Isnin, 25 Jun 2012

The Aroush Bazaar

Assalamualaikum



Ahh. Hidup aku amat kebosanan sekarang ni. Apa yang aku nak buat dan apa yang aku plan, semua tak jadi. So, kadang-kadang bila aku agak stress, aku akan main Dota 2. And masa aku tengah dok sedap main Dota 2, aku ada dapat email dari seorang Kakak ni. And dia sedang mempromosikan satu event. Even ni maybe antara even yang lengkap dari si kecil yang suka melukis, remaja kemaruk bercinta dan pasangan suami isteri yang mahukan keluarga bahagia. 

Event yang aku cakapkan ni adalah Aroush Bazaar yang dibuat sekali dengan event Masjid Duniaku by PTS Media Group. Which means akan ada jualan buku-buku baru dari PTS seperti buku baru Ustaz Azhar Idrus dan Irma Hasmie.

Even yang mungkin korang berminat

Bengkel Fotografi : DSLR Itu Mudah - Fadly Halim (Bert Falynacreative - Fotografer Profesional)
Talk : Rahsia Jutawan Islam Abdul Rahman Bin Auf - Aizuddinur Zakaria
Forum : Perangi Sihir Sebelum Anda Menjadi Mangsanya. - Dato' Hj. Engku Ansaruddin Agus (Astro Oasis) & Dr. Mahyuddin bin Ismail (Pakar Undang-Undang Sihir)
Talk : Untukmu Wanita - Wanita Berkerjaya, Suami Suri Rumah - Dr. Sakinah Salleh
Talk : Remaja Genius: Belajar Sedikit Dapat Banyak - Razali Kamaruddin (Pakar Motivasi)
Charity : The Telekung Project

Dan macam-macam lagi even. Korang boleh check tempat dan masa di Masjid Duniaku.




Date, Venue and Time
30th June & 1st July 2012  (9am -9pm)
Venue : Masjid Bukit indah, Ampang


6th, 7th, & 8th july 2012  (9am-9pm)
Venue : Masjid Shah Alam (Blue Mosque)


P/s: Tapak booth untuk disewa juga masih available. Jadi untuk sesiapa yang ingin membuka booth, boleh email aroush.biz@gmail.com for further details. Since majlis yang pertama akan diadakan dalam masa kurang seminggu, sesiapa yang berminat untuk buka booth, boleh hubungi  Hanisah Kamarul (019-6551034) dengan segara.


Rabu, 20 Jun 2012

Pernah Dan Akan Berlaku Kat Kita.

Assalamualaikum


Tak bermaksud kita tak sayang kat satu sama lain kan?



Selasa, 12 Jun 2012

Menerima Perangai Pasangan

Assalamualaikum

Hello lovebirds sekalian. What's up?


Siapa kat sini yang pernah bercinta kurang atau sekitar satu bulan je? Tak kisah lah cyber love ke, pena love ke apa ke. Yang penting sekejap je hubungan tu. Iye lah. Masa mula-mula bercinta dulu, rasa macam awesome gila. Rasa macam heaven je. Bila ada kawan-kawan sebut nama si dia, hati terus berbunga-bunga. Bibir terus tersenyum. Nak cuba jugak tahan senyum tu tapi tak termampu. Biasalah, awal bercinta kan. Semua nya dirasakan macam berada dalam novel dan movie romantis je. 

But then, bila dah dua minggu melalui keindahan pelangi di puncak awan, guruh dan petir mula sampai nak cari pasal. Well, ni adalah time korang lovebirds bergaduh dengan pasangan masing-masing buat pertama kalinya. Masa ni lah baru si lelaki tahu betapa annoyingnya si dia bila merajuk. Call 50 kali tak angkat. Hantar SMS, tak reply. Bukak Facebook kena block. And si perempuan pulak, ni lah time dimana hilang semua Prince Charming si dia. Kehenseman semua hilang. Ke-cool-an pun hilang juga. Apa yang ada hanyalah baran dan ayat makian dari si lelaki.

Kenapa semua ni berlaku? Yeah, sebab bosan. But then, kenapa bosan? Sebab dia sebenarnya tak sesuai untuk kau? Not really. Cinta boleh di pupuk you know. Tak kira lah betapa peliknya perangai pasangan anda, tapi kalau dah ada usaha dan cinta, sure akan terpikat juga. Ini adalah konsep yang di amalkan oleh pasangan yang bercinta selepas kahwin. Anak-anak muda sekarang, bila bercinta and dapati si perempuan tu macam out of taste, si lelaki terus tinggalkan. Tapi dalam case bercinta selepas kahwin or berkahwin dengan pilihan keluargan; seteruk mana pun perangai isteri/suami korang, korang kena stay in that relationship sebab korang dah berkahwin. And cara ni secara tak langsung ianya akan memaksa korang untuk terpikat dan menerima segala kekurangan pasangan kan?

Compromise dengan Kekurangan / Bad Habits / Sifat Buruk dia. 


Setiap orang akan ada perangai dan sikap buruk masing-masing. Ada yang suka makan sambil bercakap, ada yang suka gelak macam langsuir dan ada yang suka buat lawak hambar. Dia cerita lawak yang tak kelakar kat orang, tapi dia yang dok sibuk gelak. But as long kita nak stay in relationship dengan si dia, kita mesti lah belajar menerima not only kekurangan but also keburukan sifat dia. There is a story about this you know. Every now and then, semua orang suka permulaan perhubungan di mana semuanya amat indah.  Tapi secara slow-slow, korang akan perasan beberapa habits yang akan buat korang rasa annoying dengan pasangan tu.

Kalau masa mula-mula bercinta, tengok si dia makan dengan makanan penuh dimulut macam awek Korea, korang akan rasa comelll je. Tapi sekarang, kalau tengok si dia makan dengan makanan penuh di mulut, sure rasa macam nak tampar pipi tu kasi keluar balik semua makanan. Kalau dulu masa mula-mulu bercinta, sure rasa sweet je si dia buat suara baby pelat manja-manja. Tapi bila sekarang, dia buat suara macam tu sure rasa macam nak kaki je. Lagi-lagi kalau yang buat suara pelat tu adalah lelaki.

Well, most of us, ingin kan pasangan yang perfect. Tapi korang kena ingat,

Pasangan yang perfect tak bermaksud pasangan yang ideal.

Kekurangan dan kelebihan akan selalu melengkapi. Korang tahu tu kan?

So, kalau kita rasa annoying dengan perangai pasangan kita, apa yang kita patut buat? Patut ke kita ubah perangai dia?


Macam yang aku dah cakap kat atas, tadi, setiap orang ada sikap buruk dia kan? So, here is the deal, kau ada sikap buruk yang dia tak suka dan dia ada sikap buruk yang kau tak suka. And then, kalau kau nak ubah sikap dan perangan dia, adakah kau pun willing untuk kasi dia ubah perangai kau?

Andai kata kalau korang start berdialog
Suami       : Bayyybiee. Baybiee tengah masak apew tueww.
Isteri         : Eww. Kenapa cakap macam tu? Annoying gila.
Suami       : Iye keww annoyingww. Bukan kew baybiee suka keww. :D
Isteri    : *Mengeluh* We need to talk.*Isteri memandang suami sambil membasuh dan mengelap tangannya*
Suami      : Tapiw saye tak curang pownn :(
Isteri       : Awak tahu tak saya rasa annoying gila dengan awak? Nak nak bila awak ber mushy-mushy bajet manja macam tu?
Suami      : Tapi...
Isteri        : Cukup! Cukup dengan semua ini. Tidak ada tapi-tapi lagi!
Suami      : Tapi awak tu, bila buang air dalam tandas, tak pernah reti tutup pintu. Annoying jugak.
Isteri        : Eeeee. Apa kena mengenanya? Lagi pun saya baca dalam majalah, lelaki suka je?
Suami      : Well, itu lelaki lain. Not me. Duh.

Nampak tak? Nampak tak permainan dia disitu? Once kau cuba untuk tukar perangai or bad habit si pasangan, si pasangan pun akan buat benda yang serupa.


Perangai Buruk vs Kekurangan vs Jahat.
Pernah tak korang terfikir apa beza antara perangai yang teruk, kekurangan yang nyata dan jahat? Most of us sedia tahu tentang apa itu kekurangan. Tapi ramai je yang salah faham dengan perangai buruk dan sifat jahat. Sebenarnya dua benda ni adalah amat berbezaPernah tak masa korang jalan-jalan sambil cuci mata melihat mamat indon dan bangla yang wangi korang nampak diaorang asyik dok kacau gadis-gadis ditepi jalan. Bukan kacau teruk sangat pun. Kacau gitu-gitu je. Buat bunyik "Swiiiit. Swiiit. Haii". Well yeah, the perangai is a lil bad. Tapi tak lagi masuk ke bahagian jahat. So, a lil harmless flirt tak jadi masalah kan?

For your information, bad habits, kalau ianya bertentangan dengan adab dan Islam, then ianya patut di ubah. Anda patut marah kat pasangan korang tu. Kalau dia buat tak layan, kau try buat muka garang sikit. Lelaki ni sebenarnya takut kalau orang yang dia sayang marah. Okay maybe tak. Tapi boleh cuba. Sebab ianya adalah normal bila seseorang tu berubah jadi lebih baik untuk pasangan dia. More to love, right?



And kalau korang really nak stay dengan dia for the rest of your life, then better korang belajar bertolak ansur dengan semua perangai dia. Korang boleh belajar tolak ansur dengan hampir semua perangai buruk seseorang KECUALI kalau si lelaki adalah jenis suka pukul pasangan. There is no reason lelaki boleh pukul perempuan di dalam dunia ni, unless of course that bitch slept with someone else. I am not saying dia patut di pukul, buat dia deserve it. You know, nak masuk mahkahmah takes time. Or, easiest way, just tinggalkan dia. Banyak lagi gadis comel di luar sana. You just need to a new love. Might be hard but, good luck.




Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger