Sabtu, 6 Disember 2014

Masalah, Tips dan Cara Mengatasi Politik Kerja di Tempat Kerja

Assalamualaikum w.b.t


Yo yo whats up bitches.

Wei, kalau korang perasan, aku dulu-dulu kat blog asalnya tulis pasal bercinta (Love-eww-eww) je.

Pastu aku tulis pasal bab nak masuk masuk universiti after SPM. Pastu aku tulis pulak pasal apa perlu buat kalau tak dapat apa-apa tawaran sambung belajar after spm / diploma. Pastu pasal how to handle untuk tidak dibenci budak-budak universiti (Part 1 & Part 2 ). Pastu bila dah grad, aku bawakan pulak tips nak pergi interview style modern. Dan sekarang, tips untuk mengatasi masalah politik di tempat kerja...

Wait.....

OMG bila fikir balik apa yang aku tulis kat atas, OMG OMG NOSTALGIA GILA! Serious nostalgia wei! Rasa macam lama gila masa berlalu. Okay fine aku sorang je rasa nostalgic. Anyway, hello guys. How are you? :) Saya doakan kehidupan kita semua dipermudahkan dan dirahmati Allah.

Anyway, aku bet, wholly bet yang most of us dah start masuk ke alam pekerjaan, kan? Or paling kurang pun bakal masuk ke alam pekerjaan yang awesome kan? Now let me tell you akan yang akan you hadapi bila dah masuk kerja.

Racist


Percaya atau tidak, setiap dari kita ada perasaan racist. Mesti ada. Kalau kau kata kau sayang semua dan tak racist, kau adalah bullshit. Tak kisah la melayu ke, cina ke india ke, mesti deep-deep dalam diri kau, ada perasaan nak tolong bangsa kau berbanding bangsa dan kaum lain. kalau korang masih berkeras kata TIDAK, then itu maksudnya korang masih belum pernah bekerja di bawah sesuatu kaum atau tak pernah bekerja di company yang melayu adalah minoriti.

Dan trust me, dari apa yang aku perasan, personally, India adalah bangsa yang paling kurang racist.

Masalah bahasa
Aku tahu, bukan aku sorang je yang ada masalah macam ni. Let say korang masuk meeting. Meeting bersama engineer contohnya. Elok la ni tengah bentang-bentang plan. Pastu boss cakap

Boss : Ohhh. Ini macam boleh ka?
Engineer : Boleh-boleh, Mesti boleh ma.
Surveyor : You sure eh?

*Pastu engineer tu pandang Surveyor.*

Engineer : 笔者对这个博客是那么帅。
Surveyor : 真的吗?我听说他是单身。
Engineer : 好男人必须是单身。
Surveyor : 我们应该给他一些可爱的女孩子。
Engineer : 后来我给他两个三分可爱的女孩。

Engko dengan boss kau yang noob hanya tahu satu atau dua bahasa, tenganga la. Tenganga macam orang gila. Tak pun macam katak tunggu lalat masuk dalam mulut. Tu la, English pun tak nak belajar. Apatah lagi bahasa bangsa lain. Tak malu ke bangsa lain reti at least 3 bahasa, kau tu English tergagap-gagap? *Sendiri sentap*

Dibenci oleh sesetengah puak.


Pernah tak, seseorang tu tak pernah buat apa-apa pun kat kau, tapi kau benci dia. Kau tak suka dia. Kau tak ngam dengan dia. Kalau duduk semeja makan pastu member lain pergi ambil makanan sampai tinggal korang berdua, korang akan rasa awkward nak sembang? Haa ini dipanggil benci tanpa sebab. Dan kalau kau boleh benci orang tanpa sebab, tak mustahil orang boleh benci kau tanpa sebab jugak.

Sebab seriously, ada je kau masuk-masuk company, duduk kat kau punya cubicle pastu dengar orang gossip pasal kau. Padahal kau tak buat apa pun. Kau tak tahu apa-apa pun.

Dan ini akan jadi lebih teruk bila kau buat satu kesalahan. SATU JE KESALAHAN. SATU JE. Freaking satu. Just one. It is enough for them to break you down. Down to the earth. It is like kau buat kerja bagus, tak ada orang perasan. Tapi bila kau buat satu kesilapan, shit, satu company tahu.


Culture di tempat kerja.


Aku pernah diberi tahu bahawa ada sesetengah company, culture kerja dia amat bagus. Contohnya company-company yang steady like underling Petronas.

Company besar - Simple. Tak ada orang curi tulang sebab rasa motivated dan tempat kerja menarik. Selalu ada free time. Boleh sembang-sembang. Masing-masing ada persaingan yang sihat.

Company kecik - Dipenuhi dengan undang-undang mengarut. Selalu stress sebab selalu kena tekan. Main handphone sikit pun kena marah. Masing-masing berusaha nak naik dengan cara jatuhkan orang lain  Sorang marah, semua marah.

Ini belum kira culture makan, culture pergaulan, culture on and off office hour. Setiap company ada baik dan ada buruk. Ada kelebihan dan ada kekurangan. Semua pun tahu kan.


DAN. The MAIN ISSUE HERE : Politik di tempat kerja. 
Ataupun dikenali sebagai Office Politic. Well aku bet you all akan kata

"I tak akan join politik di tempat kerja. I tak akan gossip dengan makcik makcik. I tak akan join bangla buat perhimpunan"

But trust me, as long as your company has lots of workers, you can't run from politic at the workplace. It is there IT IS THERE even if you cant see it. Just like perasaan I kat you, you tak nampak tapi ianya ada. :( 

For example. You ikut you punya supervisor department lain untuk buat kerja, pastu biasa lah sembang-sembang lah kan. Pastu tengah sembang, mesti la dia bukak cerita pasal itu ini nak break the awkward silence punya pasal kan?. Pastu dan-dan la pulak boss you nampak you tengah sembang dengan musuh ketat dia. Pastu bila you balik office, boss you tanya "Wei dia cerita peww kat you tadi tuh?"

Nak dijadikan cerita pulak, rakan sekerja you pulak dengar boss you tanya soalan tu. Rakan sekerja you tu pulak kawan baik mamat supervisor tu. Pastu apa lagi, lelaju dia call "Wei budak baru tu kan dia jadi tali barut kau dengan musuh ketat kau tu la. Jom kita benci dia nak?"

Macam drama melayu, yes, it is.


Maniputalif


Let me tell you something, pernah tak korang jumpa manusia yang hati dia busuk nak mampus? Dia pesen nak sangat jatuhkan orang lain tapi at the same time dia nak diri dia dinampak angel?

Elena Gilbert: Wei, apa pendapat kau tentang minah tu?
Connor Walsh : Biasa je. Kenapa?
Elena Gilbert : Aku rasa dia slut la. Hari-hari aku tengok lelaki lain ambil dia balik kerja. Kau pernah nampak tak?
Connor Walsh : Pernah la jugak kot.

Keesokannya.

Elena Gilbert : Wei, budak tu slut doe. Semalam Connor pun ada cerita kat aku perempuan tu keluar dengan lelaki lain time balik kerja.

Nampak tak camne dia petik nama korang? Ini adalah antara bias-bias yang menghasilkan perang politik di tempat kerja. Aku personally pernah jumpa orang macam ni di tempat kerja aku. Dia tanya pendapat orang, pastu dia pakai nama orang tu untuk kukuhkan statement dia. Siap petik nama lagi. Pastu bila orang tahu, tak ke bengang?

******

Dan untuk pengetahuan korang, banyak lagi kes politik di tempat kerja yang ada. Korang sendiri akan mengalaminya. Nak-nak kalau korang kerja as jawatan yang tinggi. But the question is, how to survive politik di tempat kerja?


How to Survive Office Politic. 


Dalam setiap company yang ada ramai perkerja, at least mesti ada seorang yang perangai tahi. I boleh kata dalam setiap 5 orang, mesti ada sorang yang bawak cerita. Then dalam setiap 10 orang mesti ada sorang yang kuat report / kaki ampu boss. Pastu dalam setiap 10 orang tu jugak, mesti ada seorang pendengki - Mesti ada punya lah. Melayu ke, cina ke, india ke, bangladesh ke, indon ke semua tak terkecuali. Dan orang macam ni la yang merosakkan environment kerja yang seronok.

Dont fucking join any puak.
Kilang aku sekarang ada pelbagai kaum dan ada pelbagai latar belakang pendidikan dan ada pelbagai level. Dan percaya atau pun tidak, di company aku politik di tempat kerja amatlah banyak. Susah untuk tengok seseorang tu bertahan untuk satu jangka masa yang lama tanpa menyampah dengan kerja. Dan dalam department aku, aku sorang je manusia yang wujud. Yang lain-lain semua dah samaada berhenti atau kena pecat. Dan kerja aku memaksa aku untuk bekerja dengan setiap department yang wujud : Dari purchasing, HR, admin hinggalah maintenance dan production.

Dengan kata lain, bila aku pergi department A, dia akan cerita pasal department B. Bila aku pergi Department B, dia akan sembang pasal department C dan begitu la semuanya. You know what I buat? I play dumb. Aku buat-buat tak tahu dan aku tak pernah share stories yang orang cerita kat aku. Aku korek semua cerita tapi aku simpan sorang-sorang. Yes, I am Lord Baelish and Lord Varys. Information is powah!

Dan bila dieorang cerita semua rahsia kat korang, maksudnya diaorang percaya kan korang. Dan bila semua orang tahu kau ni adalah orang tengah yang neutral yang semua orang nak pakat cerita rahsia kat kau, boom, nobody wants to touch you.

Kalau anda engineer, always be nice to technicians. Kalau anda supervisor, always be nice to banglas and nepals. You jangan underestimate the unity of bangla and nepal. Ive seen it.

Trust Nobody - Make it Black & White.


Bila baru masuk kerja, jangan percaya kat sesiapa sekali pun, for at least 2 months. At least 2 months. Untuk company yang tak kritikal, aku rasa tak ada masalah. Tapi andaikata you bekerja dengan kontraktor luar yang ada sub sub sub sub sub sub atau you bekerja di bahagian procurement yang melibatkan benda-benda kritikal, you better watch out. Or else, gaji you mungkin akan dipotong. Because most of people wont admit their mistake..

Dan tahukan anda, politik paling scary adalah bila ia melibatkan harta, wang dan pangkat? Tahukah anda syarikat (Boss) boleh je kenakan undang-undang ke atas anda? Dia boleh pakai 101 jenis akta yang wujud kat Malaysia ni just to put the blame on you. Dan you boleh end up masuk mahkamah. Im not a lawyer but I play with the law.

Contohnya, you adalah competent person untuk Waste Management. You kena hantar 4 drums of schedule waste sebab dah disimpan melebihi 180 hari. Tapi your boss tak nak panggil orang untuk pick them up sebab ianya adalah amat costly. So bila jabatan kerajaan buat check dan didapati ada waste yang disimpan menyalahi undang-undang, orang pertama yang jabatan kerajaan tu akan cari adalah you, sebab you adalah the competent person. And the boss boleh je cakap "Eh, I dah hire budak tu. Sapa suruh budak tu tak request untuk hantar benda tu keluar." Boom. Dapat surat saman.

Jadi, kalau anda kerja jawatan dan position yang kritikal contohnya macam Engineer, Safety & Health Officer, management position or apa-apa competent person punya position, you better play it black and white. Macam mana nak buat? Guna your email for example. Apa-apa benda yang you buat, you send ke boss pakai your company email pastu BCC kepada your personal email.

You have done your part. Kalau boss tak setuju, kesalahan dan tangungjawab jatuh pada your boss.


Smile when they are angry.

Ini adalah apa yang aku selalu buat kat my boss. Aku tahu adalah amat susah nak buat joke or gelak or senyum bila kena marah gila-gila. Aku pun tak boleh buat except kalau aku tahu aku betul dan I want to stand my point.

You kena ingat yang you adalah awesome. Kalau dia pecat you (Which is very unlikely), dia akan affected (Well, kalau dia tak affected, maksudnya you tak good enough and YOU yang kena fix yourself.)

Dan you juga kena ingat, bukan senang-senang sesebuah company tu nak pecat orang. Nak-nak kalau kau ni permanent staff. Sebab dia pun tahu korang (pekerja) dilindungi oleh jabatan buruh (Jabatan Tenaga Kerja) dan akta-akta yang memang diwujudkan untuk melindungi pekerja. So kalau your boss tu perangai sikit-sikit ugut nak pecat tu, you relax je. Kalau dia betul nak pecat, dia dah lama buat. Tapi biasanya big boss tak akan semudah itu benarkan boss-boss department ni kasi pecat je anak buah. Nanti dia jugak yang susah.

Learn to say "No"

Don't be too kind. They will step onto your head. Tak ada boss yang suka anak buah dia yang pesen lurus bendul. A good boss akan sentiasa cari anak buah yang ada critical thinking yang boleh berfikir dengan sendiri. You tahu kenapa? Sebab bukan boss yang buat semua kerja. Let me explain.

You bekerja sebagai Planner cum Production Executive. Head of Department (HOD) you bagi tahu order untuk produk  A banyak dah masuk. So bulan depan kena naikkan production sebanyak 50%. Tapi korang as Planner dan Production punya leader, korang tahu yang ianya mustahil untuk naikkan 50% unless dengan cara masak dengan cepat - reducekan kualiti produk. Dengan kata lain, up kan kuantiti, rendakan kualiti. Dan trust me, boss production MOSTLY hanya care about kuantiti over quality. Dia hanya care about sales.

So, you dengan your HOD bergaduh. Bila dah bergaduh, big boss datang, bila big boss datang, I can almost certain yang big boss akan dengar you punya explanation sebab you know your people, you know your plant - HOD tak buat hands on.

At this point, HOD you mungkin akan ugut untuk pecat, tapi kuasa ada di tangan big boss dan big boss tak akan approve sebab dia tahu, kualiti adalah lebih penting dari kuantiti dan long term pelanggan lebih penting dari jual produk banyak-banyak pastu pelanggan lari sebab kualiti teruk.  

Learn to win an arguement and stay cool.
Tahu kenapa bila 'discuss', akan bergaduh?

1. Sebab tone suara. Bila seorang tinggi kan suara, seorang lagi pun rasa dia patut tinggikan suara jugak. Pastu dua-dua pakat dok nak tinggikan suara acah-acah siapa suara paling tinggi tu la yang akan menang.
2. Dengar hujah balas hanya untuk counter dan bukan untuk memahami. Kadang-kadang, kita hanya dengar pendapat kita punya adversary hanya untuk membidas point dia dan bukannya untuk menerima pendapat dia.

"You nak apa sebenarnya ni?" 
These are very powerful words. Kebanyakan masalah, gossip, umpat dan politik kerja yang wujud di tempat kerja adalah bila YOU CAKAP BELAKANG dan tak reti nak TANYA THE RIGHT PERSON. Terlampau takut untuk confront. Bila you berada dalam situasi ni, why dont you just go right to that person and ask him "Kenapa you kata I yang buat bla bla bla..?" Nak lagi best tanya time orang lain ada di sekitar. Baru real punya start and end the war at the same time. "If you cant fight them, join them (political war)."

And let say you memang bersalah, what else can you do? Tegakkan benang yang basah? Put the blame on others? No. Just admit it.

Korang tahu tak betapa powernya bila korang diam, pergi kat depan boss. Look at in his eyes. Dan kata, "Im sorry." Well of course dia akan bebel macam orang gila. Then you put up something like " I promise it wont happen again. If possible, is there anything I do to fix this?" The arguement dan isu tu akan berakhir disitu je.

Put it in your mind yang "Patut la dia cakap kau ni lembap (or etc)!" hanyalah kata-kata biasa dari boss / orang orang yang tengah marah. Kita pun tak maksudkan apa yang kita cakap time marah kan?

*******

Some people enjoying politic because they want the power. They want and always wanted to be the most influential at the office. And sometimes, they just want to win the war.

Bagi yang nak masuk alam pekerjaan tu, aku tahu, first two weeks you masuk kerja, you akan rasa awkward gila. Dan rasa bosan. Kadang-kadang, at the first 3 days tu rasa nak berhenti dah sebab tak suka tempat kerja. But trust me. You akan rasa macam tu paling lama pun 1 bulan. Selapas tu, you dah boleh carry on. Selepas you dah boleh carry on, baru lah you akan jumpa masalah yang sebenar.

Keep in you mind.

You can be professional. You can be formal. You can be nice. You can be awesome. BUT IT PROBABLY WON'T CHANGE A THING. However, you need to keep that attitudeup. Dont let them change you. Bring that attitude hingga you kat atas.

Work wise until you don't have to introduce yourself.
Work hard until your idols become your rivals. 
Don't stop until your signatures become your autograph. 



17 Comments:

Jane berkata...

According to Google translate, soalan aku,"Apa tu two-thirds lovely girl"?

Still the same Mr. Kay :)

Ezwan Amrin berkata...

setuju2 sgt... aku faham sgt environment of manufacturing mcm mana... tmpat kerja sgt la sarat dgn politik esp. manufacturing industry... kena lg company yg byk sangat position level. Top management xtau sgt keja org bawah tp push org gile2 mcm x ingat langit ni tinggi manaa (rintihan org bawah2...haha)..

bab racist pn mmg jelas nmpak..top management sndiri practice 'racist policy' kaw2... lg jijiknya bila ko tau org tu keja mcm mana (hanya pandai pusing2 cerita & pandai cakap on behalf org lain/bawah), then pejam celik, dia kena promoted (kejap je) sedangkn org lain yg keja separuh mati masi kt bawah...haha... inilah dia sistem atas dasar kesamaan kulit...

Osman berkata...

Welcome back!

miranadia berkata...

aku selalu dengar masalah2 camni dari member engineer aku. racist, kaki ampu bla bla bla.

tapi macam kat sekolah, aku tengok cikgu cina akan dok dgn geng dia. sebab kami pon tak tau nak sembang apa melainkan hal kerja.

Nuratika Aziz berkata...

thank you bro...enjoy ur writing so much..keep writing keyh..jgn hilang lagi.

Tanpa Nama berkata...

Admit this could and will happen anyway ^^'a

nourel A berkata...

masalah bahasa aku alami.. kj kt kilang thai.. bos kalo ckp dgn collegue y thai dieorg ckp bahasa thai.. dh lh ckp bahasa inggeris tp bunyi mcm siam.. tahan gelak jer kalo dieorg pronounce salah

NabilahArifin berkata...

Belum include lagi boss yang suka amik credit atas kerja orang bawahan. meh~

Sya_Merpati Putih 88 berkata...

politik tempat kerja ni kalau tak de lagi bagus...tapi nak buat mcm mana, mcm yg awk ckp tu org yg berdengki ni mesti ade punya...btw, entry nie mmg betul dan sy setuju...

tinggal kan ajer org yg dengki tu, buat sesuatu, buktikan yg kita (mangsa dengki iri hati diorg nie) boleh berjaya malah lebih berjaya dari diorang yg tak abis2 nak wat politik kat tempat kerja...

Himawari berkata...

salam. I love this entry. Sangat2 bermanfaat. Actually, nextweek sy akan start berkerja di company yg rata2nya ada staff berbangsa TiongHua.Perlukan semangat itu utk menerima cabaran ditempat baru.

Tanpa Nama berkata...

👍👍👍.Lama menyepi bro.

amnanur berkata...

Asal artikel ni ditulis lps Aku Baru shj berhenti kerja

elli berkata...

yeay you're back :)

tourin medan berkata...

Nak Cuti Ke Medan danau toba
nak tengok harga and itinerary
visit my blog http://percutianmedan25.blogspot.com
or whatsapp: +62821 6201 7001

Tanpa Nama berkata...

setuju sangat. aku skang keje as engineer kt one of biggest conglomerate kt malaysia. sad to tell that politik office kt sini worst. middle management mostly berbangsa Tionghua and diorg sangat2 pilih kasih. colleagues pulak talam dua muka and akan cuba jatuh kan kita. kaki ampu and report tu mmg biasa la. kena bambu dalam email, kena marah dlm meetig room, rules yg pelik2. layankan aje wlpun hari2 makan hati and mmg rasa cm nak blah dari sini, tp rasa sayang plak sbb nak join company ni jer kena went through 3 layers of interviews. worst still, aku still x di-confirm-kan lg wlpun dah lama keje ngn alasan yg mengarut. takpelahhh, rezeki semua ketentuan Allah. kerja sbb rezeki yg halal, bkn naik naik jd top management and at the same time, menjatuhkan org lain. nauzubillah

Basri Zie berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

OMG.... this is really a good article...and advise...thankz ya! All the best... ntah camne terbace blog ni...n terus like...

Well done!

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger