Sabtu, 5 November 2011

Wife Yang Bakal Mati, Or Anak Yang Bakal Di Lahirkan?

Assalamualaikum


Hello bakal isteri solehah dan bakal imam sekalian.

Aku sebenarnya dah lama tak buka email untuk menjawab soalan-soalan yang di hantar ke inbox email aku. Ada banyak sebab kenapa aku tak buka. Antaranya adalah kerana aku malas. Solid reason. Tapi kan, semalam masa aku rasa bosan gila dan tak ada benda nak dibuat, aku pun belek-belek lah email di Hotmail aku. And untuk pengetahuan korang, aku ada terima satu email yang berbentuk soalan dari seorang my reader yang bernama Adawiyah. Email dan soalan dia sebenarnya membuatkan aku terfikir beberapa kali.

Dan entah kenapa, aku rasa macam aku tak leh jawab soalan dia. So, apa kata kalau korang yang jawabkan?

*******************

Assalanualaikum Mr K. Saya ada satu soalan. Imagine lah yang you ni dah kahwin. Nak-nak pulak, you kahwin dengan bini yang cun melecun. Dah la cun melecun, solehah, comel pulak tu. Comel siap boleh kalahkan your Lisa Surihani lagi. Kira memang perfect full package ah. So, memang you sayang gila-gila lah kat wife you tu. But then, even dah lama kahwin, you guys still tak dikurniakan cahaya mata (Anak). Korang pun sedeyy. Isk. Isk.


And then pada suatu hari, setelah melayar bahtera ke pulau impian nan indah untuk beberapa ketika, you both dikhabarkan dengan satu berita gembira which is you both bakal dikurniakan anak. Which means lagi you akan jadi daddy. Yey Mr K akan jadi daddy! Dah la lama gila tunggu dapat anak. So, sekali dah dapat anak, mesti happy gila kan? Kan?

But, on the day hari kelahiran baby, korang dapat tahu dari the doktor yang mengatakan bahawasanya ada sedikit complication kat rahim your wife ketika proses melahirkan anak tu. Macam-macam dah doctor tu buat. Check sini, check sana, suntik sini, suntik sana. Tapi still tak boleh overcome masalah tu.

Okay, here's the thing. At the end on that time, doktor tu suruh kau buat satu pilihan yang besar wahai Mr K. Doktor tu suruh kau pilih 

"Encik nak pihak kami bagi keutamaan pada siapa? Isteri encik, atau bayi yang bakal di lahirkan?"

And then, selepas berfikir beberapa ketika, you dapati yang you ada dua pilihan.

Pilihan pertama : Selepas check-check, doktor dapati ada kemungkinan yang wife you dah tak boleh hamil lagi. So, kalau you pick your wife, chance untuk dapat next anak adalah 0.0001%. Or dalam reality, you memang tak akan dapat anak dah.

Pilihan ke dua : Your lovely full-hearted wife suruh you pilih the baby instead of herself. Because "At least, ada gak tanda cinta antara kita dalam muka bumi ni. Kan? :)" Katanya. Sebak.

Pada masa ni, sure ah jantung kau akan terhenti beberapa saat. Dan diikuti dengan linangan air mata. Air mata kasih dan sayang seorang suami kepada isterinya. Kepada anak yang bakal melihat dunia yang fana ini.

***************************

Soalan di atas dah di-edit sedikit. But still, what would be your call? Your wife? Or your baby?

As for girl yang baca, aku bet yang surely ramai akan kata yang korang sanggup mati for the baby. Tapi persoalannya, if aku pick the baby instead of my wife boleh ke aku besarkan baby tu tanpa kasih sayang seorang ibu? Sedangkan aku yang besar ni pun perlukan kasih sayang seorang gadis, apatah lagi my baby?


If you pick your wife, then tak boleh hasilkan anak. Then what? Your wife mesti akan rasa bersalah gila sebab tak dapat bagi anak kepada hubby kesayangan. Then dia sure akan kasi green light supaya husband yang dia cintai dapat kahwin lagi satu semata-mata untuk dapatkan anak sendiri. Untuk zaman sekarang, tak adalah isteri yang sanggup kasi suami dia kahwin lain. So, even dia kasi green light pun, sure dia suffer gila inside. Sanggupkan anda let your wife buat macam ni demi kebahagiaan korang? Not me. Aku tak sanggup kasi wife aku bekorban sorang-sorang demi aku.

Dan aku tak pasti samaada ambil anak angkat merupakan satu good idea. Boleh ke you and your life partner kasi full love to your anak angkat? 

So again. Kalau korang berada dalam situasi di atas. Siapa yang you akan pick. Your wife (yourself) or the baby?

Andai kata aku terpaksa membuat pilihan ni suatu hari nanti, then ianya akan menjadi pilihan yang paling susah bagi aku. Aku harap none of us akan terima ujian yang seberat tu. May God bless us.  


126 Comments:

iz berkata...

ak pilih isteri..
saya mesti pileyyyyy..

adinda awin berkata...

from my point of view,die patut pilih istri dia..sebabnya,anak mungkin in future kita boleh usaha walau macam mane cara pon,tapi isteri die yg ada skang mana nak dapat kan...

Terbang Bersamaku berkata...

kalau saya di situasi mcm nie..sy akan pilih baby..cnat tue bukan bererti kt harus sentiasa bersama, tp cinta tue juga perlukan pengorbanan..pd sy jika buat begitu itu tanda cinta sy kpd suami sy & rasa kasih yg menebal terhadap baby dlm kandungan..

Tasha berkata...

aku pun harap,none of us hadapi situasi mcm ni...

penaGlow berkata...

Ermmmmmmmmmmmmmm.... kalau ditanya pd yg pakar (*alim ulamak) apakah jawapan yg lebih afdhal yer?

farrah izzlorna berkata...

Payahnya,macam cita novel pulak.But tak boleh disangkallah,memang ada benda-benda macam ni berlaku kat dunia ni.

Well,as a girl,macam kau cakap tadilah,aku akan pilih anak aku.Yalah,at least bila anak tu yang besar,n kalau dia jadi anak yang soleh or solehah,bolehlah jgk dia doakan aku dan suami aku nanti.Lagipun,dia juga berhak untuk hidup dan aku juga mesti akan rasa bersalah gila2 punya lepas tu sebab rasa cam bunuh anak sendirilah pulak.Dahlah tak boleh mengandung dah lepas tu,Lagi payah.

Plus,kalau ambil anak angkat pun,bagi aku,tetap tak sama cam anak sendiri.Besar nanti mesti dia nak tau juga sapa mak ayah dia.Masa tu for sure lagi banyak masalah yang akan timbul.

Sekian , itulah pendapat aku. peace :)

Tanpa Nama berkata...

