Sabtu, 25 September 2010

Bacaan Doa Qunut Dalam Jawi dan Rumi.

Assalamualaikum

INI ADALAH EXTENDED PAGE.

Andai kata korang mencari doa qunut yang di baca ketika solat subuh, then koran boleh baca seperti di bawah.


Just in case korang nak check bacaan, korang boleh tengok dalam rumi (pronounce dalam bahasa Melayu) di bawah.

Bacaan Doa Qunut dalam bacaan rumi.
Allah humah dini fiman hadait.
Wa’a fini fiman ‘afait.
Watawallani fiman tawalait.
Wabarikli fimaa a’tait.
Waqinii syarramaa qadzait.
Fainnaka taqdhi wala yuqdha ‘alait.
Wainnahu layadziluman walait.
Walaa ya’izzuman ‘adait.
Tabaa rakta rabbana wata’alait.
Falakalhamdu ‘ala maaqadzait.
Wastaghfiruka wa’atubu ilaik.
Wasallallahu ‘ala Saidina Muhammadinin nabiyil ummiyi waala aalihi wasahbihi wasalam.

Kalau korang google bacaan qunut dalam solat subuh kat Youtube, memang banyak lain-lain. 


65 Comments:

fared berkata...

terima kasih :)

Tanpa Nama berkata...

maaf bacaan perenggan akhir rumi tu tak sama dengan jawi, kenapa ya. harap dapat di jelaskan

Tanpa Nama berkata...

Fainnaka taqdhi wala yuqdha ‘alaik. bukan 'alait.. huruf kaf tu..bukan ta..

Tanpa Nama berkata...

terima kasihhh...

Tanpa Nama berkata...

harap tuan punya blogger memperbetulkan ayat dalam rumi..sebab ada yang silap dari segi huruf dan ada penambahan pada rumi sedangkan tiada pada jawi. Boleh mengelirukan orang islam.

Tanpa Nama berkata...

:)

Tanpa Nama berkata...

Thank.s

Tanpa Nama berkata...

Thanks ye bro..

Mohd Ridhwan berkata...

Thanks, sudah lama berniat nak memperbaiki bacaan tapi x pernah lakukan sehinggalah hari ini.

Nnyshah berkata...

Btul

s azuan berkata...

Kalau dapat disertakan dgn maksud sekali lagi cantik.terima kasih walaubagaimana pun.

Tanpa Nama berkata...

Wassalallahu 'ala saiyidina muhammadi wa ala alihi wa sahbihi wassalam.

Tanpa Nama berkata...

cube tengok ni...
http://www.youtube.com/watch?v=4CVhoWcDX18

Tanpa Nama berkata...

cube tengok kat youtube..
http://www.youtube.com/watch?v=4CVhoWcDX18
kalau ada salah perbetulkan
Allahhumah-dini fiman hadait.

Wa’a fini fiman ‘afait.

Watawallani fiman tawalait.

Waba-rikli fimaa a’tait.

Waqinii birahmatika syarramaa qadhait.

Fa-innaka taqdhi wala yuqdha ‘alaik.

Wa-innahu la-yadzillu manw-wa-lait.

Walaa ya’izzuman ‘adait.

Tabaarakta rabbana wata’alait.

Falakal-hamdu ‘ala ma-qadhait..

Wa-astaghfiruka wa-atubu ilaik.

Wassolallahu 'ala saiyidina muhammadi wa ala alihi wa sahbihi wassalam.

Tanpa Nama berkata...

Kalau bacaan imam kene tukar sikit kan, jadi 'na' tapi kat mana ye imam tu perlu berhenti, i mean stop baca kuat2

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Waastaghfiruka ke astaghfiruka.betulkan bang.ramai org singgah sini nk buat rujukan.sbb kt google link ni kluar 1st skali.byk silap ni bang.tq

aghil akhmad berkata...

betul ,. saudara lebih baik baca di kitab/buku pnuntun syarat sah shalat saja

atau minta arahan dari ulama!

Tanpa Nama berkata...

Ada kesalahan ye...

Mr K berkata...

Maaf kerana ada kesalahan. Saya copy paste tanpa check dulu. Saya dah replace, kalau ada kesilapan lagi, bagi tahu ya.

Plus, agak susah nak rumikan bacaan jawi. Mungkin sebab itu banyak ralat ejaan bunyi.

Tanpa Nama berkata...

Hrp diperbaiki lh bacaan rumi ye

Tanpa Nama berkata...

terlalu byk kesilapan, pls chck tru

Tanpa Nama berkata...

:-)

Tanpa Nama berkata...

jikalau tidak membaca doa qunut semasa smbyng subuh boleh kah?

Tanpa Nama berkata...

Perbaiki

Tanpa Nama berkata...

As salaam. Usaha murni penulis. Unfortunately, x cek abis. Harap dibtulkan sbb bimbang bawa maksud lain nnt.

Jebon berkata...

Shukur alhamdulillah
Tq a lot

Hamba Allah berkata...

