Selasa, 17 November 2009

Top 10 Blog yang Aku Pasti Baca Kalau Ada Entry Baru Di Dunia Blogging.

Ohhhh. Ohhhh..

Agak jarang sebenarnya aku follow blog orang lain. Dan blog list (Blogroll) aku, aku letak based on siapa yang aku follow. Dengan kata lain, kalau aku follow orang tu baru aku letak kat blog list aku. Tapi, aku rasa ia-nya amatlah tak adil buat orang lain yang follow aku dan letak link aku di blog list mereka.

Dengan itu, sesiapa yang ada linkkan blog aku kat blog list korang, sila nyatakan kat ruangan komen. Nanti aku add blog korang kat blog list aku kat tepi tu. Rm50 seminggu.

*********************

Kat dunia blog ni agak pelik sebenarnya. Ada macam-macam jenis orang. Dan kadang-kadang agak susah nak cari blog yang 'special' yang lain dari yang lain. So memandangkan aku ni dilahirkan dengan sifat-sifat dan sikap-sikap yang posotif seperti baik, peramah, pemalu dan yang seangkatan dengannya, ingin sekali aku share blog-blog baru yang mungkin top suatu hari nanti. Dan juga blog-blog yang femes yang aku akan baca bila ada entri baru.

Ummp.. umppp

Tak perlulah aku tulis panjang-panjang. Korang bukan nk baca dengan detail sangat pun.

Top 10 blog-blog fav aku; (Personal Chart)

10. Hanis Zalikha
Genre : General (dulu). Personal lifestyle (sekarang)
Aku suka baca blog awek comel ni. Tapi entah mengapa, aku rasa kualiti blog awek ni dah makin menurun. Kalau dulu banyak la juga entri-entri yang best. Kira kalau ada entri baru mesti laju-laju klik kat blog awek ni. Then bila tengok comment masih kosong, laju-laju gi komen bajet lah tarik orang pergi blog kita lah bila jadi 1st reply. Ya aku masa mula-mula blogging macam tu lah. Dengan kata lain, cara mudah nak tarik viewer. Tapi cara ni tak bagus sebenarnya. Tak ada kualiti pun. Tapi yang bestnya followers Hanis semua cun-cun macam dia juga. So tak rugi mencuba nasib.

9. Aku Tak Peduli
Genre : General (Sarcastic)
Seperti Hanis, blog ni dah agak kurang menyengat. Kalau dulu, memang akan ada entri yang amat-amat buat korang buka mata. Tapi sekarang, dia mungkin busy dengan kehidupan di dunia nyata yang lagi bermakna. Hes now a 'biker'. Kind of a costly hobi he got there. And, dia memang dah agak jarang menulis sekarang. Aku suka dia punya wild lifestyle. Ganas, mengancam, sexy dan tulus iklas. Tak ada kompromi. Seminggu blog dia dulu pernah mencecah 50 ribu visitors. Aku sebulan pun tak sampai 50 ribu.

8. Watch Out, Giant Rainbow.
Genre : Personal. Typical issues.
Ni blog cik adik comel. Aku kenal dia.. hurm.. lama la juga. And cara dia menulis, memang direct to the point. Kira tak ada hipokrit apa semua lah. Tak macam kau, kau dan kau. Tulis nak cover baik je. Okay sila terasa ya semua gadis-gadis yang tak comel. Adat cerita melayu. Gadis comel mesti watak baik. Gadis tak comel tapi make up tebal pasti wajat jahat.

7. The Seamy Side
Genre : Personal lifestyle.
Blog ni amat-amat menakutkan. Penulis blog ni seolah-olah someone else yang... erm. Entah lah. Dia macam ada masalah yang dia tak mampu selesaikan. And dia mungkin benci diri sendiri. So, sebab tu dia sukakan masks. Blog dia umpama seseorang yang ada masalah personaliti yang serious. But aku suka cara dia menulis. Cara yang unik. Cara dia sampaikan apa yang terbuku kat hati dia. Walau pun kadang-kadang agak menakutkan. Okay sentiasa menakutkan, tapi agak best untuk dibaca. Thank you to DH yang kasi aku link blog ni.

6. All about Journeys.
Genre : Personal and general
Mamat ni adalah blogger yang hebat. Tempat lepak-lepak dia adalah kat Uk. Sheffield. Tak main ah KL apa semua. Apa barang lepak tempat local. Kalau dulu dia selalu sampaikan apa yang nak di samapai kan dengan cara menulis cerpen. Kira memang banyak la cerpen yang ada. Tapi tu dulu la. Sekarang dia dah lain. Sekarang dia tulis direct je. Makin maju dia bersama HerbaLife dia.

Kita tak boleh lari dari C-I-N-T-A. Okay nampak sangat jiwang.

5. Didiey Comely Shekalie
Genre : Personal.
Okay nama blog dia Dorky Didiey sebenarnya. Tapi disebabkan aku suka mengusik dia, aku usik la skali lalu masa buat entri ni. Ya aku tau aku gedik nak buat macam mana? And ya dia dah ada bf so what? Boyfriend(s).. apa tu? Tapi aku suka baca blog dia. Semuanya mengenai dia punya personal life. Tidak digalakkan untuk baca sebab nanti mungkin ada yang tak suka. Aku pun tulis pasal personal life, bukan orang suka sangat. Sebab kadang-kadang orang dah bosan baca pasal personal orang lain. Tapi, aku hanya bosan kat sesetengah je. Yang lain memang aku suka baca nak-nak kalau bab personal. And aku lagu suka kalau dia ada banyak followers dan commenter. Dan juga kalau dia comel.

4. Blog - not active.

3. Sarah al-Idrus.
Genre : Teens-lifestyle.
Ni adalah cik adik manis yang sarkastik. Suka sms aku pada masa yang amat tak sesuai. Pernah sekali dia sms aku masa aku tengah date. Heh. Then pagi-pagi masa tenagah tido pukul 4 am dia gak yang sms. Heh. Nasib baik comel. Cik adik ni agak sensitif. Biasalah anak bongsu. Hehe. Blog dia berfungsi sebagai medium untuk gadis comel-comel. Kontest pun mesti gadis je yang boleh masuk. Kalau lelaki dia tak akan kasi korang masuk. Diskriminasi ni, diskriminasi. Korang buat la apa-apa pun, kalau dah lelaki jangan harap leh masuk. Contoh contest adalah bergambar sambil pakai tudung yang lelaki memang tak akan menang. Blog dia kebiasannya adalah untuk mempertahankan para gadis. Ajar gadis untuk berlawa, jaga badan, jaga dara or buat tu ini. So, memang bertentang lah dengan konsep blog aku yang asyik nak downkan para gadis je. Tak hairan la viewer dia ramai gila. Semuanya para gadis. Dah la para gadis ramai kat dunia ni. Ramai sampai tahap nisbah 1lelaki 5 perempuan. Atau 1 lelaki untuk 5 isteri dengan bahasa mudahnya.

2. Macham Iz Punye
Genre : General & Personal (sarcastic)
Sabahat Hanis mungkin. Tak kisah lah. Tapi dia juga cakap direct to the point. Tak ada tapis-tapi. Fuck-fuck apa semua tak ada hal. Dia comel. Tapi dengar cite banyak haters okay tak kisah la. Normal la tu makin kita tinggi makin banyak yang benci. Entri-entri dia gak sarkastik sebenarnya. Ada juga yang mengata lelaki. Sekarang dia tengah dalam mood ingin berpacaran. Ya sama mood dengan aku. Tapi tak pernah desperate.

1. Bvlgari-girl
Genre : Personal Love Story
Gadis ni is in relationship with a non-muslim kadazan guy. And blog dia 98% bercerita pasal love story dia. And aku tak tahu la kenapa tapi aku amat tertarik dengan love story dia. Agak lain dari yang lain. Dia tak serious berblog. Entri dia semua pendek-pendek. Tapi ia amat membuatkan aku nak tahu apa ending percintaan dia. Aku harap dia happy ending lah. Tak tau la dia punya bf hensem atau tak. Tapi tak kisah la kan. So setiap kali dia update blog, pasti ramai yang baca. Tapi masing-masing malas nak komen. Tak tahu la kenapa. Kalau korang suka blog ni, pasti korang akan suka blog The Romantic Guy yang di atas. Konsep dia sama. Cuma berbeza watak.

Jenis lukisan komik yang adik aku selalu beli.

Oh ya. Blog-blog classmate dan kawan-kawan terdekat aku, aku tak list kan walaupun aku pasti baca kalau ada entri baru. Tak nak list sebab kalau list pasti semua full. Aku baca semua blog kawan-kawan 'realworld' aku. Serta, aku baca semua blog yang aku follow.

Jangan lupa letak link blog korang kat ruangan komen [atau emailkan aku. Aku ni pemalas sikit nak carik satu-satu.]. Nanti aku taruk kat blog list. Dengan syarat, korang aktif berblog. =)

P/s : Nak pergi tonton cerita Pisau Cukur dengan abang aku then boleh belajar camna nak mengayat awek sekali. Tata.

Comment Here

75 ulasan:

  1. antara semua2,saya suka cerita bvlgarigirl..hehehe..nak tauk juga mcm mana ending dia dgn laki kadazan tersebut nanti..:)

    BalasPadam
  2. waaaa....ada antara list list ni yang saya ikut blog nya...blog dorang memang best...

    saya link blog anda sebab blog anda best ;)

    BalasPadam
  3. aku on the list..aku nak buat yg ni gak aaa..

    BalasPadam
  4. komen kena lemah lembut???? ok..cuba jadi selembut yang mungkin....dah lama follow blog ni..tahu pon dari seorang kawan..dia cakap blog khai ni best....i pon cari la..apa yang best..tapi bila baca..memang BEST! hikk..

    (lemah lembut tak?? haha :D)

    BalasPadam
  5. wah thanks ! blog akutakpeduli memang best ~ style dia sempoi jer ~

    BalasPadam
  6. hmm akan direview semua blog yg disebut..msg2 punya cre tersendiri nk interpret dan melahirkan rsa suka terhdap sesuatu blog itu...

    BalasPadam
  7. olla...aque pn ske suki gk bca blog org...tp aque xde nk m'blogkn dri..haha....
    nk tgok psau cukor ke?? kne bwa lesung batu bg tumpol psau2 yg ade..huhuhu...
    cte tu x bape nk hot pn...x bekesan lgsung....heeee...
    btw..lke 2 be si gigi besi...yuuu..

    BalasPadam
  8. hahahaha.Okay.aku terharu giler babeng.Isk isk :')

    BalasPadam
  9. salam mrK. sya follow kamu. juga follow several blog yg kamu listkan itu!

    tpi kamu tidak perlu follow blogku klu tidak menarik minat kamu utk membacanya. hehehe.

    BalasPadam
  10. oh, suka baca blog hanis n joe jugak.. yg lain tidak dikenali.. huhu..

    btw, ur blog is in my favourite blog list.. (^^,)

    BalasPadam
  11. Hmm,blog no 1,6 & 10..mmg aku bace,tp jadik silent reader..hihihi

    Yg blog hanis 2 ade 1 hari buhsan nak mampus aku leh bace blog dia dr awal dia blog smpai lar yg skrg..mmg lain dr yg dlu lolx..

    BalasPadam
  12. Hmm,blog no 1,6 & 10..mmg aku bace,tp jadik silent reader..hihihi

    Yg blog hanis 2 ade 1 hari buhsan nak mampus aku leh bace blog dia dr awal dia blog smpai lar yg skrg..mmg lain dr yg dlu lolx..

    BalasPadam
  13. @Monica - Yup. Blog dia simple tapi rasa tertarik kan. Nuffnang dia pun banyak.

    @Epal - Jangan puji aku macam tu. Nanti aku malu-malu. =)

    @Sarah Sayang - Buat. Royalty kira tolak duit hantaran yea?

    @Eldy - Ya. Tapi dah jarang update.

    @Anoy - Aku pun dulu pakai braces. RIndu pula zaman tu. And setahu aku anonymous kerjanya mengutuk saja. Tapi kali ni tak yea? Hehe.

    @Didiey - Terharu ke. Tapi harap jangan jatuh cinta yea.

    @Nera - I will consider it, honey.

    @Najmie - Thank you. =)

    @Black Angelz - Yup. Tu yang normally bloggers baca.

    Thanks for your comments all.

    BalasPadam
  14. aku jenis bace n ske komen blog yg aku rase bes..so tak kesah la die link aku balek ke tak..janji aku puas..huhu

    BalasPadam
  15. occay.. ur giving me blog2 besh utk diterjah.. suke2..!!

    BalasPadam
  16. bnyk link blog yg kamu letak kat situ sy xpenah masuk sblm ni except bvlgarigirl yg baru sy baca smlm..bes gak blog die..

    BalasPadam
  17. aku setia pada cerita bvlgarigirl , silent reader pada blog dia .

    BalasPadam
  18. aku setia pada cerita bvlgarigirl , silent reader pada blog dia .

    BalasPadam
  19. da pandai mengorat awek..??

    BalasPadam
  20. walaaa
    terharu2

    patut la ada 17 pengunjung yg datang dari blog sini
    hehe

    thx u thx u

    BalasPadam
  21. hahaha mcm yg comel2 je jadik perhatian ko ek =P

    BalasPadam
  22. ak slalu gk bce blog ko wehh..besh ar..tp tang ktuk prmpuan tu ak xthan..haha

    BalasPadam
  23. @Kojah - Bukan salah aku kalau gadis2 ni comel. =)

    BalasPadam
  24. hanis zalikha tu ade 1 attraction kan wei. aku mesti nak bace entry2 die. die tak sombong woo. aku bg emel bangang2 pun die pi balas, wakakaka

    sarah tu aku bace gak.

    joe tu aku bace gak tapi aku majuk pas die xmo bace blog aku. die xsuke aku cam ko xsuke aku gak kot . kikiki!

    tp, basically ko nyer blog list tu same je ngn aku. bagus2!!

    BalasPadam
  25. aku dah bookmark kan link ko...ko bleh la cr kat blogrol aku

    BalasPadam
  26. Salams,

    coming from Jardness.com

    hehe. Nice blog roll over there.

    Jom try lepak blog gua. :)

    BalasPadam
  27. wuuuu blog hanis adelah best!

    BalasPadam
  28. betul la.. setiap blog tu ade cara dia yg tersendiri sbb tu cam menarik n tertarik jek...

    as for me, i'm still new.. nanti bley la bg tunjuk ajar.. (^_^)

    BalasPadam
  29. huuu..terlompat sini dr blog joegrimjow..

    bgs laa bg link

    BalasPadam
  30. aku ni hanya silent reader kamu. macam mana aku boleh follow kamu,aku pun x tau. macam kamu cakap 'Tapi yang bestnya followers Hanis semua cun-cun macam dia juga. So tak rugi mencuba nasib.' so yeah.kamu berjaya.lolx

    aku x de blog.tp kalau x de keje aku blogwalking. aku suggest kau follow blog ni..saffawati.com. x tau lah kau penah baca ke x..tak2.aku x dibayar.aku cuma rasa kau mungkin akan suka blog tu..

    who am i? im not spiderman defenitley. u dont know me and u dont wanna know.

    -justyoursilentreader.

    BalasPadam
  31. @Anoy- Ya. Aku kenal saffa. Tapi aku tak berapa masuk dalam photohrpher. =)

    BalasPadam
  32. Hanya blog hanis zalikha dari list di atas yang aku pernah singgah.Akan ku singgah juga.

    http://eyriqazz.blogspot.com

    BalasPadam
  33. salam kenalan...
    dah lama jenguk page nie...
    cuma nak tny...
    kenal ke kumbang kecil?

    BalasPadam
  34. lol..
    any update for these bloggers right now?, just let me know..
    btw nice entry dude..

    BalasPadam
  35. oh , im forgot , this friend of mine , im surely you will be added him on the top 10 too..
    http://zackzukhairi.blogspot.com/

    BalasPadam
  36. oh , im forgot , this friend of mine , im surely you will be added him on the top 10 too..
    http://zackzukhairi.blogspot.com/

    BalasPadam
  37. @Svlver - Yup that blog is so nice

    BalasPadam
  38. ghee..thanks 4 da blog list. aku mmg tercarik2 blog2 yg bkualiti ntok difollow.. adakah entry ini telah lame?? ye aku pending....hahaha! ade org "terapat" dgn hang kasik link.. aku pun dgn sengal meng-add.. tq again~

    BalasPadam
  39. En Khairul, aku baru je mengenali blog en kkairul ini, tapi sudah tertawan dengan blog ini! nak buat camne kan...asyik terasa nak ikuuuut je!
    so dengan suka hatinya aku meletakkan blog kamu dalam bloglist aku ,
    besar hatiku kiranya en khairul dapat menjengah ke blog ku itu,

    tgok2 layak ke berada dalam bloglist mu itu? ;p

    http://kellazule.blogspot.com

    come visit me ya!

    BalasPadam
  40. try follow blog...she is pretty weird person...http://idontdrinkmilk.blogspot.com

    BalasPadam
  41. blog aku best tak?hehe
    http://aizuddin.com/

    BalasPadam
  42. blog ni pon best.

    http://zackzukhairi.blogspot.com

    x sampai stahun bloggng da 2k++ dah folower..

    BalasPadam
  43. askm.
    i dah link yr blog. Thanks to wafi yg kasi tau. Surat cinta tu mmg sangat betul.

    www.ruggedmom.com

    BalasPadam
  44. kamu..sy letak blog kamu kat list blog sy.. juz wanna infrom u :)

    BalasPadam
  45. blog2 yg ko layan kebanyakkan genre personal ye :)


    Entri terbaru->Bonus hebat Pakej Digital Kit

    BalasPadam
  46. blog yang best. entry mcm hape tapi mmg best lah.
    oh, ya saya follow kamu
    http://belogmeknik.blogspot.com

    BalasPadam
  47. salam..u mmg jenis sarkastik ke beb`..

    BalasPadam
  48. i link ur blog

    kaminuts.blogspot.com :D

    thanks!

    BalasPadam
  49. terima kasih untuk link2 blog ini. Sgt2 dihargai. Sekarang sy mood untuk berblogging sgt2. Mmmg sgt2 memerlukan

    BalasPadam
  50. hey hey..mantap anda der..
    tapi ko tak pernah dengar nama zackzuhairi? blog realiti konspirasi..17k follower dia tuh, padahal cerita pasal personal life je.. tak keterlaluan aku tiru style dia tulis sekarang ni..budak baru jemput la ikut sini..tiap tiap hari aku update..content mantap..tak menyesal nye ko singgah :)
    http://oranghebatmelebat.blogspot.com

    BalasPadam
  51. i pun ada blog, tapi tak best. hahaha

    so i suggest this blog:

    www.maribergebang.blogspot.com

    best :)

    BalasPadam
  52. eh blog didiey tak ley buka..fine.. =,=

    BalasPadam
  53. sy follow blog awk, tp tak letak la dlm bloglist, sbb sy tunggu your new entry, sy tak pandai nk buat,

    BalasPadam
  54. err..saya pon follow belog awak..Mr K gorgeous! hehe

    BalasPadam
  55. as salam mr k :)
    i do follow ur blog and do link ur blog...
    bru rini sempat bace this entry :)
    i do enjoy reading ur blog :)

    BalasPadam
  56. helo mr.k...
    sy bdk bru bljr bermain dgn blog2 ni..n overall my blog mix...ntah pape genre ntah. n definitely ada personal..
    n surely takut org komen mrh2 coz i'm not good as u r...
    recently try wat novel coz bosan2..if ada msa try bc n bg komen ckit..erkk..nk komen direct pun ok gak..nak sediakn mental ni..hakhakahak..

    http://ryukirua.blogspot.com/

    p/s: sy dak bru bljr so byk bnda nk kne bljr..tq..
    slalu jek tgk blog mr.k..bg inspirasi kot~

    BalasPadam
  57. bile nmpak entry baru je, trus click ur blog. jarang miss lar. hehee

    BalasPadam
  58. hehehe..syok ah bace blok kamoo...
    blog2 dlm list uh pon bez..
    akish br je berblog..
    so saje2 je nk tumpang kat sini gak..hehe

    BalasPadam
  59. ngee . menyelongkar older post anda . hehe xD

    BalasPadam
  60. link ke post?er aku taktau ape2 pun pasal semua tu.aku cuma tulis blog dan berharap ada orang baca haha. by the way, areleiou.blogspot.com. dan harap org yg curi laptop kau tu bagi balik la.haha. okay maybe innocent.tapi pernah jadi. er bi dah bukan comment aku rasa. macam entry lak. btw,certain blog dlm list tu takle nak bukak.broken link perhaps ?

    BalasPadam
  61. meh la jengok http:.//thehappiestfarhana.blogspot.com... sgt perlukan kritikan positif dan negatif dri blogger otai

    BalasPadam
  62. update blog kena jujur...be yourself lah..tak yah nak tunjuk lemah lembut sangat lah..

    BalasPadam
  63. iyap.... the best among the best blog..arianna...bvlgarigirl...

    dari blog other khairul la kenal blog arianna.


    BalasPadam
  64. Akan cuba difolowkn mane yg best..thanks bro..=)

    http://shafizam.blogspot.com

    BalasPadam
  65. Terima kasih di atas tip. Terjumpa blog ni (kiranya spesies stranger)sebab baru nak belajar-belajar cara nak buat blog.

    http://lilacismycolour.blogspot.com/

    BalasPadam
  66. blog yang agak weired..but banyak benda baru yang aku tahu!

    so..sape2 yang rajin tu mai le klik kat sini!
    http://fiazdiary.blogspot.com/

    BalasPadam
  67. hello.... jom singgah blog aimi... byk benda aimi nak share dengan korang.... singgah tau...
    http://fatinaimi.blogspot.com

    BalasPadam
  68. makasih mas infonya..bisa jadi referensi buat aku...

    BalasPadam
  69. diatas itu semua I dh singgah termasuk blog Mr.K

    blog no.4 apa ya?

    BalasPadam
  70. banyak yg xtau ni...ni yg nk g terjah ni :D

    BalasPadam
  71. Sudi2 kan follow blog Hanna yg newbie ni..

    http://hannanasa@blogspot.my

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.