Simpan Kenangan Dalam Album Photobook.

Assalamualaikum

Korang tahu tak yang sebenarnya aku ni tak ada langsung album untuk gambar-gambar aku. In fact, dulu aku ada but then seluruh koleksi gambar-gambar tu semua dah total lost disebabkan rumah nenek aku terbakar. Dan malangnya, dalam kebakaran tu, semua album-album aku masa kecil-kecil bersama family aku semuanya terbakar skali. So sekarang, gambar-gambar tu hanya tinggal kenangan dalam minda aku je. Nanti sure anak dan bini aku tak boleh tengok betapa comelnya aku semasa kecil. Wuwu.

Sebenarnya kan, walaupun kita dah masuk dunia digital, melihat kenangan dalam gambar digital adalah tak se-best melihat gambar di atas kertas dan album gambar photo book. Lebih-lebih lagi bila gambar tu berada di atas tangan kita sendiri kan? And now, berapa ramai antara kita yang tahu pasal album photobook yang murah serta berkualiti di Malaysia?

Actually, aku pun baru tahu tentang photobook non-digital ni sebenarnya boleh dibuat secara online. Korang siap boleh design sendiri lagi kedudukan gambar-gambarnya. Yup, korang just perlu download the software, letak gambar-gambar korang dalam software tu mengikut citarasa korang then upload. After that, korang akan terima photobook korang right in front of your doorsteps. Simple kan? Sebab semuanya dijalankan secara online.


And, antara website yang menyediakan servis photobook online yang harganya berpatutan dan berkualiti adalah Foto Kenangan. Korang boleh tengok sendiri website dia dengan klik link tu. Dan kat dalam websie tu pun, ada software free untuk design album photobook. And if korang nak tengok dia punya Facebook Fan Page, korang boleh klik sini. Info, promotion dan latest news akan ada kat Fan Page tu.

Kenapa aku patut beli?
Korang mungkin tertanya-tanya pasal this photobook. Dan as for me, kalau lah aku nak kahwin nanti, aku seriously akan beli album photobook instead of kumpul gambar dalam external harddisk. The feeling tengok kenangan perkahwinan di tangan dan album jauh lagi sentimental dari tengok gambar di iPad dan laptop.


Dan ianya bukan untuk perkahwinan je. Korang boleh guna album photobook ni untuk:
  • Graduation
  • Birthday
  • Anniversary
  • Celebration
  • Reunion
  • Family
  • Vacations
And macam-macam lagi.


So, mahal tak harga untuk satu photo book?
Ramai orang yang salah faham dengan definition barang mahal. Bagi aku, mahal adalah benda yang murah dan tak berkualiti tapi dijual dengan harga yang tinggi. Dan barang berkualiti yang patut korang beli adalah barang yang harganya berbaloi dengan produk. And most of us tend untuk membeli barang yang berjenama padahal harga sesuatu barang tu mahal adalah disebabkan jenama dan bukannya kualiti.


So, adakah photobook yang aku promote ni adalah mahal tapi tak berkualiti? Actually, aku ada buat sedikit homework tentang photobook ni dan aku dapat tahu harga satu photobook yang berkualiti bermula sekitar RM 180 - 250. Itu pun di website yang dah well-known dan popular serta dah ada nama. Dengan kata lain, ianya mahal kerana nama. Dan if ianya murah, then ianya adakah kerana kualiti yang teruk.


And currently, there is a promotion for the first 100 buyers untuk Classic Landscape Fullwrap Hardcover (40 pages). Harga biasa adalah RM 243 tetapi as for the promotion, harganya dah menjadi RM 178 with free shipping. And, this promotion hanyalah untuk my blog readers sahaja. So, cepat-cepat dapatkan voucher promotion ni dengan menghantarkan email kepada support@fotokenangan.my

Dan kalau korang nak tahu lagi tentang jenis photobook, korang boleh lepak-lepak di FotoKenangan.my. Harga dari serendah RM 48.



Ulasan

[AMR]ReenaRawee berkata…
i prefer photobook.com.my..
selalu buat promotion kat groupon.
murah giler.
ari tu beli rm92 aje untuk price rm368.
;)
eddy syrol berkata…
interesnol .... :)
macam malas je nak beli. haha. dah ada album okay, sangat berlambak.

dan mahal la as a student. baik aku beli ubat aku, haha.
SembangMalaysia berkata…
bro.. aku orang baru.. bleh ajar skit cam na nak dapat follower banyak cam ko.. ni blog aku.. http://sembangmalaysia.blogspot.com/
ni email aku.. talibdotlazim@gmail.com
Alif berkata…
Salam, Mr.K~! Nak hantar email apew kat FotoKenangan~? Kata 'Nak voucher, saya peminat fanatik TheOtherKhairul'~ ^_~
❤ eyeme ❤ berkata…
wah! blh buat utk convo day nnt...sempat la nk kumpul duit bagai..
nini berkata…
pomote ek...=D
aalia shahira berkata…
wowoot,macam best.nnt nak survey usha yang comei2.hehe :)
dee berkata…
wedd wedd wedddddd
MsCoffeeCat berkata…
True. Tengok gmbr dlm album lebih b ermakna..<<<suka selak album lama especially album kahwin parents aku.
kysh yussof berkata…
aah la tringin nak tengok muke awak :D
Misya_mimie berkata…
rasanye album yang tak digital lg best ;))
jemarisuri berkata…
teringin nk ada photobook tp tak tau caranya..thanks for info..salam kenal.
Wijdan Hawani berkata…
RM48???
Murah gila doe.

Aku guna http://www.photobook.com.my/
Memang thumbs up lah hasil dia!
Nurul Nadiah Karim berkata…
kesiannyaa gambar dah hangus terbakar.hekhek. ;D
Sir Amar Ferguson berkata…
yeah.. mungkin boleh dipraktikkan untuk konvo yang akan menjelang.. cant wait..
ahsfantasy24 berkata…
menarik.. kawen nanti boleh la
angkat satu :)
misz aisya berkata…
wahhh tq so much mr k!! mmg tgh carik something special tuk simpan my pictures..:)
nak tanye bole ? bila seorg prempuan tu decide nak bertudung terus . bole kew dia buat DP fesbuk dye gamba dye masa kecik2 dulu ? gamba kanak2 masa dye belom mumayyiz lagi ~
konfius*
- b A R i - berkata…
aku ada usha website photobook.com.my tu dan fotokenangan.my tu.. maklumla aku ni kn photographer so nk kena tau semua in details.. aku tgk paper yg digunakan oleh photobook.com.my tu nipis skit compare to fotokenangan.my tu.. dan bila aku usah kat website groupon, size yg photobook.com.my tu offer size kecik la kalo compare to fotokenangan.my just my thought.. :)