Rabu, 14 Disember 2011

Pre-Post : Long Distance Relationship

Assalamualaikum







Aku agak tertarik dengan intro video ni. And currently, aku tengah dok menulis tentang Long Distance Relationship. Tapi, sebelum aku bagi tahu tentang pendapat aku pasal LDR, aku nak tanya.

"Apa pendapat korang tentang LDR ni?"

Anyone?



146 Comments:

cik-terompah berkata...

dugaan weh! hanya orang yang betul2 kuat. yang tahan dengan cemburu, kata2 orang. insyaAllah boleh hadap dgn LDR..

tapi pokok pangkal bagi aku adalah TRUST.

no relationship = no trust.

kan?

Tanpa Nama berkata...

LDR aku gagall.boleh bertahan 5 months only.

oshinz berkata...

LDR okeh je if masing-masing pegang konsep percaya, jujur dan telus. dalam mana-mana perhubungan pun, mesti ada kepercayaan kan.

ainunITUmata berkata...

10% je kemungkinan utk bertahan..kalau bertahan pun maybe ada pihak yang main belakang..
tapi kalau dah kawen lain cerita la..

IEQAH berkata...

yeahhhh sangat tertarik jugakkk :)

jeeha ulfa berkata...

for me, it needs commitments from both parties. everything akan jadi baik-baik saja kalo dua2 syg satu sama lain dan tak main perempuan atau laki lain.

p/s; only strong ppl boleh tahan LDR. it hurts alot act. :)

MSMF daily diaries berkata...

Me tgh lalui LDR ny. Seriously memang kena betul2 kuat. Kepercayaan sesama pasangan memang penting. Kalau kurang kepercayaan, memang get ready pergi meninggal je lah relationship tu. Hihi

Oh Hyuk berkata...

org yg sanggup tu org yg penyabar ? *salute*

syazawati ramly berkata...

sangat jauh actualy.

yang tersebot berkata...

kalau rase tade kepercayaan dalam diri masing2 jangan mimpi nak ade LDR.

e|m|a berkata...

Ingat filipin punye vid. rupenye malaysia. Yg intro n ending tu kat subang park. hoho

For me; its better ldr than selalu kat depan mata. kbai.

imm eusoff berkata...

Aku LDR dah 4tahun. Jumpa memang jarang. Bila gaduh mmg sakit sbb xdpt face-to-face. Memula mmg payah. Byk dugaan. Byk yg kacau. Shak itu ini sbb tak nampak depan mata.

Tapi bila relaiton tu makin kukuh, rasa dia beza dgn couple yg hari2 jumpe. kita akan lebih menghargai pertemuan & relation tu. Jujur, Percaya, Ikhlas itu sgt penting =)

Tanpa Nama berkata...

LDR is much more better.

pia_sofia berkata...

=.=" .. kalau pilih nyawa then u'll come n kill me? HAHA~

okeih~ video nieh awal2 looks so sweet.. kannn?? tpi long distance relationship nieh 4eva.. sob sob..

T.T (nangis laju2)

Tanpa Nama berkata...

Dilema.. nak terus kan atau x...

HuneySugar♥♥ berkata...

Long distance relationship ? Ianya akan bertahan lama if 2 person decide to protect and care each other. :)

Lady N berkata...

Dah nak masuk setahun kitorang dlm LDR. yes ada ups and downs.

bila down susah jugak nak settle sebab susah nak jumpa. telefon n internet je penghubung. kalau ada masalah selalunya bukan sebab org ketiga. so far mmg takda org ketiga dlm r/ship ktorg.

perkara asas dlm LDR aku rasa mestilah 'trust'. aku yakin yang dia takkan ada org lain, my 6th sense told me so.

dan bila 6th sense aku rasa it will over, it will. i guess so.

Dylla Fadzil berkata...

for me LDR ni banyak memerlukan kesabaran, kepercayaan dan honesty. itu plg penting. ya la, jauh kan, kita bukan tahu secara detail apa partner kita buat di sana. so masing masing kena tanamkan 3benda yg penting tu dlm diri.

Fauzzan Helmy Anuar berkata...

Bergantung pada penerimaan dua hati. Perlukan rasa percaya yang kuat serta kesabaran yang tinggi...

Syara Mohammad berkata...

tak berani LDR...

*need someone close even rarely seeing each other*

ArsheedA berkata...

I luv being in LDR sbb ia memang menguji tahap cinta, kesetiaan, kepercayaan dan macam2 benda dlm relationship korang ni. If u can overcome all the test during LDR...insyallah! u can overcome almost anything. Paling best abt LDR ni...sbb jarang jumpa so cinta akan mekar selalu...hihi

Eza Boom Boom :) berkata...

Long distance relationship ni agak susah la. Bahasa sekarang guna PJJ stands for Percintaan Jarak Jauh. Erk, Eza pun penah dan masih terjebak dengan LDR ni. Fuhh, kena banyak sabar, kepercayaan, kesetiaan dan banyak lagi la. Sepanjang perhubungan ni banyak sangat dugaan. Setahun break, then sambung lagi. Selama kami break itu, dia ada gf lain. Dan Eza setia je tunggu dia. Tapi, honestly Eza tak tau la nak percaya kat LDR ni or tak. Sebab, bagi Eza..Eza dah banyak mengalah. Dan dia pun pernah curang. Macam sia-sia pun ada. Menangis berulam jantung. Tapi, Eza tak tau kenapa Eza masih teruskan hubungan yang macam ni. :(. Untunglah perempuan yang dapat lelaki yang setia.

p/s: Sekadar berkongsi pengalaman :(

mencariredhaillahi berkata...

LDR ... hubungan tak akan kekal .

Teenager Housemaid berkata...

seriusly sedih tengok video ni..
but memang sweet giler..
i have a long distance relationship with my mama too..in a very different world..:)

Eena Arrina berkata...

LDR-long distance relationship ni la kan~ as for me, aku rasa.. tak semua boleh jauh-jauh ni..kalau yangg boleh pon,msti kena sehati sejiwa n saling memahami sama lain. lau berbeza tu, susah nak kekal. and pempuan cam aku pun pernah LDR ni.. but i can't..so, tak sume orang boleh. jadi, carilah partner yang betul2 korang rasa leh setia kalau LDR.

c|k^tum berkata...

hehe.. erm, En Khairul, minta maaf sebab menyampuk kat sini.. en khairul tak respond pada email sy? sy email ke TOKhairul@gmail.com, adakah sy salah email address? maaf sekali lg, tp sy perlukan respon en khairul ASAP.. please email me! tumadhir@yahoo.com.. tq so much!

zaty berkata...

LDR eh,hm. .ada pro and cons ofkos.
memerlukan komitmen yg sgt sgt tinggi!kena byk bertolak ansur dlm perhubungan.menelan blnja kredit yg lebih byk,yelaa kan duduk jauh2.
still boleh mengajar seseorang tu erti sabar dan setia(kot).

love.everything.in.my.life ♥ berkata...

sedih T_T

LDR? perlukan kepercayaan yang tggi thdp pasangan T_T

WaniZakaria berkata...

payah utk setia.tpi ada jodoh tak kemana.Allah maha mengetahui kan. :)

Suraya Aris berkata...

http://surayaaris.blogspot.com/2011/11/cinta-perlis-selangor.html

ini jawapan saya :)

miss inna berkata...

secara peribadinya, bg inna utk stay dlm satu hubungan yg melibatkan jarak yg jauh nie, ianya memang satu dugaan yg kuat.

apa yg inna pegang, hanyalah "kepercayaan asas sebuah percintaan". sbb bila mana kpercayaan itu dah dicemari, maka hunbungan yg terbina itu xakan berkekalan.

