Sabtu, 26 Mac 2011

Lepasan SPM : Pilih Course Apa Untuk Sambung Belajar?

Assalamualaikum


Heyyo guys. Apa cer SPM korang? Adik aku baru lepas amik result SPM gak. Nak kata straight A tu memang tak ah. Tapi kalau setakat naik pentas ambil slip tu ada lah juga. Ni mesti sebab ikut perangai abang dia yang belajar hanya untuk exam. Ehem.

Well, aku actually baru tahu yang most of operator yang kerja di kilang ke-3 di tempat praktikal aku adalah kawan kepada adik aku. Atau dengan kata lain, most of them satu kelas dengan adik aku. Oh, keciknya dunia ni. And then, memandangkan dieorang semua adalah lepasan SPM, semua pakat dok tanya aku pasal tempat-tempat untuk sambung belajar. Dan agak tak terkejut gak aku sebenarnya bila most of them tak tahu beza dan maksud-maskud istilah antara Sijil, Asasi, Matrik, Diploma, Form 6 dan Tahmidi yang ada dalam UPU tu.

First of all, result SPM korang penting. Result SPM korang still di perlukan untuk sambung degree bla bla bla. Tapi satu je korang kena ingat, once korang sambung A-level atau Pra U atau apa-apa lah, tak payah ah korang nak compare-comparekan orang based on result SPM dia. Sebab aku sendiri pernah nampak seorang budak lelaki yang gila-gila yang SPM dia biasa-biasa je; Result sem satu dia biasa-biasa je, tapi bila masuk ke sem dua hingga sem 5, result dia ah yang paling tinggi. Ya, sebab once korang dah sambung study, its gonna be a fresh start. Ini adalah benda yang aku tak perasan dulu-dulu. So now, im telling you supaya korang tak buat any of stupid mistakes yang aku pernah buat. In fact, kat entri ni, aku akan masukkan banyak benda yang aku nak cerita kan pasal diri aku secara tak langsung. Dengan kata lain, LEARN FROM MY STUPID MISTAKES. 

Okay brader. Apa kata kau skip semua ayat merapu kau dan terus nyatakan beza setiap A level tu.
Actually, dalam banyak-banyak jenis-jenis level untuk sambung belajar, aku rasa yang paling famous adalah Matrikulasi (Matrik). Masing-masing pakat nak masuk Matrik ah. Berebut-rebut nak masuk matrik. Tak pun, semua pakat nak masuk UiTM. Apa-apa UiTM pun tak apa. Asalkan UiTM. Peh-lis. Padahal UiTM bukannya best pun. Mesti ramai terasa. HAHA.


Actually, tempat korang nak belajar seperti universiti atau kolej hanyalah menyumbang bawah dari 20% dari pencapaian korang. Selebihnya adalah dari ini initiative korang termasuklah 'nasib'. Kalau usaha plus nasib plus minat plus rezeki korang tu baik, maka, gempak lah result korang. Kalau tak, memang tak ah.

Secara simplenya, Pra-Universiti = Tamhidi = Asasi = Foundation = Matrikulasi = Form 6. Most of them adalah A level yang korang mungkin tak boleh guna langsung untuk dapatkan pekerjaan. So, macam mana nak bezakan antara mereka semua? Senang je:

Matrix
  1. Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
  2. Nak masuk susah (Contra)
  3. Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
  4. Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
  5. Kurang praktikal (Contra)
  6. Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
  7. Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra) 
  8. Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Asasi / Foundation
  1. Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
  2. Nak masuk susah (Contra)
  3. Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
  4. Kurang praktikal (Contra)
  5. Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
  6. Kalau lulus, tempat / course (kos) untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. (Pro)
  7. Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Diploma 
  1. Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun. (Not so contra)
  2. Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)
  3. Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. (Pro)
  4. Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. (Pro)
  5. Pembelajaran lebih relax. (Pro)
  6. Mungkin melekakan. (Contra)
  7. Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.


Tahmidi (USIM)
  1. Ini yang orang paling tak tahu maksudnya. Aku pun tak berapa tahu. Tapi apa yang aku tahu, ianya  sama macam matrikulasi dan asasi. Tapi khas untuk lepasan sekolah agama sahaja mungkin.
  2. Perlu power bahasa arab.

Form 6 
  1. Tempoh pengajian yang singkat (Pro)
  2. Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)
  3. Korang score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure korang boleh masuk apa course sains yang korang nak.  (Super Pro)
  4. Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)
  5. STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)
  6. STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)
  7. STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

Sijil
  1. Pra- U (Contra)
  2. Sijil boleh di gunakan untuk mendapatkan pekerjaan. Tak seperti Asasi, Foundation dan Matrik. (Pro)
  3. Tempoh pengajian yang lama. Ambil sijil dalam 3 tahun, then kalau nak sambung Diploma dalam 2 or 1 1/2 tahun. Then sambung degree 2-3 tahun. Tempoh pengajian 6 tahun minima. (Contra)
  4. Sesuai untuk orang yang nak masuk dalam bidang yang baru. Contohnya, korang kelas science then korang nak cebur dalam bidang Account, korang patut ambil Sijil Account.
  5. Aku tak rekomen korang ambil Sijil.


Mari aku cerita sikit sebuah cerita pasal kawan aku yang bernama Fahmi. Ini bukan cerita pasal dia. Tapi pasal ayah dia.

Ayah dia adalah dari keluarga yang miskin. Amat miskin. Miskin macam mana? Miskin macam; Masa zaman ayah dia remaja dulu, ayah dia dapat tawaran belajar di sebuah sekolah english. Yuran hanya lah dua ringgit lima puluh sen (RM2.50). Tapi dia tak pergi sebab tak mampu. Adik ayah dia tu pula dapat pangkat 1 (straight A) dalam SRP. SRP tau bukan SPM. Tapi tak dapat sambung ke mana-mana sebab tak mampu dan hanya kerja di kilang. Rugi kan?

Tapi, ayah dia amat-amat di murahkan rezeki. Berbekalkan sijil SRP (sijil rendah pelajaran) je, dia jadi pekerja di TnB. Dia kerja kat situ sebab dia minat dengan benda-benda elektrik. And then, entah macam mana, pihak tnb suruh dia sambung pelajaran di penringkat diploma under TNB. And then, dari pekerja biasa-biasa, dia dapat diploma. Then pihak TNB taja lagi untuk degree. Then taja lagi untuk master. Now, ayah dia ada master. Bayangkan rezeki yang dia dapat. SPM is just a ticket. Kalau korang gagal dan kena maki dengan keluarga, just shut the fuuu up. There is nothing you can do except DO WHAT EVER YOU LIKE. Apa yang aku maksudkan di sini adalah minat dan keinginan untuk berjaya. So, get motivated and aim tentang apa yang korang minat.

Minat? Alaaa. Masuk je kos (course) apa-apa pun, minat kan boleh di pupuk.
Jangan fikir minat boleh di pupuk. Yes, surely minat boleh di pupuk. Tapi ianya umpama your last choice. So screw it sebab at the end of your life, korang still akan berbalik ke minat korang. Aku bagi contoh, this girl, Zazu Avan. Blog dia bertajuk "Don't Just Work For Money, Let Money Work For You!". Dari tajuk blog dia aku dah boleh agak apa profession yang dia masuk. Kalau korang baca SINI, korang akan tahu dia punya life flow or dia punya time line dari SPM hinggalah dia habis Master. Then kalau korang baca SINI, korang akan tahu sebab apa dia berhenti kerja even dia dah naik pangkat gila-gila serta gaji yang gempak. Yes, ianya di sebabkan the damn minat. Minat!


Nak pilih bidang atau kursus yang korang nak ceburi ni memang kena berfikir panjang gila ah. Serious shhhht nak kena berfikir panjang. Memilih course untuk sambung belajar adalah umpama korang pilih lorong gelongsor di Water Theme Park. Once korang dah meluncur dan accelerating, its hard untuk korang berhenti dan berpatah balik. First, nak hentikan acceleration tu gila ah susah. Second, nak berpatah balik dan pergi ke permulaan lorong. It is super hard and it takes time. Maksudnya, kalau korang rasa korang tak sesuai dengan sesuatu bidang tu, korang patut berhenti. Berhenti. Lupakan awek korang di kolej, lupakan skandal korang di University dan berhenti je. They are nothing anyway.

Dan andai kata korang ambil diploma. Then korang hanya boleh survive hingga tahun ke dua je. Then, korang nak berhenti untuk ambil course lain. Then jangan risau sebab korang boleh transfer kredit-koredit dari apa yang korang belajar di diploma yang lepas.

Tapi kan Abang K, I tak taw I minat course macam mana....
So, apa yang penting sebelum korang pilih kos / kursus / bidang / subjek korang, korang kena tahu tentang diri korang sendiri. Korang kena tahu apa yang korang minat dan korang kena tahu apa kemampuan korang. Sila rujuk balik kepada entri Tahu Otak Korang. Tapi memandangkan aku pun sekarang dah sedikit ragu-ragu pasal gambar tu, aku rasa korang patut jawab soalan Big Picture (Right Brain). Ini adalah soalan psychology tentang diri anda. Then, kalau dah seronok, korang boleh jawab soalan psikologi lain di SINI. Pilih mana-mana profile dari 1 hingga 9. Bila korang jawab soalan ni, korang sure akan faham tentang diri korang berfungsi. Sebab soalan-soalan tu menunjukkan keadaan diri korang dari segi psychology.

And, for the career issue, korang pergi ke survey Profile 6 dan Profile 4. Then korang decide lah sendiri apa yang korang nak based on result dari survey tersebut.

Well, korang ambil lah course kritikal yang macam mana pun. Korang ambil la kos yang banyak permintaan yang macam mana pun. Kalau korang tak ada minat, korang punya pekerjaan tak akan ke mana.

Aku dapat pointer 4 flat. Tapi kenapa aku susah nak dapat kerja?
For certain people, bila dia dapat pointer yang gila tinggi, dia dengan mudah akan dapat kerja. Tapi, ada certain people, bila pointer dia tinggi, dia tak dapat langsung kerja. Why? Ya ia di sebabkan oleh company tu sendiri. Korang tau tak sesebuah company yang biasa-biasa amat takut untuk ambil graduated student yang pointer gempak-gempak sebab takut dieorang demand habis. So, orang-orang yang pointer tinggi ni, better apply kerja di syarikat Shell atau Petronas atau ExxonMobil atau apa-apa je lah. Dan, well established company macam Petronas sure akan check latar belakarang korang secara detail. Kalau korang lack of praktikal, sure korang tak akan dapat masuk. Pengalaman 5 tahun at least. Kecuali kalau korang di bawah biasiswa Petronas / Company terbabit.

Kalau aku dapat peluang belajar kat luar negara, kau rasa aku patut pergi tak?
Yes, sure. Korang patut pergi. Persetan kan apa-apa kata orang-orang di sekeliling korang.


Course apa yang korang nak?
Macam yang aku cakap tadi, tahu pasal diri korang.

Kalau korang ada otak yang gempak yang boleh mengingat dengan sekali imbas, dan ada kebolehan yang superb dalam math, please please, appreciate it. Yes, sure lah ramai akan benci dengan korang bila korang asyik tidur dalam kelas, tapi bila result keluar, korang la yang paling gempak. Sure akan ada yang dengki. Well screw them sebab out there, ada berjuta lagi orang nak nak ada otak macam korang. Less effort but extra result. Awesome.


Jangan study hanya untuk exam. Kalau dulu, aku selalu kata? Apasal pulak? Semua orang pandang result. Result kau teruk, orang tak nak kawan. Kau tiru ke, kau menipu ke apa. Kalau result kau superb, semua orang happy dengan kau. Ada ke orang kisah kalau kau meniru? Kau ingat kalau kau cakap "At least result aku teruk pun sebab aku jawab exam atas usaha aku tanpa meniru". Well, kau ingat bila kau jawab macam tu, family korang akan kata "Oh, anak Papa. Its okay lah kalau macam tu"? No way. Tak ada siapa kisah pun korang cemerlang macam mana. SEBAB SEMUA STUDY FOR EXAM. EXAM SUCKS. KPANDAIAN KORANG HANYA DI TENTUKAN OLEH SATU BENDA YANG DI PANGGIL SLIP RESULT atau dengan kata lain, A PIECE SHIT OF PAPER.

Sebabnya simple je. Bila korang dah habis belajar dan nak bekerja, interviewer akan tanya soalan yang amat senang berkaitan dengan course korang. Dan kalau korang belajar hanya untuk exam, surely korang tak akan boleh jawab. Jenis soalan adalah macam "Lukiskan current flow". Tak pun "Apa nama Law untuk perubahan ni". Soalannya amat simple. Tapi kalau korang just study hanya untuk exam, then lupakan semua apa yang korang study, sure korang tak akan boleh jawab soalan tu. Ini adalah fakta yang berlambak orang-orang di sekitar aku cakap.

Dan jangan nafikan, 99.99999 % penduduk di dunia ni belajar hanya untuk duit. Macam aku. Aku belajar, then aku aim untuk dapat kerja yang gempak-gempak. Semuanya di sebbakan duit. Tapi, korang kena ingat, korang ambil course Medic or engineer pun, then cemerlang macam mana pun belum tentu korang boleh hidup dengan banyak duit. Sebab rezeki ni semua Allah yang kasi. Even korang tak ada SPM pun boleh jadi kaya. Even korang ambil course seni lukisan pun korang boleh jadi kaya dari Chemist kalau korang bernasib baik. So, jangan pandang rendah dengan orang yang ambil course-course biasa macam IT dan seni kulinari. Dieorang mungkin lagi hebat dari korang bila dah buka company sendiri.

Good luck.



Jumaat, 25 Mac 2011

Kegagalan Aku Berdiet di McD.

Assalamualaikum


Dulu... dulu sebenarnya aku ada six packs. Tapi tu dulu lah. Dulu.... Sekarang pula... isk. Sekarang dari six packs dan tinggal jadi satu pack je. Sedih je tengok satu pack yang besar ni. So, dengan itu, aku pun merancanglah untuk diet. Tapi, nak beli makanan dan minuman kuruskan badan tu amatlah tak mampu. Biasalah, duit simpan untuk kahwin.

Entah macam mana kan, one day, ada seorang pekerja baru masuk ke 'kilang aku' tau. Lelaki. Damn kenapa lelaki? Well, mula-mula nampak berlagak je dia. Ada ke masuk kilang 'aku' tapi tak tegur langsung aku? Berani betul dia tak tengur lelaki baik macam aku ni. Rasa nak kasi kaki je dia.

Actually, boss aku masukkan dia sebab aku ni praktikal. Tak rasa gila ke suruh student praktikal handle satu kilang? So sebab tu lah boss masukkan pekerja betul (permanent). Tapi.. Tapi bila dah kenal memang terbaik ah. Memang sekepala habis. Aku dan dia memang dah macam geng ah. Tak sampai seminggu kenal, dah boleh lepak tengok wayang sekali. Dan entah macam mana, tiba-tiba dia kasi idea.

"Weh, jom buat gila nak? Esok pukul 6 pagi sebelum pergi kerja, kita breakfast kat McD. Ada bran?"

Aku pun macam... Bagun pagi-pagi semata-mata nak pergi ke McD? What the fuuu apasal aku nak kena bangun pagi semata-mata makan benda-benda pelik? Tapi, bila difikirkan balik, hey why not? Mesti fun kan. Tapi slack dia tu lelaki. Again, damn.

So, what makes me rasa nak bangun pagi dan makan di McD? Because of the ATMOSTPHERE and THIS:

Yes just print out this kupon and you are ready to go.

So, keesokkannya, seperti hari-hari biasa, aku bagun sekitar pukul 6 pagi. Mulakan hari dengan bergaduh bersama budak pendek yang comel tentang siapa yang bangun subuh dulu. Then mandi, then bersiap ke Mc Donald Telok Cempedak. Bila sampai je kat sana, perh, lawa beb tempat dia. Lampu malap-malap dalam suasana samar. Dengar bunyi ombak laut pulak tu. Persekitaran sunyi sepi. Then kena pulak waktu tu baru lepas hujan. Perh, memang favorite aku ah moment macam ni. Memang romantik ah. Tapi slack, aku datang dengan kawan lelaki. Again, damn.


Tambahan pula, makan kat situ memang buat aku kenyang gila. Kenyang sampaikan aku tak perlu lunch. So, dengan kata lain, aku hanya menggunakan RM3++ sehari untuk makan makanan yang mengenyangkan. Jimat, plus mendiet kan. Sebab once break fast di McD, boleh kenyang sampai ke petang. Masa first time aku tahu pasal ni beberapa minggu lepas, terus aku nak setkan untuk breakfast kat McD setiap hari sehingga aku kurus (31 March).


Tapi... Tapi akibat dah hampir berhari-hari bersarapan di McD, aku jadi bosan nak mampus dengan McD. Memang bosan gila ah dengan makanan breakfast dia. Dia punya telur kuning, dia punya coffee dan semualah dah jadi muak. Nampak je McD terus aku rasa macam.. "McD? Ewwwwwww. NO WAY"

Akhirnya, akibat bosan makan benda yang sama setiap hari, berbalik juga lah aku ke tabiat asal; Makan pagi nasi kerabu sambal ikan dengan belacan. Then bila tengah hari, makan nasi campur ikan keli dan ayam masak merah bersama tempoyak. Well, memang tak pernah bosan la makan benda-benda macam ni.

Diet? Ah, tak ada six packs, satu pack pun jadi lah.

Lelaki kalau tak slim tak apa. Tapi kalau perempuan tu.... Ehem ehem.



Khamis, 24 Mac 2011

How Much I love You.

Assalamualaikum


Tak berminat untuk post sebarang entri buat masa ini :(



Rabu, 23 Mac 2011

Hidup Sucks? Tahu Potensi Diri Anda Based On Otak Kanan dan Kiri.

Assalamualaikum


Pernah tak korang rasa hidup korang sucks gila? *Terasa*. Pernah tak korang rasa yang korang tak ada kelebihan langsung? *Terasa*. Pernah tak korang rasa tak ada orang akan sayang kat korang? *Terasa*. Pernah tak korang rasa korang akan jadi Forever Alone? *Terasa* Pernah tak korang rasa korang hidup hanya menyusahkan keluarga? *Terasa* Pernah tak korang rasa kalau korang kena langgar dengan lori dan mati, tak ada siapa akan kutip mayat korang?

Ini bukan entri untuk tahu samaada korang di landasan hidup yang betul atau pun tak sebab ianya boleh berubah-ubah. Di entri ni, aku akan tulis apa kelebihan yang korang mungkin ada tapi korang tak perasan. Dan dari situ, aku akan tuliskan kemungkinan bidang yang korang patut ceburi dalam hidup sebelum terlambat based on diri korang sendiri.


So yes, di entri ni, aku akan tulis macam mana nak tahu potensi diri korang tanpa lari jauh diri persimpangan. Ya, baca entri ni jauh lagi bagus dari hadiri seminar Dr Azizan Osman yang peh lis tu. Aku pernah pergi seminar dia and its kinda sucks. Google "Dr Azizan Osman menipu penipu".

Okay lah Brader-Yang-Asyik-Buat-Salah. Now tell me about myself.
Untuk korang yang tak tahu, aku banyak buat salah dalam hidup aku. I am doing it all wrong. Aku rasa aku dah pilih laluan dan perjalanan hidup yang salah. Aku rasa aku umpama tertolak oleh flow yang gelap. Aku rasa aku berada di landasan yang tak tentu. So yes, FML, I screwed my own life sebab tak tahu apa yang aku mampu dan apa yang aku tak mampu buat. So guys, let me help you supaya korang tak buat salah dengan banyak macam aku.

First of all, otak. Your otak adalah CPU kepada badan korang. Segala-gala benda adalah based on your otak. Dan untuk ceburi ke mana-mana bidang, korang kena tahu otak korang bagus di side mana.

Korang nak jadi saintis tapi otak korang bukan otak saintis?
Korang nak jadi pakar math tapi otak korang bukan otak math? 

Sure. Korang nak jadi apa je yang korang nak, memang boleh. Tak ada hal. Tapi korang kena usaha 10 times lagi gigih dari orang biasa jikalau  korang pilih something yang di luar kemampuan korang. Korang boleh bagus dalam apa-apa je yang korang minat. Tapi how if apa yang korang minat, bukan di ciptakan untuk korang? How if korang minat menyanyi, tapi korang tak ada bakat menyanyi? How if korang minat bermain music, tapi korang tak ada bakat untuk bermain alat music?

Macam mana kalau korang nak sangat menajdi artitek tapi korang bab mengira memang fail sebab korang tak pandai mengira memandangkan korang adalah pengguna otak kanan. Well, korang bagus tentang apa? Dalam penggunaan otak kiri atau otak kanan?

Tapi kan, macam mana nak tahu yang kita ni pengguna otak kiri atau otak kanan? Well, pejam mata selama 10 saat dan bila buka je mata, terus tengok gambar di bawah.

 (View guna Chrome. Then korang akan nmpk yang gambar tak berhenti.
Tak pun click SINI. Dan sila pndang kaki ya. Sebab ni je gambar yang ada.
Tak percaya? Bawak 5 members, tengok gambar, aim the leg, then suruh mereka
bagitau serentak pusingan tu. Lastly, suruh mereka lawan arah pusingan tu.)
[Update] Fact about spinning girl. Click HERE.

Im sorry gambar agak seksi tapi ni je gambar yang ada. Korang tengok la gambar di atas. At the first place, korang nampak awek comel ni rotate ke kiri (anti-clockwise) atau ke kanan (clockwise)?

Jikalau anda otak-kiri-guy, anda akan nampak awek tu berpusing menentang arah jam. Tapi kalau korang berotak-kanan-guy, korang akan nampak awek tu berputar mengikut arah jam.


Ya, perbezaan apa yang korang nampak ni sebenarnya menentukan diri korang samaada korang pengguna otak kiri atau otak kanan (dominant brain side). Sama gak macam kekidalan korang. Most of lefthended (tangan kidal) adalah pengguna otak kanan. Dan orang yang tak kidal pula biasanya pengguna otak kiri.

Otak Kiri : Pengguna otak kiri. (Left Brain Dominant)

Left brain user mostly a detail people. They are implementors and doers. They like to get a grip on the details first. They like to get in on the ground floor and understand everything as it builds up. Detail people can get into trouble by working hard in an area that is wholly unrelated to the overall mission and direction. They can spend a lot of time toiling in the wrong fields. Detail people can learn to look up periodically to determine if they are on course. They can learn how to rise up and look at the issue from a broader perspective. To influence detail people, give them the specifics of what you want to be done. - MotivateEveryone

Most of people in the world adalah pengguna otak kiri. Bila korang pengguna otak kiri maksudnya korang:

  1. Banyak menggunakan logik - Menyatakan pedapat based on logik akal.
  2. Detail oriented. - Mudah nampak benda yang kecil tapi penting sebelum proceed ke bahagian yang seterusnya.
  3. Critical thinking - Berfikir secara dalam.
  4. Pandai berkomunicate - Kelebihan dalam bercakap tanpa merancang.
  5. Perform well under stress - Tak mudah terpengaruh dengan keadaan sekeliling.
  6. Non-emotional decision - Biasanya membuat keputusan tak based on emotional.
  7. My opinion is a fact - Suka orang dengar pendapat dia je.
  8. Stay still - Tak suka berubah kepada sistem yang baru. Di takuk lama.
  9. Realist & strict - Salah tetap salah. Tak boleh langgar peraturan.
  10. Suka ambil tahu pasal benda-benda di sekeliling.
  11. Math - Pandai dalam kira-kira.
  12. Forever alone - Suka buat kerja berseorangan.
  13. Etc.

Profession untuk major (70%) otak kiri - Pengarah syarikat, President, Organizer, Architect,    


Otak Kanan : Pengguna Otak Kanan ( Right Brain dominant.)

"Right brain people are dreamers. They like to see the whole panorama of possibilities, understand the broad scope of an issue before they get into the details. They actively resist getting into the details before they understand the global nature of the issue they are addressing. This big picture people get into trouble by constantly expanding the scope of a project. They can learn to focus on the details of turning the big picture into reality. To influence them, talk about the "big picture," the "view from 30,000 feet" and so on." - MotivateEveryone.

Tak ramai orang yang mempunyai otak yang major di sebelah kanan. So, boleh lah kata kalau mereka tu unik. Lebih-lebih lagi kalau mereka 90% pengguna otak kanan dan 10% otak kiri.
 
Pengguna Otak Kanan akan mempunyai kelebihan dan ciri-ciri pemikiran yang :

  1. Big Picture Oriented - Mampu melihat sesuatu scope atau isu dengan luas. Broad scope. 
  2. A Dreamer - Mempunyai daya imaginasi yang tinggi. Dan suka berangan.
  3. Future - Selalu berfikir untuk jangka masa yang panjang.
  4. Philosophy - Lebih sukakan something yang lebih kepada falsafah. Pandai berkata-kata.
  5. Could be bad on Math and calculation. - Lebih kepada sastera dan non math 
  6. Kreative - Boleh menggunakan imaginasi untuk selesaikan masalah.
  7. Spontaneous thinking - At certain time, pengguna otak kanan boleh selesaikan masalah dengan mudah.
  8. Speak Innuendo - Boleh memahami benda yang tersirat. Boleh kesan double meaning dengan mudah.
  9. Feeling - Suka bercakap menggunakan perasaan dan mudah memahami perasaan orang.
  10. Spatial Perception - Macam habits yang kita buat bila dalam masalah. Tak termasuk panas baran etc.
  11. Suka bertindak melulu - Bertindak mengikut emosi.
  12. Berani mengambil risiko - Big risk taker is the bigger success maker.
  13. Mudah mengingat macam mana sesuatu benda berfungsi. - Tahu sesuatu perkataan dan tahu sebut, tapi tak reti nak eja.
  14. Detector - Mudah tahu kalau seseorang tu hiding something atau ada masalah. 
  15. Suka buat kerja secara berkumpulan.
  16. Etc.

    Profession Major (70%) Otak Kanan - Penulis, pemusik, pelukis, berlakon, menari etc.

    Habis tu, kalau genius macam mana pula?
    Mostly, orang-orang yang pandai dan cemerlang dalam pelajaran plus dalam kokurikulum, mereka biasanya menjadi amat bijak di sebabkan oleh Whole-Brain Thinking.

    Whole brain thinking ni umpama korang menggunakan otak kiri dan kanan dengan hampir sama rata. Tapi, ianya mustahil untuk korang 50% left brain dan 50% right brain. Paling hebat pun, korang mesti lah 51 - 49 atau 49-51. Sebab salah satu otak korang mesti lah menjadi dominant.

    Otak kiri + Otak kanan + Daya ingatan yang kuat + Otak yang bagus = Genius.

    Berbalik kepada gambar awek yang berputar di atas, kalau korang ada whole-brain, korang sure mampu main-main dengan arah pusingan awek di atas. Bila korang nak dia pusing mengikut jam, dia akan pusing mengikut jam. Bila korang nak dia pusing melawan jam, dia akan melawan jam. Ya, korang boleh try buat. Semakin banyak pertukaran korang boleh buat dalam masa kurang 5 saat, semakin hebat ah korang korang kontrol penggunaan side otak korang. So, latih la diri korang untuk mengatasi kelemahan korang. Kalau korang tahu korang tak mampu untuk membuat kerja yang perlukan fokus, belajar lah untuk fokus.


    [Update] Dari apa yang aku baca, bila korang rasa korang otak kiri atau kanan, tak bermaksud korang ada semua ciri-ciri otak kanan / kiri. Ianya bergantung pada tahap dominasi otak korang. Contohnya, out of ciri-ciri otak kiri, mungkin 10 dari pada 20 ciri-ciri tu korang ada dan sebaliknya. So, kalau korang otak kiri tak semestinya korang pandai math. Sebab it is imposible korang akan 100% otak kiri / kanan.

    For me, otak kanan aku mendominasi lebih banyak dari otak kiri. So yeah, aku ada banyak benda yang bercirikan otak kanan dan aku ada some yang bercirikan otak kiri. Yang aku tahu, aku boleh bekerja under stress, aku tak emotional bila membuat keputusan (even ianya keputusan yang salah) dan macam-macam lagi.


    So, sila ambil tahu pasal diri korang. Sila ambil tahu apa yang korang suka dan apa yang korang tak suka. Juga, sila ambil tahu tentang apa yang korang mampu buat dan apa yang korang tak mampu buat. Dan dari situ lah korang boleh merancang hala tuju korang. Or else, korang akan buat banyak kesilapan dalan hidup korang. *Terasa*

    References - Psychology & Painting.

    Kepada calon SPM yang akan ambil result SPM esok, GOOD LUCK untuk anda. And, andai kata result SPM korang teruk, tak bermaksud hidup korang dah berakhir. Sebabnya? Akan aku bagi tau di entri akan datang insyaAllah. Juga, aku akan bagi tau course apa yang korang patut ambil based on your result.



    Sabtu, 19 Mac 2011

    Awek Tu Tak Lawa, Tapi Ramai Lelaki Mengorat. Kenapa?

    Assalamualaikum


    Happy day, human. How are you today? Oh ya, like I care.

    Okay fine. Of course lah I care. Lagi pun, apalah blog hina ini tanpa kehadiran korang yang gedik-gedik sekalian.

    Bytheway, recently, aku ada banyak soalan yang berkaitan dengan beza antara awek comel, awek cantik, awek manis dan awek muka innocence. Tapi, aku bab nak listkan gadis-gadis comel ni lah yang aku malas sikit. Maklum lah, perempuan zaman sekarang ni ramai sangat yang comey-comey. (Peh-lis)

    But, there is something yang lagi penting dari comel dan cantik dan whatsoever. What? Duit? Yes, duit tu amat penting. Tapi dari segi fizikal, yang penting adalah Sex Appeal. Yes, Sex Appeal.

    Sex Appeal? What the fuuu is sex appeal?
    Sex appeal ni kalau korang guna Google Translate, dia akan kasi result yang berbunyik "Daya Tarikan Kelamin." Wait... What the fuuu is daya tarikan kelamin? Errr, errr okay fine lupakan.

    "Weh tengok perempuan tu. Dah la tak comel, tak ada kening, then hitam pula tu. Tapi apasal ramai yang suka kat dia ek?".

    Actually, sex appeal ni adalah benda yang orang lain nampak kat korang yang membuatkan korang nampak menyenangkan / sweet / menarik. Dan ini tak bermaksud ianya sama dengan sexual attraction. Atau dengan kata lain, korang tak perlu jadi comel dan seksi untuk ada ramai boyfriends serta skandals. Yes, ianya bermaksud korang tak comel secara fizikal, tapi korang ada something *wink wink* yang membuatkan korang special dan di gilai ramai.

    "Naik sial market mamat tu selepas nyanyi kat Battle Of the Band semalam"

    Pada beberapa tahun lepas semasa di Battle Of The Band, ada la seorang mamat ni yang kalau nak kata handsome tu, memang tak ah. Rambut pulak mengerbang macam afro. Tapi dia boleh bawak lagu screaming tanpa rasa kekok. Dan keesokkan harinya, aku dengar budak-budak perempuan cakap pasal mamat tu seperti "Weh, tu lah abang yang nyanyi semalam kan. Tak handsome tapi nampak sweet je" Well, korang rasa, kalau dia tak pamerkan suara dia di Battle Of The Band di hari sebelumnya, ada tak awek yang akan cakap macam tu? No way, babes. No way. Tapi now, just because dia tonjolkan bakat dia, dia secara automatik mendapat a wink-wink yang tak ada kat orang lain.

    Tell me more about the wink wink!
    Sex appeal work with "Beauty is in the eyes of beholder." Maksudnya, lain orang, lain pendapat dia tentang kecantikan dan daya tarikan korang.  Korang tak perlu jadi cantik untuk dapat suami yang handsome. Korang tak perlu pakai baju jarang-karang untuk cari pak we yang gatal. Korang just need some Sex Appeal.

    "Sometimes, people are born with some sex appeal."

    Pernah tak korang jumpa someone yang nak kata lawa, tak ada lah lawa. Comel pun tak der sangat. Kalau yang lelaki tu, handsome pun tak. Tapi rasa macam nak tengok je muka dia. Tengok sekali tak puas. Tengok dua kali pun tak puas gak. Rasa macam... macam nak tatap lama-lama ah muka dia. Bak kata orang tu Cinta Pandang Pertama lah kononnya. Ya, this is sex appeal. Kadang-kadang, orang tu nak kata dress up pun tak. Suit up lagi lah tak. Rabut messy je. Pakai seluar season. Tapi bila tengok, rasa macam... tertarik kan? Well that is natural sex appeal.


    So yeah, anda tak lawa, tak comel, tak handsome dan tak ayu. So what? Well, don't give a shiii. Why? Because Sex Appeal come to the rescue! This sex appeal gonna brings you your So Called Prince Charming. And who ever he is, you gonna love him.


    Okay then. Now tell me how the fuuuu can i have that Sex Appeal?
    Guess what. What? Yeah. Hampir semua orang ada sex appeal (except me). Dan ianya tak datang dengan kecantikkan. Screw the face. Screw your face. Lagi pun, cantik tak cantik ni semua korang yang kasi grade, kan? "Perempuan tu comel, lelaki tu handsome". Tu semua korang yang tentukan sendiri. Korang kan suka grading dan judging people. Tapi dalam dunia ni, tak pernah wujud pun standard untuk seseorang tu mendapat title Cantik atau Comel serta Handsome, kan?

    So, this is why korang akan rasa pelik bila "Weh, aku rasa aku lawa, comel. Tapi kenapa tak ada sorang pun nak tackle aku?" Yup, because you are beautiful and that is the only thing you got. Yup yup. You got nothing special except for some well-shaped-face with some high-cheek-bone.

    For example, Qi atau pun di kenali sebagai Qushairi Mohammed Razali (Chi). Korang kenal tak mamat ni? Dia dulu pemain drum band OAG. Dia juga hero dalam siri drama Blogger Boy. First time aku kenal mamat ni, adalah masa dia dalam Destinasi Bajet. Abang aku layan gila citer Destinasi Bajet ni. Sampaikan dia buat perangai nak tiru Qi ni melancong tanpa hala tuju yang hanya berbekalkan sedikit duit. Then Qi ni baralih ke Field Trip USA. Seriously aku suka cerita Field Trip USA ni.  Dan yes, gaya dia yang selamba, sempoi dan low profile membuatkan rancangan yang ada muka dia akan menarik ramai orang. Bukan je orang ramai yang akan tertarik. Malah,Yuna pun tertarik.


    So, how the hell dia boleh tarik ramai orang dengan muka dia? Yes, dengan sex appeal yang dia ada. Try ah tengok gelagat dia. Style dia. Cara dia bercakap. Cara dia merapu dan macam-macam ah. Semuanya adalah awesome.

    Fine, dude. Then tell me what shhhhhtt I need for my sex appeal. 

    Attitude & Body language.
    Di UiTM Lendu dengar cerita awek-awek di sana comel-comel semuanya. Dah la comel, gebu pula tu. Dan andaikata, masa tengah makan, a bunch of awek-awek comel tengah bergossip (Girlsss biasalah *rolling eyes*). Masa tengah gossips tu, sure akan gelak-gelak sakan dah macam attention whore dah diaorang semua. Dan most of the boys, aku boleh bet yang rata-rata akan tak suka kat that type of girl. Ya, dan ini bukan pasal dalaman semata-mata.

    Andai kata that girl tu muka biasa-biasa. Dah la muka biasa-biasa, penakut, kat dahi pulak ada dua bijik jerawat. Tapi dia lone ranger. Pakaian pula biasa-biasa je, tak over, tapi kemas (or uniquely selekeh) . Tak bergantung pada orang lain. Makan pun sorang-sorang. Itu membuatkan aku rasa that type of girl abit special sebab lain dari orang lain. Serta unik. Aku suka that type of girl. Dan bila pandang je, rasa macam nak pandang lagi. Tak tahu lah kenapa. Rasa tak puas je nak pandang. Why? SEBAB SHE GOT PLENTY OF UNEXPLAINED SEX APPEAL.


    Tapi, variable ni bergantung kepada benda-benda lain yang kecil seperti cara berdiri, cara berjalan, cara bercakap, cara makan, cara ignore haters, cara pukul lelaki gatal di celah kangkang dan everything. EVERYTHING. And yeah this sex appeal is way much more than so-annoying first impression. Screw the first impression. Saying "It's my first impression on you" is just another way to start up your grading session.

    Self love & Self confident.
    For your information, I got no self confident and Im not really love my self. But why the hell we must love ourself? Sebab dari situ lah kita boleh EARN some confident. Someone (Lelaki) with high confident akan mudah di sukai ramai di tambah pula dengan perangai dia yang perasan bagus dan sarkastik.


    Lagi pun, bila korang ada high confident, secara automatiknya korang akan ada eye contact bila bercakap. Plus,  high confident akan membuatkan korang lagi tenang. Kan? Well, macam mana nak tackle awek comel kalau tak tenang. Kan?

    Outfit & Appearance

    "Adakah bila seseorang tu badan dia ber- BMI 21 dia akan surely dapat title seksi? "
    "Adakah bila dia ada extra large assets of 'spect mata' di dada dan pinggang seperti kerengga, dia akan dapat title badan paling menarik? "

    Oh nonono. No way. Ini bukan maksud aku dengan sex appeal. Your assets won't give you much sex appeal than you expected. Begitu juga dengan muka. Adakah bila seorang awek ni putih, gebu, dahi licin kalis rintangan angin, mata besar dan pendek, dia akan mendapat title comel? YA! Errr... I mean, maybe ya. Tapi... tapi.. erm.


    Aku kasi contoh. Di tempat praktikal aku, ada seorang kakak comel baru masuk ke department aku. Umur dia 24 tahun. Muda lagi. Kakak tu bukan slim. Kakak tu chubby gila. Memang chubby. Kalau kira BMI, rasa nya boleh cecah 28-30 kot. Tapi, dia super duper cute. Cara dia bercakap, cara dia merapu dan semua ah. Memang menarik. Dia masuk je kilang tempat aku praktikal ni, semua lelaki tanya, "Weh siapa kakak comel pakai baju hijau tadi? Dah kahwin ke belum?" Dan start dari hari tu, dia mendapat title Kakak Comel dari semua para lelaki yang ada kat situ. She got high confident yang tak over, nice looking dan macam-macam lah even dia chubby gila. That is how sex appeal works. Tapi, ianya datang dengan high confident. And thats the biggest problem right now.

    So how the fuuu nak tahu if someone got this Sex Appeal?
    Aku tak pasti samaada sex appeal ni boleh di nilai melalui level macam mana atau pun tak. Tapi apa yang aku tahu, bila seseorang tu ada sex appeal yang tinggi, korang akan tertarik dengan dia. Kalau korang duduk di depan mall yang crowded, orang yang ada sex appeal yang tinggi adalah orang pertama yang korang akan nampak dan tertarik. Seriously, that is sex appeal. Something yang berfungsi sebagai magnet.

    "You know you did not have enough sex appeal when you can't flirt.
    "Sex appeals, the things that make you special."

    Apa yang aku tulis di atas, adalah based dari apa yang aku baca dan yang aku tahu. So, kalau korang tahu lebih pasal ni, feel free to clear it out.

    So girls, aku rasa tak payah lah korang nak buat list "Ciri-ciri my Prince Charming". Aku tau perempuan suka buat benda-benda girly (geli) macam ni. Sebab once korang dah jatuh cinta, korang dah tak akan pedulikan list korang tu.

    Juga, jangan lah fikir sangat pasal korang comel atau pun tak comel. Well, all of you are beautiful with your own way. WE ALL ARE BEAUTIFUL. Because Allah makes no mistake.



    Khamis, 17 Mac 2011

    Cara Untuk Tahu Bila Lelaki Tu Betul-Betul Suka Kat Kita (Awek dia).

    Assalamualaikum

    Inspired from Tumblrsphere.


    Aku perasan di formspring aku, ramai benar yang dok tanya pasal

    "Abang K, awak ada tak tips untuk tahu samaada bf saya tu betul-betul sukakan saya atau pun tak? " 

    Tak pun:

    "You you. I cantik aw. Dah la cantik, sexy pulak tu. So, last week i perasan memang ramai ah lelaki nak tackle I. Tapi I tak tahu la nak pilih mana satuw. Semua kaya raya. Macam mana nak tau ek kalau-kalau lelaki yang nak tackle I tu memang dah jatuh cinta kat I dan bukan just nak buat one night stand dengan I je?"

    So to all cute ladies out there;




    Selasa, 15 Mac 2011

    Tsunami di Jepun dan di Al-Quran. (Mythbusting)

    Assalamualaikum

    [Miracle]

    Hello guys.

    Actually, hari ni aku nak post satu entri yang simple. Tadi, masa aku curi-curi buka facebook di office, aku perasan satu article yang berlegar-legar di internet. Aku tak tahu siapa yang cipta benda-benda macam ni. Dan nasib baik pencipta article ni tak kaitkan dengan Freemason.

    Sebenarnya, aku tau yang antara korang dah ramai yang baca article ni. Tapi, aku punya special sikit. Aku tak main copy paste je. Aku buat sedikit research even tengah penat.

    Apa pun, sila baca dan sila terpegun.

    ******************


    1. Tarikh yg berlaku Tsunami adalah pada 11/3/2011 bersamaan 6 RabiulAkhir 1432 Hijah or 6/4/1432. (Checked - Menggunakan tahun Hijrah berbanding Masihi.)

    2. So, dengan tahun 1432 di pecahkan 14 || 32.

    3. Jawapanya Juzud ke 14 Quran.

    4. Dan bulan 4.

    Rahsia angka tahun ini : Juzud 14 Ayat Quran ke 4.


    1. Rujuk di Quran.

    [Quran]

    Jujuz 14 bermula pada surah Al-Hijr (Checked - true), dan ayat ke 4 dari surah AL Hijr menyatakan

    "Dan kami tidak membinasakan suatu negeri, melainkan sudah ada ketentuan yang tetap baginya".(Checked - True - Sahih International)


    2. Kedudukan Jepun 



    [Japan]


    Rahsia seterusnya yang menunjukan Malapetaka ini akan berlaku di Jepun ialah dengan kedudukan Jepun dan Wilayah Seedai pada kedudukan geografi bg ( Jepun : Latitiude 36, Longtitude 138) (Checked. Its true)

    So dalam 1432, 14 dah di ketahui Jujuz Al Quran. maka yang di pecahkan 14 || 32 so di pecahkan lagi 3|2 ,so now secret no adalah 3.

    di ambil pula lokasi latititude dan longitude.

    3+6+1+3+8 = 21
    so next 2+1 = 3
    Proved yang di maksudkan dengan no 3 adalah negara jepun. ( I don't know what the hell is this)

    Dan di dalam jepun jugak terdapat banyak wilayah.. Maka wilayah yang akan di turunkan malapetaka itu ? Wilayah Seedai pada kedudukan geografi Latitiude 38'15 dan Longtitude 140'53 (Checked. Betul. Its Sendai btw)

    Maka 3+8+1+5+1+4+0+5+3 = 30
    so next 3+0 = 3.
    Proved wilayah yang tuhan maksudkan dgn angka 3 adalah Wilayah Seedai di Jepun. ( Aku dari tadi tak tahu apa kaitan semua benda ni dengan nombor 3)

    3. Rahsia seterusnya dengan tarikh 6

    Masa yang di laporkan oleh Jabatan Metrologi Rusia. Gempa bumi berlaku pada masa 1446 waktu Jepun..

    So 1+4+4+6 =15
    So next 1+5 = 6
    *proved 6 membawa maksud masa yang akan berlaku gempa bumi. (Checked - Gegaran naik slow-slow start dari sekitar pukul 6 UTC)


    4. Hari melapetaka.


    [The Down]


    Dah yang seterusnya 1432 apabila di pecahkan 14||32, kini di ambil pula angka 14 dan di pecahkan 1||4 , maka angka satu boleh di kelaskan sebagai permulaan hari. maksudnya di dalam Islam Jumaat adalah hari pertama dalam minggu itu. So angka satu memberi maksud malapetaka itu akan berlaku pada hari Jumaat. (Yup yup. Tapi macam mana pula dengan angka 4? Kenapa ada nombor yang tak represent apa-apa? Mungkin kerana ianya masih rahsia. Who knows?)

    Di persilakan untuk share. bg mengingati kite kembali tentang segala perkara yang terkandung di dalam Al-Quran adalah benar buat selamanya. mahupun di dunia atau pun akhirat.

    *******************

    Aku nak pertikaikan article ni. Maklum lah, orang zaman sekarang suka sangat reka benda-benda kontroversi macam article freemason dan illuminati tu. Dan kalau macam article freemason /  illuminati, free-free je aku boleh pangkah dan hentam.

    Dari article di atas, ada benda yang boleh dipertikaikan. Tapi... I got no solid reason to doubt it, tak macam entri-entri Freemason dan Illuminati yang merapu. And, article di atas adalah AWESOME. Aku tak tahu siapa buat article di atas, dan aku tak boleh nak pertikaikan langsung. Holyshhhh. Ini lah article pertama yang aku tak boleh nak pertikaikan. And it is damn true.

    May Allah bless us.

    [Update] This is not the good reason why you should believe on Quran. You should believe on Quran for something more than just a 'solid' statement. Agreed with Milf yang "Anybody with good analytical skill could find this after the events had already happened. It would be even more impressive if they had predict it before it happen.".


    Sabtu, 12 Mac 2011

    Review Filem Hikayat Merong Mahawangsa

    Assalamualaikum


    Hell-o pretty boys dan kacak girls sekalian.

    Masa aku duk berborak dengan abang kilang hari tu, entah macam mana, aku terfikir untuk tonton cerita Hikayat Merong Mahawangsa. So, aku kerja dari pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang. Kadang-kadang, sampai malam aku overtime. Dah tu, celah mana aku nak beli tiket wayang?

    Entah macam mana gak, aku dapat idea untuk booking tiket online melalui phone. So, selepas google no phone GSC East Coast Mall, aku pun call lah. Nombor phone TM biasa. So caj rendah je nak booked untuk wayang. Gila ah senang. Tak payah beratur dan pergi ke bandar. Selama ni aku punya lah rushing nak beli tiket wayang. Kalau aku tau boleh main beli ikut phone, dari dulu aku guna. So, selepas dah confirm, aku pun call la kawan aku kata tiket pukul 10 malam.

    Dengan happynya aku dapat dua tiket. Tapi, shit happens.

    Sampai je kat kaunter ambil tiket wayang tu, akak tu tanya

    "Tiket key nomber dia ada tak?"

    "Ada Kak. Ni Kak. 83912"

    "Okay. Cerita Rango pukul 10 malam. Dua seat"

    Wait... Rango? Rango.....? WHAT THE FUUU IS RANGO?

    "Kak, Rango? Apa benda tu? Saya tempah tiket movie Hikayat Merong Mahawangsa la Kak."

    "Eh ye ke? Saya rasa adik dah salah booking ni"

    Aku pun macam.. WTH WTH WTH. Tersalah pilih apa aku dan sure 100% sure dah.

    Aku pun bengang. Memang sakit hati. Akak tu dah la tak reti nak senyum. Tapi nasib baik comel. Kalau senyum lagi lah comel. Tapi tu lah. Susah nak cari perempuan comel zaman sekarang ni nak pandai senyum. Semuanya pandai mengada-ngada je.

    "Abis tu, macam mana ni kak? Tak akan akak nak suruh saya tengok cerita Rango tu?"

    "Saya tak boleh buat apa lah dik, memang tu yang tulis kat sini"

    Perh, sayu, pilu gila dengan kakak tu. Dah la dia panggil aku adik. Tercalar tau maruah seorang lelaki teruna kalau perempuan panggil dia adik. Tak tahu ke dia yang perempuan tak boleh panggil lelaki sebagai "adik". TAK BOLEH. Tak kira ah dalam situasi macam mana pun, lelaki sentiasa tua dari perempuan.

    "Alaa kak, tak ada initiative lain ke? Tiket reserved yang lain tak release lagi ke?"

    Tiket wayang yang reserved wajib di tuntut 45 minit sebelum wayang start. Kalau tak, ia akan di tuntut.

    "Release? Belum lagi. Sikit lagi dia release lah."

    Aku diam tak berganjak.

    Dia pun diam.

    Lama sikit, dia berbunyi "Hmmm. Okay dah released dah. Adik nak ke?"

    Zzzzz, Mesti lah nak. Kakak ni, suka betul bermanja-manja dengan aku. Aku dah berpeluh dah. Ye lah, sebab dah janji dengan member aku nak tengok cerita Hikayat Merong tu. Dan yang bestnya, bila aku tengok seat aku, perh, perrrrrrfect yaw. 4 row dari atas, dan tengah-tengah. Memang screen straight dengan mata aku. Tak dongak, tak tunduk. Again, perrrrrfect.

    So, apa yang bestnya dengan cerita Hikayat Merong Mahawangsa yang di bikinkan oleh geng-geng KRU ni?

    Anda akan minat movie Hikayat Merong Mahawangsa ni kalau:

    1. Anda gay.
    2. Anda sukakan sejarah yang... errr... pelik.
    3. Anda sukakan aksi perang lelaki berpakaian separuh bogel. 
    4. Anda perempuan dan suka tengok lelaki topless lebih-lebih lagi kalau lelaki tu adalah Stephen Rahman Hughes yang mempunya badan seksi serta bebulu.
    5. Cerita sebelum kedatangan Islam. Dimana, sedar-sedar je, Merong tu dah ehem-ehem dengan awek kat kampung tu sampai mengandung. Jarang sekali dalam cerita-cerita zaman sekarang yang ada kisah pasal lelaki dan perempuan buat seks, dan tak di jadikan isu. (Okay, selepas aku check balik, memang dieorang dah kahwin kot. Tapi tak di tunjukkan. Masa first time tengok aku tak perasan langsung sebab perangai si heroin macam jual mahal gila)


    Anda tak patut tengok cerita ni kalau:
    1. Anda tak suka bila ada CGI yang kaku.
    2. Anda tak suka plot yang terlampau obvious.
    3. Anda anti dengan PPSMI. Malu lah weh orang zaman dulu pun reti cakap english. Korang yang modern ni pun tak brani nak belajar dalam english.
    4. Anda sukakan cerita yang lebih complex.
    5. Anda bersama keluarga serta awek. Ada kias-kias babak lucah even ianya 13PG.

    Personal Rating
    Plot - 5/10 (Plot dia agak cliche)

    CGI - 3/10 (CGI ada yang best, tapi ada yang kaku dan terlampau obvious)

    This + that + all - Aku bagi 6 / 10. 6 / 10 ni banyak tau. Tapi cerita ni mampu buat aku menguap beberapa kali dan awek di sebelah kawan aku tu mengamuk nak keluar. Plus, ada yang tidur. Mungkin sebab dah waktu malam kot. BUT, korang patut tengok. Serious patut tengok. Tak rugi. Kalau nak download pun, rasanya tak ada lagi. Kalau ada yang download punya movie pun, mesti tak se best tengok kat pawagam. So, jangan download, tapi beli DVD.

    Dan yang bestnya, masa tengok wayang, kalau duduk sebelah awek, mesti awek tu wangi. Dalam wayangkan gelap. Then awek yang wangi tu yang mukanya kita tak nampak, secara automatiknya kita akan assume yang "OMG WANGINYA DIA" dan diikuti dengan "MESTI COMEL". Dan secara tak langsung, ianya akan menaikkan mood serta keindaahan filem tersebut. Ini strategi pemasaran. Tapi sayang, tak ada seorang pun yang pernah fikirkan pasal ni.


    Cerita ni adalah pasal seorang keturunan Iskandar Zulkarnain yang jadi orang buangan yang bernama Merong Mahawangsa. Badan dia sasa dan dia memang biasa dengan laut. One day, masa dia tengah buat hal, satu rombongan dari Rom datang untuk mengupah someone untuk bawak Putera Rom berjumpa Puteri China. Dan Merong ni di paksa untuk menjaga dan bawa Putera ni jumpa Si Puteri. Blah-blah blah, puteri tu diculik dan mereka berpakat untuk dapatkan balik puteri tu sambil menjatuhkan Garuda. Garuda adalah lanun yang menggunakan ilmu sihir.

    Dalam cerita ni, aku perasan lah kan, masa mula-mula Merong Mahawangsa bertarung tu, sepatutnya ada gari berantai di tangannya. Tapi ada satu babak di mana gari di tangannya tak terpasang. Then bila masuk babak seterusnya beberapa saat kemudia, tangannya masih di gari dengan rantai. Samaada aku tersalah tengok, atau memang ada kesilapan di situ.

    Aku perasan, agak ramai lah nama-nama yang aku tak kenal yang keluar. Dan ini membuat kan aku terfikir yang most of movies, kalau dieorang guna pelakon yang dah biasa berlakon, mesti cerita tu tak laku. Kalau dieorang guna pelakon yang entak dari mana, mesti cerita tu agak best. Mungkin sebab tu lah banyak pelakon drama-drama dapat tak dapat tawaran berlakon movie.

