Ahad, 21 April 2013

Kenapa Perlu Undi PR Jika Anda Penyokong BN.

Assalamualaikum w.b.t


Hello pencacai UMNO dan BN sekalian. Whats up yawwww?! Eh eh. Article ni aku tulis untuk orang-orang BN je. Pencacai PR pi main jauh-jauh. Kalau pencacai PR butthurt, jangan marah, k? Hiks.

Aku tahu tajuk entri aku kali ni agak pelik dan menarik. Tapi let me get this straight. Kalau anda adalah pertama kali singgah kat blog aku or anda dah lama tak baca blog aku, then better korang baca article aku yang INI dulu.

Apa pun, kita semua sedia maklum bahawa PRU yang akan datang ini adalah PRU yang paling besar dan yang paling sengit. Tidak mustahil #IniKaliLah akan berlaku dan tidak mustahil juga bahawa #LainKaliLah yang akan berlaku.

Tapi, di hari yang mulia ini, aku ingin terangkan kat anda semua kenapa, personally aku rasa anda patut undi PR dan bagi PR menang PRU13 ini.

1. Barisan Nasional Memang Tidak Akan Menang.
Walau apa pun yang anda lakukan, BN tetap tak akan pernah menang. Maksud aku, bukan BN tidak akan menang time PRU ni. Peluang untuk menang tu masih ada. Tapi, di mata rakyat Malaysia majoriti, BN memang tidak menang.

Let say this PRU 13, Barisan Nasional menang, mesti akan wujud punyalah isu pengundi hantu, rasuah dan sebagainya. Kalau tak ada isu tu pun, mesti akan wujud isu SPR dikatakan menipu etc. Ya. Mesti wujud. Sebab selagi PR tak menang PRU, selagi itu lah pelbagai isu yang akan diwujudkan oleh parti pembangkang. Dan bila isu penipu, pengundi hantu, rasuah dan sebagainya ini wujud, semua orang akan percaya. Even SPR tunjuk apa-apa bukti sekali pun, rakyat Malaysia tetap tidak akan percaya. Tapi kenapa rakyat Malaysia tetap tidak akan percaya even bukti telah dinyatakan? Sila rujuk point nombor 2.


2. Penyokong PR Terlampau Fanatik.


Pernah tak anda nampak orang-orang BN gatung gambar Najib kat dalam rumah dia? Pernah tak nampak rakyat biasa (penyokong BN) yang gantung gambar pemimpin BN di dalam kedai dia? Maybe ada satu or dua. Tapi amat rare. But, as for PR, some of them adalah fanatik. Sebagai contoh. Kalau anda pergi ke rumah-rumah rakyat biasa yang fanatik terhadap PAS, anda akan perasan dinding rumah terpampang gambar pemimpun PAS.

Anda boleh kata "Dia gantung gambar Ulamak lah. Itu pun nak kecoh." Well, maybe true. Tapi fikir balik, siapa lagi ulamak Malaysia yang dia kenal selain yang aktif dalam politik? Ulama ada seorang sahaja? Then kenapa tak gantung gambar ulamak dan pakar agama lain? They gantung that picture not because of Islam (maybe some does.) but for the major cases, adalah obsesi terhadap parti politik. You can put your rage comment at the comment section below but eventually we all know that this is the truth. Yeah, truth hurts.

But dont get me wrong. Bila cakap pasal fanatik politik, penyokong BN juga ada. Tapi tidak lah terlampau buta. Ianya something like... Anwar vs Najib.

What ever Anuar said, penyokongnya akan mempertahankan perbuatan tersebut. What ever Najib said, penyokongnya juga akan mempertahankan perbuatan tersebut. Let say Anuar kata "Ayam berkaki tiga!". Then Najib pulak kata "Ayam berkaki empat". Then, boom. Masing-masing bergaduh tentang kaki ayam hanya untuk menangkan apa yang diperkatakan oleh pemimpin yang mereka cintai. Tak rasa pathetic ke?

Dan jangan lupa dengan mentaliti dan penerimaan rakyat. Semua ulama yang keluarkan fatwa yang menidakkan tindakan pemimpin mereka, mereka akan kata 

"Ulama tu sesat. Kapir. Dia dibayar". 

Dan bila parti lawan tidak sokong dengan statement dari ulama/ustaz yang membenarkan  tindakan pemimpin mereka, mereka akan kata 

"Ni la manusia akhir zaman. Kata-kata ulamak diperkecilkan. Ini adalah satu satu tanda Kiamat bakal tiba." 

Weird kan? Benda macam ni banyak nampak kat orang PR. Tapi orang BN pun kadang-kadang gitu jugak.

Dan anda mungkin akan tanya:

WTF Mr K. Apa point kau sebenarnya ni? Kau nak kutuk BN ke kau nak apa sebenarnya ni?
Well, relax dude, relax. Tenang dan sila rujuk point nombor 3.


3. Kalah = Buktikan. Once and For All.


Kita semua tahu PAS, PKR dan DAP mejanjikan yang macam-macam. Hukum hudud lah, negara Islam lah, free education la, penurunan harga kereta lah, penurunan taraf hidup lah, turun harga minyak lah. Dan macam-macam lagi tak kira lah yang ada dalam manifesto ataupun tidak.

So, macam mana kita nak tahu bahawa apa yang PR janjikan itu adalah masuk akal atau pun tidak?

Easy. Just let them win. Kalau dieorang menang, kita akan dapat low fuel price, low itu dan low ni. Free itu dan free ini. Nice what? But if they cant provide that, they will lose once and for all at the next PRU. Meaning, after this, PR dah tak wujud. Why? Sebab sekarang penyokong PR meletakan trust 100% kepada PR. Dan once that trust is gone, it will gone for all and PR will never get it back. So, nak tak nak, PR mesti beri semua free itu dan free ini.

Tapi aku bet, banyak janji hanya kekal janji dan penyokong PR akan guna ayat favorite mereka iaitu:

"Eleh, BN memerintah 50+ tahun tak buat benda tu pun?"

Dan ayat ni akan digunakan again and again and again and again and again sehinggalah umur PR memerintah hampir 50 tahun. Trust me. Im always right.

So, the only way untuk buktikan yang PR adalah lebih teruk berbanding BN, adalah dengan memberikannya ruang untuk tunjukan diri mereka yang sebenar.

4. Try and Error.


Korang mungkin akan kata

"Habis tu, kalau nanti Malaysia jadi huru hara macam Mesir macam mana? Mesir at first semua happy ada pemerintah baru dari pembangkang. Tapi selepas beberapa bulan, jadi huru hara makin teruk. So how?

Well, that is the price yang anda perlu bayar. Let say anda undi BN, dan BN akan menang. Pada PRU akan datang, isu sama tetap akan berulang. Orang PAS still kata undi BN adalah kapir etc etc. Or PKR still akan kata BN menang sebab undi hantu. Benda ni tak akan habis sampai bila bila sehinggalah PR menang dan kita sendiri tengok macam mana kenyataan yang sebenarnya. Real? Fake? Hudud? Islam? Free Education?

Walau apa pun, apa yang aku takutkan sekarang adalah andai kata PR menang dan jika PR adalah lebih worse dari BN, rakyat Malaysia akan tetap sokong PR. Why? Again, sebab Fanatik dan Obsesi. But, that is the price yang kita (anda) perlu bayar.

But let me set this clear. I give my word. PR mungkin akan menang this year. Tapi bila bab nak tunaikan manifesto dan janji dia, dia akan delay serta blame it to BN. Tak percaya? Printscreen this and prove me wrong. Dan bila itu berlaku, kepercayaan terhadap PR akan berkurang-berkurang dan semakin berkurang. And when they gone, they will never come back.

That is why aku rasa kita semua patut bagi PR menang this PRU.

Tapi kalau BN still menang, korang boleh lupakan la kewujudan entri aku ni. Hiks. Hiks.


Ahad, 14 April 2013

Kenapa Ramai Hina Pengundi Atas Pagar Ni?

Assalamualaikum w.b.t


Hello Pencacai PR dan Pencacai BN sekalian. Hari ni dah melobi untuk parti kesayangan anda ke belum? Hiks.

Seperti yang kita semua tahu, politik negara kita kini berada dalam era kebangkitan rakyat. Era pembaharuan dan era semua benda boleh dilepas cakap. Tapi dalam banyak-banyak benda dalam dunia politik, aku perasan yang bila cakap bab politik, orang akan inspek seperti:

Kau ni penyokong BN ke penyokong PR?

Dan yang membuatkan aku tertanya-tanya, kenapa semua orang di Malaysia seolah-olah perlu pick satu side? Kenapa setiap orang di Malaysia perlu pick samaada dia penyokong PR ataupun BN? Tak boleh ke kalau seseorang tu benci BN dan PR? Tak boleh ke seseorang tu jadi neutral?


So Mr Kay. Kau ni penyokong belah mana?
Sejujurnya, aku prefer untuk kata aku ni adalah Pengundi Atas Pagar (More to neutral). Kalau korang bagi aku ketas untuk mengundi sekarang, aku tak tahu aku akan undi siapa. Sebab bagi aku, semua parti politik major di Malaysia adalah sama.  Semuanya suck on the same level. Korang mungkin akan kata "Habis tu, undi je lah PAS. At least undi untuk Islam." Well, kalau anda kata macam tu, memang obvious lah PAS hanya dipergunakan untuk dapat more undi dalam PR. Correct?

Kau tak perasan ke pengundi atas pagar dihina dan dicela gila?
Aku perasan yang ramai gila kutuk pengundi atas pagar kat Facebook dan Twitter. Sebab tu lah ramai yang hanya diam bila isu politik dibuka. Bagi mereka, pengundi atas pagar ni tak ada pegangan. Tak ada hala tuju dan bodoh.


Tapi aku rasa ramai yang tak sedar yang Pengundi Atas Pagar adalah seorang pengundi yang tak berat sebelah seperti anda. Pengundi atas pagar adalah orang yang neutral dan tidak bias. Kalau Parti PR buat silap, dia akan kutuk. Kalau PR buat baik, dia akan puji. Begitulah juga dengan parti BN. Kalau Parti BN buat silap, kutuk dan maki tetap akan berlaku. Tapi anda? Kalau anda penyokong PR, apa yang Anwar buat semua betul.  Semua suci. Apa yang Najib buat semua salah. Begitulah lah juga dengan penyokong BN. Apa yang Najib buat semua terbaik. Apa yang Anwar buat, semua gay.

Kan?

Hanya pengundi atas pagar yang tak buta dengan obsesi politik.

Hanya pengundi atas pagar je nampak bahawa it is so weird bila terlampau banyak video lucah yang keluar seolah-olah mengatakan setiap penyokong pembangkang adalah gay dan setiap ahli BN adalah baik.

Dan, hanya pengundi atas pagar je nampak bahawa it is so weird bila Anwar terlampau suci. Setiap keburukan Anwar Ibrahim adalah satu fitnah. Dan setiap keburukan Najib adalah fakta.

That is why lah bagi aku debat-debat kat TV ke, manifesto ke apa ke semua tu dah tak berapa efektif untuk major improvement. Sebab 99% dari penduduk di Malaysia dah set in their mind dah siapa yang dia nak pangkah time PRU akan datang kan?

Let me ask you something. Andai kata somehow ada bukti yang mengatakan Anwar Ibrahim / Najib Razak sedang buat plan untuk huru harakan negara Malaysia, adakah anda masih akan undi dia? Kalau anda menjawab "Ya", then terbukti lah yang anda dah obses dengan politik.

And then, kalau currently anda masih belum set mind anda untuk undi siapa, itu maksudnya anda masih 'atas pagar'. Sebab banyak orang Malaysia yang aku kenal akan tetap undi sesebuah parti walau apa je keburukan parti tu akan buat.



So, siapa yang akan aku undi nanti? I dont know yet. Still got beberapa hari for them to prove themself.

Question: Anda undi berdasarkan parti atau bedasarkan apa jasa wakil rakyat lakukan di tempat anda?



Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger