Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2011

Betul Ke Dosa Orang Yang Berkecil Hati Lagi Besar?

Imej
Assalamualaikum


Hello gadis yang berkecil hati dengan jejaka dumpers sekalian. What's up.

Sejak beberapa hari lepas, aku perasan yang dunia maya TwitterJaya, Facebook serta Blogosphere dipenuhi dengan new status yang mampu menarik minat aku. Minat aku bukan tertarik untuk bash awek comel serta gedik. Tapi... ya, curiousity. Benda apa yang membuatkan aku curious ni? Well, ini:

"Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati"
Bila aku baca ayat di atas, aku pun macam "Oh, ilmu baru dari Twitter. Sekali sekala dapat hadis or Islamic quote macam ni kan bagus." Tapi selepas beberapa hari, quote di atas membuatkan aku tertanya-tanya. Ianya bugs me like hell. Dan aku juga terfikir. Adakah ianya satu hadis? Adakah ianya satu quote dari para ulama or hanya rekaan?
Disebabkan curious sangat, aku pun Google lah. Bila aku Google, baru lah aku tahu yang ramai gila dah yang update blog tentang betapa …

Rasa Macam Nak Kahwin.

Imej
Assalamualaikum



Aku buka mata. Dah pukul 12 tengah hari. Semalam kerja dengan tekun hingga penat sampaikan terpaksa tidur sepas subuh. Ah, tabiat lama aku yang susah hendak di tinggalkan.

Aku check iPhone 8 aku. Ada satu iMesengger dari anak sulung.

"Daddy, tadi Along ada jumpa awek comel kat airport. Dah la comel, mantap pulak tu. Sampai segan gila nak tegur. Tapi agak-agak Daddy, boleh berjaya tak kalau Along tackle dia?"

Aku menarik nafas panjang. Kemudian hembus perlahan-lahan sambil menggelengkan kapala. Kecewa dengan anak sulung ku sendiri. Dari kecil aku didik, tapi begini hasilnya. How can dia boleh segan-segan nak tegur awek comel? Sebagai lelaki sejati, istilah segan tak akan pernah wujud bila berada di hadapan perempuan. Segan-segan tu semua bullshit.

"Apasal pulak boleh segan ni? Kan Daddy dah kata depan perempuan kena high confident?"

Apa guna jadi lelaki kalau tak confident serta malu-malu? Ada ke perempuan yang nak? Okay fine memang ada sebab lelaki …

Software Yang Patut Anda Download Untuk Tahun 2012

Imej
Assalamualaikum
Hello handsome boy and handsome girls sekalian.

So, tahun baru bakal menjelang. Kita akan masuk ke tahun 2012. Anda semua dah sedia doa-doa akhir tahun? Kalau dah, bagus. But, macam mana dengan laptop serta PC anda. Adakah ianya sentiasa up to date? NO? Well good because Abang K datang to the rescue.

Tapi, sebelum aku membebel panjang, aku kena lah letak disclaimer supaya Google tak membebel kat aku balik. Korang buat tak reti baca je ya?

Disclaimer:
All download-able form of file(s) shown on this blog are just for non-commercial use only.I do not own any of the files.This blog and the owners did not host and store the files in their server(s).The link(s) are indexed drom the other sites which is not connected and not associated with the owners of this blog.The files are for demo and general information only.Those files and programs must be deleted within 24 hours after the download.You are agreed with this term as clicking the download buttons and links.
So, dah read…

Pendapat : Hubungan Jarak Jauh / Long Distance Relationship.

Imej
Assalamualaikum


Hello gadis dan jejaka sekalian. Apa khabar?

Well, korang tahu tak apa itu Long Distance Relationship? Ya, known as LDR or Perhubungan Jarak Jauh. Tak kurang juga dengan panggilan Percintaan Jarak Jauh (PJJ). Seperti yang anda perasan, Long Distance Relationship or LDR ni nampak amat sweet kat dalam movie dan amat romantik kat dalam video clip lagu. But here is the thing,

"Bolehkah ke-sweet-an itu berkekalan hingga ke alam perkahwinan?"
"What if distance bukan hanya memisahkan jarak tapi juga memisahkan hati?"
"Kalau dah kahwin? Boleh ke kita maintain kasih sayang dengan someone yang tak ada di depan mata kita?"

Untuk pengetahuan korang, zaman sekarang ni most of remaja dah start belajar jauh dari kampung halaman masing-masing. Ada yang duduk US. ada yang duduk UK. Ada yang duduk Jepun. Semuanya dah jauh dari keluarga. Tapi, bukan hanya jauh dari keluarga. Malah, jauh dari skandal / kekasih / tunang / suami / isteri masing-masing. Ta…

Declaration of Hukum Haram : Beza Antara Couple dan Bercinta.

Imej
Assalamualaikum


Aku dah pernah tulis pasal hukum bercouple ni dulu-dulu. Korang boleh rujuk kat Entri Pertama, Entri Ke-2 dan Entri Ending. Dan macam biasalah, kalau korang nak komen, sila baca dulu apa yang aku nak tulis. Kalau tak, awal-awal aku dah cantas.

Dan kalau korang perasan, aku ada banyak kali larang perempuan fall untuk lelaki sampai kan ramai pelik sambil bertanya:

"Mr. K, kau banyak tak setuju kalau perempuan bercouple dengan lelaki sebab lelaki tak boleh dipercayai. Dan kau banyak menentang couple dalam entry Islamik kau. Tapi kenapa entry-entry lain kau banyak pasal love-love? Bukan ke bercouple tu haram?"
Kalau korang tengok entry di blog aku ni, memang obvious sangat lah yang aku banyak bercakap pasal love. Banyak bercakap pasal relationship. Dan bila masuk bab relationship, mesti ada orang yang komen pasal:

"Tak payah buat semua tu. Baik bercinta selepas kahwin je. Baru lah halal. Benda haram macam ni tak lama."
Komen macam komen kat atas kadang-…

Pre-Post : Long Distance Relationship

Imej
Assalamualaikum







Aku agak tertarik dengan intro video ni. And currently, aku tengah dok menulis tentang Long Distance Relationship. Tapi, sebelum aku bagi tahu tentang pendapat aku pasal LDR, aku nak tanya.

"Apa pendapat korang tentang LDR ni?"
Anyone?



iPhone 4S - Official Launch by Celcom .

Imej
Assalamualaikum



Well, currently I got problem with my service line. Asyik stuck je bila main BBM. Nak bermanja pun susah. So, honestly mission untuk mencari line and servis provider baru dah lama start cuma tak tahu yang mana paling sesuai. And tup-tup, someone told me yang Celcom punya coverage adalah sekitar 95% di seluruh Malaysia which is paling luas since Celcom adalah telco yang paling lama di Malaysia. So, Yup, for me the coverage is important. Sebab I really hate duduk di kawasan pedalaman and stuck dengan smartphone yang tak ada line. Bila dah tak ada line, surely tak boleh main multiplayer online game seperti kebiasaan. Not only play the games, but also, browsing the net and chatchatchat with my girl(s). Dan dari my own experience, kalau ada problem dengan line dan service Celcom, just contact the Celcom Customer Service. Customer Servisnya memang terbaik sebab dulu pernah call untuk bertanyakan pasal masalah Celcom Broadband. So, Celcom is not that bad dari apa ya…

This Is So Friendship, and Relationship.

Imej
Assalamualaikum


Stereotype or reality?

Tips Survive And Tak Nak Sedih Bila Putus Cinta / Break Up

Imej
Assalamualaikum


Hello gadis-gadis yang kena dump sekalian. Whats up? Menangis lagi? Olololo.

Pada hari yang indah nan mulia ini. Abang K dengan rajin dan baik hatinya ingin menolong kaum-kaum lemah perempuan sekalian memulihkan hati nan luka tersebut. Mana tak nya, Abang K kesian tengok korang asyik kena dump je kan? Dengan itu, Abang K mewakili semua Dumpers di seluruh dunia, memohon maaf andai kata anda semua terasa dan merana di atas pen-dumpian tersebut. Dan lagi-lagi maaf jikalau anda semua di dump even anda semua dah setia gila kat boyfriend(s), husband and skandal(s) anda sekalian.

Sebenarnya, sebelum ini dah banyak sangat Abang K terima pertanyaan perihal per-dumpian dan Tips Untuk Survive Bila Putus Cinta termasuk Tips Lupakan Boyfriend / Girlfriend / kekasih. Tetapi entah macam mana, baru sekarang Abang K terasa nak buat tips ini. Biasalah, sebagai lelaki sejati, mana bisa tengok gadis bersedih lelama ye tak?

So girls yang wangi sekalian. Apa yang perlu korang buat bila dah…

Love Eww-eww : The Reacher vs The Settler

Imej
Assalamualaikum


Hello lovebirds and angrybirds sekalian. Skandal sihat?

Aku bet yang some (most) of you guys bila baca je tajuk entry ni, mesti korang akan teringatkan cerita bersiri How I Met Your Mother kan? Yeah, How I Met Your Mother (HIMYM) adalah one of my favorite TV show all the time. And korang tahu tak kenapa cerita tu famous gila? Sebab cerita tu bukan cerita sitcom bodoh-bodoh. Cerita tu is about life, suka, duka, gelak ketawa dan sebagainya. Dan most of the issues, adalah betul. Sampaikan masa korang tengok cerita tu, korang akan terasa seolah-olah cerita tu cakap pasal korang. But, dalam entry ni aku bukan nak fokuskan pasal citer tu. Aku nak fokuskan pasal isu yang ada dalam episode 13 season 5 HIMYM which is pasal The Reacher vs The Settler dalam love relationship.

Hold on Kay, what the fuuuu is The Reacher and The Sattler?


Dari buku motivasi yang aku pernah baca dulu, katanya dalam satu perhubungan, adalah mustahil yang both of you ada level of sayang dan cinta yang …