Rabu, 10 Ogos 2011

What are We?

Assalamualaikum


Math. Hampir dari umur 4 tahun hingga 25 tahun kita belajar. Yet, apa yang kita guna dalam hidup dan pekerjaan hanyalah kurang dari 10%.

Fact.


49 ulasan:

  1. org yg tak suka math akan mngelak dari bnde2 mlibtkan no. kita sepatutnyaa truskan usaha utk lebih maju lg..tapi diorang lari dari ilmu especially ilmu yg mereka rasakan sukar. sikap camtu tak patut. what are they?

    BalasPadam
  2. tapi math ni sgt mncabar sya suka

    *tpi skrng dah tak bljar math cuma bole aplykan dlm kehidupan harian tu pun y basic ==!

    BalasPadam
  3. Now you are talking Mr. K. HAHA

    BalasPadam
  4. well, you are wrong mr k. if you are an engineer. tak pandai math. boleh runtuh bangunan yang kau bina

    BalasPadam
  5. and if you are a makcik jual sayur kat pasar, math tak betul. mau taknya kau gulung tikar

    BalasPadam
  6. assalamualaikum..selamat bersahur & berpuasa...what do you mean by that??

    BalasPadam
  7. sOo TRUE..
    but aku da xambik math..
    feel sOo goOd.. ^^,

    BalasPadam
  8. yes. agree. #padahal blom kerja T__T

    BalasPadam
  9. math.. betul la... kita just guna 10% dari itu.. or maybe lagi kurang dari tue...

    BalasPadam
  10. ngahahahaa setiap kos yang kite blaja mesti terselit jugak math. tension tahu? haha

    BalasPadam
  11. first!!!!!!!!
    akhirnye aku dapat first!!!

    BalasPadam
  12. betul. kos ak skrg 10% pun x smpai kot..

    haha:)

    BalasPadam
  13. ha`ahlah, kadang2 aku terfikir apa sangat yg kita guna, kecuali untuk ilmu,, tambah, darab, tolak, bahagi, mebi itu asasnya

    BalasPadam
  14. erkk aq student math. cukup pantang orang cakap macam ni..

    HUKHUKHUK =p

    BalasPadam
  15. tambah tolak darab bahagi???


    Kawan Dalam Musibah. Kita Buat Apa?
    (jangan baca kalau korang tak nak tahu kenapa aku cakap kita sendiri punca kawan kita menderita lebih)

    BalasPadam
  16. agree..aku dak major math..sbnrnye byk je application math y kite boleh apply terutama d kilang2 tp kalo xde kilang tempat lain byk je...tp melsia nie still di takuk lame, kalo btol2 apply math, produk hsl melsia mmg maju lah...dlu ktorg prnh apply utk LI di kilang2, tp diorg xmo amek ktorg..diorg nk dak2 engineering gak...penat je gaduh ngn org kilang..mentaliti rkyt melsia bile ktorg ckp ktorg stdnts math "ohh, kje cikgu la nnti ye?"....

    BalasPadam
  17. ahaks~ begitu jugak dengan ppsmi. lebih ahaks gitu. pui

    BalasPadam
  18. kcuali ur a mathematician-to-be... :))

    BalasPadam
  19. tak ada ruginya kita dapatkan ilmu :)

    BalasPadam
  20. bila pikiaq blk mmg kan. tp itu namanya perkembangan otak. klu x belajar abc ms kecik, smpai skg xblh keja.klu nk terus keja lepas belajaq abc, otak x pndai pikiaq logik lagi. klu x pandai pikiaq logik, bukan setakat 10%, 1% pun x guna.

    BalasPadam
  21. useful utk certain pkerjaan je..klu cam ak..basic ckup..xpayah nk square2 jadh tu..haha

    BalasPadam
  22. rasa2nya doctor je kot yang banyak praktikkan apa yang distudy dalam pkerjaan :)

    BalasPadam
  23. yeahhh! seriousss spreadsheeeeeeeeeet study math dgn add math segala tu! huh

    BalasPadam
  24. kalu owg x suke math mcm2 alasan bg , adahal kite mmg apply kan math dlm kehidupan seharian pown , apew la. haha

    BalasPadam
  25. kite memang aply math dalam hidup kita, juz basic je laa.. pastu, yg ade kaitan dgn keje dye,mmg byk laa pakai... tapi, kalau ko lawyer ke ape,ape jadah ko nk pkai intgrate sume tuh

    BalasPadam
  26. ruginya orang yang tak suke math...

    BalasPadam
  27. setiap org lain pandangan..

    BalasPadam
  28. not agree.. :)

    BalasPadam
  29. err.... aku enjoy je jawab soalan math.. tapi bila da sampai tahap math yang memang advanced gila macam yg para arkitek guna tu ak da xley terima... hmm... but still ak suka jawab soalan simple maths.. it's interesting =)

    BalasPadam
  30. Math dapat generate critical thinking :3

    BalasPadam
  31. ye ke weh?! ni yg mls nk bljr math nih..... (alasan)

    BalasPadam
  32. sapa kata??? aku sebagai bakal guru math dan sedang praktikal (IPG) sangat x setuju.. u tahu tak kitorng akan sediakan aktiviti d mana kita akan ada slot topik yg diajar (math) yg relate dgn problem solving... 10%, aku rasa kau:
    - tengok jam guna math
    - kira apa benda (math)
    - tengok bentuk2 bulat,etc(math)
    - kira duit (math)
    - setengah dari benda (math)

    - kau cek graf traffic blog (math)
    - minum ubat cecair tengok sukatan (math)

    ok, lebih dr 10%, yg last sekali kau guna 10% maksudnya ada unsur peratus..

    BalasPadam
  33. @Anonymoys - Apa yang kau cakapkan tu semua adalah basic math. Tapi, how about

    -Cos, tan etc?
    -Probability?
    -Limits?
    -Sqareroots?
    -Trigonometry?
    -All of those 'quantum'?
    -Continuity
    -Derivatives
    -Implicit
    -Definite Integral
    -Substitution
    -Net Change Theorem
    -Thermodynamic pun, sekitar 10% dari 10% yang akan guna dalam kerja.

    dan berderet lagi list yang ada.

    BalasPadam
  34. if you think math solely solve the "shit" problems..you are stupid enough..sorry.

    BalasPadam
  35. but m3 sesua2 yg sngt mnarik...rse dunia nie kite yg punyer kalo kite dpt solve it right..

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.