Ahad, 14 November 2010

Kenapa dan Bagaimana Kita Boleh Jatuh Cinta.

Assalamualaikum

[By - Kateey]

Hai lovers sekalian.

Actually, aku tengah baca comment di entri sebelum ni pasal love-love ni. Banyak pulak lah definisi masing-masing. Sebenarnya aku tak tahu pun apa jawapannya. Gila apa aku nak tau maksud love-love ni. Tak perlu lah nak susah-susah tahu maksud love. Tahu macam mana nak make love sudah la.

Aku sebenarnya main tanya je soalan tu sebab nak tengok pandangan korang pasal benda remeh temeh ni. But oh well, ada definisi yang menarik.

Tapi kan, pernah kah korang terfikir kenapa love-ewww-eww ni wujud? Kenapa lelaki boleh suka sama lelaki? Kenapa perempuan comel boleh jatuh cinta kat pengkid? Dan kenapa perempuan setuju pergi ke dalam semak bila si lelaki ajak mengawan?

Ya, kalau korang baca balik soalan di atas, mesti rasa macam best kan entri ni. But, hell no. This gonna be a really boring entry since aku aku sharekan korang pasal isu ni, tapi dari segi saintifik dan bukan dari segi emosi serta ketakpandaian seseorang bila di ajak mengawan.

So, berbalik kepada soalan. Kenapa dan Bagaimana seseorang tu boleh jatuh cinta, dari segi saintifik?

But, lets do it dengan soalan-soalan yang lazim yang di tanya.

1. Masa mula-mula dia (Lelaki) nak tackle aku (Perempuan), punya lah romantik dia. Kasi bunga ros. Ajak pergi jalan-jalan. Buat aku gelak. Tapi bila dah lama couple, dia macam dah bosan dengan aku. Aku ajak keluar, dia kata busy. Or, dia dah ada perempuan lain?! I WISH HE GOT HIT BY A CAR...

    Why the hell I got so much this things on my formspring? And, how the heck aku tau kenapa dia tak nak keluar dengan kau?  

    Okay fine jangan terasa. Actually, kalau korang perasan, antara keyword yang paling kerap di search di google adalah "Why Love Fades". Ya. So, why this ewww-ewww-love fades dan tak rasa best macam mula-mula dulu? Ada ke explanation dia dari segi scientific? Heaven yes.

    Sama seperti menangis, moody, marah, sedih, gembira dan segalanya adalah based on hormon. So, love ni pun ada hormon dia juga. Antara yang femes adalah hormon dopamine dan Fenylethylamine (Phenylethylamine).

    Actually, korang boleh cuba keluarkan sikit korang punya dopamine ni. Korang cari lah mana-mana lelaki/perempuan yang korang tak kenal yang muka dia so-and-so je. Bagi tau lah dia korang nak test hormon sikit. (Mana lah tau kot-kot dia ingat kau nak pukau/hypnosis dia ke apa ke).Then korang berdua duduk mengadap. Kemudia, korang berdua pandanglah antara satu sama lain selama 3 minit tanpa bercakap sepatah pun. Pada minit pertama, korang akan rasa segan, takut, gementar. Pada minit ke dua, korang akan rasa relax sikit. Dan pada minit ke tiga, korang akan rasa best je bila tengok dia even dia tak hensem langsung. Rasa feel dan comfortable. Tapi 3 minit je tau. Jangan nak mengada-ngada nak lebih. Korang ni bukan boleh percaya sangat. Aku suruh pandang je, kang macam-macam korang buat.

     [By Darkrose]

    So, apa point experiment ni? Experiment ni adalah fungsi untuk melihat kenaikan dan penurunan rate hormon yang keluar bila kita bersama seseorang.

    Contohnya, bila kita tertarik kat seseorang dari segi body language, percakapan etc, 'love-hormone' seperti dopamine dan Fenylethylamine (Phenylethylamine) ni akan di produce kan dengan banyaknya. Sebab tu lah korang akan rasa excited gila bila nampak your crush lalu depan korang. Termasukkan lah korang rasa segan gila, terketar-ketar, mulut rasa tak leh bercakap dan otak tak boleh berfikir. Most of them adalah sebab hormon keluar lebih dari kadar normal. Sama seperti bila korang lari bila anjing kejar. Hormon adrenalin korang akan naik dan hormon tu naik dengan tinggi dari kadar normal so bila korang berhenti berlari, tangan korang akan terketar-ketar.

    2. So, kalau hormone ni buat kita rasa excited dan tertarik dengan seseorang, kenapa lama kelamaan rasa dan perasaan dalam percintaan tu akan hilang?

    Sebab penghasilan hormone ni akan slowly kurang by time. Perlahan-lahan, hormon ni di hasilkan oleh otak dengan kuantiti yang semakin sedikit. So, kalau dulu hangat bercinta memang rasa heaven je sampai tengah buat assignment paling susah pun boleh senyum sorang-sorang teringat kat pakwe. Tapi sekarang, kalau tak jumpa pun tak apa. Ini kerana rate hormon tu di keluarkan semakin berkurang. Sama lah macam kalau hari-hari keluar berdating, mesti cepat jadi bosan kan? Paling lama, dua tahun. Konsep ni sama macam korang yang gayat. Mula-mula gayat. Tapi lama-lama bila dah biasa, ianya dah tak gayat. Its all about hormone. Not Journeys.

    Dan, korang mungkin akan tertanya-tanya;

    3. Lelaki selalu buat hal. Dieorang mudah bosan dengan seorang perempuan. Adakah bermaksud hormone dopamine lelaki semulajadi sedikit?

    Aku rasa, tu semua tu sebab masa korang tengah syok couple, korang buat banyak sangat maksiat. Pegang tangan lah. Kish-kish lah. Mengawan lah. So, hubungan tak berkat. Sebab tu lah Allah tarik balik perasaan tu. Perh ayat.

    4. So, apa yang perlu saya buat untuk naikkan balik these damn hormones?

    Korang pergi farmasi dan beli pil vitamin B6 dan magnesium untuk pakwe korang yang tak sayangkan korang. Sebab, secara scientifiknya, ini adalah bahan yang boleh meransangkan 'love-hormon' seseorang. Tapi sorry ah kalau selepas dia makan tu, dia makin sayang kat skandals dia. HAHA. Okay fine tak kelakar. B6 dan magnesium secara teorinya boleh memperbanyakkan penghasilan hormon ewww-eww ni. Tetapi, teori ni masih belum di buktikan. Kalau dah dibuktikan, sure akan ada pill cinta.

     [By - Chetu]

    Well, tahukan korang kenapa chocolates senonim dengan eww-ewww-love dan selalu di jadikan hadiah untuk para perempuan? Sebab dalam chocolate, ada bahan kimia lain yang aktifkan hormon di dalam otak kita which is endorphin. Endorphin berfungsi untuk mebuatkan kita happy. Dan ini akan leads kan perasaan tenang, happy dan selesa terhadap seseorang yang kasi kita chocolates nak-nak bila si pemberi duduk makan sama-sama dengan si awek.

    But, if one day kekasih korang dah tak nak kat korang, ada dua cara yang korang boleh buat. Satu, cuba dapatkan balik minat dan perasaan dia sepertu dulu-dulu. Dua, get him hell out of your life. Atau kalau susah sangat, just get the hell out of his life. Simple. Bila dah tak ada jodoh, there is nothing you can do.

    5. Dan, kenapa orang bercinta selalu nak mengawan (seks)?

    Sebab Oxytocin dan dopamine. Both of them akan menaik bila korang tengah bermanja. Pegang tangan, peluk-peluk, raba-raba dan apa-apa je lah yang boleh membuatkan korang geli-geli even sikit. Dengan kata lain, sebab itu lah ramai pasangan suami isteri akan buat foreplay terlebih dahulu masa nak mengawan. Sebab foreplay lah yang akan keluarkan hormon-hormon syok bila bersama yang tersayam. Sebab dari situ, hormon ni akan keluar like hell punya banyak. Dan bukannya dengan main terjah dan gelojoh.

    [By - AF]

    Termasuklah juga hormon blineness. Dimana bila kekasih korang buat benda jahat, korang still sayang kat dia. Why?  Sebab there is a hormon to do with this which is feniletilamina. Hormon ni akan membolehkan saja apa yang kalau orang lain tengok, akan kata "What the fuck perempuan tu? Boyfriend dia perangai macam tu pun still dia sayang". Boyfriend korang pukul korang, korang still sayang dia. Awek korang manja-manja dengan lelaki lain, korang still sayang dia. Awek/pakwe korang berkelakuan kurang ajar pun, korang still backup and sayang kat dia. Tu semua adalah based on hormon feniletilamina. Dan, setiap hormon termasuk hormon ni adalah di keluarkan oleh otak based on cara kita membesar dan diajar.

    Actually, banyak lagi hormon yang aku nak cakapkan ni. Tapi aku rasa entri aku ni cam panjang sangat.

    So, conclusionnya, love is just another hormones.



    71 Comments:

    0sh!Nz d' sen0r!ta berkata...

    haiyyaaarrrkkk. banyaknye nama hormon dalam entri ni. dah macam entri saintifik pun ade. fuhhh!!!

    иιиα χ нαкυ berkata...

    nais!! xD xD

    ciskek berkata...

    entry yang panjang, lepas tu tak nak baca sebab saya tak bercinta. tapi saya still nak baca sebab ada kawan yang tengah bercinta. hehehehe.

    btw, entry ni mmg best

    ciK giNcu berkata...

    cite la lagi.aku xbosan pun. n x rasa panjang pun entry ni.

    Syafiqah Sabki berkata...

    bahahahhaha..nice giler2 entry nih..boleh ilang bosan aku weekend2 camnih..haha euuweuuw love tak tahan tuh...

    Lelaki Ini berkata...

    no 5 aku suka!
    ahaks!

    Siti Mashitah Saidin berkata...

    bnyk nya hormon... gud entry~

    lassiegewdix berkata...

    omg !
    speechless . seriusly .
    btw thanks untuk jwpn tepat ni :P
    tapi kan .
    pe kate u explain pulak beza antare sayang dan cinta .
    sebab tak pernah dpt jwpn yang tepat :)

    a.s.m.a berkata...

    haha ok interesting.. slalu gak terbaca kaitan hormon dgn love tp ko dah karang dengan sungguh detail skali..menarik!!! ^^
    bab pandang memandang tu-patutla dalam islam tak bagi pandang2 ni..kerana dari mata turun ke hati..masalahnya ni bukan jatuh cinta tu jatuh nafsu namanya..
    cinta lebih suci dari itu (^_^)

    snowblack berkata...

    adehh. camtu yek nilai cinta. banyak hormon sekian3 byk la cinta. tak gitu ? :D

    Miss Lemonade berkata...

    pergh...entri dr budak kimia..pening dh aku bca..hrmon lapar aku terus menjelma lepas bca entri hormon ko

    Mizz_NuHa berkata...

    oooooooooooohhhh
    baru saya tauuu.

    nway,nice info

    JuanYuan berkata...

    fuhh..ko ni..boleh jd Dr Love r Mr K.

    mcmane ko boleh tahu/kaji bnda2 ni semua erk??

    atau.. there's another hormone with u that we don't??

    YanaYeir berkata...

    mr.k...kalau jenis yg suke kat ramai org dlm 1 mase tu cmne plk? terlebih hormon ke? hihi

    mr.k....buat la entry psl org kuat tidor, bile2 mase n kat mane2 je bole tido,, tu hormon pe plk ek?

    tq ,mr k...and ol d bes for ur exam

    nohfee berkata...

    wah. kau sempat lagi wat entri, w'pon tgh exam. tabik pendulum untuk kau.

    yep.. love is just another hormones. betol tu! =)

    Hamizah Syamimi Supian berkata...

    okay sangat menarik these infos.

    Kimmy Ai berkata...

    yes. it based on how kita membesar dan diajar. tu faktor yg penting.

    Saffa berkata...

    Now I know why Dr.Z kata ESQ training tu bullshit.

    Conclusion, NEVER EVER ASSOCIATE Love with Feelings / Emotions / those damn hormones.

    Mr K berkata...

    @Lassie - Rasa agak malas lah nak tulis pasal benda-benda love ni banyak-banyak.

    @Lemonade - Student kimia tak bermaksud pandai. Im sucks dengan study.

    @Asma - Oh oh.

    @Yana - Errr. errr.

    @Nohfee - Exam aku dah habis :)

    @Juan - Aku tau dengan cara membaca la. And dont call me Dr Love la... Sounds disgusting.... Isk.

    @Hamizah, Ciskek and the rest - Thank you.

    AuTumN LeaVes berkata...

    speechles. tp yg aku perasan sgt Mr k bnyk buat typing error..hehehe...

    heaven yes,love is just another hormones..keh keh keh

    ...NZC... berkata...

    ohhh... tu la pasal love makes blind kan???
    Jadi fungsi otak adalah sangat penting.
    kalau yg blom kawen2 tu buat keja x elok ertinya otak mereka tuh x berfungsi dgn baik a.k.a rosak...
    otak. otak. well... thanks 4 da information... best giler entri ko ni... rasa nk ketawa byk2 jer...
    ada jgk ilmu sikit2 yg bleh amik dr sini.

    Risnayati Lammu berkata...

    xsangka ya,dlm love eww-ewww nie ada gak hormen2 yg mcm tu..byk lg tu..saintifik btl la...

    Syafika Jamaludin berkata...

    salam..info yg menarik..x terpk oleh org2 biase cam saye..hee~

    = Cik Orked berkata...

    nice 1..
    neway thx 4 apprving ;)

    = Cik Orked berkata...

    nice 1..
    neway thx 4 apprving ;)

    nadiah izahar berkata...

    macam mana pulak, kite tak memahami perasaan kite.
    contoh, seorang lelaki couple new girlfrenz then, sebulan shaja kekal sebulan lagi bergaduh disbbkan exgurlzfrenz lelaki itw. gurlz tu merasakan lelaki itw masih sayangkan ex dye and ex dye jugak masih sygkan lelaki tu. mereka clash sbb gurlz tu lepaskan untk dye bersama dgn ex dye kembali. tapi lelaki itw masih boleh mgatakan dye sygkan gurlz tu sdgkan dye dah couple balik dye ex dye.

    macam mane tu?

    batbatciNot berkata...

    nice entry.... betul2 bagus... explain semua bnda tu... thanks a lot for the info... keep on writing stuff this good... =)

    Mr K berkata...

    @Autum Leaves - Sorry. Aku agak malas nak baca balik berulang-ulang kali. Sebab kalau ulang-ulang baca, nanti aku bosan dengan entri sendiri.

    Btw, kalau ada yang salah eja tu, bagi tau.

    Rapunzel Cikilolo berkata...

    fact baru yang memang best... selalu feymes satu dua hormon jer bab-bab percintaan nieh... tapi skang dah tau banyak pule... :))

    farah H berkata...

    hahaha. kalau la hormon ni masuk dalam exam bio-chem aku hari tu. confirm A.


    love is just another hormones. hurmm.

    Farah Justme berkata...

    suke entri ni! byk infos! kudos mr k! i dun know we have that many hormones. tapi ape jadi dengan couple golongan emas yang bahagia sampai ke tua? adekah hormones tu tak pernah fade??

    Along Tapa berkata...

    biologi...aku tak paham~~

    Gorengbaek - Tips-tips untuk tulis blog tanpa gambor

    Hangit habis dah - Kawasan-kawasan aku mencarik idea...

    nurulain zakaria berkata...

    ermmm...best!!!

    sofia berkata...

    try serotonin.

    Wan Gerrard berkata...

    Hmm nice info, terpiir gak benda2 ni..belajar banyak hormon2 di sini =P

    Cik Pija berkata...

    pergh!!! sgt byk gila hormon...

    ween berkata...

    subhanallah. nothing can challenge god creation. all these hormones make life wonderful if we know how to use them in good way :)

    Khairul Antasha berkata...

    wah.. dari hormon terus harmoni hbgn korg yg berchinta..

    nice entry :)

    Khairul Antasha berkata...

    wah.. dari hormon terus harmoni hbgn korg yg berchinta..

    nice entry :)

    Rynn berkata...

    nice entry bro! a well-researched entry.. bravo! and entry ni tak panjang langsung.. aku still tak puas baca.. :

    Gecko Ijau berkata...

    wut if things happen vice versa. mula x sayam xde nak mengawan or watsoever.. dlm otak.. wtf im still wif dis girl... then, lps 2,3 thn bru ade.. its like OMG.. i love her damn much

    rimieilya berkata...

    bgs gile entri ko ni..sgt ilmiah..tenks for share

    cik EPAL berkata...

    banyaknya hormon. yang best nya satu hape pon aku tak pernah dengar. haha. tapi bagus jugak entri ini. banyak info =)

    nhoorddhieyyyae berkata...

    mengawan? hahahaha

    arasewel berkata...

    mcm mner nak hentikan hormon2 ny?
    ini sume kje hypothalamus. grrr..!

    Fina Fento berkata...

    Ooooo..pasal hormon rupanyaaaaa..

    ~ceRRy beRRy~ berkata...

    good info la dude!
    x penah terfikir psl hormon2 tuh sume..
    heeee.. thank Q

    cik jue berkata...

    :D..LOVE IS JUZT ANOTHER HORMONE..hehe
    nice entry!

    masshie mastura berkata...

    hahaha perh ayat, i lyke ;)
    btw nice entry about hormon eeww2 nie. keh3.

    n beb, i think its enuff about hormon2 nie. cz your readers sumenye bkn bdk sains cz nnti dorg xbrpe phmla.

    Mya Amira berkata...

    Adrenaline lg 1..
    ahaha...

    Rahsia Awek.com berkata...

    hormon mengawan..haha

    jamilah.chantek berkata...

    love ur bloglah beb!!!

    banyak ilmu aku leh dpt dgn cara yg santai... :)

    thanks so much!!!

    :)

    noorafzan berkata...

    benda baru ni.
    tak pernah dengar pula love ada kaitan ngan hormon.
    tapi thanks 4 sharing this.
    try cari la apa lagi hormon lain berkaitan.

    kiSz berkata...

    perkongsian yang bagus mr. K. teruskan menulis dan berkongsi.

    therealme... berkata...

    menarik...lebih2 lagi pada yang xpernah jatuh cinta cam aq...
    n aq tau knape aq susah nak jatuh cinta ngan laki sebab aq terlalu kenal ngan laki...behave, habit diaora...kebanyakan kawan2 aq laki n rapat ngan aq, n member2 lepak aq mmg lelaki sbb pmpuan xlepak (kecuali yg macam aq)...diaorg maen lepas jer bila ckp ngan aq sebab aq jenis yg open n a little bit tomboy...(tomboy yang bertudung)
    pe pndapat ko tntang org cam aq mr.k..???

    Tanpa Nama berkata...

    great entry thou ;)

    Mr K berkata...

    @mastura - Ya. You are right.

    @Real me - Cute.

    Siti berkata...

    pergh, gila panjang entry ni. haha. tak sangka cinta pun ada pakai hormon2 gak. hehe, baru tau ni. bagus2 :)

    aku zaty berkata...

    hoho..
    dalam byk2 name hormon yang MR.K sebut, hormon adrenalin je sy kenal..

    ohh how I wish u are my BIO's teacher~ >,<

    btw, nice entry! :)

    Ery Farieha berkata...

    cerita pasal hormon .

    tp mmg betul pun. semua pun berkaitan hormon.

    peacemaker berkata...

    mr k...wat do u mean by ' Tahu macam mana nak make love sudah la. '
    ko biar btl...xkn bdk bwh umo yg gtl nk brcinta pn kna tau cmne nk make love??!!

    hehe..tny je...xde tone mrh pn...
    neway..nice entry...entry science yg x boooring...klh ckgu bio ak nye explanation....

    paan berkata...

    hai cinta - cinta. betul ker cinta itu buta ??

    Tanpa Nama berkata...

    Dude

    entry interesting camni tulis panjang lagi pun takpe.Tulis tulis aku nak baca

    fami berkata...

    Encik Kay,

    Memang la dalam dunia ni kalau apa2 pun manusia akan menyalahkan benda2 lain termasuklah hormon la, feremen la, ketamin la (eh, hormon ke?)..hahaha.

    Sebetulnya, senang je. Manusia dijadikan tuhan (Allah la bagi muslim) untuk menyembah tuhan dan mengawan, mengembangkan umat manusia. Itu adalah tujuan kita manusia diturunkan dan hidup di dunia ini.

    Jadi dalam hal ini, Allah (secara specific-nya) telah berkali-kali mengatakan tujuan hidup manusia di dalam kitab sucinya. Dan untuk mengawan itu, Dia telah menghalalkan dan menunjukkan caranya bagaimana.

    Ingatlah, bagi manusia, tiada apa yang paling merosakkan daripada nafsu sendiri. Jadi, Allah dan Rasul telah menunjukkan bagaimana channel yang betul dan hanya yang betul.

    Tak ada dalam kitabnya kisah percintaan nabi, rasul ke hapa ke...yang ada kisah2 umat dahulu dan nabi2 nya bagaimana cinta mereka kepada Nya.

    Maka, saya telah mengambil pendekatan ini dengan mengatakan bahawa Cintan cintun kepada kekasih terang atau gelap adalah nonesense.

    Hormon? Itu hanya excuses yang manusia reka...seperti mana kita kata kita lapar..kenapa lapar? sebab hormon lapar telah meningkat akibat mata kita memandang makanan selama 3 minit (eh, macam sama je experiment ni). So? apa itu lapar? hormon? makanan? perut kosong?

    Nasihat saya..berbalik kepada apa yang HAQ dan bukan yang BATIL.

    fami berkata...

    nice entry. ini antara cara yang sgt baik untuk wat student form 4 dan form 5 akan fikir kimia bukan setakat subjek untuk A dlm SPM =)

    the way you relate everything tu mmg tepat.congratz =) cuma nak betulkan sket jek..

    dopamine, phenylethylanine (atau dlm blog kbykan dr love di Net sebagai PEA), these are neurotransmitters. bukan hormone.

    neurotrasmitters mempengaruhi tindak balas saraf, di ruang2 antara neuron, dipanggil synapse.


    endorphine@endorfin, adalah hormon. sama seperti feromon(pheromone) tapi of course bukan ketamin, hehe.


    hormon pula bahan kimia yang keluar dari kelenjar2 dalam badan.

    kedua2 hormon dan neurotransmitter membantu mengawal certain kelakuan manusia.cuma neurotransmitter memepengaruhi manusia lebih cepat dari hormon.

    coklat ada bahan aktif yang membantu badan mengeluarkan hormon endorfin.

    orang yang kurang bersukan digalakkan untuk makan coklat. biasanya perempuan mmg suka makan coklat.

    biasanya hormon endorfin keluar untuk menimbulkan rasa euphoric, high, contohnya lepas bersukan secara aktif, kita akan rasa seronok tak ingat.

    endorfin mampu melegakan kesakitan buat sementara waktu, tanpa kesan sampingan.

    fakta tambahan :endorfin jugak memiliki bentuk ikatan molekul yang sebiji dengan morfin.

    regards,
    bkn fami kat atas

    lavea berkata...

    wah!suka entri ni...n jawapan tuk soklan no.3 tu haha..

    aza berkata...

    ermm...kalau nk aku nk komen psl "knp n bagaimana kite boleh jatuh cinta" jwpn aku xtau nk komen ape. aku ni getting older day by day tp still cant fall in luv. kalo cite bab hormon, adekah hormon aku xreach that level.
    btw ak xkesah sgt mende ni sbb dlm kple otak aku kalo fall in luv then couple both kne berkorban mcm2to maintain tht relationship.
    anyway nice info bout the hormones sbb aku xpnh tw pon hormon such tht contribute to luv2 ni..

    m.E.e.N berkata...

    waaa . menarekk ! good article.. ;)

    passionnurul berkata...

    waw! its totally interesting fact..logic..love this..good job >.<

    Tanpa Nama berkata...

    Wow

    yoshikuni ayumu berkata...

    seriously bende alah vitamin B6 dan magnesium tu bole naikkan hormon luv ??wahh, kalo betol mang aku nk sumbat dekat husband aku bebanyak..bahahaha.. (read this entry on 4.5.2015,tahun 2015 mr.k tak pernah update blog.. aku rindu update hang..wuwuwuw)

    Disclaimer

    This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

    The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

    This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

    For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

    Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

    Light 18sx contents.

    All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
     
    Powered by Blogger