Klu xbaca doa qunut dlm solat subuh,xpa sbb ia sunat.blh d bca taw x.tpulang dr kita samada nak bcanya.lg bgs law di bca kn.harap saudara n saudari phm.

Tanpa Nama berkata...

Kenape ada yg ckp baca doa qunut dlm solat subuh wajib ? Hmm , saye tengah confuse .

Tanpa Nama berkata...

Terima Kasih banyak saudara..

Tanpa Nama berkata...

Saye hrp dgn bacaan ni saye dpt prbetulkan saye punye bacaan..tq..tapi ade kesalahan hrp diperbetulkan..tq lagi sekali..
=)

Tanpa Nama berkata...

terima kasih

Tri denda berkata...

Wow, ..

http://akoid.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

Knp Sebayang lain x payah baca doa qunut atau x blk doa ni di baca dlm solat yg lain.

Tanpa Nama berkata...

thank bro

abg ali berkata...

doa qunut hukumnya sunat. imam masjidil haram tak baca qunut, tapi berhenti lama semasa iktidal utk beri peluang kpd makmum mazhab syafiee baca qunut

Tanpa Nama berkata...

salam..kalau salah tolong betulkan saya..semasa saya belajar disekolah rendah dulu..didalam buku pendidikan islam saya ada menyebut doa qunut adalah sunat mua'kad..iaitu sunat yang dituntut..jadi kalau kita terlupa untuk membaca qunut dalam sembahyang subuh maka kita perlulah melakukan sujud sahwi...iaitu sujud selepas tahiyat akhir...sekian..

Tanpa Nama berkata...

Mmang btl bnyk ejaan yg silap tlong prbaiki lg ye bang.Bimbang bwa mksd lain plak..



♥Nadia Hawani♥

Tanpa Nama berkata...

Thanks..tpi check dlu sblm trbitkn ye bang..

ttein kharul berkata...

Terima kasih...

Tanpa Nama berkata...

doa qunut sunat muaakad law xsilap..sunat y dituntut..nk bca xpa, xmaw bca pon xpa..tp lg elok law kita bca la

Tanpa Nama berkata...

biase dengar imam kat masjid same je mcm yg rumi tu....ke kamu tak pernah subuh dimasjid...>

donny asmy Samide berkata...

Terima kasih.

Keta Punk berkata...

Mm.....takde yg ketare. .perbezaan cara kite bunyikan. ..

Tanpa Nama berkata...

bmula dr ayt fainnaqataqdhi...smpe ayat wa'astaghfiruka..

Bebas berkata...

Good
Ada perbincangan
Agar yg salah dapat diperbaiki
Terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Tak baik cakap macam tu
Pergi ke tidak masjid tu urusan Allah
Sekurang2 nya dia belajar sesuatu

Bebas berkata...

Good
Ada perbincangan
Agar yg salah dapat diperbaiki
Terima kasih

Aimy Zakirin berkata...

Doa qunud adalah sunat mu'akad, kalau tertinggal hndaklah di ganti dgn sujud sahwi iaitu sujud 2 kali pada akhir rakaat sblm salam..

Aimy Zakirin berkata...

Assalam.. Doa qunut adalah sunat mu'akad,jika tertinggal hndaklah di ganti dgn sujud sahwi iaitu sujud 2 kali pada rakaat terakhir sebelum salam..bacaan sujud sahwi "subha naman la yanamu wala yashu" wallahualam..tegur jika silap

Tanpa Nama berkata...

Saya baru nk belajar semula doa qunut..jika tuan boleh membantu saya dalam mengajar saya ilmu Islam dengan lebih mendalam..tolong lah..

Tanpa Nama berkata...

membantu...

Saiful Sapri berkata...

Mohon pencerahan..... Saya ni x la pandai sgt, tp harap2 ada yg sudi menerima komen saya. "Wa" dalam bahasa arab itu adalah "dan"..... kalau xda "wa" pun x apa. Contoh wa astaghfiruka @ astaghfiruka.... beza dia cuma "dan". - dan aku memohon ampun dari Engkau. klu ramai2 imam akan baca "WANASTAGHFIRUKA"- Dan KAMI memohon ampun dari Engkau.

Tanpa Nama berkata...

Bkn mngilirukan . Tp mmg ada ..x salah kalau x bace ..n lbih afdal bace jugak yg nabilyil ummiyil tu

Tanpa Nama berkata...

Sunat je tp sunat yg sngt2 diutamakn.. xbaca sprti menolak kebaikn..

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Mtmw

Tanpa Nama berkata...

ayt ni
mmg btl kn...

Tanpa Nama berkata...

surah maryam n surah yusuf ade dlm bhase rumi tak?

Tanpa Nama berkata...

syukran,moga ia mberi manfaat :)

adlyna berkata...

Terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Sorry kalau tersinggung,ade kesalahanla.

Tanpa Nama berkata...

Baik rujuk kat ustaz dan org yg lebih arif....rangkap ke lima tu cuba tengok danbimbas balik..xad birohmatika...

Tanpa Nama berkata...

Tkasih..sgt membantu..

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger