Jumaat, 9 Mac 2012

"Macam Mana Nak Dapat Duit Dari Blog?" - Advertorial

Assalamualaikum


Hello money lovers sekalian. What's up?

Korang tanya lah mana-mana blogger di Malaysia or di dunia. Dieorang akan jawab "Nak duit mudah dari blog mesti lah dari iklan". Dan seperti yang kita tahu, syarikat iklan-iklan di Malaysia adalah a lil bit awful termasuklah Nuffnang yang pilih kasih, Innity yang cari blog high traffic dan Adverlets yang selalu tak bayar publishers / bloggers. 

Habis tu, kalau tak nak sertai agen iklan Malaysia, tak akan lah nak guna iklan dari luar negara seperti Google Adsense? Well, aku dari dulu sampai sekarang apply Google Adsense. Tak pernah dapat. Bermacam-macam alasan dieorang kasi. Last-last, aku give up dengan Google Adsense.

But, there is another way untuk anda earn duit melalui blog dan ianya adalah melalui "Editorial Content" atau likely known as "Advertorial".

Wait Abang K sayang. "Advertorial" tu macam mana? 
Advertorial dan iklan (ads) adalah dua benda yang berbeza. Tak sama weh. Kalau korang tengok kat sidebar dan di bawah post di kebanyakkan blog, korang akan nampak banner Nuffnang or Innity. Well, itu adalah iklan biasa. Tapi advertorial ni lain. Advertorial ni adalah satu blog post or entry yang di tulis khas untuk mempromote sesebuah produk. Dengan bahasa mudahnya, kalau korang pergi ke blog Hamis Jalikha then korang nampak dia punya entry cakap pasal Coklat jenama XXXX or pencuci muka jenama XXXX then kemungkinan besar yang entri tu adalah entri berbayar (Advertorial). Dan satu entry berbayar, biasanya untung kasar owner blog dapat adalah dalam RM 300 hingga RM 2500 bergantung kepada level blog tersebut. Nice kan?

So, macam mana aku nak cari orang untuk kasi aku projek advertorial ni?
Well, ini lah masalah paling berat. Nak tulis blog pasal sesebuah event or product tu susah la juga. Tapi nak cari orang untuk bayar kita tu lagi lah susah. But worry not. Sebab aku baru je dapat tahu yang Broframstone ada mencari 100 blogger untuk menjadi penulis advertorial. Aku dah try tanya dia pasal ni. Dia kata, dia banyak network dengan syarikat-syarikat yang suka mencari blogger untuk promote program, event dan products dieorang. So, kalau korang rasa korang nak cari sikit duit dengan menggunakan keparakan menulis, then maybe korang patut apply Projek 100 Bloggers ni. Tapi syaratnya, blog korang mesti lah follow requirement di bawah:

Syarat nak join program ni: 

  1. Mempunyai Trafik sehari 500 unique visitors atau lebih.
  2. Setiap post mendapat 5-10 komen daripada pembaca.
  3. Blog dengan beretika, tidak menyentuh isu sensitif.
  4. Tidak terikat dengan mana-mana pengiklanan.
  5. 4 kali atau lebih, update dalam masa seminggu.
  6. Tinggal di Malaysia, dan berstatus Warganegara. 
  7. Sanggup memberikan komitmen kepada Projek ini. 
  8. Blog fokus kepada isu remaja (teens), personal, teknologi, kekeluargaan atau makanan. 


Dan kalau korang perasan, dalam senarai blog-blog yang dah diterima, nama aku tak ada pun. Jadi, tak ada hal lah kalau blog korang masih lagi baru, okay?

But Abang K sayang, macam mana kalau saya tak ada blog tapi saya nak promote saya punya event dan products?
Macam yang korang perasan, aku juga ada buat advertorial aka entry berbayar di blog aku. Dan aku tak minta mahal. Aku minta sikit je just sebagai initiatif menulis. So, kalau korang baru bukak business agent perlancongan ke, jual kek kahwin ke, jual kad online ke, jual baju bundle ke, jual exclusive painting ke, jual buku yang korang tulis ke or apa-apa je lah; korang boleh contact aku untuk mempromosi produk korang.

You got the product, I got the market.



36 Comments:

NURUL ASHIKIN berkata...

teng kiu.... nanti saya cari traffik bebanyak dulu baru boleh apply

Amy A. berkata...

haa..cmtu klu i nk soh promote my dad's product on takaful ikhlas boleh? hehehe..klu mcm okey pm me aimi.abc.123@gmail.com..we'll talk the details..

iz berkata...

dulu ak join nuffnang..skrg tak dah...
iklan apa pon tarak, sebab isi iklan ada yang hampeh kadang2..=(

Akulah Pak Lan berkata...

Good kau join project dia..dia memang tengah banyak project tuh. Cuma tak ada blogger ja..

K2r~90 berkata...

Huish bersungguh2 mecari duet...

nurmujahidah berkata...

sedey amat weh,, aku tak leh buat benda tu,, requirement memang tak banyak yang tak cukup,, hampeh tol:(
http://mujadafewa.blogspot.com/

Wani berkata...

Untunglaaah mana yang pandai buat duit kat blog ni. Brlumba-lumba nak cri pembaca, haha!

Affan Ruslan berkata...

Kalau termasuk yg projek ni, ada lah kut 3 kali aku terlepas peluang advertorial. Haha. Sebabya? Aku takleh join event diorang sbb takde kat Malaysia. Jeles gak, tapi takpelah. Harap2 by the time aku grad aku masih aktif lagi berblog haha

Mr K berkata...

@Amy - Produk insuran tak boleh di buat iklan di blog. Dieorang tak bagi. Sama macam Amway dan beberapa jenis insuran yang lain juga.

Ana Farhana berkata...

xlayakkk

49 berkata...

Saya tak berduit.. sekian terimas kasih abg k! hha

CekbOlat-bOlat berkata...

bolat takthu jmlah pngunjung tu.. ><

heheheh, xpsang sbrg iklan diblog.. masih dara lagi blog tayyee.. ekekeke

Haz berkata...

blog x cukup power..kena usaha lgi ni...

Tanpa Nama berkata...

mr.k ..sy nk mintk tolong promote product kecantikn(bedak arab) n nk tahu berapa bayaran n cmne carenye..pliz contc sy o135840312..zira..

aris berkata...

If you are Sabahan and Sarawakian, please check this.

Sabah Sarawak Keluar Malaysia
http://www.facebook.com/groups/betterState/

Perjanjian 20 Perkara yang dimungkiri
http://www.youtube.com/watch?v=flm1Mi8SegI&feature=related

Sabah Sarawak Want Their Rights Back
http://www.gopetition.com/petitions/sabah-sarawak-rights.html

Thank you, GBU.

joegrimjow berkata...

bro bayar berapa ni?
haha

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

dapat? tahniah :D

IEQAH berkata...

ohkeyhhh good good.. atleast try..thankss for info..ieqah pun dok pk lg cara nk cr duit dr blog ni

IEQAH berkata...

da ade nama K laaa :)
congrates

suzie rahman berkata...

salam...wah congrats.dpt erk.

Umar Faruq berkata...

Eh.. Takkan blog famous amous delicious ko ni tak tersenarai?? Maybe Bro Framestone tak kemaskini lagi senarai yang terpilih tu kut.. Hehe..

NurulStory berkata...

Mr K,, can u help me? mcm mane nak buat iklan kat blog?

NurulStory berkata...

Mr K, mcm mane nak buat iklan? i'm new in blogging..

Syazwan Che Deraman berkata...

aku baru tahu bezanya bro.
thanks for the info.
memang tak dapat la aku join.
trafik sikit ja.

Eera Shera berkata...

oh baru tau..yg sibuk2 promote tu dibayar ropenye hehe..mr k, sy dah bace kitab terfaktab..best2..paling best opkos la tulisan mr k..first skali diterjah :)

Scarf~la! berkata...

nak bg email, tapi tak dilayan..huhu....

Ndis berkata...

sehari 500 unique visitors atau lebih (salah).
Setiap post mendapat 5-10 komen daripada pembaca(juga salah).
yang benar mana ?

Eena Arrina berkata...

kalau ada barang nk promote, nk kena bayar ke kat abg k? ena ada brg nk promote. kalau blh,ena akan b saguhati je.ena bukak tawaran kat abg k je.sbb ur blog femes n eena suka style penulisan abg k berbanding blogger lagi.anyway, jawab soalan tu ,reply at my blog or fb.thanks.

Dian Akulah Sindarela berkata...

Wahhhhh' sgt333 bergunaaa la'

eszairy berkata...

Terima kasih.info terbaik.kadang2 ssh jgk nk dapat iklan niii...

Ki Ra berkata...

tq..tpi blogger bru cm saye nak start dari ane?

Tanpa Nama berkata...

Abang K . ehh . Mr K, saya baru nak sign up blog . Hehe . Tapi saya gelojoh skit , rasa nak kaya cepat . haa . acano tu ? buleh tolong tak ? :P

Nanie & Muhamad berkata...

Nak promote bisnes kek dan kelas kek boleh?
sweetcuppy@gmail.com
facebook.com/Nanie.SweetCuppy
sweet-cuppy.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

nice artikel kawan. . saya ada cara lain untuk menambah pendapatan dari online

klik link saya dibawah untuk mendapatkan tips-tips atau panduan penuh untuk mendapat wang ribuan dollar sehari dari ptc neobux

http://ptcrok.blogspot.com/2013/12/teknik-mendapatkan-ribuan-dollar-dalam.html

bonzer berkata...

nice artikel kawan. . saya ada cara lain untuk menambah pendapatan dari online

klik link saya dibawah untuk mendapatkan tips-tips atau panduan penuh untuk mendapat wang ribuan dollar sehari dari ptc neobux

http://ptcrok.blogspot.com/2013/12/teknik-mendapatkan-ribuan-dollar-dalam.html

akimChristopher berkata...

saya rasa cara mudah utk dapatkan duit di internet ada pada link ini http://bit.ly/1hoMQXY atau http://www.theweeklypay.com/index.php?share=237584..

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger