Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2012

Soalan- Soalan Formspring (Lagi)

Imej
Assalamualaikum

Hellow gadis dan jejaka yang penuh dengan persoalan sekalian. What's up?


Macam yang korang nampak, aku semakin busy. Semakin lama semakin busy aku untuk sem ni. Tapi alhamdulillah, semuanya semakin okay. Dan aku tau... Aku tau yang korang mesti dah macam "Apahal Khairul ni dah lama gila tak update blog? Dah kahwin dua ke apa?" Well, biasalah. Hidup ni banyak halangan. Nak kata kahwin dua tu tak lah. But oh well kahwin dua sounds fun. Hihi.


But then, even aku da tak update blog, aku still dapat beberapa soalan dari pembaca. Aku tak tahu samaada masih ada atau tak orang yang main formspring. Tapi yes, banyak gila soalan yang memenuhi inbox Formspring aku. Dan kebanyakkan soalan, tentu lah about relationship. But oh well, semakin lama, semakin banyak soalan yang bagus aku dapat.


Is it haram kalau to talk about sex, (not lucah) with your boyfriend? Sebenarnya, aku tak tahu lah apa hukumnya tapi adakah ianya necessary? Tu lah, siapa suruh asyik bergayut sam…

Boleh Ke Kita Buat Majlis Tahlil / Doa Untuk Si Mati? Apa Hukum nya?

Imej
Assalamualaikum

Hellow bakal penghuni kubur sekalian. Yaw yaw what's up? 
Hari ni, korang apa citer? Sihat? Macam mana dengan pemakanan korang? Makan benda-benda yang berkhasiat je? Aku pernah dengar cerita, seorang lelaki dari muda dia hanya makan makanan yang baik untuk kesihatan. Tapi bila dia dah tua, dia mati di langgar bas. Ouch.
Pastu, bila seseorang tu dah mati dan menuju ke alam gelap, mesti anda semua pun akan rasa terketar-ketar. Akan rasa takut. Akan rasa meremang je bulu roma bila tengok si mati di depan mata. Nak-nak kalau si mati tu kawan baik korang. BFF pulak tu. And then, korang pun bersedekah la fatihah lah agar kawan korang itu mendapat keberkatan. Dan pada masa yang sama, berharap bila korang mati, akan ada orang sedekahkan fatihah untuk korang.
But, here is the question:
"Sampai ke doa-doa serta al-Fatihah yang korang bacakan untuk kawan korang yang dah mati tu?"
Seperti yang korang, korang, korang dan korang pernah dengar sebelum ini:
"Bil…

Keluarga Tak Setuju Pilihan Sendiri.

Imej
Assalamualaikum


Hello cute ladies and gentleman. What's up? Well, kalau korang perasan, dah lama aku tak jawab soalan formspring kan? Kalau di fikir-fikirkan balik, formspring aku tu dah berhabuk. Soalan pulak dah bertindan-tindan sampai aku tak tahu nak start jawab dari mana. Tapi sebenarnya kan, aku dah hilang mood terhadap formspring ni. Mungkin sebab formspring ni dari dulu sampai sekarang tak reti-reti nak taruk fungsi "Search Question". Dan itu menyebabkan aku asyik mendapat soalan yang sama berulang-ulang kali.
But nevermind. Since aku dah tak ada idea nak update apa di blog, then better aku jawab soalan-soalan formspring kat sini.
Lelaki yg slalu ingatkan pasal solat, pasal study. Tapi parent tak suke. What should i do? diaorang suruh aku stick kat ex BF aku yang tak solat tu. Ye, aku freehair. Tapi solat aku tak tinggal.

Actually, dah banyak sangat dah isu family tak setuju dengan pilihan sendiri ni. Dan dalam banyak-banyak penulisan aku yang baca pasal pilihan …

"Macam Mana Nak Dapat Duit Dari Blog?" - Advertorial

Imej
Assalamualaikum

Hello money lovers sekalian. What's up?
Korang tanya lah mana-mana blogger di Malaysia or di dunia. Dieorang akan jawab "Nak duit mudah dari blog mesti lah dari iklan". Dan seperti yang kita tahu, syarikat iklan-iklan di Malaysia adalah a lil bit awful termasuklah Nuffnang yang pilih kasih, Innity yang cari blog high traffic dan Adverlets yang selalu tak bayar publishers / bloggers. 
Habis tu, kalau tak nak sertai agen iklan Malaysia, tak akan lah nak guna iklan dari luar negara seperti Google Adsense? Well, aku dari dulu sampai sekarang apply Google Adsense. Tak pernah dapat. Bermacam-macam alasan dieorang kasi. Last-last, aku give up dengan Google Adsense.
But, there is another way untuk anda earn duit melalui blog dan ianya adalah melalui "Editorial Content" atau likely known as "Advertorial".
Wait Abang K sayang. "Advertorial" tu macam mana?  Advertorial dan iklan (ads) adalah dua benda yang berbeza. Tak sama weh. Kal…

Cara Untuk Handle Your Miserably Messy Life.

Imej
Assalamualaikum


Hello gadis yang resah dan jejaka yang gelisah. Whats up?

Korang pernah tak layan movie yang menceritakan pasal watak utamanya yang menjalani hidup dengan amat simple? Satu kehidupan yang tak complicated yet interesting seperti tak perlu kisah tentang masalah ketika nak menutup mata di tengah malam or buka mata di awal pagi. Or gelabah bila dapat tahu satu berita yeng menakutkan atau sedih bila mendengar berita yang mengecewakan. And kadang-kadang, aku nak jadi orang yang happy macam Aamir Khan dalam 3 Idiots, or orang yang low profile macam Robert Pattinson dalam Remember Me or orang yang always go where life takes you macam Tom Sturridge dalam Waiting For Forever?

And sometimes. Aku nak jadi seperti Michael Oher dalam The Blind Side. Aku jealous dengan dia when dia berjaya jumpa path of his right life hinggakan sampai sekarang pun dia di kenali di seluruh dunia kerana bakat dia. Dan pada masa lain pulak, aku nak jadi macam Liz Murray dalam Homeless To Harvar…

WW: Kalau Korang Terpaksa Memilih...

Imej
Assalamualaikum

Kalau korang terpaksa memilih dari empat options di atas, which option yang korang akan pick? Dan kenapa?



Selamat Pengantin Baru

Imej
Assalamualaikum


Oh no. No. No. No and no. Ini bukan entry untuk Lisa Surihani dan Yusri KRU okayyy. Ini adalah entry khas untuk kawan aku yang bernama Nor Hidayah Naziha atau nama internetnya Tasnim Miftahul. Macam mana aku kenal dia? Ya, kenal dari internet. Dari email. Korang tahu tak apa tajuk email dia? Tajuk dia "Tak Tahu Kenapa Jari Ini Menggedik Menghantar Message Kepada Kamu!" dan dia punya email gila ah panjang. Macam baca essay. Berjele je tulis. Tapi kelakar. Dia tulis pasal life dia, masalah dia dan macam-macam lah. Iye lah, aku mana la ada kakak. So skali skala dengar dia punya citer buat seolah-olah aku ada kakak pulak.

And, standard lah tu share masalah kat orang yang kita tak kenal sebab orang yang tak kenal ni jarang nak judge kita. Macam korang lah. Sebelum kenal seseorang; mostly mesti tak akan bagi tanggapan negatif kan? Sebab tu la ramai je yang hantarkan email cerita pasal prob dieorang. Tapi sadly, aku dah amat jarang bukak email. Bukak Facebook pun a…