Sabtu, 18 Februari 2012

Cara Berkawan Dengan Lelaki dan Stay in Friend-Zone

Assalamualaikum


Hellow gadis-gadis yang selalu kena backstab dengan BFFs sekalian. What's up?

Ada tak girls kat sini yang suka berkawan dengan lelaki instead of berkawan dengan kaum sejenis korang? Well yeah, macam yang aku selalu katakan, selain suka bermake up tebal-tebal, perempuan juga suka tikam belakang kawan sendiri kan? Setakat talam dua muka, rampas bakal tunang kawan dan bocorkan rahsia tu perkara biasa la ye tak?

Honestly, aku tahu ramai je perempuan yang tak suka berkawan dengan perempuan. But then, kalau dieorang tak berkawan dengan perempuan, dieorang nak berkawan dengan siapa lagi kalau bukan lelaki? Tapi.... masalahnya di sini adalah, lelaki ni spesis yang mudah perasan doe. Asal ada perempuan yang macam rapat sikit je, terus kembang hidung cakap "Aku rasa awek ni suka aku lah". Pastu mula la ajak kuar, usha-usha and then last-last kena friendzone!

Ianya normal. Normal sampaikan aku pun dulu-dulu rasa macam tu. Tapi then, bila aku baru sedar diri yang aku ni tak handsome, baru la aku tahu yang girls tu just nak berkawan. Wuwu. Forever alone doe. Dan bukan aku yang tak handsome ni je yang mudah perasan. Lelaki yang perasan handsome pun mudah syok sendiri dan perasan konon perempuan tu suka dia.    



And, perkara-perkara macam ini lah yang leads kepada satu persoalan yang aku dapat di Formspring aku. Persoalannya berbunyi.

Abang Kay Abang Kay. Hyeee :D. Abang Kay tawu tak macam manew nak berkawan dengan lelaki tanpa buat dye salah faham kat titew? Titew nak kawan jew dengan diyew. Nak borak-borak. Nak lepak-lepak sebagai kawan jeww. Tak nak lelebih. Tak nak fefeeling. Macam mana yekk :(

Aku tak sure siapa yang tanya soalan ni. Tapi memandangkan yang aku ni baik lagi baik, maka aku akan bagi tahu korang macam mana nak kurangkan kemungkinan yang si lelaki tu akan tersalah anggap kat korang punya kindness.

Love the Octopus.
Who doesnt love the octopus?! Well, im talking about the sotong. Okay fine. Agak rude disitu. Perkataan yang agak lembut disini adalah lelaki lembut. In fact, aku dulu masa sekolah menengah, salah seorang kawan baik aku adalah lelaki yang agak lembut. Aku ulang, kawan lelaki aku tu lembut je tau. Bukan gay. Jangan salah faham antara lembut dan gay okay. Orang tough dan nampak lurus macam Aaron Aziz pun tak mustahil gay. Tapi tak di nafikan, lelaki lembut yang bermake up make up mostly adalah gay. No offense.

Dan pernah tak korang perasan yang lelaki lembut ni, mesti ada ramai gila kawan perempuan? Kalau hang out pun, lelaki lembut tu mesti bawak kawan-kawan perempuan untuk keluar sekali kan? But why? Sebab girls akan rasa secure gila dengan lelaki lembut. Bukan je dieorang rasa secure dengan lelaki lembut, dieorang pun rasa sacure dengan gay. Sebab dieorang tahu yang lelaki tu memang nak kawan dengan korang dan bukan nak feeling-feeling. Diaorang tahu yang lelaki tu just want a friendship. No love, no sexual harassment and such things.

Gay and lelaki lembut ni mungkin akan mudah touching, tapi less backstabbing and less drama. Andddd. Korang kena hati-hati juga. Lelaki sekarang pandai doe. Kang ada je yang menyamar jadi lelaki lembut sebab nak usha-usha dengan korang, aku tak tahu.

Do it as a friend.
Minggu depan  birthday kawan lelaki kau. Dia mintak hadiah. And then, kau nak kasi apa? Kau nak kasi barang-barang yang overspecial yang korang 100% usahakan sendiri seperti sepasang baju Melayu? Please. Memang sah ah dia akan salah faham and salah anggap nanti. Nak pulak, baju tu sama kain and sama pattern dengan baju kurung korang. Perh, memang bad move ah girls.


Girls, don't over do it. If you guys wanna make a dinner party dan masak-masak, ajak kawan-kawan dan buat bersama. Kalau korang nak lepak-lepak tengok wayang, jangan berdua. Kalau si lelaki tu ajak keluar berdua and then belanja makan minum, malam-malam dok SMS, then, careful girls. He is stepping out his friend zone. 1 lelaki + 1 perempuan = Hardly become friends.

Earn the trust.
Korang pernah nampak tak lelaki macho yang berjalan-jalan dengan 4 orang perempuan? Jalan pergi shopping. Jalan pergi tengok wayang. Jalan pergi makan-makan. But dalam empat orang perempuan tu, seorang pun tak ada perasaan kat lelaki tu. And so does the boy. Lelaki tu pun tak ada apa-apa perasaan kat ke-empat-empat perempuan tu. But how? Macam mana perempuan tu boleh betul-betul kawan dengan lelaki tu tanpa both side ada perasaan cinta?

Kalau korang nak tahu, lelaki dan perempuan boleh berkawan baik hanya bila both side memang set their mind into friendship. And, biasanya, perhubungan macam ni bukan bermula dengan "Hai, nak berkenalan boleh?". So, don't aim untuk cari kawan lelaki. Biarlah lelaki tu datang tak di duga dan menjadi kawan baik korang tanpa korang perasan.

If salah seorang dari both of you ada perasaan at the first place, then chance untuk korang berkawan tanpa apa-apa perasaan adalah agak susah. Ianya tak mustahil tetapi susah dan memakan masa yang lama.


Dalam this case, sama la juga macam kes gay kita tadi. Perempuan suka berkawan dengan lelaki gay or lembut sebab dieorang percaya yang lelaki tu tak akan buat apa-apa kan dieorang. Dengan kata lain, the girls tu percayakan yang si lelaki tu tak akan jatuh cinta kat the girls tu. And then, bila dah percaya, dia sure tak akan rasa insecure or takut-takut.

Berkawan dengan a married / in relationship guy won't help.
Korang mungkin akan kata:

"Aku nak berkawan dengan lelaki. Tapi tak nak cari lelaki yang single takut lelaki tu ingat aku suka kat dia. So better aku cari kawan lelaki yang dah in relationship"

Actually, this won't help much. Kau berkawan dengan sesiapa pun, kalau kau cross the friendship line, si lelaki sure akan mendapat false alarm.

And, most of the time, perempuan suka kenalkan boyfriend dia kat kawan-kawan perempuan dia yang sama circle. Contohnya, korang ada seorang kawan baik yang bernama Siti. One day, dia bawak bakal tunang dia pi jumpa you girls. Then korang pun berkenal-kenalan lah. Bila dah kenal-kenal, arkan je borak-borak. And kawan korang tu tak kisah pun kalau bakal tunang dia borak-borak dengan kawan baik dia sebab bagi dia "Dia kawan baik aku. Tak akan lah kawan baik aku nak rampas bakal tunang aku kan?" Tuptup, hati lelaki tu berubah arah. And then terus keluar isu "Kawan makan kawan sampai sanggup rampas bakal tunang BFF".

Well, even yang dah berkahwin pun boleh bercerai sebab jatuh cinta dengan kawan baik isteri. Tapi tu lah. Jatuh cinta dengan kawan baik isteri. Kenapa tak ambil je jadi bini nombor dua. Isteri pun mesti happy kan bila BFF sendiri jadi madu. Hihi.


Tell him indirectly.
Girls, kalau korang serious tak nak ada apa-apa perasaan kat that boy, please jangan sekali-kali kasi harapan palsu. So, kalau korang nak dia tahu yang korang nak a friendship, please let him know. Jangan expect lelaki akan tahu apa perasaan dan apa yang ada dalam fikiran perempuan. Lelaki mostly adalah makhluk yang paling tak pandai predict perasaan perempuan.

So girls, kalau korang tak mampu bagi tahu apa yang korang nak secara direct, then bagi tahu secara indirect. Cakap pasal another hot guy infront of him. Cakap pasal future and jangan masukkan dia dalam plan masa depan korang. Kalau nak masukkan pun, cakap sesuatu yang macam "Nanti suami aku boleh la lepak-lepak dengan kau. Aku harap korang berdua sekepala." Ya, something like that. Try untuk tak membuka ruang love-love dalam friendship korang.

Kau tahu dia suka kau? Then get out of his life.
One day, mungkin akan ada lelaki datang kat korang dan luahkan isi hati dia. Selepas kau dah reject dia, dia mungkin akan kata"

"Hmm. Kalau macam tu, kita jadi kawan je lah"

Well aku tahu yang korang nak cari kawan lelaki sebab kawan-kawan perempuan korang semua dah betrayed korang. But no. NO. No. And no. Once kau terima untuk menjadi kawan dia, kau dah masuk diri korang ke dalam perangkap "Giving the False Hope and False Alarm." Or dengan kata lain, kau umpama kasi kat dia peluang untuk terus pikat hati kau. Atau dengan bahasa HIMYM, kau dah hook dia. Dan hari demi hari, dia akan buat apa saja yang kau mintak konon atas nama kawan padahal, dia nak ambil hati korang. And this type of friendship; not gonna work.


And kalau korang guna cara yang betul, korang akan buat dia rasa "Oh damn. Dia Friend-zoned aku!"

Anyhow, betapa rapatnya korang dengan seseorang lelaki, jangan percayakan mereka 100%. Tak kisah la lelaki tu abang angkat korang ke, adik angkat korang ke; just, don't take it for granted. They are cannot be trusted creature ever (Well, unlike me of course. Im a good boy). Dan andai kata korang tak ada masalah dengan perempuan, then teruskan lah berkawan dengan perempuan. Perempuan comel dan wangi by the way.




Rabu, 15 Februari 2012

Wordly Wednesday : Lelaki Pun Mudah Jealous.

Assalamualaikum


Comel kan bila lelaki jeles. Kan kan?

Sumber



Selasa, 7 Februari 2012

Bila Perempuan Mandi Di Public.

Assalamualaikum


Hello gadis-gadis dan jejaka yang suka mandi bersama sekalian. Korang sihat?

Pada hari minggu yang lepas, ketika aku dok tengah syok main game online (Glory Destiny Online.) Tetiba member aku berbunyi:

"Khairul, jom kita pergi mandi kat Kolam Air Panas Gadik. Best doe. Rasa relax je badan"

"A'ah. Jom lah. Kalau nasib baik, boleh mandi satu kolam dengan awek-awek cun macam kelmarin. Situ, tempat mandi terbuka. Lelaki dan perempuan bercampur. Perhh. Best woo."

Ahh. Kalau dah lelaki. "Awek", "comel", "mandi bersama" dan "basah" adalah perkataan yang amat power kalau di satukan dalam satu ayat. Bak kata orang, kucing mana tak nak ikan kan? Lebih-lebih lagi, kalau ikan tu berlegar-legar dalam kolam air panas ye dak?

Dan, aku pun dengan keterpaksaan, pergi lah mempacking barang-barang aku untuk pergi ke Kolam Air Panas tu. Aku pergi bukan sebab nak tengok ikan-ikan comel dan basah berenang-renang dalam air beramai-ramai. Aku pergi sebab semua roomates aku pergi. Betul. Tak tipu.


And guest what. Bila aku sampai kat sana, perh. Ramai gila orang beb. Aku sampaikan hampir tak jadi mandi sebab tak jumpa kolam kosong. Aku datang ramai. So tak best la kalau mandi bercampur. Tapi tak apa. Sebab dalam diri dah excited gila dah, sanggup je la tunggu kolam kosong. Maklum lah, first time mandi air panas semulajadi. 

Tapi kan, masa aku tengah nak bayar tiket kat kaunter pembayaran, kawan aku ada cuit aku sambil mengerak-gerakkan mata dia ke arah kanan. Aku sebagai sorang lelaki yang agak pick up, aku pun menjeling la ke kanan. "Comel weh". Bisik dia. Well, no argument here. Definely a cute girl. Dia pakai tudung bawal dengan elok bersama baju kurung yang tak ketat. Nampak ayu jee. And, since aku tak tahu nama awek tu, aku memutuskan untuk panggil dia Awek Ayu Kolam Mandi Air Panas.

Now, let us imagine ya.

How if, korang jumpa seorang awek. Yang comel gila. Pakai tudung dan menutup aurat dengan lengkap. Tapi berada di kolam mandi yang bercampur lelaki dan perempuan. What would you feel?

Ya! Weird kan? But, bila aku tengok this girl yang comel yang tutup aurat berada di kaunter daftar kolam mandi. Aku rasa macam... "Aduhhh, ruginya kalau a girl yang tutup aurat macam tu boleh tetiba mandi di public". Serious rugi. Apa guna tutup aurat bagai kalau still tayangkan di kolam mandi bercampur?

Dan korang mungkin akan berkata:

Ehh, apa salahnya kalau perempuan mandi di kolam mandi? Islam ni bukan agama yang complicated okayyyyyy?

Well... Ye la ye la. Tak salah kalau korang nak mandi di kolam mandi (Pfff). In fact, you girls patut memperbanyakkan aktivity memandi ni. Why? Let me tell you why.

You girls nampak ayu bila basah-basah di kolam mandi.
This is serious. Ya, girls nampak gojes bila dalam keadaan basah-basah lebih-lebih lagi bila berada dalam kolam mandi. Why? Sebab pada masa ini lah, setiap lelaki yang tengok (Mostly remaja) akan bercakap-cakap pasal body korang. Well, we boys are good with imagination you know. Sometimes, the boys gonna talk pasal your assets and what they can do with it. Seriously, the things they can do with it. And it gonna last for.... ermm.. the whole day? Or, for the rest of their life. Something like :

"Ehh, kau ingat tak. Tu la perempuan yang kita jumpa kat kolam mandi hari tu. Badan dia bila basah, mantap beb. Dia punya bukit, perhhh. Tu belum kira lagi dia punya......"

Well, last time i checked, you girls sukakan perhatian kan? Lebih-lebih lagi bila ada lelaki yang bercakap pasal korang. So ini lah masanya untuk membuatkan lelaki menjadikan korang sebagai topik perbualan kan? Ya saya tahu idea saya bernas.

Baju Renang Muslimah pemankin kejayaan. 
Dunia dah maju. Semua benda boleh di manipulasi. Dan sekarang, tahukan anda yang girls boleh mandi di public dengan mengenakan pakaian mandi Muslimah? Tak percaya, boleh tengok di bawah:



Aku tahu baju renang ni nampak agak seksi. Tapi tak apa. Sekali sekala lelaki imagine pasal badan korang pun apa salahnya kan? Alaaa. Tak luak pun. Lagi pun, you girls will never know. ;D

************

Let me tell you something, girls. Yeah, baju Renang Muslimah is a bullshit. There is no such as baju renang muslimah. Yang ada hanyalah Baju-Ketat-Yang-Boleh-Dipakai-Oleh-Perempuan-Supaya-Kononnya-Girls-Boleh-Mandi-Di-Public-Sambil-Ditonton-Oleh-Lelaki-Gatal.


Well girls, aku kasi contoh lah. Korang pakai baju 3 lapis. Tak pun 4 lapis la kasi best sikit bunyinya untuk sedapkan hati korang. And then, bila korang mandi, agak-agak, ada fungsi tak 4 lapis baju tu bila air semua dah meresap? Korang mandi pakai telekung pun tak ada guna bila dah kena air yang meresap. Sekali meresap, lelaki yang tengok umpama dapat tengok freeshow tahu? See? I told you. Untung jadi lelaki. Mudah je nak tengok perempuan bogel depan mata.

So, kau nak kata perempuan memang tak boleh mandi di public la ye? Tak boleh mandi air panas. Tak boleh mandi kolam?
Wait. Ada aku cakap macam tu ke? Pfff. Of course la perempuan boleh mandi di public. Dengan syarat, di tempat mandi tu memang 100% tak akan ada lelaki melihat. Tak pun, kalau korang nak mandi kat tempat yang ada lelaki, korang boleh try pakai baju ni. Lagi best dari baju renang muslimah tu. Design pun up to date.

Awek Ayu Kolam Mandi Air Panas
Mari kita berbalik kepada kisah awek comel ni. Ya, sorry for non-comel girls. Sesebuah cerita likely akan menjadi interesting kalau wataknya comel. No offense (I know you gonna get offended. I just dont care). So, percantikkan lah diri anda.

So what about this comel girl? This girl. She is good. Sebab dari mula aku masuk kolam mandi tu hinggalah dia keluar, dia tak sentuh air langsung. Dia just duduk tepi dan temankan kawan (or adik i dont know) mandi kat situ. Sejuk perut aku tengok dia tak join mandi sekali. Kalau dia join mandi sekali, sure akan akan kecewa.

Well, aku tahu yang lelaki dan perempuan masing-masing suka mandi dan main air kan? And, aku sebenarnya dah plan. Kalau aku ada isteri nanti, aku nak bina kolam khas untuk isteri aku. Aku tak tahu la korang punya suami macam mana. Tapi, aku tak nak lelaki lain tengok bentuk badan isteri aku. Bini aku, suka hati aku ar.




Rabu, 1 Februari 2012

Muff The Muffins.

Assalamualaikum


"Wehh. Bangun la. Makan nasik" Aku dengar suara adik aku menjerit-jerit. Aku yang asalnya mamai dan mata separuh terbuka terus bukak mata luas-luas sebab aku ni pesen asal bangun tidur je, mesti lapar.

Aku belek-belek handphone untuk melihat jam. Dah hampir pukul 12 tengah hari. Kalau bab cuti semester, memang ini lah perangai aku. Ni pun nasib baik adik aku perempuan. So, memang layan ah bangun-bangun je, lunch dah tersedia. Bila di fikir-fikirkan balik, rasa macam orang yang dah kahwin. Maklum lah, lelaki bila dah kahwin, makanan ada jeee orang yang sediakan ye tak.

And then, masa dok selepas makan tu, aku perasan ada van main hon-hon kat depan rumah aku. Tengok-tengok orang datang menghantar bungkusan pos. Pos Laju ke, Skynet ke, Pos Ekspress ke aku dah lupa. Tapi apa yang aku tak akan lupa adalah INI:



Lawa kan? Lawa kannnn? Aku tengok kotak dia rasa macam perhhhhh. Lawa gila beb. Aku ingat nak simpan kotak dia. Mana tau boleh guna untuk isi surat-surat cinta ke apa ke. Tapi tengok-tengok, abang aku dah kebas dulu kotak tu. Tak pasal-pasal dia buat harta dia.

And, korang tahu tak ada apa dalam kotak dia? Ada THIS:


 

Yeahhhh. Muffins. Siapa tak suka muffins angkat tangan. *Aku angkat*. Yup, aku tak suka benda-benda muffins ni. Maklum lah, muffins ni makanan perempuan. Makanan perempuan. Mana ada lelaki minat ye tak? Pfff. Tapi abang and adik aku serious minat. Ya, aku anak kedua. Dan biasanya, anak kedua adalah anak yang paling berlainan dari adik beradik. So about the muffins, kesemuanya di ratah oleh abang dan adik aku. Aku hanya makan 1 bijik lebih je. Wuuu.

And, korang minat tak dengan muffins? Berminat untuk beli? Kalau korang minat, then you are lucky sebab a friend of mine ada membuat satu promotion menjual muffins.



A very cute promotion dari The 7th Muffins khas untuk bulan February. Korang ingat tak dulu aku pernah buat K's Day di Facebook? Or nama asalnya di panggil Khairul's Day? Hihi. Ehem. K's Day ni sebenarnya dah ditetapkan pada 15 February setiap tahun. Dan ianya khas untuk pasangan yang nak kahwin, dah kahwin dan juga khas untuk yang lelaki or perempuan yang masih single. Yang tengah couple-couple tu boleh blah. But why ianya 15 February? Sebab masa 15 February, harga chokelat, harga kuih-kuih dan segala harga promotion mahupun jualan sempena Valentine Day akan jatuh secara mendadak. Yang dah kahwin, boleh beli cokelat untuk pasangan dan yang single, boleh pelahap cokelat tanpa kisah pasal berat banda. Single kan? Nak takut apa kalau gemuk.

Dan jangan risau. K's Day ni tidak ada pengaruh kristian dan paderi. Hihi.

So, kalau korang nak beli muffins tuk atuk, ayah, nenek, ibu, abang or adik sempena birthday dieorang ke, Congrate party ke, apa ke, memang sesuai kalau nak kasi this muffins. Sebab bungkusan dia sumpah menawan hati nurani aku yang mulus lagi setia ini.

For more info, korang boleh lepak-lepak di SINI. Dan juga di SINI.



Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger