Sabtu, 3 April 2010

Review Wayang : Clash of The Titans

Assalamualaikum

 Kat Malaysia, kuar semalam.

Semalam, hari Khamis. Loan Mara dah masuk. So, budak-budak rumah aku cepat-cepat je plan nak lepak bandar Malaka and having a midnight movie kat Dataran Pahlawan. Memang semua jadi pemboros dan tak pandai jimat. Dasar perlukan isteri-isteri-isteri-isteri yang pandai simpan duit.

Well, as expected, kitaorang tak akan tonton movie melayu punya lah. Dah memandangkan semalam (Khamis) adalah first day wayang baru keluar, so kita orang tengok la cerita The Clash of The Titans. Tayangan tengah malam pukul 12.50 pagi.

 Poseidon

Over all aku boleh cakap, cerita ni boleh la kalau nak hilangkan bosan. Tapi untuk yang nak betul-betul aksi, memang tak cukup memandai.

Cerita ni berkisar pasal sorang anak Tuhan  yang kena selamatkan pupulasi manusia daripada ancaman para dewa. Cerita ni hampir sebijik sama dengan cerita Percy Jackson and The Lightning Thief. Boleh di katakan hampir sebijik yang sememangnya gila sebijik apabila watak, fungsi dan plot untuk Clash of The Titans dan Lightning Thief tu berkisarkan pasal benda yang sama;

  1. Dewa turun ke bumi.
  2. Buat seks dengan manusia (yang dah semestinya lawa)
  3. Dapat anak yang semi-God (separuh dewa, separuh manusia) yang bernama Percy (Perseus)
  4. Hades (Dewa Neraka) buat hal. Cari gaduh.
  5. Percy (Perseus) kena selamatkan pupolariti manusia daripada serangan Hades.

 Medusa

And you guys know what, cara dia lawan Hades pun hampir sama. Caranya, bunuh Medusa, ambil kepala dia dan gunakan mata Medusa untuk di tukarkan Kraken menjadi batu. Oh ya, Kraken tu adalah anak Hades.

Dan lagi-lagi tak leh blah apabila kedua-dua cerita Lightning Thief dan Clash of The Titans dah sebijik gila bila masuk ke bab Perseus nak on the way nak pergi ke Underworld. Masuk je Underworld tu, kena naik sampan. Dan nak naik sampan, kena guna duit syiling spesel. Ya, ke dua-dua cerita ni sebjik sama termasuk la dia punya latar, konsep sampan dan sebagainya. So, boleh kata yang ianya kinda boringg.

 Kraken

Yang menjadi isunya sekarang ni,
Anak Zeus/Poseidon berupa manusia yang semi-God adalah kerana dia buat seks dengan manusia.

Anak Hades bernama Kraken yang berbentuk kala jengking yang besar yang hidup di dalam air yang ada ekor yang banyak. Agak-agak korang, Hades si Dewa Neraka ni tidur dengan 'apa' dan 'siapa' sampai boleh dapat anak pelik macam tu. Serious aku tergelak dalam panggung wayang tu.

Ni memang dah masuk bab nafsu binatang doe.

Yang membezakan cerita Percy Jackson and The Lightning Thief dan Clash of The Titans tak banyak. Bezanya, cerita Clash of The Titans ni lebih dewasa berbanding cerita Lightning Thief. Dah la citer Lightning Thief tu pasal romantik budak-budak. Apa barang cerita romantik budak-budak. Cerita Clash of The Titans ni lagi adventure dan ganas. Ada kala jengking dan benda benda yang tak patut budak-budak macam penyanyi Justin Bibir tengok. Aku tak suka Justin Bibir tu. Suara dia macam perempuam dalam lagu milliminimo apa tah.

Story line - 7/10
Graphic - 9/10
Casts - 6/10
Keunikan - 2/10 (Remake dari file lama)

Don't waste your Rm10 for this movie.





14 Comments:

luvly mya berkata...

haha..patutlah baca sinopsis ala2 percy jackson..=)

Akmar Anuar berkata...

cte percy jackson tu terang2 memang cte budak2..

cte clash of the titans nih pon mcm budak2 gak ke?
or da ditukar jadi utk org dewasa lak (dgn jln cte yg sebijik same)?

eh mr. K?

Judiene berkata...

to me, of course kne sama, kalo itu fact yg dorg caya
cm sejarah bg dowg la
so, mst plot dan cara dia lbh krg sama
justin bieber??
he's good btw..

CAHAYA berkata...

cerita sama mcm percy jackson? hmm. thanks for the review!

akhis berkata...

~thanx for the review
~xjdi la nk tgk

Kimmy berkata...

fuh~nasib baik Malaysia kuar dulu movie ni..

aku giler dh xsabar nk tggu citer nie.. nmpak iklan kt tepi cinema tu cam best jer.. but then, xkuar2 lagi..

peh,,kalo jln citer same ngan The Lightning Thief,,, xyah la bazir 30 genih aku.. bek wat g men bowling 3 round.. Aha!

.::WaNiE::. berkata...

tak tengok lightning thief sbb tgk hero cam bebudak jadi xmo pegi tengok.

jadi saya rasa cite ni best ;)

noor afzan berkata...

ok, noted..
saya tak tgk..

nursarah berkata...

tak suka tengok citer super karut anak tuhan kejadah camni. confirm takkan tengok.

balqis berkata...

Dan lagi-lagi tak leh blah apabila kedua-dua cerita Lightning Thief dan Clash of The Titans dah sebijik gila bila masuk ke bab Perseus nak on the way nak pergi ke Underworld. Masuk je Underworld tu, kena naik sampan. Dan nak naik sampan, kena guna duit syiling spesel. Ya, ke dua-dua cerita ni sebjik sama termasuk la dia punya latar, konsep sampan dan sebagainya. So, boleh kata yang ianya kinda boringg.


encik k,sbb plot yg sama,mngkut mitos yg mreka percya klu nk msuk underworld tu mmg kena lalu sampan.ada bbrpa novels yg sy bca psl greek mythological ni.dorg buat muvie ni based on that.tp smua ni hnya cerita rekaan shja.thnx for the review!

Athirah Ibrahim berkata...

"Aku tak suka Justin Bibir tu. Suara dia macam perempuam dalam lagu milliminimo apa tah." ahaha saya suka tidak suka justin bibiaq. atas sebab sama dengan anda (suara macam perempuan)

both clash of the titans dengan the lightning thief dah tengok. and memang lebih kurang saja cerita. hakhak.

ARYN berkata...

maybe sbb dh tgk percy jackson. sbb tu boring kot. hahaha. xtgk lagi ct ne. so xtau la komen aku nnt cmne. tp percy jackson aku suka sbb hensem.hahaha

Nurul Harun berkata...

tetap mahu menonton cerita ini~! phewww. heheheheh..

♥cutebabygirl♥ berkata...

laaa..bru ingat nk g tgk..
tp klu dah lbh kurg Percy Jackson..
bek xyah..da tgk da..huhuhuhu

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger