Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2013

The Truth Behind "Free Education" in Malaysia - My Two Cents

Imej
Assalamualaikum

Hellow manusia yang mahukan semua free. What's up?
Aku perasan, ramai betul ya yang bercakap pasal Free Education ni. Kat Facebook, kat Twitter, kat kedai makan; mesti ada yang sembang-sembang pasal ni. 
Anak-anak, tahu tak apa difinisi 'Free Education'? 
"Free education refers to education that is funded through taxation rather than tuition fees."
Pernah tak korang fikir kenapa ada negara yang bagi Free Education? Ada negara yang macam Greece (Hampir bankrupt), Argentina, Sri Lanka pun kasi free education. And for Brazil. Sampai nak ke doctorate pun Brazil kasi Free Education. 
Negara yang free education akan leads kepada ramai student. More student, more orang yang akan graduate. More orang yang graduate, makin more lah orang yang akan dapat pekerjaan yang kasi gaji berpuluh ribu. And then, siapa yang untung? Government. Why? Sebab diorang terpaksa membayar tax yang amat-amat tinggi. 
"Dah tu apa masalahnya kalau tax tinggi asalkan bole…

Kenapa Ramai Hina Pengundi Atas Pagar Ni?

Imej
Assalamualaikum w.b.t

Hello Pencacai PR dan Pencacai BN sekalian. Hari ni dah melobi untuk parti kesayangan anda ke belum? Hiks.

Seperti yang kita semua tahu, politik negara kita kini berada dalam era kebangkitan rakyat. Era pembaharuan dan era semua benda boleh dilepas cakap. Tapi dalam banyak-banyak benda dalam dunia politik, aku perasan yang bila cakap bab politik, orang akan inspek seperti:

Kau ni penyokong BN ke penyokong PR?
Dan yang membuatkan aku tertanya-tanya, kenapa semua orang di Malaysia seolah-olah perlu pick satu side? Kenapa setiap orang di Malaysia perlu pick samaada dia penyokong PR ataupun BN? Tak boleh ke kalau seseorang tu benci BN dan PR? Tak boleh ke seseorang tu jadi neutral?


So Mr Kay. Kau ni penyokong belah mana?
Sejujurnya, aku prefer untuk kata aku ni adalah Pengundi Atas Pagar (More to neutral). Kalau korang bagi aku ketas untuk mengundi sekarang, aku tak tahu aku akan undi siapa. Sebab bagi aku, semua parti politik major di Malaysia adalah sama.  Semu…