Jumaat, 23 April 2010

Di Hina Hanya Kerana Ingin Bertudung. Apa La Nak Jadi Zaman Sekarang.

Assalamualaikum

 Despair

Kalau dulu, aku ada dapat email dari seorang gadis yang sebaya aku yang meminta pendapat perihal masalah dia dengan kawan dia. Ianya kerana dia di pulaukan sebab nak pakai tudung. Korang boleh baca kisah tu kat sini.

Dan kali ni, aku juga dapat email yang sama pasal tudung. Dia tak pakai tudung bukan sebab di halang oleh kawan-kawan, tetapi kerana family dia tak kasi.

Kesian dia.

Ceritanya bgini....

 Macam muka Dr Thirteen

Nama I, Hafizah. I adalah anak bongsu dalam keluarga I. Kalau you all biasa layan dramas, mesti you all akan kata anak bongsu paling best sebab dapat paling banyak kasih sayang. Tapi I tak. I lain. I tak pernah pun mendapat kasih sayang. Mak I meninggal sejak kecil. Daddy I pula selalu sibuk dengan kerja di penjabat. Adik beradik I pun semua buat hal masing-masig. So, I umpama tak berguna kepada keluarga I.

Actually, masalah yang I alami agak berat kerana Daddy I tak kasi I pakai tudung. I tak tahu kenapa. Mungkin kerana adik beradik I semuanya tak bertudung kot. Daddy I juga tak pernah ambil tahu akan perasaan I untuk bertudung. Daddy I tak concern kat I langsung. Dah la tak concern, hormat kat I pun tak.

I ingat lagi hari tu. Masa tu I tengah mandi. Daddy I tertingal dia punya spect mata kat dalam tandas tempat I mandi. So dia ketuk-ketuk pintu. I tak dengar sebab masa tu I tengah nyanyi. So, Daddy I ketuk sampai lock tu terbuka sendiri. I terkejut. I capai tuala untuk tutup badan I. Tapi I sempat tutup bahagian bawah je. Daddy I pulak dengan selamba je masuk. Dia amik spect mata dia dan blah sambil berkata "Eleh, macam la orang nak tengok sangat". Tapi I tau dia curi-curi tengok. I tau. Isk.

Pastu. Ada sekali tu, I nak mandi. So I masuk la dalam tandas. I ingatkan tak ada orang dalam tandas. Tapi rupa-rupanya ada anak kawan adik beradik I dalam tu. Dia baru lepas tumpang mandi. Lelaki. Hanya bertuala pulak tu. Ewww. Tak tahu malu langsung. Tak tahu ke dia yang iman I tergugat melihat dia topless?

Then sejak itu. I nekad untuk berubah. I nak tunjukkan kat mereka yang I ada maruah dan mereka perlu hormati I. I nak pakai tudung walaupun semua adik-beradik I tak bertudung. I tak kira. Kubur masing-masing kata En Syahidi.

Innocence dan sweet kan. Macam pelakon Chequititas.

Pagi tu. Cuaca amat indah. Tapi perut I lapar. I turun ke bawah. Baru jea I nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. I jenguk melalui tingkap dan nampak Daddy balik.

I agak pelik dan tertanya-tanya kenapa Daddy balik awal. Dan dalam masa yang sama, I terfikir yang inilah masa yang terbaik untuk I desak Daddy I untuk benarkan I pakai tudung. Now or never!

Bila Daddy I buka jea pintu, I terus bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, I kata, "Daddy, Hafizah nak pakai tudung boleh tak? Boleh tak? Boleh kan? Boleh kan? Boleh laa"


Bila dengar je apa yang I cakap, Daddy I terus jegil kan mata dia sebesar besarnya. Macam ada api keluar. Tiba-tiba, "Panggg!" Tapak tangan Daddy I menghayun ke pipi gebu I. I terus jatuh. Manik-manik mutiara, berlian, permata dan kaca bertalu-talu menitik keluar dari mata I. Sakit aw.

Adik-beradik I yang lain hanya tersenyum sinis je. Kejam.



"Aduhhhhhhh! Sampai hati Daddy! Hafizah tau la Daddy rasa malu kalau Hafizah pakai tudung. Tapi salah ke kalau Hafizah nak tutup aurat Hafizah? Lagi pun Hafizah...."

Panggggg....! Daddy labuh pelempang ke muka I sekali lagi sebelum I abis bercakap.

"Hang jangan nak bagi Daddy malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Besar kecik besar kecik je Daddy tengok hang! Lagi pun Daddy....!"


"Tak kira!" I membalas sebelum Daddy sempat sambung ayat dia. "Hafizah nak pakai tudung juga! Hafizah tau apa yang terbaik untuk Hafizah. Hafizah..." Belum sempat I nak habiskan ayat I, "Panggg!" Sekali lagi I kena pelempang.
  


"Hafizah? Hafizah your head! Daddy boh hang nama Hafiz. Tup tup lekat Hafizah apahal?! Hang nak pakai tudung buat apa? Dah 100 kali Daddy habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG. Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng. Adik beradik hang semua lelaki tulen. Yang hang separuh tulen apa cer?

I yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampar, kena pelempang, kena maki. Tudung pulak tak dapat.




[Info 10-11] Sorry I didn't mention it earlier in this entry. The original article, is from Infomaya.net. But the forum is currently unavailable masa ini di tulis.

92 ulasan:

  1. hehe...

    so dia nie hafiz ker hafizah???

    hehe....

    BalasPadam
  2. ._." teruk, teruk.

    BalasPadam
  3. cehhhh..
    aii penah baca tp xingat..
    uwaaaa..terkena utk kali ke2!
    omaigodddd

    BalasPadam
  4. hahaha gampang.

    bersungguh aku baca.

    babih

    BalasPadam
  5. cisss penat je baca. lelaki ghupenya. adehhh

    BalasPadam
  6. adoiii... menci i.. u ni laa.. eii.... (bercakap dengan nada gediksss..) hahahaha..

    ade jugak orang macam ni...

    BalasPadam
  7. hahahaha..patutla bunyi cerpen ni lain mcm.lelaki rupenye.haha.bengong la. =P

    BalasPadam
  8. hahha.. cilaka, shemale rupaanya! patutla mcm lain je mula2.. wakaka

    BalasPadam
  9. ahahahaha :DD
    hafizah your head ~!
    adoyaii, aku ingat memang keluarga dia so"sial" gila, tak kasi anak sendirik pakai tudung, RUPA - RUPANYA... apa nak jadilah zaman sekarang? aishhh ~


    ouh dgn ayat,, "
    Pastu. Ada sekali tu, I nak mandi. So I masuk la dalam tandas. I ingatkan tak ada orang dalam tandas. Tapi rupa-rupanya ada anak kawan adik beradik I dalam tu. Dia baru lepas tumpang mandi. Lelaki. Hanya bertuala pulak tu. Ewww. Tak tahu malu langsung. Tak tahu ke dia yang iman I tergugat melihat dia topless?"


    euw,, please la weh ~ =____=

    BalasPadam
  10. sengal tol..
    mati2 ingatkan ksh benar..
    grrrrrrrrr

    BalasPadam
  11. wahh..patut macam penah baca..terkena lagi buat kali kedua..huish!!!

    BalasPadam
  12. wtf! aku dgn penuh perasaan baca tau takkk >.<

    baru nak kesian kat hafizah tu..adoi..

    BalasPadam
  13. heh..sengal jer..hahaha..
    atleast, bapok pun smgt nak pki tudung..;P

    BalasPadam
  14. muahahahaha
    dah agak dah akan jadi bengong camni
    heheee
    meh sini hafizah meh
    abg ajar camne pakai tudung terbaik punya

    haha
    still gelak lg

    BalasPadam
  15. siotttt arrrr.....aku kene tipu...penat aku bace...nak je aku sepak mr. k nih cam mr. hakim selalu ckp...huh....mangkuk...

    BalasPadam
  16. Damn! U got me Mr. K!
    darah dah membuak2 baca perenggan atas, skali kat bawah.. hafiz??????
    Sakitnye hati... Punyalah dah ingat ayah die gatal, sumbang mahram segala..

    BalasPadam
  17. mencikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk>_<
    mati2 kesian n perasaan haru bace awl2..ishk.geramlah!

    BalasPadam
  18. tak boleh blah betul, buat suspen aje. ahaha



    first time blogwalking, nice blog btw! :)

    BalasPadam
  19. hahhaaahahha..menikam2 tali pwot aku..hahhaaahhaa..adoiyaiii, ni pnye cte pn ade ke..hahahhaaa

    BalasPadam
  20. ahahahaha... adoi, sakit perot nk gelak..
    baru igt nak tumpang simpati.. tgk2.. haha.. :p

    BalasPadam
  21. aku kasi A+ untuk kesan dramatik.

    BalasPadam
  22. WEH kau tau tak aku gelak giler-giler pas bace citer kau neh?
    kau reka sendiri ke hah?

    HAHAHAHAHAHA....

    neseb ar dapat pelempang tiga kali...

    BalasPadam
  23. @Eija - Half-half.

    @Resident - Jom-jom.

    @Sigg - Kirim salam kat pondan dan adiknya yang hot tu yea.

    @Epal - Eh. Lelaki ke? =)

    @Milli & Fiffy- Lain eh? Okay la. Kang nanti aku kasi serious gila takut ada yang bunuh diri sebab tertekan tak puas hati. =)

    @SweetMui, Mya & Zikery - Cerita ni aku buat semula. 80% aku tulis balik guna isi, ayat dan idea aku sendiri.

    @Ieda - Ada ada. Hihi.

    @Faten - Apa apa? =)

    @Cutebabygirl - Ini kisah benar. Tak tipu.

    @Lut - Bukan ke kau minat kat lelaki?

    @Sha - Tu la pasal. Bapuk pun nak bertudung kan. Hehe

    @Joe - Ada pengalaman pakai tudung ke Bro Joe? HAHA.

    @Sara - Separuh iman tu.

    @Anony - En Hakim sayang aku. Tak akan sepak aku punya la.

    @Intan - Spaa suruh fikir negative sangat. =0

    @Kap - Thank you.

    @Aqmar - Thankyou sebab sudi blog ni.

    @LuVMa & Mya & Syira - Tak baik la korang gelakkan dia. Sian dia. =)

    Thank you for commenting guys

    BalasPadam
  24. hmmm... khairul! kau mengajak ku menjadi begitu kusyuk! walau kat tengah2 tu cam ada sesuatu tak kena, tapi aku layan je..
    sekali Haffiz la pula!
    hahahaha... "aw'

    BalasPadam
  25. sengal!!

    daku tertipu!!

    hampagas btuii...

    BalasPadam
  26. hahahaha..dr yg dia mula kena pelempang yg pertama tu i dh ketawa terbahak2..pekejadahnya..hahaha..last2 lembut rupanya. auwww..mmg sengal.. hahaha..terbahak2 kot ketawa. ish!

    BalasPadam
  27. ceh. buat suspen je baca cta ni sekali tup tup awwww uols. haha

    BalasPadam
  28. @Affy - Tarharu I kau sudi komen blog I

    BalasPadam
  29. Ok. Serious tertipu. haha,


    wait i ada problem nak pakai tudung jugak, kwn i tak bagi.

    Sebab dia ckp i tak kemas pakai tudung. (-____-'')

    BalasPadam
  30. achoom !!!

    bersin sambil lap-lap air mata

    klaka

    BalasPadam
  31. HAHAHA, so unexpected. gila la. kelakar ok :D

    BalasPadam
  32. adehh wat penat jerk feeling , laki upenye!! haippp

    BalasPadam
  33. huhu..time ksh pd cte yg bjye wtkn ak ketawe..sonok bc cte ni even ad msalah skrg yg mnyerabutkn kepale =)

    (sy anonymous yg baek =D)

    BalasPadam
  34. lawak r ko ni.tak habih2 he2

    BalasPadam
  35. cehh..mula2 baca macam sedih la pulak kan dengan citer tu..sekali bila da abis x pasal-pasal rasa nak carut..haha..

    BalasPadam
  36. @Anony - Hai anonymous yang baik.

    @Cik Kak - Dah lama tak nampak Nurul Lailati Mahat di sini. Kena ambil berkat nih. I gonna final exam next week. Pray for me yea. Haha =)

    BalasPadam
  37. one word..
    sengal..

    hahaha..

    BalasPadam
  38. damn aku tertipu! punya semangat aku baca sampai habis. dah kesian dah. cis lagi. hahah

    BalasPadam
  39. kawe tertipu.kawe semangat jah baco tadi.hahah

    BalasPadam
  40. hahahaha...
    aku bace ngn kerut2 kening dahi sume awal2 sbb rase cam kesian gile ngn hafizah. baru nak maki bapak dy.haha

    damn! hafiz....aww ape ni bang~~~~ *sengau*

    BalasPadam
  41. shiallllll
    aku baca penuh perasaan...
    aww rupenyer

    BalasPadam
  42. haha.. sumpah lawak.. punye la aku feeling bace ingatkn watak tu betul2 perempuan.. aha!

    BalasPadam
  43. Y_Y
    kerut2 kening aku bace..

    *nk duk join hafizah terduduk kat lntai*

    BalasPadam
  44. ye2 je ko cik hakim x sepak ko...kalu die bace citer nih..kompom die x sayang ko dah...sepak direct x de warning dah....hahhaha...bole ke ak sepak ko skali????tensen ar nak final2 nih..hahaha..

    BalasPadam
  45. tq sebab buat saya senyum happy gelak gelak pepagi khamis nieh... hehehehehehehe adusss... serius je mie baca.. last last... emmmmmm

    adusssss.. gelak lagik :D

    BalasPadam
  46. @Anony - En Hakim tak sayang aku tak apa. Aku ada En Syahidi.

    BalasPadam
  47. cisssss...!!!
    gigih je aku baca smpai habis..

    BalasPadam
  48. aduhai. pnya la syok baca. hahaha. so funny.

    BalasPadam
  49. hang ni dah xde keje ke?
    prank org je..
    penat2 aku bace, siap bertacing ngan ayah dye lagi

    BalasPadam
  50. hekleeeeee..sesal aq bce,admin,anda hutang 5 minit from my lifetime

    BalasPadam
  51. haha, ending cannot go.

    BalasPadam
  52. dye lelaki la mr k nie. cubit kang haha:P

    BalasPadam
  53. haha siud je. tertipu aku. pulun layan story skali hafiz. ceyyy

    BalasPadam
  54. haha...
    pernah dpt email nih...
    hihi...

    BalasPadam
  55. ceh...siot jex...bace ngan penuh simpati..ghupe2 nye??awww...

    BalasPadam
  56. ceh...siot jex...bace ngan penuh simpati..ghupe2 nye??awww...

    BalasPadam
  57. pehh siot wa tkene kali kedua. -.-"
    penah bace skali tak mmpu mberi pgajaran wat kali kdua ke ek ? kompius daku. haha


    p/s : rase mau blasah shbt tercenta ku yg duk share entry nih kat fb kate cter ni sedih. waaaaahhhh. ;p

    BalasPadam
  58. ad y nk kne lmpg ta psl kang.. pnt je touchink feeling kt ats... skali...
    adoyy...T_T
    bru dok maki maki bapak dy... tak guna! last2... speachlesss aq... huh =_=' haha =)
    dy hunsa or real pondan meyh?

    BalasPadam
  59. adoiyai...mikin wa panassss je..hahaha...hampasssss!!!!

    BalasPadam
  60. arggg... sengal je... baru nak bersimpati! tertipu nyah,... padan la ayah dia ckp "Eleh, macam la orang nak tengok sangat". mmg patut la ayah dia x kisah....
    Btw, mmg klaka...

    BalasPadam
  61. triple bodoh from 3 DARA PINGITAN ye ?

    tahniah untuk anda !


    HAHAHAHA .



    MAJULAH BLOG UNTUK NEGARA .

    BalasPadam
  62. nyampa nyampa nyampa *gedik
    hahhaha siot gler dah kena prank..ye2 je kusyuk baca kan..

    BalasPadam
  63. tajuk gempak betul..baca-baca..terken asudah..sweet dan funny..luv it

    BalasPadam
  64. semangat gila bce nih .
    skali . laki . HAHAHA .
    sukee~ HAHAHA

    BalasPadam
  65. sabar hafizah...tu semua dugaan ye~

    BalasPadam
  66. expected.bace skit pun dah tau tipu. ayat-ayat tak logik perenggan ketiga. HAHA. sape lah yg buat email ni. pegi masuk kelas buat karangan lah. Orang2 kat atas yg emotional. sorry. bkn cerita utk aku. eh. aku tak kate ko Mr.K.ini,pembuat cerita.

    BalasPadam
  67. hampess ak rase3 Mac 2011 9:29 PG

    haram!!!!!menyampah tau..igt cite betol la td..hahaha

    BalasPadam
  68. kembalikan blk masa feeling aku ooi..

    *jumpa manusia cmni tatau laa nak kata apa >.<

    BalasPadam
  69. hahaha. patut la bapak dy masuk tandas dy tutup bawah je.

    BalasPadam
  70. BHAHAHAAH ! sumpah lawak dohhh. kalau aku jadi bapak dia, 6 penampor aku bagi ~ gahah

    BalasPadam
  71. perrggghhh... mujur ak xmaki ag si DADDY 2... hahaha... jem2...

    BalasPadam
  72. hadoii sabo je la...bersungguh aku baca..kena tipu ghupernye.. :)

    BalasPadam
  73. trus qsa nk marah pas bc! cettt..neway nice try :)

    BalasPadam
  74. hantu btoi....igt pompuan mlyu trakhir dah

    BalasPadam
  75. hakhakhakhakhka..adohai..how can...adoi adoi....

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.