Selasa, 20 September 2011

Mari Belajar Matematik Bersama Abang K

Assalamualaikum



Hello gadis pandai sekalian.

Seperti yang kita ketahui, 70% pelajar Universiti di seluruh Malaysia adalah perempuan atau pun lebih di kenali sebagai awek-awek comel. Which is bermaksud 30% je lelaki. And setiap kali isu ni di up kan, para lelaki akan mula menundukkan muka sebagai tanda malu. Dan memandangkan perempuan banyak mendominasi university (dan mendominasi blog aku), maka, aku ada satu soalan yang amat mudah untuk korang jawab. Soalan yang gila-gila mudah. Tu pun kalau korang reti jawab lah. ;)

Soalannya : 

Suatu hari, ada seorang awek ni. Dia pergi ke kedai kasut untuk beli sepasang kasut. Bila dah jumpa tu, dia beli lah sepasang kasut tumit tinggi (Well, girlsss) yang bewarna hitam. Kos kasut tu adalah RM 15 dan kasut tu di jual dengan harga RM21.

Awek tu keluarkan RM50 dan mengunakan duit tu untuk membayar harga kasut tersebut. But the owner kedai kasut tu tak ada duit kecik untuk kasi duit baki. So owner kedai tu pergi la ke kedai baju yang ada kat sebelah and then exchange RM50 tu kepada duit kecil.

Kemudiannya, owner kedai kasut tu memulangkan baki sebanyak RM29 kepada awek yang beli kasut tu.

However, kemudiannya pemilik kedai baju tu perasan yang RM50 yang diberi oleh pemilik kedai kasut tu adalah duit palsu. And then, si pemilik kedai kasut tu rasa serba salah and then dia bagi balik RM50 kepada pemilik kedai baju tu.

Persoalannya, berapa banyakkah pemilik kedai kasut tu rugi dalam semua transaction di atas?

Option jawapan:
a) RM0
b) RM15
c) RM21
d) RM29
e) RM44
f) RM50
g) RM63
h) RM73
i) RM94
j) RM144
k) Others

**************

Come on girls, soalan simple tak akan tak leh jawab kot? Bukan ke you girls mendominasi universiti di seluruh Malaysia? Kalau tak leh jawab, baik dok dapur je and tolong tanggalkan stoken suami yang baru balik dari kerja, ye tak? HEHE.


Source : Lowyat
Okay. The real answer is Rm 44. Why?

(-15)+(50)+(-29)+(-50)
=44


237 ulasan:

  1. rm 94 kot..aku blasah je ni

    BalasPadam
  2. jawapan sy emmm

    e) RM44


    errr ,

    BalasPadam
  3. RM73!!!betul x???
    cepatlah bagi jawapan Mr. K!

    BalasPadam
  4. pemilik kedai kasut die rugi rm 44..

    BalasPadam
  5. answer is i) RM94

    BalasPadam
  6. jap eh..nak g tanya pakcik tuan kedai.. ;)

    BalasPadam
  7. mmg mncbr minda sbb soalan ni agk brbelit sikit.
    kedai yg mana?dua2 ea?

    ok,sya try,kalu kedai kasut,die rugi 21 sbb duit tu palsu and kedai baju tu tak rugi sbb owner kedai kasut dh bagi balik RM 50 kpd owner kedai baju.

    BalasPadam
  8. pemilik kedai mne nie? kedai kasut or kedai baju? tetttttttttttttt

    BalasPadam
  9. ehhh , silap2 . jwpan dy rm21 .

    errr

    hemtam je la . ;D

    BalasPadam
  10. Malas pulak nak jawab. Oh, lupa aku ni lelaki. Nasib baikk haha

    BalasPadam
  11. i = RM94 !

    ok, saye lelaki :D

    BalasPadam
  12. kali ni kompem 44 rgt .

    ape jwpn dy wehh ?

    BalasPadam
  13. kali ni kompem 44 rgt .

    ape jwpn dy wehh ?

    BalasPadam
  14. peerrghh soklan mang nk kasi bingung r... haha... wahai gadis2 universiti..silalah jawab...hihihi

    BalasPadam
  15. ouh soklan ni untuk gadis ek?
    baru nak kawab tadi..LOL!

    BalasPadam
  16. harga kasut tu rm21, tapi sebab harga kos dia rm15, so dia rugi rm15 je la kat kasut tu..

    tapi rm29 tu dia xrugi sbab tu owner kedai baju yg rugi.. baki rm21 tu owner kedai kasut simpan. owner kdai baju pun rugi rm21 tu.

    pastu rm50 pulak kena bayar kat kedai baju tu. patutnya dia pulang je rm21 tadi tu ngn rm29 duit dia, so die rugi rm29 je la, tapi kalau die pulang rm50 lain maksudnya dia rugi rm50..

    so kalau dia pulangkan pakai rm21 duit kdai baju, dia rugi 29 duit dia + 15 = rm44.

    tapi kalau dia pulangkn rm50 lain kat kedai baju, dia rugi 50 + 15 = rm65 .

    eh paham tak? betul ke salah eh? huhu. math2 ni lemah la...

    BalasPadam
  17. assalamualaikum...

    keuntungan penjualan setiap kasut =RM6 (untung)

    dapat duit palsu yang ditukar dengan pemilik kedai baju= RM50 (rugi)

    duit rasa bersalah yang diberi kepada pemilik kedai baju = RM50 (rugi)

    baki setelah bagi gadis comel tu = RM21

    senang cerita...

    kerugian bersih beliau adalah...

    kerugian - keuntungan = (50+50)-(21+6)
    = RM73#

    BalasPadam
  18. smbl pejam mata aku jwb rm21 mr.k...

    BalasPadam
  19. f) 50 kot?? hahaha aku tak pandai maths men jawab je

    BalasPadam
  20. 94 ..

    knpela kenkadang rasa mcm kau ni ade mslh dgn -perempuan- ye ? =.=

    BalasPadam
  21. boys tak payah jawab kan? haha aku tahu kau memang menyebelahi kaum lelaki XD

    BalasPadam
  22. killer question..hahaha
    mampus la pompoan nak jawab



    http://azrijohan.blogspot.com

    BalasPadam
  23. nanti ko cuber cek JANTINA mana yg PALING BANYAK BETUl k, kerol

    BalasPadam
  24. 73 inggit kan?? i think la sebab kasut 2 i5 inggit je. tapi dia jual 21 inggit. then dia lost 50 inggit.

    50 + 29 - 6

    BalasPadam
  25. pemilik kedai yang mana?

    BalasPadam
  26. ehhhhhh sekejap2. pemilik kedai mana satu yang nak tau rugi byk mana? tak spesifik lah soalan. hahaha.pemilik kedai baju tak rugi apa2. pemilik kedai kasut rugi rm 44. KOT.

    BalasPadam
  27. pemilik kedai mane??
    ko xde tulis pon
    hhaha
    -UTeM boys not girl

    BalasPadam
  28. ;) i)94

    kasut 15+bg girl 29+bg kdai baju 50=rm94

    BalasPadam
  29. haha, sriously, aku nak pilih nyawe, but still, nak jwb bole ? HAHA~ nway, myb i)RM94, kot.. ?

    BalasPadam
  30. tak terrer math tp nak teka..rm94..setelah congak2..

    BalasPadam
  31. i just like 'whoahhh & yayy!' bila nampak the other khairul blog ter'hapdate :)

    tapi, your entry 'sentap' gila lah pulak . haaa^^,
    the blondie equation is kelaka ! :D

    (uncle tuh rugi 44rm la i thought) :P

    BalasPadam
  32. Tengok betapa banyak jawapan berbeza ;)

    BalasPadam
  33. owner kedai kasut beli rm15
    kasi baki rm29
    ganti duit rm50
    =rm94

    or dia rugi sangat2 kena pwnd dgn perempuan tu

    BalasPadam
  34. Pendekar nak try..

    Jika kehilangan untung RM6 pada kasut diambil sebagai kerugian, maka rugi = RM29+RM21=RM50

    Jika hanya kos yang diambil kira, maka kerugian = RM29+RM15=RM44

    Mengikut matematik, jawapan RM44 lebih relevan..

    BalasPadam
  35. aku rasa mcm nk try gak...

    klau diikutkn...owner kdai kasut rugi 50 je..

    tp klau nk kira skali keuntungan dr kasut yg die jual tu..44 la...haha

    aku nk jwb 50 la..ko tnye rugi je kn..hahaha

    BalasPadam
  36. comfirm rm44. kos kasut rm15 + baki yg dah diberi kat pmpuan rm29. :)

    BalasPadam
  37. Sebagai lelaki yg rendah hati..
    Result tuk math ala2 cukup makan..
    Aku jawab i) RM94..
    Kunci jawapan ni..

    BalasPadam
  38. macam soklan pengajian am 1 exam lepas...K..ko penggubal solan STPM??????

    BalasPadam
  39. 0, sbb kedai sebelah tu tak suruh pulang balik pun

    BalasPadam
  40. rm65, ke soalan ni saje je nk perngkap ni...
    musykil je

    BalasPadam
  41. kenapa tah. aku nak jawab 73. hehehe.

    BalasPadam
  42. salam...
    ko suka awek chomey kn?
    http://amanmilda.blogspot.com/
    nah, godek2 kt bloglist dia!

    BalasPadam
  43. enth..cm 23 hinggit je hak3..mls nk amik kalkulator kire2..xpe mmg tggjwb isteri pun g dpur n lyn suami an..dpt msuk syurga ;P

    BalasPadam
  44. eh jap..tambah 50 g.sbb dia bg pemilik kedai tu..so,h)73 r....err..apa2 je la =.="

    BalasPadam
  45. girl bagi rm 21
    tauke bagi rm 50 kat kedai baju

    maka, tauke rugi sebanyak rm 29.

    BalasPadam
  46. based kpd hanya semua transaksi dalam soalan shj..owner rugi rm44.

    BalasPadam
  47. kat dunia, dia rogi dalam rm94.. *hitam goreskan jwpn ---> i*

    BalasPadam
  48. sy denga confident jawapan dia i! rm94

    BalasPadam
  49. sy denga confident jawapan dia i! rm94

    BalasPadam
  50. harga untung = RM21-RM15
    = RM6
    harga rugi = RM50+RM29
    = RM79
    total harga rugi = RM79-RM6
    = RM73

    the answer is = h)RM73
    is this bingo? :)

    BalasPadam
  51. Jawapan dia RM94
    Kos kasut - RM 15
    Baki duit - RM 29
    Wang Palsu - RM50

    blh gak Others RM100... kos melepas RM6 (keuntungan yg terlepas)

    BalasPadam
  52. out of topic..ko da tgk beautiful nara??awek yg ko puja sgt slameni xdela baik mane pun der...ce tgk ce tgk..

    BalasPadam
  53. RM29+RM50+RM15=RM94.
    Kos kasut tu adalah RM 15 (awek comel tu dah amik)

    owner kedai kasut tu memulangkan baki sebanyak RM29 kepada awek yang beli kasut tu.

    RM50 yang diberi oleh pemilik kedai kasut tu adalah duit palsu. And then, si pemilik kedai kasut tu rasa serba salah and then dia bagi balik RM50 kepada pemilik kedai baju.

    BalasPadam
  54. aku jawap B..

    harga kos kasut..

    muktamad..

    BalasPadam
  55. adoyai, ni xmencabar pn

    expenses dia

    -kasut kos RM15, RM50 bg kat kedai bj, RM29 belen bg kat pmpuan tu

    income yg dia dpt ialah RM50 duit palsu yg xbole nk kire sbagai income

    so total rugi dia RM 0 - RM 94 = -RM94 laaaa

    oh ya, tambahan, kalau toke kedai kasut tu dpt gune blk duit palsu tu so dia rugi RM 44 je sbb RM 50 palsu tu dah dikire sbagai income dia

    BalasPadam
  56. saya belajar xde math..dah lupa cara kira2.. haha

    BalasPadam
  57. eh..silap2..

    aku rasa die rugi RM9 je..

    BalasPadam
  58. Its Rm 94? Saya Khunsa.HAHA

    BalasPadam
  59. bek aku buat drawing otoked!

    *meniage kedai ni memoning palo lagi berkerugian..

    BalasPadam
  60. eh..44 kot jwpn die..

    dah laa,,malas nk kira..

    xcukup jari kaki tangan..

    BalasPadam
  61. RM65..

    RM50 (duit palsu)
    RM15 (duit kasut)...

    penerangan::

    dia sebenarnya mcm kes bagi terus kasut tu kat budak tu. so dia rugi rm15..
    pastu dia bayarkan plak rm50 kat tuan kedai baju, maka kat situ rugi rm50.

    (:

    (malu siot nak ngaku dak akaun kalau aku salah kira nie)
    hahaha

    BalasPadam
  62. jawapan saya...rm144

    Tukar duit: rm50
    Ganti duit kedai baju: rm50
    kasi girls tipu: rm29
    Modal:rm15
    Total semua: rm144

    pening2..Mr.K cepat ler bagi jawapan...huhu~~

    BalasPadam
  63. h) RM73..ak konfem sgt2.. hoho..

    *MIEYLA*

    BalasPadam
  64. RM94 =RM50(Duit palsu)+RM15(cost kasut)+RM29(baki kat pompuan tu) :)

    BalasPadam
  65. RM 73...saya yakin :)

    BalasPadam
  66. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  67. RM73. Duit betul dia = RM50 + RM29. Untung yg sepatutnya dia dpt RM6.

    Rm50 + RM29 - RM6 = RM73.

    ceh kau, merendahkan kaum perempuan pulak :P

    BalasPadam
  68. ehem2~ (test sora sat~) aku rasa jawapan dia rm 94 an! cepat bagi jawapan..!

    BalasPadam
  69. rugi rm86

    rm15 + rm29 + rm50

    BalasPadam
  70. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  71. mr.K, sy rase soalan yg awak bagi patut lebih spesifik dgn mengambil kira faktor lain seperti rugi untung dan kejujuran.

    If nak kira Rugi pada keuntungan kasut rm 6 so kiraan dia,

    duit palsu rm50 (rugi)
    ganti rm50 (rugi)
    pulang pada gadis rm29 (rugi)
    rugi keuntungan rm6
    kos kasut rm15
    total kerugian=rm 150

    if nak kira faktor kejujuran pemilik kedai kasut

    duit palsu rm50 (jujur: duit tak boleh digunakan lagi, so rugi/tak jujur: boleh tuka dgn org lain so, tak rugi)
    ganti rm50 (rugi)
    pulang pada gadis rm29 (rugi)
    kos kasut rm15 (rugi)
    total = jujur:rm144 / tak jujur:rm94

    kalau nak combine semua faktor2 di atas atau tambah lagi undefined faktor, lain lah pulak kiraan dia.

    jadi ape yg sy nak ckap kat cni, soalan awak ni sy rasa terlalu umum n boleh timbul banyak probability yg mana sgt bnyk jwpn diberi akan berlainan.

    perempuan memang pandai mengira. dan kami juga unpredictable.
    easily change simple thing to be complicated n complicated thing to be simple

    cau! ;)

    BalasPadam
  72. abis baca trus dpt jawab.. x perlu congak pun...
    79! (berlagak nyewww)

    BalasPadam
  73. agree with m
    tuan kedai kasut tidak rugi bahkan untung.

    kos 15
    jual 21
    = untung 6 + untung lg 50 yg dipulangkan walopon duit tu palsu. hahahaha
    byknye untung!!!

    BalasPadam
  74. jd, kesimpulannya, even girl mendominasi Universiti but xseterer ceq yg tak masuk U pon. hahhahahaha

    sila jejak ceq kat www.fbchatz.org

    BalasPadam
  75. duit pulang balik dekat gadis comel -rm29

    duit pulang balik dkat kdai baju sebab rase bersalah - rm 50

    rugi kasut yg dh bgi kepada gadis comel tpi tipu sikit2 - rm15

    untung yg dye patut dapat tpi dah jadi rugi -rm6

    jumlah rugi pak cik kdai kasut yg sgt kesian - rm100

    hakhakhak..hemtam saja.

    BalasPadam
  76. aku pun rs jwpn nya,
    e) 44...hehehe..

    BalasPadam
  77. RM 44 lahhh!!!!!

    BalasPadam
  78. errmm...aku pun rsnya jwpn nya e, 44...apa jwpn nya mr k??huuhu..

    BalasPadam
  79. RM50 bg kt kedai baju
    RM15 awek tu dpt ksut free
    RM29 awek tu dpt duit free (baki)

    rugi TOTAL= RM94

    m00n

    BalasPadam
  80. hey dumbass sekalian,
    jawapan dia rugi RM 44,
    explanation mudah, kalo duit tu duit btol untung RM 6,
    kalo duit palsu, rugi RM50-RM6 = RM44..
    dumbass tol sape y pk complicated sgt

    nk further xplanation, andaikn b4 transaction dia ad cash rm100,
    so aset dia rm115 y terlibat trmsk kasut,
    ble customer byr aset ade 150, kasut da xde, cash 150 iaitu 100 duit btol, 50 duit palsu,
    tkr duit aset still 150 cume sume duit btol,
    bg baki aset tinggal cash 121 sume duit btol,
    ble tkr blk duit, aset stil 121 kalo duit palsu dikire pakai la (50 palsu, 71 btol),
    kat sini untung rm6,
    tp kalo duit palsu xdikire, so aset 71 jela,
    kat sini rugi dia rm115 aset awal2, tolak 71 aset y tnggal,
    so rugi rm44 la

    dumbass tol korng sume!

    BalasPadam
  81. aku tak paham kenapa kebanyakakn perempuan dekat atas tak paham soalan kau padahal terang2 kau tulis

    "Persoalannya, berapa banyakkah pemilik kedai kasut tu rugi dalam semua transaction di atas?"

    dah terang2 kau tanye berapa kedai kasut rugi ada jugak yang tanya lagi sape yang rugi. haih memalukan golongan perempuan betul. kalau menurut firasat aku jawapan dia RM44. muktamad.

    BalasPadam
  82. 100 lah...confirm...saya mmg pandai

    BalasPadam
  83. RM 15 je la coz tu je modal dia kan??

    BalasPadam
  84. @Anonymous 12.49 - Oh, itu perasaan kau je.

    @Lun - Sure.

    @Zeros - Rugi and everything. ;)

    @Anonymous 5:01Am - Ya.

    @Novel - Eh, macam tak sure je jawapan sendiri? HAHA

    @Xayra - Ahhh. Ni mesti sebab Mamat raja lawak tu yang rosakkan dia.

    @Senget - Totally wrong?

    @Kuma - Memang salah pun. HAHA

    @Mas Sakura - Mah aihh panjangnya kira-kira. Macam makan dalam je? HAHA.

    @J - Actually, at the first place, aku tak letak kedai mana yang rugi. But obviously we are talking about the main character which is kedai kasut.

    BalasPadam
  85. rm29 untuk duit baki yang dia bagi kpd perempuan tu.

    rm15 untuk kasut yang dia 'jual'.

    29+15= 44

    answer: RM44

    BalasPadam
  86. hahahaa . xdek ruginyer . kite consider pemilik kedai kasut tuh nak sedekah kasut tuh kat awek comel n rm50 kat kdai baju . dapat pahala gituh :)

    BalasPadam
  87. mestila jwpn dia rm94

    50+29+15=94

    rugi no 1=sebijik kasut=rm15
    rugi no 2=duit baki=rm29
    rugi no 3=gantirugi duit kedai baju=rm50

    rugi total=rm94..

    yey~

    BalasPadam
  88. aku malas pikir..
    aku jwb b) la

    BalasPadam
  89. RM44.. Kompom.. Salah aku kerat jari!

    BalasPadam
  90. rugi RM44 lah. Harga kasut dengan duit yang dia bagi balik kat awek cun-buruk-pekerti tu. Haa.

    Bak sini hadiah aku.

    BalasPadam
  91. JAWAPAN NUYEN , RM94 !

    first rugi = kos kasut RM15

    second = duit yang owner bg pada si awek RM29

    third rugi = duit yang terpaksa dia kasi balik pada owner kedai baju RM50

    15+29+50 = RM94

    BalasPadam
  92. mcm pnh nmpk soklan ni. tp kna modify sket. mcm soklan pngajian am. haha

    BalasPadam
  93. tokey kasut dapat 50 duit ori drpd tokey baju pastu kene byr balik 50 duit ori-----xde rugi ape2..anggap je tokey tu ade duit baki....

    tapi sbelum tu dia dah bagi 29 sbg baki kat plggn-----rugi 29 hengget duit ori..

    rugi=modal kasut + 29hengget
    =44 je

    aku laki..

    BalasPadam
  94. Buat kasut keluar RM15.

    Then sepatutnya untung RM6 tapi dikira rugi RM6.

    Then kena bayar balik RM50 kedai sebelah.

    Kasa kasa kasa kasa ting!

    RM71?

    BalasPadam
  95. 94.. Saya rasalahh... errr betul x? :-P

    BalasPadam
  96. this is my answer;

    the cost of the shoe; RM15

    the balance using real money to the customer; RM29

    the fake money returned to the boutique owner; RM50

    sum up the total amount is Rm94.

    but I do care about the profit lost of 40% which is RM6

    sum up again RM100.

    p/s: yes... we dominate the university. we do struggle and it's hard to find a boyfriend due to very less guys in class. *sigh*

    don't u guys realized that? so, further studies please!

    BalasPadam
  97. f RM50 tu je ,ag pon duit palsu 2 kan 50 igt je..yg 21 ringgit 2 nak kira skali buat ape sbb 21 igt 2 kan duit betol(baki duit yg dy kecikkan dekat kedai baju 2 tp ta tw la klo kedai baju 2 bg duit tpu jugak ,,bhahaha)

    BalasPadam
  98. aku bet jwpn dia RM0...HAHA :)

    BalasPadam
  99. jawapan dia rm 94. first, dia dh rugi sepasang kasut harga rm 15 (harga kos) then dia rugi rm 29 sebab bagi free2 je kat customer tu, tambah pulak dia rugi lg rm 50 sebab dia bg kat kedai sebelah. rm 50 yg dia tuka jd duit kecik tu x kire sebab tu duit palsu...

    BalasPadam
  100. malas nak baca komen
    aku jawab KOSONG

    >> A

    BalasPadam
  101. Bini John Cena~

    Jawapanku K-Others = RM 79(50+29)

    Pmilik kedai rugi
    RM 50 = bg kat kedai baju
    RM 29 = bg kat pompuan tu..

    anyhow dwet RM 21 yg die ade tu bkn dwet palsu sb exchange dg pmilik kdai baju..

    BalasPadam
  102. RM94. 100% SURE. -Miss Z

    BalasPadam
  103. masalah ni terjadi sebab pompuan nak beli kat tumit tinggi dan dia bagi lak duit palsu.
    nampak tak? dua2 punca masalah ni datang dari pempuan.

    alau pempuan tu tak beli kasut tu, takdela kerugian pakcik tuh. hehe.

    no women no cry~
    oh, btw, RM73.

    BalasPadam
  104. rm21 larr....duit kasut heel tuh~

    BalasPadam
  105. Elok sangat laa tu suruh orang pilih satu padahal jawapan abdefg tu semua salah kan ? -.-'

    Duit milik k.kasut = 50
    harga kos kasut sebenar = 15

    50+15 = RM 65

    RM 65 k.kasut rugi, RM29 budak perempuan bengong tu untung beserta kasut baru di tangan

    BalasPadam
  106. 1.soalan sj nk propa eh..yg rase cm nk panas tu rileklar...soklan je..heheh

    2.klu ku,jwb rm44..kire besa je.huu..ku xterer math..

    3.tp isu yg nk dktghkn kt cn is psal cra gurlz brfikir btul x?tu yg mr.k nk cube smpaikan yer?gurls n boys mmg mmpunyai cra n pmikiran yg brbeza..mmg dah fitrah..n nk wt cmne dah xsama cra masing2 fikir jln pnylesaian..bezanya manusia..uniknya kita..tp xprlu kot nk prli2 or cri sapa yg lbih bagus, baik n apa2 jelah..
    ok peace..my answer is
    j~rm44

    BalasPadam
  107. aku tengah mentel study audit makanya tak mampu nk fikir soalan mate..lain kali aku fikir

    BalasPadam
  108. jwpan dier i...RM94..

    BalasPadam
  109. Eh ! dia tak rugi ape2 sebab duit 50 tu ada pada tokeh kedai baju

    BalasPadam
  110. aku teka rm38 je tokey tu rugi..td baru tokey tu bg tau aku..hahahaha

    BalasPadam
  111. ad mcm2 kmungkinan.....

    klu dat girl yg bli ksut was da one dat give RM50 psul 2..... so org kdai ksut 2 rugi RM44..... coz dye dpt untung RM6 bile dye jual heels yg supposed RM15 pd hrge RM21.....

    but..... klu duit RM50 plsu 2 adlh merupakan kepunyaan dat pmilik kdai ksut 2..... so pmilik kdai ksut 2 x rugi brape pon..... mlh dye untung RM6 lg......

    BalasPadam
  112. klau ikutkan kos buat kasut RM15, kedai tu jual RM21.. dah untung RM6... duit RM50 dh rugi - Rm6 = RM44... so maybe RM44?

    BalasPadam
  113. RM0. rasanya kedai kasut tu tak rugi pape pun.

    BalasPadam
  114. 73 abg K...huhu

    BalasPadam
  115. wahhh.. panas jugak ye bile mr.k mencabar ppuan.. by da way, y not sln ni ditujukan kpd lelaki?? is that bcoz ppuan is btter then lelaki?? hahaha

    for me..
    pemilik kedai kasut rugi sbb
    i) dapat duit palsu RM50, yg exchange tu boleh ingnore je..sbb c2 juz nak kelirukan je..sbbnya dia dapat duit palsu, then tukar dapat duit kecik, tapi bagi balik RM50 guna duit betul.. so kire rugi RM 50 je kat cini.

    ii) memulangkan baki RM29 pd awek pndai ni.so rugi RM29

    iii)kos kasut RM15, so rugi RM15.

    TOTAL: RM50+RM29+RM15=RM94

    am i right?? owh ye msti pemilik kedai kasut nie lelaki kn?? hahaha.. sbb tu tetipu dgn duit palsu.. hahaha

    BalasPadam
  116. tak untung tak rugi sebab nanti dia akan kawen dgn pmpuan so call cute tu so it's like an invesment. HEHE.

    ok my answer would be rm44.

    BalasPadam
  117. rasanya kalo ikut logik otak aku, RM50 la kan? tp tak taw la plak kalo ni soalan nk trick org. at the end, jawapannya tak de kene mngena pun kan???..

    BalasPadam
  118. haha.ak kira, xde langsung jawapan ak dlm pilihan jwpn ko.haha.

    ak kira 79.haha.

    BalasPadam
  119. 44 hengget.. kalau salah, aku rase jwapnnyer last skali = others.. kalu salah jugak, aku pedhulik hape, cepat bagitau jwapan..

    BalasPadam
  120. wait, aku rase dy tak rugi pape.. sebab ayat ko kate pemilik kedai bju serba slah & pulangkan balik rm50.. ko tak tulis pon 'pemilik kedai baju tu rasa serba salah & pulangkan rm50 serta meminta semula duit yang diberikan sebentar tadi'.. huhu~ betoi x???

    BalasPadam
  121. sy xbrapa suka math . tp sy nk jwb jgk . hihi . rm 65 ?

    BalasPadam
  122. kompom RM44 :)

    BalasPadam
  123. jawapan aku macam pelik sikit. ttapi aku nak jawab semua pilihan jawapan tu betul.

    BalasPadam
  124. saya pilih k cz k tok mr.k
    hhehehe xde la

    jawapan dia rm65
    cz rm15 harga kos
    rm 50 2 duit palsu n pemilik kedai kasut kena kuakan rm 50 2 tok ganti blk duit yg palsu 2
    makna nye
    rm50 duit ganti
    rm15 harga kos kasut 2
    so,jwpn dia rm65

    BalasPadam
  125. Jawapannya adalam RM44. Nampaknya, tak sampai separuh pun dari korang yang betul. :B

    BalasPadam
  126. adeyh.. sudahlaaa tuuu
    Mr.K bgtau je jwapan.. hahaha
    mkin byk jawapan..pening sudaaa

    BalasPadam
  127. kos kasut dah rm15.

    d jual rm21.

    awek dpt dr kedai kasut 21 (heels)+29(baki dr duit plsu)=50

    kedai kasut bg rm50 ngan kedai bju.

    50+50+15= 115.

    hiahahah.. hentam je larr..
    cpat lah bg jawapan!! T^T

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.