Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2011

Lepasan SPM : Pilih Course Apa Untuk Sambung Belajar?

Imej
Assalamualaikum


Heyyo guys. Apa cer SPM korang? Adik aku baru lepas amik result SPM gak. Nak kata straight A tu memang tak ah. Tapi kalau setakat naik pentas ambil slip tu ada lah juga. Ni mesti sebab ikut perangai abang dia yang belajar hanya untuk exam. Ehem.

Well, aku actually baru tahu yang most of operator yang kerja di kilang ke-3 di tempat praktikal aku adalah kawan kepada adik aku. Atau dengan kata lain, most of them satu kelas dengan adik aku. Oh, keciknya dunia ni. And then, memandangkan dieorang semua adalah lepasan SPM, semua pakat dok tanya aku pasal tempat-tempat untuk sambung belajar. Dan agak tak terkejut gak aku sebenarnya bila most of them tak tahu beza dan maksud-maskud istilah antara Sijil, Asasi, Matrik, Diploma, Form 6 dan Tahmidi yang ada dalam UPU tu.

First of all, result SPM korang penting. Result SPM korang still di perlukan untuk sambung degree bla bla bla. Tapi satu je korang kena ingat, once korang sambung A-level atau Pra U atau apa-apa lah, tak paya…

Kegagalan Aku Berdiet di McD.

Imej
Assalamualaikum


Dulu... dulu sebenarnya aku ada six packs. Tapi tu dulu lah. Dulu.... Sekarang pula... isk. Sekarang dari six packs dan tinggal jadi satu pack je. Sedih je tengok satu pack yang besar ni. So, dengan itu, aku pun merancanglah untuk diet. Tapi, nak beli makanan dan minuman kuruskan badan tu amatlah tak mampu. Biasalah, duit simpan untuk kahwin.

Entah macam mana kan, one day, ada seorang pekerja baru masuk ke 'kilang aku' tau. Lelaki. Damn kenapa lelaki? Well, mula-mula nampak berlagak je dia. Ada ke masuk kilang 'aku' tapi tak tegur langsung aku? Berani betul dia tak tengur lelaki baik macam aku ni. Rasa nak kasi kaki je dia.

Actually, boss aku masukkan dia sebab aku ni praktikal. Tak rasa gila ke suruh student praktikal handle satu kilang? So sebab tu lah boss masukkan pekerja betul (permanent). Tapi.. Tapi bila dah kenal memang terbaik ah. Memang sekepala habis. Aku dan dia memang dah macam geng ah. Tak sampai seminggu kenal, dah boleh lepak tengok way…

How Much I love You.

Imej
Assalamualaikum


Tak berminat untuk post sebarang entri buat masa ini :(



Hidup Sucks? Tahu Potensi Diri Anda Based On Otak Kanan dan Kiri.

Imej
Assalamualaikum


Pernah tak korang rasa hidup korang sucks gila? *Terasa*. Pernah tak korang rasa yang korang tak ada kelebihan langsung? *Terasa*. Pernah tak korang rasa tak ada orang akan sayang kat korang? *Terasa*. Pernah tak korang rasa korang akan jadi Forever Alone? *Terasa* Pernah tak korang rasa korang hidup hanya menyusahkan keluarga? *Terasa* Pernah tak korang rasa kalau korang kena langgar dengan lori dan mati, tak ada siapa akan kutip mayat korang?

Ini bukan entri untuk tahu samaada korang di landasan hidup yang betul atau pun tak sebab ianya boleh berubah-ubah. Di entri ni, aku akan tulis apa kelebihan yang korang mungkin ada tapi korang tak perasan. Dan dari situ, aku akan tuliskan kemungkinan bidang yang korang patut ceburi dalam hidup sebelum terlambat based on diri korang sendiri.


So yes, di entri ni, aku akan tulis macam mana nak tahu potensi diri korang tanpa lari jauh diri persimpangan. Ya, baca entri ni jauh lagi bagus dari hadiri seminar Dr Azizan Osman yang peh…

Awek Tu Tak Lawa, Tapi Ramai Lelaki Mengorat. Kenapa?

Imej
Assalamualaikum


Happy day, human. How are you today? Oh ya, like I care.

Okay fine. Of course lah I care. Lagi pun, apalah blog hina ini tanpa kehadiran korang yang gedik-gedik sekalian.

Bytheway, recently, aku ada banyak soalan yang berkaitan dengan beza antara awek comel, awek cantik, awek manis dan awek muka innocence. Tapi, aku bab nak listkan gadis-gadis comel ni lah yang aku malas sikit. Maklum lah, perempuan zaman sekarang ni ramai sangat yang comey-comey. (Peh-lis)

But, there is something yang lagi penting dari comel dan cantik dan whatsoever. What? Duit? Yes, duit tu amat penting. Tapi dari segi fizikal, yang penting adalah Sex Appeal. Yes, Sex Appeal.

Sex Appeal? What the fuuu is sex appeal?
Sex appeal ni kalau korang guna Google Translate, dia akan kasi result yang berbunyik "Daya Tarikan Kelamin." Wait... What the fuuu is daya tarikan kelamin? Errr, errr okay fine lupakan.

"Weh tengok perempuan tu. Dah la tak comel, tak ada kening, then hitam pula tu. Tapi a…

Cara Untuk Tahu Bila Lelaki Tu Betul-Betul Suka Kat Kita (Awek dia).

Imej
Assalamualaikum

Inspired from Tumblrsphere.


Aku perasan di formspring aku, ramai benar yang dok tanya pasal

"Abang K, awak ada tak tips untuk tahu samaada bf saya tu betul-betul sukakan saya atau pun tak? " 
Tak pun:

"You you. I cantik aw. Dah la cantik, sexy pulak tu. So, last week i perasan memang ramai ah lelaki nak tackle I. Tapi I tak tahu la nak pilih mana satuw. Semua kaya raya. Macam mana nak tau ek kalau-kalau lelaki yang nak tackle I tu memang dah jatuh cinta kat I dan bukan just nak buat one night stand dengan I je?"
So to all cute ladies out there;




Tsunami di Jepun dan di Al-Quran. (Mythbusting)

Imej
Assalamualaikum

[Miracle]
Hello guys.

Actually, hari ni aku nak post satu entri yang simple. Tadi, masa aku curi-curi buka facebook di office, aku perasan satu article yang berlegar-legar di internet. Aku tak tahu siapa yang cipta benda-benda macam ni. Dan nasib baik pencipta article ni tak kaitkan dengan Freemason.

Sebenarnya, aku tau yang antara korang dah ramai yang baca article ni. Tapi, aku punya special sikit. Aku tak main copy paste je. Aku buat sedikit research even tengah penat.

Apa pun, sila baca dan sila terpegun.

******************

1. Tarikh yg berlaku Tsunami adalah pada 11/3/2011 bersamaan 6 RabiulAkhir 1432 Hijah or 6/4/1432. (Checked - Menggunakan tahun Hijrah berbanding Masihi.)

2. So, dengan tahun 1432 di pecahkan 14 || 32.

3. Jawapanya Juzud ke 14Quran.

4. Dan bulan 4.

Rahsia angka tahun ini : Juzud 14 Ayat Quran ke 4.


1. Rujuk di Quran.

[Quran]
Jujuz 14 bermula pada surah Al-Hijr (Checked - true), dan ayat ke 4 dari surah AL Hijr menyatakan

"Dan kami tida…

Review Filem Hikayat Merong Mahawangsa

Imej
Assalamualaikum


Hell-o pretty boys dan kacak girls sekalian.

Masa aku duk berborak dengan abang kilang hari tu, entah macam mana, aku terfikir untuk tonton cerita Hikayat Merong Mahawangsa. So, aku kerja dari pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang. Kadang-kadang, sampai malam aku overtime. Dah tu, celah mana aku nak beli tiket wayang?

Entah macam mana gak, aku dapat idea untuk booking tiket online melalui phone. So, selepas google no phone GSC East Coast Mall, aku pun call lah. Nombor phone TM biasa. So caj rendah je nak booked untuk wayang. Gila ah senang. Tak payah beratur dan pergi ke bandar. Selama ni aku punya lah rushing nak beli tiket wayang. Kalau aku tau boleh main beli ikut phone, dari dulu aku guna. So, selepas dah confirm, aku pun call la kawan aku kata tiket pukul 10 malam.

Dengan happynya aku dapat dua tiket. Tapi, shit happens.

Sampai je kat kaunter ambil tiket wayang tu, akak tu tanya

"Tiket key nomber dia ada tak?"

"Ada Kak. Ni Kak. 83912"

"Okay.…

Harakah vs Berita Harian Dan Double Standard.

Imej
Assalamualaikum


Ya guys. Ini adalah entri politik. Entri politik yang tak seberapa nak politik. Actually, ini adalah entri pasal kita yang double standard.

Yes, we all are double standard. Percaya tak?

Bila kita tanya:

"Berita Harian vs Harakah, mana lagi tulus dan benar?". 
Surely ramai yang akan kata Harakah lagi tulus. But, really? Because the real question should be;

"Ada ke akhbar politik yang boleh dipercayai?".
Ada orang kata Berita Harian adalah surat khabar yang asyik memenagkan kerajaan dan parti Ameno. Sikit-sikit nak back up amemo. Sikit-sikit nak muliakan Ameno. Conclusionnya, Berita Harian adalah bullshit. So yeah, Berita Harian tak boleh di percayai sebab asyik back up kerajaan. So, that makes Harakah on 100% real true super story? Well, a picture says all.


Aku tak tahu siapa cik kak berbaju hijau dalam gambar di atas. Tapi tak ke korang rasa ada bau-bau ikan (fishy) bila gambar sebenar adalah di bawah?

Main magik-magik pulak gambar ni.
Dan bila korang…

Yes, Im A Fan Of Justin Bieber.

Imej
Assalamualaikum


Dulu, aku memang anti gila dengan mamat Bibir ni. Kalau dengar lagu dia di radio, terus aku tukar siaran radio lain. Memang tak akan layan ah. Tapi, apa yang aku nak cakap sekarang, yup, Justin Bieber earns my respect and honor. YEAH!

Semua orang tahu yang Justin Bieber dan Selena Gomez ni dalam in a sweet romantic relationship kan? (Okay actually, aku pun baru tahu) Dan semua orang macam tunggu je dua orang tu buat benda bodoh supaya haters boleh booooo dia.

Well, minggu lepas adalah birthday Justin Bieber. Fans dia dari merata tempat sure ah akan jadi gila sebab nak bagi dia hadiah dan wish-wish kat dia. Tapi, macam yang di duga, fans dia dari sekitar tempat tinggal dia lah yang paling tak senang duduk. So, dengar cerita, masa selepas dinner, Justin dan Selena ada masalah dengan fans yang obses dengan Justin. Dan Selena katanya kena 'tumbuk' dengan fans Justin sebab semua fan Justin tu macam "IM THE ONE WHO WILL DECIDE THE GIRL FOR JUSTIN. AND IM THAT GI…

Tips Untuk Blogger Lelaki Mendapatkan Ramai Followers Perempuan Yang Comel.

Imej
Assalamualaikum

Aku ada 5 tips yang penting untuk kesemua bloggers lelaki. Ya, kalau korang follow my tips, you guys akan ada beribu-ribu followers perempuan yang comel-comel yang akan follow blog korang. Betul. Tak tipu.




Kenapa : Pengkid, Lesbian dan Awek Comel.

Imej
Assalamualaikum


Hello handsome girls and pretty boys sekalian.

Aku nak tanya, korang suka tak citer Greek (Series)? Aku suka gila citer ni. Citer ni pernah di tayangkan di Hallmark (Diva) di saluran 702 di astro. Dan sejak first time aku tengok citer tu, aku dah melekat habis. Sebab cerita dia adalah lebih kepada teens life. Tapi kan, agak tak boleh blah bila dalam cerita tu, amat banyak babak gay lelaki cium lelaki. Seriously cium mulut ke mulu tanpa censored. Tapi aku rasa yang pasangan gay adalah funny. Pasangan lesbian too. Aku pun tak tahu kenapa. Dan aku suka berkawan dengan dieorang (agaknya).

Actually, bab gay ni aku tak kisah lah sangat since gay-gay ni at least mengurangkan saingan lelaki-lelaki straight untuk memikat gadis-gadis di dunia. Ehem. Cuma, aku harap dieorang berubah ah sebelum terlambat.

Tapi bila kita dah masuk ke bab lesbian dan pengkid, perh. Gua tak boleh sabar der.

Korang bayangkan ah, Kalau dalam satu Malaysia ada 10 juta perempuan. Then dari 10 juta tu, 3 …