Sabtu, 31 Disember 2011

Betul Ke Dosa Orang Yang Berkecil Hati Lagi Besar?

Assalamualaikum


Hello gadis yang berkecil hati dengan jejaka dumpers sekalian. What's up.

Sejak beberapa hari lepas, aku perasan yang dunia maya TwitterJaya, Facebook serta Blogosphere dipenuhi dengan new status yang mampu menarik minat aku. Minat aku bukan tertarik untuk bash awek comel serta gedik. Tapi... ya, curiousity. Benda apa yang membuatkan aku curious ni? Well, ini:

"Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati"

Bila aku baca ayat di atas, aku pun macam "Oh, ilmu baru dari Twitter. Sekali sekala dapat hadis or Islamic quote macam ni kan bagus." Tapi selepas beberapa hari, quote di atas membuatkan aku tertanya-tanya. Ianya bugs me like hell. Dan aku juga terfikir. Adakah ianya satu hadis? Adakah ianya satu quote dari para ulama or hanya rekaan?

Disebabkan curious sangat, aku pun Google lah. Bila aku Google, baru lah aku tahu yang ramai gila dah yang update blog tentang betapa berdosanya kita kalau kita berkecil hati setelah ada orang maki, kutuk dan hina kita. Tapi tak ada satu pun dalil yang berkata pasal ni.

So persoalannya, betul ke kalau orang kutuk, maki dan hina kita, dosa penghina tu lagi sikit dari dosa kita yang terasa? 

Apa pun, mari kita baca dulu cerita yang amat famous ini.

**********

"Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. 
Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati"
I'm so confused.

Kenapa orang kecilkan hati kita, kita pulak yang berdosa?
Then I asked my dad what's that mean.

Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati dengan penghinaan dia, kita juga berdosa. Tetapi, dosa kita lebih besar dari dosa dia.

Anak: Uikk, tapi kenapa pulak? Kita tak buat apa-apa pun kan?

Ayah: Kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah.

Anak: *Blur*

Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang itu? Kerana itu adalah ujian daripada Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia. Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang tetapi kecil hati dengan Allah.

Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita..'Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu..' dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain.. 'Kesian kawan kita tu..budak tu dah banyak sakitkan hati dia..' jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap..

Anak: *Termakan cili*

So conclusion is, jangan mudah terasa hati..Maknanya kita tak redha dengan Allah. Nanti Allah pun tak redha dengan kita.. Na'uzubillah..
**************


Anda dah baca cerpen di atas dengan sepenuhnya? Cerita di atas adalah cerita yang aku jumpa tanpa credit dan sumber penulis. Mungkin hanya rekaan, mungkin for moral value. Tak sure.

Tapi, kalau korang baca betul-betul, mesti korang pun akan tertanya-tanya. "Habis tu kalau kita buat ibu bapa kita berkecil hati kat kita, adakah ibu kita yang dapat lagi banyak dosa?" This is why aku agak tertanya-tanya. Ada tak dalil tentang ayat di atas?

But nevermind. Mari kita proceed. Dalam cerpen di atas ada mengatakan.


 Hukum mengumpat

"Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita.. 'Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu..' dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain.. 'Kesian kawan kita tu..budak tu dah banyak sakitkan hati dia..' jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap.." Si Ayah ( Dari dalam Cerpen di atas)

Actually, situasi yang di atas, ada betulnya. Tapi ada sedikit masalah. Masalahnya, kita tak tahu niat si pemberi tahu. Memberi tahu keburukan orang lain memang nampak seperti membuka aib dan mengumpat dan sebagainya. Tapi tahukah anda yang benda ini ada pengecualian? Tahukah anda yang bila kita memberi tahu sesuatu perkara kat orang lain dengan niat untuk mengelakkan dia mendapat nasib seperti kita; ianya dibenarkan dalam Islam? Contohnya macam "Jaga-jaga dengan lelaki tu. Dia tu penggila seks. Dah banyak kali dia curi seluar dalam anak aku." Anda boleh baca lebih lanjut di sini. Dan sila fahami beza antara mengumpat (Gosip, cakap belakang, buka aib) dan memberitahu info untuk melindungi orang sekeliling kita.


Dosa berkecil hati.


"Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang tetapi kecil hati dengan Allah." - Ayah (Dari dalam cerpen di atas)

Actually, ayat yang di katakan oleh si ayah ni adalah mostly betul. Ianya betul tapi sikit je kurang tepat. Sebenarnya, ujian yang Allah kasi bukannya tentang perasaan kecil hati tu. Tapi apa yang kita buat selepas dah terkecil hati dan terasa.

For example, korang adalah girl yang amat-amat baik dan alim. Tutup aurat, pergi mana-mana pakai baju abaya yang labuh dan longgar. Tapi nasib korang malang sebab time tu, ada lelaki yang entah datang dari mana dan merogol korang. Selepas di rogol, dia lari meninggalkan korang. Itu adalah ujian. So, kalau korang menjadi trauma di sebabkan di rogol tu, adakah bermaksud korang menyalahkan Tuhan di sebabkan perogol tu merogol korang? No. Trauma adalah based on physiology yang tak boleh di kawal. Ianya adalah fitrah disebabkan shock. (Sama lah juga seperti berkecil hati). Memang mustahil la korang selepas kena rogol boleh relax tak rasa sedih or apa-apa. Unless kalau korang dah biasa kena rogol.

So, yang penting disini adalah apa yang anda buat selepas peristiwa tu. Sebab ujian yang sebenar adalah apa yang anda akan buat selepas dirogol. Adakah anda akan blame Allah sambil bercakap "Aku dan solat, mengaji, tutup aura semua. Tapi kenapa Allah buat aku kena rogol?" Kalau macam ni, baik aku keluar dari Islam. If that adalah apa yang berlaku, then dosa gadis yang dirogol adalah lagi tinggi dari perogol. DAN. Ini tak bermaksud korang boleh rogol orang ya. 


So, back to the case, andai kata lah ada perempuan yang entah dari mana, dia nampak korang ni comel dan ramai jejaka alim nak masuk meminang. So, dia mesti la jadi dengki. Bila dah dengki, apa lah lagi, dia terus ajak kawan-kawan dia pi jumpa korang sambil hembur "Weh, kau ingat kau tu comel sangat ke? Dah la muka huduh, mulut pula macam celaka. Tak malu. Entah-entah, muka mak kau pun lagi teruk dari kau. Daughter of a bitch!". Then korang menangis sebab berkecil hati (terasa). Adakah secara langsung korang yang lagi berdosa berbanding perempuan yang dengki itu?

Di sini, ada dua jawapan untuk soalan aku. (Ya, aku tanya aku jawab)

Jawapan pertama: Anda Tak Berdosa

Dia maki tetiba. Dia siap maki ibu kesayangan korang lagi. Dia siap kata korang ni bajet alim and anak haram di sebabkan korang pakai baju ketat dan cakap lucah main lepas. Of course korang akan terasa. Boleh terasa sampai 2 hari tau. But, ketika korang terasa, korang nangis sambil bertekad nak berubah. Selepas tu, korang dah start pakai baju yang tak ketat dah. And then korang terus nak cuba ubah attitude korang. So, how can this makes you sinner than the person yang supposed to?

Sama la juga dengan orang yang mencuri. Kau curi pensil kawan kau. Mesti kau berdosa kan? Tapi kalau kawan kau dapat tahu. Then dia berdendam sampai mati. Secara tak langsungnya dosa dia adalah jauh lagi tinggi dari kau kan? Tapi adakah itu menjadikan "Mencuri adalah berdosa. Tapi dosa orang yang barangnya di curi tu lagi tinggi dari pencuri."? (Please understand this carefully)

Jawapan ke dua: Yang berkecil hati lagi berdosa dari yang mengecilkan hati.

Selepas korang kena maki, korang balas balik "Amboi amboi sedapnya mulut longkang kau. Tak ada insurance ke?" Pastu korang pakat dengan kawan-kawan korang untuk pergi bakar rumah dia. So yes, korang definetely lagi berdosa dari yang yang buat korang kecik hati. Sebabnya, ini lah maksudnya dengan tak redha dengan ujian Allah.

Dengan kata lain, quote "Orang berkecil hati lagi berdosa" tu adalah betul tapi based on implikasi or apa yang anda buat selepas sesuatu peristiwa. Perasaan terasa itu adalah normal. Yang penting, apa yang anda buat selepas terasa dan kecil hati. So, kalau ada orang maki korang sebab perangai korang buruk and then korang terasa gila-gila sampaikan korang berubah; then insyaAllah korang tak berdosa.

Conclusion: Secara ammnya, rasa berkecil hati tidaklah berdosa seperti dalam quote tu. Maksudnya, quote tu tak adalah 100% betul.

So please, jangan buat joke "Kau tu babi anak haram! Eh? Apasal diam? Sentap? Terasa? Kau tau tak kalau kau terasa, dosa kau lagi banyak dari aku? HAHA". Ya, please jangan buat joke ni kat Facebook. Not funny.

PS: Sedih itu adalah fitrah. Tak ada siapa tak pernah sedih. Mustahil sekali berdosa bagi kita untuk bersedih melainkan kesedihan tu terlampau belarutan sampai efek kehidupan dan kewajipan kita.

Kalau ada salah di entri ni, sila betulkan.


Khamis, 29 Disember 2011

Rasa Macam Nak Kahwin.

Assalamualaikum



Aku buka mata. Dah pukul 12 tengah hari. Semalam kerja dengan tekun hingga penat sampaikan terpaksa tidur sepas subuh. Ah, tabiat lama aku yang susah hendak di tinggalkan.

Aku check iPhone 8 aku. Ada satu iMesengger dari anak sulung.

"Daddy, tadi Along ada jumpa awek comel kat airport. Dah la comel, mantap pulak tu. Sampai segan gila nak tegur. Tapi agak-agak Daddy, boleh berjaya tak kalau Along tackle dia?"

Aku menarik nafas panjang. Kemudian hembus perlahan-lahan sambil menggelengkan kapala. Kecewa dengan anak sulung ku sendiri. Dari kecil aku didik, tapi begini hasilnya. How can dia boleh segan-segan nak tegur awek comel? Sebagai lelaki sejati, istilah segan tak akan pernah wujud bila berada di hadapan perempuan. Segan-segan tu semua bullshit.

"Apasal pulak boleh segan ni? Kan Daddy dah kata depan perempuan kena high confident?"

Apa guna jadi lelaki kalau tak confident serta malu-malu? Ada ke perempuan yang nak? Okay fine memang ada sebab lelaki malu-malu sure comel gila.

"Along tahu Daddy, tapi awek ni kalau tak silap Along, ni anak perempuan Lisa Surihani"

"Lisa tak Lisa. Kalau berkenan, tackle dia dan bawak jumpa Ibu dan Daddy. Dari dulu dok tackle perempuan, kahwin tak jugak. Daddy dulu umur 24 tahun dah kahwin dengan Ibu kamu tahu?"

Aku letak handphone aku di birai katil dan sambung baring. Bila di fikir-fikirkan balik, semakin tinggi dan maju teknologi, semakin lambat lah remaja ni nak kahwin. Tak tahu ke dulu orang umur belasan tahun dah start ada anak? Adakah anak remaja zaman sekarang terlampau manja sampai tak matang hinggakan tak boleh pikul tanggungjawab berkeluarga? Kecewa betul.

Aku bangun balik dari katil. Turun ke ruang tamu hanya dengan berboxer. Sunyi. Aku pergi pulak ke ruang dapur. Bau masakan hasil air tangan isteri dah masuk ke mulut. Dari mulut terus masuk ke hati. Mana suami tak sayang kalau isteri pandai masak ye tak?


Aku tengok wife aku tengah basuh pinggan di dapur. Di atas meja, dah tersedia segala makan minum untuk aku. Ah rajin betul bini aku ni. Tapi kalau di fikir-fikir balik, kesian juga semua benda dia nak kena buat. Sebenarnya dulu aku dah carikan seorang pembantu rumah untuk dia. Baru beberapa minit pembantu rumah dan isteri aku bertentang mata, terus isteri aku reject dia. Katanya, orang gaji yang aku carikan tu tak sesuai. Aku pun tak faham kenapa dia kata tak sesuai. Padahal aku tengok okay je orang gaji tu. Rambut blond, badan petite, muka ala-ala amoi kacukan Hong Kong. Umur baru 21 tahun. Apa yang tak sesuainya? Tapi bila aku suarakan ke tak puasan hati aku, terus dia cubit peha aku sepuas-puasnya. Dia punya cubit tu, dia cubit sipi-sipi je tau. Tapi bila sampai kedalaman tertentu, dia twist. Perh. Sampai sekarang berbirat. Sejak dari tu, aku dah tak berani carikan pembantu rumah.

Aku slow-slow jalan menuju ke arah isteri aku yang masih mencuci pinggan mangkuk. Aku berdiri betul-betul di sebelah kiri dia. Tangan kanan aku, aku letakkan di pinggul kanan dia. Romantic tau hug dari belakang.

"Sayang dah makan?" Aku buat suara lembut.

Dia diam. Masih marah pasal hal semalam mungkin. Isteri mana tak terasa bila suami tak layan dan terlupa nak ambil dia di shopping mall? Bukan salah suami yang dok sibuk main dota sebenarnya. Well, wife aku ni kuat merajuk tahu? Tapi aku suka. Boleh memeriahkan rumah tangga.

"Marah kat abang ekkk?" Aku cuba pujuk. Aku memang tak pandai pujuk.

Dia still diam.

Aku rapatkan muka aku ke pipi dia, then kiss.

Dia lap guna belakang lengan dia.

Aku kiss.

Dia lap.

Aku kiss.

Dia lap.

Aku kiss.

Then dia tolak aku sambil berkata "Jangan la kacau. Orang nak basuh pinggan niii". Akhirnya dia bersuara. Muka maintain garang. Garang-garang pun comel.

"Tak boleh kiss ke?"

Dia diam.

"Awakkk" Aku buat suara mendayu.

"Apa awak-awak? Pi main jauh-jauh" Dia avoid keadaan.

Tetiba pintu rumah terbuka dan anak kedua aku nampak dari kejauhan.

"Assalamualaikum Ibu, Daddy."

Salam di jawab.

"Daddy tak habis-habis kacau Ibu lagi ke?"

Aku hanya tersengih-segih. Begitu juga dengan anak keduaku.


*************

Rasa macam nak kahwin kan?


Sebenarnya, rumah tangga yang kaya dengan pujuk memujuk ni kebiasaannya berkekalan. Tak boleh lah nak serious memanjang. Kalau dah isteri serious dan garang, si suami kena pandai-pandai lah jadi agent pe-neutral-an kan? Kalau si suami garang macam Hitler, si perempuan mesti ayu dan lemah lembut. Selembut-lembut si isteri, sure boleh control suami yang panas baran. Tu la pasangan yang paling ideal.

Aku tengok ramai je perempuan dan lelaki bercakap-cakap pasal nak kahwin. Aku lagi lah dok cakap bab nak kahwin kan. Tapi, cuba korang fikirkan betul-betul. Korang dah ready ke nak kahwin? Korang dah bersedia ke nak melahirkan anak? Korang bukak YouTube dan search macam mana video baby tengah di lahirkan. Sakit weh.

Dan korang fikir lagi. Korang yang girls ni sanggup ke bersama suami andai kata suami di uji dengan kekurangan harta dan tak ada pekerjaan? Lelaki pula, sanggup ke di uji dengan ujian si isteri yang berubah bentuk selepas melahirkan anak? Aku takut jugak sebenarnya kalau future aku tak seperti yang aku harapkan. Boleh ke aku sara anak bini aku. Boleh ke rumah tangga aku bahagia tanpa orang ke tiga?

As for me, hidup dan perkahwinan memang susah dan adventure gila. Kadang-kadang kita akan rasa scary je. Tapi mengharungi kepayahan hidup dengan gadis or jejaka yang kita sayang, memang berbaloi.

Kepada pasangan di luar sana, cepat-cepat lah kahwin. Memang rugi lah kalau korang dah cukup duit tapi tak nak kahwin lagi. Lagi pun, tahukah anda berapa ramai pasangan di luar sana yang bertungkus lumus nak cari duit semata-mata nak kahwin?

Tak perlu lebih-lebih bila nak kahwin. Masa nak kahwin tu, tak payah nak buat majlis gempak-gempak. Ingat, invest in marriage. Not weding.

Dan bagi yang masih single dan yang belum boleh kahwin, aku kasi korang doa supaya cepat sampai jodoh. Bila cepat sampai jodoh maksudnya cepatlah korang ada duit untuk kahwin.



Aku tak pasti dengan 120 kebaikan. Apapun, doa ni untuk aku juga.



Jumaat, 23 Disember 2011

Software Yang Patut Anda Download Untuk Tahun 2012

Assalamualaikum

Hello handsome boy and handsome girls sekalian.

So, tahun baru bakal menjelang. Kita akan masuk ke tahun 2012. Anda semua dah sedia doa-doa akhir tahun? Kalau dah, bagus. But, macam mana dengan laptop serta PC anda. Adakah ianya sentiasa up to date? NO? Well good because Abang K datang to the rescue.

Tapi, sebelum aku membebel panjang, aku kena lah letak disclaimer supaya Google tak membebel kat aku balik. Korang buat tak reti baca je ya?

Disclaimer:
  • All download-able form of file(s) shown on this blog are just for non-commercial use only.
  • I do not own any of the files.
  • This blog and the owners did not host and store the files in their server(s).
  • The link(s) are indexed drom the other sites which is not connected and not associated with the owners of this blog.
  • The files are for demo and general information only.
  • Those files and programs must be deleted within 24 hours after the download.
  • You are agreed with this term as clicking the download buttons and links.

So, dah ready untuk memperbaharui laptop serta PC anda? Let's start with the basic things for internet users which is the web browser.

Web Browser : FireFox + Google Chrome = RockMelt


Download RockMelt (Free software)

Aku bet yang korang semua suka guna Google Chrome kan? Kalau tak Chrome mesti Firefox kan? Tak pun, Opera. Actually, aku guna both Firefox dan Chrome. Personally, aku rasa FireFox lagi secure untuk log in benda-benda penting. Dan yang ke dia, even FireFox berat, dia punya function banyak yang aku suka. Nak bookmark mudah, save files mudah and banyak benda yang mudah dengan FireFox.

As for chrome, honestly, aku rasa seharian aku bukak Chrome adalah semata-mata kerana Twitter which is TweetDeck (Application Chrome untuk Twitter).

But, tahukah korang yang ada web browser yang dulunya so and so tapi sekarang dah superb? Nama web browser tu adalah RockMelt. Korang tahu apa yang best dengan RockMelt ni? Ianya best sebab ianya umpama korang menggunakan FireFox dan Chrome pada satu-satu masa. Dan they improve it dengan integratekan fungsi Facebook ke dalam web-browser. Cool kan?

Wait, what? Korang still guna Internet Explorer? Please, Internet Explorer tu orang guna tuk download Firefox dan Chrome je. Mana ada dah orang guna untuk browsing website. Kalau korang still guna Internet Explorer, gua memang tak boleh nak cakap apa lah.



AntiVirus & IS : ESET Smart Security 5 (Antivirus + Internet Security)



Click HERE to download.
Click HERE to make it full version for free. (Full license and boleh di update)

Kalau korang perasan dulu-dulu, aku dok promote BitDefender 2011 kan? Kalau korang search "Top AntiVirus 2012, korang akan nampak yang BitDefender sebagai yang antara Top 3. Dan most of it, ia di kedudukan nombor 1. Contohnya

  1. Top 10 Best Internet Security
  2. Top 10 Antivirus
  3. Top 10 Best Antivirus
  4. Tio 10 Best Internet Security Programs 2012.

BitDefender is good. Tapi ianya terlampau berat. Berat dengan Registry Editor, Defregler blablabla dan beberapa utility serta funtion yang aku jarang gila guna. Aku tak guna bukan saja-saja. Tapi sebab aku dah ada software lain seperti CCleaner, Smart Defrag, System Care 5 dan macam-macam lah. So buat apa aku nak beratkan Laptop aku dengan Antivirus yang gempak tapi function yang terlampau banyak dan tak digunakan ye tak?

That's why lah aku beralih ke ESET Smart Security 5. ESET ni dia adalah Antivirus dan Internet Security. Dan ini adalah Version 5 which is version yang paling latest setakat ini dan ianya adalah untuk keluaran 2012. Dan apa yang bestnya dengan ESET ni?

  • Ianya ringan gila.
  • 98% major function sama dengan software lain yang gempak termasuk Firewall.
  • Virus definition sentiasa di update (Kadang-kadang lebih 3 kali sehari)
  • Rank no 2 as stated HERE.

Setakat ni, dah berminggu dah aku guna ESET Smart Security ni dan memang aku puas hati gila. Dia tak ada bunyi pelik macam Kaspersky dan juga tak banyak false alarm macam Panda serta Norton antivirus. Personally, aku bagi 8.5/10.

Selepas dah apply patch, korang punya ESET akan dapat "No License" and korang boleh update 24/7. Dan juga, bila dah dapat "No License", korang boleh guna ESET tu sampai korang dah tua bangka.


Internet Download Manager 6.xxx


Download IDM, click HERE
Make IDM full version for free click HERE or HERE.

Aku rasa, semua orang dah tahu bab IDM kan? Internat Download Manager aka IDM adalah software yang paling famous yang digunakan untuk mendownload. Tak kisah la korang nak download lagu ke, video YouTube ke or apa-apa je lah, korang better guna IDM. Dan ianya adalah satu-satunya downloader yang tak banyak saingan luar. Dan kalau cakap pasal speed, yeah, laju gila download guna IDM ni. Even website dia buruk gila tapi servis dia mantap.

DO NOT UPDATE THE IDM. IDM ni dah stable. So yeah, even dah ada newer version pun, jangan update IDM anda. Sekali update, bye-bye. This is not antivirus yang perlu diupdate-update ya.

PainTool SAI


Download PaintTool SAI full version HERE.

Korang (Girls, of course) suka melukis? Suka doodle macam budak pendek keras kepala ni? If yes, korang patut klik link tu dan tengok betapa mudahnya dia guna PainTool SAI tu. Actually, aku tak ingat dah mana aku dapat PaintTool SAI ni. Tapi sampai sekarang aku simpan. Sebab ianya ianya ringan dan mudah untuk melukis. Bukan stakat mudah untuk melukis, tapi juga dia punya colour agak solid dan cantik. Nak tengok contoh colour dia? Click sini. Cuma satu je kelemahan dia. Dia tak ada fungsi untuk tambah Text. Cara terbaik untuk overcome prob ni, just guna bersama Photoscape.   


Folder Lock Portable


Click HERE to download.

Siapa kat sini ada file peribadi? Okay, aku kasi contoh, korang ada letak satu folder dimana dalam tu ada gambar pakwe pakwe serta skandal-skandal korang tak berbaju. Folder tu pulak, korang nak kasi kat kawan sebab kawan korang nak tengok koleksi topless skandal dan pakwe-pakwe korang tu. Tapi bila korang nak transfer folder tu ke pendrive or external hard disk, korang takut folder itu akan tersebar kan? So, yeah ini lah masanya korang perlukan Folder Lock Portable.
 
Kenapa Folder Lock Portable ni best? Sebab ianya fleksibel. Dan korang tahu tak kenapa ia dipanggil portable? Sebab ianya tak perlukan installer serta sistem dia amat mudah. Andai kata selepas korang lock folder tu tapi ada orang delete, korang just perlu copy paste the new Folder Lock then pastekan kat situ. Selepas tu, korang boleh bukak balik guna password lama korang. Amat portable kan?

Advance System Care 5



Click HERE to download. Kalau ada problem, korang boleh download kat dia punya website.
Make it Pro for free click HERE.

Korang ada CCleaner? Sure ada kan? Kalau tak ada, aku bet yang korang punya laptop lembab macam siput kering. Well, CCleaner penting untuk buang benda-benda sampah yang diguna oleh computer anda (Tak termasuk files). Dan pada masa yang sama, ianya penting untuk fix registry laptop anda. Tapikan, CCleaner sekarang dah tak se-free macam dulu. Kalau nak CCleaner yang best, dah kena bayar dah. So, sebab tu lah aku cari utility lain untuk replace CCleaner. And tup-tup, aku terjumpa Advance System Care ni. Korang nak tengok apa yang ada dalam Advance System Care 5 ni? Tengok bawah.


Yup, ada bermacam-macam jenis function dan utilities lain. Dan tak lupa juga, ianya datang sekali dengan Smart Defrag 2. Memang complete set untuk kesihatan laptop dan PC korang.

Mozzila Thunderbird
Click HERE to download.
Korang selalu guna email tak? And korang ada lebih dari satu email account tak? Well, as for me yes. Aku ada 6 email accounts. 2 untuk blog, dua untuk mailing, 1 untuk terfaktab, dan selebihnya untuk iklan. So, tak akan nak bukak satu-satu email tu kan? Gila apa nak bukak satu email, pastu log out pastu bukak email lain pulak kan? Mesti susah dan menyusahkan. Sebab tu lah aku guna Mozzila Thunderbird.


Korang tengok gambar di atas, aku ada 6 email yang aku dah set kan. Dan aku boleh check semua ke enam-enam email tu sekali gus. Korang boleh log in semua email korang dalam ThunderBird ni. Ya, semua major email provider boleh digunakan kecuali Yahoo mail. Yahoo mail sucks. Banyak spam. So, bagi aku, email free yang paling bagus adalah Hotmail.

So, apa yang korang tunggu lagi? Cepat-cepat lah download.


Khamis, 22 Disember 2011

Pendapat : Hubungan Jarak Jauh / Long Distance Relationship.

Assalamualaikum


Hello gadis dan jejaka sekalian. Apa khabar?

Well, korang tahu tak apa itu Long Distance Relationship? Ya, known as LDR or Perhubungan Jarak Jauh. Tak kurang juga dengan panggilan Percintaan Jarak Jauh (PJJ). Seperti yang anda perasan, Long Distance Relationship or LDR ni nampak amat sweet kat dalam movie dan amat romantik kat dalam video clip lagu. But here is the thing,

"Bolehkah ke-sweet-an itu berkekalan hingga ke alam perkahwinan?"
"What if distance bukan hanya memisahkan jarak tapi juga memisahkan hati?"
"Kalau dah kahwin? Boleh ke kita maintain kasih sayang dengan someone yang tak ada di depan mata kita?"


Untuk pengetahuan korang, zaman sekarang ni most of remaja dah start belajar jauh dari kampung halaman masing-masing. Ada yang duduk US. ada yang duduk UK. Ada yang duduk Jepun. Semuanya dah jauh dari keluarga. Tapi, bukan hanya jauh dari keluarga. Malah, jauh dari skandal / kekasih / tunang / suami / isteri masing-masing. Tahu tak anda berapa banyak orang yang tanya


"Bagaimana nak survive Percintaan Jarak Jauh?"
"Macam mana nak pastikan Hubungan Jarak Jauh ni berjaya?"
"Mungkin kah suami ku akan curang semasa outstation?"
"Apa yang perlu buat kalau nak jalinkan hubungan jarak jauh?"


Here is the thing, aku dulu memang tak pernah buat LDR dan aku tak pernah terfikir nak buat LDR. But, how if one day, korang TERjatuh cinta kat someone dan orang tu berada jauh dari korang. Apa yang korang nak buat? Biarkan saja sebab jarak korang jauh? No. If you really love that person and that person adalah someone yang akan jadi ibu or bapa kepada your kids, then you are going to fight for it. Fight for it.


Good things about Long Distance Relationship


Bagi yang baru nak memulakan hubungan Percintaan Jarak Jauh dengan kekasih / suami anda, anda patut baca this part. This is the part adalah important sebenarnya. Sebab perasaan dan keraguan korang adalah bergantung kepada apa yang anda percaya. Kalau anda percaya yang LDR is bullshit, then, bullshit lah ia.


Tak mudah rasa bosan dengan pasangan.
The less is the more. Tahukah anda kenapa lelaki curang? Adakah sebab ada ramai awek comel berdahi licin dan berpipi gebu? Well yeah mungkin betul. Tapi actually, most of them (termasuk perempuan) akan rasa bosan dan losing the feeling bila they spent time together, too much. Pagi berjumpa. Tengah hari lunch sesama. Malam bergayut. Mana tak bosan? Even suami isteri pun tak macam tu. Biasanya, orang yang dah berkahwin ni banyak spend masa kat family dan perkerjaan instead of love. So, the kuantiti of love tu lambat berkurang sebab ianya jarang digunakan.


Prevent korang untuk buat benda-benda tak senonoh.
Come on girls, what makes you think yang he's gonna be responsible bila perut korang dah membulat dengan baby? Korang kena tahu, bila korang asyik dok bersama, keluar berdua, sure punya lah syaitan dah mark korang. Lagi pun, korang pun tahu kan yang bila korang dok berjumpa sepasang kekasih, berdua of course, syaitan mula lah menampakkan diri. Dia dok sana. Dia dok sini nak suruh korang buat yang bukan-bukan.

Menjimatkan kos  
Korang tahu tak  kos untuk perkahwinan ni mahal gila? Dan korang tahu tak yang adalah amat tak berbaloi untuk korang buat loan bank semata-mata untuk wedding yang dua hari sedangkan selepas itu korang perlu guna banyak duit untuk bayar balik loan bank tu padahal, kornag lagi perlukan duit untuk sara keluarga kan?

Don't spend your money on wedding. Make it on marriage.

Dan tahu tak korang yang kalau korang pasangan kekasih tinggal dekat-dekat, surely korang akan nak pergi dating je setiap hari kan? Korang tahu tak berapa banyak duit yang si lelaki perlu guna untuk satu date? Wayang + Makan + Beli barang + Transport = more than RM 80 untuk sekali keluar. Padahal boleh je kalau duit tu korang buat simpan kan?

Dan korang mungkin tertanya-tanya:

"Habis tu, kalau LDR, lagi guna banyak duit untuk bergayut"

Actually, soalan di atas hanya boleh ditanya masa zaman-zaman Nokia 3310 je. Why? Look at us now. Internet is everywhere. You can Skype, BBM and so on for sure. Untuk contact each other dah bukan satu masalah sekarang ni. Plus, sekarang ni Maxis, Digi dan Celcom ada package yang murah-murah untuk calling-calling. Dengar cerita, Digi ada kasi free call untuk satu hari dengan RM1 je. Cool.


Setiap perjumpaan adalah suatu perkara yang amat bernilai
Korang tahu tak betapa susahnya kalau si lelaki menetap di utara dan si gadis menetap di selatan? Itu okay lagi kalau dalam Malaysia. How if si lelaki menetap di UK dan si gadis menetap di Australia? Nak jumpa gila lah susah. Nak jumpa time Hari Raya Aidilfitri pun belum tentu. So, surely lah korang akan plan satu hari untuk berjumpa kan?

Once korang plan. Korang surely akan plan secantik mungkin. Candle light dinner di rumah family, jalan-jalan bersama keluarga pasangan dan sebagainya.

Lagi satu, LDR ni sebenarnya boleh melatih korang untuk menghayati perasaan rindu. How if selepas kahwin nanti, salah seorang dari anda kena pergi outstation? Kerja baru di off shore misalnya. How korang nak handle kerinduan dan kesunyian tanpa pasangan? Tahukah korang yang best sebenarnya main rerindu-rindu ni. Agak sakit dan best kan? :)



Bad things about Long Distance Relationship


Setiap benda di dunia ni, mesti ada punyalah kelebihan dan kekurangan. Kalau tak banyak, at least sikit pun ada. So does dengan this LDR. Well, untuk pengetahuan korang, LDR punya kelemahan tak adalah banyak. Dan disebbakan tak banyak tu lah bahaya sebab ianya sikit tapi amat berbahaya dan berbisa. So, mari kita tengok apa sebab ramai orang fail dalam LDR.

Kemungkinan untuk curang tu adalah amat tinggi.
Perempuan dan lelaki di berikan fitrah untuk rasa cinta dan mencintai. And what if, fitrah itu tidak dilaksanakan? For example, korang berdua still student dan baru bertunang. You rindu him  but there is nothing you can do. You want to see him but the distance sucks like hell. Tentu rasa geram gila kan? Lebih-lebih lagi perempuan. And what if ketika anda kekurangan kasih sayang itu, ada lelaki lain datang memberikan kasih sayang dan cinta? Sure hati tu akan goyah. For most of the girls, dia mungkin tak akan layan kalau dia dah berpunya. But, kalau lelaki, hah, pantang nampak awek comel depan mata, terus rasa nak ngap, kan? Lebih-lebih lagi bagi lelaki yang tak boleh setia dan yang tak boleh ada pasangan yang berjauhan.

Nasihat aku, dump him.

Rasa insecure.
Asal kau duduk berjauhan je, even tak ada angin pun korang boleh pokok bergoyang tau. Ya, rasa insecure tetiba je datang. Entah dari mana pun tak tau. Ya, ini adalah normal. Even benda tu tak wujud, tapi otak korang yang gila tu akan wujudkannya. Benda tu kecik je sebenarnya. Tapi kita boleh upkan sampai bergaduh gila-gila.

So, camne nak kurangkan rasa insecure? Bina kepercayaan. Macam mana nak bina kepercayaan? Well, senang je which is korang perlu cerita semua benda. For example, masa korang balik dari kelas tadi, ada lecturer tu buat-buat terserempak dengan korang. Then lecturer tu buat ayat-ayat manis dengan korang. Then dia mintak nombor telephone. Tapi korang bagi nombor palsu sebab tak nak bagi nombor korang. Is it funny? Yes, then cerita kat boyfriend korang. Kalau ada lelaki gatal or miang yang mengurat korang, bagi tahu dia. At the first place, dia akan rasa insecure. Tapi bila lama-lama, dia perasan yang tak kiralah lelaki macam mana pun cuba untuk mengurat awek dia, awek dia still setia. See? Ini secara tak langsung akan bina kepercayaan tahu?

Hati terluka.
Hati mana tak terluka melihat awek or bini yang kejauhan bergambar sambil memulutkan itik dengan lelaki lain? Kalau duduk jauh-jauh tak apa lah juga. Tapi cara kau dengan rakan sekerja lelaki kau memang macam dah suami isteri. Tak kisah lah lelaki tu handsome ke, huduh ke, pendek ke, sure si boyfriend or suami jealous. Sebab bagi most of the lelaki, bagi dieorang

"Kalau dah nama lelaki. Asal ayat power, Hamis Jalikha pun aku dapat pikat!"

If you really want have a great relationship, friendship, marriage, then tell everything. Sometimes, you need turn a serious things into a laugh. But don't forget to built up the trust. Kepercayaan dan kesetiaan adalah yang paling penting sebab bila dah lepas kahwin nanti.

**********

Bila satu hubungan percintaan jarak jauh tu putus, orang akan blame LDR. But bila sepasang kekasih yang tak buat LDR, tapi putus di tengah jalan, kita akam blame orang ke tiga. Why?


Anda, anda, anda dan anda semua boleh baca di sini kalau korang nak tengok cerita pasal LDR. Ada yang berjaya dan ada yang tak berjaya. Dan ianya bergantung kepada individu. Bergantung kepada diri masing-masing. Boleh kah anda tahan dengan rindu-rindu? Boleh kah anda tahan dengan perasaan jealous anda kalau nampak laki anda berfacebook dengan rakan sekerja?

Actually, banyak je LDR yang gagal. Tapi macam mana yang bukan buat LDR? Look at around you, dieorang buat LDR juga? Nope. They are seeing each other for almost everyday, having dates on every weekends but still, failed. Who's to blame then? No one. Maybe, selepas dah penat korang mencuba dan ianya tetap berakhir dengan kegagalan, well maybe itu pertanda yang anda tak ada jodoh.

LDR definitely adalah hubungan yang paling susah untuk dijayakan. Ianya tak mustahil. Ianya cuma rumit. Rumit bersama kegagalan yang tinggi. So, prepare yourself. And start praying, human.

***********

For those yang masih single (dan comel + cantik sahaja) serta tak punya kekasih hati, aku kasi korang video ni.







Ini adalah video seorang remaja Malaysia umur 19 tahun yang dilamar oleh seorang jejaka yang dia tak kenal. Well, mungkin jodoh boleh datang bergolek. Tapi hanya untuk orang yang tertentu je. So, tingkatkan lah ketakwaan anda si gadis. Tutupilah aurat anda. Dan percomelkan lah diri anda.

Entry akan datang : Apa yang perlu dan tak perlu dibuat dalam LDR.


Jumaat, 16 Disember 2011

Declaration of Hukum Haram : Beza Antara Couple dan Bercinta.

Assalamualaikum


Aku dah pernah tulis pasal hukum bercouple ni dulu-dulu. Korang boleh rujuk kat Entri Pertama, Entri Ke-2 dan Entri Ending. Dan macam biasalah, kalau korang nak komen, sila baca dulu apa yang aku nak tulis. Kalau tak, awal-awal aku dah cantas.

Dan kalau korang perasan, aku ada banyak kali larang perempuan fall untuk lelaki sampai kan ramai pelik sambil bertanya:

"Mr. K, kau banyak tak setuju kalau perempuan bercouple dengan lelaki sebab lelaki tak boleh dipercayai. Dan kau banyak menentang couple dalam entry Islamik kau. Tapi kenapa entry-entry lain kau banyak pasal love-love? Bukan ke bercouple tu haram?"

Kalau korang tengok entry di blog aku ni, memang obvious sangat lah yang aku banyak bercakap pasal love. Banyak bercakap pasal relationship. Dan bila masuk bab relationship, mesti ada orang yang komen pasal:

"Tak payah buat semua tu. Baik bercinta selepas kahwin je. Baru lah halal. Benda haram macam ni tak lama."

Komen macam komen kat atas kadang-kadang buat aku geram. So, sebab itu lah aku keluarkan entry ni.


Actuallya, aku dah banyak kali bertukar-tukar pendapat dan berdebat dengan orang-orang di Facebook tentang hukum sebenar bercouple. For the time being, couple dan cinta adalah sama bagi aku. Dan entah kenapa, di satu malam yang hening, aku terfikir. Apa sebenarnya couple tu?

And then, somehow itu membuatkan aku perasan yang "Ada beza ke antara couple dan cinta?"

The real thing about couple.
Sebenarnya, couple ni bukan perkataan dah. Kalau dari segi English, "Couple" bermaksud "A pair" or "Satu pasangan" yang merujuk kepada "Dua". "Satu pasangan" dan "Dua" dalam kes ini adalah berdua-duaan. And sekarang, Couple adalah istilah. Istilah yang bermaksud seseorang yang berdua-duaan dan melakukan benda haram. Itu lah couple dan ianya adalah haram of course.

But, not as bercinta.


Bercinta is berbeza. Cuba korang bayangkan. Kau suka kat someone. Dia pun suka dekat kau. Dia tak confess dan kau pun tak confess. Tapi setiap hari kau BBM dengan dia. Yes, korang bercinta dah tu. So adakah ianya haram? If yes, why?

Ramai juga yang bertanya:

"Alaaaaah. Kalau bercinta. Mustahil lah tak pernah keluar berdua. Mustahil la tak pegang-pegang. Mustahil lah tak pernah duduk rapat-rapat dan hug-hug. Then mesti mintak gambar freehair kat awek kan?" 

For me, no. Not mustahil. Aku tak pernah keluar berdua dengan perempuan. Aku tak pernah sentuh kulit perempuan dengan sengaja dan bab duduk sambil hug-hugh tu lagi lah. Dan aku kalau boleh, aku tak nak pun girl yang aku sayang tunjukkan aurat dia kat lelaki lain. So yes, aku tak pernah pun mintak gambar-gambar perempuan lebih-lebih lagi gambar freehair. Everything is posible. Tak semua lelaki perangai dia buruk dan gila seks seperti ex korang.

How about this question?

"Dalam Islam kan ada kata jangan mendekati zina. Bercinta ni mendekatkan diri kau dengan zina"

Dalam banyak-banyak kawan lelaki aku, hanya dua orang yang dah pernah main perempuan. The rest of it, tak pernah. And yang dua orang tu bukan berzina dengan awek. Dia berzina dengan orang yang dia jumpa di kelab malam dan dengan kawan dia. Ya, dia berzina dengan kawan dia.

So, adakah kita nak letakkan sebagai berkawan itu juga haram just kerana boleh mendekati zina?

Antara soalan yang famous lagi.

"Kita cuba la tengok balik. Nasi tu halal atau haram? Halal kan? Tapi kalau ada secubit daging babi, mesti akan haram kan? Bergitu juga dengan bercinta. Kalau kau tak buat benda haram, orang lain akan buat kan? So better kita haramkan supaya tak ada orang pun yang akan buat."

Point untuk soalan di atas adalah betul. Tapi tak semuanya. Aku kasi contoh. Penggunaan Facebook dan Blog ni haram tak? Tak kan? Tapi ada je orang yang buat blog lucah serta Facebook lucah. Adakah itu menjadikannya haram secara keseluruhan? Look at Ulama Indonesia. Dieorang kumpulkan para ulama sebab nak bincangkan pasal keharaman Facebook. Katanya, di Facebook, ramai perempuan tertipu dengan lelaki dan ramai yang di culik serta di rogol berpunca dengan penggunaan Facebook. So, sebab itu lah diaorang nak keluarkan fatwa haramkan Facebook.


Konsep ni sama je dengan benda-benda lain. Dan fatwa itu kalau tak silap aku tak berjaya di keluarkan sebab katanya ianya adalah bergantung kepada individu masing-masing. Kalau dah guna Facebook untuk cari awek untuk diculik, confirm-comfirm lah haram. Tapi kalau guna Facebook untuk berdakwah, maka pahala lah untuk anda.

Begitu juga dengan cinta. Cinta tak haram. Yang haramnya adalah bila kita buat benda-benda yang tak senonoh ketika bercinta. Pegang sana, pegang sini. Maka, haram lah. Tapi kalau kita gunakan cinta tu sebagai medium mencari bakal ibu kepada anak kita, then apa masalahnya?

Well, korang mungkin akan berkata:

"Bercinta sebelum kahwin bukan sunnah Nabi."

Sunnah nabi kalau dibuat adalah sunat. Maksudnya kalau kau buat, kau dapat pahala. Kalau tak buat tak apa. Contohnya pakai celak dan pakai serban. Kalau kita tak pakai celak or pakai serban, adakah ianya berdosa? 

"Bercinta sebelum kahwin adalah style orang barat dan kafir."

Style orang barat tak menjadikannya haram. Banyak style orang barat dan kafir kita tiru. Pakai seluar dalam berbentuk segi tiga, makan guna garfu, berak secara duduk, membaca dari kiri ke kanan, menulis rumi dan sebagainya. Itu adalah style dan cara barat serta orang kafir. Adakah ianya berdosa? As long tidak bertentangan dengan Islam, then ianya tidak berdosa.

Dan masihkah korang ingat tentang entry aku yang ni? Ya, ini adalah budaya serta amalan Melayu ketika berkahwin. Dan ianya adalah berdosa. Kita asyik bercakap pasal budaya kafir dan barat serta dosa dieorang. Tapi look at us. Ramai dah tahu yang bersanding tu adalah dilarang dalam Islam tetapi kenapa kita still nak ikut budaya bersanding ni? Sebab ianya budaya tempatan dan bukannya budaya luar?


Korang mungkin akan kata lagi

"Alaaaa, walau kau jaga batas sekali pun, kau tetap akan rindu kat si dia kan? Kalau rindu kat someone tu, mesti terfikir nak buat seks kan? Tu dah jadi Zina hati sebab kau teringin nak buat seks." 

Cuba korang fikir balik. Ya, bayang kan. Kau rindu kat some seperti. "Alaaaa rindunya kat diaaaaa" And then what? Korang terus terbayang pasal seks? What the hell is that? Come on. You all gila sex or something? Seriously come on. Ada kena mengena ke rindu dengan seks? Rindu adalah perasaan yang tak boleh diungkai dan tak boleh dibuang macam tu je. Apa korang ingat nak hilangkan rindu kena buat seks?


Andaikata satu pasangan tu dah bertunang, then dia rindukan tunang dia. Adakah dia akan terus fikir pasal seks? So, dia kena buat seks dengan tunnag baru rindu tu hilang? See. Korang nampak tak betapa tak berkaitnya rindu dengan seks di sini?

Question tentang zina hati.


"Zina ada banyak jenis. Walaupun kau tak fikir pasal seks dan ianya tak berkaitan dengan seks, rindu tetap ada kan? Rindu tu haram sebab ianya Zina hati"


Aku rasa, aku dah banyak dah tulis pasal Zina Hati ni. Banyak-banyak sangat dah aku cakap pasal ni. Tapi masih ramai yang dok unkit pasal zina hati kat entri-entri aku. Dan dari dulu sampai sekarang gak aku tanya, mana korang dapat sumber yang kata rindu tu zina hati? Dari kitab bla-bla bla? Korang pernah tak check kitab tu wujud or tak? Kalau wujud, korang check tak hukum yang dinyatakan tu ada tak dalam kitab tu?

Well, kalau korang malas sangat nak pergi ke perpustakaan or mana-mana kedai untuk baca buku agama, korang bukak Google Book untuk baca buku-buku agama kat situ. Free je. Or, kalau korang malas teramat sangat, at least google lah sikit.

Website dan forum yang ada bercakap pasal beza Cinta dan Couple
Memahami Erti Couple dan Bercinta (Halaqah.net)
Cinta dan Couple Tak Sama
Beza Bercouple dan Bercinta (Ukhwah.com)
Hukum Bercinta (JAKIM)
Dan banyak lagi.

Untuk persoalan zina hati, aku kasi links di bawah:
Cinta dan Rindu dalam Islam
Jenis Zina Hati Mulut, Mata, Tangan (Saiful Islam + LeoKid)
Memahami Erti Sebenar Zina
Yes, zina ada hanya bila ianya datang nafsu.


So, which one of them adalah haram? These. Any of this akan menyebabkan haram
  • Berdua-duaan (Bercouple).
  • Duduk ramai-ramai tapi pegang-pegang lelaki perempuan.
  • Hari-hari buat SMS dan berbual lucah dengan pasangan sampaikan si lelaki terbayangkan yang bukan-bukan.
  • Si perempuan pakai baju kurung tapi ketat sampaikan si lelaki ternaik nafsu.
  • Kiss, ringan-ringan dan sebagainya.  
  • Mendengar perempuan menyanyi sampai menaikan nafsu lelaki. 
  • Macam-macam lagi.

Tak kisah la kalau korang dah bertunang ke, esok korang dah nak nikah ke, tapi as long kalau korang buat benda di atas, ianya adalah haram selagi tak kahwin. Ianya haram bukan untuk pasangan yang belum bertunang je malah yang dah bertunang sekali pun. Ianya haram untuk all, termasuk hubungan bersahabatan. But why only yang bercinta adalah to be blamed?

Korang mungkin akan berkata lagi. 

"Jodoh tu kan semua takdir. Kita buat apa sekali pun, kalau tak ada jodoh, tak guna juga."

Yup, apa yang korang cakap tu betul. But then, korang patut baca sini tentang Jodoh dan Takdir yang boleh diubah. Jangan semudah itu duduk depan laptop setiap hari main Angry Birds dan berharap akan ada orang masuk meminang.

Dan, andai kata kalau korang nak kata:

"Khairul, aku rasa penjelasan kau ni ada betul nya. Ada la sikit kot betulnya. Tapi kau perasan tak yang kau ni bercakap banyak guna logik akal?"

Sekarang ni, kita bukan bercakap pasal zat Allah dan perkara ghaib. So, kalau anda fikir yang Islam adalah agama yang tak logik langsung, korang boleh pergi ke SINI. Islam bukan agama logik akal semata-mata. Tapi hampir semua benda yang tertulis dalam syarak dan peraturan Islam ada logiknya. Kenapa ada malam seribu bulan, kenapa kita kena berpuasa, kenapa kita kena solat. Kenapa lelaki dapat harta peninggalan lebih, kenapa lelaki yang jadi Imam, kenapa kita tak boleh buat begitu dan kenapa kita tak boleh buat begini. Ada sebab kenapa Islam melarang. Islam bukan melarang dengan sesuka hati.


Aku tak galakkan korang bercinta. Aku memang tak galakkan langsung korang untuk bercinta sebab korang yang baca entri aku sekarang kebanyakanya adalah perempuan. And sorry to say, perempuan biasanya IQ rendah bila bercinta. Nak bercinta, tapi terpikat kat lelaki yang bad boy. Lelaki yang jahat. Lelaki tu pulak mintak bukan-bukan. Korang pulak, atas demi sayang, main kasi je. Gambar tak pakai baju lah. Video selepas mandi lah. Dan benda-benda macam ni lah yang contribute kepada punca kenapa orang kata bercinta tu haram.

If you girls tak berkahwin lagi tapi dah pernah tunjukkan body korang kat lelaki, then you are plain stupid. Well, aku bet yang lelaki tu dah lari dengan perempuan lain kan? See, told you. You are just plain stupid.

Kalau kau pergi ke Ustaz A, dia mungkin akan kata bercinta itu haram. Kalau kau pergi ke Ustaz B. Dia mungkin akan kata bercinta tu tak haram. Sebab itu lah korang jangan stick dengan satu pihak je. Kaji sendiri. Kalau ada 10 ustaz, rujuk 10 ustaz tu. Kalau 1 ustaz kata haram tapi 9 lagi kata tak haram, then, kenapa nak lean on that one?

Bercinta lepas kahwin is good. Very good. Tapi make it as bercinta sebelum kahwin adalah haram adalah not a really good idea. 

UPDATE : USTAZ Asri (Dr MAZA) - Bercinta tidak haram.



Rabu, 14 Disember 2011

Pre-Post : Long Distance Relationship

Assalamualaikum







Aku agak tertarik dengan intro video ni. And currently, aku tengah dok menulis tentang Long Distance Relationship. Tapi, sebelum aku bagi tahu tentang pendapat aku pasal LDR, aku nak tanya.

"Apa pendapat korang tentang LDR ni?"

Anyone?



Ahad, 11 Disember 2011

iPhone 4S - Official Launch by Celcom .

Assalamualaikum



Well, currently I got problem with my service line. Asyik stuck je bila main BBM. Nak bermanja pun susah. So, honestly mission untuk mencari line and servis provider baru dah lama start cuma tak tahu yang mana paling sesuai. And tup-tup, someone told me yang Celcom punya coverage adalah sekitar 95% di seluruh Malaysia which is paling luas since Celcom adalah telco yang paling lama di Malaysia. So, Yup, for me the coverage is important. Sebab I really hate duduk di kawasan pedalaman and stuck dengan smartphone yang tak ada line. Bila dah tak ada line, surely tak boleh main multiplayer online game seperti kebiasaan. Not only play the games, but also, browsing the net and chatchatchat with my girl(s). Dan dari my own experience, kalau ada problem dengan line dan service Celcom, just contact the Celcom Customer Service. Customer Servisnya memang terbaik sebab dulu pernah call untuk bertanyakan pasal masalah Celcom Broadband. So, Celcom is not that bad dari apa yang orang kata.

And pagi semalam (Jumaat), ada satu email masuk and bagi tahu yang Celcom akan buat pelancaran iPhone 4s secara official. Yeah, iPhone 4s. Actually kan guys, I never had an iPhone especially iPhone 4. Tapi, pergi mana-mana je nampak iPhone. Pergi kelas, nampak iPhone, balik kelas nampak iPhone. Buka TV dan youtube pun nampak iPhone. Well, no doubt yang iPhone 4 adalah smartphone yang paling ramai artis-artis di seluruh dunia pakai. And now, the latest model for iPhone dah up to go which is iPhone 4s.


But, iPhone 4S ni anda hanya boleh beli bermula dari 16 December 2011. Sebab itu adalah the first day korang boleh dapatkan iPhone 4S di Malaysia secara official. So, macam mana nak jadi antara orang yang paling awal pegang iPhone 4s ni? Easy. Anda just perlu pre-register di Website INI. iPhone 4s tu anda akan dapat semasa Celcom’s Official Launch which is pada 16 Dec 2011, di La Bodega, Bangsar Shopping Centre KL. Make it fast sebab tarikh tutup re-register tu adalah pada 13 December.

Dan jangan risau about pembayaran, as far as I know di Celcom memang boleh buat 0% Easy Payment Plan untuk pemegang card Maybank, CIMB, CitiBank, HSBC and RHBb. Also, no fee required kalau anda bayar guna AEON Credit Financing.

Well, apa yang membezakan antara iPhone 4s dengan iPhone sebelumnya?


  • 8-megapixel camera 1080HD : Click here untuk tengok sample clip yang dirakam guna iPhone 4s.
  • Dual-core A5 processor: Kalau korang rasa iPhone 4 smooth gila, then cuba guna iPhone 4s. 
  • iOS 5: Over 200 new features to bring your mobile experience to a whole new level!
  • iCloud: Sistem terbaru untuk iPhone. Store your music, photos, documents and push wirelessly to all your devices.
  • Super awesome Siri : Your real girlfriend.

    The Awesome Siri
    For the first time ever, I am so impressed dengan teknologi smartphone zaman sekarang. Ingatkan, teknologi future yang bercakap dengan gadis virtual tu tak boleh jadi kenyataan. Tapi seriouslly, Apple dah upkan teknologi telephone pintar ke satu level yang awesome. I don't want to oversell the Siri and iPhone 4. But, look at this.




    And THIS.



    AND THIS
     


    Credit to JK


    Serious best. Just cakap. Ask. And Siri akan buat semua benda. I want this phone, badly. -_-


    *****************

    So, why you guys need to pre-register dengan Celcom kalau nak beli this phone? First, sebab ianya easy. Semuanya di buat secara online. Just submit your details and then you guys akan dapat email dari Celcom untuk confirmkan pembelian anda. And jangan lupa, print out that email dan bawa ke event yang akan berlangsung pada 16 Dec nanti. Oh oh, one more, pre-register is good sebab once anda dah pre-register, anda akan dapat priority queue masa kat event tu nanti.

    First queue akan bermula pukul 9pm (15 Disember 2011) dan midnight sales akan bermula pukul 12am (16 Disember 2011).

    Psss. Siri is awesome habis kan? Nak-nak bila guna suara perempuan.



    Khamis, 8 Disember 2011

    This Is So Friendship, and Relationship.

    Assalamualaikum


    Stereotype or reality?


    Selasa, 6 Disember 2011

    Tips Survive And Tak Nak Sedih Bila Putus Cinta / Break Up

    Assalamualaikum


    Hello gadis-gadis yang kena dump sekalian. Whats up? Menangis lagi? Olololo.

    Pada hari yang indah nan mulia ini. Abang K dengan rajin dan baik hatinya ingin menolong kaum-kaum lemah perempuan sekalian memulihkan hati nan luka tersebut. Mana tak nya, Abang K kesian tengok korang asyik kena dump je kan? Dengan itu, Abang K mewakili semua Dumpers di seluruh dunia, memohon maaf andai kata anda semua terasa dan merana di atas pen-dumpian tersebut. Dan lagi-lagi maaf jikalau anda semua di dump even anda semua dah setia gila kat boyfriend(s), husband and skandal(s) anda sekalian.

    Sebenarnya, sebelum ini dah banyak sangat Abang K terima pertanyaan perihal per-dumpian dan Tips Untuk Survive Bila Putus Cinta termasuk Tips Lupakan Boyfriend / Girlfriend / kekasih. Tetapi entah macam mana, baru sekarang Abang K terasa nak buat tips ini. Biasalah, sebagai lelaki sejati, mana bisa tengok gadis bersedih lelama ye tak?

    So girls yang wangi sekalian. Apa yang perlu korang buat bila dah kena dump oleh seseorang yang korang gila-gila sayang?

    Cry.
    First thing first, CRY. If you really love him and you cant forget him and you really want to cry then cry. Cry out loud. Get yourself a room, bathtub and whatsoever and cry. Cry memang tak boleh selesaikan masalah. Korang menangis macam mana sekali pun, boyfriend korang tetap in love dengan gadis lentik di tempat kerja dia. Korang nangis keluar air mata darah macam mana sekali pun, suami korang tetap bermanja-manja dengan janda anak lapan di kampung sebelah. So yes, menangis tak boleh selesaikan masalah TETAPI, memangis boleh membuatkan korang sedikit lega.

    Why the hell in earth menangis boleh buat korang berasa lega? Well, if I not mistaken, kandungan dalam air mata adalah Manganese which is satu bahan yang boleh kasi efek kat kita punya mood. Which is, akan meningkatkan ketenangan dalam diri kita. Sebab tu lah menangis tu bagus tau.   


    Cakap pasal menangis, aku ada sedikit tips untuk korang yang kekurangan kasih sayang lelaki ni. Ya, tips dia adalah perihal menarik lelaki handsome untuk terpikat kat korang. Macam mana? Senang je which is menangis di public. For example, korang cari la pelusuk or penjuru di dalam semua mall, then korang menangis lah comel-comel kat situ. Aku bet, nanti sure akan ada jejaka yang gentleman yang datang sambil menguhulurkan sapu tangan sambil bertanya "Awak perlukan bahu untuk lean on?".  Tapi kalau tak ada juga lelaki yang hulur sapu tangan kat korang, then tu maksudnya korang tak cukup comel dan tak cukup cantik lah. Oh oh, lupa nak bagi tahu. Ni tips untuk gadis cantik dan comel sahaja. Hihi.

    Delete all of social networks and contacts.
    Yaaa. Dunia dah maju. Siapa lagi yang tak ada account social network ye? Eh ada lagi ke makhluk yang tak ada social networks? Ada? Bullshit. And, aku bet yang kat social network tu sure banyak gila kenagan manis zaman cinta korang tengah mekar dulu kan? Yesss, di Facebook misalnya, sure korang pernah bermanja-manja kan? Share itu, share ini. Then bila ada stalker pandang, buat-buat like dan sebagainya. After all sure akan rasa suwit kan? Lagi-lagi sweet bila setiap hari, si ex asyik kasi quote ayat-ayat manis dan lagu jiwang kat wall Facebook korang. Somehow korang mesti akan rasa cair dengan kenangan ni kan?

    But don't! Don't cair! You want to forget him, then you need to be strong, girl. And a strong girl akan boleh block Facebook dan delete nombor orang yang dia sayang. And korang mesti tertanya-tanya

    "Apasal pulak nak kena delete and block Facebook, Twitter dan nombor phone dia?"

    Well, the answer for this stupid question is easy which is, you still in love with him but he is not. Which is you bertepuk sebelah tangan which is not good. Which is why not good? Which is because you gonna be a stalker. Which is you gonna stalk him. Which is you gonna stalk his Facebook and when you find out yang dia tengah bermanja-manja dengan kawan baik korang, korang akan rasa seperti belakang badan korang ditusuk dengan benda tajam. Dan korang tahu kan penghujung cerita ni? Yeah, korang akan menangis again di dalam mall dan tak akan ada jejaka gentleman datang untuk hulur sapu tangan sebab korang tak cukup comel.

    Motivasikan diri korang untuk move on. - Don't cry depan dia.
    This tips adalah about to make you forget him. Bukan dapatkan dia balik dengan simpaty yang membuatkan korang nampak macam hopeless pathetic girl. So, bila korang dah kena dump tu, korang nak merayu-rayu lagi buat apa. Dah orang tak suka, nak buat macam mana.


    So, andai kata dah 5 bulan that boy tinggalkan korang, korang jangan la buat muka sedih dan mengharap simpati bila korang berjumpa dengan dia semula. Buat seolah-olah dia tak penting bagi korang. Contohnya, ex korang adalah budak sama kelas dengan korang semasa sekolah menangah. And then, dia akan datang masa reunion pada minggu hadapan. Tapi korang takut untuk pergi sebab korang tahu korang still sayangkan dia. Korang takut yang korang akan menangis bila korang nampak dia. But don't! Cari la mana-mana lelaki yang tough, handsome dan ada kereta untuk dipergunakan. Ajak dia pergi ke reunion and tunjukkan yang korang happy tanpa ex korang.

    Tapi kan, aku ada satu taktik jahat khas untuk kaum perempuan. Andaikata la reunion tu dibuat kat shopping mall or tempat-tempat public dan ex korang yang dump korang tu ada kat situ, korang boleh laju-laju pergi kat dia dan sepak celah kangkang dia. Jangan risau, bila seorang perempuan tampar or pukul lelaki di khalayak ramai sambil buat muka sedih, sure orang sekeliling akan anggap yang si lelaki tu dah curang. Thus, korang boleh walk away dengan tersenyum riang. Nice kan? Nice kan? Yaa, I know I'm good.

    Buang semua barang-barang dia yang boleh mendatangkan kenangan.
    Burn baby burnnnn. Come on, dia dah dump kau. Kau nak simpan barang dia buat apa lagi? Dia ada bagi kau emas dan permata? Jual and then hasil jualan tu korang boleh buat bershopping. Dia pernah bagi baju kat korang? Koyak-koyakkan dan buat tempat alas kaki serta kain buruk. Dia pernah bagi korang bebear? Print out gambar ex korang besar-besar dan tampal gambar tu kat atas muka bebear tu dan jadikan bear tu sebagai punching bag. See? Life is easy. Don't make it complex.

    Kalau korang betul-betul nak lupakan si dia dan move on, then korang patut buang semua barang dia. Buang semua kenangan manis kau dan aku bersama si dia. Buang semua. Jangan tinggalkan satu pun. Sebab benda-benda yang diberi oleh ex ni somehow sure akan mengingatkan korang kat dia dan kat kenangan korang. Bila korang ingat kat kenangan korang, surely lah korang susah nak move on.

    Don't fall in love with good memories. Fall in love for the better future.

    Don’t be lonely - Enjoy your damn life.
    Buat benda-benda yang korang tak boleh buat semasa bersama dengan ex korang. Tonton cerita korea misalnya. Yeah, always distract your mind. Dont let your mind think about him. This world is fun. Ianya dipenuhi dengan benda-benda lara dan yang melalaikan. So, go for it. Shopping mall is everywhere. Gay clubs too.


    You know girls, you should lepak-lepak kat gay clubs kat Malaysia ni. Aku ada seorang kawan lelaki ni. Dia belajar kat UniKL Micet kalau tak silap aku. Nama dia Sinclair Wong (Bukan nama sebenar. Nama sebenar adalah Habibullah Abdul Rais - Add him Facebook please). Dia ni suka gila lepak kat Gay Club. Bagi dia, Gay Clubs adalah rumah pertama dia. Rumah kedua dia adalah di Kedah. Dia bagi tahu aku yang masa dia lepak-lepak kat Gay Club, dia jumpa banyak perempuan tulen. Perempuan perempuan tu kata, lepak kat gay club ni bagus sebab sure tak akan ada lelaki yang nak tackle dan kacau perempuan. Dan yang bestnya, perempuan ni rasa safe je bila lepak-lepak dengan gay. Dengan kata lain, kalau ada lelaki tegur perempuan kat Gay Club, itu maksudnya lelaki tu nak berkawan dengan perempuan tu tanpa sebarang agenda. Nice kan? Ingat senang ke nak cari lelaki yang nak berkawan rapat dengan korang tanpa ada romantic feeling? Susah beb.

    Play Dota.
    Korang tahu tak apa yang lelaki akan buat bila putus cinta? Ya, play Dota. Nuff said.

    You are single, then go mingle.
    Kalau dulu, korang asyik ber YM dengan pakwe korang je. Pagi petang siang malam, mesti YM. Kalau tak YM, Skype. Kalau tak Skype, BBM. Kalau tak BBM, main webcam sambil londehkan baju. Tapi itu dulu. Itu dengan pak we korang kan? Alaaa, aku tau lah. Korang kan perempuan. Mesti suka suruh boyfriend korang londehkan baju nak tengok six packs kan kan kan? Tapi sekarang ni pakwe korang dah dump korang. Dia dah tak sayang korang dah. Dia tengok muka korang pun dah naik menyampah. So, there is no reason untuk korang main webcam sambil main londeh-londeh baju dah kan?


    But, ianya adalah satu good reason untuk korang luaskan social circle korang. Get known. Join aktiviti kerakyatan. Buat tweetup ke, Facebook gathering ke apa ke. Flirt dengan jejaka sixpacks ke. Buat je apa-apa aktiviti sosial yang korang tak boleh buat masa tengah in relationship dulu. Be a creazy girl. Buat girls out and buat benda-benda gila serta tak masuk akal. Mana la tau kot-kot masa korang tengah buat aktiviti gila tu, ada bekas Imam Muda or Ustaz Don nampak korang and dia rasa korang perlukan pembimbing ke jalan yang benar. And then, siapa lagi yang nak mimbing korang kalau bukan dia ye tak. Tup-tup dia datang rumah korang nak meminang korang. Kan happy ending tu? 

    Tapi cerita pasal Imam Muda dan Ustaz Don ni berlaku dalam blog aku je lah. Kat realiti jangan harap la boleh berlaku. Apa korang ingat Imam Muda dan Ustaz Don nak ke kahwin dengan perempuan yang gila sebab baru putus cinta? Please.

    **************

    Well, even korang setia macam mana sekali pun, lelaki mungkin akan dump korang semua. Biasalah, lelaki kan kaum penyayang. Kasih sayang dieorang terlampau banyak untuk dicurahkan kepada seorang gadis. Je.

    And, don't hate boys please. Dont make it as "Semua lelaki sama je" sebab korang tak jumpa lagi dengan semua lelaki lebih-lebih lagi lelaki yang lahir pada 1990, baik, setia dan berasal dari Kuantan Darul Iman ni. Well, aku dengar, orang Kuantan semua setia-setia orangnya.

    Hope aku boleh apply semua benda ni kalau aku kena dump. *Nangis* 



    Jumaat, 2 Disember 2011

    Love Eww-eww : The Reacher vs The Settler

    Assalamualaikum


    Hello lovebirds and angrybirds sekalian. Skandal sihat?

    Aku bet yang some (most) of you guys bila baca je tajuk entry ni, mesti korang akan teringatkan cerita bersiri How I Met Your Mother kan? Yeah, How I Met Your Mother (HIMYM) adalah one of my favorite TV show all the time. And korang tahu tak kenapa cerita tu famous gila? Sebab cerita tu bukan cerita sitcom bodoh-bodoh. Cerita tu is about life, suka, duka, gelak ketawa dan sebagainya. Dan most of the issues, adalah betul. Sampaikan masa korang tengok cerita tu, korang akan terasa seolah-olah cerita tu cakap pasal korang. But, dalam entry ni aku bukan nak fokuskan pasal citer tu. Aku nak fokuskan pasal isu yang ada dalam episode 13 season 5 HIMYM which is pasal The Reacher vs The Settler dalam love relationship.

    Hold on Kay, what the fuuuu is The Reacher and The Sattler?


    Dari buku motivasi yang aku pernah baca dulu, katanya dalam satu perhubungan, adalah mustahil yang both of you ada level of sayang dan cinta yang sama dengan pasangan. Aku ulang, mustahil. Dengan kata lain, kekasih korang mungkin sayangkan korang lebih dari korang sayangkan dia dan mungkin, korang sayangkan dia lebih dari dia sayangkan korang. And if, korang sayangkan pasangan korang gila-gila dan sanggup buat apa saja demi dia, then korang adalah The Reacher. And if korang jenis yang cool, love your pasangan but not that really into mesra-mesra and jiwang-jiwang, then you are The Settler.

    The Reacher
    • Someone yang not hot, not cute and not handsome. Kaya pun tak. Tapi di atas nasib baik, dia berjaya dapat someone yang above of his/her league and level which is lagi cantik, or handsome.
    • Ada keyakinan diri yang rendah.
    • Mudah jealous dalam relationship.
    • Selalu clingy terhadap pasangan dan mudah berasa insecure.
    • Sanggup buat apa je demi pasangan.
    • Selalu di control.
    • Kalau dia merajuk, pasangan tak akan pujuk; Kena pujuk diri sendiri.
    • Tapi kalau pasangan merajuk, dia cepat-cepat pujuk.
    • Susah untuk marah pasangan walau apa pun pasangan tu buat.
    • Kalau pasangan buat benda-benda yang boleh mendatangkan kecil hati, The Reacher akan tutup sebelah mata.
    • Sebelum start in relationship dulu-dulu, dia lah yang buat first move dan luahkan perasaan. 

    The Settler.
    • Someone yang hot, top, cute and handsome tapi in relationship dengan someone yang bawah dari level dia which is someone yang tak handsome dan tak cute dan low confident.
    • Ada keyakinan diri yang tinggi.
    • Teramat-amat-amat-amat susah untuk berasa insecure.
    • Selalu relax-relax sebab tahu pasangan tak akan curang. 
    • Jealous terhadap pasangan amat jarang berlaku.
    • Ego yang tinggi.
    • Kalau pasangan merajuk, dia tak akan pujuk.
    • Mendominasi perhubungan.
    • Nak makan kat mana, pergi mana dan sebagainya adalah based on kemahuan The Settler.
    • Kalau The Settler kata "NO", The Reacher tak akan banyak cakap.

    Aku bukan nak kata rupa paras dan fizikal amat penting dalam perhubungan. Tapi aku nak bagi tau yang biasanya, rupa paras lah yang melahirkan self confident. Dan self confident lah yang penting untuk lahirkan perasaan percaya kat pasangan. For example, korang ni girl. Melayu. Alah, awek melayu, apa lah sangat. Harap make up je tebal. Then korang kahwin dengan celebrity yang handsome macam Neal Caffrey or Damon Salvatore yang ada berbilion lemon of fanatic fans. Sure korang akan rasa insecure gila kan? Mana tak nya. Asal dia keluar pergi shopping je, beratur awek-awek oversea yang hot-hot dan sexy-sexy nak tangkap gambar bersama. And then, korang sebagai wife, apa perasaan korang? If korang ada keyakinan diri yang tinggi, then it is okay lah. Tapi kalau dah muka korang penuh dengan lapisan bedak yang tutup jerawat plus badan tak mantap, kulit pulak tak cerah, sure korang akan rasa insecure dan tergugat kan? If yes, then, you are The Reacher and he is The Settler.

    In another case pulak, korang ni tak hot. Korang berkulit gelap. Tapi korang adalah penulis buku yang amat terkenal di serata dunia. Sampaikan JK Rolling pun kalah dengan korang. Korang ada segalanya. Korang ada rumah besar. Korang ada kereta mewah. Dan korang ada pendapatan yang tinggi even muka korang tak cantik. And yang paling penting, self-confident korang amat lah tinggi.

    Then entah macam mana ketika perlancaran buku terbaru korang, korang terserempak dengan seorang peminat fanatik korang. Peminat fanatik korang tu lelaki. Dia pulak handsome sikit dari average guy. Dan yang bestnya, dia amat-amat tergila kan korang. Semua majlis perlancaran korang, mesti ada dia. And setiap kali jumpa, dia mesti bawakan bunga dan tunjukkan sixpacks dia untuk memikat korang. And last-last, both of you guys ber-in relationship. Dan dalam relationship tu, aku boleh kata yang si lelaki tadi tu sure akan jadi The Reacher which is, dia mungkin akan ikut apa je yang korang cakap. And tak mustahil dia akan mudah rasa jealous kalau ada fans lelaki lain yang mendekati korang.


    For The Settler, dia jarang berasa jealous bila pasangan dia borak-borak dengan someone yang berlainan jantina sebab deep inside of her/him, dia berkata

    "Dia tak kacak. Mustahil lah akan ada orang lain yang suka kat dia kan? Then, tak perlu lah aku takut kalau dia spend masa kat luar lama-lama dengan kawan-kawan perempuan dia pun". 

    And don't get me wrong. Itu tak bermasud yang dia tak sayang kat korang. Dia cakap macam tu sebab dia ada keyakinan diri yang tinggi dan dia percaya kat pasangan dia hampir seratus peratus. Thus, The Settler tak akan mudah berasa jealous and pada masa yang sama, relationship dia berjalan dengan semooth dan aman.

    Biasanya, The Settler juga tak akan ada masalah dengan jealousy bila pasangan dia berchatting di Facebook, tak ada masalah dengan orang ke tiga bila pasangan pergi bersosial dan macam-macam lagi. Sebab tu lah kadang-kadang, korang akan nampak perempuan lawa update status macam

    "Saya tak nak dapat suami yang handsome-handsome. Nanti ramai bitches nak mengorat. Lelaki makin kan tua makin tinggi saham."

    Ya, lelaki ni macam harga tanah. Makin di makan usia, makin bernilai. Perempuan pulak, macam kereta. Makin di makan usia, makin jatuh harganya. Ye tak?


    And biasanya, The Settler akan membuat pilihan tanpa minta pendapat dan persetujuan dari The Reacher. Contohnya, boyfriend korang yang handsome dan digilai ramai tu nak beli motosikal baru. Dia bagi tau korang yang dia nak beli motor tu. But then, korang kata "Alaa, kan dah ada kereta. Nak beli motor buat apa lagi? Wuwuwu". But then, sedar-sedar, dia datang rumah korang dengan motor baru dia. Ya, dia still beli juga sebab dia tahu yang dia mendominasi hubungan dan awek dia tak akan berani control dia.


    Tapi Abang K. Macam mana kalau saya bukan The Settler dan The Reacher? Boleh tak kalau saya di antara The Reacher dan The Settler? Sebab saya kadang-kadang jealous gak tengok boyfriend-boyfriend saya pandang perempuan lain.

    Actually, The Settler dan The Reacher ni boleh berubah-ubah. Sekejap si perempuan jadi The Settler. Sekejap, si lelaki pulak jadi jadi Reacher. Ia mungkin tidak tetap. And, ada je pasangan suami isteri yang tak wujud istilah The Settler dan The Reacher dalam hubungan dieorang ni. Biasanya, pasangan tu adalah pasangan yang suka-sama suka tanpa perlu banyak usaha. Tak pun, pasangan yang tak ber-in relationship based on "Crush", "Secret Admire" dan suka diam-diam.

    Contohnya, masa balik dari kelas, korang rushing nak pergi ke makmal komputer. Tengah-tengah on the way tu, korang terlanggar seorang brader ni. And then, macam biasa lah. Bila mata bertentang mata, hati terus terpikat. So, both suka sama suka-sama suka at the first place and both of them adalah dalam league dan level appearence yang sama. Dengan kata lain, both of them sama rata. Bila aku kata sama rata, maksudnya both of them mungkin akan jealous tentang sesuatu perkara sahaja, bergaduh atas satu perkara sahaja dan mungkin mengalah terhadap sesuatu perkara sahaja. Dan aku rasa, ini lah yang paling ideal dalam setiap relationship.
     
    Well, self-confident tu amat penting. Dan most of the cases, orang yang ada high confident ni adalah orang yang ada penampilan yang bagus dan cantik dari segi fizikal. Itu fact.

    So, which one are you. The Reacher or The Settler? Or both, maybe?


    Disclaimer

    This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

    The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

    This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

    For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

    Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

    Light 18sx contents.

    All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
     
    Powered by Blogger