Selasa, 20 September 2011

Mari Belajar Matematik Bersama Abang K

Assalamualaikum



Hello gadis pandai sekalian.

Seperti yang kita ketahui, 70% pelajar Universiti di seluruh Malaysia adalah perempuan atau pun lebih di kenali sebagai awek-awek comel. Which is bermaksud 30% je lelaki. And setiap kali isu ni di up kan, para lelaki akan mula menundukkan muka sebagai tanda malu. Dan memandangkan perempuan banyak mendominasi university (dan mendominasi blog aku), maka, aku ada satu soalan yang amat mudah untuk korang jawab. Soalan yang gila-gila mudah. Tu pun kalau korang reti jawab lah. ;)

Soalannya : 

Suatu hari, ada seorang awek ni. Dia pergi ke kedai kasut untuk beli sepasang kasut. Bila dah jumpa tu, dia beli lah sepasang kasut tumit tinggi (Well, girlsss) yang bewarna hitam. Kos kasut tu adalah RM 15 dan kasut tu di jual dengan harga RM21.

Awek tu keluarkan RM50 dan mengunakan duit tu untuk membayar harga kasut tersebut. But the owner kedai kasut tu tak ada duit kecik untuk kasi duit baki. So owner kedai tu pergi la ke kedai baju yang ada kat sebelah and then exchange RM50 tu kepada duit kecil.

Kemudiannya, owner kedai kasut tu memulangkan baki sebanyak RM29 kepada awek yang beli kasut tu.

However, kemudiannya pemilik kedai baju tu perasan yang RM50 yang diberi oleh pemilik kedai kasut tu adalah duit palsu. And then, si pemilik kedai kasut tu rasa serba salah and then dia bagi balik RM50 kepada pemilik kedai baju tu.

Persoalannya, berapa banyakkah pemilik kedai kasut tu rugi dalam semua transaction di atas?

Option jawapan:
a) RM0
b) RM15
c) RM21
d) RM29
e) RM44
f) RM50
g) RM63
h) RM73
i) RM94
j) RM144
k) Others

**************

Come on girls, soalan simple tak akan tak leh jawab kot? Bukan ke you girls mendominasi universiti di seluruh Malaysia? Kalau tak leh jawab, baik dok dapur je and tolong tanggalkan stoken suami yang baru balik dari kerja, ye tak? HEHE.


Source : Lowyat
Okay. The real answer is Rm 44. Why?

(-15)+(50)+(-29)+(-50)
=44


237 Comments:

«Lebih lama   ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 237   Terbaru›   Baru»
Tanpa Nama berkata...

rm 94 kot..aku blasah je ni

Tanpa Nama berkata...

e

intan permata berkata...

errrr 94 i guess? HAHA =="

Tanpa Nama berkata...

i) rm94

Tanpa Nama berkata...

e) 44

- Syu

sELipAr_biRu berkata...

ak pilih b

cyda berkata...

RM 29 . :)

bibi bibo berkata...

jawapan sy emmm

e) RM44


errr ,

hikari berkata...

RM73!!!betul x???
cepatlah bagi jawapan Mr. K!

d.i.y.a.n.a berkata...

pemilik kedai kasut die rugi rm 44..

HafizaYunus berkata...

79 kannnnn? :O

cik yana berkata...

answer is i) RM94

A.I.N.S.Y.A.H berkata...

jap eh..nak g tanya pakcik tuan kedai.. ;)

Cahaya Fajar berkata...

mmg mncbr minda sbb soalan ni agk brbelit sikit.
kedai yg mana?dua2 ea?

ok,sya try,kalu kedai kasut,die rugi 21 sbb duit tu palsu and kedai baju tu tak rugi sbb owner kedai kasut dh bagi balik RM 50 kpd owner kedai baju.

fatenng berkata...

94

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• berkata...

h) rm73

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• berkata...

silap....i):rm94

Seyha azmi berkata...

pemilik kedai mne nie? kedai kasut or kedai baju? tetttttttttttttt

bibi bibo berkata...

ehhh , silap2 . jwpan dy rm21 .

errr

hemtam je la . ;D

katasifat berkata...

J...

kompom!

Nordin berkata...

Malas pulak nak jawab. Oh, lupa aku ni lelaki. Nasib baikk haha

zxcvb berkata...

i = RM94 !

ok, saye lelaki :D

oshinz berkata...

rm15 je la kot..

Jard The Great berkata...

RM94

bibi bibo berkata...

kali ni kompem 44 rgt .

ape jwpn dy wehh ?

bibi bibo berkata...

kali ni kompem 44 rgt .

ape jwpn dy wehh ?

atiqah baharuddin berkata...

rm94 kerugian..

eman berkata...

peerrghh soklan mang nk kasi bingung r... haha... wahai gadis2 universiti..silalah jawab...hihihi

ayoys berkata...

K : RM100

izzah berkata...

i)rm94

amier azrul alias berkata...

ouh soklan ni untuk gadis ek?
baru nak kawab tadi..LOL!

nadzwareina berkata...

harga kasut tu rm21, tapi sebab harga kos dia rm15, so dia rugi rm15 je la kat kasut tu..

tapi rm29 tu dia xrugi sbab tu owner kedai baju yg rugi.. baki rm21 tu owner kedai kasut simpan. owner kdai baju pun rugi rm21 tu.

pastu rm50 pulak kena bayar kat kedai baju tu. patutnya dia pulang je rm21 tadi tu ngn rm29 duit dia, so die rugi rm29 je la, tapi kalau die pulang rm50 lain maksudnya dia rugi rm50..

so kalau dia pulangkan pakai rm21 duit kdai baju, dia rugi 29 duit dia + 15 = rm44.

tapi kalau dia pulangkn rm50 lain kat kedai baju, dia rugi 50 + 15 = rm65 .

eh paham tak? betul ke salah eh? huhu. math2 ni lemah la...

Tanpa Nama berkata...

rm73 .

Cikya berkata...

rm59 rugi ?

Syaratul Ain Mohd Khalid berkata...

assalamualaikum...

keuntungan penjualan setiap kasut =RM6 (untung)

dapat duit palsu yang ditukar dengan pemilik kedai baju= RM50 (rugi)

duit rasa bersalah yang diberi kepada pemilik kedai baju = RM50 (rugi)

baki setelah bagi gadis comel tu = RM21

senang cerita...

kerugian bersih beliau adalah...

kerugian - keuntungan = (50+50)-(21+6)
= RM73#

Tanpa Nama berkata...

smbl pejam mata aku jwb rm21 mr.k...

hidayahshariff berkata...

e)rm44 ?

Ziela berkata...

h) RM73 :))

FasiHaH SupiaN berkata...

f) 50 kot?? hahaha aku tak pandai maths men jawab je

Tanpa Nama berkata...

94 ..

knpela kenkadang rasa mcm kau ni ade mslh dgn -perempuan- ye ? =.=

Red berkata...

boys tak payah jawab kan? haha aku tahu kau memang menyebelahi kaum lelaki XD

azrijohan berkata...

killer question..hahaha
mampus la pompoan nak jawab



http://azrijohan.blogspot.com

Lun berkata...

h)73 (rugi)

Lun berkata...

nanti ko cuber cek JANTINA mana yg PALING BANYAK BETUl k, kerol

Syahida _Masri berkata...

errmmm, 15 engget .

Saybee berkata...

Rm44

nona berkata...

44 :)

vampire and his lady berkata...

73 inggit kan?? i think la sebab kasut 2 i5 inggit je. tapi dia jual 21 inggit. then dia lost 50 inggit.

50 + 29 - 6

dr D berkata...

pemilik kedai yang mana?

nona berkata...

ehhhhhh sekejap2. pemilik kedai mana satu yang nak tau rugi byk mana? tak spesifik lah soalan. hahaha.pemilik kedai baju tak rugi apa2. pemilik kedai kasut rugi rm 44. KOT.

Tanpa Nama berkata...

pemilik kedai mane??
ko xde tulis pon
hhaha
-UTeM boys not girl

Tanpa Nama berkata...

44

Yuslia Suhana berkata...

RM94!

NH berkata...

;) i)94

kasut 15+bg girl 29+bg kdai baju 50=rm94

ada. berkata...

73 kot ? maybe haha

faa~ berkata...

haha, sriously, aku nak pilih nyawe, but still, nak jwb bole ? HAHA~ nway, myb i)RM94, kot.. ?

doodeedoo berkata...

tak terrer math tp nak teka..rm94..setelah congak2..

IZYAN KAHER berkata...

i just like 'whoahhh & yayy!' bila nampak the other khairul blog ter'hapdate :)

tapi, your entry 'sentap' gila lah pulak . haaa^^,
the blondie equation is kelaka ! :D

(uncle tuh rugi 44rm la i thought) :P

Tanpa Nama berkata...

rm 94 kan...

Mr K berkata...

Tengok betapa banyak jawapan berbeza ;)

Tanpa Nama berkata...

29..

IniCikGadis berkata...

94

pia_sofia berkata...

excited nak jwb... rm 15

as cursed by the fire berkata...

owner kedai kasut beli rm15
kasi baki rm29
ganti duit rm50
=rm94

or dia rugi sangat2 kena pwnd dgn perempuan tu

Pendekar Azimat berkata...

Pendekar nak try..

Jika kehilangan untung RM6 pada kasut diambil sebagai kerugian, maka rugi = RM29+RM21=RM50

Jika hanya kos yang diambil kira, maka kerugian = RM29+RM15=RM44

Mengikut matematik, jawapan RM44 lebih relevan..

ZerOeS MinDeD berkata...

aku rasa mcm nk try gak...

klau diikutkn...owner kdai kasut rugi 50 je..

tp klau nk kira skali keuntungan dr kasut yg die jual tu..44 la...haha

aku nk jwb 50 la..ko tnye rugi je kn..hahaha

miera pinky berkata...

comfirm rm44. kos kasut rm15 + baki yg dah diberi kat pmpuan rm29. :)

bighagenjo berkata...

rm50

Ask berkata...

Sebagai lelaki yg rendah hati..
Result tuk math ala2 cukup makan..
Aku jawab i) RM94..
Kunci jawapan ni..

Tanpa Nama berkata...

macam soklan pengajian am 1 exam lepas...K..ko penggubal solan STPM??????

one_munawwarah berkata...

65..

m berkata...

0, sbb kedai sebelah tu tak suruh pulang balik pun

Ollen berkata...

rm65, ke soalan ni saje je nk perngkap ni...
musykil je

zatyfeena berkata...

kenapa tah. aku nak jawab 73. hehehe.

Tanpa Nama berkata...

salam...
ko suka awek chomey kn?
http://amanmilda.blogspot.com/
nah, godek2 kt bloglist dia!

Novelgurl berkata...

enth..cm 23 hinggit je hak3..mls nk amik kalkulator kire2..xpe mmg tggjwb isteri pun g dpur n lyn suami an..dpt msuk syurga ;P

Novelgurl berkata...

eh jap..tambah 50 g.sbb dia bg pemilik kedai tu..so,h)73 r....err..apa2 je la =.="

Jejentik berkata...

girl bagi rm 21
tauke bagi rm 50 kat kedai baju

maka, tauke rugi sebanyak rm 29.

syazawati ramly berkata...

based kpd hanya semua transaksi dalam soalan shj..owner rugi rm44.

cik marikh berkata...

kat dunia, dia rogi dalam rm94.. *hitam goreskan jwpn ---> i*

di sebalik wajahku.. berkata...

sy denga confident jawapan dia i! rm94

di sebalik wajahku.. berkata...

sy denga confident jawapan dia i! rm94

syakirah berkata...

harga untung = RM21-RM15
= RM6
harga rugi = RM50+RM29
= RM79
total harga rugi = RM79-RM6
= RM73

the answer is = h)RM73
is this bingo? :)

Kapten Atok berkata...

Jawapan dia RM94
Kos kasut - RM 15
Baki duit - RM 29
Wang Palsu - RM50

blh gak Others RM100... kos melepas RM6 (keuntungan yg terlepas)

xayra ahmad berkata...

out of topic..ko da tgk beautiful nara??awek yg ko puja sgt slameni xdela baik mane pun der...ce tgk ce tgk..

tun meera berkata...

RM29+RM50+RM15=RM94.
Kos kasut tu adalah RM 15 (awek comel tu dah amik)

owner kedai kasut tu memulangkan baki sebanyak RM29 kepada awek yang beli kasut tu.

RM50 yang diberi oleh pemilik kedai kasut tu adalah duit palsu. And then, si pemilik kedai kasut tu rasa serba salah and then dia bagi balik RM50 kepada pemilik kedai baju.

missSenget berkata...

aku jawap B..

harga kos kasut..

muktamad..

Tanpa Nama berkata...

adoyai, ni xmencabar pn

expenses dia

-kasut kos RM15, RM50 bg kat kedai bj, RM29 belen bg kat pmpuan tu

income yg dia dpt ialah RM50 duit palsu yg xbole nk kire sbagai income

so total rugi dia RM 0 - RM 94 = -RM94 laaaa

oh ya, tambahan, kalau toke kedai kasut tu dpt gune blk duit palsu tu so dia rugi RM 44 je sbb RM 50 palsu tu dah dikire sbagai income dia

Nafisah Ruslan berkata...

saya belajar xde math..dah lupa cara kira2.. haha

missSenget berkata...

eh..silap2..

aku rasa die rugi RM9 je..

Tanpa Nama berkata...

Its Rm 94? Saya Khunsa.HAHA

j0j0_bdiN@ berkata...

bek aku buat drawing otoked!

*meniage kedai ni memoning palo lagi berkerugian..

missSenget berkata...

eh..44 kot jwpn die..

dah laa,,malas nk kira..

xcukup jari kaki tangan..

kuma2 comel berkata...

RM65..

RM50 (duit palsu)
RM15 (duit kasut)...

penerangan::

dia sebenarnya mcm kes bagi terus kasut tu kat budak tu. so dia rugi rm15..
pastu dia bayarkan plak rm50 kat tuan kedai baju, maka kat situ rugi rm50.

(:

(malu siot nak ngaku dak akaun kalau aku salah kira nie)
hahaha

Ecah berkata...

RM15.

C'chanteque Manes berkata...

jawapan saya...rm144

Tukar duit: rm50
Ganti duit kedai baju: rm50
kasi girls tipu: rm29
Modal:rm15
Total semua: rm144

pening2..Mr.K cepat ler bagi jawapan...huhu~~

akmaLoweyz berkata...

okeh..85..=)

Tanpa Nama berkata...

h) RM73..ak konfem sgt2.. hoho..

*MIEYLA*

kamal berkata...

ofkos la 21

Tanpa Nama berkata...

RM94 =RM50(Duit palsu)+RM15(cost kasut)+RM29(baki kat pompuan tu) :)

Tanpa Nama berkata...

RM 73...saya yakin :)

miss_jane berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
haryani berkata...

RM73. Duit betul dia = RM50 + RM29. Untung yg sepatutnya dia dpt RM6.

Rm50 + RM29 - RM6 = RM73.

ceh kau, merendahkan kaum perempuan pulak :P

anaki berkata...

seratus?

Tanpa Nama berkata...

h

Tanpa Nama berkata...

k)Others

Tanpa Nama berkata...

50-6=44

Bisuko Death Sentence berkata...

Jawapannya ialah a)RM0

~anah~ berkata...

e)44

intan berkata...

-,- RM 79 laa kan.

BoYa + LoG berkata...

ehem2~ (test sora sat~) aku rasa jawapan dia rm 94 an! cepat bagi jawapan..!

kosekkosek berkata...

rugi rm86

rm15 + rm29 + rm50

Tanpa Nama berkata...

RM 73.

Izni MS berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

rm 10

Mas Sakura berkata...

mr.K, sy rase soalan yg awak bagi patut lebih spesifik dgn mengambil kira faktor lain seperti rugi untung dan kejujuran.

If nak kira Rugi pada keuntungan kasut rm 6 so kiraan dia,

duit palsu rm50 (rugi)
ganti rm50 (rugi)
pulang pada gadis rm29 (rugi)
rugi keuntungan rm6
kos kasut rm15
total kerugian=rm 150

if nak kira faktor kejujuran pemilik kedai kasut

duit palsu rm50 (jujur: duit tak boleh digunakan lagi, so rugi/tak jujur: boleh tuka dgn org lain so, tak rugi)
ganti rm50 (rugi)
pulang pada gadis rm29 (rugi)
kos kasut rm15 (rugi)
total = jujur:rm144 / tak jujur:rm94

kalau nak combine semua faktor2 di atas atau tambah lagi undefined faktor, lain lah pulak kiraan dia.

jadi ape yg sy nak ckap kat cni, soalan awak ni sy rasa terlalu umum n boleh timbul banyak probability yg mana sgt bnyk jwpn diberi akan berlainan.

perempuan memang pandai mengira. dan kami juga unpredictable.
easily change simple thing to be complicated n complicated thing to be simple

cau! ;)

Nurfashareena Binti Safiaee berkata...

syntax error

specsy berkata...

rm94

jaY berkata...

abis baca trus dpt jawab.. x perlu congak pun...
79! (berlagak nyewww)

Hazwan Arif berkata...

44 keh3

abe long berkata...

agree with m
tuan kedai kasut tidak rugi bahkan untung.

kos 15
jual 21
= untung 6 + untung lg 50 yg dipulangkan walopon duit tu palsu. hahahaha
byknye untung!!!

abe long berkata...

jd, kesimpulannya, even girl mendominasi Universiti but xseterer ceq yg tak masuk U pon. hahhahahaha

sila jejak ceq kat www.fbchatz.org

erjJRE berkata...

f) 50

ernarafiqa berkata...

confident rm94

Tanpa Nama berkata...

duit pulang balik dekat gadis comel -rm29

duit pulang balik dkat kdai baju sebab rase bersalah - rm 50

rugi kasut yg dh bgi kepada gadis comel tpi tipu sikit2 - rm15

untung yg dye patut dapat tpi dah jadi rugi -rm6

jumlah rugi pak cik kdai kasut yg sgt kesian - rm100

hakhakhak..hemtam saja.

Pencinta Seni berkata...

aku pun rs jwpn nya,
e) 44...hehehe..

Tanpa Nama berkata...

RM 44 lahhh!!!!!

Pencinta Seni berkata...

errmm...aku pun rsnya jwpn nya e, 44...apa jwpn nya mr k??huuhu..

Tanpa Nama berkata...

RM50 bg kt kedai baju
RM15 awek tu dpt ksut free
RM29 awek tu dpt duit free (baki)

rugi TOTAL= RM94

m00n

Tanpa Nama berkata...

hey dumbass sekalian,
jawapan dia rugi RM 44,
explanation mudah, kalo duit tu duit btol untung RM 6,
kalo duit palsu, rugi RM50-RM6 = RM44..
dumbass tol sape y pk complicated sgt

nk further xplanation, andaikn b4 transaction dia ad cash rm100,
so aset dia rm115 y terlibat trmsk kasut,
ble customer byr aset ade 150, kasut da xde, cash 150 iaitu 100 duit btol, 50 duit palsu,
tkr duit aset still 150 cume sume duit btol,
bg baki aset tinggal cash 121 sume duit btol,
ble tkr blk duit, aset stil 121 kalo duit palsu dikire pakai la (50 palsu, 71 btol),
kat sini untung rm6,
tp kalo duit palsu xdikire, so aset 71 jela,
kat sini rugi dia rm115 aset awal2, tolak 71 aset y tnggal,
so rugi rm44 la

dumbass tol korng sume!

J.Syazwana berkata...

aku tak paham kenapa kebanyakakn perempuan dekat atas tak paham soalan kau padahal terang2 kau tulis

"Persoalannya, berapa banyakkah pemilik kedai kasut tu rugi dalam semua transaction di atas?"

dah terang2 kau tanye berapa kedai kasut rugi ada jugak yang tanya lagi sape yang rugi. haih memalukan golongan perempuan betul. kalau menurut firasat aku jawapan dia RM44. muktamad.

Tanpa Nama berkata...

100 lah...confirm...saya mmg pandai

Hairossidah Ismail berkata...

RM 15 je la coz tu je modal dia kan??

budakechiik berkata...

RM 94.00

Hush berkata...

50

Mr K berkata...

@Anonymous 12.49 - Oh, itu perasaan kau je.

@Lun - Sure.

@Zeros - Rugi and everything. ;)

@Anonymous 5:01Am - Ya.

@Novel - Eh, macam tak sure je jawapan sendiri? HAHA

@Xayra - Ahhh. Ni mesti sebab Mamat raja lawak tu yang rosakkan dia.

@Senget - Totally wrong?

@Kuma - Memang salah pun. HAHA

@Mas Sakura - Mah aihh panjangnya kira-kira. Macam makan dalam je? HAHA.

@J - Actually, at the first place, aku tak letak kedai mana yang rugi. But obviously we are talking about the main character which is kedai kasut.

miss_jane berkata...

rm29 untuk duit baki yang dia bagi kpd perempuan tu.

rm15 untuk kasut yang dia 'jual'.

29+15= 44

answer: RM44

fazilah shaharuddin berkata...

hahahaa . xdek ruginyer . kite consider pemilik kedai kasut tuh nak sedekah kasut tuh kat awek comel n rm50 kat kdai baju . dapat pahala gituh :)

Amy A. berkata...

mestila jwpn dia rm94

50+29+15=94

rugi no 1=sebijik kasut=rm15
rugi no 2=duit baki=rm29
rugi no 3=gantirugi duit kedai baju=rm50

rugi total=rm94..

yey~

alin berkata...

aku malas pikir..
aku jwb b) la

Solihin Zubir berkata...

RM44.. Kompom.. Salah aku kerat jari!

~PENCHENTA~ berkata...

rugi RM44 lah. Harga kasut dengan duit yang dia bagi balik kat awek cun-buruk-pekerti tu. Haa.

Bak sini hadiah aku.

visitme@FaTiN cOrNeR berkata...

94 ringgt..

nuyen berkata...

JAWAPAN NUYEN , RM94 !

first rugi = kos kasut RM15

second = duit yang owner bg pada si awek RM29

third rugi = duit yang terpaksa dia kasi balik pada owner kedai baju RM50

15+29+50 = RM94

Tanpa Nama berkata...

mcm pnh nmpk soklan ni. tp kna modify sket. mcm soklan pngajian am. haha

Tanpa Nama berkata...

tokey kasut dapat 50 duit ori drpd tokey baju pastu kene byr balik 50 duit ori-----xde rugi ape2..anggap je tokey tu ade duit baki....

tapi sbelum tu dia dah bagi 29 sbg baki kat plggn-----rugi 29 hengget duit ori..

rugi=modal kasut + 29hengget
=44 je

aku laki..

takutake berkata...

Buat kasut keluar RM15.

Then sepatutnya untung RM6 tapi dikira rugi RM6.

Then kena bayar balik RM50 kedai sebelah.

Kasa kasa kasa kasa ting!

RM71?

Yura-shi berkata...

94.. Saya rasalahh... errr betul x? :-P

KhaLiLaH RoSLaN berkata...

RM94

KhaLiLaH RoSLaN berkata...

RM94

Syara Mohammad berkata...

this is my answer;

the cost of the shoe; RM15

the balance using real money to the customer; RM29

the fake money returned to the boutique owner; RM50

sum up the total amount is Rm94.

but I do care about the profit lost of 40% which is RM6

sum up again RM100.

p/s: yes... we dominate the university. we do struggle and it's hard to find a boyfriend due to very less guys in class. *sigh*

don't u guys realized that? so, further studies please!

zunika apandi berkata...

i think f , RM50

HafizaYunus berkata...

tukarrr! 73! HAHAHA

zunika apandi berkata...

f RM50 tu je ,ag pon duit palsu 2 kan 50 igt je..yg 21 ringgit 2 nak kira skali buat ape sbb 21 igt 2 kan duit betol(baki duit yg dy kecikkan dekat kedai baju 2 tp ta tw la klo kedai baju 2 bg duit tpu jugak ,,bhahaha)

Si Kosong berkata...

aku bet jwpn dia RM0...HAHA :)

Tanpa Nama berkata...

71/65

::fara.ain.sabudin:: berkata...

jawapan dia rm 94. first, dia dh rugi sepasang kasut harga rm 15 (harga kos) then dia rugi rm 29 sebab bagi free2 je kat customer tu, tambah pulak dia rugi lg rm 50 sebab dia bg kat kedai sebelah. rm 50 yg dia tuka jd duit kecik tu x kire sebab tu duit palsu...

yukino berkata...

RM100

Lyndaz berkata...

malas nak baca komen
aku jawab KOSONG

>> A

Tanpa Nama berkata...

Bini John Cena~

Jawapanku K-Others = RM 79(50+29)

Pmilik kedai rugi
RM 50 = bg kat kedai baju
RM 29 = bg kat pompuan tu..

anyhow dwet RM 21 yg die ade tu bkn dwet palsu sb exchange dg pmilik kdai baju..

Tanpa Nama berkata...

RM94. 100% SURE. -Miss Z

nemesis3891 berkata...

masalah ni terjadi sebab pompuan nak beli kat tumit tinggi dan dia bagi lak duit palsu.
nampak tak? dua2 punca masalah ni datang dari pempuan.

alau pempuan tu tak beli kasut tu, takdela kerugian pakcik tuh. hehe.

no women no cry~
oh, btw, RM73.

zey berkata...

rm21 larr....duit kasut heel tuh~

Tanpa Nama berkata...

73

Tanpa Nama berkata...

rm64

Tanpa Nama berkata...

rm64

Aina Mimi berkata...

Elok sangat laa tu suruh orang pilih satu padahal jawapan abdefg tu semua salah kan ? -.-'

Duit milik k.kasut = 50
harga kos kasut sebenar = 15

50+15 = RM 65

RM 65 k.kasut rugi, RM29 budak perempuan bengong tu untung beserta kasut baru di tangan

Cik NurulZaty berkata...

RM 15 je la..

PEAHCAPAYAM berkata...

i think the answer is 79

Tanpa Nama berkata...

1.soalan sj nk propa eh..yg rase cm nk panas tu rileklar...soklan je..heheh

2.klu ku,jwb rm44..kire besa je.huu..ku xterer math..

3.tp isu yg nk dktghkn kt cn is psal cra gurlz brfikir btul x?tu yg mr.k nk cube smpaikan yer?gurls n boys mmg mmpunyai cra n pmikiran yg brbeza..mmg dah fitrah..n nk wt cmne dah xsama cra masing2 fikir jln pnylesaian..bezanya manusia..uniknya kita..tp xprlu kot nk prli2 or cri sapa yg lbih bagus, baik n apa2 jelah..
ok peace..my answer is
j~rm44

atyn berkata...

Rm100 kan? :D

~+aSma dAud+~ berkata...

aku tengah mentel study audit makanya tak mampu nk fikir soalan mate..lain kali aku fikir

Tanpa Nama berkata...

jwpan dier i...RM94..

PEAHCAPAYAM berkata...

Eh ! dia tak rugi ape2 sebab duit 50 tu ada pada tokeh kedai baju

Tanpa Nama berkata...

aku teka rm38 je tokey tu rugi..td baru tokey tu bg tau aku..hahahaha

Nini Rahman berkata...

RM73 lah. hahah

syafinajohari berkata...

ad mcm2 kmungkinan.....

klu dat girl yg bli ksut was da one dat give RM50 psul 2..... so org kdai ksut 2 rugi RM44..... coz dye dpt untung RM6 bile dye jual heels yg supposed RM15 pd hrge RM21.....

but..... klu duit RM50 plsu 2 adlh merupakan kepunyaan dat pmilik kdai ksut 2..... so pmilik kdai ksut 2 x rugi brape pon..... mlh dye untung RM6 lg......

jenny ieziani berkata...

klau ikutkan kos buat kasut RM15, kedai tu jual RM21.. dah untung RM6... duit RM50 dh rugi - Rm6 = RM44... so maybe RM44?

doop berkata...

dapat banyak pahala

syanabel berkata...

RM0. rasanya kedai kasut tu tak rugi pape pun.

Tanpa Nama berkata...

73 abg K...huhu

nooren shukor berkata...

RM44. that it. =)

--PopCorn-- berkata...

wahhh.. panas jugak ye bile mr.k mencabar ppuan.. by da way, y not sln ni ditujukan kpd lelaki?? is that bcoz ppuan is btter then lelaki?? hahaha

for me..
pemilik kedai kasut rugi sbb
i) dapat duit palsu RM50, yg exchange tu boleh ingnore je..sbb c2 juz nak kelirukan je..sbbnya dia dapat duit palsu, then tukar dapat duit kecik, tapi bagi balik RM50 guna duit betul.. so kire rugi RM 50 je kat cini.

ii) memulangkan baki RM29 pd awek pndai ni.so rugi RM29

iii)kos kasut RM15, so rugi RM15.

TOTAL: RM50+RM29+RM15=RM94

am i right?? owh ye msti pemilik kedai kasut nie lelaki kn?? hahaha.. sbb tu tetipu dgn duit palsu.. hahaha

makansiput berkata...

tak untung tak rugi sebab nanti dia akan kawen dgn pmpuan so call cute tu so it's like an invesment. HEHE.

ok my answer would be rm44.

strawberry berkata...

rm 79 kedai rugi.

TK berkata...

RM 94!!!!

mia kaftiya berkata...

rasanya kalo ikut logik otak aku, RM50 la kan? tp tak taw la plak kalo ni soalan nk trick org. at the end, jawapannya tak de kene mngena pun kan???..

HEROICzero berkata...

rugi -rm23 . enough said .

MinahSpekMerah berkata...

haha.ak kira, xde langsung jawapan ak dlm pilihan jwpn ko.haha.

ak kira 79.haha.

Cik MiKi berkata...

44 hengget.. kalau salah, aku rase jwapnnyer last skali = others.. kalu salah jugak, aku pedhulik hape, cepat bagitau jwapan..

Cik MiKi berkata...

wait, aku rase dy tak rugi pape.. sebab ayat ko kate pemilik kedai bju serba slah & pulangkan balik rm50.. ko tak tulis pon 'pemilik kedai baju tu rasa serba salah & pulangkan rm50 serta meminta semula duit yang diberikan sebentar tadi'.. huhu~ betoi x???

Nurhafizah Mohd Noor berkata...

sy xbrapa suka math . tp sy nk jwb jgk . hihi . rm 65 ?

Tanpa Nama berkata...

kompom RM44 :)

yuuuuuhhhhhuuuuuuu berkata...

aq rase jawapan dy (k) kot..HAHA

dayya berkata...

jawapan aku macam pelik sikit. ttapi aku nak jawab semua pilihan jawapan tu betul.

noratiqah basri berkata...

saya pilih k cz k tok mr.k
hhehehe xde la

jawapan dia rm65
cz rm15 harga kos
rm 50 2 duit palsu n pemilik kedai kasut kena kuakan rm 50 2 tok ganti blk duit yg palsu 2
makna nye
rm50 duit ganti
rm15 harga kos kasut 2
so,jwpn dia rm65

Mr K berkata...

Jawapannya adalam RM44. Nampaknya, tak sampai separuh pun dari korang yang betul. :B

azusa254 berkata...

teka rm79

cik maia berkata...

adeyh.. sudahlaaa tuuu
Mr.K bgtau je jwapan.. hahaha
mkin byk jawapan..pening sudaaa

Tanpa Nama berkata...

kos kasut dah rm15.

d jual rm21.

awek dpt dr kedai kasut 21 (heels)+29(baki dr duit plsu)=50

kedai kasut bg rm50 ngan kedai bju.

50+50+15= 115.

hiahahah.. hentam je larr..
cpat lah bg jawapan!! T^T

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 237   Terbaru› Baru»

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger