Selasa, 30 Ogos 2011

Cara Solat Dhuha Dalam Rumi / Jawi + Doa

Assalamualaikum

Dhuha - Solat untuk membuka pintu rezeki.



1) Bilangan rakaat : 2 hingga 12 rakaat - 2 rakaat 1 salam.

2) Waktu paling afdal / sesuai untuk solat : Pagi - 20 minit selepas matahari terbit. Anggaran 8.00 pagi hingga 12.00 tengah hari (Sebelum zuhur).





"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali


Bacaan selepas solat Dhuha


Terjemahan bacaan doa selepas solat Dhuha dalam bacaan Rumi 


Allahumma innadh Dhuha~a Dhuha~uka,
Wal bahaa~a bahaa~uka
Wal jamaala jamaaluka
Wal quwwata quwwatuka
Wal qudrata qudratuka
Wal ishmata ishmatuka
Allahhuma inkaana rizqi fis samma-i fa anzilhu
Wa inkaana fil ardhi fa~akhrijhu
Wa inkaana mu'asaran fayassirhu
Wainkaana haraaman fathahhirhu
Wa inkaana Ba'idan fa qaribhu
Bihaqqiduhaa~ika wa bahaaika
Wa jamalika wa quwwatika waqudratika
Aatini maa ataita 'ibaadakash shalihin


Maksudnya:

Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.




129 ulasan:

  1. Salam.trima kasih di atas perkongsian ilmu yg bermanfaat ini. semoga anda bjaya dunia akhirat.

    BalasPadam
  2. Cukup indah. Terima kasih moga Allah kurniakan rezki kepada anda dan keluarga amin

    BalasPadam
  3. Cukup indah. Terima kasih moga Allah kurniakan rezki kepada anda dan keluarga amin

    BalasPadam
  4. Mohon share untuk panduan

    BalasPadam
  5. Terima kasih ...sgt berguna selepas solat dhuha saya akn baca doa diatas..semoga anda dpt kebaikan dr nie.

    BalasPadam
  6. semuga tuhan memberkati anda dunia dan akhirat amin....

    BalasPadam
  7. Amlkn stiap hr insyaallah brkt dunia akhrt..mge dpknankn oleh allah taalla..kte smua hnye mmpu bdoa..die y maha pmdhkn rzki stiap hmbe nye..aminnnnn..

    BalasPadam
  8. Thanks...smoga Allah melimpahkan rezeki kepadamu...

    BalasPadam
  9. alhamdulillah besar pahala mu dan banyak rahmatnya

    BalasPadam
  10. besar pahala sahabat dan bayak rahmat nya.

    BalasPadam
  11. alhamdullillah, mudah faham dan senang hafal terima kasih sahabat maya,semoga allah melimpah kerahmatan pada sahabat maya semua.

    BalasPadam
  12. Alhamdulillah.
    Artikel yg bgus.
    Terima kasih :-)

    BalasPadam
  13. Terima kasih. Saya baca selepas solat dhuha kejap tadi.

    BalasPadam
  14. Alhamdulilah, tak perlu membuka buku setiap kali selesai solat:)

    BalasPadam
  15. Alhamdulillah..panduan bersama

    BalasPadam
  16. tq so much buat saudara yg sudi kongsikan, mudah mudahan ilmu kita di trima.........

    BalasPadam
  17. Trime kasih di atas ilmu diatas..

    BalasPadam
  18. Salam..boleh baca apa surah ke utk solat dhuha or surah ttentu shj?

    BalasPadam
  19. Terima kasih...tercari2..amat memudahkan...

    BalasPadam
  20. Terima kasih. share..

    BalasPadam
  21. Alhamdulilah, terimakasih sdh berbagi kebaikan utk menuju Rahmat Ψ§Ω„Ω„Ω‡ SWT. Semoga berkah utk kita semua. Amin

    BalasPadam
  22. Alhamdulillah...Mudah difahami...Moga Kita Semua Mendapat Keberkatan DrNya...Terima Kasih atas perkongsian ilmu

    BalasPadam
  23. tq.mohon share doa ini.

    BalasPadam
  24. Alhamdulillah dan tk.....
    Moga hidup hidup diberkati dunia dan akhirat

    BalasPadam
  25. mohon copy mana yang perlu untuk di photostat untuk jadikan amalan harian...semoga anda sekeluarga diberkati di dunia dan diakhirat...

    BalasPadam
  26. Alhamdulillah amat bermenfaat kepada semua pembaca.

    BalasPadam
  27. Alhamdulillah. Ia amat memberi menfaat kepada semua orang yang membacanya. Satu amalan yg patut diteruskan.

    BalasPadam
  28. Alhamdulillah. Ia amat memberi menfaat kepada semua orang yang membacanya. Satu amalan yg patut diteruskan.

    BalasPadam
  29. Sungguh mudah utuk difahami dan di menfaatkan oleh semua yg membacanya. Alhamdulillah amalkan pada setiap hari.

    BalasPadam
  30. mohon izin utk share....

    BalasPadam
  31. Teerima kasih atas sharean doa dzuha salam bwat orang2soleh

    BalasPadam
  32. Tq mudahan diberkati Allah selalu Insallah.

    BalasPadam
  33. tq.mohon share doa ini.

    BalasPadam
  34. Assalammualaikum,semuga usaha anda ini diberkati ALLAH dan ganjaran yang berlipat ganda disana nanti.
    Thank You
    p.s kalau ada yang boleh dishare share lagi ye.

    BalasPadam
  35. Alhamdulillah..terima kasih ye admin atas usaha admin..semoga dipermudahkn segala urusan..

    BalasPadam
  36. Alhamdulilah dan trima ksih mohon share..semoga Allah permudahkan dalam meneruskan kehidupan ini..

    BalasPadam
  37. Alhamdulillah... Sungguh bermakna perkongsian ini. Thanks..

    BalasPadam
  38. Terima kasih atas perkongsian yang amat bermanafaat..
    Semoga kita terus istiqamah untuk melakukan..
    Amin.

    BalasPadam
  39. Assalamualaikum. Alhamdulillah. Tq for sharing. Semoga doa kita diterimaNya

    BalasPadam
  40. trima kasih atas perkongsian ilmu Allah

    BalasPadam
  41. Alhamdulillah..terimaksih..

    BalasPadam
  42. Terima kasih kerana memberikan ilmu ini yang saya cari.

    BalasPadam
  43. Terima kasih atas perkongsian ilmu ini.

    BalasPadam
  44. Terima kasih berkongsi ilmu. Semoga anda berjaya dunia akhirat amin..

    BalasPadam
  45. Tenkiu utk info ni bro.
    Semoga dlm rahmatNya sentiasa.

    BalasPadam
  46. Alhamdulila.. semoga allah memberi mu seribu pahala atas perkongsiaan ilmu ini

    BalasPadam
  47. Salam.. ada input yg saya tahu bahawa waktu solat sunat dhuha ini adalah 8 hingga 1 tgh dan 10 hingga 1 tgh. Manakah yg sahih?? Dan ayat yg afdal d baca adalah al kursi Sebanyak 7 kali rakaag 1st dan 11 kali rakaat 2nd. Tolong jelaskan. Tq

    BalasPadam
  48. Terima kasih semoga kita mendapat rezeki yang banyak dan halal amin

    BalasPadam
  49. mohon share ilmu brmanfaat ini :)

    BalasPadam
  50. Terima Kasih.
    Semoga Allah memberkati anda dan usaha yg baik ini ;-)

    BalasPadam
  51. Terima kasih...semoga kita semua berjaya dunia dan akhirat. Amin....

    BalasPadam
  52. Terima kasih...semoga kita semua berjaya dunia dan akhirat. Amin...

    BalasPadam
  53. Syukur Alhamdulillah atas perkongsian, smoga Allah mmberimu rahmat.

    BalasPadam
  54. Tkasih...perkongsian yg amat bermanfaat. .

    BalasPadam
  55. Alhamdulillah..terima kasih kongsikan terjemahan bacaan doa dalam bahasa rumi..berguna sangat2 kpd sya...smg tuhan merahmatinya..

    BalasPadam
  56. mohon share...terima kasih..

    BalasPadam
  57. Solat dhuha menggamit memoriku.

    BalasPadam
  58. assalam bacaan pd akhir sjud tu sy pna trbaca doa tu kna bc 40x, cmna ye?

    BalasPadam
  59. Alhamdulillah semoga dirahmati perkongsian ni.

    BalasPadam
  60. Terima kasih ats pkongsian ini. Smoga allah mbalasnya...amin..

    BalasPadam
  61. Alhamdulillah...smoga perkongsian ini mendapat keberkatan Dari Allah set. Amin..

    BalasPadam
  62. Alhamdulillah...smoga perkongsian ini mendapat keberkatan Dari Allah set. Amin..

    BalasPadam
  63. Terima kasih ats perkongsian yg hebat ini..

    BalasPadam
  64. Terima kasih ats perkongsian yg hebat ini..

    BalasPadam
  65. assalamm.pd bacaan akhir doa berbunyi "ibadikassolihiin".tp pd ayat ditulis "ibadakassolihiin".tlg jelaskan

    BalasPadam
  66. Terimakasih... mohon share... moga mendapat keberkatan dunia akhirat..

    BalasPadam
  67. Terima kasih, semoga Allah memberkati anda dan keluarga anda. Perkongsian yang baik dan mudah d fahami.

    BalasPadam
  68. Terima kasih atas perkongsian yg berguna ini.. Semoga kita sama-sama mendapat keberkatan....

    BalasPadam
  69. Salam,,mohon copy doa..thanks

    BalasPadam
  70. Jazakallahhumma Khaira...
    Mohon share saudara

    BalasPadam
  71. Salam saudara.bacaan doa atau ayat2 al Quran tidak boleh ditulis dlm rumi krn maksud dan tajwidnya menyimoang dari yg asal.

    BalasPadam
  72. salam..info yg sgt bermanfaat utk dikongsikn..snggh la ke blog sy ye.tq=)

    BalasPadam
  73. Boleh tak bg ayat rumi utk bacaan dalam sujud yg 3* tu. Terima kasih sgt menghargai.

    BalasPadam
  74. Assalamualaikum. Semuga allah sentiasa melimpahkan taufiq dan hidayahnya buat anda fiddunnia walakhirroh

    BalasPadam
  75. Salam saudara, sangat memudahkan
    Mohon di izinkan utk diprint. Allah sahaja yang akan membalas apa yang tuan komgsikan. Amin dan terimA kasih

    BalasPadam
  76. Assallamualaikum.. terima kasih atas perkongsian ini... singgah la di blog sy.

    cintamanilakad.blogspot.com

    maaf, sy tidak sediakan ruang utk followers. tq. :)

    BalasPadam
  77. Mohon share informasi ini,terima kasih atas ilmu yg bermanfaat,semoga sama-sama meraih redhoNya,aamiin

    BalasPadam
  78. Terima kasih diatas perkongsian ilmu ini.

    BalasPadam
  79. saya suka blog ni.semoga sentiasa dberkati Allah. cuma ada gangguan ketika nak baca blog ni.. yg logo merah tu.. heheh nice blog. ^^

    BalasPadam
  80. saya suka blog ni.semoga sentiasa dberkati Allah. cuma ada gangguan ketika nak baca blog ni.. yg logo merah tu.. heheh nice blog. ^^

    BalasPadam
  81. Terima kasih baik untuk perkongsian

    BalasPadam
  82. Terima kasih berkongsi ilmu di sini. Semoga usaha anda diberkati, dilimpahi rahmat yg tak ternilai dariNYA...

    BalasPadam
  83. Terima kasih berkongsi ilmu di sini. Semoga usaha anda diberkati, dilimpahi rahmat yg tak ternilai dariNYA...

    BalasPadam
  84. Terima kasih atas perkongsian ini tuan....

    BalasPadam
  85. Alhamdulillah. Saya saya gunakan ilmu yg di muatkan ini sepanjang masa. Moga sdra mendapat keberkatan Allah hendaknya. Amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih atas perkongsian ini tuan....

      Padam
  86. Terima kasih kerana kongsi ilmu pada semua..

    BalasPadam
  87. Alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian ini..insyaAllah sangat membantu..

    BalasPadam
  88. Assalamualaikum...
    Boleh tahu dr sumber mana doa selepas solat dhuha di perolehi?

    BalasPadam
  89. Alhamdulilah. Terima kasih atas perkongsian ini

    BalasPadam
  90. As salam alhamdulillah kerana menunjukkan cara2 buat solat dhuha...trm ksh

    BalasPadam
  91. AssaLammuLaikum.terima kasih kerana sudi share info yg sangat b guna untuk kite semua.
    Semoga anda d berkati..aamiin

    BalasPadam
  92. Terima kasih kerana dapat membantu kepada saya. Moga Allah berkati hidup tuan.

    BalasPadam
  93. Assalamualaikum wbt.. alhamdulillah trima ksehh jmpa Da apa yg Ana cari.. syukran jiddan akhi..

    BalasPadam
  94. Mohon share doanya... TQ😊

    BalasPadam
  95. Mohon share doanya.... TQ

    BalasPadam
  96. Mohon share doanya.... TQ

    BalasPadam
  97. assalammualaikom...
    terima kasih sebab share..
    moga allah permudahkan urusanmu
    di dunia sahabat.....

    BalasPadam
  98. assalammualaikom..
    terima kasih sebab share..
    moga allah permudahkan urusan sahabat dibumi dan di akhirat amin..

    BalasPadam
  99. Terima ksh panduan nya.. sangat bermanfaat. semoga rezeki kita semua d mudahkan oleh Nya. Amin.

    BalasPadam
  100. Terima kasih. Mohon share. Semoga saudara sekeluarga dilimpahkan Rahmat Allah swt. Amin.

    BalasPadam
  101. Terima kasih. Mohon share. Semoga saudara keluarga di mana mana sentiasa membaca doa dhduha

    BalasPadam
  102. Assalam, izinkan sy copy ya... terima kasih banyak2...semoga allah s.w.t. berkati kita semua..

    BalasPadam
  103. As salam..terima kasih dan alhamdulillah moga sama2 kita dapat keberkatan dari allah s.w.t..amin

    BalasPadam
  104. Assalam.. mohon share.. semoga doa kita dikabulkanNya..

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.