    Dan, aku perasan lah dengan gred-gred filem zaman sekarang yang terlampau longgar. Bila satu filem tu ada babak seksi-seksi pakai bikini nak tertanggal, still filem tu dalam gred 13PG. Ada bab pegang-pegang kiss-kiss pun, still 13PG. Agak-agak, 18sx tu macam mana ya ceritanya? 


    Then, masa dalam cerita tu, ada satu watak heroin iaitu Ummi Nazeera. Masa mula-mula aku tak perasan tau awek ni. Tapi bila dah tengok lama-lama, aku macam dapat rasa suatu perasaan yang... yang... Oh, adakah ini di namakan cinta? Ummi Nazeera gila ah comel doe. Macam gadis melayu terakhir. Dengan bibirnya. Dengan ego nya. Dengan pakaiannya. Dengan cara bercakapnya. Dengan kependekkanya. Dan macam-macam lah. Perh, cair aku tengok gelagat dia. Nak kata comel tak. Tapi manis tu banyak. Kalah my Lisa Surihani beb.

    Eh wait, Lisa Surihani tu siapa?



    Khamis, 10 Mac 2011

    Harakah vs Berita Harian Dan Double Standard.

    Assalamualaikum


    Ya guys. Ini adalah entri politik. Entri politik yang tak seberapa nak politik. Actually, ini adalah entri pasal kita yang double standard.

    Yes, we all are double standard. Percaya tak?

    Bila kita tanya:

    "Berita Harian vs Harakah, mana lagi tulus dan benar?". 

    Surely ramai yang akan kata Harakah lagi tulus. But, really? Because the real question should be;

    "Ada ke akhbar politik yang boleh dipercayai?".

    Ada orang kata Berita Harian adalah surat khabar yang asyik memenagkan kerajaan dan parti Ameno. Sikit-sikit nak back up amemo. Sikit-sikit nak muliakan Ameno. Conclusionnya, Berita Harian adalah bullshit. So yeah, Berita Harian tak boleh di percayai sebab asyik back up kerajaan. So, that makes Harakah on 100% real true super story? Well, a picture says all.


    Aku tak tahu siapa cik kak berbaju hijau dalam gambar di atas. Tapi tak ke korang rasa ada bau-bau ikan (fishy) bila gambar sebenar adalah di bawah?

    Main magik-magik pulak gambar ni.

    Dan bila korang buka page yang sama berita di atas, maka korang akan terhidu bau-bau something yang lagi-lagi fishy bila gambar tu dah di buang dari websitenya. Kan?

    Itu adalah antara contoh kenapa aku cakap Harakah dan Berita Harian ni lebih kurang je. Kalau korang nak pertikaikan berita-berita di Berita Harian pun boleh. Tak der hal. Sebab masing-masing tak 100% tulus dan tak 100% benar. Sebab tu lah aku cakap, kalau dah nama politik, mesti akan kotor.

    Berita Harian akan menyiarkan segala benda yang mencerminkan kebaikkan kerajaan kerana ianya adalah 'kepunyaan' kerajaan. Sama la macam Harakah. Harakah tu kan 'kepunyaan' PAS. Mesti lah dia akan mementingkan parti yang dia di naunginya. Lagi pun, korang pernah ke nampak Harakah backup Ameno dan kerajaan? No way beb. Dan korang pernah nampak Harakah tulis keburukan pasal PAS dan parti seangkatan nya yang lain? Again, no way beb. Well, kalau dulu mungkin adalah sikit Harakah cakap-cakap pasal kekafiran DAP. Tapi sekarang, impossible..

    Sama lah juga macam Berita Harian. Korang tak akan nampak punyalah Berita Harian tulis pasal benda-benda yang memalukan parti BN, kan? Macam korang lah, mak bapak hari-hari hulur duit Rm50 untuk makan minum. Ada korang nak bising-bising? Kalau parents korang ada buat salah pun, mesti korang akan back up kan? Sama lah macam surat khabar ni. Well, aku tak kata ada orang bayar Berita Harian dan Harakah untuk tulis something, cuma, kita biasanya won't bite the hand yang feeds us kan? So don't be stupid and twist my works, okay? Yeah, politic is always full with 'spinner' and 'twister'.


    So, kalau ada orang kata jangan baca Berita Harian, maka, korang try baca lah Harakah tengok ada beza tak. Tak pun, try baca dua-dua sekali, then sure korang akan pening gila. Sebab politik 99% adalah kotor. Parti politik tak akan percaya kalau ada orang tulis buruk pasal parti mereka. Tak kisah lah dieorang tu Ameno ke, semua ahli BeeEnd ke, Perosak Akhlak Sejagat (PAS) ke atau apa-apa je lah. No way mereka akan percaya dengan kata-kata pihak lawan. They all are double standard.

    Eh wait, bukan 'they' tapi 'we'. We all are double standard.

    Aku kasi contoh, korang ingat tak kes Kesavan Subramaniam yang membacakan maksud ayat Al-Quran surah Al-imran? Ye, ayat dia agak lain. Tapi maksud dia sama. So, aku sokong dengan TGNA yang tak salah kalau orang bukan Islam nak guna kan ayat Al-Quran asalkan tak terpesong. Lagi pun, even dia gunakan terjemahan tu semata-mata kerana kepentingan politik, mana la tau kot-kot suatu hari nanti dia akan tertarik kat Islam kan? (Even sampai sekarang dia tak tertarik kat Islam). Tapi yang peliknya, apasal bila Black Eyed Peas ada lirik lagu 'InsyaAllah' dalam lagu dia, semua orang bising-bising kata "APA HAK BLACK EYED PEAS NAK GUNA PERKATAAN "ISNYAALLAH"? NAK PANCING ORANG ISLAM DENGAN LIRIK ADA NAMA ALLAH?"

    See? Obviously double standard.


    Habis tu, kalau semua surat khabar tak betul, nak baca apa? Blog politik? NO. Aku tak faham kenapa ramai yang kata benda di internet seperti blog dan website politik lagi tulus dari surat khabar. Sebab, benda di internet ni, siapa-siapa je boleh tulis. Aku pun boleh tulis. Aku merapu-rapu sambil cakap:

    "Aku tak tipu. Semalam masa aku nak pergi bla-bla, dieorang bayar aku untuk join demo untuk parti bla-bla bla. Betul ni tau. Tak tipu."

    Well, ada reference? Kredibiliti? No. So yeah, kalau korang perasan pun, memang dari dulu aku dok cakap jangan asyik percaya benda di internet. Sebabnya, semua orang boleh tulis. Korang ingat orang-orang yang fanatik dengan parti politik mereka akan cakap buruk pasal parti mereka? No way. Dan no way dia akan tulis benda-benda buruk tentang parti yang dia suka. Melainkan kalau website atau paper tu ditulis sebagai orang tengah. MalaysiaKini contohnya. Tapi kena lah tengok juga. Mana la tau kot-kot dia ambil dari sumber yang berat sebelah, kan?


    So, why Berita Harian lagi popular dari Harakah? Sebab penjualan Harakah di sekat? No. Tapi sebab ramai setuju yang politik adalah kotor dan ramai mengambil keputusan untuk tak nak baca pasal politik. Jadi, dieorang suka baca benda-benda lain seperti gossips, life, kesihatan dan etc. Kalau korang perasan, mostly ramai yang baca Berita Harian / Utusan pun mesti banyak skip first 1-4 page. Sebab page yang depan-depan tu adalah kebanyakkanya pasal politik. So yes, kalau Harakah lebihkan berita semasa berbanding politik, mungkin makin ramai akan baca Harakah.

    But still, both of them tak seberapa nak tulus. Dua paper tu sama je.

    Tak setuju?



    Rabu, 9 Mac 2011

    Yes, Im A Fan Of Justin Bieber.

    Assalamualaikum


    Dulu, aku memang anti gila dengan mamat Bibir ni. Kalau dengar lagu dia di radio, terus aku tukar siaran radio lain. Memang tak akan layan ah. Tapi, apa yang aku nak cakap sekarang, yup, Justin Bieber earns my respect and honor. YEAH!

    Semua orang tahu yang Justin Bieber dan Selena Gomez ni dalam in a sweet romantic relationship kan? (Okay actually, aku pun baru tahu) Dan semua orang macam tunggu je dua orang tu buat benda bodoh supaya haters boleh booooo dia.

    Well, minggu lepas adalah birthday Justin Bieber. Fans dia dari merata tempat sure ah akan jadi gila sebab nak bagi dia hadiah dan wish-wish kat dia. Tapi, macam yang di duga, fans dia dari sekitar tempat tinggal dia lah yang paling tak senang duduk. So, dengar cerita, masa selepas dinner, Justin dan Selena ada masalah dengan fans yang obses dengan Justin. Dan Selena katanya kena 'tumbuk' dengan fans Justin sebab semua fan Justin tu macam "IM THE ONE WHO WILL DECIDE THE GIRL FOR JUSTIN. AND IM THAT GIRL, SELENA. NOT YOU!".



    And, how can this fans-thingy boleh membuatkan aku respect kat dia? Ya, someone / something telah buat girl yang dia sayang menangis, tapi dia still boleh tenang sambil tunjukkan middle finger. Itu amat awesome.


    The real is, aku tak rasa Selena kena punch dengan Belieber (Belieber = Fans yang obsess dengan Justin). Dan aku tak tahu kenapa Justin tegakkan middle finger sambil matanya berair. Tapi aku kagum ah dengan Justin Bebier tu. Fans dia kutuk dia kaw kaw bila dapat tau yang Justin tu bercouple dengan Selena. Tapi, dia relax-relax je. Dia buat tak kisah pun. Dia lebih sayang kat Selena yang gebu tu adalah. Lagi pun, aku rasa dia lebih rela hilang beribu peminat yang fanatik dari seorang gadis comel. Oh Justin, you are so cool. And who cares about fans anyway, right?

    And hey, look at the tweets below.

    [Ramai gila orang bencikan Selena sebab 
    Selena bercouple serta ber check in hotel bersama 
    Justin Bieber. WAIT, CHECK IN HOTEL? OMG THEY ARE DOING 'IT'!]

    Tapi jangan ah sampai nak pertikaikan semua benda. Ada ke patut dieorang obsess sampaikan dengan siapa Justin nak date pun dieorang nak tentu kan? Actually, for your information ya Belieber, Justin don't even know you. And he DGAF pun kat korang.

    So, seriously, this is stupid. Aku tak faham lah dengan peminat Justin yang benci sangat kat Selena tu. Bukan ke sepatutnya peminat Justin support apa yang membuatkan Justin gembira?

    Aku kasi contoh. Pasal aku dan my Lisa Suribubuhani. Korang tahu tak aku support gila kat my Lisa Surihani? Andai kata suatu hari nanti, Lisa tu di paksa kahwin dengan pilihan famili dia. Dan dia terpaksa akur sebab lelaki pilihan famili tu mungkin boleh happykan dia dari apa yang aku boleh buat; well then, maybe aku akan relakan je. Aku tahu Lisa akan ambil masa yang amat-amat lama untuk lupakan aku. Dan dia mungkin akan merana gila. Tapi...tapi demi masa depan dia, aku rela. Aku terpaksa lupakan perasaan aku kerana dia. Why? Sebab I AM HER AIR-CONDITIONER WITH FREEZERS! Im not just a stupid normal fan, okay. And I want the best for her. Kalau dengan memutuskan hubungan aku dengan Lisa dapat membuat Lisa happy, then its okay for me. So Lisa, I WILL SUPPORT YOU and Im so sorry sebab terpaksa putuskan hubungan kita.

    It is for our greater good, hunny. :(




    Selasa, 8 Mac 2011

    Tips Untuk Blogger Lelaki Mendapatkan Ramai Followers Perempuan Yang Comel.

    Assalamualaikum

    Aku ada 5 tips yang penting untuk kesemua bloggers lelaki. Ya, kalau korang follow my tips, you guys akan ada beribu-ribu followers perempuan yang comel-comel yang akan follow blog korang. Betul. Tak tipu.




    Jumaat, 4 Mac 2011

    Kenapa : Pengkid, Lesbian dan Awek Comel.

    Assalamualaikum


    Hello handsome girls and pretty boys sekalian.

    Aku nak tanya, korang suka tak citer Greek (Series)? Aku suka gila citer ni. Citer ni pernah di tayangkan di Hallmark (Diva) di saluran 702 di astro. Dan sejak first time aku tengok citer tu, aku dah melekat habis. Sebab cerita dia adalah lebih kepada teens life. Tapi kan, agak tak boleh blah bila dalam cerita tu, amat banyak babak gay lelaki cium lelaki. Seriously cium mulut ke mulu tanpa censored. Tapi aku rasa yang pasangan gay adalah funny. Pasangan lesbian too. Aku pun tak tahu kenapa. Dan aku suka berkawan dengan dieorang (agaknya).

    Actually, bab gay ni aku tak kisah lah sangat since gay-gay ni at least mengurangkan saingan lelaki-lelaki straight untuk memikat gadis-gadis di dunia. Ehem. Cuma, aku harap dieorang berubah ah sebelum terlambat.

    Tapi bila kita dah masuk ke bab lesbian dan pengkid, perh. Gua tak boleh sabar der.

    Korang bayangkan ah, Kalau dalam satu Malaysia ada 10 juta perempuan. Then dari 10 juta tu, 3 juta darinya adalah lesbian dan pengkid. Kalau dah setiap seorang dari 3 juta pengkid tu mengurat seorang gadis yang berlainan dan berjaya tukarkannya lagi jadi lesbian, maka, hanya tinggal 4 juta je lah perempuan yang straight. Korang ingat 4 juta perempuan ni cukup ke untuk tampung permintaan lelaki di Malaysia? Seorang lelaki sekurang-kurangnya perlukan dua orang awek dan tiga skandal. Tapi kalau dah macam ni gayanya, memang tak cukup ah untuk lelaki-lelaki di Malaysia tu pasang 5. So, korang tak kesian ke tengok lelaki yang tak boleh nak pasang lima ni? Peh-lis, show some mercy.

    Lagi pun kan, apa la yang best sangat dengan perempuan ni sampai korang (perempuan) boleh minat gila-gila? Setakat kaum perempuan, eley, mana-mana je korang boleh cari beb. Tapi kalau kaum lelaki, peh, ingat senang ke nak cari kaum lelaki yang baik dan romantis? Contohnya... contohnya....erm... erm siapa ya lelaki yang baik lagi jujur lagi baik lagi pemurah... Hurm.. Haa! ya, Mr K contohnya. Ingat senang ke nak cari lelaki macam Mr K? Susah tau. Ehem.

    Ramai orang kata:

    "Ramai perempuan comel-comel jatuh hati kat pengkid sebab pengkid ni pun perempuan, so, sure lah pengkid ni tahu apa yang perempuan comel nak"

    Dey, seriously, apa yang perempuan comel nak sebenarnya? Kasih sayang dari kaum sejenis yang faham macam mana nak belai? Ewww. Pehlis. No.

    Abis tu, korang rasa yang lelaki ni tak faham perempuan lah ye? Korang ingat, lelaki tak faham ke perangai perempuan macam mana? Lelaki faham tau. Kalau lelaki nampak perempuan tu asyik marah-marah, mesti lelaki tu terus dapat agak yang perempuan tu tengah datang bulan. See? Lelaki memang memahami.

    "Saya comel. Dan hot. Tapi saya suka kat pengkid. Semuanya adalah di sebabkan saya dah tak percaya kat lelaki. Lelaki suka mainkan perasaan perempuan."

    Ni satu lagi jawapan yang paling banyak orang cakap bila tanya kenapa perempuan comel suka kat pengkid. Ya, quote di atas tu aku reka. Tapi pointnya, betul ke ramai jadi lesbian di sebabkan oleh lelaki?


    Actually kan, bila seorang perempuan di permainkan oleh lelaki, bukan 100% lelaki yang salah. Iye lah. Dah tau si lelaki tu ada makwe, dia boleh pulak sibuk pi layan flirt-flirt. Dah tau lelaki tu playboy ada banyak skandal, boleh pulak dia mintak-mintak no phone. Dah tau si lelaki tu ada anak 10, boleh pulak terima pergi jalan-jalan tepi pantai. Dah tau lelaki tu suka curang-curang, boleh pulak ikut keluar lepak sampai tengah-tengah malam. Then, bila lelaki tu pilih his wife / awek dia instead of korang, mula la korang nak salahkan lelaki. Seriously?

    "Pengkid tak kedekut macam lelaki. Kalau lelaki mesti kedekut. Nak beli gelang-gelang je, mesti kena cop sebagai kikis duit. Nak makan kat restoran romantik je, mesti kena cop sebagai mengada-ngada. Tak romantik langsung"

    Ini yang aku tak boleh blah. Memang tak boleh blah. Siapa berani bilang lelaki Melayu tak romantik? Lelaki melayu lah lelaki paling romantik di dunia tau. Lagi romantik dari lelaki Korea yang gay tu. Lelaki korea tu semua berlakon sambil baca script memang ah ayat manis je. Cer test dieorang bercakap tak baca skrip. Sure merapu-rapu gelabah macam biawak kena sergah. Tak pun, entah-entah semua gagap.


    Kalau check-check sebilangan lelaki Melayu, masing-masing muka macam longkang. Tapi awek superb beb. Si lelaki muka dah la hitam. Kening tak ada. Tapi awek, peh, putih, mulus. Dahi awek tu lak kalau hayun, memang tak ada air-resistance langsung. Licin habis dahi tu. So, macam mana lelaki ni boleh dapat awek-awek cun? Apa lagi kalau bukan kerana keromantikan si lelaki. Kan?

    Sampai sekarang aku tak tahu kenapa perempuan comel boleh tertarik dengan pengkid. So yeah, ada banyak jejaka-jejaka yang handsome tak pun yang baik di luar sana yang sedang tunggu anda putus dengan kekasih lesbian anda. So, go, and melt with him.



    Disclaimer

    This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

    The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

    This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

    For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

    Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

    Light 18sx contents.

    All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
     
    Powered by Blogger