Sabtu, 25 September 2010

Bacaan Doa Qunut Dalam Jawi dan Rumi.

Assalamualaikum

INI ADALAH EXTENDED PAGE.

Andai kata korang mencari doa qunut yang di baca ketika solat subuh, then koran boleh baca seperti di bawah.


Just in case korang nak check bacaan, korang boleh tengok dalam rumi (pronounce dalam bahasa Melayu) di bawah.

Bacaan Doa Qunut dalam bacaan rumi.
Allah humah dini fiman hadait.
Wa’a fini fiman ‘afait.
Watawallani fiman tawalait.
Wabarikli fimaa a’tait.
Waqinii syarramaa qadzait.
Fainnaka taqdhi wala yuqdha ‘alait.
Wainnahu layadziluman walait.
Walaa ya’izzuman ‘adait.
Tabaa rakta rabbana wata’alait.
Falakalhamdu ‘ala maaqadzait.
Wastaghfiruka wa’atubu ilaik.
Wasallallahu ‘ala Saidina Muhammadinin nabiyil ummiyi waala aalihi wasahbihi wasalam.

Kalau korang google bacaan qunut dalam solat subuh kat Youtube, memang banyak lain-lain. 


84 ulasan:

  1. maaf bacaan perenggan akhir rumi tu tak sama dengan jawi, kenapa ya. harap dapat di jelaskan

    BalasPadam
  2. Fainnaka taqdhi wala yuqdha ‘alaik. bukan 'alait.. huruf kaf tu..bukan ta..

    BalasPadam
  3. terima kasihhh...

    BalasPadam
  4. harap tuan punya blogger memperbetulkan ayat dalam rumi..sebab ada yang silap dari segi huruf dan ada penambahan pada rumi sedangkan tiada pada jawi. Boleh mengelirukan orang islam.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bkn mngilirukan . Tp mmg ada ..x salah kalau x bace ..n lbih afdal bace jugak yg nabilyil ummiyil tu

      Padam
  5. Thanks ye bro..

    BalasPadam
  6. Thanks, sudah lama berniat nak memperbaiki bacaan tapi x pernah lakukan sehinggalah hari ini.

    BalasPadam
  7. Kalau dapat disertakan dgn maksud sekali lagi cantik.terima kasih walaubagaimana pun.

    BalasPadam
  8. Wassalallahu 'ala saiyidina muhammadi wa ala alihi wa sahbihi wassalam.

    BalasPadam
  9. cube tengok ni...
    http://www.youtube.com/watch?v=4CVhoWcDX18

    BalasPadam
  10. cube tengok kat youtube..
    http://www.youtube.com/watch?v=4CVhoWcDX18
    kalau ada salah perbetulkan
    Allahhumah-dini fiman hadait.

    Wa’a fini fiman ‘afait.

    Watawallani fiman tawalait.

    Waba-rikli fimaa a’tait.

    Waqinii birahmatika syarramaa qadhait.

    Fa-innaka taqdhi wala yuqdha ‘alaik.

    Wa-innahu la-yadzillu manw-wa-lait.

    Walaa ya’izzuman ‘adait.

    Tabaarakta rabbana wata’alait.

    Falakal-hamdu ‘ala ma-qadhait..

    Wa-astaghfiruka wa-atubu ilaik.

    Wassolallahu 'ala saiyidina muhammadi wa ala alihi wa sahbihi wassalam.

    BalasPadam
  11. Kalau bacaan imam kene tukar sikit kan, jadi 'na' tapi kat mana ye imam tu perlu berhenti, i mean stop baca kuat2

    BalasPadam
    Balasan
    1. bmula dr ayt fainnaqataqdhi...smpe ayat wa'astaghfiruka..

      Padam
  12. Terima kasih

    BalasPadam
  13. Waastaghfiruka ke astaghfiruka.betulkan bang.ramai org singgah sini nk buat rujukan.sbb kt google link ni kluar 1st skali.byk silap ni bang.tq

    BalasPadam
  14. betul ,. saudara lebih baik baca di kitab/buku pnuntun syarat sah shalat saja

    atau minta arahan dari ulama!

    BalasPadam
  15. Maaf kerana ada kesalahan. Saya copy paste tanpa check dulu. Saya dah replace, kalau ada kesilapan lagi, bagi tahu ya.

    Plus, agak susah nak rumikan bacaan jawi. Mungkin sebab itu banyak ralat ejaan bunyi.

    BalasPadam
  16. Hrp diperbaiki lh bacaan rumi ye

    BalasPadam
  17. terlalu byk kesilapan, pls chck tru

    BalasPadam
  18. jikalau tidak membaca doa qunut semasa smbyng subuh boleh kah?

    BalasPadam
  19. As salaam. Usaha murni penulis. Unfortunately, x cek abis. Harap dibtulkan sbb bimbang bawa maksud lain nnt.

    BalasPadam
  20. Shukur alhamdulillah
    Tq a lot

    BalasPadam
  21. Klu xbaca doa qunut dlm solat subuh,xpa sbb ia sunat.blh d bca taw x.tpulang dr kita samada nak bcanya.lg bgs law di bca kn.harap saudara n saudari phm.

    BalasPadam
  22. Kenape ada yg ckp baca doa qunut dlm solat subuh wajib ? Hmm , saye tengah confuse .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sunat je tp sunat yg sngt2 diutamakn.. xbaca sprti menolak kebaikn..

      Padam
  23. Terima Kasih banyak saudara..

    BalasPadam
  24. Saye hrp dgn bacaan ni saye dpt prbetulkan saye punye bacaan..tq..tapi ade kesalahan hrp diperbetulkan..tq lagi sekali..
    =)

    BalasPadam
  25. Knp Sebayang lain x payah baca doa qunut atau x blk doa ni di baca dlm solat yg lain.

    BalasPadam
  26. doa qunut hukumnya sunat. imam masjidil haram tak baca qunut, tapi berhenti lama semasa iktidal utk beri peluang kpd makmum mazhab syafiee baca qunut

    BalasPadam
  27. salam..kalau salah tolong betulkan saya..semasa saya belajar disekolah rendah dulu..didalam buku pendidikan islam saya ada menyebut doa qunut adalah sunat mua'kad..iaitu sunat yang dituntut..jadi kalau kita terlupa untuk membaca qunut dalam sembahyang subuh maka kita perlulah melakukan sujud sahwi...iaitu sujud selepas tahiyat akhir...sekian..

    BalasPadam
  28. Mmang btl bnyk ejaan yg silap tlong prbaiki lg ye bang.Bimbang bwa mksd lain plak..



    ♥Nadia Hawani♥

    BalasPadam
  29. Thanks..tpi check dlu sblm trbitkn ye bang..

    BalasPadam
  30. doa qunut sunat muaakad law xsilap..sunat y dituntut..nk bca xpa, xmaw bca pon xpa..tp lg elok law kita bca la

    BalasPadam
  31. biase dengar imam kat masjid same je mcm yg rumi tu....ke kamu tak pernah subuh dimasjid...>

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak baik cakap macam tu
      Pergi ke tidak masjid tu urusan Allah
      Sekurang2 nya dia belajar sesuatu

      Padam
  32. Mm.....takde yg ketare. .perbezaan cara kite bunyikan. ..

    BalasPadam
  33. Good
    Ada perbincangan
    Agar yg salah dapat diperbaiki
    Terima kasih

    BalasPadam
  34. Good
    Ada perbincangan
    Agar yg salah dapat diperbaiki
    Terima kasih

    BalasPadam
  35. Doa qunud adalah sunat mu'akad, kalau tertinggal hndaklah di ganti dgn sujud sahwi iaitu sujud 2 kali pada akhir rakaat sblm salam..

    BalasPadam
  36. Assalam.. Doa qunut adalah sunat mu'akad,jika tertinggal hndaklah di ganti dgn sujud sahwi iaitu sujud 2 kali pada rakaat terakhir sebelum salam..bacaan sujud sahwi "subha naman la yanamu wala yashu" wallahualam..tegur jika silap

    BalasPadam
  37. Saya baru nk belajar semula doa qunut..jika tuan boleh membantu saya dalam mengajar saya ilmu Islam dengan lebih mendalam..tolong lah..

    BalasPadam
  38. membantu...

    BalasPadam
  39. Mohon pencerahan..... Saya ni x la pandai sgt, tp harap2 ada yg sudi menerima komen saya. "Wa" dalam bahasa arab itu adalah "dan"..... kalau xda "wa" pun x apa. Contoh wa astaghfiruka @ astaghfiruka.... beza dia cuma "dan". - dan aku memohon ampun dari Engkau. klu ramai2 imam akan baca "WANASTAGHFIRUKA"- Dan KAMI memohon ampun dari Engkau.

    BalasPadam
  40. ayt ni
    mmg btl kn...

    BalasPadam
  41. surah maryam n surah yusuf ade dlm bhase rumi tak?

    BalasPadam
  42. syukran,moga ia mberi manfaat :)

    BalasPadam
  43. Sorry kalau tersinggung,ade kesalahanla.

    BalasPadam
  44. Baik rujuk kat ustaz dan org yg lebih arif....rangkap ke lima tu cuba tengok danbimbas balik..xad birohmatika...

    BalasPadam
  45. Tkasih..sgt membantu..

    BalasPadam
  46. assalamualaikum.. terjemahan ayat doa qunut ni xde ke

    BalasPadam
  47. Terima kasih saudaraku.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pa ayat rumi tu salah jnji kita dpat bce tulisan jawi yang salah tak solat subuh...

      Padam
  48. Tak pa ayat rumi tu salah jnji kita dpat bace ayat jawi yang salah tak solat subuh...

    BalasPadam
  49. Assalamualaikum..

    Kepada sapa2 yg tau bacaan.sebenar dlm.rumi,mohon post kat komen agar sahabat2 yg lain juga dpt manfaat..tq

    BalasPadam
  50. saya rasa tak ada apa yg salah . wasallallahu tu betul. baris yg terakhir rumi tu memang tak sama dgn jawi tapi memang betul bacaan dia macam tu. sama ada seperti yg tertera di rumi boleh baca dan jawi pun boleh baca. Harap maklum

    BalasPadam
  51. Diharap di hujung potongan ayat 'Fainnaka taqdhi wala yuqdha ‘alait' dapat dibetulkan ayat ruminya untuk mengelakkan perbezaan maksud. Serta elakkan dari menambah potongan ayat lain untuk mengelakkan kekeliruan daripada pembaca blog ini.

    BalasPadam
  52. boleh ke sujud sawi dilakukan selalu sbb tak hafal qunut (bukan tertinggal atau terlupa) sementara hafalan belum lancar.

    BalasPadam
  53. Kalau tak baca di rumah tak mengapa cuma di masjid atau berjamaah memang sudah menjadi wajid dibaca dan ada jemaah yg masbut terpaksa pura2 baca sungguh pun tak hafal qunut dari mengelakan tohmahan

    BalasPadam
  54. kdg2 kita main sebut je yg blakang tu..alait ke alaik..alhamdulillah..sama2 kita betulkan bacaan solat kita agar lebih sempurna..minta Allah terima solat kita selama kita hidup..aamiin..

    BalasPadam
  55. kdg2 kita main sebut je yg blakang tu..alait ke alaik..alhamdulillah..sama2 kita betulkan bacaan solat kita agar lebih sempurna..minta Allah terima solat kita selama kita hidup..aamiin..

    BalasPadam
  56. Bagus jugak ade rumi ni senang nak hafalkan

    BalasPadam
  57. kenapa dlm youtube lain dgn yg ni..rasa konpius..apa sbnar bacaan doa qunut..konpius plak bila dgar dan baca di sini..??

    pencerahan sikit..

    BalasPadam
  58. Doa qunut tu adalah sunat muakad,sunat yang diharuskan.jikalau kita terlupa atau xmahu baca doa qunut semasa solat..kita diwajibkan sujud sahwi..

    BalasPadam
  59. Alhamdulillah dapat tambahan ilmu baru, teimakasih semoga jadi pahala mengalir untuk admin :)

    download Lagu
    clamband
    rajaswara
    stafaband

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.