Ahad, 16 Disember 2012

Bash Quotes di Sosial Media Secara Seksis. Dan Fix it.

Assalamualaikum w.b.t


Hello gadis-gadis yang perlukan kasih sayang sekalian. Whats up, yaw. Dah jumpa jejaka yang akan anda nak stalk seumur hidup? Good.

Jika dulu, kita kecoh dengan Myspace, kemudian Friendster. Kemudian Tagged. Entah kenapa, bila Tagged wujud, aku mula menyampah dengan semua Social Networks. Dan dari situ lah, aku berhijrah ke Facebook. Kiranya, time tu aku main Facebook semata-mata untuk main quiz je la. But then, bila ramai datang ke Facebook, dunia Facebook menjadi amat heaven.

Well, entah kenapa dari Facebook, aku berhijrah ke Twitter. Kalau difikir-fikirkan balik, aku start main twitter sampai addict adalah disebabkan oleh seorang gadis. Dan sampai sekarang aku aktif dan setia bermain Twitter. Itu maksudnya aku seorang yang setia, bukan?

Twitter serious best. Tapi apa kan daya. Ku sangka hujan di tengah hari, rupanya panas hingga ke petang; Twitter kini dipenuhi dengan kanak-kanak Rebina (Kan sedang cuti sekolah) serta BBNU Pavi yang kalau tweet je mesti ada anak panah menagih followers. Tu belum kira budak Twitter umur 14 tahun tweet pasal love-love bajet Dr Love. Aku baca pun geli.

Pastu, Twitter juga dipenuhi dengan Fake Account ustaz. Ada fake Ustaz Don, Fake ustaz Azhar dan bermacam-macam lagi fake. Well, kalau nak fake tu tak ada hal. Masalahnya, dia menggunakan nama Ustaz untuk tweet benda yang tak masuk akal. Plus, hari tu, aku pernah nampak account Fake ni dok tweet pasal “Bye tu bermaksud dibawah lindungan pope”. Selepas itu, banyak lagi tweet-tweet islamik yang dah tak masuk akal. Belum kira hadis palsu.

Anyhow, meh sini aku nak tunjukan korang something.

Semua Salah Lelaki 



Korang nampak tweet? Korang nampak tak?

Perempuan merajuk maknanya dia perlukan perhatian. Tapi bila perempuan curang, mungkin ada org lain beri perhatian lebih daripada anda.

HAHAHAHA

Hmm.

HAHAHAHA.

Okay, here is the issue. Bila perempuan merajuk tak bertempat, lelaki yang dikata salah tu tak apa lagi. Aku still boleh terima sebab perempuan ni ego je lebih bila rindu tak nak mengaku so dia akan buat-buat merajuk. Tapi yang paling tak boleh blah, perempuan curang pun lelaki yang salah jugak? Amboi banyak cantik. Lelaki nak kena kerja. Nak kena cari duit untuk bayarkan korang setiap kali keluar dating. Pastu ada hati nak suruh lelaki kasi perhatian kat dia sorang. Pastu kalau lelaki busy sangat, perempuan boleh cari lelaki lain ah? Pastu kasi ayat "Awak tak bagi cukup perhatian kat saya! Saya perlukan kasih sayang! Saya perlukan duit dan harta awak! Saya perlukan perhatian! Kita putus dan awaklah pucanya. Kalau orang tanya kenapa kita putus, awak kata awak tak kasi perhatian kat saya ya? :("

#Women'sLogic

This quote is totally unacceptable.

Main Belakang



Aku pretty sure yang korang pernah tak korang dengar ayat.

"Behind every great man there's a great woman."?

Ayat ni amat famous dan aku setuju. Tapi entah kenapa, ada yang tak suka ayat ni dan nak jadikan another ayat yang power. So, dieorang pun wujudkan.

"Behind every great man is not a woman. She is beside him, she is with him. Not behind him."

Thus, bila ada orang cakap-cakap macam:

A: Weh, tengok CEO company tu. Sejak CEO tu kahwin, terus company tu maju gila.
B: Biasalah tu. Behind every great man-kan there's a great woman.
A: Apasal pula behind? Kau ni seksis la. Behind every great man is not a woman. She is beside him, she is with him. Not behind him.

Nampak tak?


Actually, kalau tak silap aku ayat ni dikeluarkan oleh seorang Ilmuan. Tak sure dia re-quote atau memang dia yang hasilkan sendiri tapi aku rasa kita semua tahu secara common sense-nya bila orang kata “Di setiap kejayaan seorang lelaki, ada wanita dibelakangnya” merujuk kepada “Kejayaan lelaki adalah disebabkan oleh wanita yang mendorong dari belakang.” Ya, "Belakang" didalam ayat ni bermaksud mendorong. Mendorong dari belakang ni bukannya bermaksud dia dok belakang lelaki je setiap masa. Mendorong ni bermasud, “Relax bro, I got your back”. Maksudnya, si gadis tu antara impak dan punca besar atas kejayaan si lelaki la. Lelaki tu jadi Perdana Menteri; Dia tegas. Dia kuat. Tapi saat dia lemah, isteri datang bagi kekuatan. Isteri yang kasi semangat. Lelaki tu jadi CEO, kena cari idea untuk tidak membankrupkan syarikat, isteri la jadi punca inspirasi. Itu lah maksud "Behind every great man there's a great woman."

So, aku tak nampak kenapa mesti sesiapa perlu correctkan bila ada orang lain berkata Behind every great man there's a great woman. Quote tu bukanya literally kata perempuan tu duduk belakang lelaki, okay? And I didnt find it offensive.

I Love You.


Another quote yang paling famous tak kiralah kat Twitter ataupun Facebook mestilah ada perkataan "Aku Terima Nikahnya". Sebagai contoh,
Perempuan bukan nak dengar I Love You dari lelaki. Apa yang perempuan nak dengar adalah "Aku terima nikahnya".

Quote diatas adalah bullcrap. Wait. No. Relax. Im just kidding. Quote tu bukan bullcrap. Tapi adalah bullshit. Like always, girls suka chasing fantasies. Why? Sebab bila dengar bab kahwin je, mesti semua gadis di seluruh dunia menjadi skizo sambil otak membayangkan perkahwinan yang romantis, suami yang handsome, pelamin yang anggun dan diri yang bermakeup tebal. Tak tahu lah kenapa. Mungkin sebab time kecik dulu dok tengok Barbie and The Diamond Castle kot. Pastu bila dah tengok, mula la syok sendiri bila dengar pasal wedding. Then mesti terbayang tempat-tempat honeymoon yang gempak bersama suami yang handsome gila. Its all about keindahan khayalan perkahwinan dan pernikahan dari cerita yang direka media. Well, aku tengok gak cerita Barbie tak ada pun berangan macam tu.



Gambar di atas adalah contoh penggunaan "Aku Terima Nikahnya". Banyak lagi quote-quote lain yang guna ayat tu secara meluas untuk menampakan kekonon sweet. Tapi cuba korang bayangkan kalau korang dengar "Aku terima nikahnya" dari seorang lelaki yang korang tak kenal? Sanggup korang terima? Of course la sanggup kalau dia handsome. Tapi kalau dia tu stranger serta huduh gila pastu gemuk hitam, korang nak? (Aku bukan nak kutuk ciptaan tuhan, tapi ini realiti) Boleh ke korang terima? Silap-silap boleh sawan korang time majlis tu.

That is why la orang yang berkahwin muda / perkahwinan dirancang family mostly consist of a handsome guy and a beauty girl. Kan? Ask yourself.


Like boys, girls also ada yang lihat pada fizikal untuk cari pasangan hidup.


So, quote yang paling tepat adalah

Perempuan bukan nak dengar I Love You dari lelaki. Apa yang perempuan nak dengar adalah "Aku terima nikahnya" dari kekasih or lelaki kaya / handsome / body sexy yang tidak dikenali.

Tapi aku tak nafikan yang zaman sekarang, memang perkataan "I Love You" tu dah makin cheap. Thanks to all of you, couples!

Correct me.


Okay this one is not sexist. Tapi aku bet korang pernah tak dengar quote yang berbunyi:

If someone corrects you and you feel offended, then you have an ego problem.

Seriously, masa first time aku baca quote ni, aku suka gila. Sebab apa yang dikatakan adalah benar. Aku setuju. Kebanyakan kita tak nak dengar nasihat orang lain adalah disebabkan ego. Ego untuk mengaku salah.



Tapi... tapi selepas beberapa ketika, aku rasa annoying dengan quote tu. Korang tahu kenapa? Sebab quote tu digunakan hampir untuk setiap benda. Sebagai contoh, aku menulis di blog tentang pendapat. Aku kadang-kadang cakap pasal politik, cakap pasal agama, cakap pasal general, cakap pasal awek, cakap pasal jejaka handsome. Dan korang faham lah, bila aku bercakap pasal pendapat, mesti ada orang tak setuju sebab pendapat manusia mustahil semua sama. Dan tahukah anda apa yang terjadi? Ini terjadi.

"Assalamualaikum Mr K. Saya hantar email ni sebab nak komen sikit tentang entry saudara berkenaan adat perkahwinan / bersanding yang saudara kata bertentangan dengan Islam. Sebenarnya sudara, itu adalah adat dari nenek moyang kita. Blablabla. Lagi pun saudara, blablabla biar mati anak jangan mati adat blablabla. "

And then aku reply la email tu. Aku nyatakan point-point aku macam ni. And then ada tahu apa yang dia reply?

"Saudara Mr K, saya hanya menyatakan pendapat dan nasihat saya. Kalau anda tak boleh terima teguran dan nasihat, nampaknya saudara ada masalah ego. Nouman Ali Khan pernah berkata "If someone corrects you and you feel offended, then you have ego problem."

Aku terus facepalm. Selepas tu, aku emailkan dia balik. Aku tanya

"Macam mana saudari tahu 'someone' yang corrects kita tu adalah corrects? Macam mana kalau pendapat dia salah? Adakah kita patut terima juga? Kalau tak nak terima, adakah kita di-cop sebagai seorang yang ada masalah ego?"
"If someone corrects you and you feel offended, then you have ego problem. But how if the corrector yang salah?"

Dia tak reply.

Ini adalah contoh email yang aku terima. Ni baru email. Belum komen di blog. Komen di blog lagi la. Semua bercakap pendapat masing-masing bajet pendapat dia yang paling betul. Dan yang paling tak boleh blah, aku tak sedar pun pembaca-pembaca aku bergaduh pendapat di ruangan komen.

***********

Btw, since Facebook, Twitter dan segala sosial media dah nak tenggelam (Termasuk Google Plus. Google Plus tak akan berjaya), apa kata kita kembali ke Myspace? No. No. Bukan Myspace. Tapi New Myspace. New Myspace dan Myspace adalah tak sama. Tapi New Myspace adalah amat awesome.






45 Comments:

eszyamin berkata...

well said..

eh watthaa? new myspace..hai bertambah la lagi muka aku kat gugel image kalau aku buat akaun sosial network yg baru ni..haha.tp siyeslli cm gempak

Nurmujahidah Ismail berkata...

just nak gitau pasal bye. i had referred to kamus dwibahasa and it is mentioned there yang pasal bawah lindungan pope tu. tak tahu la kalau dia saje letak dalam kamus tu macam tu,, cer mr k check. just informing. no hard feeling k. btw, i always enjoy reading your blog :)

www.mujadafewa.my/

farisha izzaty berkata...

cool . betul lah . "i love you" makin murah sekarang . =='

NikMai berkata...

new myspace ? seriously ? Woww . Finally , ada jugak benda baru :D

yong propaghandi berkata...

bab qoute tu..memang aku setuju sangat2 lah..entahlah, mungkin rata-rata yg buat "qoute" tu orang perempuan. Lelaki ni jarang nk buat benda-benda geli macam tu... sebab aku pun rasa mcm sesetengah perempuan ni jadi makin tak sedar diri, sbb duk pegang sngt la qoute2 x lojik tu.hok aloh...koya deme!

Akim berkata...

yeah

She's Imperfect berkata...

Very true :)

FazliShukor berkata...

Hahahahah terbaik bro entry kau! eksaited aku bace.

'aqilah berkata...

Nyawa atau komen? Hahaha. Cool then. Takde apa-apa pun, cuma Mr.K kita ni lupa nak tutup nama tang reply tweet di bahagian perempuan merajuk something tu. Faham tak? Hahaha. Okay. I like your blog anyway.

Tanpa Nama berkata...

memang ramai budak-budak sekarang mengejar jadi dr.love dari mengejar jadi dr betul. pelajaran diabaikan (-_-)

Hafiz Hassim berkata...

Mr K, pasal entry yg ni, aku nak komen sket. Klu ko x le trime, ko ada mslh ego. LOL.

Jejaka Jawa Terakhir, hahaha, . . Hidup JAWA berkata...

Aku pun pernah tengok Barbie jugak, . . . hehehe, . . . . join adik pompuan aku yg darjah 6 tu, . . . .

dia pun kate cite Barbie tu tipu, . . . . . .

kalau pendapat aku plak, . . yang aku nampak cerita Barbie ni nak mengagung-agungkan perempuan, . . . menunjukkan si watak lelaki sebagai orang bawahan, pengikut arahan si Barbie tut, . . . . .

minda separa sedar budak-budak sedang diprogram oleh cerita Barbie di seluruh Malaysia, . . . setiap kali diorang tengok cerita tu, . . . . . .

the minds of our young generations is constanly under attack by these rubbish stories and TV programs . . . . . . those who have the power should put a stop to these, . . .

typical malay girls are like that, . . . . . kebanyakan perempuan melayu memang macam tu sikapnye, . . . . .

dan, . . .

tapi kalau perempuan tu beriman, mereka lain, . . sikapnye lain, . . and they are special you know, . . . . selalunye aku pun tak mampu nak kekal bertahan macam diorang, . . . they are strong, even stronger than me when it is about iman, . . . Masya-Allah, . . . . . .

gurls don't be emotional please, hihi . . . peace :P

Tanpa Nama berkata...

well said.

can you give a comment @ review on this

"if you buy a house, your house need to be fix, you go fix the house. you don't go buy a new one"

Bella Bell berkata...

kahkahkah. ok nice

Shahada Fauzi berkata...

hahaha..aku sebagai pompuan pun bersetuju dengan semua part yg diutarakan..rasanya pompuan yg suka berimaginasi yg cenggitu kot..entahlah..i'm not that type of girl..

#macam2 jugak dunia twitter ni ye..i don't have twitter account..tak berminat..

FarahIzzMSobri berkata...

Those people mencari different . MAYBE . Well , 'It’s easy to be different, but very difficult to be better.'

MayAllahBless

Anis Hayati berkata...

MR. K, thanks for this info
menarik and saya setuju ape yg MR. K ktekn tu :))

ira berkata...

:)

Sya_Merpati Putih 88 berkata...

saya setuju dengan quotes nie:

"Behind every great man there's a great woman."

dan saya rasa quotes tue tak eprlu diubah suai..=)

dan pasal quote nie:
"If someone corrects you and you feel offended, then you have ego problem."

yeah, kadang2 kan bukan pasal kita taknak dengar nasihat orang atau pendapat orang maka kita jadik orang yang ego..tapi memnaglah normal pendpaat manusia memang takkan sama..

jadi kalau kita bagi teguran atau pendapat then orang yang lagi satu tak mahu nak terima itu terpulang pada dirinya sendiri... sebab kadang2 pendapat kita tak semstinya betul dan sesuaii dengan keadaan si dia yang kita bagi teguran tue..

btw, nice entry ..(^___^)

aswadz berkata...

laaaa... nak promote myspace rupa nyer. hehehe...

Artoone berkata...

wtheck? ko folo sapa ni khairul oooii.. kemain banyak statement mengarut depa tweet. sakit mata aku baca. hahaha! pompuan... pompuan...

Cik Ummi berkata...

walaweyhhh.. dia promote Myspace ! woot woot ~



Aku suka Quote "Behind every great man there's a great woman".


Woman kat situ aku rasa bukannya setakat aweks je weyh, tapi merangkumi isteri,MAK,kakak,adik perempuan,nenek,makcik.... Betul tak?

Ade jek lelaki yang berjaya tapi belum ade awek atau isteri pun.. ~

Syafik Coklat berkata...

wow pape pon ney myspace memang nampak awesome . try gak nak ada satu , ngeh3 . tapi masa masih mencemburui ak nak buat semua tu . rilek dan chill dulu tggu mse tgh naik btol2 nnt.haha

Tanpa Nama berkata...

blog ape ni..

aLEEamanina berkata...

* nasib baik takde twitter.

Oh.

My reply if I am in your place: I DO have an ego problem. Huge one.
Because I am.
Problem? ;)

Nurul Farahizzati berkata...

when reality feel like crap, women prefer to be in fantasy. lol.

Noraini Rahim berkata...

Mr. K, Siriesli takkan hang takda dok berangan nak kawin dgn pompuan dahi licin, cun melecun? Kalau pompuan berangan pon salah eh? Hehe,, Sekadar bertanya,,

Noraini Rahim berkata...

Kemonlaa Mr K. The part where you said "Then mesti terbayang tempat-tempat honeymoon yang gempak bersama suami yang handsome gila." is something that made me curious. Don't say that you've never imagine to have a sexy hot gorgeous lady as your wife in the future. Guys don't like fantasies ah Mr K? If you were to marry a not-a-gorgeous-hot-sexy lady, I'm sure you will also 'kena sawan' at that time. Btw, your post is awesome. Keep up the good work, raiter! ::just saying:: Sorry if I'm overboard.

luqman zakaria berkata...

this is actually my first time singgah dekat blog nih..and seriously aku suke giler. btw.. new myspace?? awesome giler..!

Ain Khalidah Ahzahar berkata...

Yeah like seriously. Twitter dipenuhi dengan budak bawahan umur yang tweet pasal cinta macam dah kahwin 5tahun anak berderet -__-

Tanpa Nama berkata...

Noraini Rahim..
KEBANYAKAN lelaki mmg suka berfantasikan wanita seksi sebagai teman tetapi bukan isteri. (",)

Hawa berkata...

Hahaha.

Hanis Nizam berkata...

kenapa saya setuju sangat dengan entry ni. hahah.

Brader Jai berkata...

Tbaik bro.terhibur brader.kehkehkeh

Tanpa Nama berkata...

Mr K, you can also try this new social network. It's more fun than facebook.

http://catmoji.com/

Gimi berkata...

Hola Mr.K,

Tentang “Di setiap kejayaan seorang lelaki, ada wanita dibelakangnya”. Boleh jadi juga “Di setiap kejahatan seorang lelaki, ada wanita dibelakangnya”. Anda setuju?

Tentang "Aku Terima Nikahnya". Tak semua perempuan dan semua lelaki pilih yang cantik. Mereka pilih yang mereka berasa selesa bersama.

Maksud saya, muka handsome tapi kaki pukul takde maknanya. Muka cantik tapi hari2 mencarut, fikir dua tiga kali juga nak buat jadi isteri dan ibu kepada anak-anak.

Kalau lelaki kuat mencarut pun fikir 2 3 kali nak buat suami, inikan isteri.

Setiap orang ada egonya, cuma tinggi atau rendah egonya. Bergantung kepada pemilik bagaimana mengawalnya..

SAL berkata...

Let being positive :)
"Aku Terima Nikahnya"
Quotes yg sangat indah.
Betul kata blogger ini tentang Quotes di atas.
Tapi bila difikirkan balik, Mungkin kita dah kenal seseorang lelaki. Tetapi kita tak nak menjalinkan hubungan yang tidak halal. If ada jodoh, perkataan "Aku Terima Nikahnya" itu sangat sweet bila diijabkabulkan dengan orang yang kita sudah kenal hati budi masing2 dan menjadikan hubungan yang halal..Selepas menggunakan perkataan tersebut, pasti hubungan itu akan menjadi istimewa.. Kan ? ^_^

saifudin abu izzudin berkata...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://wisataoutboundmalang.com/

http://www.nolimitadventure.com/

Tiara Fazlin berkata...

tolonglah broooo jgn suruh org pegi myspace gua treat myspace mcm twitter meroyan sorang kat situ..hahah nnti ramai org plk kat myspace terus gua takde space dah

Asmieza As berkata...

Betul, kadang2 menyampah dgn angan angan dan quotes yang mcm tu. Bukannya apa, terlalu pikir pasal 'barbie in the diamond castle' tp tak pikir pasal realiti life. Kadang2 pembaca pun boleh semak dgn diamond yang dok tabuq. Rasa diamond tu mcm habuk.

Btw, Setuju dgn entry di atas :)

+_Miss.Jannah_+ berkata...

hahaha, gigihnya manusia yg buat quote beside him bagai tu.. sekeh laju laju.
kebanyakan yg rajin sangat buat quote merapu ni kuat berangan. haish, realiti takkan pernah sama dengan fantasi.
sweet couple? sweet relationship? mengarut tu sume. sentiasa ada ups n downs, even dalam perkahwinan pun.

mira_nas berkata...

Kadang2 yang retweet and requote ni sebab atas kepentingan diorang sendiri. Tak pun, tak faham sangat pun tapi dok ikut flow je..

Nurul I. berkata...

serius best entry ni. haha perempuan merajuk!

Izzat Eshak berkata...

Nukilan yang menarik untuk situasi dunia social media kita pada masa ini.. =)

xs berkata...

boleh tulis surat kat facebook youtube blogspot dan sebagainya mohon hapuskan ruangan komen,
wall,dislike button,rate,star dll. dia kata dia..dia kata dia :D
diya diyaa..

Pastu kita menyelam jom..
blurb2 cer cakap. cer cakap blurb2 :P

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger