Sabtu, 19 Mei 2012

Ciri-ciri Anak Lelaki Yang Sesuai Anda Kahwini.

Assalamualaikum


Hellow gadis-gadis dan jejaka-jejaka yang tak kahwin-kahwin lagi. What's up?

Seperti yang kita tahu, statistik mengatakan yang 2.5 juta rakyat Malaysia yang berumur 25 tahun dan ke atas tak kahwin-kahwin lagi. Aku tak tahu lah kenapa dieorang tak kahwin lagi. Adakah sebab dieorang (or, korang) tak laku? Or maybe korang tak kahwin-kahwin lagi sebab tak reti memasak dan malas untuk kemas rumah? 

Lagi pun, mesti ada punya orang yang tanya "Weh, kenapa kau tak kahwin lagi?" Then dengan bangganya korang jawab. Sebab Tuhan nak save aku for the best. Eley. Padahal bangun tengah hari, sampai ke petang baring sambil layan sinetron Indon, kain baju pun emak yang basuhkan. Pastu berharap ada orang nak datang meminang. Puhhh-lis.

And. Oh Oh. I know. I know. Korang tak kahwin sebab sebab still berharap kat boyfriend korang yang kasi harapan palsu padahal si boyfriend dah plan nak kahwin dengan perempuan lain dah kan? Alalala. Keciannya. :( And and and. Tak kurang juga bilangan gadis-gadis di Malaysia tak kahwin-kahwin lagi sebab masih menunggu Mr Perfect yang tak wujud datang meminang. Mana tak nya. Nak cari lelaki kelakar macam Ustaz Azhar, handsome macam Ustaz Don dan suara mengasyikkan macam Maher Zain. Mana mau dapat beb?


And yes, bila sampai satu tahap yang korang tak laku, mesti korang akan suruh mak ayah carikan bakal suami kan? Begitu juga dengan pihak lelaki kan? Ada je sebenarnya si lelaki yang suruh si emak yang carikan bakal isteri. And si emak pula, mesti nak cari yang comel-comel. Kalau tak comel, si anak lelaki tu sure reject. Iye lah, nama pun gadis comel. Marah ke, menangis ke, membebel ke, still nampak comel. So kalau selepas kahwin nanti, tak bahagia pun tak apa asalkan dapat tidur dengan gadis comel ye tak? 

And... Aku ada seorang kawan ni. Dulu masa kakak dia nak kahwin, dia ada bagi tahu yang kakak dia dah penat bercinta lama-lama. Sebab last-last, putus jugak. So, senang cerita, kakak dia kenal seorang mamat ni dalam beberapa bulan je. Lepas tu, terus kahwin. Which means, dia setuju untuk kahwin dengan seorang lelaki yang dia baru je kenal. Risky is not it?

Well. Here is the thing. Masa korang nak pick pasangan korang tu, isthikarah tu adalah mesti (Aku baca Majalah Solusi, katanya 3 kali istikharah at least). And then, korang kena juga lah tengok latar belakang dia. Maklum lah, korang kan baru kenal. Standard la bila baru kenal tu, semuanya nampak perfect. Bakal suami korang tu lah Maher Zain. Bakal suami korang tu lah Ustaz Don. Bakal suami korang tu lah Aaron Aziz.  Tapi bila dah masuk alam perkahwinan, hah. Tu la suami paling pemalas. Tegur sikit, melenting macam orang gila.

Lelaki sulung 
Kalau korang layan drama-drama melayu yang membosankan, korang akan perasan yang anak pertama yang sesebuah family tu dapat mesti periang. And then, bila dapat je anak kedua, mesti akan ada babak anak pertama jealous sebab parents asyik melayan baby yang baru lahir (Anak ke dua) kan? Dan situasi ini akan melahirkan perangai anak sulung yang tipikal. Tipikal anak sulung adalah...

Mudah Marah - Macam yang aku pernah bagi tahu kat Twitter, most (aku ulang, MOST) of lelaki yang anak sulung adalah panas baran. Kalau dalam sehari-harian, mood dia okay je. Tapi kalau once ada orang start buat pasal, laju je dia naik berserk dan buat rampage. Tapi jangan salah faham. Bila cakap pasal mudah marah, tak bermaksud dia akan pukul isteri. Tak mustahil yang most of anak sulung adalah tegas semata-mata. Tapi bila untuk certain people yang panas baran, memukul isteri adalah kebiasaan. Dengan kata lain, kalau sebelum kahwin dia dah maki hamun or pukul korang, better jangan kahwin dengan dia.  

Pendapat dia je nak kena betul. - Ianya agak hard untuk argue dengan lelaki yang style macam ni. Kalau korang betul macam mana sekali pun, dia akan twist supaya dia menang dalam argument. Lelaki macam ni sesuai jadi lawyer. 

High confident - Gonna be a good leader - Ni adalah antara part yang bagus dengan anak sulung. Dalam banyak-banyak ciri-ciri lelaki idaman, good leader adalah soooo charming di mata gadis. Nak-nak kalau si lelaki tu boleh bagi arahan kat orang bawahan dia dan orang bawahan dia respect. Most of anak sulung earn the respect disebabkan oleh ketegasan diri dia. 


So, jikalau anda (perempuan) nak mengahwini lelaki yang anak sulung, pastikan korang check dulu perangai dia macam mana. Bukan je check perangai dia. Perangai korang pun kena check. Kalau si dia tu panas baran and korang pun jenis degil nak mampus, aku suggestkan korang make a pact and discuss about it. Make sure salah seorang antara korang boleh bertolak ansur. 


Anak Bongsu.
Anak bongsu... Anak bongsu... Hm... *Geleng-geleng kepala*. Ramai kawan-kawan aku sebenarnya anak bongsu. Samaada lelaki ataupun perempuan, perangai anak bongsu memang tak jauh beza lebih-lebih lagi kalau yang anak bongsu tu ada ramai adik beradik. 

Degil
Hah. Tak kisah la lelaki ke, perempuan ke, kalau anak bongsu dalam adik beradik yang ramai, mesti degil dan manja (Perempuan). Apa yang dia nak, mesti dia nak dapatkan juga. Kuat nangis pun betul juga. Untuk perempuan tak apa. Tapi kalau untuk lelaki.... Hmm. *Geleng kepala lagi*

Susah untuk buat keputusan / Banyak buat keputusan yang silap. 
Anak bongsu samaada lelaki or perempuan, kebanyakkannya buat something based on perasaan. So, ada certain keputusan tu, dia akan buat masa dia dalam mood tertentu. So faham-faham lah. Bila tengah marah akan kasi keputusan macam mana. Bila happy akan cakap macam mana kan?

Jarang sebenarnya anak bongsu akan berkahwin dengan anak bongsu juga. Jarang. Biasanya, anak tengah akan berkahwin dengan anak tengah. Anak sulung akan berkahwin dengan anak bongsu. Tapi tak bermaksud anak bongsu tak boleh kahwin dengan anak bongsu. Dan, anak perempuan bongsu biasanya amat comel berbanding dari adik beradik yang lain. 


Anak Nombor Dua 

Mostly, anak kedua adalah anak yang paling lain dari lain-lain adik beradik. Tak kisah la lelaki ke, perempuan ke, asal anak nombor dua je, mesti yang paling pelik. Dia la yang paling pelik. Dia lah yang paling terasing. Kadang-kadang, yang paling bermasalah pun dia. 

Dan ketika berjalan-jalan di blogsphere, aku jumpa satu blog ni yang bercakap pasal ciri-ciri anak ke dua. 

Dalam banyak-banyak list ciri-ciri anak kedua yang dia nyatakan, aku amat tertarik bila dia kata

Tak Pandai Pujuk
Memang anak no 2 ni dia tak pujuk makwe / pakwe dia..


Wait. Whatttt? Anak kedua memang tak pandai pujuk kekasih? Oh come ne. Puhlis lah. Okay fine anak kedua maybe memang tak pandai memujuk. A lovely girl once told me yang aku punya skill memujuk adalah 0 bintang. Tapi tapi tapi... Erm.. itu bukan bermaksud aku tak pandai memujuk sebab aku anak kedua. Ianya maybe sebab... Erm.. Erm.. I nonid to give any reason okay?.

Setia.
Tak digoyahkan anak no 2 juga …. dia kalau bercinta, sangat setia…sanggup berkorban 

HAH! Hah. Haaa. Yang ni aku memang setuju sangat-sangat. Sebagai anak nombor dua yang setia, aku dengan ini menyatakan persetujuan penuh terhadap statement di atas. Mana lagi nak cari adik beradik yang paling sedia dari anak nombor dua ye tak?


Pemaaf dan Caring
Tak dinafikan no 2 ni pun pemaaf & caring…TAPI awas jgn bg diorg marah….kalau depa marah faham sajer lah

Pemaaf dan Caring ni pun aku setuju. Bukannya apa. I ni caring sebenarnya. Dengan kata lain. Untung tauu kalau korang dapat kahwin dengan lelaki yang anak nombor dua. Kalau tak handsome pun tak apa. Janji anak nombor dua. *Fliphair*.


Sebenarnya, kalau korang perhatikan kawan-kawan korang yang anak ke dua, mesti korang akan perasan yang perangai dia lain macam. Taste dia lain dari manusia normal, kesukaan dia lain dari kebiasaan dan perangai dia pun rare sikit dari most of the people. Tak caya, try tengok kawan-kawan korang.

Dan actually, perangai manusia bukannya di tentukan oleh nombor adik beradik. Ianya di tentukan oleh pengalaman mereka sendiri termasuk pengalaman persekitaran keluarga. Macam mana dia di layan sebagai anak pertama, macam mana dia di jaga selepas anak kedua dilahirkan, semuanya kasi attribute kepada perangai si anak bila besar. Dan benda ni penting juga sebenarnya kalau nak perkahwinan korang bahagia. Especially bila si lelaki tu panas baran. 

Tapi kan, kalau korang perasan, pasangan yang si isteri garang, degil dan keras kepala, mesti akan mendapat lelaki penyabar, tenang dan lemah lembut. Dan kalau si suami yang garang, bengis serta pendiam, mesti akan dapat isteri yang muka ayu, senyuman menggoda dan pandai melayan. Well, perempuan ni Allah cipta untuk sejukkan hati lelaki. Ada sebab kenapa senyumannya menggoda, suara manjanya melelehkan dan lirikan matanya yang mengasyikkan. Tapi kalau tak reti masak tak jalan jugak ye dak? Hihi. 



117 ulasan:

  1. Aku sulung. Aku kan abang. Kahkahkah. Puhh liss lah anak nombor dua. Bongsu ? Hahaha

    BalasPadam
  2. boyfriend saya anak no.2. so.. saya bersetuju dengan benda-benda tu. and, saya sangat berharap dia setia macam dalam post nie.

    BalasPadam
  3. boyfriend saya anak no.2. so.. saya bersetuju dengan benda-benda tu. and, saya sangat berharap dia setia macam dalam post nie.

    BalasPadam
  4. saya anak kedua...dan saya setuju dengan pendapat dan kajian mr k...cumenye kadang2 anak ke2 ni keras kepala jugak..hehhee

    BalasPadam
  5. x reti masak boleh belajar la.. adoi.. lawak ko ni

    BalasPadam
  6. yeah aku akui anak no. 2 mmg rare... especially perempuan yg ada abg sulung.. kwn2 perempuan aku ramai anak no. 2, dan dorg ada abg sulung sama mcm aku... mostly sbb si abg tu x berapa nk matang.. well lelaki mana nk concern sgt pada adik2... so parents akan letak tanggungjwb tu pada anak no. 2 since, yg no. 1 xleh harap huhu... sedikit sebyk bagi tekanan, dats why mcm aneh sket...

    *sampai satu tahap aku rasa sape kata ada abg adelah perkara yg best, aku terus offer bdk tu, ko amek la abg aku, aku x nak pon ada abg*

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yea.. sy setuju... sampai satu tahap aku rasa abg aku nie annoying tahap gaban... hahaha...

      Padam
    2. yes betul kita akn ckp abg kits tu Annoying. tp from our deep heart kita syg n bangga dgn abg sulung. but my brthur Sgt good leader. and me as sister more kpd giving advice to adik2 and abg more kpd arahan.

      Padam
    3. Abg sulung kau je kot mcm tu.abg aku ok.walaupun dia yg suka kacau aku,tpi dia yg selalu caring ngan aku,dia concern kalu aku nk gi mana2,dia cpt detect masalah aku,dan plg best dia suka nasihat.seriously aku syukur dpt abg mcm abg aku.alhamdulillah.jd x smua abg sulung mcm tu,mngkin kau 1 dalam sejuta.n mngkin kau ni ank no 2 selalu annoying kan abg kau kot.tu pasal la dia x ngam ngan kau.faktor mngkin dia disisihkan lpas dpt ank no 2 mngkin jgk.tpi honestly aku rasa sunyi kalu abg aku x text aku sminggu.

      Padam
  7. saya anak kedua dalam adik beradik. dan terase. haha betullah kot, dalam family degil la jugak, but adik saye lagi degil kot. haha.

    BalasPadam
  8. haa. ank kedua tu aku setuju. sbb adik aku mmg mcm tu. lain dr yg lain. hohoho.

    lgpun aku ade baik dgn sorang ni yg ank no dua. fail bab memujuk. muehehehe.

    tp kalu ckp psl jodoh ni, aku pun dh penat cari. sbb asyik putus je.so, bile nak kawen nanti suruh je parents cari.^_^

    BalasPadam
  9. hahahahaha anak no 2

    BalasPadam
  10. salam. TO K. May i ask your permission to comment in English. I really hope you don't mind. :)

    I find it interesting when you write about the personality or traits (whichever suits the context) of the children in the family. I bet you did your homework, eh. ^_^

    If I may... em.. How about the 'only child' in the family? Anak tunggal, it is. Any opinion regarding?

    I found another interesting writing that tells some info about child and siblings. here; http://liveitlively.blogspot.com/2011/12/ciri-dan-sifat-anak-sulong-tengah-dan.html

    Can you please have a look, and if it's okay.. write your opinion in your blog, as well?

    would be glad to hear from you.

    thank you. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wei cakap la bahasa portugis ke jerman ke baru Aku paham

      Padam
    2. He he he

      Padam
    3. He he he

      Padam
    4. Eh - There is no such word in english.

      Padam
  11. sangat setuju dengan opinion pasal anak no 2 tu.. tak pandai pujuk. well, its happen now :( lagi2 kalau dapat soldier boy :( what a misery life T__T orite. this is not the exact place where i can express my depression. or was 5 sec ago. kbai

    BalasPadam
  12. <---anak kedua :D baik budaknya ni ;P

    BalasPadam
  13. "Tapi kalau tak reti masak tak jalan jugak ye dak?"


    Ok, yang tu aku setuju. haha


    Aku tak nak pasangan yang sempurna. Aku nak cari pasangan yang melengkapkan dan menyempurnakan hidup aku. :)

    BalasPadam
  14. sy anak slung jgak....!!
    tp xde la pnas bran pon...n klaw dgn adekadek pon, xbole nk tegas sgt...ksian bile tgk adekadek, trus xjd nk mrah..@__@

    yg psal ank no 2 tuh, ha...my sis pon lebih kurg...die len ckit drpd yg len tp bkn la yg bruk ok...klaw nk compare, die lbih kuat skit usha klaw nk dpt ssuatu tuh...bgga dgn prangai die...n klaw sy xsmpy ati nk mrah adekadek, die tlg mrah kan...weeeee ;)

    BalasPadam
  15. bakal mak mertua aku, first cek aku, dia tya, aku anak no berapa, perghh...baru aku paham

    BalasPadam
  16. ye ke anak bongsu paling comel, manja etc ??? erkkk.. hurm...

    ** hehe jenjalan kat sini jap jumpa dr blog reenapple.. lala

    BalasPadam
  17. mr k.. kalau bf/gf anak tunggal????

    BalasPadam
  18. Hei !tak sume anak bongsu mcm tu tau !manje2 mcm tu .mostly ,kitorang sgt rock .n pasal statement ' anak perempuan bongsu biasanya amat comel berbanding dari adik beradik yang lain.' .betol la tu .hahaha :-P

    BalasPadam
  19. saya anak sulung dan terasa dengan statement2 di entri anda .betul laa pulak kan ? -_-"

    BalasPadam
  20. thats soo wrong...anak bongsu lah yg plg matang..heh...banyak pengalaman yg dye dah nmpk kannn....yg manje sgt ni besenye 2nd last...siesly...lg2 klu dye dulu bomngsu lame...

    BalasPadam
  21. hoho . tkde boyfiee lah pulak nak kasi banding dengan post ni . tp betul lah , orang kata sulung biasanya dgn bongsu , macam my mom ngan my dad :)

    BalasPadam
  22. <-- mr crush dia anak bongsu.alahai,manja...tp ngam la,sorg garang,sorg manja.wakakaka :P

    BalasPadam
  23. ehhe..memang tak pandai memujuk.tak suka hipokrit.paling best,pentingkan keluarga..alamak..perasan sudah...btw nice n3.

    BalasPadam
  24. dia anak bongsu, sy anak bongsu :)

    BalasPadam
  25. kalau anak tengah macam mana? saya anak no4..hehehe

    BalasPadam
  26. anak ke 3 selalu mengalah sebab dia dok tengah2 -.-

    BalasPadam
  27. Aku sulung. Dan si dia anak ke-2. Memang kena betul ciri-ciri lelaki anak ke-2 dengan dia. Haha.

    Nice entry Kerol!

    BalasPadam
  28. mr K....setuju pasal ciri2 anak no 2 tue...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sya pon setuju pasal ciri2 anak no 2 tuh.

      Padam
  29. sgt setuju dgn no 2! hahah..ye mmg pelik...tp bgus...pemaaf n caring sbb: nk jd kakak, adik...nk jd adik, kakak...lol

    BalasPadam
  30. hahahha. bongsu. aku pun bongsu. terasa mak :)

    BalasPadam
  31. Saya tengok kawan2 kat U tu anak sulung la yang paling manja kot..nak suruh buat decision pun memang salu salah sbb parents yang dah decide sume kat dorang..

    tapi pasal anak no2 tu memang betul laa..dorang paling matured la dalam adik beradik semua..



    p/s - saya pun sulung jugak =.="

    BalasPadam
  32. ank no. 5 nie guane plop
    K? hahaha.. ;p

    BalasPadam
  33. anak no 2 bleh tak kapel dgn anak no 2 juga? caring ke? tak kot... hahaha... wondering

    BalasPadam
  34. caitt!

    pasal anak no 2, kemain panjang.

    BalasPadam
  35. anak tunggal ?

    BalasPadam
  36. ye,sy suke statemant yg kate ank bongsu mmg lebih comel dari adk beradik yg lain...hoyeaah !! kahkahkah ^^

    BalasPadam
  37. then kalau anak no 8 camane? hehehehe

    BalasPadam
  38. Saya anak bongsu ! *geleng -geleng kepala* :D

    BalasPadam
  39. aku anak sulung . cepat marah jangan cakap , but hey , tapi bersebab ! bakal suami aku no 2 . haha ! semua point aku setuju ! haha ~

    BalasPadam
  40. <<< anak nombor dua ni copy awak punya content skit...mintak izin ya.. ;)

    BalasPadam
  41. aku sulung~~ pehh pehhh memang bekeng! hahaha


    bakal suami takde, pakwe takde, bakal pakwe pon takde.. hahaha tp orang ckp biasa yg sulung ngn yg bongsu? oh puhhh liss~

    BalasPadam
  42. hahaha x sure nak guna yg mana satu sebab dalam family kandung saya anak ke lima dan dalam family angkat sulung.. and membesar dgn family angkat HAHAHA..

    BalasPadam
  43. aku sulung! n hampir tepat! haha..

    BalasPadam
  44. stuju utk fakta anak no 2...berbeza sikit dr adik beradik lain =)

    BalasPadam
  45. habis kalau no.2 tu jugak ialah bongsu???

    BalasPadam
  46. Terima Kasih Mr K. Hari ni kau buat aku terasa dengan post kau.

    Bangga dapat jadi anak no 2 :D

    BalasPadam
  47. sy anak kedua and puhliss la anak bongsu..memang la comel dy lebih sket kan tapi manja lebih tak kurang juga...haha
    nak share sebab citer pasal anak kedua...(n_n)..V

    BalasPadam
  48. semua ciri2 anak no 2 tu sangat tepat..aku setuju 200%..hahaha..

    BalasPadam
  49. nice nice :)
    saye tag awk dlm join contest ea?? harap maklum haha
    btw, great blog!!
    law nak join la skaly :)

    BalasPadam
  50. me, anak ke 2. memang lain dari yang lain. phew~

    BalasPadam
  51. adek aku yg lelaki tu anak no 2, memang paling pelik antara adek beradek...

    BalasPadam
  52. knp anak no.1,2 ngan bongsu jer. hahaha. btw mmg pun. yg sulong mesti dgn bongsu.. :)

    BalasPadam
  53. hahaha...btul lah tu..

    anak no dua mmg lain dari adik beradik yg lain. mcm kakak aku. dia ank no dua and diia adalah dlm kalangan org istimewa or OKU. same mcm kakak bestfriend aku.OKU jugak.

    anak sedare aku yg no dua pown same.lg lah pelik ! KUAT MERAJOK ! emosinya melebihi pmpn yg PMS taw. pantang bergurau sikit,dah mula nak melenting. Itu baru bergurau ! Law kena marah, lagi lah teruk perangai dia. Suara pown boleh tahan nyaring -,-

    oh, btw, ak anak bongsu dan ape yg ko ckp tu, btul lah sgt..dan impian aku adalah nk lelaki sulung :D

    BalasPadam
  54. HAHAHA..senyum sorang2 baca entry ni..btw, anak no. 2 memang pelik. sebab apa? sebab saya pun no.2 jugak, so saya tahu la... =D

    BalasPadam
  55. suami akak anak no 2..:p

    BalasPadam
  56. owh mcm gtue, baru tahu...thanks bgi tips ye Mr K...sbnarnya apa yg ditulis nie mmg boleh dikatakan hampir tepat dgn sikap2 lelaki berdasarkan jenis anak yg keberapa nie...

    BalasPadam
  57. Mana perginya anak no.3 dan ke atas? Paling2 nak pesen anak no. 3 sbb sy no. 3. Mr.K tak adil tak adil. Hahahahaha.

    Anak no.2 tu byk sgt betulnya bila saya comparekan dgn angah saya. Bleh dikatakan SAMA 100% :))

    BalasPadam
  58. anak sulong pending eh?

    BalasPadam
  59. Yea. anak no 2 kekadang tu pelik jugak kan =D

    BalasPadam
  60. Pernah experience couple ngn anak sulung n anak bongsu..anak kedua xpnh pula..maybe cz of me myself anak kedua kot :D

    BalasPadam
  61. nak share.. aku ank kedua, haha. aku setuju semuanya.

    BalasPadam
  62. aku anak sulung..part panas baran tue aku akui..tapi aku dah cope..now I'm a new guys..cool all the time..haha

    anak kedua pelik aku akui gak..adik aku lagi pandai daripada aku..pelik kan?

    BalasPadam
  63. assalamualaikum.

    tak juga.

    mungkin kerana kehidupan kita agak berbeza dgn org lain.

    cara berfikir dan motivasi ke arah kehidupan kita berbeza dengan org lain.

    kerana kita tidak boleh nak sama dengan cara biasa org berkahwin. pattern yang sama: berkawan dan berkahwin.

    saya rasa tidak salah walaupun nampak pelik sekiranya saya tidak berkahwin kerana saya tidak berkawan dan tidak campor sangat dengan orang lelaki walaupun sudah bekerja. even masa belajar pun.

    saya cuma nak bgtau, ada beberapa point yang saudara tulis tu salah. maybe anda buat tulisan ini berdasarkan majoriti, saya faham.

    majoriti tidak menjadi kayu ukur kebenaran. ada standard lain perlu diambilkira. maybe standard itu org x tahu atau tak begitu penting pada sesetengah org. tapi penting pada sesetengah org.

    pada saya, hidup kita-adalah apa yang kita dah buat pada masyarakat. jika kita berilmu, apakah kita sudah berusaha membentuk masyarakat kita supaya berilmu?

    kepada yang sudah berkahwin atau ada plan nak kahwin, mcm mana generasi yang anda nak bentuk pada masa akan datang? apakah sama dengan level kita- ikut arus saja, atau kita ada satu keinginan yang kuat untuk membentuk generasi yang jauh lebih baik dari kita?

    kita adalah generasi yang dididik mengikut acuan ilmu ibu bapa kita. kita sebenarnya adalah cerminan didikan ibu bapa, plus keadaan persekitaran kita. kita dah lalui byk perkara, maka, perlu ada satu acuan baru untuk membentuk generasi baru pula.

    nasihat saya: walau apa pun status anda, jadilah org yang berguna pada masyarakat. buatlah apa yang mampu. tidak guna jika anda berkahwin, ada anak, ada isteri atau suami, tapi levelnya sama saja mcm anda-tiada perubahan.

    pada saya-buat yang terbaik. Itu saja!

    BalasPadam
  64. saya anak bongsuuuu hihi =) kalau anak tengah plak mcm mana ?

    BalasPadam
  65. Okey,Aku anak fest, so?
    Okey, aku garang , so?
    *buat muka jap*
    Tapi aku la yg antara temanja dlm kluarga, wakakaka :D

    Psal ank nombok dua? memang, sokong gle pendapat kau tu.adik aku tummg len ar, tp baek2 punyr bende ek.Die yg palin kreatif,die yang paling funny, die yg kuat mengusik... but...aku la yang paling BRIGHT dalam familyy... kikiki

    BalasPadam
  66. OK,Pasal adik bongsu, truly rite! MENYAMPAH GLE DN PERANGAI ADIK AKu yg sorg nie, x dpt nangis, x dpt hentak pala.. eeuwww :P bkn budaak pompuan, sama jantina ngan kau laa encik K..
    tp die ler paling comeell ^^
    p/s :dua komen aku tu nmpk gedik sket an? wakaka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Igt bdk pompuan je ke blh bt mcm tu?hehe.

      Padam
  67. sangat setuju pasal anak no.2 sebab saya anak no.2 jgk


    so mr.K, buatlah entri "Ciri-ciri Anak Perempuan Yg Sesuai Anda Kahwini" pulak

    BalasPadam
  68. aku pun anak ke2 ba, mmg tepatlah ciri2 Mr K tu muahahahaha....

    BalasPadam
  69. aku pun anak k2 ba, mmg tepat ciri2 yg Mr K muatkan tu muahahahahahah.....mmg pelik!

    BalasPadam
  70. aku anak no 2.memang taste aku lain dari orang -.-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Btul btul btul..ank ke 2 paling pkik.sbb sya ank ke 2 jgk.hahha

      Padam
  71. assalamualaikum,, sy ank sulung(abg) tp cool n pyabar.. x penah jeles kt adek-badek.. isk2 ..wsslm

    BalasPadam
  72. Assalamualaikum.

    Berdasarkan kajian yg aku buat (yg x bertauliah), anak kedua ni jenis rebellious in other word, memberontak.

    Dlu waktu aku form5, aku penah tnya ckgu aku knapa anak kdua ni suka mmberontak.
    Ckgu aku ckp "anak kdua ni bukan la mmberontak sgt, cuma dia keliru. Dia keliru yg dia ni adik or abg/kakak. Dialah adik kpd abg/kakak dan dia jugalah abg/kakak kpd adik2 dia."

    Bila pikir2 balik, ada betul nya apa yg ckgu aku tu ckp.
    Well, anak kdua ttap special ! Sebab aku anak kdua ! High five to all second child in family

    BalasPadam
  73. dalam keluarga aku, . . .

    tentang anak bongsu dan anak ke-2 memang macam betul je, . . .

    tapi tentang anak pertama tu, . . . ade yg tak berapa sama sangat, . .
    abang aku takde la mudah marah pun, . . . . .

    dulu, masa kecik2 aku selalu bergaduh tumbuk sepak terajang dengan abang aku, . . . selalu jugak kitorang bergaduh, . . .
    hahaha, bese la nombor 1 dengan nombor 2, . . . .
    tapi sekarang ni, aku tak mampu nak rasa marah kat dia lagi, . . . aku rasa dalam family kitorang berdua lah selalu banyak dipinggirkan, . . . . . .
    dan aku rasa kesian kat abang aku tu, . . . macam2 kejadian yg menyedihkan jadi kat dia, . . . .

    dan sekarang aku tahu aku sayang abang aku walaupun dulu kitorang selalu gaduh, . . . nampak macam adik2 aku yg lain tak berapa nak hormat abang aku sebab macam2 kejadian menyedihkan berlaku, . . .

    tapi aku tetap respek dia, . . . sebab aku yang lebih lama ada daripada adik2 aku, . . . takpe la kalau adik2 aku taknak memahami, . . . . mungkin suatu hari nanti diorang akan sedar, . . aku pun abang jugak

    dan aku cuma ade sorang abang je, . . .

    misteri : perjalanan tiada penghujung




    BalasPadam
    Balasan
    1. Sdihhhh..aku dpt rasa sbb aku jgk lelaki dan ada abg..aku rasa apa yg kau ckp tu btul.

      wlaupun aku ank bongsu tpi aku ttp respek abg2 aku.

      Padam
  74. erm sy anak last..tp sy nak komen psl abg sy yg 2nd last which is d only n last guy among d siblings la..sesuaila ngn ciri2 ank bongsu tu memandangkn dia pna jd bongsu utk 5 tahun sblum dpt sy jd adik..wuhhh xbley trima tu..hohoh..so bila tgk skrg prangai sy yg paling bongsu ni lg matang dr dia la..in terms of apa dia nak mesti nk dpt n prangai2 len la..lol

    BalasPadam
  75. Anak kedua, anak kedua (Y) Hohoho kbai.

    *betullah statements tu (pasal anak ke2, cehhh!) sbb kalau baca dekat mana2, lebih kurang je benda tu * -_-

    BalasPadam
  76. Mr. K, kalau dah kahwin nanti, Mr K rasa-rasa ade mase tak nak blogging, twitter,formspring dan yg sewaktu dgnnya?

    BalasPadam
  77. Bf sy anak no 2. Mmg byk yg tepat. Tapi dia ada mbosankn gak n mmg xpandai pujuk. Kdg2 cam xde perasaan pun ye. Mmg seorg yg setia dan baik. Tp kdg2 sy rasa bosan plak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku anak no 2 , bab pujuk2 awek ni........hahaha......, makin aku kutuk adalah hehe , wlpn bks awek aku dh kwin , aku tetap syg kat dia , aku x prnh salahkan dia sbb kwin ngan org lain , alasan dia mtk pts.....dia ckp aku x romantik hahaha ......senangkan alasan dia,

      Padam
  78. No 2.. Serba buleh

    BalasPadam
  79. Mcm celaka je ayat2 awal artikel ni. Mati mood nak baca.

    BalasPadam
  80. Buat habis masa je baca. Artikel macam sampah. mentaliti melayu camni ler. Malu nak ngaku tapi itulah realiti.

    BalasPadam
  81. sye anak bongsu bf sye pon..
    manje? dye mmg manja. tapi sye tak. tapk sye rase anak bongsu ni lagi matang dari anak sulong even kitorang manje

    BalasPadam
  82. Salam smua tinkah laku bergantung terhadap sikap diri sendiri, cra didikan agama dan akhlak.

    BalasPadam
  83. Saya anak bongsu n bf pun anak bongsu gak.. Kami memang manja tapi saya manja lebih.. Haha.. Saya memang sokong apa yang Encik Khairul ulaskan.. Saya memang suka buat keputusan ikut mood.. Cuma saya tak setuju satu perkara je.. Bab degil tu.. Saya mengaku saya memang degil and nakal tapi tidak bagi dia.. Dia lebih matang dari saya.. Tiap tiap kali ada salah faham,, dia akan mengalah.. Maybe sebab dia lebih tua dari saya kot.. Haha...

    BalasPadam
  84. camner lak kalo anak gadis bongsu yg ramai abg2 ?? Comel jugak ke ??

    BalasPadam
  85. Kalo anak gadis bongsu yg ramai abg2 lak cmner ? Manja gak ke ??

    BalasPadam
  86. sy ank no.2...xtaula kbtln ke mmg btl statement tu..tp dlm fmli sy mmg jauh bza dgn abg n adk2 sy..sy sllu dpt straight a upsr..pmr n spm...tp adk bdk yg laen nk dpt 1a pn pyh...time cti sem sllu wt part time job...dr sek rndh lg ske cr income sdri...mmg brdkri gle...aim high...byk brfikir n very critical...sy npk je tough tp ble mlm mnangis dlm slmut...hehe

    BalasPadam
  87. Sy anak no 2.mmg x d nafikn kgd2 rasa terasing dr adik beradik yg len....

    BalasPadam
  88. Rse nak baling senduk..
    time bce ank ke dua ..sy skip..ble tngok komen..
    ok fine.. skroll atas balik..
    btOl entry ni best..
    hehe.. ank bongsu ..aku lettew..
    *terharu*
    ank sulung ngn bongsu? Woww...
    to mmg btol pon ..ank 6 dua ni mmg pelik.. sgd pelik..

    BalasPadam
  89. Haha , semua btul psal ank bongsu and ank no dua :*
    Saya bongsu and ank kdua
    99℅ btul
    1℅ kureng psal setia tu hehe , puhhliss
    btw , blog ni best lha ^_^

    BalasPadam
  90. klau brcinta masa form 1..he.he..:-)

    BalasPadam
  91. klau brcinta masa form 1..he..he:-)

    BalasPadam
  92. sy n suami ank bongsu,hmpir 10thn dah kawin.mmg pnh dgr org ckp btemu bongsu ni 'panas',so mmg mguji iman lah.alhamdulillah,dh 5 ank skrg.stiap pkahwinan psti ada pgolakn,yg pntg,sabar,tolak ansur,mdengar dan maaf.insyaallah bahagia.

    BalasPadam
  93. Betul tu.saya anak no 2.klu kakak saya minta maaf .confirm saya maafkan

    BalasPadam
  94. Bf saya anak no.2 jugak. 😂 tergelak saya baca. Hahaha

    BalasPadam
  95. X jugak.. Sy Anak bongsu drp 9org adkberadik. Sy lbih matang. Dlm Quran Ade myatakan ttg sifat manusia iaitu Tanah,Air,Api dan Angin. Korg kira sndiri.. Kala anak pertama(sulung) sifat dia adlh Tanah. Basically,sifat tanah tkenal dgn degil dan keras kepala. Yg kedua,Air.. Dan seterusnya. Jika dah smpai anak yg keempat iaitu Angin. Anak no 5 kira balik dr tanah,dan seterusnya..faham x?? Suami sy Anak no 2. Ciri2 diats mmg btl. D mana,dia xske mmujuk..agak pdiam,lembut sedikit..sebabnya sy jenis yg garang,tegas Dan agak pnas baran.. Pkahwinan kami nak msuk 4thn. Sgt mcabar dan mbosankn. Sbb dia xske bcakap. Balik keje,makan tdo. Esok dan hari2 seterusnya mcm tu jgk.
    Sy jnis periang,happy go lucky..garang adlh kemstian krn dsbbkn sy bongsu,rmai anak sedara..fuhh..22 org ank sedara.. Plg besar 16thn. Almhmdulillah..prangai tu sbnrnya kita blh ubah. Tpulang pd diri kita. Klau dpt suami no.2,bhati2. X semua yg setia. Ingat Allah s.w.t dan hargai psgn masing2..

    BalasPadam
  96. Boyfriend sy pun ank kedua..mmg sama lh sifat dia ngan ciri2 ank kedua tu..smenjak sy couple ngan dia sy dpt rsakn dia mmg setia n sggup bkorban

    BalasPadam
  97. yeay! aku ank bongsu, mmng comel ponn. haha...mmng manja jgk, hehe. tp tak lah seberapa...aku stuju lah dgn ayat2 ni smua.. goodluck!

    BalasPadam
  98. Aku anak bongsu tp still matured dari kawan2 sebaya yg lain. Sbb pengalaman da biasa dgn org lagi tua.

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.