Cara Solat Sunat Hajat + Doa (Rumi dan Jawi)

Assalamualaikum w.b.t

Cara-cara melakukan Solat Sunat Hajat.
Sebenarnya, terdapat pelbagai cara dan panduan berlainan untuk mengerjakan solat hajat ini. Dirikanlah Sembahyang Sunat Hajat sebagaimana solat-solat biasa yang lain dengan mematuhi 13 rukun yang telah disyariatkan itu.  Perbezaannya cuma pada perkara-perkara berikut:


1. Cara bacaan Lafaz dan Niat Solat Suhat Hajat.



“U-shol-lii sun-na-tal haa-ja-ti rok-’a-tai-ni lil-laa-hi ta-’aa-laa.”
Sahaja aku menunaikan Solat Sunat Hajat dua raka’at, kerana Allah Ta’ala.

2.  Setelah membaca Al-Fatihah seperti biasa:

Rakaat pertama: Surah Al-Kafirun atau Ayat Al-Kursi  (Satu kali atau 11 kali). Ada juga berpendapat untuk membaca Surah Al Kafirun (1 kali atau 10 kali.)

Rakaat ke dua: Surah Al-Iklas 1 kali atau 10 / 11 kali.


“Qul huwallaahu ahad, Allaahush shamad, Lam yalid walam yualad, Wa lam yakun lahu kufuwan ahad.”
“Katakanlah : Allah itu Esa! Allah tempat meminta. Dia tidak beranak dan tiada pula diperanakkan. Dan tidak ada sesuatu pun yang setara dengan-Nya.”

3. Membaca Tasbih yang berkaitan:

a.

ATAU / DAN

b.
“Laa-i-la-ha il-la an-ta sub-haa-na-ka in-ni kun-tu mi-naz-zhoo li-min.” 
Tiada Tuhan melainkan Dikau (Allah)! Maha Suci Dikau! Sesungguhnya daku ini dari golongan orang yang aniaya.

4. Membaca doa Sembahyang Hajat:


Antara Fadhilat / Kelebihan Solat Sunat Hajat adalah:

  1. Berasa tenang setelah bebanan disampaikan kepada Allah SWT.
  2. Menjadi lebih bersifat ikhlas menerima ketentuan Allah.
  3. Berasa yakin dengan apa yang akan berlaku.
  4. Permohonan dimakbulkan Allah SWT.






Ulasan

Unknown berkata…
Assalamualaikum selawat tu baca masa Bila??
Unknown berkata…
Assalamualaikum selawat tu baca masa Bila??
Don nazmi berkata…
Selawat tu baca sewaktu sujud terakhir. Atau sujud rakaat yg kedua terakhir.
Tanpa Nama berkata…
Selawat baca pada rakaat terakhir bersertakan apa yg kita hajatkan di dalam hati
Dewi Aja berkata…
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
Dewi Aja berkata…
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
Tanpa Nama berkata…
As salam baca doa hajat macam mana sebab saya masih tak faham.:-D
Tanpa Nama berkata…
Baca selawat waktu duduk.
Tanpa Nama berkata…
assalammualaikum trma ksi infonya sngt berguna buat sy..dah lma sy nk solat hajat tpi asyik xdpt je hrap2 mlm ni dpt la..sy nk doakan supaya hidup kmi senang dan suami sy dpt kerja secpt mngkn..tlng doa kan supaya doa sy terkabul ye
ellysya hani berkata…
assalam,selawat tu dibaca selepas salam atau tahiyat akhir?atau tahiyat akhir br selawat,pas tu salam?ke mcm ne