Selasa, 10 Ogos 2010

Cuba Untuk Mengkritik Blog Sendiri. Terharu.

Assalamualaikum


Di suatu hari, pada waktu tengah hari yang amatlah tak hening, aku berlari-lari menuju ke sebuah tempat di kolej ku untuk menyiapkan sebuah lab report. Pukul 5 nanti dah nak kena hantar. Tapi aku tengok member-member aku semua macam tak buat je lagi. Biasa lah, last minute work always 'works'.

Masuk je bilik yang beraircond  kental tu, terus aku cari sebuah computer. Duduk, cucuk pendrive, dan terus start menulis. Memang feel lah buat kerja di tempat yang ber-air condition. Kan bagus kalau setiap university sudi providekan air cond ke setiap rumah studentnya. Baru lah students nya boleh study tanpa merengek yang bukan-bukan pasal suhu panas. Darah muda, biasa lah panas-panas ni. Hot lah katakan.

Aku pun menulis, menulis, menulis dan terus menulis. Memang syok gila lah menulis. Agak-agak kalau terbakar tempat tu pun aku tak akan perasan. Dengan kata lain, apa-apa yang berlaki di sekeliling aku mesti aku tak akan perasan punya lah. Mesti.

Tapi then, aku perasan ada sorang awek ber-shawl duduk sebelah aku. Huip, terus kering peluh aku. Rambut-rambut pun automatik menjadi rapi. Baju pun dah jadi wangi dah. Tapi jangan risau, aku tak usha awek tu. Mengusya awek di tempat awam dan terbuka bukan cara aku. *Sial, cakap nak gempak je.*


Then aku pandang awek tu. Pandang tau bukan usha. Okay lah fine bukan pandang, tapi jeling. Aku jeling sebab aku suka tengok shawl dia. Shawl dia lawa doe. Putih je muka dia. Eh, putih je shawl dia. Jerawat pun tak ada. Biasalah, gadis lawa memang suci dari segala jerawat jeragat ni.

Aku tengok lagi dia. Dari segi muka, orangnya macam garang gila. Iye lah, dah tak kenal, memang la rasa macam garang je dia. Bak kata orang, tak kenal maka tak cinta. Dah cinta, mak aiii. Eh, ehem ehem. Well, blah, blah, blah, blah dia perasan aku usha dia blah blah blah.

Di pendekkan cerita, dia yang duduk di tempat menggunakan computer di sebelah aku mintak tolong aku ajarkan dia macam mana nak delete column untuk table dalam Microsoft word. Mentang-mentanglah aku bukak microsoft work, ingat, aku reti ke? Tapi berkat kesabaran dan perasaan konon serba tahu yang tinggi, tup tap tup tap, berjaya juga lah column tu hilang. Entah macam mana dia hilang pun aku tak tahu. Nasib baik hilang. kalau tak hilang, malu doe. Tapi serious memang susah nak delete column tu.

Baru je aku nak bangun dan tarik kerusi aku untuk balik ke tempat aku, aku perasan satu minimized Firefox window kat taskbar di komputer dia. Aku klik.

Terpampang sebuah blog ber-template warna hitam kuning. Aku scrol ke atas, tertulis 'The Other Khairul'. Perh. Wth. WTH. Bukan blog aku ke ni?


Relax khairul. Relax. Dia mesti tersalah buka blog tu.... Aku bermonolog sendiri.

"Apa ni?" Mulut aku berbunyi tanpa aku sangka.

"Tak tahu ke ni? Ni la blog senior kita" katanya bagi menjawab soalan aku.

Aku diam je. Buat-buat baca sambil angguk-angguk. Padahal tengah baca blog sendiri.

"Eeee. Macam tak best je blog ni" Aku cuba pancing.

"Eh, best apa. Saya suka baca. Dari sebelum masuk Micet lagi saya baca tau" bersaya-saya pula dia.

"Hm, nama dia Khairul ke?"

"Ye lah kot"

Aku buat-buat baca lagi blog aku tu.

"Saya rasa dia ni berlagak lah. Cakap pun macam kerek je" Aku pun reti bersaya-saya juga la. Sopan santun lagi.

"Eh, ye ke. Saya rasa dia tak berlagak la. Dia saja mengada-ngada tu. Saya baca blog dia dari sebelum masuk micet lagi. Dia okay. Cuma ramai yang tak faham dengan cara dia. Biasanya, kalau orang tu baca blog dia dari mula dan semua post dia, baru faham macam mana dia bergurau." Perh, panjang lebar dia bagi tahu. Mata aku kat screen, tapi tangan aku dah kat hati yang sedang cuba menahan sebak di dada. Terharu doe. Nak nangis dah. Tapi memandnagkan aku berada depan perempuan, memang tak akan nangis lah.

"Dia ni senior eh. Pernah jumpa dia tak?" Aku tanya.

"Tak pernah."

"Kalau jumpa dia, nak berkenalan tak?"

"Tak nak."

"Kenapa tak nak?"

"Takut dia kutuk saya kat blog dia. Haha."

"Haha. Betul juga. Tapi jangan risau, dia tak akan kutuk punya."

"Haha. Mana tahu?"

"Agak je. Ye lah. Lagi pun, tak akan dia nak masukkan nama orang yang dia tak kenal dan tak pernah cakap dalam blog dia kan?"

"A'ah la kan. Tak akan tanpa sebab dia nak masukan nama saya dalam blog dia."

"Hmm." Kata ku sambil mengangguk kepala.

"Btw, nama you siapa yea?

"Syida."

"Ooooooooooooooooooooo."

Hai Syida.


79 Comments:

aisya berkata...

comel la kau ni

Frodo Baggins berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
lassiegewdix berkata...

HAHAHA .
cm sweet lak entry ni . :)

cik GULA-gULA berkata...

nice pic..
lagi2 gambar pakai spec tu:)

Tun Teja berkata...

kesian syida...da masuk blog da..hahahaa..

Miss Lemonade berkata...

kesimpulan..pompuan mmg baik..

Tanpa Nama berkata...

nasib aku tak pernah kantoi bukak blog ko kat library micet tu... hahaha.. baik ko blnje syida mkn kat kdai pak ya...

bubblehead berkata...

pergh. cam jumpa jodoh je. susah nak cari perempuan yang memahami hati lelaki ni. apa lagi bro, xkan nganga je....

keh3...

ain fathihah berkata...

betul ke ni? haha

SyaNa_SaN berkata...

Hye Mr K,

Hahahaha. lawak2x.. nie betul2x kisah benar ker?? Hahhaah =)

maiTuty berkata...

hahahahhahhahaha...

za zalea berkata...

hahahahahahaha..
damn..
mesti malu syida tu..

lyeloandy berkata...

hahaha..serius baik punya cara nak pancing soklan..
moral of he story, jgn baca blog kat tempat awam..hahaha...

HAI SYIDA ! >.<

Mr K berkata...

@Aisya - Terimakasih etah.

@Frogo - Err?

@Lassie - Penulis dia tak sweet ke?

@Cik Gula - Awek berkaca mana memang comel.

@Tun Teja - Ya, kesian dia.

@Lemonade - Ya. Gadis comel memang baik. Eh? ;)

@Anonymous - Aku rasa, nama dia syahira la. Tak pun syira. Aku dah lupa >,>

@bubblehead - Haha. Tak berminat. Aku dah ada calon lain.

@Ain & Syana - Agak-agak?

@Tuti - Tak manis gelak banyak-banyak.

@Za - Harap tak.

@Andy - Moral of the story, jangan bercakap dengan orang yang tak di kenali.

syahmi berkata...

dlm sume post, yang ni terbaik.

cKyN WaN berkata...

hahahahahahahahaha
kelakar gilaaaaaaaaaaaaaaa~

khai berkata...

aku tgh bayangkan shida bukak blog kau sekarang, apela respon dia yer?

Amalia Auni berkata...

he3...
mst syok gla kan kna puji dpan2 ngn syida 2?
hehehe..
lawak tol

iluvcolours berkata...

comel la citer ni...kuar air mata terharu ak..hik3...sweet giler

Kimmy berkata...

mesti dia segan gila bila baca entry ni.. hehe..

btw, hai syida!

;DD

p/s : probability utk aku kantoi = 0.0001 percent. XDD

Mr K berkata...

@Syahmi - Hm. Dah habis baca post-post lain?

@Khai - Harap-harap dia tak baca. HAHA.

@Auni - Agak lah. Sebenarnya, dulu pun memang ada sekali macam ni.

@Kim - Ya. 0.0001%. :)

Ct SoLeHa berkata...

kalo sol ni syira mmg mengutuk diri sndr..tp rase bangga rupenye senior tadi 2 tuan puyer blog dan akan heboh cakap kat kawan2 ni la abg senior aku jumpe tadi dan tunjuk blog dia sekali kat kawan..dia sebut nama aku..

kan bangga 2..haha

Syaza Suraini berkata...

hahahaah. lawak~~ apa reaksi dia wey lps baca? huuhu

Aliesya♥Amani berkata...

melepas la gua...hahaa..

sweet la...lu x rase nk ngoray die ke?? bile die bce entry nie mesti die malu and terharu giler2..sbb blog yg die selalu bce bt entry pasal die...

Mr K berkata...

@Sol - Tiada apa yang patut di banggakan bila pernah bertemu dengan aku. =,=

@Aliesya - Tak reti lah mengurat.

ciku berkata...

agak agak kau malu tak kalu syida baca post ni ? HAHA.

peh berani mati kau post ni. fuh

syahmi berkata...

dah dah. tapi tak bape ingat sume la. :D

WZulhilmi berkata...

nampaknya sekarang cik syida tu dah tau identiti sebenar encik khairul.. so klau syida baca komen ni. SILA UPLOAD GAMBAR TUAN BLOG NI SEKARANG!!!


LOL!!

Lupi berkata...

syida lukenabeb!

hahah~

hai syidaaa!

sofia berkata...

hahaha. kesian syida :)

Comel.

SetanBogel berkata...

Ikut Suka ko la Keyo.. jgn nanti dah terhantuk baru nak YM aku ek.. hahaha....

Aku nak gi holiday 1 bln... kalo ko duk buat jahat... makne nye ko bkn jahat sebab aku la ek.. ko tu yg memang jahat...

hahahaah

CIK FAYYAD berkata...

hahaha.

lawak r ko..

bajet comellah tu bila smua puji kau comel kn.

btw, sepupu SITI tu ko nk letak kt mana..jgn mggatal ngan pempuan lain. bahahahahhahaha

Mr K berkata...

@Ciku - Dia tak kisah.

@SB - Kau bercuti tak nak open table berbuka macam tahun lepas ke? HAHA.

@Fayyad - Jangan la cakap macam tu. Segan I. Sepupu Siti? Dia ada nama la. Nama dia Rafidah Ibrahim. Aku letak dia kat hati belah kiri aku.

perempuan berkata...

terbaik.

taktik tu yang penting tu.

Nurul Nadya , berkata...

memang takbole blah

Miss Comot berkata...

hahaha3 klu die bc agknye cmne prasaan die ek? hehe3

ken berkata...

cute conversation =)

Tanpa Nama berkata...

pas ni die da knl la sape khairul pas bace entry neh...haha

Mohd Adziim berkata...

Pergh.cerita tentang diri kau yang terbaik pernah aku baca. Pandai betul pancing bagitau nama.

Mimi Saidi berkata...

syida! where are u...???

bapak ah, klau la ak jd syida..

zarip the lagend berkata...

mr.k hot la sial xD

hotz hotz hotz stuff...
;D

noor afzan berkata...

agaga..
akhirnya keluar gak nama dia kat blog hang...
syida, tinggalkan la komen barang seulas dua di sini.
kata pembaca setia blog K.

a.s.m.a berkata...

haha cita ko ni boleh buat cita novel ni..
saat2 pertemuan hero&heroin..

tp serius cute btul post ko kali ni.. =)

aisyaLALALA berkata...

haha. cian die. pasni mmg xkn bkk la da blog dak2 micet kt tmpt2 awam di micet. malu gle ;DD

bukan lumut berkata...

hahahaha..
agak2 ape syida tuh ngah buat lpas baca entry ni..=p


oi oi...

poyo lah kutuk blog sendiri..uwek.hehe

Mr K berkata...

@Zarif - Ah kau. Dengar citer kau pakar dota map baru. Try jom. Haha.

@Lumut - Mana ada poyo. Baik ni.

...miSS fAi... berkata...

hahhahaa, klaka la entry ko kali nie... mesti malu giler si syida nie... ehhehehhe...

so sweet la.... ahhahhaha

'AQILAH berkata...

haha

Vidya Yazmin berkata...

hahaha kelakar nye. hot dohh you.

f berkata...

HOT STUFF MICET SIAAAL!

isephia berkata...

haha comel~.. kesian syida;D

rabiatulpaid berkata...

entry yg menarik ,
kene puji depan2 kot .

hye shida :)
itulah senior anda , ahak

kira-chan berkata...

hahahahahahahah!

farakamaruddin berkata...

sumpah lawak post nih weh. HAHA!

say hye to Syida!

Affan Ruslan berkata...

aku rasa lepas die baca entry ko ni, mlm tu mesti die takleh tdo.

macam siot perangai.

suFiah Y berkata...

..hee suke2 dis pOst.

lau i dis gurL la...n dh tau u Senior i...huuu mesti segan gler lau brtembung..

pe2 keep it up. niCe writing. (^_^)

~^CoKLaTsToBeRi^~ berkata...

haha cute.
hye syidaaaa!
=D

Farah Justme berkata...

hai jalan2. OMG OMG. gile sweet entry ni. adekah syida pengsan bile bace entri ko neh bro. haha~

Deideian berkata...

aduh.... best sekali, lawak ada, suma ada.. terbaik.. terbaik..

Cik areya berkata...

sweet gle... aku pun nak gak la pengalaman mcm ni... hihihih

masshie mastura berkata...

haha kantoii sudah syida.
i pn kalo kt kolej pakai spec, so mmg org xkenal la sape tuan pnye blog hehe.

ima berkata...

sian syida. mesti die tergamam trus baca entry nie. sadis2. haha

Whiteroses berkata...

nyawa atau comment??? huh... =)

br je bc this post...quite nice try kritic blog sendiri...even ssh coz kena 'b'lakon' dpn junior yg comel tu kan???

btw, i just becoming ur follower from last week..and this is the blog yg sy suka bc n follow from day to day... =)

nice =)

yaya berkata...

ouh hye . first time saya comment kat blog org sebenarnya . haha . post nie terbaek . sweet mcm dlm filem .seronok laa baca !! :D

izzati suhaimi berkata...

omo omo so cute so sweet =) <3

berita seputar artis berkata...

http://kumpulbarengartis.blogspot.com/ artikel yang menarik

Merpati Putih88 berkata...

semoga betemu jodoh ye MR K...

SaYraH WonDerLanD berkata...

wow!!
pengalaman yg best!

Napa x ngurat je cik syida tu?? Mcm sweet je. Hahaha kutuk2 blog sendiri mcm kelakar je. That awek mst hot sbb tu la hang kutuk2 blog sendiri nk test power ah tu

Marlina :) berkata...

syida takbaca ka benda alah neh? alorh..sumpah dia syok kalo dia baca. huahahah

Tanpa Nama berkata...

Aku tak pernah baca blog selama ni .
1st time aku baca blog ko .
aku jatuh cinta .
tq .

Tanpa Nama berkata...

i love this...<3

Hye Mr.K!
haha

non annoying-mouse berkata...

pergh. bleh buat sinetron ni.

nice writing :)

eyjalukman berkata...

syida baca tk post nihh agak2 ehh ? haha

fazhana berkata...

hai syida! ni dah sah2 syida tgh bace ni! :P

life's keeps changing berkata...

xtahu nape tp sy rs awk ni seorg yg sengal.. haha

atien berkata...

best..

nawwar_hanifah berkata...

hai syida =)

mawar duri berkata...

haha..test2 fuhh 1st time tggl komen dlm blog org..
mcm xleh bla jea aku de blog sbb nk jdi follower mr.K nie..
best N3..LIKE40x

Admon Is the Name berkata...

HAI SHIDA..WAKAKA

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger