Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2013

Apa itu Insurans / Takaful dan Bagaimana Anda di-Tipu.

Imej
Assalamualaikum w.b.t


Hello manusia-manusia yang sering dalam angan-angan sekalian. Whats up?

Pernah tak anda terfikir yang sekarang adalah tahun 2013 dan anda masih belum ada Insurans Nyawa (Life insurance)? Pernah tak anda terfikir kenapa majoriti orang cina ada Insurans walaupun dia miskin gila? For example, tahukah anda even lelaki cina tu bekerja sebagai pengutip besi buruk, pengumpul barang recycle dan pekebun, dia ada insurans untuk diri dan setiap ahli keluarga dia?

Wait, what the heck in the Earth is Insurance?
Direct to the point, Insurans dan Takaful adalah basically the same. Ia adalah "Sebuah Perlindungan" yang akan melindungi kewangan korang dari sebarang masalah kemalangan dan kesihatan selagi korang bayar a fix amount for every month. Duit yang anda bayar setiap bulan, akan digunakan untuk pelaburan dan hasilnya di panggil Cash Value. Cash value adalah antara kenapa orang Cina suka ambil insurans. Sebab dengan bayaran sekitar RM100-RM200 sebulan, dia akan…

Drama Twitter : Bash Dia! Bash Dia!

Imej
Assalamualaikum w.b.t

"Hello gadis-gadis comel, berkaca mata serta kesunyian sekalian. Whats up?"

Baca baris pertama di blog tu pun dah cukup membuat dia menyampah. Dia gerakan mouse dan menekan punat "Close". Dia menghempaskan diri di kerusi malas. Dia mengeluh kesal. Kesal dengan diri dia yang tidak seperti manusia normal. Mungkin ramai tidak perasan bahawa dia agak berlainan tapi setelah lebih dua puluh tahun hidup sebagai seorang lelaki yang setinggi galah, dia akur dalam kecewa.

"Tak guna punya katil. Tak boleh ke kau dicipta panjang sikit? Asal aku tidur je, mesti kaki akan terlunjur keluar." Bentak Yierkif yang memang dah moody sejak dua hari lepas.

"Babe. Relax la babe." Tetiba Nuyul datang entah dari mana. Dia masuk ke dalam bilik Yierkif sambil mambawa segelas minuman Coco panas.

Yierkif menyahut minuman tersebut walaupun tidak dihulur.

"Kau jangan kata macam tu babe. Kau patut bersyukur kau dilahirkan panja--"

"Tin…

A Day With Randoms!

Imej
Assalamualaikum w.b.t 

Hai kawan-kawan. Selamat menyambut tahun baru 2013. Eh. Eh. Ya, bagi anda yang masih belum perasan, ini adalah entry aku yang pertama di tahun 2013. Macam-macam yang terjadi kat aku pada tahun 2012 dan awal 2013. Walaupun bumi berputar dengan perlahan, tapi dunia aku berputar dengan pantas.

Ketika aku menulis entry ni, waktu sekarang adalah pada pukul 4 pagi. Aku baru tiba dari KL dan Shah Alam untuk jumpa beberapa orang. Actually, kalau ikut perancangan, aku sepatutnya jumpa beberapa orang. Tapi, oh well, perancangan kadang-kadang mudah fail. Walaupun begitu, ianya diakhiri dengan baik even aku ke KL / Shah Alam hanya dengan balik-hari.

Aku memang selalu pergi KL / Shah Alam balik hari. And then, ramai sebenarnya yang terkejut bila aku kata bergitu. Tapi aku memang suka balik hari. Penat? Ya penat of course tapi aku lebih suka berehat di rumah sendiri, di bilik sendiri yang bersepah-sepah dari rumah orang lain yang bersih.

Ikea Meatball
Aku sebenarnya agak keka…