Rabu, 28 Mac 2012

Soalan- Soalan Formspring (Lagi)

Assalamualaikum


Hellow gadis dan jejaka yang penuh dengan persoalan sekalian. What's up?


Macam yang korang nampak, aku semakin busy. Semakin lama semakin busy aku untuk sem ni. Tapi alhamdulillah, semuanya semakin okay. Dan aku tau... Aku tau yang korang mesti dah macam "Apahal Khairul ni dah lama gila tak update blog? Dah kahwin dua ke apa?" Well, biasalah. Hidup ni banyak halangan. Nak kata kahwin dua tu tak lah. But oh well kahwin dua sounds fun. Hihi. 


But then, even aku da tak update blog, aku still dapat beberapa soalan dari pembaca. Aku tak tahu samaada masih ada atau tak orang yang main formspring. Tapi yes, banyak gila soalan yang memenuhi inbox Formspring aku. Dan kebanyakkan soalan, tentu lah about relationship. But oh well, semakin lama, semakin banyak soalan yang bagus aku dapat.


Is it haram kalau to talk about sex, (not lucah) with your boyfriend?
Sebenarnya, aku tak tahu lah apa hukumnya tapi adakah ianya necessary? Tu lah, siapa suruh asyik bergayut sampai dah tak ada point untuk berborak sampaikan masuk topik dalam kelambu. Well, kalau korang bosan sangat, korang boleh bercakap tentang bila nak kahwin, nak pakai baju apa masa nak kahwin, nak kahwin berapa kali, apa nama anak tiri dan macam-macam lagi topik yang boleh korang bualkan. Tak pun, kalau korang tak ada topik sangat untuk dibualkan sampai cakap bab sex, apa kata kalau korang dok pakat cakap pasal cara nak pikat mak mertua ke, cara nak ambil hati adik dan abang ipar ke. Banyak lagi point yang korang boleh guna untuk berbual selain bab seks. 

And... Seriously, how the hell sex is not lucah? Dan let me guess, mesti your boyfriend yang mulakan topik ni kan? ;)

Mr K. Nak tanya ni, kalau ada pakwe yg jenis suka marah-marah and tengking, should us (girls) stay with him? Kalau kawin nt macam mana? Agak-agak dia sampai pukul tak? :\
Dalam situasi ni ada beberapa kemungkinan yang akan berlaku. Mungkin sebelum kahwin, si lelaki tu gila ah panas baran and suka tenking serta maki-maki korang tanpa menyakitkan korang dari segi fizikal. But then, siapa tahu dia mungkin akan berubah jadi suami yang romantik kan? 


Tapi, andai kata sebelum kahwin, dia dah tangan-tangan kan korang, dia dah kaki-kaki kan korang, then honestly, aku rasa better ah korang jangan dekat dengan dia. Stay away dari dia weh. And kalau korang sayang sangat kat dia tapi tak sanggup di pukul setiap hari selepas kahwin, then korang patut suruh dia ubah perangai dan kawan baran dia. Say something like "Awak ubah perangai banas baran awak dan baru lah saya akan terima awak." Seriously, kalau dia sayangkan awak, dia akan cuba ubah perangai dia. 

Tapi kalau dia tak ubah perangai, then better lah you stay away dari dia. For your greater good juga. Tak mustahil kalau dia akan jadi makin ganas selepas kahwin kan?

Stress sebab susah gila. Aku jadi tertekan giler lepas first day buat MBBS. Otak aku memang tak boleh terima ke bidang ni? Bila cuti pun aku balik rumah, aku tak rasa diri aku ada kat rumah. Aku asyik fikir pasal pelajaran. Nak study tak ada mood. Tak study rasa bersalah. Why?
MBBS tu apa? Bachelor in Medicine and Surgery kan? Ni dah tahun ke berapa ni? Kalau awal lagi, better kau berhenti cepat-cepat. Aku cakap based on pengalaman aku. Kadang-kadang, aku ada la juga rasa menyesal sebab tak berhenti awal-awal dulu. Tapi di sebab kan aku dah carry on jauh, aku rasa macam bodoh gila la juga kalau aku drop out sekarang. So, alang-alang dah jauh, baik aku habiskan dulu.

Macam tu la gak dengan isu kau ni. Kalau kau rasa kau patut drop out sekarang, then better kau drop out sebelum terlambat. Sebab semakin lama, semakin tinggi umur kau dan semakin bazir masa kau dah guna. Tapi kalau kau dah di tahun ke 4 dan ada lagi satu tahun, then better kau habiskan je dulu. Setahun dua tu sekejap je sebenarnya. Pejam celik dah satu sem. Pejam celik dah setahun. Tak ada hal lah kalau nak stay.

Tak pun, kalau kau rasa tak boleh carry on sebab bosan dengan belajar, then aku rekemen kan kau cari awek kat sana. Cari awek yang comel-comel. Pastu sure dia akan motivatekan kau untuk stay. Bukan je motivate kan kau untuk stay, tapi dia akan motivatekan juga kau untuk belajar supaya kau dapat pekerjaan yang best then kahwin cepat-cepat. 


Just curious. Lelaki suka perempuan yang kurus ke gemuk?
Aku tak tahu sebenarnya lelaki sukakan fizikal perempuan yang macam mana. Sebab, macam yang aku selalu kata "Lelaki ni macam perempuan". Sama-sama makhluk yang amat komplikated. Tapi, kalau bercakap secara general. Aku boleh kata la yang hampir semua lelaki sukakan perempuan yang badan mantap. Tapi kan, kalau korang perhatikan dunia reality, korang akan perasan yang perempuan sukakan lelaki yang perut buncit. Tak caya try tengok ayah korang. Kurus ke tidak. Tak pun, cer try tengok suami yang ada isteri muda. Isteri dia cantik dan bergetah je. Tapi si suami tu mesti dah boroi gila dia punya perut. So yes, aku rasa perempuan sukakan lelaki yang perut boroi lah.



Salam Mr K. Just nak minta pandangan Abang K la kan pasal Jururawat (Nurse). Ramai orang kat sana pandang remeh pada profession jururawat ni. Seriously, geram sangat-sangat. - Im a nurse student of KKM College.
Nurse memang sucks. Okay joke. Nurse is good. Dia punya baju seragam, perh. PERH. PERH. Bukan ke aku dah pernah cakap yang bila aku dah kahwin aku nak belikan baju nurse untuk isteri aku? Dan sebenarnya, profession nurse ni boleh pergi jauh. Even ada orang kata nurse ni tak mesra pelanggan la, nurse hospital swasta suka cakap belakang la, nurse hospital kerajaan kurang ajar dan suka goyang kaki lah. Tapi, nurse memang boleh pergi jauh. Contohnya, kau kerja nurse, kau apply la untuk kerja di luar negara. 


Kalau orang tanya aku "Eh, boleh ke nak kerja luar negara macam tu?" Well, aku pun tak tahu. Yang aku tahu, berlambak gila kawan aku yang nurse yang pergi kerja kat dubai lah apa lah. Kerja 5 tahun je. Tapi balik sini, dah boleh beli rumah banglo 2 tingkat cash. Then terus kahwin. I don't know how tapi setiap profession adalah kelebihan dan setiap profession dalam dunia ni memang boleh buat korang kaya. 


Ermmm.... Mr. Kaeyyy.... Mr. Kaeyyy.. Titteww nak tanyerr bley tak? Macam maner nak elakkan dari kene marah denkat cikgu yang mengajar memandu? Pleaseeeee. Titeww dah tak tahan kene marah ari-ari. Padahal tak buat salah pom. Titew cuma langgar lampu merah dan langgar pasu besar je...
Tips nak dapatkan lesen memandu dengan mudah? 1. Tanya kawan mana tempat yang best. 2. Pilih sendiri cikgu korang. 3. Belajar memandu dengan parents or adik beradik dulu sebelum pergi belajar memandu. Ini penting. 4. Sediakan duit lebih sebab first test ujian jalan rasa korang 98% akan fail. Si penguji akan cari apa je alasan untuk memfailkan korang. Sebab bila dah fail, korang kena bayar banyak gila. So, aku rasa ni adalah konspirasi supaya sesebuah syarikat or tempat belajar memandu dapat lebih banyak duit. Serious.

Ramai tahu yang sesuatu perkara tu berdosa kalau buat. Tapi kenapa still ada orang tak tinggalkan? 

Actually, kalau korang fikir-fikir balik, mesti korang terasa dengan soalan ni kan? Even aku pun, kalau aku baca dua hingga tiga kali mesti aku macam "Damn". Kalau korang korang tak percaya, cer korang try ingat balik. For example. Korang tahu yang kalau hari-hari makan McD dan KFC, ianya akan datangkan bahaya kat diri korang. Korang tahu yang kalau korang asyik tidur, korang punya kesihatan akan jadi sucks gila. Korang tahu kalau korang pegang tangan boyfriend korang, korang akan dapat dosa. Tapi kenapa korang still buat? Pelik kan?

Well, ni semua aku rasa ada kaitan dengan nafsu dan imanlah. Ianya adalah secara terbalik. Kalau iman tinggi, nafsu mesti jadi rendah. Kalau nafsu renda, segala dosa pahala tu memang confirm ah tak kisah dah. Tapi, ada juga orang yang kata yang benda-benda macam ni adalah sebab kita tak fully believe dengan apa yang kita tahu. Well, kita tahu yang tak tutup aurat tu berdosa tapi kita akan cari apa je alasan untuk twistkan fakta supaya it is okay for us untuk tak tutup aurat.


**************

Aku dah makin jarang jawab soalan di formspring. Tapi sekali sekala, aku ada juga buka inbox formspring aku tu. Cuma... Susah nak cari soalan yang betul-betul rasa sesuai untuk dijawab. 



Rabu, 21 Mac 2012

Boleh Ke Kita Buat Majlis Tahlil / Doa Untuk Si Mati? Apa Hukum nya?

Assalamualaikum


Hellow bakal penghuni kubur sekalian. Yaw yaw what's up? 

Hari ni, korang apa citer? Sihat? Macam mana dengan pemakanan korang? Makan benda-benda yang berkhasiat je? Aku pernah dengar cerita, seorang lelaki dari muda dia hanya makan makanan yang baik untuk kesihatan. Tapi bila dia dah tua, dia mati di langgar bas. Ouch.

Pastu, bila seseorang tu dah mati dan menuju ke alam gelap, mesti anda semua pun akan rasa terketar-ketar. Akan rasa takut. Akan rasa meremang je bulu roma bila tengok si mati di depan mata. Nak-nak kalau si mati tu kawan baik korang. BFF pulak tu. And then, korang pun bersedekah la fatihah lah agar kawan korang itu mendapat keberkatan. Dan pada masa yang sama, berharap bila korang mati, akan ada orang sedekahkan fatihah untuk korang.

But, here is the question:

"Sampai ke doa-doa serta al-Fatihah yang korang bacakan untuk kawan korang yang dah mati tu?"

Seperti yang korang, korang, korang dan korang pernah dengar sebelum ini:

"Bila seseorang itu mati, semua amalannya akan terputus kecuali tiga perkara which is Sedekah Jariah (Wakaf etc), Ilmu (Yang berguna) dan Doa Anak Yang Soleh."

So adakah anda adalah anak kepada kawan baik anda? Tak kan? dah tu kalau anda berdoa untuk kawan anda yang dah mati, adakah doa itu sampai kepada dia? 

Begitu juga dengan majlis tahlil kepada si mati. Apa hukum kita membuat majlis tahlil dan sebagainya? Dan ingatkah korang ada satu kes di mana Ja'far bin Abi Talib terbunuh dan mati syahid and then Rasulullah menyuruh jiran-jiran tetanga untuk menyediakan makan-makan untuk ahli keluarga si mati sebagai tanda mengurangkan beban. Well, itu adalah sunat. Tapi macam mana pula kalau kita (ahli keluarga si mati) yang membuat tahlil? 

Begitu juga dengan 'kewajipan' membuat majlis tahlil malam ke-3, ke-7, ke-20, ke-40 dan ke-100. Kalau korang pergi ke kampung-kampung, pada setiap malam ke-3, ke-7, ke-20, ke-40 dan ke-100, kalau tak buat majlis tahlil untuk si mati, sure akan di pandang slack. Tapi betul ke tradisi ni dalam Islam? 

So, again, aku ingin bertanya kepada anda semua yang mungkin ada ilmu dan pernah dengar kes serta isu macam ni.

  • Adakah doa dan al-Fatihah dari orang sekeliling akan sampai kepada si mati?
  • Apakah hukum membuat majlis tahlil beramai-ramai di rumah si mati selepas isyak?
  • Apa kah kewajipan dalam membuat majlis tahlil dalam malam-malam tertentu yang mengikut tradisi Malaysian?

Anyone?



Ahad, 18 Mac 2012

Keluarga Tak Setuju Pilihan Sendiri.

Assalamualaikum


Hello cute ladies and gentleman. What's up? Well, kalau korang perasan, dah lama aku tak jawab soalan formspring kan? Kalau di fikir-fikirkan balik, formspring aku tu dah berhabuk. Soalan pulak dah bertindan-tindan sampai aku tak tahu nak start jawab dari mana. Tapi sebenarnya kan, aku dah hilang mood terhadap formspring ni. Mungkin sebab formspring ni dari dulu sampai sekarang tak reti-reti nak taruk fungsi "Search Question". Dan itu menyebabkan aku asyik mendapat soalan yang sama berulang-ulang kali.

But nevermind. Since aku dah tak ada idea nak update apa di blog, then better aku jawab soalan-soalan formspring kat sini.

Lelaki yg slalu ingatkan pasal solat, pasal study. Tapi parent tak suke. What should i do? diaorang suruh aku stick kat ex BF aku yang tak solat tu. Ye, aku freehair. Tapi solat aku tak tinggal.

Actually, dah banyak sangat dah isu family tak setuju dengan pilihan sendiri ni. Dan dalam banyak-banyak penulisan aku yang baca pasal pilihan sendiri yang bertentangan dengan kemahuan parents; aku rasa article dari Hilal Asyiraf ni la yang paling baik.


Antara kebesaran Allah SWT kepada saya adalah, Allah SWT memberikan peluang kepada saya untuk menjadi seorang penulis. Daripadanya, saya mendapat peluang berkomunikasi dengan pelbagai jenis manusia di dalam masyarakat. Meneruskan nota cinta saya, antara yang sering mengisi inbox saya adalah masalah remaja dalam percintaan mereka.

Antaranya masalah dalam menentukan apakah pilihan hati mereka tepat, antara lain adalah masalah mereka mencintai seseorang tetapi tidak tahu bagaimana hendak melamar dan sebagainya.

                Saya sebenarnya kehairanan. Mengapa soalan itu perlu sampai kepada saya?

                Sebab saya kira, mereka ada orang yang lebih layak membantu mereka di dalam hal tersebut berbanding saya. Siapa? Itulah dia ibu bapa mereka, Ustaz Ustazah mereka, pakcik makcik mereka, dan veteran-veteran yang wujud di sekeliling mereka.

                Tetapi bila ditanya: “Bincang tak dengan ibu bapa?”
                Ramai akan menjawab: “Seganlah.”, “Nanti Ummi Abah tak suka.” Dan sebagainya.

                Ada juga yang menjawab: “Dah, tetapi Ibu Ayah belum apa-apa lagi sudah kata tak boleh.” , “Sudah, duit pun tak ada masalah sebenarnya. Tapi Mama Papa saya tetap tak mahu dengar apa-apa. Mereka mahu ikut pandangan mereka sahaja.”

                Ketika itulah saya berfikir untuk menulis nota ini.
                Untuk remaja. Untuk Veteran.
                Untuk Cinta.
                Untuk kita muhasabah bersama sebenarnya.

Remaja.

Sebenarnya, adalah penting untuk kita melibatkan veteran di dalam urusan percintaan kita. Dan percayalah, orang yang libatkan veteran dalam percintaannya adalah orang yang serius dalam bercinta. Kita telah melalui beberapa nota cinta sebelum ini. Dan saya telah menyatakan beberapa langkah yang sepatutnya kita lakukan, sekiranya kita benar-benar mencintai seseorang. Antaranya adalah, menghantar wakil(bagi perempuan) atau menyatakan kepada wakil(bagi lelaki) untuk menyatakan hasrat kita.

                Tetapi persoalan timbul apabila hendak mengaplikasikan keseriusan dalam percintaan ini(yakni menghala ke arah perkahwinan. Sebab pada saya, itu tanda seseorang serius cintakan kita). Soalan-soalan remaja seperti – Saya dah bersedia ke? - , - Duit tak ada. Macam mana ya? - , - muda sangat. Tapi dah suka. Macam mana? - , - macam mana kalau pilihan saya ini tidak tepat? – dan 1001 lagi keraguan, semuanya mengaburi remaja untuk melakukan tindakan yang betul.

                Pada pandangan saya, semua persoalan itu boleh kita selesaikan dengan baik, mencapai satu solusi yang baik, sekiranya kita bawa keluarga dalam perbincangan kita. Kita bawa orang tua, masuk dalam perbincangan kita. Bukan menghadapinya sendiri, semata-mata dengan akal remaja kita.

                “Ish, libatkan ibu bapa? Besar tu.”
                Ya. Cinta memang benda besar. Bukan benda main-main.
                “Rilek-rilek la bro.”
                Ha. Rilek? Anda serius ke tak? ^^

                Nampak? Sebab itu saya sentiasa kata, yang serius bercinta ni, hanya yang segera menggerakkan hubungan ke arah perkahwinan. Bukannya membazir masa dengan couple, dengan sekadar layangan kata cinta dan hadiah.

                Balik kepada tajuk, maka kita libatkan veteran. Bincang dengan mereka masalah-masalah kita. Dan hakikatnya, adalah paling baik, saya ulang, paling baik, sebaik sahaja kita jatuh cinta dengan sesiapa, kita terus beritahu keluarga kita.

                Bukan beritahu untuk merisik atau apa. Janganlah gelabah sangat. ^^
                Bagitahu sekadar untuk ada kata nasihat, yang memandu kita dalam menangani perasaan itu. Agar tidak tersasar. Agar tidak lemas. Agar tidak terbakar di dalam ruang cinta. Tanya mereka, sesuai ke tak perempuan/lelaki yang kita cintai itu. Tanya mereka, apa pandangan mereka dengan usia kita, apakah ok? Kalau ok, apa langkah seterusnya? Kalau tak ok, apa yang perlu dilakukan? Dan sebagainya. Bincang. Sembang-sembang.

                Saya, saya buat benda itu. Bila saya jatuh cinta, pertamanya saya pastikan apakah benar itu ‘cinta’. Atau itu mainan nafsu sahaja? Lebih tiga bulan saya cakap pada diri saya, kalau benar cinta, kena serius. Kalau sekadar suka-suka, baik tinggalkan sahaja. Bila saya rasa benar-benar mencintainya hingga ke tahap mahu perempuan yang saya cinta itu menjadi isteri saya, maka saya tidak toleh kiri kanan lagi, dan memulakan langkahan.

                Pertamanya, saya beritahu Ummi Abah saya. Saya jatuh cinta dengan perempuan ini. Saya tunjukkan gambarnya. Saya ceritakan latar belakang keluarganya, umurnya, dan saya katakan juga sejauh mana saya kenal dia(yang pada masa itu sebenarnya saya tak kenal apa-apa, melainkan muka dan namanya sahaja. Haha. So cakap kat Ummi Abah masa itu: Tak kenal pun. Tapi Hilal suka. Nak kahwin dengan dia. ^^)

                Ummi Abah suruh fikir. So, saya fikir lagi. Saya masih ingat lagi Abah kata masa itu: “Dia suka awak tak?” Haha. Saya kata: “Hilal pun entah dia tahu wujud ke tak. Haha.” Abah kata: “Muda lagi ni. Sabar dulu sikit. Check apa yang patut.”

                Nah. Mudahkan? Sudah dapat guide. Check apa yang patut. Maka saya teruskan kembara saya.

                Masuk langkah kedua, yakni saya bertanyakan pendapat guru-guru saya. Pertama berkenaan persiapan diri. Keduanya berkenaan perempuan yang saya sukai(memandangkan kami sekolah sama, jadi saya buat background checking dengan tanya guru-guru). Di situ, saya dapat beberapa nasihat lagi. Antaranya kepentingan saya mempunyai kematangan, mempunyai kekuatan untuk menyara hidup dan sebagainya. Nah, dapat lagi guide.

                Langkah ketiga, saya bertanya sendiri kepada abang perempuan yang saya cintai. Kebetulan kami sahabat. Jadi, tanya pendapat dia. Pendapat berkenaan saya menjadi ahli keluarganya, berkenaan sesuai ke adik dia dengan saya dan sebagainya. Di situ dapat lagi beberapa nasihat. Tiada harapan diberikan, tetapi di situlah saya belajar bahawa – aku ada kemungkinan ditolak ni – haha.

                Itu antaranya. Kemudian saya lebih kepada banyak berbincang dengan Ummi Abah saya. Saya siap buat kertas kerja. Menyatakan pada umur sekian, saya akan usaha capai sekian. Pada umur sekian, saya akan usaha jadi sekian. Pada umur sekian, nak masuk merisik dan sebagainya. Minta persetujuan mereka. Tanya apakah mereka restu dan sebagainya. Di situlah ada lagi beberapa nasihat, pandangan dan sebagainya.

                Antara yang saya ingat, Ummi saya selalu gertak: “Nak kahwin, kena ada at least RM20,000.” Haha. ^^

                Tapi itu buat saya semangat kumpul duit, cari duit. Berdikari. Usaha itu ini.

                Dan saya tetap tidak lupa untuk sering meluangkan masa dengan pasangan-pasangan suami isteri yang saya kenali, minta nasihat mereka, pandangan mereka dan sebagainya.

                Ya. Itu yang saya lakukan. Hingga kini pun, selepas saya berjaya bertunang dengan perempuan yang saya cintai itu, saya masih banyak berbincang dengan orang tua. Kini ditambah pula bakal mertua saya. Jangan kata saya tak dilanda angin kemaruk cinta. Dilanda juga. Angau juga. Tetapi itulah indahnya bila libatkan orang tua, saya bila dilanda semua itu, saya luahkan kepada bakal mertua saya(yang saya sudah panggil Ibu dan Ayah).

                “Ibu, rindula dengan Ibu dan Anak Ibu.” ^^

                Dan nanti datang la nasihat-nasihat yang bermakna buat saya daripada bakal mertua saya itu.

                Ada masa, saya bergurau dengan Ummi saya. “Ingat kalau kahwin, kita serve Biskut Merry je la Ummi. Dengan air teh. Low budget. So, kita boleh jemput ramai lagi orang.” Dan saya akan dinasihati Ummi saya akan kepentingan majlis perkahwinan, keteraturannya dan sebagainya. ^^

                Saya juga menyatakan setiap sen perbelanjaan saya kepada Ummi Abah dan Ibu Ayah. Saya buat list kira-kira, setiap duit yang saya ada, dan bagaimana saya nak belanjakannya. Itu semua agar mereka boleh berikan pandangan mereka.

                Begitulah saya. Saya sentiasa libatkan orang yang lebih tua di dalam hal percintaan saya. Supaya saya terjaga. Supaya saya kekal serius. Supaya saya tidak melencong. Supaya saya tidak sesat. Bukanlah saya ikut 100% semuanya yang veteran hamburkan kepada saya. Saya pun ada sahaja baca buku, belajar, tambah ilmu sendiri dari sumber yang lain, maka pastinya saya juga ada prinsip dan pegangan saya. Tetapi sekurang-kurangnya, bila veteran beri nasihat, saya dapat tambahan petunjuk. Option. Untuk saya pilih dan guna bila masanya sesuai.

                Nah.
                Tetapi kebanyakan remaja hari ini tidak mahu melibatkan orang tua. Ramai yang memberikan alasan bahawa veteran tidak mahu mendengar. Ramai yang memberikan alasan bahawa veteran akan kata umur mereka terlalu muda dan sebagainya.

                Memang benar. Ada sahaja veteran yang tak reasonable. Tetapi saya rasa, sebab utama kita tidak mahu libatkan orang tua dalam percintaan kita adalah, kerana kita tidak serius dalam bercinta. Kita sekadar suka-suka sahaja. Sebab itu, melibatkan veteran di dalam percintaan kita kelihatan seperti ‘satu komitmen’. Kita tak nak komitmen. Kita hanya nak seronok-seronok sahaja. Sebab itu kita tak nak orang tua terlibat. Dan kita hamburkan pelbagai alasan, sebagai penyedap untuk menghalalkan tindakan kita tadi.

                Tetapi tidak dinafikan, ada sahaja yang tidak libatkan orang tua kerana segan, takut, malu.

                So, saya nak kata di sini, tidak perlu segan, takut, malu. Tidak perlu.

                Terutama Ibu Bapa sendiri. Nah remaja. Kalau serius nak bercinta, buat apa segan, takut, malu dengan veteran. Pergi minta nasihat mereka. Agar kita tidak tersasar dengan ‘kehijauan’ kita dalam menghadapi dunia. ^^

                Kalau orang tua tidak suka dengan orang yang kita cinta, tanyalah kenapa. Bincang. Mudah kan? Tak adalah kita dah bercinta sakan, kemudian baru bagitahu ibu bapa, tup-tup mereka tak berkenan, haa... susah dah. ^^

                Baik. Itu untuk remaja. Maka, lapang-lapangkan jiwa, libatkan veteran di dalam cinta!

                ^^

Veteran

Veteran. Segan sikit nak tulis untuk veteran. Yalah, Hilal adalah seorang remaja, pemuda. Veteran selalu claim, veteran lebih makan garam. ^^

                Tetapi Hilal yakin, disebabkan veteran lebih makan garam, veteran akan lebih rasional dalam menilai nota do’if ini. ^^

                Oh ya, Hilal memang biasa menggunakan ganti nama ‘Hilal’ dari menggunakan ‘saya’, apabila berbicara dengan orang tua. Itu sebagai tanda hormat. Maka Hilal mulakan ya? InsyaAllah tidak panjang untuk veteran ini. ^^

                Pada Hilal, veteran sepatutnya menjadi contoh, sepatutnya menjadi pembimbing di dalam percintaan. Memahami bahawa pada veteran-veteran wujud pelbagai harapan kepada remaja, tidak mahu remaja membazirkan masa dengan cinta yang sia-sia, tidak mahu membiarkan remaja lalai dan alpa, terpesong dan jatuh ke lembah yang hina, Hilal amat memahami mengapa kadangkala ada veteran yang agak ‘keras’ di dalam hal ini.

                Ada juga Hilal lihat, segelintir daripada veteran-veteran teramat keras dalam menentukan jodoh anak-anak. Mahu tidak mahu, anak itu mesti perlu tunduk pada pilihan veteran.

                Pada Hilal, Ibu-ibu, ayah-ayah, pakcik-pakcik, makcik-makcik, veteran yang Hilal kasihi, tidak sepatutnya veteran bersikap sedemikian. Hal ini kerana, itu sekadar melempar remaja ke lembah tekanan. Akhirnya, remaja akan berusaha melawan tekanan itu dengan pemberontakan. Tidak sihat untuk remaja itu sendiri, juga tidak sihat untuk hubungan kekeluargaan.

                Veteran yang Hilal kasihi. Hilal yakin, veteran tidak lupa, bahawa veteran juga adalah manusia. Belum tentu lagi, segala keputusan veteran betul. Tepat. Lebih makan garam belum tentu menjadikan kita betul sentiasa. Ya, tidak dinafikan juga, remaja seperti Hilal ini juga manusia. Semestinya ada kekurangan. Sebab itu nota ini bukan untuk memenangkan remaja. Tetapi mengajak remaja dan veteran berkolaborasi.

                Berbanding sekadar menyatakan – tidak boleh -, - kena ikut cakap Mama dengan Papa jugak – dan sebagainya, Hilal mencadangkan agar veteran menjadi ‘mesra remaja’. Maksudnya, membuka kepada perbincangan. Menjadi yang mendengar dan membimbing. Sebagaimana seorang guru kaunseling, yang mendengar luahan masalah pelajarnya, dan membimbing.

                Bukankah itu lebih baik?
                Anak-anak akan menjadi tidak takut untuk berkongsi, dan Hilal rasa, di situ ada peluang yang cantik untuk para veteran membimbing, mengadun anak-anak untuk melakukan sesuatu yang tepat.

                Janganlah sampai sikap veteran, menimbulkan rasa kurang enak pada diri anak-anak untuk menjadikan veteran tempat rujukan mereka. Janganlah dihamburkan kata-kata yang keras seperti “Cinta ini semua melalaikan!”, “Ini semua merosakkan pelajaran.”, “Kau nak bagi anak orang makan apa? Pasir?” dan sebagainya.

                Itu semua hanya akan membuatkan remaja menjadi lebih liar. Suka buat keputusan sendiri dan sebagainya. Rebel orang inggeris kata. ^^

                Dan janganlah sesekali veteran menilai dari sekadar umur. Merendah-rendahkan umur remaja yang ingin berkahwin. “Umur pun tak sampai 20, nak bercinta.” , “Awak tu muda lagi, boleh ke nak sara anak isteri?” dan 1001 lagi ayat yang mengguris hati.

                Ada sahaja remaja yang kuat berusaha, matang, dan memang layak berkahwin. Mengapa tidak didengari perancangannya, dibantu usahanya? Mengapa mesti dihamburkan dengan kata-kata yang mengguris jiwa? Mengapa mesti tidak dipedulikan?

                Ada pula veteran, yang sengaja menangguh-nangguhkan perkahwinan. Anak sudah ada duit, sudah ada pendidikan, tetapi sengaja ditangguhkan. Dan kuasa veto Ibu Bapa akan dikibarkan.

                Hilal tidak nampak pun keperluan itu semua.

                Hilal kira, kalau para veteran boleh menjadi satu susuk pembimbing di dalam hal ini, pasti gfejala couple, gejala anak luar nikah, gejala zina di kalangan remaja, akan berkurangan. Kerana mereka punya pembimbing. Mereka punya tempat rujukan.

                Bukankah indah? Bukankah kebaikan yang veteran mahukan? Hilal yakin akan itu.

                Hilal amat yakin, kalau wujud kolaborasi ini, pastinya banyak kebaikan yang akan terjadi.
                ^^

Penutup: Remaja, Veteran, saling memerlukan.
Seorang tokoh bernama Umar Tilmisani pernah berkata:

                “Hikmah orang tua, perlu wujud dalam semangat membara orang muda.”

                Itu petanda pentingnya orang muda, remaja, untuk sentiasa mengutip hikmah dan pendapat daripada orang yang lebih tua. Agar kesilapan veteran tidak remaja ulangi, agar kejayaan veteran dapat remaja sambungi dan tingkatkan.

                Tetapi pada masa yang sama, veteran juga perlu bijak menjadi pembimbing. Pada Hilal, tidak wujud kuasa veto veteran. Tidak wujud. Bagaimana boleh ada satu ‘veto’ pada yang tidak sempurna. Maaf sekali lagi Hilal sebut, veteran juga perlu sedar bahawa veteran adalah manusia. Umur bukan pengukur hakikatnya. Maka jangan sesekali, pada Hilal, veteran keluarkan kata-kata seperti:

                “Ikut cakap aku, sebab aku orang tua!”

                Itulah dia veteran yang tidak reasonable pada Hilal. Apa salahnya buka pada perbincangan? Apa salahnya mendengar anak-anak menyatakan mereka cintakan siapa walau berapa pun umur mereka? Veteran dengar, dan kemudian bimbing. Itu lebih cantik dan lebih bersih, pada Hilal.

                Pada saya, inilah dia kolaborasi yang telah hilang dalam kebanyakan masyarakat kita.
                Semua terdidik dengan Hollywood. You you, me me.
                Jangan. Islam tidak mendidik sedemikian.

                Mari sama-sama. Remaja, veteran, kita muhasabah akan perkara ini.

                Bukan untuk sesiapa. Untuk kita juga. Keluarga remaja, adalah sebahagian daripada keluarga veteran juga bukan? ^^

Hilal Asyraf

Sebenarnya lah kan; parents juga manusia. Mereka juga mungkin akan buat kesilapan. Dan kalau korang rasa Si Dia tu memang untuk korang, then cuba dapatkan restu mereka. Dan kalau korang perasan, banyak sangat dah kes-kes macam ni. Si anak nak kahwin dengan girlfriend tapi mak ayah tak bagi. And then, mereka kahwin sendiri-sendiri. Tapi selepas je kahwin, mereka terus pulang ke rumah jumpa mak ayah untuk mohon restu. And now, mungkin dah ada 10 orang anak dah. Well yeah, aku tahu amat susah untuk berkahwin dengan cara macam ni. Tapi korang kena ingat “If it’s hard; then it is worth it.”

First of all, let me tell you about perempuan freehair tetapi baik. Ramai orang judge pasal freehair and such things. Cohtohnya macam “Kau freehair, confirm-confirm ah masuk neraka.”. Actually, kata kita tak ada hak untuk kata seseorang tu sure akan masuk neraka ataupun tidak kecualilah dia melakukan dosa seperti syirik, bunuh diri, murtad dan sebagainya.


Tapi, korang yang freehair juga kena tahu yang even solat semata-mata tak akan ubah apa-apa. Dulu aku pernah ada kata “Solat je tak bermaksud apa-apa.” Dalam point ni, maksud yang aku nak sampaikan adalah even kau solat, tapi kalau buat benda haram yang lain yang boleh mendatangkan dosa yang lagi besar, apa gunanya?

Ada satu buku yang bertajuk “Jangan Asal Solat” yang amat femes di Popular. Asal aku pergi kat Popular je, mesti akan nampak buku tu. Try baca buku. But again, don’t get me wrong. Even aku selalu cakap pasal tudung dan tutup aurat, aku tak ada masalah pun untuk berkawan dengan orang yang freehair. Ianya just the matter of time. Sebab suatu hari nanti, paling kurang pun, you girls akan jumpa someone yang membuatkan korang rasa nak pakai tudung dan berubah kepada kebaikan. Ingat, kadang-kadang, Allah turunkan hidayah melalui orang di sekeliling anda. Dan ianya up to you lah untuk terima atau pun tidak.

Dan satu lagi, you look super cute with tudung. Especially shawl. And bawal too.



Jumaat, 9 Mac 2012

"Macam Mana Nak Dapat Duit Dari Blog?" - Advertorial

Assalamualaikum


Hello money lovers sekalian. What's up?

Korang tanya lah mana-mana blogger di Malaysia or di dunia. Dieorang akan jawab "Nak duit mudah dari blog mesti lah dari iklan". Dan seperti yang kita tahu, syarikat iklan-iklan di Malaysia adalah a lil bit awful termasuklah Nuffnang yang pilih kasih, Innity yang cari blog high traffic dan Adverlets yang selalu tak bayar publishers / bloggers. 

Habis tu, kalau tak nak sertai agen iklan Malaysia, tak akan lah nak guna iklan dari luar negara seperti Google Adsense? Well, aku dari dulu sampai sekarang apply Google Adsense. Tak pernah dapat. Bermacam-macam alasan dieorang kasi. Last-last, aku give up dengan Google Adsense.

But, there is another way untuk anda earn duit melalui blog dan ianya adalah melalui "Editorial Content" atau likely known as "Advertorial".

Wait Abang K sayang. "Advertorial" tu macam mana? 
Advertorial dan iklan (ads) adalah dua benda yang berbeza. Tak sama weh. Kalau korang tengok kat sidebar dan di bawah post di kebanyakkan blog, korang akan nampak banner Nuffnang or Innity. Well, itu adalah iklan biasa. Tapi advertorial ni lain. Advertorial ni adalah satu blog post or entry yang di tulis khas untuk mempromote sesebuah produk. Dengan bahasa mudahnya, kalau korang pergi ke blog Hamis Jalikha then korang nampak dia punya entry cakap pasal Coklat jenama XXXX or pencuci muka jenama XXXX then kemungkinan besar yang entri tu adalah entri berbayar (Advertorial). Dan satu entry berbayar, biasanya untung kasar owner blog dapat adalah dalam RM 300 hingga RM 2500 bergantung kepada level blog tersebut. Nice kan?

So, macam mana aku nak cari orang untuk kasi aku projek advertorial ni?
Well, ini lah masalah paling berat. Nak tulis blog pasal sesebuah event or product tu susah la juga. Tapi nak cari orang untuk bayar kita tu lagi lah susah. But worry not. Sebab aku baru je dapat tahu yang Broframstone ada mencari 100 blogger untuk menjadi penulis advertorial. Aku dah try tanya dia pasal ni. Dia kata, dia banyak network dengan syarikat-syarikat yang suka mencari blogger untuk promote program, event dan products dieorang. So, kalau korang rasa korang nak cari sikit duit dengan menggunakan keparakan menulis, then maybe korang patut apply Projek 100 Bloggers ni. Tapi syaratnya, blog korang mesti lah follow requirement di bawah:

Syarat nak join program ni: 

  1. Mempunyai Trafik sehari 500 unique visitors atau lebih.
  2. Setiap post mendapat 5-10 komen daripada pembaca.
  3. Blog dengan beretika, tidak menyentuh isu sensitif.
  4. Tidak terikat dengan mana-mana pengiklanan.
  5. 4 kali atau lebih, update dalam masa seminggu.
  6. Tinggal di Malaysia, dan berstatus Warganegara. 
  7. Sanggup memberikan komitmen kepada Projek ini. 
  8. Blog fokus kepada isu remaja (teens), personal, teknologi, kekeluargaan atau makanan. 


Dan kalau korang perasan, dalam senarai blog-blog yang dah diterima, nama aku tak ada pun. Jadi, tak ada hal lah kalau blog korang masih lagi baru, okay?

But Abang K sayang, macam mana kalau saya tak ada blog tapi saya nak promote saya punya event dan products?
Macam yang korang perasan, aku juga ada buat advertorial aka entry berbayar di blog aku. Dan aku tak minta mahal. Aku minta sikit je just sebagai initiatif menulis. So, kalau korang baru bukak business agent perlancongan ke, jual kek kahwin ke, jual kad online ke, jual baju bundle ke, jual exclusive painting ke, jual buku yang korang tulis ke or apa-apa je lah; korang boleh contact aku untuk mempromosi produk korang.

You got the product, I got the market.



Khamis, 8 Mac 2012

Cara Untuk Handle Your Miserably Messy Life.

Assalamualaikum


Hello gadis yang resah dan jejaka yang gelisah. Whats up?

Korang pernah tak layan movie yang menceritakan pasal watak utamanya yang menjalani hidup dengan amat simple? Satu kehidupan yang tak complicated yet interesting seperti tak perlu kisah tentang masalah ketika nak menutup mata di tengah malam or buka mata di awal pagi. Or gelabah bila dapat tahu satu berita yeng menakutkan atau sedih bila mendengar berita yang mengecewakan. And kadang-kadang, aku nak jadi orang yang happy macam Aamir Khan dalam 3 Idiots, or orang yang low profile macam Robert Pattinson dalam Remember Me or orang yang always go where life takes you macam Tom Sturridge dalam Waiting For Forever?

And sometimes. Aku nak jadi seperti Michael Oher dalam The Blind Side. Aku jealous dengan dia when dia berjaya jumpa path of his right life hinggakan sampai sekarang pun dia di kenali di seluruh dunia kerana bakat dia. Dan pada masa lain pulak, aku nak jadi macam Liz Murray dalam Homeless To Harvard. Sebuah kisah benar tentang seorang perempuan yang merempat di tepi jalan tapi berjaya masuk ke Harvard University. How? Yeah, with great piece of brain. I cannot hold my self untuk halang perasaan jealous (cemburu; not dengki) bila tengok seseorang tu mudah berjaya di sebabkan dia ada otak yang bijak or berjaya sebab family kaya so dia dapat segala benda termasuk kemudahan belajar critical course di tempat yang critical and then terus masuk kerja di company gempak dengan menggunakan orang dalam. Ehem.

Well here, aku bukan tulis entry untuk tukarkan 100% hidup anda kepada satu kehidupkan gempak seperti yang kononnya di janjikan oleh mana mana pakar motivasi seperti Dr Azizan Osman or jadikan hidup korang kaya seperti dR Rozmey. But, aku at least boleh tolong korang untuk tidak hidup dengn depression. Aku boleh tolong korang untuk feel a lil bit of happiness even sekarang ni korang punya masalah bertimbun dan korang punya cahaya masa depan gelap gelita.

Go get your problem. And don't let it gets you.




Everybody got their own way to handle their problem. Ada orang tu, bila dia dalam problem yang besar, dia akan ask semua orang yang dia kenal untuk minta advise. And for me, I just need to keep my self risau tak tentu pasal. I mean, I need to let my self untuk fikir benda bukan-bukan bila dalam masalah. For example, aku terhilangkan handphone member aku. So, apa yang patut aku buat? Aku akan fikir segala benda negative yang mungkin akan berlaku bila kawan aku tu dapat tahu yang handphonenya hilang. Aku akan terus fikir sampai aku capai tahap panic. And then pufff, handphone tu di jumpai dan masalah selesai. How? Well, i got a 'gift' yang semua benda yang aku fikir dan ramal akan berlaku; ia tidak akan berlaku. Actually, it's more to 'curse' but I twist it a bit and it works all the time.

But, what ever yang berlaku, jangan korang sekali-kali lari dari masalah.

"Face your problem. Because at a point, it will disappear way before you know it."

Setiap masalah ada jalan penyelesaianya. Ada certain masalah tu, kita terlalu ego untuk selesaikan. For example, you got haters sebab buat satu kesilapan. How to fix that? Ignoring them and keep bitching? No, a simple apology means a lot. Orang tuduh kau sombong? Saying "Hi" and keep smiling is a good start. Sometimes, we just too ego for that. And kalau korang lari dari masalah korang, masalah tu tetap akan datang cari korang. Where ever you go, they gonna find you. So, face 'em.

Find someone to tell you a great story.




Read motivational books. Read "If You Want to be Rich and Happy: Don't Go to School" or simply, lepak-lepak la di cafe dan dengar cerita-cerita kawan korang yang berjaya jadi agent insurance, jadi bussines man, penjual susu or gula-gula, or simply pen holder or ternak cacing or apa apa jelah. Asalkan bukan agent MLM yang mencari downline.

Kalau korang tak ada kawan yang berjaya dalam hidup dia, then you can be the first. But how? Read books. Ada banyak gila good books out there. Dan most of good motivational books akan masukkan kisah-kisah benar yang surely akan buatkan bulu tengkok korang naik bila baca.

Dan untuk pengetahuan anda, great stories which is dari kawan-kawan or buku motivasi bukanlah untuk anda follow dia punya path, tapi untuk motivatekan diri anda. Sebab sometimes, it feel so good bila ada orang berkata

"Maybe now, you don't have this and that. But who knows; one day Allah gonna give you something that makes you feel like the luckiest person on earth."

You will never know how this small little phrase would turns a person into a better human being.


Thank you.




Dan ingat kah anda yang aku pernah kata yang aku pernah menerima ucapan "Thanks" dari my blog readers? A simple thank you means a lot. Especially when you got something like

"Di sebabkan kau lah aku beranikan diri untuk dump boyfriend aku. Now, aku dah bakal kahwin dengan pilihan keluarga."
"Sebab baca blog kau la aku dah start nak bertudung. Thanks."
"Setiap kali aku tertekan dengan masalah keluarga; adik-adik asyik bergaduh, mak ayah nak bercerai; aku akan baca entry pasal life di blog kau. At least aku tak jadi untuk bunuh diri."

Saying "Thanks" is like... you appreciate them. A waiter bawakan you your meal. A stranger bukakan you a door. A lecturer settlekan your family problem. A friend helped you on assignments. Well, try to say thank you. Benda simple macam ni surely akan relaxkan diri anda.


Help others 

If you want happiness for an hour, take a nap.
If you want happiness for a day, go fishing.
If you want happiness for a year, inherit a fortune.
If you want happiness for a lifetime, help someone else.

Aku bet yang korang pernah dengar quote di atas. Ianya adalah salah satu quote yang paling famous di kalangan Chinese Proverb. Tapi apa maksudnya? Well, tidur adalah satu nikmat yang boleh membuatkan kita rehat dan berfikir dengan tenang tentang masalah kita. Fishing is really a good way untuk tenangkan fikiran masa dalam masalah. More to like rendamkan diri anda ke dalam hot bath tub di musim sejuk. Fortune pula maybe can helps you settle down few bills, full in your mouth with good food and have some vacation. Kan?


But helping others dengan ikhlas adalah unbeatable. Belanja kawan makan, tolong strangers yang keretanya rosak, memasak untuk family. Ianya adalah countless. Dan dalam beribu-ribu orang yang ada di sekeliling anda, tolong salah seorang dari padanya pun dah cukup untuk membuatkan anda happy. And kalau anda menolong dengan cukup baik, aku bet sampai bebila pun dia akan kenang jasa korang. And not only that, once kau tolong selesaikan masalah seseorang; korang akan rasa happy tanpa sebab, for a lifetime. Well, siapa tak happy bila tengok orang lain happy atas usaha anda kan?

We are human, we love 3 things; When people compliment, when people appreciate and when people lend hands.

Kebanyakkan masalah berpunca dari duit, duit, duit dan duit. Nak tak nak, kena la kejar duit. If only hardwork could really gives you money. 



Rabu, 7 Mac 2012

WW: Kalau Korang Terpaksa Memilih...

Assalamualaikum


Kalau korang terpaksa memilih dari empat options di atas, which option yang korang akan pick? Dan kenapa?



Sabtu, 3 Mac 2012

Selamat Pengantin Baru

Assalamualaikum


Oh no. No. No. No and no. Ini bukan entry untuk Lisa Surihani dan Yusri KRU okayyy. Ini adalah entry khas untuk kawan aku yang bernama Nor Hidayah Naziha atau nama internetnya Tasnim Miftahul. Macam mana aku kenal dia? Ya, kenal dari internet. Dari email. Korang tahu tak apa tajuk email dia? Tajuk dia "Tak Tahu Kenapa Jari Ini Menggedik Menghantar Message Kepada Kamu!" dan dia punya email gila ah panjang. Macam baca essay. Berjele je tulis. Tapi kelakar. Dia tulis pasal life dia, masalah dia dan macam-macam lah. Iye lah, aku mana la ada kakak. So skali skala dengar dia punya citer buat seolah-olah aku ada kakak pulak.

And, standard lah tu share masalah kat orang yang kita tak kenal sebab orang yang tak kenal ni jarang nak judge kita. Macam korang lah. Sebelum kenal seseorang; mostly mesti tak akan bagi tanggapan negatif kan? Sebab tu la ramai je yang hantarkan email cerita pasal prob dieorang. Tapi sadly, aku dah amat jarang bukak email. Bukak Facebook pun apatah lagi.

Well, about this girl, dia ni kira agak gila-gila lah bila menulis. So even dia tulis panjang-panjang, aku tak rasa bosan. Even aku reply pendek sekali pun, dia still akan reply umpama satu cerpen. Well, aku suspek dia ni banyak cakap lah. Dan entah mana datang ribut dan taufan, tetiba dia bagi tahu yang dia dah bertunang. Tup-tup, dia bagi tahu dia dah nak kahwin. Memandangkan dia ni banyak cakap; mesti dia kuat membebel bila dah kahwin nanti kan. Hihi.

So, selamat pengantin baru kepada anda Hidayah Naziha. Selamat bekerja di UMP. Selamat menjadi bidadari dunia dan syurga kepada your beautiful husband, Fairus. Untung lah dah kahwin. *Jealous*. Nanti kalau dapat anak, jangan lupa letak nama Khairul. Kalau letak nama Khairul, confirm anak tu akan jadi anak yang baik dan gila ah baik. Come on, I am a living prove here.

.



Ps: Best juga main kumpul-kumpul kad kahwin ni. Lagi best dari kahwin dengan orang yang ada Lamboghini. 





Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger