel hlovate tak semantap novel karya ramlee awang mursyid untuk difilemkan. Kalau dinilai hlovate pon sama jalan cerita antara 1 sama lain..sorry to say ea peminat hlovate..

Tanpa Nama berkata...

for me smue mvie yg diadaptasi frm novel xbrape nk best sbb jln crite dier xmcm yg saye imagine..mvie slalunye xkn 100% ikut bku..hehe

fithyuyee berkata...

hu3.....dh tgk movie ombak rndu...mse hri 1st cte ni kuo....ok la..best jgk...mybe sbb aaron aziz n lisa yg agak mnjiwai watak.....but maya....:(...cm x bpe ssuai la....ekspresi muke dia...cm xde prsaan...he3...klu gnti dgn tiz zaqyah ok kot....nmpk la kmpg2 skit....p/s: skdr pndgn invdual...

your lisa berkata...

aku tak rasa semua novel hlovate patut difilemkan. malaysia mana suka cerita non-cliche mcm hlovate tulis .. #sarcastic

❤nadiah.rahim❤ berkata...

nanti mr k dah tgk,,jgn lupe buat ulasan yerr...>__<

Hush berkata...

ramai yang kata movie ni tak sebest novelnya. peduli apa aku.
mungkin aku tengok esok kot.
btw, setuju dengan nadiah rahim. kau buat la review nanti.

luckiey berkata...

betul2....aku nk sgt orang wat muvie pasal novel2 hlovate....espcially versus...yooo.. AO dgn MIN EDINA

Norashiqin Kamaruzaman berkata...

hahahha...betol2 maya tak sesuai...huhuhu walaupon ombak rindu ni agak femes, tp tak tergerak pon nk baca sbb mmg tak mint baca2 novel....or baca pape pon lahhh ...hahha...kecuali tips2 kecantikan =D muehehhehehe....


Tapi, baru2 ni je membe paksa baca aa+bb tu mmg superb...hahhaha.....same lebih kurng mcm cite Ad+Iz huhu...eyhh ke AD+IZ yg tiru aa+bb =p...


heheh, dua2 novel tu baru baca thun ni...hahhaah best2 ~.~

.AtiqahZulaikha. berkata...

novel hlovate sume awesome!

Najmah A. M berkata...

walaupun saya minat hlovate...rasanya, novel dia tak berapa sesuai untuk difilemkan. sorry, no offense.

i'll go with Ramlee Awang's or Hilal's. that's better.

sebab novel hlovate, start dengan jahiliyah...then hijrah. meaning, kalau buat filem...scene jahiliyah tu still kena tunjuk. hm. cerita memang baik, tapi kalau dapat yang tak tunjuk zaman tu lagi baik.

RAM's memang mantap. hilal's pun menarik. ;) just my 2 cents.

senyum berkata...

wahhhh,,ramainya pminat hlovate,,,
boleh je kalau novel2 hlovate diadaptasi jadi filem,,tapi confirm msti tak best punya nanti..sbb pelakon2 di malaysia tak kan berjaya bawak watak 2 dengan baik..addin n benz paling best..

scha al ahmad berkata...

hlovate mmg besh saaaaaaaaaaaaaaaaangat!
tapi kan, aku tak tengok g ombak rindu..
tapi kan, rasa tak besh la..
sebab lisa cam seksi lam nie..
:(

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger