Jumaat, 26 Ogos 2011

Jawapan Awek-Awek Tentang Kenapa Wang Hantaran Kahwin Kena Tinggi. ;D

Assalamualaikum


Hello full puasa boys and tak full puasa girls. What's up?

Korang masih ingat tak dulu-dulu aku ada tulis pasal Kenapa Wang Hantaran Perkahwinan Tak Patut Mahal? Ya, banyak sebabnya yang aku dah senaraikan. Ada yang pasal tanggung dosa, ada yang pasal berbelanja lebih dan untuk pengetahuan korang, ada juga pasal bini yang tak reti masak. Tu baru masak. Belum kuih raya. You girls reti buat kuih raya tak? Or... memang dari dulu sampai sekarang jenis beli kat kedai je? Ish ish ish.

Dan untuk pengetahuan korang. Tengah-tengok syok aku baca balik entry aku menggelakkan gadis-gadis comel ni, teringat pula aku tentang satu entry reply yang di tulis oleh awek ni. Serious korang patut baca. Aku baca sambil angguk-angguk malu. Aku angguk je. Aku tak kata pun apa yang dia tulis tu betul. Just angguk je okay. Just angguk. Pffffff.

**************


Lelaki wajib pi belajaq tinggi tinggi. Kerja elok-elok. Kumpul duit kemudian masuk meminang. Untuk zaman sekarang wajib main RIBU RIBU kan.

Sebab-sebabnya:

Besok selepas kahwin, bini hangpa kena masak pagi-pagi subuh gajah walhal sama sama nak pi keja.

Besok selepas kahwin, bini hangpa kena kutip baju hangpa yang hangpa campak tepi katil nuh sebab malam-malam panas. So tido tak pakai baju. Takde unsur 18sx kat sini. (Kalau ada pun apa salahnya)

Besok selepas kahwin, bini hangpa hegeh-hegeh dok bawak turun bakul penuh baju kotoq (Rumah dua tingkat) nak pi letak dalam mesin basuh, sambil hangpa dok jerit-jerit "Sayangggg cepat skit, jap lagi kang jalan jemmm"

Besok lepas kawin, bini hangpa terhegeh-hegeh turun kereta sama hangpa dok masuk rumah cepat cepat ambil baju dalam mesin pi sidai walau jam pukul 5 petang sambil hangpa dok merengek manja "Sayangggg. Lapar laa.." Dengan penuh kasih sayang, si isteri reply "Kejap taw, habis sidai baju nih, sayangg masak untuk abangg ye"

Besok lepas kahwin. Bini hangpa hegeh-hegeh dok sapu rumah pagi pagi sambil hangpa baca paper sambil online sambil tengok tv.

Besok lepas kahwin. Bini hangpa kena masak tengahari sambil hangpa dok jerit jerit "Cayangg awat ada bau hangus niii. Kemudian hangpa sambung balik tengok tv dan beronline. Sadis isk isk.

Besok lepas kahwin. Bini hangpa dok hegeh hegeh la menyusukan anak tengah malam buta sambil hangpa sedap tidur berdengkur di buai mimpi. Entah sedar ke anak tu tengah nangis.

Besok lepas kahwin. Bini hangpa la yang kalut dok mandikan anak sambil hangpa bersiul siul cuci kereta kesayangan hangpa tue.

Besok lepas kahwin. Bini hangpa balik kerja sama hangpa hari jumaat dok kalut amek anak bawak pi mandi, lepas siap mandi suma, hangpa dok main dengan anak hangpa sambil bini hangpa dok kalut pulak pi kemas baju nak balik kampung mak pak hangpa. Sambil hangpa jerit manja ''Sayangg, cepat skit, nanti hari gelap. Bahaya nak drive''

Wahai para suami. Tolong menolong kan bagus. Kasih sayang bertambah. Hubungan bertambah erat. Tak kesian ke korang dengan isteri korang tu?

Read more here.

*******************

Ololololololo. Kesiannya bini aku kalau macam ni. Tu lah. Orang offer bibik dan share holder(madu) tak nak. Kan dah susah. HAHA. Sekarang bila dah susah mula lah bising-bising ye?

First of all. Eley, apa korang ingat lelaki ni pemalas sangat ke? Tang lelaki asyik baca surat khabar masa si isteri tengah buat kerja rumah tu semua aku rasa korang terpengaruh dari drama melayu kat TV la. Sebab realitynya, lelaki Melayu ni rajin orangnya. Bila nampak si isteri lipat baju sensorang, dia pi and cuit-cuit dari belakang. Kan romantik tu.


Then, lelaki bukan tak nak buat kerja basuh pinggan, mop lantai tu semua. Basuh pinggan, cuci kain, sapu lantai... Alaaa, benda tu semua kucing aku pun boleh buat. Ehem. Lagi pun ada ke lelaki yang tak reti buat benda tu semua? *Terasa* Actually, benda-benda yang macam ni saja je si suami kasi chance si isteri untuk buat supaya si isteri ada benda sikit nak di buat. Iye lah, kalau tak ada kerja, mula lah nak dok bergossips pagi petang siang malam dengan jiran sebelah. Tak ke dosa tu? Kesian si suami tak pasal pasal kena tanggung dosa. So bila ada kerja nak di buat, tak ada lah si isteri dok bertenggek depan pagar jiran sambil bergossip ye tak? See? Bijak betul saya.

Korang tahu tak kenapa bila suami isteri nak pulang ke kampung, si isteri yang akan lipatkan baju? Kenapa? Ya, sebab si isteri tak suka dengan cara si suami siapkan beg baju. Aku ingat lagi bila aku nak balik kampung. Aku kumpulkan baju-baju yang aku nak bawak then aku ambil satu beg. And then aku sumbat semua baju tu dalam beg. Settle. And then bila adik perempuan aku nampak aku dan abang aku buat macam tu, adik perempuan aku terus sound. Kata bazir ruang lah apa lah. Tapi tahukan anda yang ianya adalah lagi membazir ruang apabila beg pakaian tu berbentuk cylinder sedangkan baju dilipat berbentuk empat segi? So, bila kita main sumbat je, baju-baju tu akan fully occupied the beg. Ianya bermaksud yang cara main sumbat ni lagi memenuhi ruang. See? Lelaki ni bijak sebenarnya.

Malam-malam bila si anak nangis, mesti si isteri yang akan pi susukan. Kan? Actually, bukannya si suami tak nak pi susukan. Tapi.... tapi korang cuba la faham ye. Susu gantung ibu merupakan susu terbaik untuk bayi. Apa korang fikir lelaki ada susu gantung? Lagi mau tanya.

Then, tak faham betul aku, ada ke patut you girls semua marah bila si suami pi basuh and cuci kereta kesayangan setiap hari? Dengan kereta pun tak akan la nak jealous kottttt. Biar la kalau si suami nak sayang kereta dia ketat-ketat pun. Lagi pun, baik si suami habiskan masa dengan kereta kan? Kalau si suami habiskan masa dengan perempuan lain, haaaa. Macam mana? Suka?

Haishh. Rosak. Rosak. Tak boleh kahwin lagi korang nih.



114 Comments:

erysweetie berkata...

haha. dasat dasat.

ade je point ko nak counter balik eh?

haha

NadiRah berkata...

erk..tau xpe...hahhahahha

RinsyaRyc berkata...

ngehehe... Lawak..

shima berkata...

yelaa encik K..
=,=

kalau cakap pasal lelaki vs perempuan ni mmg sampai ke sudah pun takkan habis..

aku nak bc entry best2 mcm dulu...yg bkn pasal gender biased ni sume...benda ni mmg smpai bila pun xde penghujungnya...

ape2 pun, perempuan dan lelaki need each other...


aku risau kalau kau terus2 mcmni, kau je yg takkan kahwin..dh cerewet sgt...
tak pun lame2 kang takde perempuan yg berani nak kawen ngan kau...

eh gurau je..peace :)

Tanpa Nama berkata...

ade je alasan mr.K kan?? ah tension!

Kero Asyraf berkata...

ahaha ,
paling shitt mengutuk je hai .
sekarang ada duit semua jadi .
betul la cakap kau , amik bibik then settle la segala masalah kemas kemas rumah . then si isteri just perlu memasak je , but itu pun if dia reti la nak memasak -_- .

nedd berkata...

kau punya reply sangat mengarut. aku tak boleh terima. langsung tak sweet. puih!

baca boxer kedut lagi best kot. entry pedas2 pon ada gak yg super sweet.

Yanaa berkata...

ish3..tuu laa pasal..lau masuk bab2 cm gnie..laki ngn pompuan mesty laen laa cara pemikirannya...yg laki ckap cm g2 yg pompuan lak ckap cm gnie..manusia biaselah kn..mesty laa variasi baru hidup sentiasa hepi..cewah..heee...:D

sicomot-comel berkata...

amboi3...

pehal aku rase x puas ati ea bile bce balik ulasan ko??

huh.

ahhhh,,tidak!aku kurang setuju la..tp masalahnye tang mane yg aku x agree pown aku xtaw ~,~"

but FYI,
kalau lelaki rajin,kan bagus..
takde la bini suh tido luar@sofa..
hoho..

Amy A. berkata...

'Bila nampak si isteri lipat baju sensorang, dia pi and cuit-cuit dari belakang. Kan romantik tu.'

itu dia cuit2 nk ckp "yang cepat la lipat baju tu..jom ber 18" lol

sy pompuan pon xberapa setuju komen pompuan ni..mcm tunjuk pompuan buat mnde2 tu xikhlas..tp sama lah ngn post ko psl laki sblm ni pon...ngehehe

RepublicAku berkata...

si penulis ni dah kahwen ke belum....cerita nak hebat jer...keh3!

TSYA'Z (~_^) berkata...

hahaha......masing2 pun ade tgungjawab masing...kalo asik nk kata kau aku, memg smpi bila pun xkn pnah abes...

Ask berkata...

Terbaik punya jawapan.. :)

cik anum berkata...

hahahaha. baju yg dilipat berbentuk
empat segi tp beg berbentuk cylinder.
logik2 .. haha X)

RasyidHamid berkata...

high 5 on the net bro

asnizaziz berkata...

haha,kejam!!

bace saje~ berkata...

ohoohoo...ak bace smbil tongkat dagu. ini kawen pakse ke kawen rela neh? terok bebenor bayangan suami centu. agak setuju la, ni pemikiran org xready nk kawen...

adibah berkata...

hanya mampu gelak ;)

lisa surihani^^, berkata...

ohh no...(>.<~

Salimah Alias berkata...

hehe..lawakla but rasional..papepon kehidupen bersuami isteri mestila ade give and take nye..x gitu.haha

lisa surihani^^, berkata...

say: romantik ker lelaki melayu niew??! ahaa.. jiwang t`lebey karat ader la. mulut manis bagai, u jump i jump.. padahal, u masak i temankn, u lipat baju i tgk kn, u dodoi ank i tumpang tdo skali~~~ errr nyampehh

ilitralala berkata...

oh yes betul betul betul.Kesian pompuan.

tapi aku lagi sokong pasal mas kawen murah tu.

kenapa?.. sebab kalau kau nak kawen dengan org yang kau syg takkan lah kau nak susah kan die kan.

n btw, nabi tak pernah ajar mas kawen mahal2. pompuan yang baik mas kawen die murah, perkahwinan lagi berkat.

common lah, ape susah.. mas kawen tak payah lah mahal2, nanti dah kawen baru lah paw duit husband kan... baru best..

Nafisah Ruslan berkata...

kan bagus kalau dua2 saling bertolak ansur dan saling bekerjasama.. mesti xde istilah sape yang tak bagus kat sni.. hehe

Tanpa Nama berkata...

x bleh blahh..
nampak bnor rajinnya...
apa2 nanti baju tu tak payah sumbat dalam beg la..
try lgi advance lg ye, nanti try sumbat dalam bonet kereta terus..
bru gempak..

El berkata...

lama tak tulis blog, bukak-bukak still kat bab hantaran lagi. kau jadi marriage counsellor la senang. haha

iMah berkata...

(^^,)

kalo da kawin..
suami lagi besar tanggjawab sbnar nye..
kalo isteri buat keje rumah sume tu.. bagus kan..
banyak pahala dapat.. buat tok suami la dpat pahala banyak.. asal ikhlas..
suami pun, tolong2 le..
amek hati si isteri.. xkan x boleh kot..

Atul Gemok berkata...

jawapan hang sama ja dengan jawapan laki aku

Alip Apai berkata...

nice! entry jawapan minah tu sgt one sided..

laki skrg x mcm tu dh la. kalo ada KENAPA KAWIN DGN DIA?

hahahaha:)

100% Jade berkata...

kalau mas kawin murah sgt, nnti laki xhargai perempuan, sbb senang je nak dapat.

alahai Mr. K, ko ni pun sbnarnya terpengaruh drpd novel je. Lelaki Melayu xde romantik mana pun nak bercuit-cuit bagai. 2 tahun pertama kawin boleh la~

Da adat org Melayu kita, perempuan buat segala2. Lelaki kononnya da penat keje. Btw, perempuan bergosip, lelaki cuci mata tgk awek seksi. haaa..kan sama tu?

Ms M berkata...

Kau poyolah Mr K. Aku rasa kau buat entry macam ni banyak-banyak sebab kau sedar lately banyak orang suka bertengkar pasal entry gender bias kau kan? Hahaha pastu semua orang mula tekan button share dan kau dapat up trafik.

Come on la, apa kau nak kecoh sangat? Tu pendapat perempuan tu, so what? Kau asik nak menang je? Kah kah kah kau menampakkan yang kau sebenarnya loser. Ada ke patut contohnya:

Kau buat satu entry pasal kucing kau comel, pastu aku tak puas hati dengan mata kau lepas tu aku buat serangan balas dengan mengatakan: Mr K buta kucing hodoh dikatakan comel.

Be rational la bro. Kau tayah nak gebang sangat. Aku tahu kau nak publisiti je ni. Ha ha. Tahniahlah. Okay lepas ni kalau kau main hal hantaran and gender bias lagi, memang terbukti hypothesis aku ha ha.

p/s: aku tak suka cara kau "attack" Si Shazlin tu hari tu dengan cara buat entry pasal dia. And entry ni yang kau letak tulisan blog perempuan tu. Hey, kau kena ingat, setiap orang ada maruah. Kau ni haihh, diorang pun ada rasa malu. Tayah lah nak beriya sangat cari pasal.

P/p/s: aku pun bukan nak hantaran mahal, aku nak murah-murah je. Tapi aku tetap tak suka cara ego kau. Bai!

Tanpa Nama berkata...

ahaha.. lawak pulak baca entry ni..

bila bercakap tentang LELAKI vs PEREMPUAN, sampai bila-bila tak habis.. masing-masing ada kekurangan dan kelebihan..

bila bercakap soal rumahtangga, kena la bertolak ansur sesama sendiri.. wajib ada sifat GIVE AND TAKE.. tak boleh la nak salahkan sebelah pihak sahaja.. sebelum nak tudung jari kat orang lain, kite tengok dulu diri kita.. tak semua perkara yang kita buat tuh betol sentiasa. :)

kalau dah ada anak, sama-sama la jaga..tak salah suami isteri sama-sama bangun kalau anak menangis pagi-pagi buta.. :)

pada pendapat aku, hantaran tu bergantung pada kemampuan lelaki tu sendiri la.. kalau mampu bagi hantaran lebih, apa salahnya.. apa-apa pun, tengok balik tujuan sebenar kita berkahwin.. takkan nak jadikan soal hantaran nie sbgi isu sampai tak boleh nak kahwin..

p/s: aku perempuan dan tidak menyebelahi mana-mana pihak.. :)

yunZ berkata...

rosak rosak..macam tagline haku.haha

Tanpa Nama berkata...

lahaii..
pusing2 topik ni jugak..

lame..

eh jap, mahar = mas kahwin...
mahar (mas kahwin) tak sama dgn hantaran kan??
skrg ni kebanyakan org kita mmg bagi mas kahwin yg rendah2 je...

mr K, next time update pasal lain laa...boring laa asyik topik ni je..

aiko farahshahida berkata...

pangggg!!!! terkena balik

cik ery berkata...

haha.ada2 aje..trma je lah mr k.hek

Fa berkata...

gempak betul entri ni..tak hbis2 nk knekn pmpuan..

SyuhadaAdros berkata...

cik mili. tolong betulkan ejaan Mr K awak ni. banyak benor salahnyerrr.

anyway. aku rase. hmm. kawin dulu baru tahu.

yang kau pegi kawin ngan orang lelaki pemalas watpo? takgitu. kawin la ngan set-set Mr K ni. TROLL!

HAHA.

Jazica Albek berkata...

jawapan kalah.

Cik LuLue berkata...

no komen. :)

just for fun
everybody have their own Alasan n pendirian kan.

ok la 2

thanks encik khairul .
thanks for the all respon here also.
(:

syazu berkata...

setiapp org laen pendapatnye..neh pendapat mr k..toksah nak bertekak2...dan betol la kate salah sorg yg komen entry neh,nak kupas pendpat lelaki dan perempuan macam neh tak kan abes2..

Tanpa Nama berkata...

ade je kn point ang nk bantah balik wlpun mmg hakikatnye lelaki pemalas. asyik nk harap bini je. ang blom nikah ang x taw. awat slalu nk menang je? sok ang nikah ngn pompuan jg bkn laki. cube bg ruang untuk kami hat pompuan ni buleh dak?

S.e.A.f berkata...

btw, menyumbat baju tanpa dilipat menyebabkan banyak ruang udara terkumpul antara baju.bila dilipat, lagi banyak baju boleh 'disumbat' sebenarnya...
ini mak aku punya tips nih.hahah...walopon aku agi suka menyumbat baju sbb lg jimat masa!!!

Tanpa Nama berkata...

aku ni perempuan. dan aku tak suke entry perempuan tu. kalau kau taknak lalui semua tu, baik kau jangan kawin. tu je. kau duduk rumah, kau settle kan diri kau sendiri. tak payah fikir pasal suami la segala bagai. kamon laa.. nama pun kawin.. semua tu tanggungjawab. setiap yg kau buat, semua tu dpt ganjaran kt akhirat kelak. buat ape nak berkira? kau ingat suami tak sayang ke bila kau dah buat macam2 utk dia? tolong uruskan separuh dr kehidupan dia? jaga dan besarkan anak tu? lain la kalau suami kau memang tak sayang kau. haha! lg satu, ayat budak tu mcm nk kate hantaran kene beriburiban sbb kononnya bayar la dgn apa yg bakal dia buat bila dah kawen besok.. ayoh!! kau tahu x, kalau boleh letak harga sekalipun, tugas dan tanggungjawab isteri mmg x ternilai harganya nak tanding dgn pahala yg bakal dia terima??munasabah cket la.. kalau nk cakap barang sekarang dah mahal ke, trend buat majlis besar-besaran ke ape, kire aku boleh terima la kan sbb nk letak sampai riburiban.

haryani berkata...

haah rajin la sangat kan. lagi lagi yg ego tinggi bajet bos goyang kaki je.

IEQAH berkata...

wahhhh sukanya bila ada lelaki yg faham..HAHAH

fa-rho-ha-alif-nun berkata...

Aku agree dengan shima. Cite psl pompuan laki ni takkan habis dan hanya akan tambah sengketa aje sebab opinion masing2 lain. Dan kisah perempuan dan laki ni memang sama2 melengkapi, lelaki dengan kekurangannya, perempuan dengan kekurangannya. Tp masing2 ada kelebihan masing2. Mcm ibu dan ayah kita.

Dari ko tulis camni Mr K aku rasa better la ko tulis pasal kisah tauladan atau apa, aku bukan apa Mr K, maaf la kalau ko terasa tp entahlah.. cara ko menulis bagus, tp fikir2lah.. penulisan membawa ke arah mana. Aku berdoa pd Allah swt semoga satu hari nanti ko ubah penulisan ko lebih pada kisah tauladan untuk sama sama kita semua mendalami agama.

Kau ada bakat utk itu, dan aku akan tetap doakan ko ke arah itu.

=) hope ko fikir2kan lah apa yang aku tulis ni.

bighagenjo berkata...

kau je lah yang betulll. :)

Yusro Yusoh berkata...

bosan la post2 baru mr.K~! hahaha.. tukar topic laen lak la.. psal kawen2 nie nanti mr.K dah kawen leh la komen banyak. haha.. ckp senang la bhai!

mate saya bulat berkata...

harapan lah laki nak tolong bagaaai :P

Tanpa Nama berkata...

aku bukan nak ckp pe tp tu realiti skrg. walaupun xsemua lelaki tp susah klau si suami da set his mind yg kje masak, kemas umah, basuh pinggan walupun sekeping even si isteri kje tu adelah kje si isteri. sbb bukan ko sorg yg penat.
so, tlong menolong dan btolak ansur.
have a good day on this hari raya.=)

zaty berkata...

toooodiaaaaa~ nak menaaaaaaang jugakk.

::..wAwA aPpLe..:: berkata...

hehehe...
sudah2
wa rasa Mr.K cuma nk b'gurau je.
t0k sah la gaduh2.
semua orang i.Allah akan melalui alam perkahwinan n akan belajar banyak benda tentang kehidupan.
mana yang boleh di mudahkan,kita mudahkan.
well...
cara kita di besarkan,jenis bf/gf/suami/isteri/bekas suami/bekas isteri yang masing2 pernah jumpa brbeza.
tu pasal pendapat kita berbeza
chill..!n____n

Tanpa Nama berkata...

Come on, baca, tafsir, hadam... kalau setuju, senyum. Kalau tak boleh terima, terpulang. Masing2 ada cara berfikir sendiri kan? Tak perlu nak menangkan sangat side atau pendapat masing2. Walaupun kita ingat orang lain salah, tak semestinya kita ni betul. Hormat la hak untuk bersuara orang lain.

Tanpa Nama berkata...

nak kawin, kawin..xnak sudah..

Nordin berkata...

HAHAHA

HAHAHA

HAHAHA

HAHAHA

HAHAHA

HAHAHA

HAHAHA

HAHAHA

HAHAHA

HAHAHA

HAHAHA

HAHAHA

HAHAHA

LOL

KUAT TROLL KAU NI MR K

TENGOK AWEKS MENGAMUKS DAH

KESIAN ADA LAGI YANG TAK TAU KAU MACAM MANA ORANGNYA

HAHAHA LOL

honeybee berkata...

tahniah mr k kerana berjaya buat entri yang 'best'. ^^

kbai. >.<

Chachos Cheezy Wedges berkata...

hahaha... betol laa tuh... lelaki bkn nye malas.. sje je nk tgk isteri die mcm mne... tp selalunye laki nie msti tlg laa isteri die wat keje uma.. tok golongan yg baru kawen je laa kot.. wakakaka!!

Saiazuan berkata...

haha membazir je an mahal2 kawin

ana berkata...

sebenarnya dua2 saling memerlukan dan bg melengkapi antara satu sama lain... if view arabic life, kje2 yg dilakukan oleh permpuan melayu asia adlh diambil alih oleh lelaki arab... suami n istri sama2 letih, so sling membantu n menghormati each other adlh TERBAIK... Hawa dicipta bg melengkapi hidup Adam... ukhwahfillah.. ^_^

Husna.Ma berkata...

kesian bini kne buat sume keje. laki kne la tolong jugak sbenarnye. baru lah same2 penat n sweet gitu. lol. setuju ngn cik lulu tu ;)

cikcimi berkata...

hahaha.
gelak3 bace.
ade je alasan.

ana berkata...

Hawa diciptakan utk Adam.. so suami n isteri perlu saling memahami, bantu-membantu dan merpercayai... if view arabic life style, tugas isteri di asia, diambil alih oleh suami di negara Arab.. that`s mean keje dpur bkn prmpuan yg buat tp lelaki... is3 n husband, dua2 kje, dua2 ada komitmen msing2 so pham2 la... bru hidup bhgia n romantik selamanya... ukhwahfillah.... ^_^

Asakura berkata...

hahahaa....mcm dh tahu je lepas kawin akan jadi macam tu....ataupun tgk drama je banyak...

laki nie ada yg rajin, ada yg mls... kalau isteri tu rajin, dpt la suami yg rajin...hehehee

Dhiya Fariza berkata...

Look at your mom, kesian tak tgk dia jadi isteri? Sendiri ada mak ayah boleh ambil contoh dari situ. Pandai-pandai pilih haluan nak jadi apa. Tak perlu banding tak perlu cakap byk. Tepuk dahi tanya diri dah kahwin nanti nak jadi suami/isteri jenis apa. Pusing auta mana pun, you are the one who is going to face the phase of marriage. You and your partner, the both of you two ONLY. Tak perlu buat standard laki buat tu pompuan buat tu. Sendiri pandai jaga perkahwinan masing-masing, tak kena gaya, kau jugak hanyut. Orang lain tak masuk campur. ok dah sekadar pandangan.

Oh tentang hantaran, nasib lah siapa kena tinggi rendah. Rezeki memasing lelain.

Tanpa Nama berkata...

psst, sesetengah manusia, despite of gender, suka kekemasan. ayah saya, he doesnt like sumbat2 baju, berkedut dan nampak selekeh perangai kat situ. so tak semua lelaki buat mcm awak. maybe u can try gulung baju kemas2. there are many ways to lipat baju, sebab tu kena tolong mak yang dah lama jadi isteri, sok dah berbini tak menyusahkan anak org. skill tu pertingkatkan sikit. nanti dah ada anak, anak hilang respect dan tak rapat dgn awak sebab ibu lebih handal dan prihatin kekemasan anak. sayang mak tak?

cuba fikir gini, awak buat isteri awak mcm ye mcm hamba abdi buat itu ini, lepas tu sok awak ada anak perempuan, suami anak awak buat dia macam hamba abdi. best? tepuk tangan.

aLya berkata...

hantaran mesti puluh ribu skrg. sbb2 dah dinyatakan dlm perenggan di atas. plus, kalau betul lelaki syg dan mahu perempuan itu, dia patut terima berapa sahaja hantaran dlm jumlah yg masuk akal melalui perbincangan bersama. sekian~

red berkata...

SALUTTTTEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!! nice gila doh.. paling fav aku tang lipat baju masuk beg tu. sumpah q pernah kena bebel. macam siot jek =.="

<a href="http://gitarputeh.blogspot.com><b>Cara Malaysian Sambut Raya Ikut Peredaran Semasa</b></a>
(jangan baca kalau kuat sentap)

muhsin.aminudin berkata...

Hard truth.zaman skrg ni, ramai perempuan tak reti masak, tak reti kemas rumah. yang pandai ialah buat buat cupcakes, kek2 apa jadah. pastu berfesyen macam tak cukup satu badan.
Come on lah, sedar- sedarkan diri tu.

This hard truth is for hard hearts only .

Aku Ibu Muda berkata...

udah le debatkan psl gender ni... korang selagi tk merasa, tok sah duk bertekak lg...

so far ahkak nasib baik sbb keja rumah mmg 50-50 buat sama2 ngan husband.

cuma doa je lah msg2 supaya dpt pasangan yang menyenangkan hati, bukan takat menyenangkan mata memandang. yg tu tk kekal lama.

Tanpa Nama berkata...

lelaki memang pemalas

Fathiah Jasni berkata...

satu benda je yg aku perasan.. bab2 entri kawin, tanggungjawab suami, isteri, hantaran ni.. yg blom kawin je duk kecoh nk borak.. yg da kawin berpuluh tahun, xde pon nk kepoh hal2 mcm ni.. senang cite, xyah ckp byk la wei.. kawin dlu, baru taw susah ke senang.. ppffftttt

Tanpa Nama berkata...

actually sume bergantung kpd seseorang utk menilai...
but for me..mmg kewajipan utk buat sume tuh..i mean kemas umah masak n sbgnyer...
c laki pon kne la bantu gak...lau minum air gelas tu at least basuh la skali bukan byk pon kan..
masing2 kne ade sikap tolenransi..so bru la hidup bahagia...
pasal hantaran and mas kawen tuh..kite perlulah bersederhana...jgn susahkan sgt jalan nak bina masjid..nanti benda laen yg jadik..

adeyla berkata...

laa haii..topik ni lagii..kau still nak tegakkan benang yg basah ke bro?SERIUSS TAK GENTLE LELAKI YANG TAK HABIS2 NAK CARIK POINT NAK KENAKAN PEREMPUAN..ahaa!aku cakap kau la K..

owwoowwwooo what the hekk..

huda_no berkata...

mr. K ni ada je jawapannya nak counter strike balik. aku rasa mr. K jadi lawyer jela~~

Jαnnαhツ berkata...

suami isteri mesti saling melengkapi. tolong menolong. bukan harapkan isteri je. laki kene amik pranan. memang nampak pompuan cm banyak kerja rumah tp sebenarnya laki/suami lagi besar tanggungjawab: MENDIDIK ANAK. tanggungjawab yang akan dipersoalkan di akhirat.

! Nurida Ardy berkata...

kalu cmgini ang jwb, hope2 ada la org perempuan yg nk/sudi terima pinangan ang nnt...Amin.

cik aimi berkata...

ngahahaha ahhh! ALASAN! semua tu alasan semata-mata. hahaha.

little.pingu berkata...

kalo la kte pmpn letak hantaran rendah, tp sume kerja-kerja y normanya pmpn buat, laki take over bleh tak? kiranya die blek je keje, kemas umah, msk, basuh bju, lipat baju, tgkkn ank blaja, kejut anak g skolah, siapkan anak..agak2 ade tak laki y nk msuk minang..

Tanpa Nama berkata...

nape , salah ke lelaki kena bagi hantaran besar dekat bakal isteri dia?ni la lelaki skarang, orang suruh blaja tinggi2 x nak. lepas tu xde duit nak bagi hantaran.
ni belum masuk bab suami tak bertanggungjawab lagi.ko ingat senang ke kerja jadi isteri ni?
nak madu konon.isteri sorang pun x mampu nak tanggung.
come on la bro.ape yang ko cakap kat sini semuanya xde alasan yang kukuh.
kesimpulannya, kau kalah.haha

Terbang Bersamaku berkata...

masing2 ade tanggungjawab yg penting kne lah ade tolak ansur dan bertoleransi...barulah rumah tangga jadik aman..

~kalau jlnkn tanggungjawab biarlah ikhlas, kalau tak ikhlas tue bermaksud belum bersedia nak berahwin dan pikul tanggungjawab sbgai suami/isteri..

Tanpa Nama berkata...

buat entri laen plak..bosan ah~

RAJA FATIHAH berkata...

mr K...

aku rase macam tak puas hati laa bace ulasan ko..
ape masalahnye kalau wang hantaran tinggi-tinggi.. kalau tak mampu nak bayar, tak payah la kahwin. igt orang perempuan saje2 je ke nak letak wang hantran tinggi2..
pastu pasal susu tu haa...
igt dalam dunia ni takde susu tepung ke?
budak2 bukannya minum susu ibu smpai diorang besar.. umur 6 bulan dah boleh minum susu tepung tu haaa.. so, ade masalah ke kalau si suami tolong buatkan?

QarteeNi berkata...

untuk pertama kalinya aku isytiharkan AKU X SUKA ENTRY KW BRO . agak biased . nampak sangat nak bela kaum kw je . kemon la ~ pmpuan x minat la laki camni . sampai bila2 pun kw xkan kawin kalo asyik kondem pmpuan .

QarteeNi berkata...

kau ada bakat nak jadi peguam bro . kau boleh putar belitkan fakta dengan baik . kau juga mampu menegakkan benang yang basah . tahniah bro . tetibe aku rasa menyampah ngan blog kau ni . hahahahahaha .

Tanpa Nama berkata...

Ahahaha. citelah mcm mane pun pasal bnde ni at the end mesti - hantaran kahwin beribu ribu jugak and perempuan yang buat smeua kerja rumah.

Tanpa Nama berkata...

Opinion masing2 n this is my opinion :: Lumrah hidup bila org lelaki xblh terima fakta bila org perempuan bercakap tentang dieorg terutamanya tentang keburukan org lelaki...benang yg basah sedaya upaya nak di tegakkan...tp bila org lelaki bercakap tentang perempuan..uuuuuiiiihhhh~ kdg2 hbs-hbsn org perempuan kena...Ego lelaki tinggi melambung..memang xdinafikan....tp sedarkah anda wahai kaum lelaki.....kaum lelaki kata perempuan kaki gosip..suka mengumpat....sedar x sedar sebenarnya kaum lelaki pun sama dengan post2 yg mcm ni dan yg sama waktu dgnnya.....renung2kan dan selamat beramal~

salemaziz berkata...

mr. K troll, anon troll.
sape menang, kite pon xtahu.

:P

kema berkata...

kau patot sensitif skit bro. aku tau ini sekadar tulisan yg mungkin xbawak maksud ape2 tapi bukan semua boleh terima cara kau melawak mcm ni. ini dah gender-biased. tulisan kau ni tunjuk macam mana care kau berfikir and tinggi mane ego kau sebenarnye. suami yang baik akan sentiasa tolong isteri dan bimbing isteri die bukan membebankan isteri dan cipta pelbagai alasan macam ni.

mr. N berkata...

salam sume. sy ni silent reader n skdr menghiburkn hati bca blog2 korang but bile tgok korg komen rasa nk reply gak.

ye kamu belum kawen but mestilah kena tahu ilmu2 perkahwinan. kamu xperasan ke yg skunk ni ramai giler org kawen pastu cerai. sbb mereka xphm apa maknanya perkahwinan itu.

sy xkata menyokong or membenci mr.K but apa yg d katakn adlah tipikal lelaki skunk. so atleast girlz d luar sane phm la ckit makhluk bernama laki nie.
n cik lulue pulak ckp cmne lak pempuan pikir. but tu sume xle bersandarkn kepada duit hantaran semata2.
aku nk tanya korang boleh ke duit hantaran mahal dapat membahagiakn family korang?or klu ckit bahagia kew?ap yg aku nk ckp sini adlh suami kena paham tanggunjwb d n isteri d lak kena la pahm tanggungjwb d.

contohnya nafkah isteri, anak2 n keluarga 100% atas kepala suami (korang xwjib pun pg kerja so jgn duk membebel bnyk sgt!). suami juga 100% bertanggungjb kena mendidik korang n anak2 means dat klu d fail maka rosaklah family n ofcourse dosa korang2 sume pun d kena tanggung skali xcmpur lg dosa yg d fail tu (belum kira lg tanggungjwb atas mak bapak d yg ofcourse la u all dah xyh pikir2 dah lepas kawen). so pada pempuan nk mintak mas kawen tinggi, pikir la bnyk kali xberat ke suami nk pikul tu sume?!

and pada laki lak jgnlah duk mls sgt nk tolong pempuan.xingt ke nabi kite(S.A.W) jaga bini2 baginda cam mane.ko pernh dgr x nabi masak tuk Aisyah? so wat de hek korang sume nk goyang2 kaki?! n pengorbanan pling besar girlz adalah mendidik anak2 sbb Allah telah mnjdikn naluri pempuan sebati ngn jiwa anak2 n bukan kite xkira lg dorng p kerja nk ringan2kn beban kita. so kite ni yg laki plez la respect bakal2 isteri kite ringan2kn tulang bntu mereka. kalu ad duit lebih upah la bibik tlong mereka. jgn duk pikir nk kawen lain jew!

bnyk lg contoh2nya but u all kan educated students so pndai2 la p mencari. lemak ar sume nk kena suap(pinjm ayt mr.K.haha)

wasalam.:)

rozeeta rashid berkata...

perkahwinan kan utk saling melengkapi.

kena saling membantu lah. baru rumah tangga bahagia. tgk isteri banyak kerja, tolong la. sama2 memasak ke. isteri pun sama. basuh la kereta sama2 dgn suami. baru la bertambah mesra.

Tanpa Nama berkata...

pakcik k... pakcik k...hambik ngko!hahahahaha

alin berkata...

lagi comel apa yg girl tu ckp berbanding kau . which is bila aku baca entry girl tu , aku angguk2 jugak ah . Tapi bila tengok ayat kau . err aku taktau nak cakap apa . isk3 -_-

Tanpa Nama berkata...

hantaran mahal sebab bila that wife susah-susah beranak 3-4 orang,sacrifice,sengsara berpantang and all, alih-alih at the end of the day,that husband main sms dengan perempuan lain/nak kawin lagi/ceraikan dia.that would be darn hurtful to bear.its way too painful,dude

im just being realistic here

strawberrymilk

Tanpa Nama berkata...

kite kalo kahwin . amek isteri sbgai partner seumur hidup . bkn sbgai org gaji yg nk kne msk itu . buat ini . buka stokin suami dan sbgainye . dlm islam tugas isteri sbnrnye melayan suami dan jage ank je . psl wang hantaran . terpulang pd o...rg tua 2 sndiri . kdg2 depend education perempuan itu .n ikot jgk la kemampuan laki 2 . mampu ke byr tinggi2 ? tak kn nk kawen kene brhutang . dh kawin berhutang lg . blom ada ank lg .

athirah berkata...

dari dulu.. ko memang selalu betul pun kan.. heheheh... kl xde persoalan dlm hidup.. x meriah la kan...

khairiyah berkata...

#speechless lol

Cahaya Kewangianku berkata...

http://astoryisaboutyouandme.blogspot.com/2011/08/di-ambang-raya-yang-boring-so-kita.html
CONTEST RAYA

ieyza afieyna berkata...

betul ape yg cik lulue ckap. hee ^^

Tanpa Nama berkata...

terbaek lah mr.k! ade2 je yg ko beta blk kan..??

ank_amin berkata...

aku dok tunggu anon sejati yg seterusnya mr.K

keh keh keh!

Sheda Argos ツ berkata...

bro xleh la nk ikot otak awak..je bertimbang rase lor x ptut aw nk kondem gugrl je.. hihi.. laki pompuan perlukan stu sme len.. k.. pasal hntaran tinggi tuh x sume gurl letak tinggi aw mukan mk bpk kmi nk jual anak.. hantran tu kn sebagi hadiah.. kdang2 keluarga pompuan tu gune duit tu la nk wat kenduri kwin.. bukan pompuan tu dpt pun.. len la kwin ank dto.. =P.. pikir pikirkn.. hehe..

Tanpa Nama berkata...

em.. apa salahnya kasi bini hantaran tgi2. bg ak, itu bukti ko sggup kerja keras nk dptkn duit sb ko btul2 syg pmpn tu. bg ak, hantaran tu adalah slh satu simbolik yg mnunjukkan tahap mne ko appreciate wife ko. but still, depends laa kan dgn bini ko mcm mana. klu die anak org berada, bljr tgi2, pandai msk sume, fhm2 laa kasi wang hantaran tinggi sb ape? saudara2 die sume akan mengata ko klu ko bg sikit sb for sure diorg ckp lelaki tu mcm xlayak utk pmpn tu.. percayalah ckp ak. so sila lah tgk cermin klu tak setaraf ke jgn la mimpi nk bini cun meletup pandai kaya baik sume. masing2 ade otak. pndai2 r fikir nk kasi bpe byk duit hntrn tu. klu ak laki pun, ak rse ak xda mslh kasi bini ak duit hntrn tgi2 sb ak nk tunjuk ak btul2 syg die. kasi cincin kawen berlian lawa2 sb benda tu die pkai seumur hidup. durhh. tlg lah jgn berkira sgt. duit hntrn tu br je permulaan nk msuk alam perkhwinan. da kawen nti nk tanggung anak bini lg lah byk. so lelaki sekalian, silalah blr tgi2 kerja elok2. klu x, bini ko mungkin kerja lg tgi gaji lg besar silap2 ko gak yg jatuh ego. sekian (sorry atas sbrg slh n silap) kahwin nak, belajar malas. haih. =.=

Billa.Bel berkata...

:D

Tanpa Nama berkata...

aku suka kebanyakan entry ko mr k.

tapi aku rasa entry ko kali ni macam x matured sangat.macam budak belasan tahun yang emo tulis blog.

sorry mr k.

Tanpa Nama berkata...

sbijik mcm mak aku ckp. klau btol syg pmpn tu ape salahnye ko bagi hantaran yg tggi, emas ke . sbb bnde tu je yg dy leh tgk hari2>cincin kahwin klau llki buat masalah ke kan.haha

tp agk2 la jgk pmpn tu klau nak mintak tinggi klau nk buktikan llaki tu syg dy ke x semata2kan. brgantung pd kemampuan la. tp pe slhnye cari lebih duit sket.

saya berkata...

wahh ramainyerr bg feedback 4 diz topic =) hahaa klako, isu hott neyh mr.K..!!>.<

bella lim berkata...

hantaran tinggi untuk anak yang cantik dan educated bagi aku tak salah. standard laa. berbaloi gak la dengan duit ptptn dia nak bayar semua. pastu nanti lepas kahwin isteri kerja jugak, serta merta tampung sekali perbelanjaan rumah. kalau isteri duduk rumah, kau yang kena bagi dia duit belanja. kalau isteri bekerja, duit shopping dia akan guna duit dia. hantaran ni kira pelaburan sebenarnya.

and ramai tak tahu, sebenarnya hantaran tinggi ni untuk diberi kepada mak bapak perempuan. BUKAN UNTUK JUAL ANAK, tapi itu semua duit untuk kenduri kahwin. yelah. kalau dah kahwin anak yang *ada kelas sikit, takkan nak malukan belah lelaki kan. so kenalah buat sama taraf. lepastu duit tu bukannya mak bapak dapat rasa pun selalunya. apatah lagi pengantin perempuan. semua habis kat kenduri je.

kalau dah kahwin... tolong tolong sikit apalah salahnya. isteri banyak berkorban selalunya. pasal tu isteri solehah memang dijanjikan syurga. dah la nanti mengandung, beranak untuk korang. korang cuma mampu tengok, tapi tak rasa. :)

maaflah kalau tak setuju. ini pendapat aku.

didi shauqi berkata...

weh..aku dga yusry kru wat confess kat media,dier na lamar lisa surihani 2013..then bile media tny,knape x nk kawen taon dpn jer??yusri jwbtaon dpn die ad wat film 'ular' y mane lisa belakon lam tu..melepas la hang..haha~

Permata berkata...

Aku tak berapa nak stuju la dengan org ckp butthurt ke atau troll semua ni.

Sampai bila nak troll-troll ni? Aku tgk dekat 'blog lagi satu' tu, sampai agama bila diperlekehkan pun, org ckp alaaa rilek laaa, trollingg trolling.

Mr K please jgn terbawa2 symptom2 troll troll butthurt butthurt ni.

Akan sampai satu tahap, semua benda nak troll nak butthurt. Jgn sampai satu hari nanti, yg paling sensitive pun, akan dikatakan jgn butthurt sgt, ataupun ini hanya TROLLING. The time will come kalau kita tak cegah sekarang.

Aku suka tgk ko tulis bab agama Mr K, bab gender bias ni, personally, I dont like. Aku takut dosa sampai sbb ko menaikkan perasaan tak senang hati di kalangan kita yg dah sedia rapuh ni. Hope ko fikir.

Tanpa Nama berkata...

kau nak jugak menang eh? ahahahaha tapi cool!! :D

Tanpa Nama berkata...

secara kesimpulan nya, lelaki dan pmpuan saling lengkap melengkapi.. kan sweet tu... kekekek2.. lawak2 citer..

Tanpa Nama berkata...

nie amik isteri nk wat org gaji ker haper..?

Tanpa Nama berkata...

kesian aku tgk prmpuan2 yg komen kat sini, sume pangkah habis.. bangang2 sume prmpuan kat sini.. tak matang.. prmpuan bangang je taktau tggjwb suami terlalu berat, tggjwb suami kpd isteri, anak2, ibu bapa dia, ibu bapa mertua.. tu baru dunia, akhirat lagi mcm mana.. fikirla wahai prmpuan2 bangang sekalian.. kau letak hantaran tinggi2 pon, family kau yg untung, bkn kau pon.. kalau hantaran rendah, duit selebihnya kau blh honeymoon dgn suami kau.. perkahwinan kau pon bersih tanpa hutang, kau jgk bahagia blh dpt hadiah best2 dari suami kau bila hantaran murah.. jgn lupa hantaran tu adat sahaja.. one more thing kpd prmpuan2 bangang kat sini, kalau rasa2 kau takleh buat kerja2 rumah2 tu, tak payah la kawin.. slalunye isteri2 yg buat kerja rumah ni dgn hati yg ikhlas sbb sygkan suami dn anak2.. tak payah suruh pon dia dh boleh buat.. kau cuba tgk la prmpuan2 luar negara, dorg tu bkn agama Islam, agama depa tunggang langgang, tapi depa tau buat kerja2 rumah masak jaga anak2 tu sume.. ni kn pulak prmpuan asia, kalau takleh buat krja rumah yg sesuai dgn jiwa prmpuan, mmg sah la bangang pnye prmpuan.. dok bising2 kata lelaki malas la apa la, kalau tak ikhlas nak buat kerja baik jgn kawin la.. slalu prmpuan yg komplen buat krja rumah sume tu utk prmpuan2 yg kawin paksa je, kalau kawin sbb cintakan suami, dia tkkan komplen punya, sbb buat krja rumah sbb sygkan suami.. prmpuan2 bising2 nak msuk syurga la bagai, tapi tak reti patuh dan taat pd suami ada hati nak masuk syurga.. puuiiiihhhh... mmg tak masuk syurga la korg prmpuan2 sekalian, bau syurga pon takkan tercium la kalau kau tak buat suruhan suami kau.. tak ksiah la ka penat ke tak penat ke, kena ingat once suami suruh buat, kau wajib buat.. itu bru namanya patuh dan taat dgn suami, baru blh masuk syurga.. kau nak kena laknat ke.. nasihat aku, kalau tak ikhlas dgn suami, jgn kawin.. dan kalau aku pun, cerai je isteri yg mulut mcm gampang buat krja sikit pon dh bising.. bnyk lgi prmpuan yg blh buat krja dgn ikhlas.. yg setia dgn suami.. ingat, suami nak tolong isteri ke tak tolong ke, syurga isteri terletak di bwh tpk kaki suami.. dgr tu prmpuan2 bangang kat sini..

mieraa berkata...

dari dok debat pasal hantaran tinggi, better mas kawen tinggi..
majlis grand2 last2 cerai acaner?

mcm korang tak pernah g kusus kawin.
ustaz sendiri ckp tu tanggung jawab kite as isteri n suami..
give n take, lengkap saling melengkapi :)

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger