Khamis, 20 Januari 2011

Surat Untuk My Future Son(s)

Assalamualaikum


Dear Son(s)

Due to the activeness of your mother and I, maybe, you gonna have a lot of brothers and sisters. If that burdens you like hell, I am so sorry for it. Well, your mother and I is completely in love and 'that' is completely out of our control. Lagi pun, Mama kamu comel sangat. So, setiap hari, malam pertama lah jawabnya.

Dear Son(s)

Tahukah kamu bahawa kaum kita adalah amat tidak boleh dipercayai? Dengan itu, sila lah perhatikan adik-adik perempuan kamu. Jangan sekali-kali kamu bagi mereka keluar dengan mana-mana lelaki bullshit. Kalau nak keluar juga, pastikan bukan berdua. Kamu sebagai abang, kamu mesti ikut dieorang. Perhatikan that guy. All the time. Non stop. Not even a second. Dan pastikan yang kamu sentiasa membawa baseball bat bersama. Just in case.. You know...

Dear Son(s)


Jangan menonton video lucah. I know. I know it is good and everybody watching it. Tapi, apa salahnya kalau kamu boleh jadi seperi Papa yang tak pernah menonton citer blue. Ingat best sangat ke tengok cerita macam tu? Balik-balik buat benda sama. Balik-balik buat benda sama. Bosan betul. Tak ada perkembangan langsung. Kan?

Dear son(s)

Papa berharap, bila besar nanti, kamu akan jadi baik macam Papa. Papa baik tau. Dah la baik, setia pulak tu. Dengan itu, jikalau kamu nampak gadis-gadis comel yang tunggu bas di waktu yang panas, apa salahnya kalau kamu tumpangkan dia sekali. Kalau dalam bas dan kamu ternampak ada gadis comel tengah berdiri, apa salahnya kalau kamu menyuruhnya untuk duduk di tempat kamu. Kita sebagai makhluk unik, limited dan terpelihara, kita mestilah tunjukkan teladan terhadap kaum-kaum yang satu lagi tu. Maklum lah, kaum satu lagi tu lembik. Tapi comel. Yeah I know. I like it.

Dear son(s)

Girl-girl zaman Papa tu semua berjenis-jenis yang ada. Zaman kamu Papa tak tahu lah pula. Tapi, Papa harap kamu pandai-pandai lah pilih isteri-isteri kamu. Yang suka main tepung di muka (make up 5 inci) tu, awal-awal kamu reject lah. Kamu mesti tak nak kahwin dengan perempuan bertopengkan tepung kan? Tau tak tepung tu lama-lama jadi apa? Ya, jadi daki. Kamu tentu tak nak kahwin dengan gadis banyak daki kan?


Kalau kamu nak keluar dengan mana-mana awek pun, tak der hal. Papa on jer. Tak kisah pun. Nak Papa teman kan pun tak apa. Tapi dengan satu syarat. awek tu mesti bukan murah lagi bukan mudah di dekati. Cari lah awek yang susah nak tackle sikit. Baru lah ada adventure. Tengok macam Papa. Ingat senang ke nak tackle Mama kamu tu? Susah tau. Maklum lah, Mama kamu tu artis. Berlakon dalam Adamaya. Dah lah berlakon, jadi duta Lip-Ice-Mentolatum-what-I-have-no-idea pulak tu. Memang banyak ah saingan Papa. Tapi Papa stready je. Papa relax-relax je.

Dear Son(s)

Cuba kamu bayangkan. Ingat best ke bila kita nampak awek yang comel, then kenyit-kenyit sikit dah dapat no phone. Tak ada adventure langsung. Mesti cepat bosan. Bak kata orang, tak ada drama. Well, ingat pesan Papa. "Cinta; susah datang, susah pergi." So, kalau nampak awek yang priceless tu, jangan cepat give up. Perempuan ni biasalah. Suka jual mahal. Bajet ah nak tengok kesungguhan si lelaki. Kang sekali lelaki tu give up, mula lah si perempuan menangis tanpa sebab. Mengada-ngada.

Oh oh lagi satu. First date, kena buat kat rumah. Papa nak buat audition untuk dia. Kalau tak cukup comel, Papa reject.

Tapi, andai kata kamu dah ada awek(s) comel, then kamu jumpa awek yang lagi-lagi comel dan muda. Please. Please lah jangan tamak. Ambil satu dua awek cukup lah. Yang selebihnya, hukur-hulurkan kan lah kat Papa. Anak Papa, kan?



116 ulasan:

  1. heaven gile kalau dpt anak yg mendengar kata mcm ni. :)

    BalasPadam
  2. HAHAHA.

    Future daughter pulak lepas ni.

    Best gila part "Papa" tu. Muahaha.

    Geli I!

    Psst! : Baby Comel The Bob Marley Type!
    Psst! : Bloggis Comel Buat Perkara Tak Patut Jangan Tiru!
    Psst! : Lelaki Bersuara Emas Jadi MrBean!

    BalasPadam
  3. bakal jadi papa yg kawin 4 ni.hahaha..

    BalasPadam
  4. "Tahukah kamu bahawa kaum kita adalah amat tidak boleh dipercayai?"

    1. Macam fakta utk pengethuan umum pulak.
    2. Jarang sekali Pakcik K ckp benda negatif pasal kaum spesies sendiri.

    "Dan pastikan yang kamu sentiasa membawa baseball bat bersama"
    Tersenyum kejap sbb abang saya pernah nak buat mcm tu bila saya report dkt dia ada budak laki kacau saya ^^

    BalasPadam
  5. oke fine, ending tak boleh blah.

    BalasPadam
  6. keh keh keh, macam bentuk anak jadi diri sendiri je

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  8. oppsssssssssss! tumpang komen~

    semat ler lu bro....
    nice writing!
    selera ckit nk bce...
    hope ko dpt ler wife yng comey n ank yng ikut jejak lngkh ko but not ikut ur look..
    okay!

    daaa~

    BalasPadam
  9. hahaha... memang lawak! ang ni power ang lah k. benda2 ygaku x penah tepikir nak wat ang wat.. ok. good post..! thumbs up!

    BalasPadam
  10. hahaha... memang lawak! ang ni power ang lah k. benda2 ygaku x penah tepikir nak wat ang wat.. ok. good post..! thumbs up!

    BalasPadam
  11. cool .
    papa sekali gatai merenyam .
    HAHA XD

    BalasPadam
  12. Anak papa waklewww. hahahahahaa. Siot gile ahhh!

    BalasPadam
  13. HAHA . nice . utk daughter tade ?

    BalasPadam
  14. apak ni comel laaaaa. :) hahahaha

    BalasPadam
  15. adoi!!! >.<
    confirm like papa like son(s) nnt...
    noi da tak adil ni.. kne wat for future daughter plak... hahha
    ^_^
    btw, nice leh...

    BalasPadam
  16. Haha.. well .. tak nak pesan ke kat anak kau nanti untuk teruskan menulis macam papa dia..

    heih..

    BalasPadam
  17. aku gelak terbahak2.kwn aku kate aku giler..ko ni memang ar..kasi malu aku je.......:):):)

    BalasPadam
  18. adoyaiii..bukan selalu mekap 5 inci..hahaha

    BalasPadam
  19. hahaha..sengal!

    tak pernah tengok cite blue tapi tahu pulak dalam tu buat benda yg sama..

    Mama nye LISA SURIHANI kan?ahahaha..adoi..

    Siap mintak lagi pas awek kat Papa nye?kemain lagi tu..kui3..

    BalasPadam
  20. papa miang ke ape ni? ahaha. surat terbaik!!

    BalasPadam
  21. papa ni gatai lebih. hahaha

    BalasPadam
  22. Tau tak tepung tu lama-lama jadi apa? Ya, jadi daki.

    HAHAHAHA!

    U made my evening Mr K!

    Btw pasni peh-lish wat surat utk ur future daughter(s) lak!

    BalasPadam
  23. hahahaha.konfem anak papa tu sebijikk mcm papa dye.gatal =p

    BalasPadam
  24. hahah..terbaik ah Mr K..

    sempoi habis kalau ada ayah cam ni..haha

    BalasPadam
  25. ade ke bapak yg mcm nie kat bumi nie....puji dri sdiri je lbih..
    at0i..
    XD

    BalasPadam
  26. ade ke bapak yg mcm nie kat bumi nie....puji dri sdiri je lbih..
    at0i..
    XD

    BalasPadam
  27. @Aen - Heaven gila ada Papa macam ni.

    @Swift - Mana tau ada pasal daughter lak? Kau hack blog aku ke apa.

    @Sophie - Eh, mesti lah tak. I setia.

    @Hazwani - Mana2 abang mesti tak puas hati bila nampak ada lelaki mengurat adik dia. FACT.

    @Honey - Eh mana ada.

    @Zenazaki - Kau, mesti budak yang bajet alim tu kan? Terharu kau komen blog aku.

    @Hanisah - Ada, tapi nanti2 lah sikit.

    @Bella - Tak nak.

    @Naqib - Biasalah, makin tua, makin menjadi2.

    @Ika - It is a complement kan.

    BalasPadam
  28. anda msti suka berimaginasi kan.
    haha.nice post!

    BalasPadam
  29. hahahahahampeh punya papa! tak boleh pakai!

    BalasPadam
  30. Tahupun kamu bahawa kaum kamu adalah amat tidak boleh dipercayai. haha. :P

    BalasPadam
  31. boleh msk tanjung rambutan bc entry neh...gelak sorang...haha...next time utk daughter plak yek mr.k...

    BalasPadam
  32. hahaha....nice post!

    well, salam perkenalan.

    BalasPadam
  33. haha!! sumpah klaka!! xD xD
    sengal sungguh.

    nais entry~~ <3

    buat la utk daughter lak.. >.<

    BalasPadam
  34. papa yg poyo je baik2.. hahha
    kata isi 4 korum..
    asal ada mama je xde mama(s) korang

    BalasPadam
  35. ni bapak borek, anak rintik.
    gatal jugak pakcik k ni.
    haha

    BalasPadam
  36. i make-up pastu removelah, mana ada daki-daki ni..duhhh
    like father like son lahkan...
    saya reject bf anak saya yang ada bin khairul

    BalasPadam
  37. aku rasa macam aku nak sepak kau boleh??!

    hahahhahaha.

    eh? anak dia nak ade gf ker papa dia yg nak bari baru ?

    BalasPadam
  38. Suke wat entri x bleh bla ... kah3 ..
    wat ak gelak sorang2, mlm plak tuh .. XD

    BalasPadam
  39. adoi dapat awek comel pun kena hulur kat papa ke?
    ish ish~

    BalasPadam
  40. gile sempoi punya papa..
    kata setia,last2,suh anak hulur2kan jugak awek2 yg comel kat dia..haha..ngeng tapi best..

    BalasPadam
  41. aish, xbley bayang ada papa yg mcm nie..
    next, surat utk anak pompuan lg papa K!

    BalasPadam
  42. ni klo tulis pasi future doughter[s] nih sure laa asyik suh pilih yang macam 'papa' nye gak...
    last..last anak tu kawen ngan 'papa' nyee...coz sume boyzz kne rejek leh pak mentua....


    hikhik....

    BalasPadam
  43. hell yeah!
    terbaik lah papa ni!

    semua nasihat bagus wal cemerlang^^

    =.='

    BalasPadam
  44. seperti yg dijangka..post yg gedik dr bakal seorang bapa..hahaha

    BalasPadam
  45. fu, dah pkir gelaran.
    Papa.. haha..

    BalasPadam
  46. OH MY GOD

    Memang ada bakat jadi ayah mithali =P

    Haha

    BalasPadam
  47. salam..

    klakar..
    anyway,u can be de greatest papa in de world..insyaAllah...

    audition utk kecomelan tu..hmm..not bad...huhu

    BalasPadam
  48. hahah comel giler surat yg u tulis ni..

    tp i rase u xkan jadi papa sampai bile2 kalau still tunggu cik lisa..hihi..jgn marah!

    BalasPadam
  49. ini memang sangat tak ley blah ye. can't wait for surat untuk daughter pulak. hahaa XD

    BalasPadam
  50. chumel chumel...
    like sejuta kali...
    hehe

    BalasPadam
  51. NI LAH SBB AKU SUKA BACA BELOG HANG.. UNIK.. DAN MENARIK.. DAN BUAT AKU ADDICTED.. KEEP IT UP BRO.. :)

    BalasPadam
  52. papa ni, cian mama lisa . dah tua papa tinggalkan nak awek anak papa lak . heheehe :p

    BalasPadam
  53. baiklah pa...
    tapi sy pempuan..
    nasihat utk sy xda ker?

    mcm biasa... encik.k memang komedi..

    BalasPadam
  54. haha oke. ni mst utk ank lelaki an.? utk ank pmpuan lak.?? hihi sgt menarik k...

    ank papa kan.?? ;P

    BalasPadam
  55. aku harap anaknya ikut muka lisa. baru jambu aishhhhhh

    BalasPadam
  56. eeiii.. pasan seyh kahwen dgn lisasurihani..

    u asyik suruh anak u tlg gadis2 yg cun & comel je..
    gadis yg gembeng mcm saya,
    sapa nak tlg? tak adil..
    waaaarrrgghhh : (

    BalasPadam
  57. mr.K mmg pakar la dlm writing. Honestly,sy mmg jdkn awk inspirasi dlm pnulisan blog.. =)

    BalasPadam
  58. sempoi r mr.k ! tergelak sorg2 ak bce tawu x..tmbh2 yg first paragraph tuh..hahahaha.. ;DD

    BalasPadam
  59. ye ke papa macam tuh??hahahha...tapi nice la..:D

    BalasPadam
  60. u gonna audition me ke papa...eh silap uncLe? =P

    mOrning uncLe...heee

    BalasPadam
  61. Post ye best.. ^_^'
    xtaU nk komen ape..cuz sUme da dinyatakan di atas..anyway goOd job!!

    BalasPadam
  62. anak kau memang beruntung ada BAPAK macam kau, hahaha :P

    BalasPadam
  63. wahh
    nk jdohkn ank aku dgn anak mr.k la cm tuh :D
    tu pon klo anak ko mmg dgar ckp ko dan jadik ank yg soleh :D

    BalasPadam
  64. noted!aku ada idea bagi surat kat anak laki aku lepas ni.hahahhaa!

    BalasPadam
  65. papa yang bajet setia pada permulaan surat tapi gatal miang di akhir surat.

    well, lelaki!

    BalasPadam
  66. susahnya nak jadi menantu encik K ni.syarat utama kena *comel* ye? klu comot?haha

    BalasPadam
  67. bhahaha. part hulur2 kat papa tu mmg xleh blah. :))

    BalasPadam
  68. papa jgn nk skong sgt son dia..skong la daughter sma.:P
    tp papa sgtla memhmi.:)

    BalasPadam
  69. wondering who's the poor mama, kne beranak ramai.

    BalasPadam
  70. Cewwahh, tak menahann :P

    BalasPadam
  71. "Dan pastikan yang kamu sentiasa membawa baseball bat bersama."
    hahaa. tergelak baca benda nie.

    baeknyaa papa dia pesan mcmtu kt anak. cepatlaa buat pesanan for ur daughter(s) pulakk :D

    BalasPadam
  72. ooo..
    ni kire introduction how i met your mother la ni kan

    BalasPadam
  73. Very nice Mr K.
    santai tapi pedas!

    BalasPadam
  74. wakil anak2 Mr. K22 Januari 2011 1:30 PG

    papa jahat!

    BalasPadam
  75. hahaha....paling suke part bedak jadi daki....haha

    BalasPadam
  76. http://ilitralala.blogspot.com/2010/11/surat-untuk-anak-perempuan-saye.html

    i've wrote it a long time ago.. x sangke pulak ko nk lis surat utk anak lelaki ko jugak. .. papepon.. lawak. =)

    BalasPadam
  77. "Kita sebagai makhluk unik, limited dan terpelihara, kita mestilah tunjukkan teladan terhadap kaum-kaum yang satu lagi tu."

    but,

    http://alfitriah.blogspot.com/2010/12/lelaki-nisbah-perempuan.html

    not so unique and limited, are u now? so ladies, jangan bimbang. biarpun tak comel, saham tak jatuh.


    oh, salam perkenalan. :)

    BalasPadam
  78. ade ke anak nak dengar cakap papa nya macam ni? ish3.

    BalasPadam
  79. Hahahaha. Hang mmg bijak menulis surat! Nicee.

    Izin share kat Facebook okay :)

    BalasPadam
  80. haha..boley tahan larr kalo mcm neh..

    BalasPadam
  81. boleh jd raja lawak maa
    haha

    BalasPadam
  82. wah best gila dapat papa macam nih! cool! cara penceritaan yang sempoi! best oh!
    >.<

    BalasPadam
  83. such a crazy post! I LIKE IT! A lot! haha

    BalasPadam
  84. huksss...mama dy tu berlakon dlm adamaya tau...Ombak rindu pon same...mwahaha...

    BalasPadam
  85. nak surat untuk our future daughter plak. nakkkk
    #teringat lyric taylor swift.
    you made a rebel of a careless's man's carefull daughter, you are the best thing thats ever been minnnnne.
    (hm. abah, nape pegi tgglkn adk n kawen gn blackmagic woman tu?) :'(

    BalasPadam
  86. Papa , tak baik duakan mama !. HAHA ;p

    Senget duh baca entry ni . Eh anak laki jee eh .
    Pompuan takde kee ? -.-

    BalasPadam
  87. hahah .. best surat ni.. just in case, in case la kan, kalau papa nya dah x da nanti, anak nya baca.. sedih owh...

    saya pernah baca blog yang orang nya dah meninggal, seawal usia 28 tahun, selamat la dia ada buat post pasal anak-anak dia, and bagi pesanan macam ni juga la, tapi x de la gila gila macam ni.... haha
    tp post tu kalau baca memang terharu habis... :)

    BalasPadam
  88. hahaha..papa yang spoting gila..hihihihi

    BalasPadam
  89. Post MR.K tak pernah menghampakan.best sangat !!

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.