Hush berkata...

LDR taktau. DSLR tau la.
hahaha. oke tak kelakar.

1. bagi aku kalau nak LDR kena kuat hati. kalau tak tahan asyik merenyam nak jumpa setiap hari memang tak boleh ah LDR. pastu kalau dah LDR tak semestinya kena call and sms hari2. sebab bagi aku kalau hari2 contact nanti jadi bosan. baik kau tak payah LDR camtu. kan lebih baik kalau hold beberapa hari then baru contact. takdela bosan and ada gak benda best simpan 2-3 hari yang kita boleh cerita untuk satu hari. kalau hari2 nak cerita apa? tanya makan apa? buat apa? HUH. sangat lame.

2. LDR kurangkan risiko nak buat maksiat. memang la maksiat boleh jadi macam2 cara. nama pun manusia yang ada nafsu. setan ada kat mana2. anytime boleh bisik kat hati suruh buat anak. atleast LDR kurang risiko untuk itu.

3. LDR mengajar manusia supaya jadi seorang yang penyabar dan setia. kalau nak jeles2 memanjang, pegi kapel dengan zirafah kat zoo. lagi baik.

4. kalau orang LDR gaduh, takdela face to face so atleast ada time bersendirian untuk cool balik dan muhasabah diri memasing.

kelemahannya kalau LDR ialah memasing taktau kalau partner memasing pasang lain.

kalau partner korang pasang lain walaupun korang dah cuba yang terbaik, baik tinggalkan je. kapel ngan zirafah lagi baik camtu.

ini pendapat aku je. sekian terima kasih.

dilla adilla berkata...

my LDR da 3 years ++ da.. aku kt terengganu and si dia kerja kt sabah sana.. jumpa setahun sekali or 10 month a while tu da biasa sangat da.. LDR ni will work kalo korang put trust each other.. tu aja

Farhan Hanif berkata...

When love is observed, love is preserved...=D

NHazirah berkata...

hai, aku sdg meghadapi LDR ni. dia oversea, aku malaysia.
aku setuju dgn Hush. LDR sgt kurangkan risiko maksiat sbb jarang gila dating. setakat fb message, email and wassap je. tp..terpulang kpd individu.

yup, setuju lg dgn hush, kena bnyk sabar and sabar and sabar. kalo x, doomed!

trust is one of the important element. pergh. payah siot bnda ni. crucial!

^_^

myra , berkata...

okay je.. janji percaya & jujur antara satu sama laen..

for me.. lg best LDR dari jumpe ari2..

strawberrycincau berkata...

cant wait for the real post ttg LDR ni.. btw, sye pon baru je smlam buat entry sal LDR. tpi not too much.. just ambik sumber2 dri internet je.. kalau boleh nk bace gak yg MR. K punye opinion n tips nk kekalkan LDR ni.. :)

Kero Asyraf berkata...

tade video yang na ditengok un , haih.

Qaseh ElyaNas berkata...

nie pendapat vee ^^

http://elyanas.blogspot.com/2011/12/percintaan-jarak-jauh-are-u-kidding-me.html

ekin.esa.saja berkata...

1st time nie na komen. before nie jadi silent reader je :) but topic series menarik , LDR, mungkin tgah lalui juga, tapi ta senang kan bila sorg semnnjung n sorg borneo. yup. jupe? lgsg lah tidak. even mase cuti. sbb still x sempat. but sabar 2 penting, percaya 2 juga penting :) btw. ta sabar na bace next entry :) muchos~

Tanpa Nama berkata...

Baca 5 tahun 5 bulan by Hlovate

Tanpa Nama berkata...

LDR=PJJ. Ape pn dlm hubungn kne banyak bersabar, trust each other dan pling pnting loyalty. Without these 3 things + mmg ada nya jodoh LDR goes no where.

Actually jauh ke dekat, 3 bnda tu main peranan penting. Msing2 ada pro n cons.Cume LDR ni lagi unik la.

Both aku da rase. Ape pn aku lg suke LDR. penuh dgn cabaran! Si dia belayar n pernah sebulan tak contact. Tp bila dpt contact, rase mcm baru knl. For more opinion bole ke group fb: Geng Kapal Kita semua Bersama.This group joined by isteri/kekasih2 pelaut.

Nice topic!

Unna berkata...

mmg kena ade slg percaya, redha meredhai, maaf-memaafkn.. mmg sgt menguji diri la.. tp semua tu i.allah, akn dpt mendidik dn mematangkn diri.. yg penting, ltk iman, akal, ilmu, doa, tawakal kt atas sekali, i.allah.. LDR tu akn berkekalan.. bg aku, lg ok dr duduk couple lame2..

Aishah Irdina berkata...

alah, long distance atau short distance pun kalau bukan jodoh x akan menjadi.

cik hajar berkata...

one good thing, bila dah lama tak jumpa, pastu dapat jumpa, it always feels like the first time. berdebar2 macam 1st date but perhaps that's just me.

trust is vital. learn to compromise and accept each other. LDR or not. bezanya, LDR ni jauh and distance sometimes sucks. problem selalu relates dengan miscommunication. and I think, if boleh bertahan dgn LDR, surely you can overcome whatever obstacles in that relationship later.

Tanpa Nama berkata...

9 years for LDR and we'll getting married soon :)

alhamdulillah.

-tasnim-

y-A-n-A berkata...

Saya dah tengok vid ni. Memang haru. Siap simpan kt hp sebab suka sangat ^^

Btw, saya rasa LDR ni tak ada lah teruk sangat. As long as jujur, percaya, saling memahami. Jumpa tu mungkin kurang tapi kekal berhubung tu penting. Jangan jadikan jarak sebagai penghalang, apalagi kalau jarak tu sebab belajar or kerja. Just enjoy and appreciate relationship tu, dan kita akan sedar betapa awesome LDR ni. Pendapat saya je la :)

Tanpa Nama berkata...

i've been 5 years n 5 months in dis LDR....mengajar kita jd lebih kuat dan independent...siyesly hope for the best ending... :)

...zaty...

Syazana Jasman berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Syazana Jasman berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
husna berkata...

saya rasa LDR ni memerlukan dua pihak saling percaya-mempercayai. yela kan, nama pun LDR, mesti jarang jumpe, kadang-kadang bila dia lepak2 dgn kwn lain jantina, mesti kita rasa jealous kan? so, 'percaya' tu memainkan peranan yang penting. alhamdulillah, sikap percaya tu saya terapkan dalam hubungan saya dan bf sepanjang hampir 3 tahun berLDR. :)

Afy berkata...

i kat ireland ni lagi menangis tahu......sobs....nak guna whatsapp pun kenkadang lekat..i bangun, dia tido, i tido dia bangun.....wuwuwuwuuuwuuuuuuu

syabab berkata...

LDR=commitment+sincerity+trusworthy
3things ni kalo xde there would be hard for anyone to face LDR...

Aezudin berkata...

L- Loyal (Setia)
D- Dare (Berani)
R- Respect (Hormat)

:D

ooh dxanna berkata...

Org kata dugaan la apa la. Nak curang senanglah.tak boleh bertahan bla bla yadda yadda. Tapi bagi aku,depan mata ke,ldr ke,sama je kalau niat tu x betul.

2 relationship kecundang. Even diaorg ada depan mata. Konon2 always be there. And rite now LDR.

Org kalau LDR at least ada masa nak skype. Bf aku dahla LDR,busy mcm presiden uganda pulak tu. Mmg dugaan.
Kdg2 rasa nak give up,lagi2 bila ada guy offer ayat "im always be there for you".

Dulu setahun die kat oversea for military training,sekarang kat N9. Aku KL. Jumpe seminggu sekali. Or 2 minggu sekali. Kalau die kursus sebulan sekali.

Feeling x pernah berubah. Butterflies penuh sentiasa. Getting engage this month. InsyaAllah tahun depan nikah. And even afta married,still akan berjauhan. Kene jaga rezeki masing2. Hopefully dipermudah semuanya. :))

Lee Reyn Wonn berkata...

haha , before ni pernah LDR .. bertahan selama tiga tahun , n sekarang ada chapter baru , for now this thing macam trauma lagi , rarely fought , tapi .. kalau ada jodoh tak kemana kan ? btw , boleh tgk link ni sekali , ada kaitan dgn entri nii ..bukan link cik reyn ..

http://www.akalemosi.com/2011/05/tips-cinta-jarak-jauh-1000-ela.html

link cik reyn ..
http://orangesnowy-chan.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

LDR?
It has been about 3 years & so far,it works on us.dia bachelor kat shah alam & i diploma kat kedah.tau la still dalam Malaysia kann takde la mencabar sgt but the fact is we both cuma boleh jumpa dlm 3 kali je setahun.lagi2 sekarang sem break dip & bsc dah lain.tapi still relationshp kitorng kukuh lagi sampai sekarang.

satu je yang penting dlm LDR ni,percaya & setia.Bohonglah kalau kitorang tak pernah ragui hati masing2 tapi we both ada kedua2 percaya & setia tu.that's y we both bertahan sampai sekarang.

Maher berkata...

LDR? No point. Pasangan yang terlibat dalam LDR, sebenarnya macam kawan je. Bagi lelaki, banyak lagi perempuan lain yang boleh buat dia terpikat, dan tinggal di tempat yang sama. Berapa banyak kali seorang lelaki boleh terserempak dengan seorang perempuan? Limitless. Bagi perempuan, akan kawan dengan semua orang. Ada masalah dengan si lelaki, dia masih ada kawan lelaki dia yang lain.

Tak percaya LDR, lebih baik percaya ikatan yang sah iaitu perkahwinan. Ikatan perkahwinan 5000x lebih kukuh dari LDR versi couple. Walaupun ada statistik yang menunjukkan 50% pasangan bercerai dalam 5tahun lepas kahwin di suatu negara ni (tak ingat).

Nadiyaya berkata...

LDR. sekarang sedang melaluinya. dia australia,saye malaysia. dan akan its been almost a year dan nak jumpa balik pun by end of next year, means 2tahun separate.

tak susah pun ldr ni, sbb sekarang dah ada macam2, skype fb, whatapp. tapi tetap benda paling utama trust dan honesty.

macam mana kita nak sayang orang yang kita tak percaya kan.

dan betullah, ldr ni utk org yang kuat je. ;P

Tanpa Nama berkata...

no problem at all. 6 tahun lebih since day 1, kejap kejap terpisah dua negara, kadang kadang dua benua, but still going strong. yg penting, trust. & lelaki kene loyal, or else ur betrayal ll come back to u someday. & perempuan jgn mengada ngada nak gila attention. find other things worth to learn during the separation, memasak ka menjahit ka.

misz aisya berkata...

salam mr.K

sye percayekan LDR. dah buat entry pon psl ni. kalau xkbrtn, leh bce my entry. sekadar pndgn peribadi. myb cerita Mr.K laen ragamnye. :-)

petikan entry;

http://miszaisya.blogspot.com/2011/12/long-distance-relationship.html

~Dekat atau jauh sesuatu hubungan tu, kau tetap kena berusaha. Biar beribu batu kau dipisahkan, tapi kalau dah jodoh takkan ke mana. Biar sekuat mana kau cuba untuk pertahankan, kalau bukan jodoh takkan bersama. Pokok pangkalnya, bila kau dah jatuh cinta, berusaha untuk pertahankannya dan berdoalah agar ada jalan terbaik di hujung cerita.~

DeE YaNa berkata...

kene saling percaya..demand x bleh byk sgt..nnt die pening!:p..sbb kte xtau ap yg die buat kat sane.n hargai die.x byk gadh..sbb ble de sacrifice nk dtg kt tmpt kte..tu kre kite perlu bersyukur..tp kbyknnya.x jd jgk :)..pendapat je

Nasuha Suhada berkata...

atas masing-masing kalau LDR ni. kalau kuat, kental dan setia sangat tinggi dalam diri. why not..

tapi kalau jenis nak dia sentiasa ada depan mata, jangan ambik risiko nak berLDR ni..

kalau saya, tak laa. heh.

so atas masing-masing. kadang-kadang relationship tu complicated sebenarnya.

Artis berkata...

sangat keren la

ftyn najiha =) berkata...

Ok.diz video at least buat aku rasa nak nanges.rather than watching ombak rindu.hahaha

In this case,trust tu mmg kena ade lah.n kdg2 x berjumpa nie lah buat syg kita makin kuat.seminggu tido tak lena kott bila tau nak berjumpa kekasih hati yg dah lama x berjumpa.n bila jumpa je, HEAVEN gila rasaa..hahaha
n yg penting probability nak selalu buat maksiat mcm lurp2,hug2 tu kurang.kan ke orang kata yang...
Absence makes the heart grow fonder
:)

Tanpa Nama berkata...

prnh lalui..my 1st luv..4thn..ak stdy penang,dy kj kt ganu..1 je y ak tanam dlm hati ak-->klu ak sbg sorg pmpn blh nk wt jht(curang,skandel ect.)blkg dy..dy sbgy sorg laki ntah2 wt lagi truk blkg ak nt..
so,ak jd p'cinta setia(walla weh!!)
but,dy ttap curang blkg ak..siap da nk kawen dgn pmpn 2..gle2 menungging ak..
lps nges2 kt ayh,1 ayt y plg ak igt dr ayah-->klu tme kple y indah ne,dy blh wt cm 2 kt akak..ayh xblh jamin,cm mne ble korg da kwen nt T_T
so now,build a new rlationship but still using ldr format,haha..penang-pahang..
kli ne nk kwl dri..xmo syg gle2 mmpos cm dlu dh..

ekaa . yum berkata...

first time comment ni , LDR ? saya ade 5 tahun pengalaman , sepanjang tu , banyak suka duka dlm perhubungan , dan saya rasa aspek paling penting kesetiaan dan kepercayaan . selain tu , kene kuat :) sebab ? pahit lagi banyak dari manis .

Pye bukan nama sebenar berkata...

LDR memang sangat mencabar! http://bububebekopi.blogspot.com/2011/12/long-distance-relationship.html

cik tenuk berkata...

LDR? cinta?

habiskan belajar dulu dik oi..jangan sibuk sangat nak bercinta..hidup ni bukan senang..

sekian..

KD berkata...

Salam. Semua org cakap trust, setia, bla bla bla penting dlm LDR. So how to keep the relationship going strong? Example, you and your bf sorang kat malaysia sorang kat overseas. Dua2 busy study. Mcm mana nak kekal sparks tu? Sbb kan dah lama tak jumpa, so how do you guys keep the relationship alive? I wonder.

.::TAIKO OTAK::. berkata...

currently on LDR..
sume ok just mslh kepercayaan tu ada gak skit2...
mst slh sorg akn ada rse ragu2..xpcy:(

ayie berkata...

Ade pro and kontranye LDR ni..kalau tengok tang baeknye mungkin akan buat kite makin rapat...sbb dah lame xjumpe kan..so mest i rindu2...kan ke sweet camtu..kalo tuk student yg still study, ianya akan jimatkn kos..nape?...sbb kalo dating confirm pakai duit kn..makan la..pe la kn..so kalau jauh kuar pon jarang then mesti boleh jimat di situ..plus, kate orang kalau jauh ni jumpe jarang2 kan so mesti akan de rase segan2 lg..so xde la jemu bile jumpe slalu

kalau tengok soal kontranya plak, kalau jauh ni confirm kite xnampak kn?..so kat cni trust tu penting..tp kalo trust sangat pon sat g kne tipu bulat2 sakit jugak kn?..depend la..menda yg patot caye, caye la..kalo ase pelik2 then check la pe yg patot...n kalo jauh ni..ble rase cm susah ( nk minx tlg)..xbole la nak harap de pintu ajaib doremon..nk die wujud depan mate..so kt cni kite kne blaja berdikari ckit...and lastly kalau jauh kn, katekn tgh de problem kn..so cre yg bez adalah selesaikan depn2..tp kalo dah jauh..stakat bncg dlm fon jela..xpon wat video call kt skype ke..

ini adalah pendapat dr pengalaman yg lepas2 and pengalaman dr kawan =)

trahlicious berkata...

firstly... video ni bkn cite psal LDR... =.="
sy pun dlm LDR jugk.
baru setahun... so far... mmg ade ups n down.
buat setakat ni... sy msih keliru dgn LDR ni.
sbb y tmn sy mse susah n senag bkn dye tp org lain...
tp i will try to matain the relationship for the sake which will be known soon, perhaps...?

javanese DOVE berkata...

LDR,
aku hadapinya buat pertama kali beberapa bulan yg lepas.

ianya bermula pada penghujung JUN,
couple.

beberapa minggu lepastu,
gaduh.

sebulan lepastu,
putus.

beberapa minggu lepastu,
sambung.


putus sambung,putus sambung hny dlm 2bulan couple dah berapa kali putus sambung.


LDR = gila aku dibuatnya.

Tanpa Nama berkata...

payah..siyes.

laskar pelangi berkata...

fuh!! part percintaan yang paling kritikal kot ni. bukan senang nak jaga LDR ni. kena saling percayai lah weh. tak leh nak amik hati / emo sangat kalau jadi ape2.dah la kalau gaduh,takde orang nak pujuk kasi aiskrim ke gula gula ke. sadis betol. tengok couple jalan sana sini.serius jeles yg amat. hihihi... =)

LDR ni pun kena banyak sabar.

cimOt berkata...

ye! dulu aq pecaya LDR ni..almost 2 years maybe..hmm..
but not now!! since aq rasa bedosa oh kapel2 ni..dok rasa feeling2 syg2 bagai..tp tiada ikatan yg sah!

mmg aku syg dia..tp no point selagi dia bukan suami..cm mencurah kasih syg ke daun keladi..pasti ke dia lah hubby kita?

biarlah aku single..aku nak fokus study..i leave all those couple life..kalo ade jodoh aku ngan dia, insyaAllah akan disatukan kelak..jika Allah dah tetapkan jodoh aku ngan orang lain plak, aku terima..

sekarang ni aku nak serah pada Allah je..bukan berserah tanpa usaha, tapi usahanya, kita yg kena perbaiki diri untuk dapat yang dihajati..

Allah ada berfirman"lelaki yg baik utk perempuan yg baik dan juga sebaliknya.."

Tanpa Nama berkata...

salam mr. K, bg sya, LDR ni yg pling pnting adlh kprcyaan trhdp psngan msing2.. bnd tulah yg plg utma n kdua2 psngan msti ada sbb klau xdak kprcyaan mmang abesla smua bnd laen.. btw i'm looking 4ward 4 this entry right seriously sbb sya pon tgh dlm LDR ni :)

Farah Harris berkata...

aku rasa the only thing yang boleh buat satu hubungan LDR tu bjaya ialah bila kite pilih orang yang kite btul2 pcaya.

Cam aku dah 5 thun cpl ngan tunang aku. start thun lps aku duduk US, dia duduk kat Aussie.. So, klu aku balik msia pun dia takde. maknanya aku kena beli tiket gi aus je boleh jumpe dia. so far oklah.. dia x wat hal.. aku pun boleh je lg sabar. rindu tu xyah cakap laa camne. tp as long as kpercayaan and setia tu ade on both sides, insya allah hubungan tu akan bjalan lancar. tp kena la always contact each other. (first time komen. hihi)

Farah Harris berkata...

@maher : 1 in 5 married couples in the US got divorced after 5 years of marriage.

49% of marriage in the US end up in divorce, and on average, they live together for 18years.

memang la statistik ni mungkin boleh cakap yg hubungan khwin pun boleh cerai, inikan pula LDR, tapi kena ingt, ni stat from US. budaya kite lain. ak x sure pasal stat msia camne, but kena pcaya, klu ade jodoh, tak ke mana. selebihnya tpulang kepada Allah untuk tentukan pjalanan jodoh kite.

Tanpa Nama berkata...

kejujuran dan kesetiaan tu penting dalam hubungan.. tapi bagi saya yang paling penting adalah diri sendiri.. kalau kita nak insyaallah benda yang mustahil di mata orang lain tetapi boleh pada diri kita.. ye tak? =) satu lagi, andaian terhadap mana2 pihak sangat perlu dielakkan.. setiap manusia itu tidak terlepas daripada membuat andaian bukan.. dan selalunya ia adalah andaian yang buruk.. no offence~

nabiella afniey :) berkata...

LDR ?? ntah laa . byk risiko LDR neh . curang laa , tak jujur laa . ap laa . sy da penah rase . dan semua ex sy semua nye curang . dlm msj , dlm kol , ble jmpe . kta sygg kita sowg . tp blkg kite . pompuan berderet . saket ! tp tu laa hidup . risiko sentiase ad . klo tak kuat , boleh saket jiwa :)

nuyen berkata...

LDR yang aku tahu, Light Dependent Resistor. Sensor yang detect cahaya. haha, ok just kidding :)

EimaruSi|ence™ berkata...

LDR...

Aku dah couple since 2008. Couple je terus berjauhan sebab bf (sekarang hubby) kene tranfer keje tempat lain.

30hb 9 aku nikah dan sanding sebulan 13 hari selepas tuh.

Bagi aku,LDR masa bercinta amat digalakkan sebab dekat-dekat buat dosa je sebab asik nak berkepit selalu.

Tapi since nak kahwin nih, kami tetap LDR young married couple sebab aku study kat sini, hubby keje kat sinun.

Tragis kan?

Tapi alhamdulillah, paling tak lama pun 2 minggu dia mesti cari jalan gak jumpe aku. Dan aku pun lebih tenang sejak menjalani kehidupan rumah tangga walaupun dasarnya kami sudah bernikah, tapi kami tetap sweet macam sedang bercinta <3

Pandangan orang terhadap LDR sangat subjektif. Tapi dari rsearch aku yang baru berkahwin nih, ada yang sokong kami berjauhan sebab dok tiap-tiap hari adap suami boleh bosan:P

Ade ke macam tuh. hihi.

Aku suka LDR *sementara aku habiskan study aku dululah*, sebab:
1. Hubby selalu cakap rindu sedangkan masa bercinta jarang cakap macam tuh
2. Hubby jadi lebih romantis dari masa bercinta. *tatau nape* hehe
3. Hubungan kami lebih manis dari masa bercinta
4. bila berjumpa ada je perkara nak buat bersama-sama supaya ade benda boleh diingat bila berjauhan.
5. eventhough tp2 hari aku call, aku msg, tak penah rasa jemu sebab dengan cara tuh aku rasa sia dekat.
6. bila berjauhan, kita bebas buat tugasan harian macam kerja or study tanpa cepur urusan peribadi dengan tugas sedia ada.

What is important.
-Jujur
-Sentiasa update aktiviti supaya tak mendatangkan curiga.
-Mesti setia.
-pandai kawal diri, jaga maruah diri, jaga maruah suami dan doakan yang terbaik supaya pasanagan tak diganggu oleh hasad dengki, malapetaka dan ape jua bencana yang tak terduga.
-percaya pasangan tapi mesti ade sedikit curiga. Tu je aku nak kongsi apa yang terlintas.

Doakan masa berlalu dengan cepat supaya settle cepat study aku kat sini:)

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah berkata...

LDR? memula aku ingat dah macam family LED, apa2 pun, LDR aku start masa bulan puasa. kekwat gila. haha. the n clash masa bezday dia. lagi sadis.

fatenalina berkata...

aku rasa LDR nie ok.
ramai yang aku kenal ada pengalaman nie.
just kena ada kepercayaan n kesetiaan la kot.
tapi aku tak pernah lalui benda nie.
sbb tak sanggup.

NADIHA FATIMA (?) berkata...

light dependent resistors. haha

*tak menjawab soalan*

Tanpa Nama berkata...

aku bosan ngan LDR ni.. nak dekat 4 tahun dah.. maybe aku je kut camni..

LDR memerlukan cost duit yang agak tinggi.. ye la.. nak calling, mesej semua.. kalo call pun pun nak cakap ape lagi.. sume bende dah cakap..

bile saat kite perlukan die, die memang xde kat sisi.. and aku pernah jumpe mesej my bf dengan pom lain.. alasan die, saje berkawan..

ape pun, LDR ok.. segalanya bergantung kepada pasangan tersebut..

~cAhAyA kEmUL!aAn~ berkata...

4 me,LDR hanye sesuai tuk org yg xkisah jarang jmpe n jarang c0ntact..sbb klau jnis yg nk sntiase ade dpan mata share segalanya wt LDR,sgt la senang nk berubah hati nampak org yg dekat..n ble dh setia pn..hubungan xkn berjaya klau xde k0mitmen.. :)

p/s:hati msih wt LDR,tp 2 2 xmampu bg k0mitmen..so jdik la Long Distance + No Name Relationship..lg mencabar k0t..haha

Nur Syahmin Alya Masri berkata...

kemusykilan: berapa jauh blh consider long distance sebenarnya?

bvlgarigirl @ Arianna berkata...

Okey, i'm in LDR.
I guess our love will not be this strong if we are not in LDR.
Coz we are really tested by that.
Sometimes i wanted to thank LDR.

Eyka berkata...

try bce ni..ni pendpat eyka :)

http://myhurtbubu.blogspot.com/2011/11/long-distance-relationship-is-not.html

adjamaludin berkata...

LDR? bgi aku, lebih baik LDR daripada yg biasa tu kan.. sebab, bile dekat, kau akan selalu nampak salah die. maybe sebab kau bosan. kadang kadang benda yg tak masuk akal pun boleh jadi isu gaduh. tapi bile jauh, korang akan appreciate setiap masa bersama. setiap call, texting, akan jadi something yg sangat important. even satu hari masing masing busy, call early in the morning and before tidur will be a routine. rindu tu jadi manis. kalau jumpa, memang akan totally spent together. and the best thing is, takkan sempat punya nak nampak salah pasangan. tapi bila ade crisis tu, an explanation is enough.tapi biasalah, mesti gaduh punye, kematangan masing masing yg boleh tolong mempertahankan relationship tu.

=based on my own experience. :)

airaniez wirdani berkata...

Aku dah 4 tahun LDR.Dia kat Melaka,aku kat KL.sebulan sekali jumpa.hari2 contact,msg,etc...Insya-Allah tahun depan kahwin..Doakan ye...^______^

p/s: Jodoh, Rezeki & Mati itu di Tangan Allah s.w.t.Siapa kita nak mempertikaikan jodoh orang kan kan?

nurhaiqa berkata...

im doing LDR right now.hanya tuhan yang tau camne susahnya. tapi yang paling penting, trust and tawakal je.if anything happen, there must be a reason why its happen.

Yura-shi berkata...

Pasal LDR ni cm menarik.. Saya pernah lalui. Tapi setahun jelah. Benda tu jadi lagi mencabar sebab setahun tu adalah first year kiteorang bersama. Tapi Alhamdulillah kiteorang trust each other and tak ada jealous teruk sgt.

Something weird bila dia dah balik sini after finished SPM.. yup LDR sebab dia duduk asrama. So at first dia balik sini mcm tak biasa sgt.. Macam mana nak cakap erk..
Maybe saya lagi prefer LDR! hahaha..

apa yang saya nak cakap, LDR ni ada baik dan ade buruknyaa.. Bergantung pada situasi...

aien nassir berkata...

muka jauh jauh
hati dekat dekat
kau percaya aku
aku percaya kau
aku paham kau
kau paham aku

hahahahahahahaha

kesimpulan untuk long distance relationship

miss A berkata...

aq pnh lalui LDR ni..it was my 1st first love...
mule2 ok....bahgia gler..after a year, aq prasan die da lain...ktorg asik gaduh...and after genap setahun 6 bulan, we broke up....
yeah.....die da bosan beb...tiap kali nk jmpe msti ade something yg akn jd..then one day tetibe die cakap die xboleh bahagiakn aq then suh aq cari laki lain...what the shhhhhh! aq down gler time tu..then bile da matang ni, aq sedar....die ckp mcm tu sbb da bosan...xpun ade girl lain..aq pnye la setia...
(mcm lagu simple plan_i can wait forever) but die?
hmm laki...tau2 je la..
n now alhamdulillah i hv find someone better than him...n he is in front of my eyes..wlupun jmpe seminggu je skali sbb masing2 bz ngn jdual kuliah yg xsme, but aq sincerely bsyukur...
hmmm LDR???
better elakkan...

bulan berkata...

Me LDR setahun...and keep on going..


As long as korang ad matlamat bila nak hentikan LDR, means like for us -----> grad, i know its goin to be okey..hope so

si ngokngek berkata...

LDR,kalau jujur,ikhlas,setia,dah mmg jodoh gerenti berkekalan,bak kata orang tua dont measure the distance,measure your love..hehe

:video nie takda lar best mna tp,nampak lar kesetiaan tue..

Tanpa Nama berkata...

aku da tlalu lame gle weh..da 6taun LDR...mmg pedih gle ah...tp lam msing2 curang 2 tp msih jjur y ktorg sm2 curang..cool kan..haha..bse ah..slgi blum kawen laki 2 bkn hak kite ag..bg jela d nk idup zman laki..ak no hal d ad skndal wpun ak sbnrnye sgt zemburu..tp ak msti ego drp d..knon2 xzemburu..pdhal zemburu nk mmpos..tp kami msh bsm..6taun..doa2 ah ak kekal smpi kawen ngn d ye mr.k..

.nana. berkata...

LDR needs understanding the most. kalau trust tu, jarak dekat pon sangat perlukan benda ni kan? tak semestinye jauh je. lebih2 lg yg ade perbezaan 6 jam mcm kami. huk3. doa banyak2 dgn Allah,mintak pelihara hubungan yang dibina. insyaAllah ade jalannye...

Bella Bell berkata...

ex pakwe aku pernah cakap, long distance relationship is nonsense. sebab susah nak berjumpa. setakat berjumpa 2 kali setahun sangat- sangat tak membawa apa- apa makna.


dalam hati aku, aku boleh je tak jumpa, asalkan kita terus contact. fesbuk, YM, skype, phone, semua ada. apa yang nak disusahkan. asalkan ada kepercayaan dan kesetiaan. bagi aku LDR sangat bermakna bila ada dua mende tu.



mungkin lelaki kot yang tak berapa suka LDR ni. tu bagi aku la :)

L berkata...

eceeh, agak tertarik konon.
cakap je la tertarik, kan senang
ngaku je laaa

Maher berkata...

@farah harris : thx for the statistics. tapi awak pun dah tunang kan, so sy rasa itu bagus. LDR ditambah dengan status sudah bertunang adalah lebih elok. Saya seriously cuma tak percaya couple.

missnad berkata...

glad to see so many people believe in LDR. very interesting yet so challenging. tormenting yet so addicting =)

Tanpa Nama berkata...

sy dh lme ngn LDR ni 4 thn..alhamduniilah sumeny ok..walaupn bf sy byk wt peel..hihi

yash . berkata...

Hurm . Im in a LDR now . Kami kapel sejak 2009 . Bf saya dkt Melaka . Saya dkt Kedah .. Baru tahun ni ja kami alami LDR ni . Sblum2 ni dia stay kedah , lepas SPM dia sambung study . So dpt la kt melaka .. Hubungan kami sblum LDR ni mmg hampir perfect . Dia paham sy , sy paham dia . Sama2 tak bt prangai .

Bulan 5 tahun ni kott dia pindah melaka . Mula2 tu oke ja . Lama2 asyik gaduh . Semua tak kena . brapa bulan asyik gduh last2 break jugak . Skrg ni baru baik balik .

LDR ni kena byk sabar . Kna saling percaya dan memahami . Skrg ni mmg jarang contact laa . maybe shari skali ja msj . Its oke , skrg ni sy brubah nak memahami dia . sbb situasi bdk sklh dgn situasi plajar U mmg beza kan .

.AtiqahZulaikha. berkata...

LDR = trust + strong + patient + cool + doa(paling penting).

Puteri Iqa Izyan berkata...

aku selalu terjebak dengan LDR. tapi tak boleh tahan lama. paling lama 9-10 bulan je. mungkin silap aku. sebab aku cepat berubah hati kalau LDR ni. hehe

tarijemariatul berkata...

selalu tergolong dlm LDR (Perak n Melaka). But this time almost 3years. Tak tahu camne boleh kekal..xdela letak 100% trust kat die tp buat-buatla percaya. Selagi xnampak depan mata selagi th ok kot. Tapi kdg2 penat jgk sbb 3 years relationship baru 2kali jumpa. First jumpa on vacation family di langkawi then 2nd time date kt Penang. Yang penting kalo terlibat dlm LDR cuma satu apepun yg terjadi masa mendatg hadapi dgn tabah and jgn letak harapan menggunung for each other. Means jgn anggap she/he is the only one. Jdoh ditgn Allah dan kita berusaha dn berdoa moga yg terbaik untuk kita dan die.=D

zunika apandi berkata...

Kalau couple jauh2..tak ade la pegang2 tangan,,cium2..buat maksiat~ so,,tgolong dalam couple yg tak haram, :D

nurmohd619 berkata...

LDR : boley jadi everlast jika benar itu jodoh dr Allah. Org selalu ckp msti ada cinta sejati.. tp sume xsedar y wujud itu hanya cinta hakiki..
kita boley melakar apa2 rancgn, tapi takdir ttp milik Allah.Dia lebih tahu yg mana pilihan terbaik buat hmba2nya.

lieya syaira berkata...

just need a trust. klu xde trust nie LDR nie xkn brjye. sy pon ngah LDR skrg nie. but everything's goin' fine. keuntungan org yg tengah musafir; korg tau x doa org musafir tue mustajab? so, byk2kanlah berdoa untuk yg tersyg klu ingin kekal smpai jannah~ =)

adorable ANUM berkata...

It's not tt bad! :)
My tunang and I kenal dari skolah rendah, in the same class mase umur 12thn and since then, he had a crush on me but too chicken to lemme know. We don't really talk to each other anyway. Until Facebook brought us back together last year. He approached me. But unfortunately, mase tu I dah apply kerja abroad. I challenged him to see my parent and he agreed. After not even 2months dating, he proposed me. The third month, I flew here to start my job. Then last eid, his family came, merisik. Insyaallah, we'll be getting married next year. It's been a year now.Sorang kat Malaysia, I pulak kat Saudi Arabia. Memang selaluuuuu sangaaaat gaduh. Hal kecik pun boleh gaduh. Yg penting kena SABAR, KUAT & TRUST each other! And TOK u r rite, kurang sikit maksiat duduk jauh2 ni. Haha.. Actually, this is my second LDR. 1st one failed. Tak guna kalau sblh pihak je yang komited kan. Tepuk dada, tanya selera masing2. But for me, I'M HAPPY! Jarak tu bukan penghalang. Anggap la sebagai dugaan. POSITIF! POSITIF!

Farah As berkata...

almost 10 years in relationship; 4 years in LDR..alhamdulillah, ia mematangkan diri kami. :)

izabolivar berkata...

Memang seronok bila berjauhan sebab boleh rindu rindu , Bergantung pada kepercayaan pasangan masing-masing. Percaya, setia , jujur n etc paling penting dalam hubungan jarak jauh.

baca entry ni i share http://izabolivar.blogspot.com/2011/12/hubungan-jarak-jauh.html.

enjoy it <3

IedaNasrida berkata...

Yeah , kepercayaan dan kesetiaan . Itu yang paling penting dalam LDR . Saya pernah alami LDR dulu ,but only one year. Btw , saya masih menunggu dia until now :) LDR memang best.

Tanpa Nama berkata...

I don't disagree with this writing...

~bEryLLbeLLe~ berkata...

salam...
Saya pon dalam LDR..dia di Miri saya di KL.. Hati kena kuat... kena byk berdoa semoga ada jodoh... kadang2 dia di offshore sebulan xdpt contact... kena banyak bersabar.. kalau tertulis dia jodoh kita.. satu masa akan tiba.. kalau dia bukan milik kita... kat depan mata pon xakan bersama...

Tanpa Nama berkata...

LDR saya dua tahun. dalam tempoh dua tahun kitorang tak jumpa sebab masing2 study kat negara laen2. kitorang contact thru skype tapi hujung minggu je. at first, it hurts a lot. i was struggling with myself to keep up with this relationship. i wanted to give up. but he was so strong emotionally saying this would work. and yeah, sekarang kitorang tengah cuti dan balik malaysia. dan betul apa yang Mr K cakap, memang akan plan baek punya nak jumpa 'satu hari' tu. and it ended perfectly!

ps: if you really want him/her, LDR should not be a problem. strengthen your heart and trust him/her :)

Tanpa Nama berkata...

yes i am single too..but some how maybe aku dah terfalling in love to someone which is nak dekat 3 thn. eventhough we all tak pernah nka luahkn isi hati, but we have a feeling yg sama. ok, this is like out of topic. aku dan dia jarang jumpa. stahun ade la dalam 3-4 kali je. then calling2 and texting pon jarang. onece we all texting wajib to say "awak rindu sy ke?" then when he or me says/say YES, heatbeat mcm nak meletup happy. aku still student final year at uitm melaka. dan dia pula dah kerja yg sgt2 busy. so, aku percaya EN BOS BERNAS ni tak ada masa nak layan the other girls because of workers almost bangla. hahaha

Tanpa Nama berkata...

LDR, bnyi mcm seram..alhamdulillah ak stakat ni msk thn ke 6 LDR dgn dia. ktorg xder ape2 mslh,dia xpnh buat hal, aku xpenah buat hal,setaun ade la lam 3x jmpe,tiap kli jmpe tu lah rse mcm bru 1st time,malu still ade,kami sme2 control ayu macho..yg pntg dlm LDR,trust,be honest,setia,godaan mne dtg skalipun,klo xmlayan xjadi kn..ats diri masing2, ak ngn dia cuma mampu berdoa moda jodoh kami berkekalan..hanya doa mampu aku iringi bersama dgn nya.. cuba utk menjadi seorg yg setia,jgn dk melayan sgt..kcuali msng2 perasaan da pudar mcm kain buruk..

hidayah berkata...

ldr mmg sakit .tp hikmahnya sweet sbb bila jumpa kita akn hargai pertemuan and moment2 tuh .huhu .org yang betul2 sabar and tough je boleh tahan dgn ldr :)

Tanpa Nama berkata...

saya pun melaluinye. dan yang penting dia selalu bz.. sgt bz.. selalu outstation.. dh la dok jauh, jrang jumpa, if dy balik kampung jumpa kejab je. dia lebih pentingkan family and pernah x jumpa 2 bulan and bila jumpa x smpi 1 jam. fedup dgn life mcm ni tp nk wat mcm ne sayang dy sangat.
He my besfriend since primary school. syg sgt hubungan ni

Areleiou berkata...

ha. lambat sikit.

http://areleiou.blogspot.com/2011/08/req-hubungan-jarak-jauh.html.

pendapat aku.

Tanpa Nama berkata...

being in LDR for almost 4years..
rahsia: trust...

misxrainbow berkata...

ldr..hmm..ak ngah laluinye skrg..it test your patient a lot..
camni laa..ak bagi korg situasi..

-klau kapel yg slalu jupe ngan ldr...

~klau kapel korg xreply msj..
-kapel yg slalu jupe bley pegi jupe n marah2/tnye leklok..
-tapi klau ldr..terpksa tggu die blas kol(klau korg kol die xangkat laa kan..)

mencabar keimanan x tu..

~klau korg offkan phone/ter off
-yg slalu jupe bley laa tnye trus..xptg..mlm nnti..tapi tuk
-ldr..hmm..tggu kapel korg tu kol blik laa...

hmm..ape yg korg rase...klau die ckp xde batt..(bley caye ke)..klau die ckap teroff..(logik ke..)

hmm..so ak rasa org yng bley stay ngan LDR ni mmg have a lot of patient..

the most important thing is TRUST..
walaupun kapel LDR korg bgtau yg ade pompuan ajak pi tgok wyg..

hmm..time ni laa trust in 1'st place..hmm..
so good luck people!!

Tanpa Nama berkata...

in LDR now..
loyal n trust is MUST!!
love u bby!

Tanpa Nama berkata...

LDR.. bunyi mcm menarik jer. plus im still consider should i doing LDR or not.. aku x la dlm LDR ag. tp aku ade seorg kwn yg stdy kat UK. mula2 kenal kat fb jer. dye kawan kepada kawan aku. so mula2 kenal, okay juga. kami bnyak persamaan. dan salu share mcm2 even x penah jumpa. and kiteorg baru sekali je jumpa. tue pn masa dye cuti dan balik mesia. then kiteorg join satu program nie bersama. masa program tue je r jumpa. tue pn xde r ckap bnyak pn. tp masa dye kat mesia, kiteorg mmg texting ari2 r.

skrg dye dah kembali kat UK. tp kiteorg still contact each other. skype, ym, twitter, fb.. bnyak je cara nak contact even jauh. walaupun perbezaan masa 8 jam, tp still leh jer. cuma kena berkorban r cket. at weekend mmg aku stay up r tunggu dye on9. tp tue jz kiteorg pnye long distance friendship. masih belum in relationship ag. haha.

tp aku rasa aku dah jatuh cinta dgn dye. cuma aku still x berani nak gtaw. risau sbb beberapa perkara. 1st keadaan kami yg long distance nie. x sure sama ada aku sanggup or x menjalani LDR nie. tkut x kuat. huu.. 2nd she is my best frenz. so nak jatuh cinta pada seorang kawan baik mmbuatkan aku dlm dilema. mcm MR K penah ckap " risk of getting love is to lose frenzship" so aku xnak kehilangan frenzship aku dgn dye. so ape yg aku wat, jz tunggu saat aku sedia nak melamar dye. at that time hopefully, aku dah bersedia utk mnghadapi LDR. sbb dye pnye stdy kat UK ade ag 5 taun. lama gila.. haha. sekadar perkongsian..

Miss Li3na berkata...

ldr is not bad as people think.
yg pntg jujur n setia.:)
sy pn jlin hbgn ldr n dh hmpir setaun xjmpe.
gduh 2 mmg adt la.
n pena cm lost contact lme.
then cntact blek.
law ad jdoh x kemana.
insyaAllah :)

Tanpa Nama berkata...

i have been in LDR for 3 years. well, he cheated on me in our first year. but, i do believe in second chance.

alhamdulillah. he realized his mistake. and he was much different than before (i mean in maintaining the relationship) :)

hani berkata...

i got one years LDR already and still bertahan sampai sekarang alhamdulillah. i kt egypt and he is in malaysia. and i love him soo much for being so penyabar. :)

Tanpa Nama berkata...

Lepas baca entry LDR ni teros aku jadi takot. Aku di utara dia di selatan. Semoga segalanya baik2 je. Amin.

#nanananana# berkata...

hurm.. aku in LDR jgakk. die utara aku slatan. da sthun lbih jgak.. n never seen each other setakat ni. so far our relationships okay, tp kekdg ade gaklaa slah pham x cntct 2 3 hari.. tapi cntct blek.. so,ape yg penting TRUST, UNDERSTANDING, kene byk2 sabar.. ^^

icanttellumyname berkata...

ni crte 3 tahun ++ aku,kami jarang jumpa and kalau jumpa pn xsampai 3jam sbb aku jns segan dgn org aku syg so mesti jalan2,mkn2 then balik and for the record kami jmp x sampai pn 5 kali selama tempoh 3 thn ++ tu.aku stdy dalam negeri paling besar di semenanjung. partner aku pula xde la jauh pn jiran tertangga negeri aku stdy tu je.zaman aku sekolah dulu my performance was average so aku decide nak tebus dengan perform better in university = i turned out to be a nerd in U and i was the highest achiever but hey, berjaya something xsemestinya berjaya perkara lain.pe yg jd was i found out he has another girlfriend and tu kali kedua terjadi (igt bg another chance dia akan berubah tp tak).so dengan bantuan internet aku hack fb account dia untuk tau bpe lme dia da tpu and guess what i found? take a deep breathe people,i found inbox chatting dorg having sex on IM service provided.ada 5000++ chat texts.shocking kn?kalau dengan aku mcm org innocent sekali dpt awek yg social terus jadi mamat sangap.aish!cmne aku tau dia ada another woman?mistake happened.gmbr dorg berpeluk, angkat2 bagai diupload and djadikan profile pic minah tu. HAH!tp aku x maki or attack dorg, aku tny baik2 kat mamat ni knp buat aku macam ni and all he answered,u were too busy with your studies.aku pulak fikir balik; wait,we both are studying in IPT and aren't u suppose to study too?u should understand the situation besides i study my course not guys!and i do contact u everyday!ceritanya 3 thn ++ pny setia ni yg aku dpt,setahun da dorg in relationship = setahun aku ditipu oleh mamat sangap ni.awek tu wish 1 year anniversary kat wall mamat ni sbb tu aku tahu da setahun.btw,we already broke up. mamat ni igt dgn hide aku dr view status tu xkan terkantoi.awek ko set public la status tu.da la xpnh igt bday aku,aku je igt bday ko. huh!bangkai tol.byk da aku bersabar ngn mamat ni.akhirnya abis jugak.pnt je aku setia,syg n percaya ko.terima kasih la weh. igtkn dri ko hukum karma tu wujud. ok?godai la. *thx sudi baca pengalaman aku. :)

..tHe WriTeR.. berkata...

LDR ? bunyi mengerikan huh ? but its so sweet. series shit its sweet.

aku dah 4 tahun dalam LDR, yes ada turun dan naek, bak kata atiqahzulaikha LDR perlu ada trust + strong + patient + cool + doa(paling penting).. yes its damn true. tapi ada 1 lagi yang memang penting bagi perempuan. PERHATIAN. perhatian dalam segi skop aku adalah ada masa utk kita mendengar luahan hati si dia, ada utk si dia dikala si dia memerlukan kita. its real damn important. trust me. coz its base on my experience.

so how ~ gud luck bagi yang dalam LDR nieh. y all must be strong dalam apa jua ujian yang korang dapat. fighting ~ !! :)

Tanpa Nama berkata...

good entry!..skng pun tgh LDR n almost 8 years..alhamdullilah..no doubt, mmg bykkkkkk cabaran die..tp maniss die pun byk..=)

ridz_one berkata...

sdg mnjalani LDR..mmg kna byk bersabar ngan LDR ni..sbb kita xtahu apa yg terjadi n apa yg dia wat kat sna..kna btol2 trust ngan psgn kita..tmpoh berkenalan baru 2 blan n baru confess each others feelings dlm 2mggu..berharap LDR ni akn berakhir ke alam perkahwinan InsyaAllah ^^

Tanpa Nama berkata...

we known each other through facebook and our LDR now more than one years :) and we meet for the first time at anniversary us . may Allah bless us .

important is loyal , trust , love ,understanding , honest .

xoxo love

Knessa berkata...

LDR rocksss......hehe....i pon LDR ;)

Russian brides berkata...

As I watched the video, it touched my heart. I did not expect that the flow of the story is heartbreaking nonetheless, it teaches us the essence of cherishing the person and spending quality time for one another because we will never know what may happen to us.

Long distance relationship is never an easy situation because a lot of factors will play along but if both are willing to work it out no matter what happens, then it will work out. This kind of relationship always take two to tango.

zt berkata...

Aku da LDR dekat 2 tahun.
actually takde masalah pun bila LDR.
frankly speaking, aku pun tak paham bila ada orang yang macam anti gila dengan 'LDR.
what's wrong with LDR??

p/s : tahan lah sikit nafsu tu

Tanpa Nama berkata...

suami saya seorang pelaut...3 bulan sekali baru balik...jadi dalam setahun berapa kali je dapat berjumpa....tapi alhamdulillah, hubungan kami sejak hampir 6 tahun lalu kekal sampai sekarang....dulu sebelum kahwin, die perlu bekerja 6 bulan di lautan, hanya telefon dan emel penghubung kami...syukur tak terhingga atas kurniaan Allah....LDR atau tdk, ia semua bergantung pada kita.....kita yang mencorakkan hubungan tu, dan paling penting doa pada Allah, supaya hubungan yang dijalin akan berkekalan sampai ke syurga.....insyaAllah Allah perkenankan....

Miss Irah berkata...

I've been in this LDR for almost 3 years.Susah.. sgt susah.. I trust him.. and i know he trust me.. tak tahu bila hubungan ni will end with a halal relationship.. hati tak tenang.. for this time being.. i've ask him utk kurangkan contact..even sms..kol lgi la.. I only can pray that Allah make ease on our relationship..but one day if he find another girl that he think suits him best.. i'm redha. Pray the best for us readers.. :')Wsalam.

HaZeq CapRio berkata...

1531 days im with her,, im just need more effort :'( im just keep praying, patient then.. im just not good enough.. #arikays

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger