Jumaat, 9 Mac 2012

"Macam Mana Nak Dapat Duit Dari Blog?" - Advertorial

Assalamualaikum


Hello money lovers sekalian. What's up?

Korang tanya lah mana-mana blogger di Malaysia or di dunia. Dieorang akan jawab "Nak duit mudah dari blog mesti lah dari iklan". Dan seperti yang kita tahu, syarikat iklan-iklan di Malaysia adalah a lil bit awful termasuklah Nuffnang yang pilih kasih, Innity yang cari blog high traffic dan Adverlets yang selalu tak bayar publishers / bloggers. 

Habis tu, kalau tak nak sertai agen iklan Malaysia, tak akan lah nak guna iklan dari luar negara seperti Google Adsense? Well, aku dari dulu sampai sekarang apply Google Adsense. Tak pernah dapat. Bermacam-macam alasan dieorang kasi. Last-last, aku give up dengan Google Adsense.

But, there is another way untuk anda earn duit melalui blog dan ianya adalah melalui "Editorial Content" atau likely known as "Advertorial".

Wait Abang K sayang. "Advertorial" tu macam mana? 
Advertorial dan iklan (ads) adalah dua benda yang berbeza. Tak sama weh. Kalau korang tengok kat sidebar dan di bawah post di kebanyakkan blog, korang akan nampak banner Nuffnang or Innity. Well, itu adalah iklan biasa. Tapi advertorial ni lain. Advertorial ni adalah satu blog post or entry yang di tulis khas untuk mempromote sesebuah produk. Dengan bahasa mudahnya, kalau korang pergi ke blog Hamis Jalikha then korang nampak dia punya entry cakap pasal Coklat jenama XXXX or pencuci muka jenama XXXX then kemungkinan besar yang entri tu adalah entri berbayar (Advertorial). Dan satu entry berbayar, biasanya untung kasar owner blog dapat adalah dalam RM 300 hingga RM 2500 bergantung kepada level blog tersebut. Nice kan?

So, macam mana aku nak cari orang untuk kasi aku projek advertorial ni?
Well, ini lah masalah paling berat. Nak tulis blog pasal sesebuah event or product tu susah la juga. Tapi nak cari orang untuk bayar kita tu lagi lah susah. But worry not. Sebab aku baru je dapat tahu yang Broframstone ada mencari 100 blogger untuk menjadi penulis advertorial. Aku dah try tanya dia pasal ni. Dia kata, dia banyak network dengan syarikat-syarikat yang suka mencari blogger untuk promote program, event dan products dieorang. So, kalau korang rasa korang nak cari sikit duit dengan menggunakan keparakan menulis, then maybe korang patut apply Projek 100 Bloggers ni. Tapi syaratnya, blog korang mesti lah follow requirement di bawah:

Syarat nak join program ni: 

  1. Mempunyai Trafik sehari 500 unique visitors atau lebih.
  2. Setiap post mendapat 5-10 komen daripada pembaca.
  3. Blog dengan beretika, tidak menyentuh isu sensitif.
  4. Tidak terikat dengan mana-mana pengiklanan.
  5. 4 kali atau lebih, update dalam masa seminggu.
  6. Tinggal di Malaysia, dan berstatus Warganegara. 
  7. Sanggup memberikan komitmen kepada Projek ini. 
  8. Blog fokus kepada isu remaja (teens), personal, teknologi, kekeluargaan atau makanan. 


Dan kalau korang perasan, dalam senarai blog-blog yang dah diterima, nama aku tak ada pun. Jadi, tak ada hal lah kalau blog korang masih lagi baru, okay?

But Abang K sayang, macam mana kalau saya tak ada blog tapi saya nak promote saya punya event dan products?
Macam yang korang perasan, aku juga ada buat advertorial aka entry berbayar di blog aku. Dan aku tak minta mahal. Aku minta sikit je just sebagai initiatif menulis. So, kalau korang baru bukak business agent perlancongan ke, jual kek kahwin ke, jual kad online ke, jual baju bundle ke, jual exclusive painting ke, jual buku yang korang tulis ke or apa-apa je lah; korang boleh contact aku untuk mempromosi produk korang.

You got the product, I got the market.



38 ulasan:

  1. teng kiu.... nanti saya cari traffik bebanyak dulu baru boleh apply

    BalasPadam
  2. haa..cmtu klu i nk soh promote my dad's product on takaful ikhlas boleh? hehehe..klu mcm okey pm me aimi.abc.123@gmail.com..we'll talk the details..

    BalasPadam
  3. dulu ak join nuffnang..skrg tak dah...
    iklan apa pon tarak, sebab isi iklan ada yang hampeh kadang2..=(

    BalasPadam
  4. Good kau join project dia..dia memang tengah banyak project tuh. Cuma tak ada blogger ja..

    BalasPadam
  5. Huish bersungguh2 mecari duet...

    BalasPadam
  6. sedey amat weh,, aku tak leh buat benda tu,, requirement memang tak banyak yang tak cukup,, hampeh tol:(
    http://mujadafewa.blogspot.com/

    BalasPadam
  7. Untunglaaah mana yang pandai buat duit kat blog ni. Brlumba-lumba nak cri pembaca, haha!

    BalasPadam
  8. Kalau termasuk yg projek ni, ada lah kut 3 kali aku terlepas peluang advertorial. Haha. Sebabya? Aku takleh join event diorang sbb takde kat Malaysia. Jeles gak, tapi takpelah. Harap2 by the time aku grad aku masih aktif lagi berblog haha

    BalasPadam
  9. @Amy - Produk insuran tak boleh di buat iklan di blog. Dieorang tak bagi. Sama macam Amway dan beberapa jenis insuran yang lain juga.

    BalasPadam
  10. Saya tak berduit.. sekian terimas kasih abg k! hha

    BalasPadam
  11. bolat takthu jmlah pngunjung tu.. ><

    heheheh, xpsang sbrg iklan diblog.. masih dara lagi blog tayyee.. ekekeke

    BalasPadam
  12. blog x cukup power..kena usaha lgi ni...

    BalasPadam
  13. mr.k ..sy nk mintk tolong promote product kecantikn(bedak arab) n nk tahu berapa bayaran n cmne carenye..pliz contc sy o135840312..zira..

    BalasPadam
  14. If you are Sabahan and Sarawakian, please check this.

    Sabah Sarawak Keluar Malaysia
    http://www.facebook.com/groups/betterState/

    Perjanjian 20 Perkara yang dimungkiri
    http://www.youtube.com/watch?v=flm1Mi8SegI&feature=related

    Sabah Sarawak Want Their Rights Back
    http://www.gopetition.com/petitions/sabah-sarawak-rights.html

    Thank you, GBU.

    BalasPadam
  15. ohkeyhhh good good.. atleast try..thankss for info..ieqah pun dok pk lg cara nk cr duit dr blog ni

    BalasPadam
  16. da ade nama K laaa :)
    congrates

    BalasPadam
  17. salam...wah congrats.dpt erk.

    BalasPadam
  18. Eh.. Takkan blog famous amous delicious ko ni tak tersenarai?? Maybe Bro Framestone tak kemaskini lagi senarai yang terpilih tu kut.. Hehe..

    BalasPadam
  19. Mr K,, can u help me? mcm mane nak buat iklan kat blog?

    BalasPadam
  20. Mr K, mcm mane nak buat iklan? i'm new in blogging..

    BalasPadam
  21. aku baru tahu bezanya bro.
    thanks for the info.
    memang tak dapat la aku join.
    trafik sikit ja.

    BalasPadam
  22. oh baru tau..yg sibuk2 promote tu dibayar ropenye hehe..mr k, sy dah bace kitab terfaktab..best2..paling best opkos la tulisan mr k..first skali diterjah :)

    BalasPadam
  23. nak bg email, tapi tak dilayan..huhu....

    BalasPadam
  24. sehari 500 unique visitors atau lebih (salah).
    Setiap post mendapat 5-10 komen daripada pembaca(juga salah).
    yang benar mana ?

    BalasPadam
  25. kalau ada barang nk promote, nk kena bayar ke kat abg k? ena ada brg nk promote. kalau blh,ena akan b saguhati je.ena bukak tawaran kat abg k je.sbb ur blog femes n eena suka style penulisan abg k berbanding blogger lagi.anyway, jawab soalan tu ,reply at my blog or fb.thanks.

    BalasPadam
  26. Terima kasih.info terbaik.kadang2 ssh jgk nk dapat iklan niii...

    BalasPadam
  27. tq..tpi blogger bru cm saye nak start dari ane?

    BalasPadam
  28. Abang K . ehh . Mr K, saya baru nak sign up blog . Hehe . Tapi saya gelojoh skit , rasa nak kaya cepat . haa . acano tu ? buleh tolong tak ? :P

    BalasPadam
  29. Nak promote bisnes kek dan kelas kek boleh?
    sweetcuppy@gmail.com
    facebook.com/Nanie.SweetCuppy
    sweet-cuppy.blogspot.com

    BalasPadam
  30. nice artikel kawan. . saya ada cara lain untuk menambah pendapatan dari online

    klik link saya dibawah untuk mendapatkan tips-tips atau panduan penuh untuk mendapat wang ribuan dollar sehari dari ptc neobux

    http://ptcrok.blogspot.com/2013/12/teknik-mendapatkan-ribuan-dollar-dalam.html

    BalasPadam
  31. nice artikel kawan. . saya ada cara lain untuk menambah pendapatan dari online

    klik link saya dibawah untuk mendapatkan tips-tips atau panduan penuh untuk mendapat wang ribuan dollar sehari dari ptc neobux

    http://ptcrok.blogspot.com/2013/12/teknik-mendapatkan-ribuan-dollar-dalam.html

    BalasPadam
  32. saya rasa cara mudah utk dapatkan duit di internet ada pada link ini http://bit.ly/1hoMQXY atau http://www.theweeklypay.com/index.php?share=237584..

    BalasPadam
  33. terbaiklah...mmg mencabar nak dpt advertorial post...

    BalasPadam
  34. kelakar lah u punya cara penulisan..btw thanks for the info

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.