Isnin, 17 Julai 2017

What I've Been Thinking Lately : Part 1.

Assalamualaikum w.b.t



Ini adalah pointless entry. Just to kill the boredom. 

Pada bulan November akan datang, genaplah umur aku mencecah 27 tahun. Iya, lagi 3 tahun akan memasuki 3-series.

Now aku dah berada di fasa dimana rakan-rakan telah mula mempunyai keluarga sendiri. Bagi yang belum, mereka bakal. Ada juga yang dah telah mempunyai makwe tetap, ada yang dalam proses menaik taraf. Dan ada yang bakal ke tahap yang lebih advance.

Tapi, aku masih belum pasti apa yang menyebabkan seorang lelaki membuat keputusan seperti "Hey, apa kata kita kahwin?" sambil makan ayam goreng. Sebab bagi aku, perkahwinan adalah sesuatu yang amat besar (Baca : menakutkan). Ia adalah satu ikatan dimana aku kena kongsi segala cacat cela aku kepada partner aku, dan aku tak rasa aku adalah good enough for anyone to accept me.

Ya of course pada permulaan perhubungan semua adalah indah (Honeymoon period - Period awalan percintaan dimana anda rasa anda dan pasangan adalah sepasang insan paling bahagia dan dia adalah perfect af bagi anda - Which anda tahu, deep inside dia s/he is going to ruin your life.).

"Khairul, kalau kau nak cari jodoh, internet bukanlah sesuatu tempat yang sesuai. Lebih-lebih lagi, apabila kau adalah bukan diri kau."

Actually, ayat sebenar yang aku terima adalah "Rol, mu kalu nok cari bini, cari hok depang mate. Bukang kak twitter. Mu tu doh la peie laing laing." Tapi hey, jangan risau. Aku bukan Kelantan.

Aku aktif di dunia internet sejak pada tahun 2011 agaknya. Pada masa tu aku amatlah introvert. Very-very introvert. Dan ada satu tahap, aku sangka fame di internet mampu memberikan aku pasangan hidup dan mengubah hidup tapi it dawns me yang, aku di internet dan di dunia nyata tidak mempunyai perangai yang serupa.

Here is the statistic.

1. Media social yang aku paling aktif dari dulu hingga kini = Twitter.
2. Sejak dari 2011 no phone gadis aku pernah minta di Twitter untuk berkenalan = 2.
3. Sejak dari 2011 jumlah gadis (yang aku kenal dari internet) dan kemudian jumpa in real life = 3.

Bila difikir balik, "Dude, what the hell?". Bila aku lepak dengan kawan-kawan dan mereka membuka cerita mengenai kisah cinta mereka, mereka secara automatik akan terbahagi kepada dua kumpulan.

Kumpulan pertama.
"Khairul, kau ni memilih sangat."

Kumpulan ke dua.
"Aku rasa, kau ni sebenarnya tak nak bercinta pun Khairul."

Dan kadang-kadang ada kumpulan ke tiga tapi kuantiti berbeza.
"Khairul, kau gay eh?"

Bila kumpulan ke tiga itu wujud, aku dengan lantas akan menjawab "No, Im not gay. I got myself tested."

Jadi kita berbalik kepada penyataan kumpulan pertama.

Betulkah aku memilih? Aku berfikir sejenak sebelum aku membuat keputusan. Aku percaya kepada "A heart wants what a heart wants". Dan unfortunately enough, my heart is a bitch dan ia sentiasa mahukan gadis yang ia tahu ia tak akan dapat. Blame my heart. Not me. Dan adakah itu bermaksud aku perlu settle down terhadap seseorang yang aku tidak madly in love with? (dan kianati my heart? Hell no.). I mean. DUDE DONT EXPECT ME TO MARRY A PERSON WHOM IM NOT MADLY IN LOVE WITH BECAUSE IT WILL NEVER HAPPEN.

Ya maybe I am dramatic as fuck.

So mari kita lihat pada kumpulan ke dua.

"Aku rasa, kau ni sebenarnya tak nak bercinta pun Khairul."

Sebelum ini aku ambil statement ini sebagai mainan dan kata-kata kosong. Sehinggalah pada suatu hari, di Twitter, sedang aku sedang bantering dan berbual manis dengan seorang gadis yang aku suka, Faiz mencelah dan berkata "You love to sabotage yourself." setelah melihat perbuatan aku yang tidak masuk akal melalui perbualan tersebut. Perbuatan yang membuatkan gadis yang aku suka tu disappointed / marah. Ya, setiap kali aku rapat dengan gadis yang aku madly in love with, aku akan buat something stupid seperti bergurau tak kena tempat, jadi insensitive, dan juga annoying + rude as fuck. Why? Well, I have no idea.

Maybe because Im just too young not ready for this relationship stuff.



27 ulasan:

  1. woww..akhirnya after hampir 3 tahun senyap~~

    BalasPadam
  2. Hahhahahah apbnde lahh. Anyway tahniah.

    BalasPadam
  3. takla. sebenarnye kau tak laku. tu je. aku tahu sebab aku pun same. alasan2x sume ni nak menyedapkan hati je. sape je la tak kenal ko ni wahai khairula amilin budak micet. ugh.

    BalasPadam
  4. Don't ever think too much sebab nanti kau akan fikir perkara yang sama over and over again.

    BalasPadam
  5. wew... chaiyokkk..zaman ym x kira ka wei ? haha XD
    selamat hari raya maaf zahir batin :P

    BalasPadam
  6. Adakah that girl annakhayalan?? Hahaha sokay khairul
    Just take your time. Ada jodoh, kahwinlah

    BalasPadam
  7. Cariklah yang mencintai dirimu kerana AGAMA...
    Yang ingin menyayangimu kerana AKHLAKMU...
    Yang ingin juga bersamamu kerana ALLAH SWT...
    Terimalah segala seadanya...
    Kekurangan seseorang itu akan menjadi pelengkapmu...

    Don't worry. Lagi elok kawin lambat, dari salah kawin. Why bother? U will be just fine bro.

    BalasPadam
  8. Amazingly lepas 3 tahun aku jengah balik blog ni. Semua sebab tiap kali bila aku rasa nak patah hati, entry-entry kau lah yg buat aku lega--sikit. Thank you, you don't know how much you've helped me.

    BalasPadam
  9. What's takin u so long dude? 3 years i think. B4 this we always read your lines. Full of surprises. Till we got our own blog to comfort. Whatta comeback. Keepon saying things huh.

    BalasPadam
  10. Long time not read your blog...tetiba teringat blog Mr k...
    Bila baca entry Kali ni...
    Kenapa fikiran Kita sama...???maybe that is why I am still not getting married...

    BalasPadam
  11. lerr aku ingatkan ko dah kawen. belum jumpa jodoh lagi.

    BalasPadam
  12. same lah macam aku.. kenal real life guys akan friendzoned,kenal internet tak jadi.. kadang2 aku tak tau ape yang salah dlam diri aku ..
    nak kate tak cantuk, elok je paras rupa aku.. aku pon tak faham..
    nak kate aku kasar sgt cam jantan, ramai member laki kate aku ni lembot je..

    *btw.. akhirnya kau kembali khairul..aku slalu jenguk blog ko bile aku sedey.. bile ko dah lame takde aku ingat ko dah takde..hihihi

    BalasPadam
  13. If you don’t feel like it, then just don’t. Yeah, you shouldn’t go with just anyone. In shaa Allah, you’ll find someone that you want to marry sooner or later. Just live happily as you always do. But yeah, saya sebagai perempuan pun mengaku yang perempuan is somewhat menyusahkan your hidup. Haha, but don’t worry, you’ll find someone that’ll worth it.

    BalasPadam
  14. And one more, What’s wrong with Kelantan? Haha, sorry emo pulak.

    BalasPadam
  15. Maybe you've thinking too much.Allah akan beri bila kita sedia untuk terima.contoh birthday gift time birthday mungkin lebih feel..hehe

    BalasPadam
  16. Hye, pls always update blog. I always reread ur blog. Like the way u wrote.

    BalasPadam
  17. You sound like a guy that i like.
    At least you know you hurt her lorh. 😊
    From my perspective and experience
    Just apologise when it happened. It's not tht we girls dont try to understand the guy's behaviour at all. But explanation after what u guys said always help us girls to stop overthinking + overanalyse your wording.
    Apologise and explain when you got the chance.
    If she is the one, she will try to understand you.

    Btw Welcome back Khairul

    BalasPadam
  18. nothing to regret though every lil things happen wth reason..be urself & enjoy the flows of ur life!!

    BalasPadam
  19. i'm a girl and i used to be in your shoes.

    i mean it's pathetic when we love certain someone but they never feel the same. at the same time u refused whoever likes you eventhough they seem good enough.

    in my case, i'm a kind of girl yang takkan perigi cari timba. bukan kerek or whatsoever. pemalu barangkali.
    tapi tulah, no matter how badly i like someone i won't tell them. and sometimes i'm being mean to them just like what you did.

    i'm reaching my 30s in few years je, and i've only been in 2 relationships. just like you, i takkan pilih orang yang i tak in love. so memang most of the time i've been single. my first relationship is when i was 23. yup lambat bercinta. tak macam orang lain. it was my final year in degree. tak pernah luahkan pun i suka kat my ex, but memang pernah suka dia dalam diam dari jauh. and who knows he has the same feeling. tapi bercinta sangat kejap. tak sempat dating pun.

    then fast forward 4 years later i found my current bf (yup i've been single for 4 years and rejected few people in the meantime. sebab? sebab takde hati. it's not that they're not good enough. i tried but it's just not working).

    the funny thing is my current bf is my lecturer that i used to have a crush when i studied diploma. no, i tak pernah nak confess or anything. it's just amazing we crossed each other's path after 8 years. i feel like it's a miracle weh bila crush kau suka kau balik and it was 8 years later. afterall, i serah pada jodoh. takut nak berharap sangat. nanti kecewa and just pray for the best. to be frank, i like him more when he's just a crush. lol yelah, when you in a relationship baru kau nampak all his flaws. masa jadi crush kau nampak dia tu perfect je. anyhow i try to accept him as who he is and of course i love him as a whole. his flaws and perfection.

    BalasPadam
  20. tak tahu kenapa terdetik nak buka blog ni, tak tau tuan blog dah balik. It's okay bro, inshaallah, kalau ada jodoh, mesti ada punya yg berkenan.

    BalasPadam
  21. Tiba2 teringat blog fav zaman remaja..rupenye ada udate lg...wow!!

    BalasPadam
  22. Dude. I just as same as you. Looking someone for being in a serious relationship. Bcs hell no I don't want a relationship where those lovey dovey and end up, I get nothing. But heh idk Iam still searching someone who I can love and stay with him until our hair turns to grey.

    But-

    I just got this thinking. Do we will get that kind of marriage?

    Bcs sometimes we just go into relationship like a business partner.Check on her. Do she have that, or that? If not, can I tolerate? Can I let it slide? And what I get into this relationship? The profit and lose in the future. What I gain?

    Nak terangkan punya payah. Harap fahamlah.

    BalasPadam
  23. Aku baru perasan kau update. Anyway, aku just rasa kau belum jumpa that someone. Tu je. Pasal sabotaj diri sendiri tu, aku pun sama. Tah kenapa tah. Jadi gedik. Dah balik rumah baru rasa nak sepak diri sendiri. And aku pun baru perasan benda ni. Dalam proses untuk tak sabotaj diri sendiri dalam keadaan tak sedar. Dah nak masuk fasa anak dara tua ni. Huhuhu.

    BalasPadam
  24. Ya, setiap kali aku rapat dengan gadis yang aku madly in love with, aku akan buat something stupid seperti bergurau tak kena tempat, jadi insensitive, dan juga annoying + rude as fuck. Why? Well, I have no idea.

    Kita sama la brother sob sob... Mungkin mmng introvert traits perangai mcm ni huhuhu

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.