Arrgghhh!!! cannot brain this..Bzzzzz..susah giler nk jwb

*don't try to comment "first",only god that create us is the first.

Orked berkata...

Hope dijauhkan drpd dugaan sprt ini...selamat hari raya aidiladha Mr.K

belogkiter berkata...

kalau jadi macam ni kat u, please lah pilih ur wife. sebab kanak kanak meninggal, bak kain putih.. terus masuk syurga dan akan doakan ibunya unutk ke syurga. tapi ur wife pasti ada dosa dosa semasa hayatnya.. beri peluang untuk bertaubat

JARI berkata...

1. if choose wife; bila dh xdpt lahirkn ank akn tmbul gak mslh d kmudian hari...llaki mna yg kawen xnk ank?
2. if choose anak; mmg xleh bsarkn sorang2 tp dia ad option kawen lg..x pn family dye pn leh tlg jaga apa baby tu..*pnah baca cerita mcm nie..cerpen Hilal Asyraf kalo xsilap..isteri dia sndiri yg pilih utk korbankn diri instead of baby tu sbb dia nk anknya leh sambung pjuangnny dlm agma Islam...msa pregnant tu isteri tuh mmg kuat dn tabah wpun dia tau yg once she gve birth she'll die..dia cuma nk ad zuriat yg soleh/solehah utk doakn dia dn bjuang utk agama..alhamdulillah..dia pergi mninggalkn ank yg mantap imannya hasil didikan suaminya sndiri. suaminya kmudian bkhwin dgn wanita yg pnah dsukainya sblm isteri prtama tsbut mlamarnya..*sy lupa tajuk ceritanya..tp mmg leh dijadikan teladan la,,,

dlm hal ni, it depends on how both of them nego with the situation..kalo rsa sanggup ambil ank angkat, go on.tp, honestly ank agkt mmg lain kalo compare an ank sndiri..alternatif lain pn boleh guna apa..ibu tumpangan..x pn,,angkat ank 2 time mash baby supaya leh bernasabkan suami...

if me, i prefer mak baby sacrfice...sbb mak mesti syg ank..bygkn 9months bwk baby...xkn nk "let go" mcm 2 ja...plus pabila mati ank adam tptusla sgala amalnnya d dunia...melainkn 3 perkara...one of them is DOA ANAK YANG SOLEH. *one of my dreams...

ujian spt ini bukan cuma tjadi dlm cerita, drama, filem etc..it might happen to us..that's part of marriage's risks..if tak kna cobaan mcm nie, mungkin cubaan yg lain...kita hanya merancang..namun, hebat mna perancangan kita,,,hebat lagi rancangan Allah..
(^__^) sekadar pendapat..kalau slh tlg tunjukkan..

al_hakim berkata...

aku pernah dgr ceramah..orang yang akan hidup semati dengan kita adalah isteri yang solehah..bila kita dah tua,isteri kita yang akan jaga kita.Basuh najis kita pun isteri kita.Apatah makan dan minum..semua isteri yang akan jaga kita.Begitu jugak sebaliknya,kita akan jaga isteri kita kalau dia yang sakit..anak-anak belum tentu lagi akan jaga kita..sebab tu kita kena berhati-hati dalam memilih pasangan hidup..tu pandangan saya dan juga dari ceramah tersbut..=) salam~

PeteR berkata...

aku pilih wife..

hz adam berkata...

sume tu takdir, but kalau drama melayu of cozly si anak yang akan terus kan hidup..hek3

tapi utk aku, better pilih wife
sebab laki boleh kahwin lagi..har3

YenT0 berkata...

wow! my dad pun pernah kene pilih mcm ni dulu~

ummi rahimi berkata...

gila arh...sedih kalau dpt ujian mcm ni..

eddy syrol berkata...

i'll choose my wife lah...

cik hana only berkata...

hmm.. nice entri. btw klu i di tempat wife dy, i akan pilih baby i. tapi dalam masa yang sama i tak sanggup biarkan husband i menderita.. owh tak sanggup. tak twu lah.. berat ujian mcm nie.. haisyy

Alip Apai berkata...

Maybe sebab aku belum face problem ni secara realiti, aku ada jawapan yg sangat yakin dan kukuh.

AKU AKAN PILIH ISTERI.

Sebab->anak boleh dibuat lagi, isteri yg satu tu boleh ke? Isteri lain boleh la tapi for sure x sama dgn first wife.

:)

MissVanilla berkata...

ika berharap situasi ni xkan terjadi dlm hidup kita.

Hush berkata...

as for me, the baby's life.

sebab aku rasa kalau wife dia hidup atau mati sekalipun, terpaksa terima hakikat yang husband dia akan kahwin lain.
tambah lagi kalau hidup, kalau husband dia kahwin lain, mungkin terpaksa tengok kebahagiaan husband dia dengan orang lain sampai akhir hayat.

reality hurts. enough said.

ijA berkata...

for me..i dont have the answer right now..since i am a girl n not married yet (a good answer)..ahhaakz..

it is a big sacrifice need to be make..

huSnA ShuKri berkata...

kalau kau tnye aku, aku jwb 'WIFE'. sbb mngkin bkn rezeki dpt ank ag. psl chances nk dpt ank, doc bkn Tuhan. kalau ade rezeki kau, dpt la next year ke, next decade ke. kn3. mmg la die doc, tp kite kene caye kt rezeki jgk. so, tu jwpn aku. ^^

Tea Dno berkata...

ok fine..rasa sebak baca ni.. :(

ErnieFaizal Siti berkata...

terujinya pengorbanan kat situ..God knows better..salam aidil adha.. :)

Ibrahim's Daughter berkata...

I'll choose the baby and find another 'Lisa Surihani' Ekeke :D

anis aniesa berkata...

sebagai seorang perempuan..yup!choose the baby

reenapple berkata...

Kadang-kadang bila daa berada dalam 1 situasi yang buat kita kena pilih yang kita rasa argh.. "susahnya"... susah giler nak buat pilihan.

If aku.. yup.. totally aku pick the baby... tapi masing2 ada pendapat masing3

Tapi.. aku rasa aku berserah je pada ALLAH dalam hal ni.. doa banyak3... hehe.

*p/s= daa macam citer KUch kuch Hota hey.. ( tak tau eja)

desague berkata...

aku pilih isteri. ada hikmah bila anak kita mati. mungkin mereka suami isteri pada pandangan Allah belum bersedia untuk menjadi parents..

http://desagues-desague.blogspot.com/2011/11/selebriti.html

kalau senang, come do visit :)

rainyscream berkata...

as girl mesti nak pilih anak. tapi bila pikir baik2, baik pilih wife. sebab insyaAllah ada rezeki akan dapat anak lagi. analisis seorang doktor tak tentu tepat. anything could happen.
susah nya nak buat pilihan. adesss

An Najwa berkata...

kalau aku lelaki aku pilih 'wife'..

reasons mcm @alip apai..

Tanpa Nama berkata...

choose the wife. the baby will surely pergi syurga. :)

shezz berkata...

once nmpk tajuk ni rasa mcm xnk baca sebab dah baca an article about the same topic...dlm article tuh..dia ckp terserah kat dr..so if dr tu Islam dia akan pilih ibu, sebab ibu tuh ada peluang lagi(as well said, rezeki Allah yang tentukan) untuk melahirkan pejuang2 agama Allah...at the same time the baby akan menunggu ibunya dipintu syurga kelak...
tapi kalau dr bukan Islam dia akn pilih baby sebab tak igt..haha...terkesan dgn jwapan for Islam ja...sbb tak pernah terfikir bout that b4 nih...thanks.=)

Nur Syafina Mohamed Johari berkata...

pilih la ank 2... korg guys mesti nk a.k.a zuriat... klau btol pon ank 2 dahagakn kasih syg sorg ibu... cri r sesorg yg setndg ngn arwah isteri 2... yg u guys bole jamin ank 2 akan dijage ngn baik... sbb ak tau klau parents ak kne dugaan cmni... mak ak akn utmekan ank dr dri dye sndri... klau ak xtau r plk... x pnh rse pon... haha...

Miss berkata...

Assalamualaikum.

As a woman, I have this thought too. In my opinion, kalau pilih isteri, mmg tinggi cinta suami tu tp sure akan ada complications as stated above, sekarang mana ada perempuan redha nak bagi suami kahwin lain, serela2 kita pun, mesti tercalar juga and usually it ends with sad endings. Ambil anak angkat pun tak akan sama rasa dia.But again, kuasa Allah SWT. Kalau rezeki dapat anak, Alhamdulillah. On the other hand, kalau pilih baby, suami kena let go of his wife. itu lagi perit. Dalam movie pun selalunya husband ignore anak depa sebab dorang blame baby tu.
Lagi satu, situation ni sama je mcm suami yg kehilangan isteri secara tiba-tiba and likewise. Kalau dah takdir, nak tak nak kena go on jugak.
Kalau benda ni terjadi dekat saya, which saya harap dijauhkan, Amin, saya mungkin nak baby saya hidup. Anak adalah hadiah untuk suami dan ibu mana tak nak ank dia hidup

Tanpa Nama berkata...

gosh..mata masok habuk..

Tanpa Nama berkata...

That was a truly joy of a writing.

iBrAiM aNsErS pAnCaRoBa berkata...

ALLAH.S.W.T. menjanjikan syurga untuk wanita yang meninggal dunia semasa melahirkan......dan perigatan bukan senag untuk tingal didalam syurga.....dan jika aku berada dalam situasi ini suda tentu aku memilih baby..sebab
Apabila mati seorang manusia, terpotonglah semua amalannya dari dirinya melainkan tiga perkara: (1)Sedekah yang didermakan, atau (2) Ilmu yang dimanfaatkan, atau (3) anak soleh yang sentiasa mendoakannya.

[Direkod oleh Muslim]

Sha Alonso berkata...

Terasa nak comment jugak..
kalau aku.. ditempat isteri tu.. aku akan paksa suami aku pilih utk selamatkan anak.. sbb anak akan mendoakan ayahnya kelak di sepanjang hayatnya.. sedangkan wanita yg meninggal ketika melahirkan anak, dia akan terus masuk syurga. :)

Fiera Pirot berkata...

waaa!aku taknak dua-dua mati..erkk ok tetibe..=_="..kalo fiera sanggup mati sebab nak lahirkan anak,sebab dosa kite diampun time tu,tapi takut gak kan...hurmmm..ok kompius..

Tanpa Nama berkata...

aku rasa aku akan pilih wife gak. sebab the baby akan pergi syurga as dia xde sebarang dosa pun lagi but as the wife, se'religious' mana pun seseorang tu, there is always a room for improvement. so, if dia hidup dia boleh memperbaiki kesilapan diri and strive for Jannah. And like one of the comment said, Allah know what best for us. Maybe pasangan tu masih tak cukup bersedia nak besarkan anak tu sebab tu Allah tarik balik nikmat anak. i think that's better than anak tu membesar then jadi orang yang mencemarkan agama. If it meant to be it'll be. So, Insyaallah if ada rezeki, dia akan dapat anak lagi.
Just my opinion. :)

Pateh Adnan berkata...

1 )"Dah la cun melecun, solehah, comel pulak tu. Comel siap boleh kalahkan your Lisa Surihani lagi. Kira memang perfect full package ah."

kalau rela lepaskan die pergi, sekurang2 nye kite tahu die akan tunggu kita di syurga insyaAllah. dapat bersama selamanya.

2) but then, kalau pilih anak, u can raise the baby by ur own kalau sanggup. kalau taknak kawen lagi, suruh la mak aku tolong, sure die akan tolong. kalau die taknak tolong, mak mertua kau kan ade. ;)

Tanpa Nama berkata...

mr k,aku baca post ni d pg hari aidil adha..rasa mcm nk komen je antara pilihan tu tp ttiba rasa laen plak..

adakah ni salah 1 post psl qurban utk gantikn post aidiladha??

Tanpa Nama berkata...

wife..suh bni wt IVF

cik_paan berkata...

isteri..

sebab si anak yang bersih tu confirm ke syurga, si isteri tu belum tentu lagi syurga, beri peluang untuk isteri cari pahala lagi, bertaubat...mesti save her life..

tapi kalau aku ditempat sang isteri, mestilah nak baby tu yang hidup..lumrah hati nurani seorang ibu

Ayu Aurora berkata...

my opinion .. better choose wife .

Ank tu dpt untung terus masuk syurga. Then, klu pilih baby. Ingt sng ke nk jaga anak tu smpi jadi manusia yg berguna sorg2. payah woo

nssyaz abwhid berkata...

anak,,,

Sayang Faleha berkata...

memang hard mo choose but kita mesti tahu apa akibat pilihan yang kita buat itu dan sedia menghadapinya..

^^

alice berkata...

*kalau aku jadi lelaki sekarang*

ill pick the wife dudeee, the wife.
semoga anak tu bertemu dangan mak ayahnya di pintu syurga (if lah) isyaAllah :)

Tanpa Nama berkata...

i have a friend yg ade mslh rahim.x leh pregnant sbb rahim dh rosak.doktor sruh buang tp die still nk rahim tu lg sbb die nk anak.ade doktor kate klau pregnant pun either mummy or baby yg akan selamat.die pun kte nk pilih anak sbb ade kngn ngn hubby die nnt.doktor pulak ckp ade jminan ke klau hubby awk kawen lg isteri die leh jge ank awk mcm ank die sndri?
kesian kwn sy dlm dilema...

Tanpa Nama berkata...

chooce the baby lah.
macam ape yg ur commenter "jari" ckp.. kalau anak yang dilahirka itu dididik dengan baik oleh tangan ayah die sendiri.. and die jadi manusia yg soleh.. org paling untung adalah mak ayah baby tu.. and for the father, boleh kawen lain.. haha..
ok.. be serius.. u know.. kite kene faham maksud marriage disisi islam..
manusia berkahwin utk teruskan perjuangan Rasulullah.. cinta is just 10 percent..

Miss H berkata...

saya terbaca dalam sebuah buku, situasinya lebih kurang macam di atas.

cuma persoalannya lebih berkisar begini; kalau masa ibu yang menghadapi saat2 sukar untuk kelahiran anak dan jika doktor perlu memilih antara dua; anak atau ibu. Dan kalau ikut yg sebenarnya doktor itu perlu menyelamatkan si ibu dahulu.

sebabnya, ibu itu lebih perlu diselamatkan sebab ibu tu belum pasti ditempatkan di syurga atau neraka jika dia meninggal.

sedangkan si anak sudah pasti akan berada di syurga jika tidak dapat diselamatkan, insya-Allah.

Nazrey Dylandy berkata...

well hello Mr K ,thanks for this nice entry this time ..

from my POV ,it is really tough to make a decision like this .plus in this kind of situation di mana 50-50 for the baby and the wife .none of us(guys) takkan boleh buat keputusan secepat itu ,even masa memaksa .

if kita pilih wife ,sure the baby would gone forever and the wife would never be pregnant anymore after that .it is a burden for a wife kerana tak dapat nak berikan zuriat dan waris kepada suami tercinta .

if kita pilih the baby pula ,kita(guys) akan kehilangan seorang isteri yg boleh membahagiakan kita dunia dan akhirat .

okey saya pernah dgr satu kisah dari ustazah saya ,kalau kita kehilangan baby before the baby dapat melihat dunia ,one day the baby will help his/her parent at akhirat kelak .and the baby akan menunggu parentnya dgn penuh setia untuk bersama di syurga yg hakiki .

well ,that is my POV only ..hope nobody akan marah or terasa hati .. :)

selamat menyambut hari raya aidiladha buat semua pembaca muslim di sini .. ^^v

Amir Jo berkata...

aku pilih bayi. :)

Kero Asyraf berkata...

kalau aku la , aku pilih anak rasanya .
ea kau akan sedih dengan kehilangan isteri kau but like that gurl said , 'anak ini ialah bukti cinta kita' .
Its pain when losing someone yang memang kita heart sangat sangat but kalau kita think outside of the box , sebenarnya itu memang benda yang paling BETUL , pendapat jujur aku la . Lets say that guy pick isteri dea , aku rasa isteri dea akan rasa bersalah until when when so bagi aku , the best thing is kau pick anak . Memang susah na besarkan anak sorang sorang but kau ada parents , they sure gonna help and support you raising that kiddo . Ini pendapat aku la . kalau salah then sorry la ea :)

myladyekim berkata...

i will choose the baby..bg die rase pulak kehidupan nie.. eyh.. follow me back... www.ashikimamran.blogspot.com :) tq

LiLohOnEy berkata...

kalo pilih wife, baby akn tgu ibunya di syurga.

kalo pilih baby, wife akn meninggal dlm kdaan syahid, dan kalo ank membesar dgn baik,insyaallah dy akan doakan ibunya jg.

so, u choose :)

1457 berkata...

klo pilih ank. insyaALLAH, maybe last minute tbe2 wife trselamat

klo pilih wife x mustahil plk dpt ank nnti kn?

keputusannye tunggu smpi mse nanti mintk petunjuk drpd ALLAH

arrizz berkata...

Just nak sampaikan. Situasi nie harus dilihat dari sudut pandangan Islam..bila korang diuji such situation, si ISTERI lah yang korang mesti pick..sebabnya anak yang mati yang bersih dari segala dosa itulah nanti yang akan tolong korang kat akhirat sana. Mungkin ada antara korang yang pernah dengar or mungkin juga tak pernah, dikatakan anak yang mati sebelum sempat lahir ke dunia, menunggu ibu atau bapanya berdekatan pintu neraka. Sekiranya ibu atau bapanya ditakdirkan masuk ke neraka, si anak akan meminta kepada Allah agar mereka dibebaskan. In short, salah satu pertolongan di akhirat sana datangnya dari anak yang belum sempat dilahirkan ini. Thats why aku reda dengan permergian adik bongsu aku sebab aku tahu adik aku nie yang akan tolong mak atau ayah aku nanti. So andai korang diuji sedemikian, pilih si ISTERI.Jangan fikir banyak atau rumitkan lagi keadaan, the answer will always be si ISTERI.

husna barakah berkata...

kalau bini dia nak hidup, tapi laki dia nak anak. pastu camne? kalau ingkar kehendak suami pada tahap camtu kira tak cium bau syurga kalau hidup pun. haha

ArsheedA berkata...

sbg seorang isteri dan ibu...aku pilih ANAK!

sbg seorang suami dan ayah...aku pilih WIFE!

sbb anak kecil tu dah tentu akan jadi bidadari di syurga dan mendoakan ibu bapanya...sedangkan suami dah sedia ke nak melepaskan isteri pergi sedangkan bekalan untuk si isteri kat akhirat tak cukup2 lg...so sama2 lah kita cukupkan bekalan diakhirat! amin

benda macam ni pernah jd kat cousin aku dan diorg memilih isteri dan mengambil anak angkat. Percayalah...bila anak angkat dah jd mcm anak sendiri...tiada isu pembezaan kasih sayang disitu.

The letter D berkata...

pilih wifey.
kalau dah baik cmtu, susah nak cari ganti. pasal anak, ambik jelah anak angkat. siapa kata tak boleh kasi full love? even i'm adopted. mak abah i jaga i mcm anak sendiri. manja terlebih pun ada. =.='

peazlemon berkata...

Honestly aku akan pilih isteri. Sebab sekarang ni perubatan makin advance. Perihal anak tu insyaallah boleh di ikhtiarkan. Nanti kalau aku kawin lain, belum tentu isteri baru akn mnjaga anakku sebagusnya, dan kalau aku tak kahwin lain, anak aku nk kasih syg ibu pulak. Bila aku sayang isteri aku sepenuh hati,selepas Allah, rasul, parents, family, dialah yg utama instead of the others.

elle berkata...

agree with belogkiter : "kalau jadi macam ni kat u, please lah pilih ur wife. sebab kanak kanak meninggal, bak kain putih.. terus masuk syurga dan akan doakan ibunya unutk ke syurga. tapi ur wife pasti ada dosa dosa semasa hayatnya.. beri peluang untuk bertaubat . "
I'm not try to be selfish but tak sanggup tengok hubby raise kan anak sorg-2. if tiba-2 dy ada 2nd wife, tp nnt wife tu jahat dera anak kita cam mana? arrgg. tak boleh tak boleh. haha.

Suzie Salleh berkata...

@anon Nov 6, 2011 06:56 PM

kut ye pun kahwin utk perjuangan Rasulullah, kenapa musti korbankan cinta yg 10% tu? ada yg kerana cinta-agong-suci-ihklas-power lakibini itulah yg buat mereka bersemangat untuk terus berjuang di jalan Allah.

Bukan dgn hanya memberi zuriat dpt confirmkn dia membesar sebagai pejuang. Aku mmg kalo bole nak teman laki aku hidup sampai mati & kumpul pahala. Tapi kalau dia pilih anak instead of me, aku tawakal saje... untung aku masih hidup pas beranak.. aku mintak cerai & tinggalkan laki & baby tu...
muahahaha *gelak org gila meroyan pas beranak* *sungguh menakutkan*

jaY berkata...

kalau xde anak, suami isteri bolah lah sponsor besarkan beberapa org anak yatim, ngan harapan & doa mereka besar sbg khalifa yg berguna.

nak amik anak angkat mmg xberapa best la. nnt besar soal aurat tu yg nk kena jaga. melainkn isteri sempat jadi ibu susuan,soal aurat dlm famili boleh dipermudahkan.

Eyka berkata...

eh MR.k asal macam tak jawab soaln je ni? erk..keh keh keh :P

El berkata...

kalau bini aku tu comel gila-gila, and akuu yakin aku takkan dapat wife secomel and sebaik dia, aku pilih wife.

kalau bini aku just comel tapi tak pandai masak, malas buat kerja rumah and aku dah ada scandal lain yang lebih best, aku pilih anak.

kalau doktor yang bagitau tu doktor comel yang single...err....aku pilih doktor tu. bleh?

hurul ain berkata...

rasa macam pelik bila mr k post soalan macam nie. sebab jawapannya ialah apa yang selalu mr k cakap, iaitu mempunyai isteri lebih dari satu. kalau mr k pilih your baby, mr k perlu cari seorang ibu untk didik mr k. kalau mr k pilih your wife, mr k still perlu cari seorang perempuan untukmelahirkan zuriat mr k. tapi, kalau mr k nak ambik anak angkat tu, lain ceritalah..

Melea berkata...

Lah, kes nie dah terjadik kat aku larrrr, tapi aku x secantik Lisa surihani, cicir Jauh arrr kalau nak dibandingkann dgn dia kekekekeke...tapi serius mmg kes nie Aku dah rasa..

Waktu ngandungkan anak Aku yg kedua, doktor sahkan aku Kene cuci @dc waktu baby tue 5 bulan sebab kalau aku teruskan bahaya buat aku koz aku add ketumbuhan dalM rahim Dan benda tue makin besar Dari baby. Jadi doktor suruh pilih, nak baby atau nak Aku selamat. Tapi kalau nak teruskan doktor kata high risk, terpulang tapi doktor dah Bg tau awal awal complication yg Akan berlaku.

Laki aku bersungguh sungguh suruh buat D&C ( walaupun Aku x secantik Lisa surihani ehehehehe) sebab dia xmau kehilangan aku.

Dan setelah packing barang nak masuk wad, buat D&c, keajaiban telah berlaku, ketumbuhan itu makin mengecil, Dan sehinggalah cukup 9 bulan, aku selamat mrlahirkan anak yg sihat , Dan anak itu berusia nak masuk 2 tahun dah, Dan ketumbuhan tue pun dah di buang.

Moral daripada cerita aku di atas, bertawakkal lah pd Allah Insya Allah semua Allah mudahkan.

arora berkata...

solat istikharah....

LydSunshine berkata...

Dalam Islam, yg sepatutnya dipilih adalah isteri. Dalam agama Kristian, baby yg akan dipilih.

Tanpa Nama berkata...

mungkin juga camni...isteri suruh suami pilih anak tp at the same time dia nak suami pilih dia. pastu terharu klu suami dia pilih dia. eh. tak gitu? hehe..sorry!

wife the better choice i think. wlpn chance nak dpt anak 0.0000001%, tapi kuasa Allah tiada sape yg tahu. just put ur trust in Him. InsyaAllah ;)

Tanpa Nama berkata...

hmmm...klu aku..as a girl..aku pilih anak...sebab??

1) 9 bulan kot mengandung...lama tuh..apa perasaan ibu?? dah sebati..tiap2 ari bersama anak..mesti sayang..kasih sayng seorang ibu..memang..iskh..undescribable..

2)jihad kot..meninggal semasa melahirkan anak..(ada kata meninggal ka?? erkhhh)

3) takdir..

tp..memang..anak tu bukti cinta si isteri dan si suami... :)

Saya Sarah berkata...

suke jawapn anonymous 12 44

Tanpa Nama berkata...

wife......sbb isteri yg akan jage selamanya smpi syurga

nida tecit berkata...

if im the wife..

i'll choose to both of us die.
heheh. my husband dont have to be peing2 nk pilih mane satu. then die boleh kawen suke ati die. takyah pikir bini baru nk jage anak tiri.

Munnafendy berkata...

beratnya ujian kalau betul2 jadi macam ni.mau pecah kepala nak pilih...

lau aku lelaki,aku akn pilih isteri..rezeki anak tu Allah yg tentukan..lgpun skrg mcm2 kaedah rwtn yg ada yg bleh di usahakan utk dpt anak..

tapi nak dapat jodoh yg baik mcm isteri yg sedia ada tu mgkin agak pyh..kena start a to z balik. dan blum tntu isteri baru tu dpt sygkan anak kita mcm anak dia sndri.

big ideas from a small girl berkata...

Sedih

syud berkata...

hmm pnah tgk kejadian cam ni dlm realiti wife dia ada pnyakit renal tapi bila dsahkan mngandung,dr.cakap mybe akan berlaku komlikasi.
then,,dia nak gak teruskan kandungan utk suami dia. lpas bersalin,dia slalu xsihat dan akhirnya menemui ajal.tapi ni smua adalah takdir tuhan.dah tertulis .

sekurang2nya. dia ada sesuatu yg dtinggalkan sbagai tanda kasih syg antara dia dan suami.

Levis Delisya berkata...

Kalau aku jadi si husband, aku akan pasrah dan redha..
"silalah doktor.. usahakan yg terbaik.. saya redha.."
apa yg berlaku kiranya adalah takdir..
samada dua2 hidup,
atau salah seorg pergi..
kita kene bertawakal...
kan kan kan...
usaha kita adalah doa..
dan biar tuhan menentukan..

i bet Mr.K mesti nak lepuk aku sebab x pilih either one n sebok nak ceramah2.. ha haha hahahah..

emalina berkata...

your wife .
aku sokong pendapat ko K..
and about adopted child..trust me lelame nanti your wife n u will love that child with sincere heart..trust me =)

PeJuAnG CinTa berkata...

susahnye pilihan =(

lyeanna berkata...

assalamualaikum..semoga kita xdiberi ujian seberat ini..baby yg meninggal syurga rumahnya..ibu yang meninggal ketika melahirkan juga syurga rumahnya..ibu itu dijelaskn mati syahid seperti yang diriwayatkan Imam Malik, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad.

wallahualam.

hyzan DZ berkata...

bagi aku, sebenarnya pilih bini ka, pilih baby ka, kesan die same je. kalo malaikat izrail dah kata nak amek nyawa kau time sekian sekian, no delay delay, kau akn mati jugakk..

so if kalo ko pilih bini ko y cun melecun pom, and buatnya lepas operation tu, bini ko still ditakdirkn untuk mati,die akan mati jugak kan. same je kalo ko pilih baby tu.


so bagi aku,kalo dpt situation mcm ni,ko byk byk doa. buat solat istikharah mitak petunjuk Allah. lepastu buat keputusan ikut kata hati.and balance tawakal lah! :p yang pasti,ko takkan menyesal dgn kptsn ko.

tengku93 berkata...

huh...soalan yang agak susah..
tp kn... sy tertanye2 la...
what will be ur answer?

honeylily berkata...

Boleh ke you and your life partner kasi full love to your anak angkat?
Bagi menjawab soalan ni~from my experience:
http://littleangel-onesweetday.blogspot.com/2011/04/anak-angkat.html

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

dalam islam pilih lah isteri, isteri tu boleh hidup lama lagi, sehati sejiwa dengan kita.

Lagi pun baby tu suci biarlah dia pergi dulu tunggu kita kat syurga.

Dalam kristian iya lah kene selamatkan baby sebab bagi mereka baby tu lahir dengan dosa, kena baptis. Mak dia dah kena baptis dah so confirm masuk syurga hehehe.

Dalam islam selamatkan lah ibu, pastu boleh amik anak angkat, tak pun doa dengan izin Allah boleh dapat baby baru. Allah punya kerja semua ni.. kita mampu berdoa.


kalau selamatkan ibu, kesian anak tu tak de ibu.

nur fahman berkata...

aku nak share sikit ng kau pasal pengetahuan yg aku korek dari seorang ilmuan kt kuliah aku.

soalan dia seketulseketul macam ni lah.

dan apa jawapan dia?

"andai ada 2 pilihan antara ibu dan anak, untuk menyelamatkan salah seorang drpd nya, maka selamatkanlah si ibu."
WHY? coz bayi yg lahir tu ibarat kain putih..er..senang citer,baby tu suci sgt lagi, tak ternoda dgn dosa..then if the doctor save the mummy, n the baby pulak meninggal,it's just okay.alhamdulillah..bayi tu yg akan tarik korg hubs n wifes ke syurga nnt..baby tu yg akn tggu dpan pntu syurga utk ajak korg sama..sbb nya, baby yg tak sempat lahir ke dunia dn meninggal dunia tu tempatnya di syurga...


a part from that, if the baby safe, n the mummy pula meninggal, kononnya nk sacrifice dan sebagainya..ada sedikit kerugian di situ...baby yg dah tentu masuk syurga bila mati, bila besar akan melakukan dosa, sebab manusia tak ma'sum..dosa anak pulak ditanggung oleh ibu,ye,yg dah meninggal tadi tu..then nk tanggung dosa sendiri lg, dosa anak lagi..rugi sikit kat situ kan?

so if u face such situation, think back..wahai si ibu yg nak sacrifice dan segala bagai, cukupkah amalan kita utk dibawa ke akhirat nnt? cukupkan dulu then uols boleh decide utk mati awal..

biarkan bayi yg uols kandungkan tu jd pari2 syurga, yg selalu menunggu uols di dpan pntu syurga kelak..insyaAllah..
kita hidup utk mati,mati kita utk hidup kekal di alam sana :D


apa2 pun, semoga kita dijauhkan dari 2 pilihan yg menyakitkan ini ..amiin...

sicomot-comel berkata...

Well,ni lah jawapan aku untuk soalan tu pada pandangan aku sendiri. Kalau sudi, bace lah ye :)

http://www.cikscc.com/2011/11/siapa-yang-patut-dipilihisteri-atau.html

NaNaKyu berkata...

kalau dalam Islam..diharuskan kita pilih utk selamatkan ibunye..kalau ikot kristian,kna selamatkan anaknye..

dalam islam,anak adalah suci..so if depa mati,konpem2 masuk syurga..don worry..maknya??still ade dosa lg kn?so,kna la plh maknye idop supaya ley bertaubat..

dalam kristian,anak xsuci..depa lahir penoh ngan dosa..sbb tu kna slamatkan anak..penah dgr pembaptisan?haaa...tu adalah upacara pembasmian dosa dlm kristian...so kiranye kalo anak idop,ley la disucikan lagi..bla3..

Freaky berkata...

rasa nak nangis je bila baca situasi ni. tapi mungkin aku akan pilih isteri kot. hurmm kuatnya penangan post ni

Tanpa Nama berkata...

tu baru diberi 2 pilihan. kalau diberi pilihan melibatkan 3 pihak? isteri, anak dan ibu bapa?

NUR berkata...

aku pernah baca novel mcm nii. tajuk dier KALIMAH CINTAMU.

si bapak tak rela pilih anak, but wife dier choose the baby, then few years after that the wife died, si bapak takleh terima si anak and abandoned her. nice story from SITI ROSMIZAH..

IF ITS ME, I RATHER CHOOSE THE BABY.. wanita yg meninggal ketika melahirkan dikira sebagai mati syahid. memberi peluang kepada baby tu melihat dunia is the best solution. the baby not guilty..

Tanpa Nama berkata...

Obviously WIFE. Sbb mcm komen kt ats2 ckp, ISLAM menyuruh utk menyelamatkan ibu, sbb anak itu confirm masuk syurga, kalau pilih anak, belum tentu anak tu jd anak soleh kn? Menurut pandangan kristian, BABY yg perlu diselamatkn sebab dia carries Original Sin dn perlu dibersihkn dahulu. Kalau la aku yg jd wife tu pn , aku akn pilih diri aku sbb anak aku sah2 masuk syurga dn akn bantu aku nnt, pastu hikmah yg lain blh amik anak angkat....kn ramai anak yatim yg perlu kasih sayang mak ayah...dpt pahala jgk kt kte..

Tanpa Nama berkata...

zikr sebentar tenangkan hati, tawakal pd ALLAH, baru pilih..
anak itu mmg akn masuk syurga sbb suci tp si ibu juga mendapat mati syahid kecil bila meninggal dunia ats sbb bersalin

محمد رازيق berkata...

haha. nice der :) ko da mcm pakar cinta ni.. hehe

JaLi AshBurn berkata...

hurmmm, . . . sekarang tak leh cakap, . . . kalau korang alami betul2 baru tau pilihan ape yg korang wat ti, . . . . . . harap2 kite dijauhkan dari situasi camni, . . :)

sYafIk-wAy berkata...

ak pilih anak . heee. bini boleh cari lain .

puteri berkata...

cube bce link ni.sebijik mcm kisah ko.tp ni pndgn dri segi agama.tgk lah,mungkin terjwb sikit2.hehe.juz sharing.^_^
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=219807014748149&set=a.215504185178432.52396.156512144410970&type=1&theater

farah aznan berkata...

umm. obviously baby :)
lagi pun kita dah rasa nikmat hidup. baby tak pernah lagi. bagi la dia rasa. and boleh didik ayah dia sekali untuk didik anak tu sebaik-baiknya. kalau boleh, dielakkan la situasi camni. but if something like this happen in the future, I'll always choose the baby :)
one day baby tu akan taw ibu dia berkorban nyawa sebab sayang gila2 kat dia.

Nur Afifah berkata...

as for me la, kalau aku ni lelaki,aku akan pilih isteri.sebab,kalo ko betul syg kat bini ko tu,ko akan biar die pergi dengan aman damai tanpa sebarang dosa.kerana, meninggal semasa melahirkan adalah mati syahid.and die akan tolong ko jugak kat akhirat nnt.pasal baby pulak,kalau ade jodoh,ko kawen la lain.dengan perempuan yg bole jage family ko.hihi :)

Minah Blur berkata...

hard decision to make...

dan radhi berkata...

wow! Mr K serious nie.. huhu hard decision rite?

Tanpa Nama berkata...

benda ni sebenarnya dalam drama tv melayu hindustanje..hakikatnya, kalo selamatkan ibu insyaAllah anak tu pun selamat juga..tak pernah lagi saya jumpa kes macam ni kat hospital :p

cuba tanya pakar sakit puan kalau tak percaya..

Sweet Little Boo berkata...

hmm,, like mr.k,

i also dont know how to choose,,

tgok2 komen kat cini mcm2 ade,,

dats why sume tu tpulang pd diri msing2,,

if me yg berada dlm situasi tu,,

sgt2 perlukan sokongan husband n family,, which is carry on my pregnant,,

doa pd tuhan supaye sume selamat..
ape pon yg kite rancang,, tuhan maha berkuasa, DIA yg menentukan segala2 nye,,

*redha :)

Tanpa Nama berkata...

sekarang bru aku taw kenapa kau tergila2kan lisa surihani lepas tengok gambar ni...

http://www.tokobakso.com/gambar/lisa-surihani-memang-dah-lame-menyeksi-gambar-ekslusif.html

sebab die mmg seksi n cun... hahaha...terbaekk arr taste ko...

iena_mieyna ^^ berkata...

lau saya, saya tak bagi dia pilih mana-mana..huaaa.. lau saya mati, nanti anak tu kena hidup dgn hubby je..lps tu hubby tu mesti akan kahwin lain...then,anak saya kena hidup pulak dgn mummy tiri... saya rela mati bersama anak..biar tinggal hubby sorg2...dia pergi la kahwin lain, and get another baby... huhu...

syakiroh berkata...

idup mati d tgn tuhan... pilih punya pilih dua2 p.apahal.. tawakkallah.solat taubat banyak2.moga Allah ringankan

eyjalukman berkata...

tak tahu nak pilih yg mana .
tp maybe pilih anak dgn harapan anak tu akn membesar mnjadi insan yg berguna dan dpt doakan sy dan suami :)

jiro ngan Q berkata...

pilih wife..
dokter yang kate tak boleh pregnant,bukan tuhan yang cakap. plus,kepade pompuan..jgn lah selfish. kau ingat senang laki dia nak idop without wife dia..?nak kene jage anak lagi..wife tu dah mati memang la tak rase pape..yang hidop tu yang rase derita...

jiro ngan Q berkata...

pilih wife..
dokter yang kate tak boleh pregnant,bukan tuhan yang cakap. plus,kepade pompuan..jgn lah selfish. kau ingat senang laki dia nak idop without wife dia..?nak kene jage anak lagi..wife tu dah mati memang la tak rase pape..yang hidop tu yang rase derita...

Ann AB berkata...

aku sebagai isteri, jika suamiku buat keputusan pilih anak, aku redha je dan tesenyum shukur sebab kematianku adalah mati syahid. Melahirkan seorang khalifah di muka bumi ini. Sometimes doc cakap je macam tu sebab berdasarkan teori. Matikan Tuhan yang tentukan....Bukan doktor...Doc pun pandai bekata2 je lebih, sebab berdasarkan teori yg dorang belajar bertahun0tahun tu. Huhuhu....
Tapi kalo pada soalan itu, aku pilih isteri..HUhuhu....Ank boleh dicari. Manalah berkat usaha, doa and tawakal dapat juga cahaya mata. Janji jangan putus asa.

Nina berkata...

Kalau dah susah sangat nak buat pilihan ni.Ape kate kita minta petunjuk dari Allah.Buat la solat sunat istikharah kerana sesungguhnya petunjuk dari-Nya adalah sebaik-baik pilihan.Kalau petunjuk tu menyatakan isteri perlu diselamatkan jadi mungkin ada rancangan Allah disebalik tu.Dan kalau anak yang perlu diselamatkan mungkin ada hikmah yang ada disebalik apa yang akan terjadi. Bukan ke itu yang sepatutnya kita lakukan.Sesungguhnya Allah itu maha adil dan bijaksana.Jadi renung-renungkan la dan selamat beramal. :)

Tanpa Nama berkata...

pilih baby..

Cuz, kalau wife tu mati itu dikira mati syahidkan? sebab dia mati masa nak lahirkan baby kan?

hope betul.

elise berkata...

wife.

ni pendapat yg lain sikit.
isteri tu still ade parents and adikberadik yg akan sedih dgn kehilangannye. sbg suami and menantu, harusla pikir perasaan mak ayah isteri jgk..
diorang dh serahkan anak perempuan diorang utk kite, jgnlah anak diorang mati tu disebabkan keputusan kite..
love ur wife..even she asked u to choose the baby..because that means she truly love u both, the child and husband...then why couldnt u show ur love for her...even somebody said it is only 10% of ur marriage..

mr k, please do reply, this is my first comment here, and i really want to know ur opinion regarding mine. tq.

Tanpa Nama berkata...

Dari Jabir bin 'Atik, Rasulullah saw. bersabda: "Mati syahid ada tujuh, selain mati terbunuh dalam perang fii sabilillah, yaitu: (1) mati karena penyakit tha'un , (2) mati karena tenggelam ,(3) mati karena penyakit lambung ,(4) mati karena sakit perut, (5) mati karena terbakar, (6) mati karena tertimpa reruntuhan, dan (7) PEREMPUAN YG MATI KERANA HAMIL & MELAHIRKAN.

(HR.Ahmad,Abu Dawud,Nasa'i,dan Malik)

Kalau saya, sy akan pilih utk menemui Allah. Suami pasti akan faham. Walaupun si isteri sgt cintakan suami tetapi pasti cinta isteri lebih kpd Allah s.w.t. Anak tu nanti insha-Allah suami akan jaga dgn baik (mungkin dgn isterinya yang baru). Si suami mesti tabah & mendoakan selalu agar dikurniakan rahmat Allah. Mana tahu kan, di saat2 akhir dikurniakan rahmat. Allah hanya hendak menguji kita. =)

UniLokMan berkata...

aku akn plih wife..sbb aku grenti aku x kn mampu nk bsarkn ank sorang2..huhu

Tanpa Nama berkata...

as a girlz..aku akan suh husband aku pilih bb...coz at least aku ade benda utk dikorbnkan demi zuriat b'sme..ade je la ayh tunggal yg blh bsrkan ank..n if la jdh die dtg lps aku dh xde..it much better 4 bb also.. so s'tiap ape pilihan yg diambil akan ada reason die..Allah xkan biar ape pilihan kta 2 kita kesali...so depend on indivdu 2 sndri..die nk yg mne..ape jua pilihan mintak diredhai..lbh afdal..so nk besarkan ank pun xde hlngan..everythng will be smooth..

nurennurain berkata...

kalau sye sebagai perempuan mestilah sye akan suro suami pilih anak. tapi kalau ditempat lelaki mestilah lelaki tu nak pilih isteri. dah biasa berlaku dalam drama melayu .

fahana_ann berkata...

hehehe..memang macam dlm drama tapi tak mustahil hakikat tu ada. kita tak tahu dan moga2 dijauhkan.. em, tak tahu nak duk kast side sape. tapi, em selamatkan isteri.. rezeki dari Allah, mungkin tak boleh lahirkan anak sendiri, tapi kuasa Allah siapa jangka, (coz pernah baca org yang dah lama kahwin tak dapat anak, at the end, alahmdulillah..)but if memang tak de tak de jugak boleh ambik anak angkat dengan cara yang betul, mengikut syara', disusukan, insya-allah selamat..lagipun boleh bantu anak angkat tu..
tapi, kalo pilih anak pun, tak pe.. boleh cari isteri lain, cuma take time nak cari yg bagus, dn mungkin nak yg sama macam pertama tapi susahla kan..tp bagi yg agak2 ada niat nak kawen lagi, bolehlah terus pilih anak..since saudara syg sgt pada isteri, mungkin lah lagi take time..jadinyer, if rasa tak boleh nak jaga anak sendirian, pilihlah isteri...hehehehe..

fahana_ann berkata...

hehehe..memang macam dlm drama tapi tak mustahil hakikat tu ada. kita tak tahu dan moga2 dijauhkan.. em, tak tahu nak duk kast side sape. tapi, em selamatkan isteri.. rezeki dari Allah, mungkin tak boleh lahirkan anak sendiri, tapi kuasa Allah siapa jangka, (coz pernah baca org yang dah lama kahwin tak dapat anak, at the end, alahmdulillah..)but if memang tak de tak de jugak boleh ambik anak angkat dengan cara yang betul, mengikut syara', disusukan, insya-allah selamat..lagipun boleh bantu anak angkat tu..
tapi, kalo pilih anak pun, tak pe.. boleh cari isteri lain, cuma take time nak cari yg bagus, dn mungkin nak yg sama macam pertama tapi susahla kan..tp bagi yg agak2 ada niat nak kawen lagi, bolehlah terus pilih anak..since saudara syg sgt pada isteri, mungkin lah lagi take time..jadinyer, if rasa tak boleh nak jaga anak sendirian, pilihlah isteri...hehehehe..

Tanpa Nama berkata...

pilih isteri..sbb penah terbaca kat somewhere,pilihlah isteri krn ank tu x berdosa lg..dia masih suci bersih dr segala dosa..klu dia lahir mungkin dia akan dikotori dgn dosa2 di dunia nie..jd buat apa kita nk take risk biar anak kita tu hidup dlm cabaran dunia yg penuh kezaliman pd hal kita boleh biar dia kembali pd yg esa dlm keadaan yg masih suci bersih..insyaallah di akhirat akan dipertemukan..

walhal bg si isteri,mungkin ini sbg satu cara agar lebih dekat dgn Allah..well doc siad dia mungkin x dpt anak lg but tu semua Allah pny keje.if He said kun fa ya kun maka jadilah apa yg dikehendaki kann?..itu la kot my opinion..:)

Tanpa Nama berkata...

dlm dunia perubatan..kalo xsilap..antara nyawa ibu atau nyawa anak dlm kandungan yg blom dlahirkan, nyawa ibu lebih diutamakan..so pda pndapat sy, maybe xde kot insiden camni berlaku dlm dunia sebenar..wallahuahlam~

Tanpa Nama berkata...

http://onlyinmalaysiamah.com/?ref=strawberrypink

Tanpa Nama berkata...

Baru baca sekarang :) Hehehe,
in my opinion, better pilih isteri sebab anak tu boleh dijadikan aset masuk ke syurga nnti . Tak thulah betul ke tak , tapi for sure that baby akan bantu ibu bapa dia yg dh susah2 bela dlam kndungan untuk ke syurga :) Wallahua'lam

lidah berpasir berkata...

Lu org semua pun tahu 3 pekara yg pasti, sakit, tua dan mati. Klu dah sampai ajalnya, sesaat pun xbisa diubah... Nape lak kite nk jadi pembunuh anak sendiri? Citer ni terjadi pada keluarga wa.. Si isteri syg kan anaknya, suami terlalu sygkan isteri... Keputusan nya meraka serahkan pada allah.. Meraka xpernah putus berdoa, solat hajat . Jangkaan Dr cuma 3bulan hayat si isteri, dgn. kuasa allah isterinya dapat hidup 3tahun dr jangkaan Dr. Si anak kini menuntut di uitm s.alam, tempat dimana ayah dan ibunya sama2 belajar dulu.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger