Jumaat, 6 September 2013

Modern Tips Temuduga / Interview Kerja etc.

Assalamualaikum w.b.t

Hello ladies and gentlemen sekalian.


Ya aku tahu aku dah tak update langsung blog aku ni. Plus, disetiap entri aku yang sebelum ni, mesti aku mention yang aku dah jarang update blog kan?

Well, aku nak fokus dalam dunia rialiti. Dunia pekerjaan yang aku sepatutnya mula lebih awal. Aku bukan budak pandai. Aku bukan best scorer. Aku bukan orang yang akan dicari oleh pelajar untuk dirujuk. Sebab aku bukan orang yang pandai dalam pelajaran. Pointer pun teruk. Bila pointer teruk, sure akan rasa rendah diri kan? Bila rendah diri, pergi interview pun takut-takut sebab takut tak dapat kerja dan mula jadi sampah masyarakat.

But oh well, kali ni, aku nak bercerita tentang tips interview. Aku bukan orang yang dah pernah pergi beratus interview. Kalau campur-campur semua, tak banyak mana pun. Tapi, bila aku rasa aku fail sesebuah temuduga tu, aku cuba belajar dari kesilapan. Dan dari situ la perlahan-lahan aku muka score beberapa interview sessions.

Resume / Curriculum Vitae (CV)
Ini adalah benda pertama yang dinilaikan sebelum kau dipanggil untuk temuduga. Ya, your resume / CV. Kau akan dipanggil temuduga ataupun tidak adalah based on apa yang kau tulis dalam resume kau.

Persoalannya sekarang ni... APASAL RESUME KAU BURUK SANGAT? Apasal design resume kau tak ada seni? Apasal template resume kau sama je dengan orang lain? Apasal kaler hitam putih je? Apasal guna kaler brown? Apasal nampak muram? Kenapa resume kau tak nampak ceria? Kau tak reti guna kaler ke? Orang yang akan membaca resume kau tu robot ke? No, they are manusia. So apa masalahnya kalau buat resume kau tu cantik? Siapa tak suka benda cantik bhai. Semua orang suka benda cantik. Different is good. Cantik is good.

Sebenarnya, beberapa minggu lepas, aku baru belajar bahawa dalam dunia pekerjaan, no such things as 'fix' or 'rigid'. Be variety. Be different. Kat resume tu, salah ke kalau nampak ceria? Letak la kaler sikit sikit. Tapi jangan la kaler kan font. Font tu biar hitam. Kalau nak kaler, kaler la border ke. Title punya table ke. Find something yang membuatkan resume kau nampak cerita. Be creative. Kalau kat resume pun tak boleh creative, camne nak creative dalam pekerjaan?

Dan please, please bawak hard copy resume semasa interview. Just bawa. Bawa yang paling latest. Trust me, kau tak akan menyesal.

Apply Kerja by hands or hantar pakai Email?
Kalau korang tanya aku, honestly aku akan kat apply kerja / tempat praktikal jauh lebih mudah pakai email. Tapi korang kena ingat beberapa perkara:

Guna email korang yang nampak professional.
Yang ni rasanya semua dah tahu kan? Jangan la hantar pakai email "PwincessAwanieww@yahoo.com". Geli siaa.

Personal Company Email.
Hantar ke company tu, jangan hantar ke company punya general email. Try dapat kan personal company email macam AhmadAdnan@Petronas.com. Jangan berharap sangat kalau hantar ke HumanResource@petronas.com. Memang menganga la tunggu dia balas email tu. Dan cara nak dapatkan personal company email senang je. Korang google

"[Nama company] Jobstreet email"

80% korang akan jumpa personal company email yang dieorang pernah iklankan di jobstreet dan bukannya general company email. Gunakan email tu dan ianya akan straight kepada orang yang akan hire korang!

Cover letter.
Bila attached resume / CV kat email tu, please la. Please. Im begging you jangan attach pastu hantar kosong macam tu je email tu. Tulis la cover letter. Ayat sapaan ke. Ayat perkenalan ke apa ke beserta dengan ringkasan resume. Contohnya macam ni. 

Ignore my grammatical error. 

Okay now, lets go for the interview session.
Attire.
As for the attire, kalau korang apply for Engineering field, korang boleh kalau nak pakai t-shirt berkolar, seluar khakis / slack, baju kemeja tuck out, no tie, kasut or apa-apa je lah asalkan korang nampak sharp. Engineer dan setaraf boleh je pergi interview pakai macam ni. Tapi kalau korang nak apply as pendidik or jawatan manager, better get full formal. Attire is noting after all kalau korang nampak sharp, kemas dan power bila bercakap.

Tell me about yourself.
Ini biasanya adalah soalan pertama paling femes yang akan ditanya. Dan aku tahu lecturer or cikgu korang pernah kata :

"Kalau interviewer tanya about yourself, jangan cerita pasal keluarga, hobi etc. Dieorang tak nak tahu pun."

Wrong! Wrong wrong and wrong! Kalau dia kata "Tell me about yourself." Korang cerita je pasal keluarga, adik beradik. Hobi apa. Suka makan apa. Adik belajar mana. Abang kerja apa. Suka tidur macam mana. Cerita je. Dia just nak tahu pasal diri kau. Kalau kau jadi panel interview, nak ke kau hire orang yang kau tak kenal langsung? Nak ke kau hire strangers? They want to get know you dan pada masa yang sama, dia nak tengok kau punya speech bersama body language. Ianya adalah ice breaker. So tell him everything. If you have a cat, tell him about it. Put something different. Aku siap cerita pasal adik aku kena buli kat sekolah. End up interviewer tu siap cerita pasal semua perangai anak-anak dia kat sekolah. Itu bonding!

Dont be a Yes-man.
Masa bercakap tu, kau cerita la sikit tentang pengalaman lepas. Apa yang kau buat etc. Dan bila sampai satu point, interviewer tu mesti akan tanya soalan untuk menguji kau. Dia nak tengok macam mana kau bagi pendapat. Dan most of the time, interviewer biasanya akan pangkah pendapat kau. Dan korang kena lawan. Korang lawan sampai menang. Sampai lah satu ketika yang korang rasa point dia amat kukuh, then baru lah korang mengaku salah. Tapi kalau korang rasa point dan pendapat korang paling tepat untuk suatu situasi, then kekalkan dengan pendapat tu. Biarlah kalau dia tak nak terima pendapat kau tu. Tak ada manager or boss yang suka Yes-man. Yes man is boring.

Dan kalau nak melawan tu, biarlah ada point kukuh. Jangan la nak tegakkan benang yang basah. Boss suka anak buah yang ada critical thinking time berbahas. Kau 50% dah dapat kerja bila boss layan kau punya bahas dan debat.

Dont give a shit about your pointer. 
If you are pure fresh grad, dan nak apply company gergasi multi international seperti Shell, then yes pointer adalah penting. Kalau korang apply company offshore yang 'biasa-biasa', pointer dia tak pandang sangat pun. Silap-silap, dia tak tanya pun pointer kau. Jadi, jangan fikirkan sangat pasal pointer. Kalau dia tanya kenapa pointer kau rendah, kau bagi la alasan power. Contohnya macam:

"Why would you care about my pointer? My pointer might be bad. But Im pretty sure I will perform well for my real job. Lots of things I dont know. But I can learn. I will learn and I want to learn. All I need, is an opportunity.

Salary?
Bila interview panel dah start cakap pasal gaji kau, then you are a lil bit closer. Tell him, just give me this RM1200 for the start. If you think Im good, then Im pretty sure you will pay whatever number Im worth of."

Tak pun kalau nak lagi best, try mintak gaji maximum untuk sesuatu post. Dia sure akan tanya kenapa mintak gaji tinggi. Then kau bagi tahu yang "Because I deserve it.". But bagi dia kurangkan kalau dia ada solid reason. Dan memang obviously dia akan kurangkan sebab mustahil gila pekerja baru tak akan dapat gaji maximum untuk sesuatu jawatan. Tapi ini adalah trick semata-mata kasi nak menunjukkan konon anda ni mahal gila.



Do:

  • Do smell nice.
  • Do bawak pen!
  • Do smile.
  • Do make jokes walaupun dia tak gelak. Tapi please jangan buat lawak cheap macam Raja Lawak or apa-apa lawak dalam rancangan Astro. Itu semua cheap jokes.
  • Buat lawak dan jangan gelak. Just smile. Smile separuh bibir kalau boleh. Itu amat power!
  • Do crazy.
  • Do think like crazy gentleman. Do think critically. Like boss tanya "Tak fair kan dia kena kerja time hari cuti?". Then korang reply, "Fair or not, its his responsibility. His job." Something like that. 


Dont:

  • Dont talk bad about your previous employers. Itu menunjukan yang anda suka benda negatif, hati busuk dan tak mustahil bila anda berhenti, dia pun akan anda kutuk bila bercakap dengan new interviewer. 
  • Dont bother ask about "Bila office hour?" "Kerja berapa jam seminggu?" The hell tu soalan kau? Cheap gila. Google la pasal company tu. Google product dia. Apa kualiti produk dia. Compare dengan pesaing dia. Then tanya la apa-apa yang berkait dengan itu semua. Baru lah power. Ni tak. Tanya berapa hari kerja? Tak power langsung. Kalau dia tanya kenapa tak tanya "Berapa hari kerja", kau jawab "Because I am damn flexible. I can work whenever you want." Nampak tak betapa awesomenya anda disitu?
  • Dont shit (dont tipu for whatever reason)


Yang terakhir, jangan dengar sangat kata-kata dari trainer "How to success in interview." atau "Bengkel interview." Dieorang biasanya terlampau scripted. Terlampau rigid. Apa dieorang sangka setiap boss dan manager perangai serupa ke? Ada boss yang suka orang yang banyak cakap. Ada boss yang suka orang serious. Ada boss yang suka orang kelakar. So, be fleksibel. Dan gunakan common sense korang.

Time interview, pesan pada diri sendiri "Lets get crazy. Why? Sebab kalau dia tak hire aku, I got nothing to lose!" Ini akan membuatkan anda tenang, relax dan cool dan rasa power!

Kalau anda ada nak tambah, tulis kat ruangan komen!


87 Comments:

Anis Shuhada berkata...

hm tp mcm mana klu BI dia tak berapa power. maksudnya, dia faham dan boleh ckp BI yg minimal. then bila interview, rs gugup sampai nak jwb dlm BI pun gagap2.

so mcm mana? adakah potensi nak dpt kerja tu ada? n klu boleh Mr.K buat la satu entry baru psl tips speaking BI masa interview ni. nak sgt2 tahu :D

asha hana berkata...

thnx for sharing. sangat bermakna. nak2 pada org mcm hana nie yang nga kejar2 nak cari kerja. :)

sharifahlatifahbenyahya berkata...

asal ko pandai sangat? hahahaha. good job mr K! ;)

Yusro Abd Fatah berkata...

ade idea mcm ne nk control nerve breakdown b4 masuk interview? huhu.. lagi2 untuk 1st timer. mekasih~

Dang Kahla berkata...

bagus yang amat baca ni..suka!

aNna Lee berkata...

Haha terbaiklah!! Baru je lepas pergi interview dalam minggu ni. Agak-agak dah rasa dapat tu, interviewer tanya "expected salary" terus bagi exact number. And yes terus dapat gaji tu. Nervous boleh tapi jangan sampai takde point nak cakap. Bila interviewer cakap pasal kehebatan company dia buat-buatlah impress dan tak sabar nak kerja. BTW best of luck guys!!

Nissa Jalaluddin berkata...

super agreed!!!!!

D Yatie berkata...

Thanks you!

Tanpa Nama berkata...

saya bru je g interview kt satu company ni smlm. tp lama gle, smp dua jam.. die tnye psl dr sy 10 minit, selebihnye die crita the whole thing psl company tu.. budaya kerja, masa kerja, pakaian smue ada. dh mcm promote pn ade..hihi

Penganggur Terhormat berkata...

oh great topic. like seriously. btw mr k, since anda ada address tentang resume/cv, saya nak tanya. do every profession allow creativeness? kalau nak apply account or audit position, boleh ke resume creative2?

tentang pointer. sigh. i dont know how to react. pointer do count. menyakitkan hati bila ada kerja yang kita minat, tapi letak syarat pointer 3.5 and above. shut. they didnt even give people chance. boleh ke kita apply jugak walaupun pointer tak cukup syarat just to try our luck? ke dont bother?

thanks for the tips, mr k. :)


Nazim Nasri berkata...

Bagi yg tak ada experience dalam temuduga. Macam mana nk hilangkan gementar & perasaan malu?

Nak speaking Malay @ English @ Rojak?

Naz berkata...

thanks... ini amat membantu....

Jia Rizaira berkata...

wah...input yg bagus..aku pun bakal tempuh semua benda ni lepas habis praktikal nnt. papepun kididap dgn perkongsian ilmu ni..

jemput singgah disini...
http://mindakabur.blogspot.com/

hafiz hafizol berkata...

I have done all your points but still not working.. hahahaha... kidding..


Thanks for this sharing... =)

dari sisi hidupku berkata...

aku baca post ni semalam, tadi ada cust datang nak print resume. Nak je aku cakap kat dia suruh buat apa yg ko suggest ni. dan aku belajar sesuatu yg baru in reality, dia apply kepada HR department.

Tanpa Nama berkata...

Bravo! :D... :P....

Nurul Farahizzati berkata...

bro, seriously aku bersyukur gila kau bagi tips sebegini.. sayang kau!

Miss Nia berkata...

hi, macam mana nak dapat traffic tinggi macam you?

nak thu review produk kecantikkan yg hot dipasaran? : https://lemonteaicenia.blogspot.com

Alip Apai berkata...

The way nak elak nervous ialah TREAT THE INTERVIEWERS AS FRIENDS. Bila kau rasa dia kawan, kau akan cakap natural dan smooth.

About BI kau power ke tak, depend on criteria workers yg that company nak. KALAU COMPANY NAK WORKERS YANG FASIH EPBI DAN KAU TAK TAU CAKAP BI, SUSAH SIKIT. KALAU DIA TAK BERAPA KISAH, JUST ROJAK JE AS LONG AS KAU NAMPAK YAKIN.

Jangan tunjuk kelemahan diri macam malu-malu, pendiam, pasif dan sebagainya. Berlakon sikit la kiranya,

Rose Mawar berkata...

nyawa.k bye.

Tanpa Nama berkata...

fuyo. thnx mr. k.

i'm struggling with job hunting right now as we speak. it is very hard, part of it i think becoz i'm a girl in a man profession. hm. i don't know. it's been a year since my graduation and i'm still a jobless loser.

thanx a bunch 4 ur advice. and the cover letter. :D

cursefinger berkata...

Kau ambik insep SHO dekat mana? Aku tengah berkira-kira nak masuk Puspatri dekat Johor.

nota belon berkata...

oh, suka sangat yg pasal resume colourful tu..

tenku butang berkata...

done follow sini no. 19204
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang@gmail.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Teena Tna berkata...

Dulu penah interview ngn JPA time nk mintak scholar. Tapi part nak speaking2 ni Lemau sikit, need extra practice.

N.A.T berkata...

wow! that the crazy good tips! ..
same as wut I am done for my interview last few years ! All.. try it!

Panjang giler kut khutbah ... selalunya I takkan melayan n3 panjang2 ni .. once check & read your "the other me" .. yes u r the other K ...

Salam kenalan & thanks tu Tenku Butang yang perkenalkan blog ni ...

tenku butang berkata...

he3.. bagus tips ni.. tapi buat teman dh x koje ni.. xdelea nak menggunakan dh tips2 ni.. cuma bole bagi share kat kawan2 lain lea lak.. heee..

jom singgah blog teman ni, ada review sikit pasal blog awk.. heee..
http://tengkubutang.blogspot.com/2013/09/blogger-paling-banyak-follower.html

Tanpa Nama berkata...

Kalau lelaki, jangan pakai rantai,even nak apply jadi store keeper skalipon.. hr aku penah intvw bdk lelaki pakai rantai, dia tanya bdk tu kenapa pakai rantai? dia jawab, "mak bagi" , itu nampak bodoh, lepas tu, terus tak dapat kerja tu, dahlah tak dapat kerja, jadi bahan cerita satu opis.

moizate berkata...

"Lets get crazy. Why? Sebab kalau dia tak hire aku, I got nothing to lose!"
wah,, aku suka ayat ni,,, tp tips yg aku thu time interview tu, lau x tau nk jwb , korg jgn tbe2 garu kepala walaupun kepala korg xde kutu.. spoillll

moizate berkata...

buuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Zuan berkata...

do the honest, be visionary... den prnah di tanya pasal apa posisi in 5 years di company yg bakal hire den. den time tu memang jujur nak jadi one of top rank. alhamdulillah, in their ship right now :)

Tanpa Nama berkata...

owh for god sake tqvm for the info mr.K.. its very valuable info for me.. u r the besh..ngeeeeheee

Sis AI berkata...

Tak kerja lagi, baru belajar. Tapi pernah buat resume. Seriously agak susah la sebab kalau tulis cincai/tak menarik, kena reject.

Still, looking forward nak hadap zaman kerja.

moizate berkata...

pergh.... nasihat yg membina. so kena praktik la ni.. risau tak dapat kerja nnti terpaksa menganggur dan menambah bilangan remaja pemalas...hahhahaha

Bahrain berkata...

tips yang sangat berguna.

Cik Tieka berkata...

Nice tips.i love it!

fifi berkata...

gud jobs..!gud luck to the job seekers....=)

Amanina Mads berkata...

nice entri.. tengah cari kerja terbaca pula.. hehe

Cardas Research & Consulting Sdn Bhd berkata...

Salam Sejahtera,

Cardas Research & Consulting Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat penyelidikan pemasaran yang terletak di Petaling Jaya, Selangor. Kami sedang menjalankan satu penyelidikan mengenai tabiat dan penggunaan media di kalangan pengguna. Oleh itu, kami ingin mencari peserta yang layak bagi menjawap soalan kaji selidik kami secara dalam talian.

Kriteria yang kami cari ialah:
1. Berbangsa Melayu.
2. Umur : 18 tahun hingga 44 tahun
3. Menetap di Johor, Negeri Sembilan, Melaka, Perak, Penang, Kedah atau Perlis.

200 peserta pertama yang layak akan menerima baucar RM10 sebagai tanda penghargaan.

Klik pada pautan berikut mengambil kaji selidik SEKARANG!

http://www.crcgonline.com.my/Checkbox/Survey.aspx?s=b4430b2213204b1cb0c55d8865acb6c1

Jika anda tidak dapat melihat / mengaktifkan dari link di atas, sila salin keseluruhan link dan tampalkan pada pelayar internet anda dan tekan butang Enter.


Terima kasih dan selamat menjawab.

Umaira Jannah berkata...

bagus2 mr k, aku nie dah baca macam2 tips tuk interview, n lepas baca entry mr k nie bertambah2 la tips y ada, so kena apply tip2 nie time interview mane taw ada chance leh kerja hahaha...pasal pointer tu btol jgak, aku pernah pergi interview nie then pakcik manager xpandang pun fail sijil2ku itu huwawwa ambek ko huhuhu kdg2 diorg nie xpandang pun sijil apatah lagi pointer, tapi tol lec aku gtaw dulu lau pointer baek!punya nie peluang agak terhad la, so kerja la pepe janji halal, tuk ape tuk byar loan study yg beriban-riban, muda2 hutang beriban-riban...gaji ckit lau berkat, tido lena u!

UMP Auto Inspector berkata...

Salam, kami student Universiti Malaysia Pahang, buat satu campaign awareness so that Malaysian will inspect their car regularly, mohon follow dan bantu kami :D http://umpautoinspector.blogspot.com/

Sarah Zulkifli berkata...

lame beno hang tak update .

Tanpa Nama berkata...

Hye Khairul, Nice entry. Cume, camna pulak kalau dah hantar beriban2 resume (actly, xdela riban sgt pon) tapi 1 pon x dipanggil utk p iv? any suggestion?

misswhite berkata...

Hai mr K.

Well said. Quite impressed. Hee. Personally, Im had done a few interview and all in goverment sector. For me confidence is very important. They will look the way we talk, answer n etc. And alhamdulillah the position is mine but im refuse it since im further my study now. In future, i think i will keep looking for private sector also. Wish us luck. Thnx. Nice entry. Good luck to u.

Fighting! C=

Tanpa Nama berkata...

Biarlah tonggang langang bi kita asalkan kita cuba macam ayah saya selalu cakap pasal kawan dia yang jenis buat tak kisah dia main suka dia je speaking sekarang kerja selalu luar negara jugak so just be yourself

Syera berkata...

Berjanggut aku tunggu Mr. K update blog. Dah berapa puluh kali buka tak update gak. :'(

blog-tips-kurus berkata...

entry penting untuk job hunters.. :-)

Mimin berkata...

one of my lecturer give one tips about the attire thing. Untuk lelaki tu dia galakkan kalau pakai kemeja putih, tie biru or merah. sbb even pm pon utk formal attire, mesti main dgn kaler biru/merah. Nampak yg kita serius utk job tu. Then, nak nampak different sikit, try letak nametag. nametag yang hitam biasa tu. plus, utk senangkan interviewer.

Another thing, kalau interviewer tanya kenapa nak kerja ni, cakap "because this is my passion" use the word passion utk nampakkan kita mmg desperate nak kerja tu. nak sangat sangat dan try to feel that "this is my last interview"

hope this will help too ;)

Ahmad Shuib Ghazali berkata...

Nerveous trik nafas pstu mulakan. Da start tu kurg ckit berdebar n must know what your words.

Ahmad Shuib Ghazali berkata...

Take your breath dlam2. Mulakan ayat tp mind your words. Da mula tu kurg la nerveous

Ahmad Shuib Ghazali berkata...

Deserve like mr K said. Jgn ckp pointer. Apply je. Kdg2 kita x tahu rezki kite klu x mencuba :). Because my member ada je pointer bwh 3 dpt kje ok

Ogyrozyani Rappa berkata...

wah sgt berguna tips interview ni . thanks yer :)

http://ogyrozyani.blogspot.com

Eein Azryn berkata...

Hari tu baru je lepas interview. Macam x dapat je. Sebab jawab jujur sangat. -.-"

I am just a doctor berkata...

Jom layari blog sy
http://doktorjourney.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

bro... nak contoh resume boleh?

Tanpa Nama berkata...

bro... nak contoh resume boleh?

Tanpa Nama berkata...

thankyou mr.K umur saya baru 16 tapi bila baca blog ni rasa teruja. Saya akan ingat tips tips ni sampai bila bila

Tanpa Nama berkata...

terbaik la mr.K!

AshTray-27 berkata...

yup mr k...absolutely right... dah berpuluh tempat interview so far xnah fail sebab "go crazy". mmg interview nak org yang leh kuarkan idea. soklan bi xbgs xsusah nak improve layan movie jerk pastikan de subtitle bi. bereh!!!

Adzrif Sidek berkata...

Wohhhoooo, you are so cooooooool!
(Y) Thanks for the tips!

Adzrif Sidek berkata...

Wohhhoooo, you are so cool! (Y)
Thanks for the tips.

HanafiRoslan berkata...

Very good article worth reading, because this is how you face the situation and by this too is how we show our character and advantages

Tanpa Nama berkata...

Khairulllll, update laaaa. Teringin baca entri baru :')

shahrina berkata...

dah lama sangat tak pg interview. Interview zaman skrg dah jadi makin kreatif nampaknya selaras dgn arus kemodenan.

intan suhaila berkata...

and one more thing. jangan lah masa interview tu muka kau serius je. senyum lah sikit jangan sampai interviewers tu buat lawak kau tak gelak. muka ketat je payah juga woi.

NorHayati berkata...

http://www.theweeklypay.com/index.php?share=312265 klik.buat duit tanpa modal.

tenku butang berkata...

waa.. bagus ni untuk pencari kerja.. agar lebih bersedia..

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum bro Khairul, pasal resume tu, aku dah buat, btw, aku budak engineering, sebelum aku send, aku tanya kat kawan-kawan aku, "okay ke resume aku ni?" patu kawan-kawan aku cakap, gempak gila, tak pernah tengok resume gini. Aku pun dengan confident-nye, baru-baru ni, aku sent resume aku tu kepada sorang staff Prasarana (relative aku jugak sebenarnya), tapi malangnya, staff tu cakap boss dia komen resume aku tu tak sesuai untuk jawatan yang dipohon. Buat lain. Punyalah kecewa aku, dah la gigih betul aku buat dah macam graphic designer dah jadi dia, buat resume pakai adobe photoshop pulak tu, reject gitu je. Yang paling tak boleh blah, staff tu siap forward contoh resume bosan yang macam engko cakap tu dan dah lah panjang berjela-jela, maklumat yang tak perlu pun nak isi.

Kesimpulannya, not every department allows you to be creative.

Tanpa Nama berkata...

baguslh..berguna sgt

Sha My heart berkata...

Ada kawan aku suruh print resume atas kertas berwarna tapi mestilah yang lembut warnanya.


Nak minta kerja? Ni panduan tulis resume

♥ Nana BamBam ♥ berkata...

this is awesome tips bro :)

beliau berkata...

bro, cepatlah update blog. aku tengah tensen ni. and aku memerlukan kau punya idea bangang untuk merelekskan otak aku.

Rawkzell berkata...

Your entry is awesome, who's gonna hire a bored man anyway? Unless the company itself just like that?

mardhiah razak berkata...

my lecturer ada bagi tips kalau interviewer tu tanya "tell me about yourself" kte boleh jawab "rather than i'm telling you about myself, let me tell you what i can contribute to your company if you take me in"

macam tu la lebih kurang ayat dia...

Berry_Zubairi berkata...

fuhhhh tergelak aku baca post nie.. tp seriously sangat membantu.. :)

dan aku sangat sokong part pointer tuh.. kau nak pening2 pehal?? tak semestinya kau 4 flat kau senang dpt kerja.. semua terletak pada diri kau

Berry_Zubairi berkata...

fuhhhh tergelak aku baca post nie.. tp seriously sangat membantu.. :)

dan aku sangat sokong part pointer tuh.. kau nak pening2 pehal?? tak semestinya kau 4 flat kau senang dpt kerja.. semua terletak pada diri kau

Tanpa Nama berkata...

Beb, kalau brader lep lep ade buat surat untuk bakal bekas kekasih. Aku nak versi ko.. Please.. aku baru futus chenta...

ko dah la lame tak berblog. aku rindu ko...

saladinclothing berkata...

Sangat setuju. Gunakan tips terbaik dari blog ni ya kekawan

Naurah Nawwarah berkata...

Thanks Incik Khairul. 2nd time dtg sini.. All about interview.. HEEHEE

syahida zakaria berkata...

good info... thanx for sharing

jom lawat my blog
http://sihatmenawanitupasti.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

http://fixmonthlypaid.com/?id=43711

Lelaki :D berkata...

Sangat terperinci artikel ini. Terima kasih sudi berkongsi. :D

Cara Temuduga

Siti Aisyah berkata...

Semakin ramai telah mendaftar , masa makan duit masuk , masa jalan-jalan duit masuk , masa tidur pun duit tetap masuk. Duit masuk 24jam tak henti-henti. Daftarlah sekarang !

sesuai untuk :
# pelajar IPT. Sebab apa ?. saya juga pernah menjadi seorang student IPT. Duit PTPTN memang tak cukup. Kita sebagai student juga mempunya keinginan untuk berbelanja . BETUL ATAU TIDAK ?
# peniaga kedai runcit(TAK PERLU CHARGE RM 0.50 KEPADA PELANGGAN SEBAB DARI TOPUP YANG ANDA RELOADKAN KEPADA PELANGGAN ANDA SUDAH DIBERI KOMISYEN) disini anda mungkin mempunyai kelebihan. sebab apa ?. dari apa yang saya perhati dan telah saya survey. kebanyakkan penjual topup dari kedai2 runcit mengenakan charge tambahan 0.40/0.50 dan sebagainya kepada setiap pelanggan yang membeli topup sedangkan anda tidak.
# penjawat sektor kerajaan dan swasta yang menginginkan income tambahan
# penganggur terhormat yang tidak mempunyai sebarang income/pendapatan

MEMPERKENALKAN !!!
Part Time Bisnes (Topup) - Pakej Agen..

Pakej Agen Topup Paling GEMPAK..
Yuran Terendah, Profit @ Keuntungan Tertinggi Di Pasaran..
YURAN PAKEJ

AGENT (RM30.00)
Produk Yang Disediakan :-
* Maxis
* Digi
* Celcom
* Umobile
* Tunetalk
* Xox
* Merchantrade
* Digissocial
* Digisidd
* Digibroadband
* Molpin
* Tron
* Italk
* Cib-Mall Pin
* A-Cash Pin
* Mcoins Pin
* Njoi Flexi
* Celcom Bill
* Maxis Bill
* Digi Bill
* Umobile Bill

Utility Bill :-
* Telekom Bill
* Astro Bill
* Syabas Bill
* Tnb Bill
* Water Bill (Johor, Kelantan, Kuching, Melaka, Pulau Pinang, Pahang, Perak, Sibu)
* Electricity Bill (Sabah & Sarawak)
* Indah Water Bill
* Unifi Bill
* Sada Bill

UNTUK INFO LANJUT BOLEH SMS/WECHAT/WHATSAPP 0177259260 24 JAM. PANGGILAN TELEFON TIDAK DI GALAKKAN KERANA TERIKAT DENGAN KERJA

Siti Rahmah Mohd Redzuan berkata...

terima kasih di atas info yang berguna untuk ani ^^

http://insan-kecil.blogspot.com

Umi Nazrah berkata...

tips ni memang ohsem giler! bahasa ni lecturer boleh kasi kat student2 depa. mudah la student nak paham (kot) :P :D

Arief Riady berkata...

Good

http://ariefriady88.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

Tks very much for your post.

Avoid surprises — interviews need preparation. Some questions come up time and time again — usually about you, your experience and the job itself. We've gathered together the most common questions so you can get your preparation off to a flying start.

You also find all interview questions at link at the end of this post.

Source: Top 10 interview questions and answers

Best rgs

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger