Selasa, 12 Jun 2012

Menerima Perangai Pasangan

Assalamualaikum

Hello lovebirds sekalian. What's up?


Siapa kat sini yang pernah bercinta kurang atau sekitar satu bulan je? Tak kisah lah cyber love ke, pena love ke apa ke. Yang penting sekejap je hubungan tu. Iye lah. Masa mula-mula bercinta dulu, rasa macam awesome gila. Rasa macam heaven je. Bila ada kawan-kawan sebut nama si dia, hati terus berbunga-bunga. Bibir terus tersenyum. Nak cuba jugak tahan senyum tu tapi tak termampu. Biasalah, awal bercinta kan. Semua nya dirasakan macam berada dalam novel dan movie romantis je. 

But then, bila dah dua minggu melalui keindahan pelangi di puncak awan, guruh dan petir mula sampai nak cari pasal. Well, ni adalah time korang lovebirds bergaduh dengan pasangan masing-masing buat pertama kalinya. Masa ni lah baru si lelaki tahu betapa annoyingnya si dia bila merajuk. Call 50 kali tak angkat. Hantar SMS, tak reply. Bukak Facebook kena block. And si perempuan pulak, ni lah time dimana hilang semua Prince Charming si dia. Kehenseman semua hilang. Ke-cool-an pun hilang juga. Apa yang ada hanyalah baran dan ayat makian dari si lelaki.

Kenapa semua ni berlaku? Yeah, sebab bosan. But then, kenapa bosan? Sebab dia sebenarnya tak sesuai untuk kau? Not really. Cinta boleh di pupuk you know. Tak kira lah betapa peliknya perangai pasangan anda, tapi kalau dah ada usaha dan cinta, sure akan terpikat juga. Ini adalah konsep yang di amalkan oleh pasangan yang bercinta selepas kahwin. Anak-anak muda sekarang, bila bercinta and dapati si perempuan tu macam out of taste, si lelaki terus tinggalkan. Tapi dalam case bercinta selepas kahwin or berkahwin dengan pilihan keluargan; seteruk mana pun perangai isteri/suami korang, korang kena stay in that relationship sebab korang dah berkahwin. And cara ni secara tak langsung ianya akan memaksa korang untuk terpikat dan menerima segala kekurangan pasangan kan?

Compromise dengan Kekurangan / Bad Habits / Sifat Buruk dia. 


Setiap orang akan ada perangai dan sikap buruk masing-masing. Ada yang suka makan sambil bercakap, ada yang suka gelak macam langsuir dan ada yang suka buat lawak hambar. Dia cerita lawak yang tak kelakar kat orang, tapi dia yang dok sibuk gelak. But as long kita nak stay in relationship dengan si dia, kita mesti lah belajar menerima not only kekurangan but also keburukan sifat dia. There is a story about this you know. Every now and then, semua orang suka permulaan perhubungan di mana semuanya amat indah.  Tapi secara slow-slow, korang akan perasan beberapa habits yang akan buat korang rasa annoying dengan pasangan tu.

Kalau masa mula-mula bercinta, tengok si dia makan dengan makanan penuh dimulut macam awek Korea, korang akan rasa comelll je. Tapi sekarang, kalau tengok si dia makan dengan makanan penuh di mulut, sure rasa macam nak tampar pipi tu kasi keluar balik semua makanan. Kalau dulu masa mula-mulu bercinta, sure rasa sweet je si dia buat suara baby pelat manja-manja. Tapi bila sekarang, dia buat suara macam tu sure rasa macam nak kaki je. Lagi-lagi kalau yang buat suara pelat tu adalah lelaki.

Well, most of us, ingin kan pasangan yang perfect. Tapi korang kena ingat,

Pasangan yang perfect tak bermaksud pasangan yang ideal.

Kekurangan dan kelebihan akan selalu melengkapi. Korang tahu tu kan?

So, kalau kita rasa annoying dengan perangai pasangan kita, apa yang kita patut buat? Patut ke kita ubah perangai dia?


Macam yang aku dah cakap kat atas, tadi, setiap orang ada sikap buruk dia kan? So, here is the deal, kau ada sikap buruk yang dia tak suka dan dia ada sikap buruk yang kau tak suka. And then, kalau kau nak ubah sikap dan perangan dia, adakah kau pun willing untuk kasi dia ubah perangai kau?

Andai kata kalau korang start berdialog
Suami       : Bayyybiee. Baybiee tengah masak apew tueww.
Isteri         : Eww. Kenapa cakap macam tu? Annoying gila.
Suami       : Iye keww annoyingww. Bukan kew baybiee suka keww. :D
Isteri    : *Mengeluh* We need to talk.*Isteri memandang suami sambil membasuh dan mengelap tangannya*
Suami      : Tapiw saye tak curang pownn :(
Isteri       : Awak tahu tak saya rasa annoying gila dengan awak? Nak nak bila awak ber mushy-mushy bajet manja macam tu?
Suami      : Tapi...
Isteri        : Cukup! Cukup dengan semua ini. Tidak ada tapi-tapi lagi!
Suami      : Tapi awak tu, bila buang air dalam tandas, tak pernah reti tutup pintu. Annoying jugak.
Isteri        : Eeeee. Apa kena mengenanya? Lagi pun saya baca dalam majalah, lelaki suka je?
Suami      : Well, itu lelaki lain. Not me. Duh.

Nampak tak? Nampak tak permainan dia disitu? Once kau cuba untuk tukar perangai or bad habit si pasangan, si pasangan pun akan buat benda yang serupa.


Perangai Buruk vs Kekurangan vs Jahat.
Pernah tak korang terfikir apa beza antara perangai yang teruk, kekurangan yang nyata dan jahat? Most of us sedia tahu tentang apa itu kekurangan. Tapi ramai je yang salah faham dengan perangai buruk dan sifat jahat. Sebenarnya dua benda ni adalah amat berbezaPernah tak masa korang jalan-jalan sambil cuci mata melihat mamat indon dan bangla yang wangi korang nampak diaorang asyik dok kacau gadis-gadis ditepi jalan. Bukan kacau teruk sangat pun. Kacau gitu-gitu je. Buat bunyik "Swiiiit. Swiiit. Haii". Well yeah, the perangai is a lil bad. Tapi tak lagi masuk ke bahagian jahat. So, a lil harmless flirt tak jadi masalah kan?

For your information, bad habits, kalau ianya bertentangan dengan adab dan Islam, then ianya patut di ubah. Anda patut marah kat pasangan korang tu. Kalau dia buat tak layan, kau try buat muka garang sikit. Lelaki ni sebenarnya takut kalau orang yang dia sayang marah. Okay maybe tak. Tapi boleh cuba. Sebab ianya adalah normal bila seseorang tu berubah jadi lebih baik untuk pasangan dia. More to love, right?



And kalau korang really nak stay dengan dia for the rest of your life, then better korang belajar bertolak ansur dengan semua perangai dia. Korang boleh belajar tolak ansur dengan hampir semua perangai buruk seseorang KECUALI kalau si lelaki adalah jenis suka pukul pasangan. There is no reason lelaki boleh pukul perempuan di dalam dunia ni, unless of course that bitch slept with someone else. I am not saying dia patut di pukul, buat dia deserve it. You know, nak masuk mahkahmah takes time. Or, easiest way, just tinggalkan dia. Banyak lagi gadis comel di luar sana. You just need to a new love. Might be hard but, good luck.




28 Comments:

iZ berkata...

apa jer hubungan jika tidak mempunyai ikatan yang sah, 'PASTI' akan menerbitkan rasa bosan..

tak kiralah betapa perfect nya pasangan kita itu.. fitrah bro.. =)

Adylia Qarissa berkata...

tak pernah lak rasa bercinta sbulan :)

Tanpa Nama berkata...

im not in a relationship tp aku baca gak smpai habis =P nice writing mr k!

Kotak Hati berkata...

mcmana kalu lelaki suka menipu....

Ety berkata...

2 words je : NICE ONE lahh :D

psst : keep posting. entry semua best-best :D

cik aletheea: berkata...

suke gila entry nie.
mmg senang nak baca, faham tapi nak apply tu yang susah.

ros maisara berkata...

penah try cintan2 nih,n sebulan je bertahan, tapi x rasa apa2 pun.. haha sbb saje nk cuba2, last2 rasa sgt membebankan,bila dah putus tu rasa lega gile..kalo kena bercinta lepas kawin,dunno what will happen to me..bercinta sebelum kawin pun looks impossible to me..lol..

Tanpa Nama berkata...

mr k <3
boleh tak ko wat entry psl laki panas baran @kaki bukul.

thnx.
-comeys ;p

Elina Saufi berkata...

x prnah bercinta. so xde penglmn.hoho~~

Puteri Iqa Izyan berkata...

aku pernah couple paling sekejap dua minggu. paling lama sepuluh bulan. muahahahaha :P


tp, mmg bila couple ni awl2 je manis. lepas tu gaduh2. uhh. bosang aku. jadi, single lagi sodap. yum yum yum~


tp tu ah, kdg2 ade pesen suka tengok rupa. sedih aku. kalau mcm tu, sampai ke tua la aku single. wkwkwkwkwk

Cik Ummi berkata...

haaa...

perhubungan lelaki perempuan yang takde ikatan yang HALAL, mesti lah Allah tak berkati kan??
bila tak berkat, tu yg cepat bosan tuh..
sbb Allah dah tarik rasa nikmat cinta tu.
melainkan kalau dua2 same perangainya..

i mean, lelaki baik untuk perempuan baik dan macam tu la sebaliknya kan? =)

Adziim berkata...

Paling sekejap gua couple 3 hari je.

-tikah- berkata...

simple..
partners needs the imperfect to be perfect.. :)

cweet pinky berkata...

tengah menyemai larh nih , harap sampai ke jinjang pelamin , yang penting kiterr kena sentiasa bersederhana , insyallah hubungan tuh terpelihara , dan jangan terpesong , kan3 ~ jangan buat benda bukan2 kan3 , hehehe ~

cweet pinky berkata...

jemput kew entry CP , hehehe ~

http://dariilhamkehati.blogspot.com/2012/06/nak-maafkan-orang-tak-perlu-jadi-nabi.html

~nashrulez~ berkata...

aku memang sebulan je tahan. haha.

Nadia Elena berkata...

hahaha...baybieee sukewww la entry ni... =D

Nadia Elena berkata...

hahaha...baybieee sukewww la entry ni... =D

Zinedine Zaiddin berkata...

Kapel apa kebendanya 3 hari je adzim.. -__-"

betul la apa yg author cakap. Bila dalam ikatan perkahwinan, nak tak nak pasangan kena terima jugak kekurangan masing2. Which some of those kekurangan might be unpleasant at first, tp utk 4-5 tahun..boleh la improve dan terima kekurangan pasangan tu.

sekarang ni sebab xde ikatan yang kukuh, asal nak tinggal boleh tinggal aje..

Adziim berkata...

Zinedine Zaiddin.

Kapel yang lepas tiga hari masing-masing realize tak boleh pergi jauh. Break elok elok je.

Nur Emilya berkata...

hah terbaik :)

dye.yana berkata...

bila dah kawen, buruk baik memang akan diterima jugak. cakap lah berapa banyak kali kau annoying dengan bad habit dia, lama-lama slow-slow hilanglah bad habit dia. kalau tak hilang, terpaksalah terima :)

Miss Cite berkata...

terasa nak komen gak r sebab terjadi depan mata aku,yang kawin tak kenal dulu,tak bahagia n x dapat pupuk rasa cinta.memang la kalau baca novel,semuanya bahagia n indah2.tapi aku rasa dunia nyata tak sebegitu,anything could happen.

~~faizatul akma~~ berkata...

nice entry tapi..nape si suami tu mcm aww awww jee...euww..joking..ahaks..=P

Tanpa Nama berkata...

Dgn rumet sndiri i pun susah nak terima prangai buruk, end up tak berbaik. Taktau la mcm mane dgn spouse yg akan sebilik for the rest of life... *sighh

Miss Tuah berkata...

Sya pernh bce article hal rumh tgga.. Ia mgatakn,nti bila da kwen, bad habit tu la y mnjdi dia unik y hnye kte y dpt lwn kelemhn tu, dan bila psagn kte da tiada, tnpa sedr bad hbit itu juga la y kte rindukan...
*da moral is, terimala psgn kte seadaanye, kerna dia la insan y di amanahkn, dan y pling sesuai y ditakdirkn utuk kte dmpingi di dunia ini..(mncri kesempurnaan y total itu mustahil, tpi usaha utuk mmbina kesempurnaan itu adlh wjr),,wa,lm..

Tanpa Nama berkata...

sy n hubby lagi beberapaa minggu nak 1st anniversary, memang byk tau kelemahan die yg kdg2 tersangat annoying..kdg2 rs mcm berbeza dengan mase kitorg bercinta 3 tahun dulu..memang betul yg suami isteri mesti bersabar dan matang dalam handle perkara ni...kena terima yg kite semua pun tak perfect n jgn lupa kebaikan2 yg dia pernah lakukan pada kita :D...dan jgn lupe doa byk2 pd tuhan...dgn ini, kite akan temui kemanisan percintaan tu..realitinya mmg susah, tp inilah hakikat kehidupan

aku, kamu dan dia.. berkata...

Susah jugak kalo dapat suami yg asyik luangkan masa dgn kengkawan n handphone je. Kami baru kawen setahun n ada sorg bby gurl.. Mmg annoying giler bile tgk die asyik berkepit dgn handphone n anggap sy n bby mcm x wujud.. Knp la aku kawen ngn mamat ni..

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger